RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/rss.html "Zimska bajka" na Velikoj sceni http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/191330/zimska-bajka-na-velikoj-sceni.html U utorak 23. januara i srijedu 24. januara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati biće izvedena predstava “Zimska bajka” Vilijema Šekspira u režiji Dina Mustafića. ]]>

U predstavi igraju: Zoran Vujović, Žana Gardašević Bulatović, Slaviša Čurović, Srđan Grahovac, Jelena Nenezić Rakočević, Dejan Ivanić, Aleksandar Gavranić, Andrea Mugoša, Ana Vučković, Danilo Čelebić, Nikola Perišić, Petar Burić, Gojko Burzanović, Dragan Račić, Julija Milačić, Jelena Minić, Radmila Čolić, Mirko Vlahović, Stevan Radusinović, Srđan Tošković, Smiljana Martnović, Anđelija Rondović, Jovan Dabović, Filip Đuretić i studenti specijalističkih studija studijskog programa Gluma u kasi red.prof. Branimira Popovića - FDU Cetinje: Marko Todorović, Vanja Jovićević, Milica Šćepanović, Anđela Radović i Vukan Pejović.

Dramaturškinja predstave je Željka Udovičić Pleština, scenograf Dragutin Broz a kostimografkinja Tijana Todorović. Muziku je radila Vjera Nikolić, scenski pokret i koreografiju Nada Vukčević, scenski govor Dubravka Drakić, asistentkinja režije je Radmila Čolić, asistentkinja kostimografije Marta Garčević a izvršne producentkinje su Nela Otašević i Janja Ražnatović.

Muzički tim, uz Vjeru Nikolić čine: Mladen Nikčević, Ivan Peković, mr Tatjana Krkeljić i mr Mladen Popović.

]]>
Mon, 22 Jan 2018 10:19:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/191330/zimska-bajka-na-velikoj-sceni.html
Promocija knjige "Ne kradi mi sebe" http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/191323/promocija-knjige-ne-kradi-mi-sebe.html Promocija knjige "Ne kradi mi sebe" autorke Milanke Aranitović Rakočević biće organizovana sjutra, 23.januara u Multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomović", od 19 sati. ]]>

O knjizi će govoriti prof.dr i književni kritičar Sofija Kalezić. Medijatorka večeri je pjesnikinja Gordana Sarić, a specijalne gošće biće Ivana Milašević i Enisa Hrelja.

Milanka Aranitović Rakočević autorka je romana "Kad zažmuriš niko te ne vidi" u kojem je progovorila o nasilju u porodici, opisala sve uspone i padove i sa čitaocima podijelila najskrivenije detalje iz života. Nakon toga, objavljuje i roman "Pucaj, puče mi duša", potresnu priču ljudi koji su preživjeli sve strahote rata u Bosni.

 

]]>
Mon, 22 Jan 2018 10:04:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/191323/promocija-knjige-ne-kradi-mi-sebe.html
I djela Kane Radević u MoMA http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/191251/i-djela-kane-radevic-u-moma.html Djela arhitektice Svetlane Kane Radević biće izložena u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u Njujorku na izložbi posvećenoj arhitekturi bivše Jugoslavije. ]]>

MoMA je najavio za drugu polovinu 2018. reprezentativnu izložbu jugoslovenske arhitekture iz perioda od 1948. do 1980. godine, koja obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz cijelog regiona, prenosi portal SEEcult.

Izložba “Ka konkretnoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” biće otvorena 15. jula u MoMA, koji je istakao da će to biti prvo predstavljanje izuzetnih djela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti. Izložba će istaći značajan, ali još uvijek nedovoljno istražen opus modernističke arhitekture, čije napredno razmišljanje ima uticaj i danas.

Pozicionirana između kapitalističkog Zapada i socijalističkog Istoka, Jugoslavija je izbjegla hladnoratovsku podjelu izborom “trećeg puta”, kao jedna od vodećih zemalja Pokreta nesvrstanih, koji je osnovan 1961. i formalno nije pripadao nijednom bloku. Istovremeno, kako navodi MoMA, jugoslovenska vlada je započela ubrzanu modernizaciju i izgradnju, u cilju privrednog razvoja, unapređenja svakodnevnog života građana i afirmisanja raznovrsnostin kultura u regionu. Država je proširila te napore i izvan granica, unapređujući urbanizam i izgradnju širom zemalja u razvoju, posebno nesvrstanih zemalja u Africi i na Bliskom Istoku.

Jugoslovenske arhitekte odgovorile su na kontradiktorne zahtjeve i uticaje razvojem poslijeratne arhitekture koja je podjednako bila na liniji, ali se i razlikovala od pristupa koje je bilo moguće vidjeti u ostatku Evrope i šire.

Jugoslovenska arhitektura, koja je obuhvatala i nebodere građene u stilu međunarodne prakse i brutalističke “društvene kondenzatore”, manifestovala je radikalnu raznolikost, hibridnost i idealizam koji su karakterisali i samu jugoslovensku državu, naveo je MoMA u najavi izložbe, koja istražuje širok raspon tema – od procesa urbanizacije velikih razmjera, preko upotrebe tehnologije u svakodnevnom životu, spomenika i memorijalizacije, do globalnog dometa jugoslovenske arhitekture.

Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

Od skulpturalnog enterijera Bijele džamije u ruralnoj Bosni, preko rekonstrukcije Skoplja poslije zemljotresa (1963), koju je osmislio japanski arhitekta Kenzo Tange, do Novog Beograda sa velikim ekspresivnim stambenim blokovima i javnim zgradama, izložba istražuje jedinstveni raspon formi i oblika produkcije jugoslovenske arhitekture i njen distinktivan, a višestruki karakter.

Izložbu organizuje glavni kustos za arhitekturu i dizajn u MoMA Martino Stierli, gostujući kustos je Vladimir Kulić, a saradnica Anna Kats, takođe iz Odjeljenja za arhitekturu i dizajn MoMA-e.

Izložba će biti otvorena šest mjeseci, odnosno do 13. januara 2019.

]]>
Sun, 21 Jan 2018 12:28:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/191251/i-djela-kane-radevic-u-moma.html
"Makado" od 26. do 29. januara http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190836/makado-od-26-do-29-januara.html Treće izdanje Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO, biće organizovano od 26. do 29. januara u okviru dramskog programa KIC-a "Budo Tomović". ]]>  

Manifestacija će, kako je saopšteno iz KIC-a, obuhvatiti četiri aktuelna dramska ostvarenja iz Crne Gore i jednu gostujuću predstavu, koje će premijerno biti izvedene pred podgoričkom publikom.

Naime, dokumentarna pozorišna predstava "Jami distrikt", o najstarijoj naciji na svijetu, otvoriće manifestaciju u petak 26.januara, u Velikoj sali, sa početkom u 20 sati.

Autorski projekat Davora Dragojevića "Vrijeme je za magiju", koji je namijenjen djeci starijoj od tri godine, na programu je u subotu 27. januara u sali DODEST sa početkom u 12 sati.

Istog dana podgoričkoj publici biće predstavljen autorski projekat Harisa Burine "Tako je govorio Lepi", sarajevske "Heft" produkcije. Predstava će biti izvedena u sali DODEST, sa početkom u 20 sati.

Kulturni centar "Nikola Đurković" iz Kotora gostovaće sa predstavom "Gospodin Foka" u nedjelju 28. januara, u Velikoj sali od 20 sati.

Manifestacija će biti završena sa predstavom "Krivica" Nevladine organizacije "Roditelji za učenike" u poneđeljak, 29.januara u sali DODEST od 20 sati.

Osim za predstavu "Tako je govorio Lepi", ulaznice za sve predstave su besplatne i mogu se podići na biletranici KIC-a od petka 19. januara.

Cijena karte za predstavu "Tako je govorio Lepi" je pet eura, a biletarnica KIC-a radi od devet do 20 sati.

 

]]>
Sat, 20 Jan 2018 16:50:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190836/makado-od-26-do-29-januara.html
U KIC-u revija mjuzikla http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/191057/u-kic-u-revija-mjuzikla.html Revija "Mjuzikl - filmska rapsodija V" koju organizujemo u okviru filmskog programa Kulturno - informativnog centra "Budo Tomović" obuhvatiće projekciju nekoliko najpoznatijih klasika tog filmskog žanra. ]]>

Filmovi će biti prikazani od 22. do 25. januara, u sali DODEST, sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Revija će početi mjuziklom "Viktor, Viktorija" (1982) režisera Blejka Edvardsa u ponedjeljak, 22. januara. Ovo je neobična priča o talentovanoj operskoj pjevačici Viktoriji Grant koja nastupa u jednom klubu kao muškarac.

U utorak, 23.januara prikazaćemo mjuzikl “Yentl” (1983) rediteljke Barbare Strejsend u kojem mlada djevojka uprkos zakonskim zabranama upisuje jevrejsku religijsku školu prerušivši se u muškarca.

Poznati francuski mjuzikl Žaka Demija “Kišobrani Šerbura” (1964) obilježiće srijedu, 24.januar. Ovo je nesrećna ljubavna priča o sedamnaestogodišnjoj Ženevjev koju tumači Katrin Denev i tri godine straijem Gaju Fušeu kojeg igra Nino Kastelnovo.

Biografska priča "Slatki snovi" (1985) Karela Rajsa o životu legendarne country pjevačice Petsi Klajn (Patsy Cline) zatvoriće reviju u četvrtak, 25.januara.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 23:49:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/191057/u-kic-u-revija-mjuzikla.html
Aplicirati za projekte iz oblasti stvaralaštva http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/191106/aplicirati-za-projekte-iz-oblasti-stvaralastva.html Ministar kulture Aleksandar Bogdanović pozvao je predstavnike lokalne uprave Bijelog Polja da, u punoj koordinaciji sa Ministarstvom kulture, apliciraju za projekte iz oblasti stvaralaštva. ]]>

Bogdanović je danas boravio u radnoj posjeti Bijelom Polju, tokom koje je razgovaro sa predsjednikom Opštine Bijelo Polje, Aleksandrom Žurićem i njegovim saradnicima o projektima iz oblasti kulture, koji teba da budu realizovani u narednom periodu u Bijelom Polju.

"Opština Bijelo Polje je među rijetkima koja je ispoštovala zakonske odredbe koje se tiču reorganizacije pojedinih institucija - formirala Savjet za kulturu i započela aktivnosti oko izrade programa za kulturu koji treba finalizovati", istakao je Bogdanović.

Ministar kulture je pozvao predstavnike lokalne uprave da u punoj koordinaciji sa Ministarstvom kulture apliciraju za projekte iz oblasti stvaralaštva.

"Mi smo raspisali konkurs krajem decembra koji će trajati do 10. februara i tu kroz program razvoja sjevera možemo podržati i aktivnosti Opštine Bijelo Polje, institucije, ustanove, ali i određene kulturne stvaraoce. Kroz taj segment mi smo izdvojili značajna sredstva za sjever u iznosu od preko 280.000 eura. Velike mogućnosti nudi i fond Kreativna Evropa, koji je ujedno i najveći fond Evropske unije, koji je namijenjen za umjetnost i kulturu, gdje takođe Ministarstvo kulture daje podršku", kazao je Bogdanović.

Zahvaljujući se Bogdanoviću što je u prvim radnim danima na poziciji ministra kulture posjetio Bijelo Polje, Žurić je podsjetio da je Bijelo Polje veoma važna tačka na kulturnoj mapi regiona i pa se među temama za razgovor našlo i pitanje kako unaprijediti brojne segmente, da bi se opravdao takav status ove sjeverne opštine.

"Ministar Bogdanović je neko o razumije probleme i koje uvijek zdrave inicijative. Znajući i vjerujući u ljude koji u lokalnoj upravi pripremaju inicijative, daju ideje, formulišu ih i artikulišu u oblike koji su prihvatljivi kroz projekte, siguran sam da ćemo u kratkom roku imati konkretnu podršku za rad ovih javnih ustanova u oblasti kulture, posebno projekta četiri festiva po kojima je Bijelo Polje prepoznatljivo i niza drugih manifestacija koje se gotovo svakodnevno održvaju u našem gradu u okviru JU Centar za kulturu 'Vojislav Bulatović Strunjo' i Ratkovićeve večeri poezije", kazao je Žurić.

Tema za razgovor bila je i izgradnja multimedijalnog centra i drugih projekata.

Ministar Bogadnović i Žurić obišli su JU Ratkovićeve večeri poezije, JU Muzej i JU Centar za kulturu.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

]]>
Fri, 19 Jan 2018 17:47:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/191106/aplicirati-za-projekte-iz-oblasti-stvaralastva.html
Otvorena izložba Milutina Obradovića http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/191051/otvorena-izlozba-milutina-obradovica.html Izložba "Običan malecki san" crnogorskog slikara Milutina Obradovića otvorena je juče u Dvorcu kralja Nikole na zimskoj sceni Barskog ljetopisa. ]]>

"Nakon izuzetno uspješnog predstavljanja ove postavke u Podgorici, na kojoj je zabilježen rekordan broj posjetilaca, ni publika u Baru nije iznevjerila slikara, dobitnika prestižne nagrade za savremeno umjetničko stvaralaštvo `Mikelanđelo Karavađo`", saopšteno je iz Barskog ljetpisa.

Kako su kazali, Obradović, uprkos činjenici da je jedini umjetnik sa Balkana koji je dobio to priznanje, ne stavlja u prvi plan svoj uspjeh, koliko uspjeh umjetnosti uopšte. Veliku posjećenost njegovim izložbama, smatra, treba proslavljati kao svojevrstan i konačan povratak ljudi galerijama. 

"Znate, predivno je kad je jedna likovna izložba dobila ovoliko publike, kada jedna likovna izložba vrati publiku galeriji, vrati publiku koja joj pripada. To je u posljednjih nekoliko decenija izgubljeno. Ljudi su počeli da se dive drugim državama, drugim gradovima, da putuju avionima da bi vidjeli neku izložbu. Sada najzad imate pune galerije kod nas. Divan, običan, malecki san, divan osjećaj", kazao je Obradović.

 

]]>
Fri, 19 Jan 2018 17:35:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/191051/otvorena-izlozba-milutina-obradovica.html
"Otvoren kraj" na sceni CNP-a http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190949/otvoren-kraj-na-sceni-cnp-a.html Predstava "Otvoren kraj" Jovane Bojović u režiji Petra Pejakovića biće izvedena sjutra na Velikoj sceni CNP-a u 20 sati. ]]>

"Predstava "Otvoren kraj" je komad o nerazumijevanju, nedostatku iskrenosti i (ne)otvorenosti. Troje ljudi u kasnoj mladosti sučava se sa posljedicama iz prošlosti, svim onim što su im roditelji ostavili u nasljeđe, sa onim što su `otac, njegov otac, pa njegov otac i njegov otac, žvakali godinama`. Pri pokušaju da kažu jedni drugima ono o čemu se godinama ćutalo, likovi ove drame se susrijeću sa pasivnošću i površnošću koja oko njih i u njima vlada. U devet `poglavlja`, kroz lične drame, ruši se iluzija da nam je sada dobro i dolazi se do svijesti da je, zapravo, u savremenom malograđanskom urbanom svijetu vrlo zagušljivo i nezdravo do smrti", istakli su iz CNP-a.

U predstavi igraju Aleksandar Gavranić, Filip Đuretić, Julija Milačić i Gojko Burzanović. Muzičari su Vjera Nikolić (klavinova) i Mladen Nikčević (gitara).

Za scenografiju i kostimografiju zadužena je Ivanka Vana Prelević, muziku Vjera Nikolić, asistent režije je Zoran Rakočević a izvršna producentkinja je Janja Ražnatović.

 

]]>
Thu, 18 Jan 2018 20:53:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190949/otvoren-kraj-na-sceni-cnp-a.html
Cetinje: Gradiće zgradu za zaposlene u kulturi http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190993/cetinje-gradice-zgradu-za-zaposlene-u-kulturi.html Uskoro će početi s izradom idejnog rješenja i projektne dokumentacije zgrade koja će biti namijenjena zaposlenima u kulturi i koja će se graditi na Cetinju, poručeno je na sastanku ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i predsjednika Sindikata kulture Željka Kalezića. Početak izgradnje očekuje se u drugoj polovini 2018. ]]>

Dogovoreno je da Ministarstvo kulture i Sindikat kulture potpišu posebni sporazum kojim će se predvidjeti da dio stanova bude namijenjen za zaposlene u ustanovama kulture, a dio za zaposlene u Ministarstvu kulture.

Bogdanović i Kalezić su, kako navode, istakli posebno zadovoljstvo što je nakon dugo vremena 2016.godine izrađen važan dokument kakav je Granski kolektivni ugovor za oblast kulture.

Za zaposlene u sektoru kulture u Crnoj Gori je, kako ističu, značajno što je iz njega proistekao i Sporazum o utvrđivanju iznosa za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u kulturi, koji Vlada usvojila u avgustu 2017.

"Ustanove su, na osnovu ovog dokumenta za 2018.godinu planirale sredstva u ukupnom iznosu od 200.000 eura, koje će tokom I kvartala biti uplaćene Fondu za solidarnu stambenu izgradnju Sindikata kulture Crne Gore", istakao je Bogdanović.

Razgovarano je i o potrebi da se obezbijedi potpuno poštovanje obaveze ustanova kulture da uplaćuju sredstva u Fond za odmor i rekreaciju Sindikata kulture, što je definisano odredbama Granskog kolektivnog ugovora.

Kalezić je upoznao Bogdanovića da ovu odredbu za sada poštuje samo dio ustanova i istakao da je neophodna podrška Ministarstva kulture kako bi se i ostale ustanove obavezale da izdvajaju sredstva za ove namjene.

"Sagovornici su se saglasili da je neophodna stalna komunikacija između predstavnika Ministarstva i Sindikata, kako bi se obezbijedila potpuna implementacija odredbi Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture i sporazuma koji iz njega proističu", zaključili su u saopštenju.

]]>
Thu, 18 Jan 2018 18:41:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190993/cetinje-gradice-zgradu-za-zaposlene-u-kulturi.html
Filmski fond podsticaj za kinematografiju http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190955/filmski-fond-podsticaj-za-kinematografiju.html Uspostavljanje Filmskog fonda biće odlična podsticajna mjera za razvoj kinematografije u Crnoj Gori, ocijenjeno je na sastanku ministra kulture Aleksandra Bogdanovića sa direktorom Filmskog centra Sehada Čekića. ]]>

"Razgovarano je o konkursima za podršku kinematografskim projektima, koje je tokom prethodne godine sproveo Filmski centar. Kako su istakli, od prijavljenih 50 projekata koji su ispunili uslove konkursa dodijeljena su sredstva za realizaciju 21 filma", saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Bogdanović je poručio da je zadovoljan što je  uspostavljen dobar normativni okvir u toj oblasti i istakao da se mora raditi na njegovoj potpunoj implementaciji.

"Uspostavljanje Filmskog fonda, iz kojeg će se sredstva koristiti za sprovodjenje Nacionalnog programa razvoja kinematografije i stvaranje uslova za primjenu Uredbe o bližim kriterijumima za, načinu i postupku za ostvarivanje prava na povraćaj dijela sredstava utrošenih za proizvodnju kinematografskog djela biće odlična podsticajna mjera za razvoj kinematografije u Crnoj Gori", ocijenjeno je na sastanku.

 Sagovornici su naveli i da nas ove godine očekuje donošenje Nacionalnog programa razvoja kinematografije 2018 - 2023, čiji će nacrt biti izradjen u I kvartalu, nakon čega će biti organizovana javna rasprava i omogućeno da svi zainteresovani u ovom sektoru daju svoj doprinos, kako bi finalni dokument bio što kvalitetniji i sveobuhvatniji.

"Kada je riječ o pristupanju potpornom fondu Savjeta Evrope Eurimages, sagovornici su ocijenili da je neophodno u ovoj godini realizovati sve aktivnosti kako bi producenti dobili mogućnost obezbjeđivanja sredstava iz ovog fonda. Bogdanović je ocijenio da je to od izuzetne važnosti za razvoj kinematografskog sektora i njegovo uključenje u međunarodne evropske tokove i naveo da je Ministarstvo kulture u ovogodišnjem budžetu već obezbijedilo 116.000 eura, koliko je procijenjeno da će iznositi godišnja članarina", poručili su iz Ministarstva.

Bogdanović i Čekić danas su potpisali i Sporazum o saradnji na realizaciji projekta "Crna Gora filmska destinacija/Montenegro Film Destination", kao dio Programa Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017 - 2020, a koji će dati kratak osvrt na istorijat crnogorske kinematografije, obezbijediti informacije o procedurama za snimanje i promovisati Crnu Goru kao atraktivnu filmsku destinaciju.

 

 

]]>
Thu, 18 Jan 2018 17:42:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190955/filmski-fond-podsticaj-za-kinematografiju.html
"Isti" danas na Velikoj sceni http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190831/isti-danas-na-velikoj-sceni.html Predstava Sare Đurović, "Isti" u režiji Damjana Čitkuševa, biće izvedena u danas u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. ]]>

U predstavi igraju: Andrea Mugoša, Nikola Perišić, Olivera Vuković, Aleksandar Gavranić, Gorana Marković, Žana Gardašević Bulatović i Mia Vojvodić.

Scenograf je Stefan Spirovski, kostimograf Olivera Eraković Kosić, izbor muzike je uradio Damjan Čitkušev, a izvršnu produkciju Janja Ražnatović.

Predstava je rađena u koprodukciji sa Makedonskim narodnim teatrom, Skoplje.

“Isti” je drama o (ne)odrastanju. Glavna junakinja je tinejdžerka-antijunakinja. Predstava, kao i tekst, kroz fragmentarnu dramaturgiju prati događaje iz njene vizure. Idejno se oslanja na iracionalno. Podsvjesno i dječje nas vodi u svijet mašte. A mašta oslobađa. Plaši. Preispituje bolnu prošlost. Jovana (15) dolazi na ljetovanje kod oca, babe i tetke od kojih je otuđena. Majka nije tu. Jovana bježi u svijet mašte i sjećanja. Nalazi nadu u svom prijatelju neobičnog imena.. A ona je nepouzdan narator… “

]]>
Thu, 18 Jan 2018 09:53:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190831/isti-danas-na-velikoj-sceni.html
Žele da pozajme Britaniji tapiseriju iz Bajea http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190850/zele-da-pozajme-britaniji-tapiseriju-iz-bajea.html Francuski zvaničnici razmatraju mogućnost pozajmljivanja srednjevjekovne tapiserije iz Bajea Velikoj Britaniji, što bi bilo prvi put da ta tapiserija, simbola veze između Engleske i kontinenta, napušta Francusku poslije Drugog svjetskog rata. ]]>

Francuski predsjednik, Emanuel Makron i britanska premijerka Tereza Mej najaviće tokom francusko-britanskog samita u četvrtak program razmjene umjetničkih djela kada bi moglo da bude objavljeno i da će Francuska pozajmiti Velikoj Britaniji čuvenu srednjevekovnu tapiseriju iz Bajea, saopštilo je francusko predsjedništvo.

Ta pozajmica se razmatra jer će se obavljati višemjesečni radovi restauracije muzeja u Bejeu, saznaje agencija Frans pres iz okruženju francuskog predsjednika.

Tapiserija iz Bajea, duga 70 metara i visoka 50 centimetara, istovremeno je i vrijedno srednjevekovno umjetničko djelo i istorijski dokument koji opisuje kako je Vilijam Osvajač pripremao prelazak Lamanša i bitku kod Hejstingsa iz 1066.

Tapiserija iz Bajea je uvršćena u Uneskovu listu Memorije svijeta.

]]>
Wed, 17 Jan 2018 23:13:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190850/zele-da-pozajme-britaniji-tapiseriju-iz-bajea.html
Počele probe za "Apartman Savoja" http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190824/pocele-probe-za-apartman-savoja.html U Kraljevskom pozorištu Zetski dom počele su probe za predstavu Apartman Savoja. ]]>

Komad u režiji Slobodana Milatovića nastaje prema objedinjenim tekstovima Sandre Vujović i Marije Čolpe.

Dramaturgiju potpisuje Božo Koprivica, a ansambl čine Ana Vučković, Miloš Pejović i Momčilo Pićurić. Kostime za novu predstavu pozorišta na Cetinju, čija je premijera zakazana za 27. februar, osmisliće Blagoj Micevski, dok izbor muzike i scenografiju potpisuje reditelj Slobodan Milatović. Muziku na violini izvodi Vili Ferdinandi.

Tekstovi su rezultat jednogodišnje radionice pisanja pod pokroviteljstvom EU Creative Europe, kojom se promoviše stvaranje i kolektivno pisanje.

Jednočinka Sandre Vujović i kratka priča Marije Čolpe izabrane su među dvadeset dramskih radova crnogorskih mladih pisaca. Mentori radionice bili su Ljubomir Đurković i Ognjen Spahić.

 

]]>
Wed, 17 Jan 2018 10:46:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190824/pocele-probe-za-apartman-savoja.html
U petak promocija "Sjećanja" http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190823/u-petak-promocija-sjecanja.html Promocija knjige "Sjećanja", autora Željka Vujovića, biće održana u petak 19. januara, u Multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomović". ]]>  

Promocija knjige će, kako je najavljeno, biti upriličena u 19 sati.

Pored autora, o knjizi će govoriti akademik Zuvdija Hodžić i književnik, pjesnik i slikar Todor Živaljević Velički.

]]>
Wed, 17 Jan 2018 10:39:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190823/u-petak-promocija-sjecanja.html
Muzej u Perastu zatvoren do 5. februara http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190726/muzej-u-perastu-zatvoren-do-5-februara.html Muzej grada Perasta, zbog podstavljanja video nadzora, protivpožarne i protivprovalne opreme, biće zatvoren za posjetioce do 5. februara 2018. godine. ]]>

"Opštinska javna ustanova “Muzeji”, u okviru koje djeluje Muzej grada Perasta, ovim aktivnostima nastoji unaprijediti uslove na sigurnosti vrijednih muzejskih eksponata", poručuju iz Muzeja.

Uprava Muzeja grada Perasta zahvaljuje na razumijevanju, vjerujući da će ovi i ostali projekti umnogome doprinijeti boljem pozicioniranju muzeja na regionalnoj kulturnoj mapi.

]]>
Tue, 16 Jan 2018 23:20:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190726/muzej-u-perastu-zatvoren-do-5-februara.html
Predstava Dejana Dukovskog u CNP-u http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190703/predstava-dejana-dukovskog-u-cnp-u.html U srijedu, 17. januara na Velikoj sceni CNP-a u 20 sati biće izvedena predstava Dejana Dukovskog "Mamu mu je... ko je prvi počeo“ u režiji Luke Kortine. ]]>

“Mamu mu… Ko je prvi počeo?” preko likova grubo, sarkastično i cinično komentariše isprazne i besmislene živote ljudi, njihove duboke rane, frustracije i komplekse.

Oštro kritikuje iskrivljenu sliku čovječanstva, nudeći nadu u bolji život preko uzvišenih scena koje su metafora unutrašnjih glasova intuicije, mira i spokoja. Na taj način u predstavi se prepliću božansko i ljudsko, emotivno i racionalno, unutrašnje i spoljašnje, dok se ne drugom nivou iste ravni aktuelizuje binarna, interkulturalna opozicija Balkana i Evrope.

U predstavi igraju: Goran Vujović, Milica Šćepanović, Marko Todorović, Vanja Jovićević, Vukan Pejović i Anđela Radović.

Balša Poček je asistent režije koji je ujedno radio dramaturgiju, scenografiju je osmislila Ivanka Vana Prelević, Tijana Todorović potpisuje kostime, Ana Krgović je asistent kostimografa, scenski pokret je radila Tamara Vujošević Mandić, izvršnu produkciju Janja Ražnatović a muzički saradnik je Rade Vukčević.

]]>
Tue, 16 Jan 2018 11:38:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190703/predstava-dejana-dukovskog-u-cnp-u.html
Revija "Mjuzikl - filmska rapsodija V" http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190600/revija-mjuzikl---filmska-rapsodija-v.html Revija "Mjuzikl - filmska rapsodija V", u okviru filmskog programa Kulturno - informativnog centra "Budo Tomović", obuhvatiće projekciju nekoliko najpoznatijih klasika ovog filmskog žanra. ]]>

Filmovi će biti prikazani od 22. do 25.januara, u sali DODEST, sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Revija će početi sa mjuziklom "Viktor, Viktorija" (1982) režisera Blejka Edvardsa u ponedjeljak, 22.januara. Ovo je neobična priča o talentovanoj operskoj pjevačici Viktoriji Grant koja nastupa u jednom klubu kao muškarac.

U utorak, 23.januara prikazaćemo mjuzikl “Yentl” (1983) rediteljke Barbare Strejsend u kojem mlada djevojka uprkos zakonskim zabranama upisuje jevrejsku religijsku školu prerušivši se u muškarca.

Poznati francuski mjuzikl Žaka Demija “Kišobrani Šerbura” (1964) obilježiće srijedu, 24.januar. Ovo je nesrećna ljubavna priča o sedamnaestogodišnjoj Ženevjev koju tumači Katrin Denev i tri godine straijem Gaju Fušeu kojeg igra Nino Kastelnovo.

Biografska priča “Slatki snovi” (1985) Karela Rajsa o životu legendarne country pjevačice Petsi Klajn (Patsy Cline) zatvoriće reviju u četvrtak, 25. januara.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 23:49:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190600/revija-mjuzikl---filmska-rapsodija-v.html
Sjutra izložba Saše Stanišića http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190593/sjutra-izlozba-sase-stanisica.html U utorak, 16. januara u 19 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji "Centar" biće otvorena izložba skulptura Saše Stanišića. ]]>

Saša Stanišić je rođen 1977. godine u Nikšiću. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek vajarstvo, u klasi

prof. Pavla Pejovića 2002. godine. Magistrirao je na istom fakultetu u klasi prof. Predraga Milačića 2010. godine. Do sada je imao dvije
samostalne izložbe a učestvovao je na više kolektivnih izložbi i vajarskih simpozijuma u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je Nagrade za skulpturu XXXI Cetinjskog likovnog salona 2009. godine i Nagrade „Drago Đurović“, Savremena crnogorska skulptura, Danilovgrad 2013. godine.

Izložbu u galeriji "Centar" će otvoriti kustoskinja izložbe Biljana Keković.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 22:47:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190593/sjutra-izlozba-sase-stanisica.html
Naći lokaciju za Prirodnjački muzej http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190673/naci-lokaciju-za-prirodnjacki-muzej.html Lokaciju za izgradnju novog objekta Prirodnjačkog muzeja Crne Gore treba što prije definisati, saopšteno je prilikom posjete ministra kulture Aleksandra Bogdanovića toj instituciji. ]]>

Tokom posjete, kako je saopšteno iz Ministarstva kultire, kao posebno važno pitanje istaknuti su loši smještajni kapaciteti Prirodnjačkog muzeja, koji nema adekvatne uslove za izlaganje svog bogatog fonda.

"S obzirom na to da su nedavno pokrenute aktivnosti na pronalaženju adekvatne lokacije za izgradnju novog objekta Prirodnjačkog muzeja Crne Gore dogovoreno je da se u komunikaciji sa Glavnim gradom i drugim nadležnim institucijama što prije definiše lokacija, nakon čega bi se moglo pristupiti planiranju daljih aktivnosti i obezbjeđivanju neophodnih sredstava za izradu projektne dokumentacije", navodi se u saopštenju.

Direktorica Muzeja Lidija Polović je upoznala Bogdanovića sa aktuelnim dešavanjima u ovoj instituciji i aktivnostima koje su u prethodnoj godini sprovedene.

Kako je naglašeno, prepoznata je potreba inoviranja Statuta Prirodnjačkog muzeja i Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, koji su izrađeni tokom 2017.godine.

"Bogdanović je pohvalio rad Muzeja i istakao da je vidljiv napredak u organizacionom smislu", kazali su iz Ministarstva.

Takođe, na sastanku je razgovarano i o statusu Botaničkog vrta u Kolašinu, vlasništvo porodice Vincek, koja je izrazila interesovanje da ovo prirodno dobro pokloni Prirodnjačkom muzeju.

"Kako je u pitanju prirodno dobro i aktivnosti na njegovom preuzimanju koordinira Ministastvo održivog razvoja i turizma ministar Bogdanović i direktorica Polović su istakli da će Ministastvo i Muzej pružiti svu neophodnu stručnu pomoć", piše u saopštenju.

kako se dodaje, Bogdanović je istakao da je Prirodnjački muzej, uprkos lošim izlagačkim uslovima organizovao značajne i veoma propraćene izložbe i naveo kako prostorni kapaciteti Ministarstva kulture i ostalih institucija kulture stoje na raspolaganje Muzeju.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 21:13:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190673/naci-lokaciju-za-prirodnjacki-muzej.html
Objavljen konkurs za sufinansiranje projekata http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190542/objavljen-konkurs-za-sufinansiranje-projekata.html Ministarstvo kulture objavilo je konkurs za sufinansiranje programa i projekata kojima se obezbjeđuje zajedničko crnogorsko učešće na međunarodnim manifestacijama i festivalima u ovoj godini. ]]>

Pravo učešća na konkursu imaju pravna lica koja su u Crnoj Gori registrovana za obavljenje djelatnosti kulture.

Na konkursu, kako je saop[tenom, ne mogu učestvovati nevladine organizacije, javne ustanove i drugi subjekti čiji se rad finansira iz budžeta Crne Gore, sredstvima planiranim za kulturu.

Projekti prijavljeni na konkurs vrednuju se prema umjetničkom kvalitetu i značaju za razvoj crnogorske kulture, referenci realizatora, doprinosu afirmaciji multinacionalnih i multikulturalnih vrijednosti, podsticanju internacionalnog dijaloga i stimulisanju razvoja partnerstva.

"Doprinosu očuvanju tradicije i crnogorske kulturne baštine, zaštiti i promociji raznolikosti kulturnih izraza, afirmaciji perspektivnih talenata, afirmaciji stvaralaštva lica sa invaliditetom, realnosti budžeta projekta i obezbijeđenost uslova za njegovu realizaciju", navodi se u konkursu.

Projekti i programi će se sufinansirati najviše do 50 odsto iznosa ukupnih sredstava potrebnih za njihovu realizaciju.

Projekti i programi koji su dobili finansijsku podršku iz drugog izvora u Budžetu Crne Gore, neće biti sufinansirani na ovom konkursu, dok će se za podnosioce prijava koji su prethodnih godina koristili sredstva Ministarstva kulture za sufinansiranje, cijeniti i ispunjenost dosadašnjih ugovorenih obaveza.

Prijave se podnose do desetog februara.

]]>
Sun, 14 Jan 2018 18:05:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/190542/objavljen-konkurs-za-sufinansiranje-projekata.html