RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kultura http://www.rtcg.me/kultura/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kultura http://www.rtcg.me/kultura/rss.html Mjuzikl "Čikago" otvara Purgatorije http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206951/mjuzikl-cikago-otvara-purgatorije.html Svečano otvaranje 13. Festivala mediteranskog teatra Purgatorije 2018, zakazano je za petak, 22. juna u 21:30 sati na ljetnjoj pozornici u Tivtu. ]]> Festival će svečano otvoriti reditelj Kokan Mladenović, nakon čega će biti izveden mjuzikl "Čikago" pozorišta na Terazijama iz Beograda.

 

]]>
Thu, 21 Jun 2018 23:52:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206951/mjuzikl-cikago-otvara-purgatorije.html
Čovjekovo unutrašnje biće i prolaznost http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/207021/covjekovo-unutrasnje-bice-i-prolaznost.html U galerijama Dvorca kralja Nikole Prvog u Nikšiću izloženi su radovi akademskih slikarki Ane Šćekić i Milene Krivokapić, objedinjeni pod nazivom ”Ljubav, smrt i strah”. ]]>

Riječ je o 24 platna naslikana tehnikama akrilik i ulje, kao i 15 crteža u čijem središtu je čovjek, njegovo unutrašnje biće i prolaznost.

U ime organizatora izložbe nikšićke Javne ustanove Muzeji i galerije, Mišo Milatović rekao je da se obje umjetnice bave pitanjem čovjekove samospoznaje i samoostvarenja.

Milatović je ”izlistao” biografiju Ane Šćekić, slikarke iz Podgorice, koja je 2008. godine diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi profesora Branislava Sekulića.

Šćekić je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i dobitnica je više nagrada, a izlagala je na više grupnih i samostalnih izložbi u državi i inostranstvu.

Na izložbi u Nikšiću predstavila sa 14 slika rađenih akrilikom na platnima velikog formata, a karakteriše ih, kako je ocijenio Milatović, ”jednobojna pozadina iz koje izlaze ljudske ili čovjekolike figure, glave i lica”.

Šćekić je potvrdila da je u fokusu njenih radova čovjek ” čije se tijelo pretvara u životinju, a vrisak predstavlja unutrašnje konflikte, neispoljavanje strahova, proces samospoznaje, snagu povezanosti sa prošlošću i prevazilaženje mučnih mentalnih stanja”.

Za zajedničku izložbu ”preporučila” ih je, kako je kazala, ista tematika koju različito ispoljavaju.

“Sada sam se opredijelila za akrilik na platnu koja, uglavnom, odslikavaju duševni poremećaj i stigma. Milena više radi na skeletu, a ja sam se više skoncentrisala na ljudskoj figuri, koja se polako transformiše u životinjsku”, rekla je Šćekić.

Milena Krivokapić diplomirala je 2015. godine na Odsjeku za slikarstvo u klasi profesora Dragana Karadžića. Usavršavala se, kako je navedeno, u zemlji i inostranstvu 2012. godine u okviru projekta mobilnosti studenata između FLU-Cetinje i Akademije lijepih umjetnosti iz Firence, tokom jednog semestra. Izlagala je na više grupnih, a imala je i nekoliko samostalnih izložbi u državi i inostranstvu.

Krivokapić se nikšićkoj publici predstavila sa deset ulja na platnu i 15 crteža, a u centru njenih interesovanja je ”čovjek, njegova tjelesnost i prolaznost”.

”Na radovima sam se bavila ekspresionističkim načinom slikanja u kombinaciji sa klasičnijim pristupom, ali ono zajedničko sa Anom i srž našeg interesovanja je što dajemo prednost unutrašnjem, preživljenom i emocionalnom”, rekla je Krivokapić.

Govoreći o čovjeku kao čestom motivu u umjetničkom stvaralaštvu, Krivokapić je ukazala da je ”najveća nepoznanica čovjeku sam čovjek”, a likovni stvaraoci uvijek će se truditi da posmatraju sebe i druge da bi postigli neke odgovore.

” Iako se bavimo i apstraktnim i realnim, ne treba ih odvajati, jer su sjedinjeni. Sve potiče od čovjeka, od predstave o njemu i načina na koji to vidimo i proživljavamo”, rekla je Krivokapić.

Izložba “Ljubav, strah, smrt” organizovana je u okviru junskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2018.

]]>
Thu, 21 Jun 2018 22:47:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/207021/covjekovo-unutrasnje-bice-i-prolaznost.html
21. jun http://www.rtcg.me/kultura/kalendar/16517/21-jun.html Izbor i priprema: Č. Đurđić ]]> Na današnji dan 1408, na inicijativu Balše III i njegove majke Jelene, održani su kod Drača mirovni pregovori s Mletačkom republikom. Rezultat sporazuma bio je prepuštanje Bara i Ulcinja Mlečanima u zamjenu za Budvu, za sela Svetomiholjske Metohije i za Paštroviće, s granicom do Ratačke opatije.

1808 - U mjestu Kupiduh, u blizini Žabljaka Crnojevića, potpisan je Ugovor o pograničnom miru između Crnogoraca i skadarskih Turaka. Sporazumom koji je Petar I ratifikovao neđelju dana kasnije, izjednačena su prava i obaveze stanovnika s obje strane granice, kako u domenu zaštite životne i imovinske sigurnosti, tako i u dijelu zakonske odgovornosti i Turaka i Crnogoraca za eventualno počinjene delikte.

1881 - Na upravo završenom prvom kolskom putu u Crnoj Gori Kotor-Cetinje (dugom 42,8 km), uspostavljena je redovna linija diližansom. Iste godine završena je i gradnja puta Cetinje-Rijeka Crnojevića. Oba puta projektovao je doktor Josip Slade 1879.

1903 - U Knjaževini Crnoj Gori donesen je Zakon o monopolu duvana. Do tada se duvan u Crnoj Gori tretirao kao i svaki drugi proizvod.

1905 - Rođen je francuski pisac i filozof egzistencijalista Žan Pol Sartr. Svoju egzistencijalističku misao izrazio je u romanima i dramama, filozofskim raspravama i polemičko-političkim tekstovima. Bavio se idejom individualne slobode, neminovnošću angažovanja i odgovornošću pisca i čovjeka. Bio je član Pokreta otpora, protivio se sovjetskoj intervenciji u Mađarskoj, kao i ratovima u Alžiru i Vijetnamu. Jedno vrijeme bio je blizak komunistima, ali se s njima razišao 50-ih godina. Podržao je studentski pokret 1968.  Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1964, i odbio da je primi. Poznata Sartrova djela: "Mučnina", "Zid ", "Biće i ništavilo", "Iza zatvorenih vrata", "Prljave ruke", „Riječi“.

1908 - Umro je ruski kompozitor i dirigent Nikolaj Andrejevič Rimski-Korsakov, član kompozitorske grupe"Velika petorica". U djelima raskošnih orkestarskih boja koristio je muzičke motive ruskog i azijskih naroda. Komponovao je prvu rusku simfoniju 1865. Proslavio se kompozicijama: „Šeherezada“ i „Španski kapričo“, operama „Sadko“ i „Zlatni pijetao“ i operskom bajkom „Snjeguročka“. Napisao je popularni priručnik "Principi orkestracije" i autobiografiju „Hronika mog muzičkog života“.

1919 - Po naređenju admirala Rojtera, posada njemačke ratne flote potopila je većinu svojih brodova (preko 70) koji su nakon kapitulacije Njemačke u Prvom svjetskom ratu bili internirani u britansku pomorsku bazu Skejp Flou u Škotskoj.

1933 - Rođena je francuska književnica Fransoaz Kuare, poznata kao  Fransoaz Sagan. Proslavila se prvim romanom "Dobar dan tugo", koji je štampan u milionskim tiražima. U svojim romanima opisala je život jednog dijela francuske omladine koji je, za razliku od kritike,  čitalačka publika širom svijeta veoma dobro prihvatila. Iako na početku slavna, interesovanje za njena djela vrlo brzo je prestalo i pred kraj života (2004) bila je skoro zaboravljena.

1963 -  Kardinal Đovani Batista Montini postao je Papa Pavle VI, nakon smrti Pape Ivana XXIII. Kao pobornik reformske struje u katoličkoj crkvi ukinuo je 1966. Indeks zabranjenih knjiga, reorganizovao vatikansku kuriju,  zalagao se za miroljubiva rješenja međunarodnih sporova i za normalizovanje odnosa s komunističkim zemljama.

2004 - U Podgorici je umro poznati crnogorski pjesnik i novinar Ratko Vujošević, autor poeme "Orevuar Montenegro" koja se ubraja u najbolja ostvarenja moderne crnogorske poezije. Vujošević je rođen 7. aprila 1941. u Orahovu kod Podgorice. Gimnaziju je završio u Titogradu, a studije političkih nauka u Beogradu 1968. Bio je novinar u Izvršnom vijeću Crne Gore, "Titogradskoj tribini" i "Pobjedi" i, gotovo dvije decenije, odgovorni urednik edicije "Savremena literatura" u izdavačkim kućama "Pobjeda" i "Ljetopis". Recenzirao je i priredio za štampu brojna izdanja savremenih pisaca. Osnovao je 1961. Klub mladih pisaca Doma omladine "Budo Tomović". Dobitnik je nagrade grada Podgorice "19. decembar " i drugih društvenih i književnih priznanja. Pjesme Ratka Vujoševića prevođene su na ruski, njemački, turski, švedski i francuski jezik. Djela: knjige poezije "Znak na putovanju", "Pastirica","Čini", "Beskonačna dozivanja".

2009 - Pobijedivši reprezentaciju Hrvatske 8:7, crnogorska vaterpolo reprezentacija, evropski prvak iz Malage, osvojila je zlatni pehar i postala prvak Svjetske lige.

2010 - Savjet za opšte obrazovanje usvojio je Gramatiku crnogorskog jezika, čiji su autori Josip Silić, Ivo Pranjković i Adnan Čirgić.

2010 - U Donjem Zagarču, u blizini Podgorice, sahranjen je direktor Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umjetnosti Drago Ćupić. Bavio se dijalektologijom srpskog jezika, savremenim srpskim standardnim jezikom i posebno pitanjima jezičke kulture.

2012 - Crnogorski predsjednik Filip Vujanović i vatikanski državni sekretar, kardinal Torcizio Bertone razmijenili su ratifikacione instrumente Temeljnog ugovora između Crne Gore i Vatikana, čime je taj dokument stupio na snagu. Temeljni ugovor kojim se reguliše pravni status Katoličke crkve u Crnoj Gori potpisali su 24. juna 2011. premijer Igor Lukšić i kardinal Bertone, a potvrdila ga Skupština 29. maja. U susretu s vatikanskim zvaničnicima Vujanović je kazao da ugovor predstavlja potvrdu intenzivnih i sadržajnih bilateralnih odnosa uspostavljenih poslije obnavljanja nezavisnosti Crne Gore. „Posebno je značajno što je Crna Gora prva država s većinskim pravoslavnim stanovništvom koja je potpisala takav ugovor sa Svetom stolicom, potvrđujući na taj način da je ekumenska država, otvorena za sadržajan dijalog i saradnju između vjera, kultura i naroda“, rekao je Vujanović. „Namjera Svete stolice nije da Temeljnim ugovorom traži privilegije za katoličku zajednicu u Crnoj Gori, već da se definiše pravni okvir djelovanja Katoličke crkve i njeni odnosi s civilnim vlastima“, pojasnio je na kraju kardinal Bertone.  Vujanović se tokom posjete Vatikanu sastao i s papom Benediktom XVI, što je prvi sastanak predsjednika Crne Gore s poglavarom Katoličke crkve nakon obnavljanja crnogorske nezavisnosti.

 

Na današnji dan dogodilo se i sljedeće:

1527 - Umro je italijanski političar i pisac Nikolo Makijaveli, autor djela "Vladalac", kojim je izraženo shvatanje da vladar ne treba da bira sredstva da bi postigao cilj, iz čega je kasnije izveden pojam "Makijavelizam".

1813 - U bici kod Viktorije, britanska vojska pod vođstvom Vojvode od Velingtona porazila je snage Napoleonovog brata Žozefa, kralja Španije. Time je završena francuska vladavina u Španiji.

1852 - Umro je njemački pedagog Fridrih Frebel koji je 1840. osnovao prvi dječiji vrtić.

1910 - Na Cetinju je ratifikovan Ugovor o trgovini i plovidbi između Crne Gore i Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Irske.

1948 - Producentska kuća "Kolumbija Rekords" proizvela je prvu uspješnu longplej  ploču od vinil plastike.

1969 - Umrla je američka teniserka Morin Konoli, nazvana Mala Mo.  Godine 1953. postala je prva teniserka u istoriji toga sporta koja je osvojila sva četiri grend slem turnira.

1970 - Umro je indonežanski državnik Ahmed Sukarno, prvi predsjednik Indonezije (1945 -67) nakon sticanja nezavisnosti od Holandije i jedan od lidera pokreta nesvrstanih zemalja.

1990 - U zemljotresu na sjeveru Irana poginulo je oko 100.000 ljudi.

2007 - Plivač Davor Novović preplivao je Lamanš u prvom pokušaju i time postao prvi Crnogorac koji je ostvario takav podvig.

2008 - U Podgorici je konstituisan Savjet muslimanskog naroda Crne Gore za čijeg je predsjednika izabran novinar Sabrija Vulić.

2008 - Bosanski Srbin Stojan Župljanin smješten je u pritvor Haškog tribunala nakon što su ga srpske vlasti izručile tom sudu nakon osam godina skrivanja i lažnog predstavljanja.

]]>
Thu, 21 Jun 2018 00:00:00 +0100 Kalendar http://www.rtcg.me/kultura/kalendar/16517/21-jun.html
Koncert Đine Perazić na Cetinju http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206905/koncert-djine-perazic-na-cetinju.html U Ministarstvu kulture na Cetinju, u četvrtak 21. juna u 19 sati, koncertom pijanistkinje Đine Perazić "Klavirski kaleidoskop" biće obilježen Svjetski dan muzike. ]]>

Klavirski kaleidoskop, instruktivni koncert sa naratorom Stevanom Vukovićem, zamišljen je kao klavirsko putovanje od Šumanovog romantičarskog izraza, preko suptilnog impresionizma Kloda Debisija i neoklasicizma Morisa Ravela, pa do groteske i dijaboličnog sarkazma Sergeja Prokofjeva.

Muzici prethodi kazivanje naratora, koji kroz kratke refleksije upućuje slušaoca u osnovne karakteristike kompozicije i priprema ga za njeno slušanje i razumijevanje, ali i za sopstveni doživljaj i tumačenje.

Program koncerta čine djela Šumana, Debisija, Ravela i Prokofjeva.

Đina Perazić je rođena 1997. godine u Podgorici, u muzičkoj porodici. Muzičko obrazovanje započela je sa 6 godina, u klasi prof. Anke Asanović, u Umjetničkoj školi "Vasa Pavić". Stručnoj javnosti skrenula je pažnju već od prvih nastupa i osvojenih nagrada na takmičenjima u državi i region. Među njima se ističe specijalna nagrada sa osvojenim maksimalnim brojem poena na X internacionalnom konkursu Euterpe, održanom u Bariju (Italija) 2008. godine, zatim, prva nagrada na festivalu mladih pijanista u Šapcu (Srbija) 2009. godine, kao i mnogobrojne zlatne lire sa državnih takmičenja, za solističke nastupe i za kamerno muziciranje. 

Njeno školovanje se trenutno odvija na Muzičkoj akademiji u Minhenu (Hochschule für Musik und Theater München), na umjetničko-pedagoškom smjeru, gdje se uspješno iskazuje kao pijanistkinja i kao budući pedagog. 

]]>
Wed, 20 Jun 2018 23:20:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206905/koncert-djine-perazic-na-cetinju.html
Izložba Muharema Muratovića http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206788/izlozba-muharema-muratovica.html Izložba slika Muharema Muratovića biće otvorena u okviru manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto 2018” u četvrtak, 21.juna, u JU Muzeji i galerije Podgorice - Moderna galerija u 20 sati. ]]>

Direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Sead Đokaj otvoriće izložbu.

Muharem Muratović obilježio je četrdesetpet godina stvaralaštva. U međuvremenu, njegove slike postale su istaknuti dio privatnih kolekcija širom Evrope, SAD, Kanade, Australije, Južne Amerike. Osim slikarstvom, bavi se i pedagoškim radom.

Muratović, prema ocjeni likovnog kritičara Slobodana Slovinića, u strogo središte svojih kreativno-likovnih istraživanja smješta neodoljivo žensko stvorenje, koje istovremeno anticipira božanski lik majke vječne mučenice, pojam požrtvovane sestre, kćerke stradalnice, privržene supruge, neodoljive zavodnice i zanosne milosnice.

Slovinić je istakao da Muratovićevo stvaralaštvo, neosporno, pripada sferi figuralnog.

]]>
Tue, 19 Jun 2018 23:18:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206788/izlozba-muharema-muratovica.html
"Montenegristici trebalo filozofsko utemeljenje" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206823/montenegristici-trebalo-filozofsko-utemeljenje.html Knjiga Milenka Perovića "Studije iz filozofije jezika" promovisana je u Podgorici. Događaj je održan u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto, na platou ispred Narodne biblioteke "Radosav Ljumović". ]]>

"Knjiga sadrži sedam nadahnutih studija koje se odnose na pitanje jezika", kaže Pavle Goranović.

Dodaje da je riječ o relativno novoj disciploni, ali drevnom problemu.

"Kroz studije najznačajnijih evropskih filozofa, autor raspravlja o pitanju porijekla jezika, njegovoj djelatnosti, svrsi i semiotičkom oblikovanju", kazao je Vanja Kovačević.

"Iako se u knjizi ne pominje crnogorski jezik, po osnovnoj namjeri ona ima za cilj da pokaže pravo postojanja i prespektivu crnogorskog jezika na kojem je i napisana", kaže autor Milenko Perović.

Izdavač Perovićeve knjige "Studija iz filozofije jezika" je fakultet za Crnogorski jezik i književnost - Cetinje.

Objavljena je 2018. u biblioteci "Linguistica". Urednici izdanja su Adnan Čirgić i Novica Vujović.

Anđela Ralević, TVCG

]]>
Tue, 19 Jun 2018 20:58:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206823/montenegristici-trebalo-filozofsko-utemeljenje.html
Slavna glumica pokušala da se ubije http://www.rtcg.me/kultura/film/206795/slavna-glumica-pokusala-da-se-ubije.html Heder Loklir, američka glumica i zvijezda "Dinastije" i "Melroz plejsa", pokušala je da se ubije. ]]>

Kako piše portal TMZ, član porodice poznate glumice pozvao je pomoć, jer je glumica prijetila samoubistvom, poslije čega je prebačena u bolnicu na odjeljenje psihijatrije.

Kapetan policijske stanice u okrugu Ventura, gdje živi glumica, Garo Kuredjian nije komentarisao detalje hitnog poziva povezanog s glumicom, ali podaci dostupni javnosti potvrđuju da je u pitanju bio incident s Heder.

Rođak je pedesetšestogodišnju glumicu našao kako izbezumljeno luta po kući i traži pištolj da bi sebi oduzela život.

Ovaj incident se dogodio samo nekoliko mjeseci nakon što je zvijezda uhapšena zbog porodičnog nasilja.

Tada je policiju pozvao njen brat koji je glumicu bio zatekao u svađi s dečkom koji je na tijelu navodno imao vidljive tragove nasilja.

Heder se opirala hapšenju i fizički je napala i tri policajca. Nakon ovog incidenta bila je na rehabilitaciji dva mjeseca, a posljednjih dana je odlazila na sastanke liječenih alkoholičara.

]]>
Tue, 19 Jun 2018 17:30:00 +0100 Film http://www.rtcg.me/kultura/film/206795/slavna-glumica-pokusala-da-se-ubije.html
"KIC POP" otvorio prvi Festival horova http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206765/kic-pop-otvorio-prvi-festival-horova.html Nastupom na velikoj sceni na Šetalištu kralja Nikole, pri gradskoj marini, „KIC POP“ hor otvorio je sinoć, Festival horova, novi programski segment pratećeg programa „Barskog ljetopisa“. ]]>

Hor je, pod dirigentskom palicom Saše Barjaktarovića, nastupio u sastavu od 40 članova i izveo neke od najpoznatijih domaćih i stranih pop-rok hitova. Bio je to njihov prvi nastup pred Baranima – njih nekoliko stotina koji su sinoć sat vremena uživali u energičnom i šarmantnom nastupu „KIC POP“ hora.

Kako je publika višeminutnim aplauzom na kraju koncerta iskreno pokazala svoje zadovoljstvo, ni u horu nisu krili da su srećni zbog uspješnog nastupa u našem gradu.

"Ja sam jako srećan i zadovoljan prijemom Barana. Hvala im od srca. To se vidjelo po velikom broju ljudi u publici koja je ostala tu do kraja koncerta. To je najbolji pokazatelj toga je li naš nastup bio dobar ili ne", kazao je dirigent Barjaktarović.

Iako postoji svega godinu i par mjeseci, „KIC POP“ uspio je postati jedan od zaštitnih znakova Podgorice, ali i Crne Gore. Publiku širom Crne Gore su odmah osvojili svojim raznovrsnim repertoarom, a najuspješniji segment je „Antifašizam – bez dileme“. Za naredni period, ipak, pripremaju se novi projekti.

"Imamo novu-staru saradnju sa folklornim ansamblom KIC „Budo Tomović“, tako da smo uključili i folklorne pjesme i sa njima idemo za Pulu uskoro. Spremamo novi projekat pop pjesama – teži, bolji, zato što je hor amaterski, a vidno je napredovao za ovih godinu dana. Zato sam postavio nove ciljeve, nove zadatke i mnogo teži program. U svakom slučaju nastavljamo kako bismo opravdali očekivanja naše publike. Ne zaboravljamo nikad da je muzika tu da se sluša, da uživa duša", dodao je Barjaktarović.

Hor trenutno broji ukupno 70 članova. Međutim, on iz dana u dan raste.

]]>
Tue, 19 Jun 2018 16:08:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206765/kic-pop-otvorio-prvi-festival-horova.html
Sa Kinom do snažnije kulturne saradnje http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206752/sa-kinom-do-snaznije-kulturne-saradnje.html U okviru sveobuhvatno intenzivirane saradnje između Kine i šesnaest zemalja centralne i istočne Evrope, kultura zauzima posebno mjesto. ]]>

Svjesni snage i važnosti kulture, Ministarstvo kulture i turizma Narodne Republike Kine je drugi put organizovalo Forum kulture u Čengduu, glavnom gradu provincije Sečuan. 

Grad koji broji više od 16 miliona stanovnika bio je višednevno poprište živih rasprava o aktuelnom trenutku u kulturi kako na nacionalnom tako i na međunarodnom planu.

Predstavnicima umjetničkih disciplina plesa, muzike, pozorišta i slikarstva, gosti iz 16 zemalja Evrope razmijenili su brojne ideje za konkretne projekte i moguću buduću saradnju.

U crnogorskoj delegaciji koji su dobili direktne pozive za učešće iz Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine bili su: Vanja Pantović direktor Baletske škole „Princeza Ksenija“, Pius Fišer- patron škole, akademski slikar Tiho Vujović, Ivona Milić - pijanistkinja i art menadžer kao i direktor KotorArt Festivala pijanista Ratimir Martinović.

Vanja Pantović je već dvije godine sa vrlo uspješnim projektima Baletske škole “Princeza Ksenija” prisutna u Kini i nastavlja svoju plodnu saradnju sa najvažnijim institucijama baletske umjetnosti kao što su Nacionalni balet Kine, Beijing Dance Academy, Minzu university, Chengdu vocational University of Art.

Tiho Vujović, slikar nesvakidašnje mašte i doživljaja, predstavio je dio svojih radova koji su na fonu umjetničke tradicije velikih slikara poteklih iz Crne Gore. Već za oktobar dogovoreno je njegovo predstavljanje u uglednoj galeriji u Pekingu.

Ivona Milić (bivša učenica Baletske škole “Princeza Ksenija”), rodom iz Crne Gore, danas na usavršavanjima u Minhenu, govorila je o važnosti medija u predstavljanju kulturnih politika i sadržaja.

Ratimir Martinoviić je govorio o iskustvima KotorArta i kontekstualizacije umjetničke muzike kroz njegovanje tradicije i baštine u savremenim umjetničkim formama.

U razgovorima sa zvaničnicima Ministarstva kulture i turizma Kine, Martinović je predložio pokretanje Koordinacionog centra za oblast umjetnosti inicijative 16+1 upravo u Crnoj Gori. Od takvog centra bi korist imali svi učesnici u procesu pokrenutom prije nekoliko godina a naročito bi profitirala kulturna scena naše zemlje.

“Tradicija i savremenost” bila je zadata tema koja je poslužila kao orijentir za plodne razgovore a “Čengdu deklaracija” koja je potpisana od učesnika, predstavlja obavezu daljeg unaprijeđivanja i intenziviranja saradnje.

Kineska kulturna scena u proteklih nekoliko decenija, zajedno sa ekonomijom ove najmnogoljudnije zemlje svijeta, doživljava vrtoglavi uspon. Istovremena otvorenost za nove sadržaja iz zapadnih kultura kao i želja za promocijom sopstvene, učinili su današnju Kinu jednom od najvećih umjetničkih scena na svijetu.

Infrastruktura kulture se gotovo svakog dana unaprijeđuje novim sadržajima, galerijama, koncertnim salama, studijima, filmskim gradovima, univerzitetima i fakultetima umjetnosti… Najveći svjetski ansambli, orkestri, baletske trupe, pojedinačni umjetnici i stvaraoci, predstavljaju svoja umijeća ogromnom auditorijumu koji je iz dana u dan sve brojniji.

]]>
Tue, 19 Jun 2018 08:48:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206752/sa-kinom-do-snaznije-kulturne-saradnje.html
"Neviđeni" potukli rekord za animirani film http://www.rtcg.me/kultura/film/206728/nevidjeni-potukli-rekord-za-animirani-film.html Animirani film Diznija i Piksara "Neviđeni 2" (Incredibles 2) probio je tokom proteklog vikenda rekord po zaradi na početku prikazivanja nekog animiranog filma, i najveću za film rangiran s "PG" - s preporukom da se gleda uz nadzor roditelja. ]]>

Kompanija Dizni je procijenila da je film zaradio 180 miliona dolara prvog vikenda prikazivanja u bioskopskim salama.

Prethodni rekord za animirani film je držao još jedan nastavak Piskara "U Potrazi za Dori" (Finding Dory) koji je zaradio 135 miliona dolara na početku prikazivanja 2016. godine.

Diznijev film "Ljepotica i Zvijer" (Beauty and the Beast) s glumcima držao je rekord po najviše prodatih ulaznica na početku za jedan film koji je rangiran PG.

Film "Neviđeni 2" stiže 14 godina poslije prvog filma "Neviđeni" i nastavlja se tamo gdje je prvi film prekinut sa superherojskom porodicom. Bred Bird se vratio za scenario i režiju za nastvak koji su neuobičajeno dobro prihvatili i kritika i publika.

 

]]>
Mon, 18 Jun 2018 23:38:00 +0100 Film http://www.rtcg.me/kultura/film/206728/nevidjeni-potukli-rekord-za-animirani-film.html
Autorsko veče Vladimira Jovanovića http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206695/autorsko-vece-vladimira-jovanovica.html Autorsko veče Vladimira Jovanovića biće održano u okviru manifestacije „Podgoričko kulturno ljeto 2018“ u utorak, 19. juna. ]]>

Autorsko veče bće održano na platou ispred Narodne biblioteke "Radosav Ljumović", sa početkom u 21 sat.

Učestvuju: Milorad Popović, Darko Šuković i autor. Moderator večeri je Vesna Šoškić.

Novinar i publicista Vladimir Jovanović s učesnicima razgovaraće o temama vezanim za crnogorsko društvu i kulturu.

]]>
Mon, 18 Jun 2018 23:15:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206695/autorsko-vece-vladimira-jovanovica.html
Umjetničko djelo pluta na jezeru http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206720/umjetnicko-djelo-pluta-na-jezeru.html Patkama, guskama i ljubiteljima plivanja u hladnom jezeru londonskog Hajd parka pridružila se monumentalna plutajuća struktura koju čini 7.506 naslaganih burića, obojenih u jarko crvenu, ljubičastu i plavu boju. ]]>

"Londonska mastaba" (The London Mastaba) delo je svetskog umetnika bugarskog porekla, 83-godišnjeg Krista (Christo) koji je ranije s više od 100.000 metara aluminijumskog materijala umotao zgradu njemačkog parlamenta - Rajhstaga, a umotavao je i mnoge druge.

Njegovo prvo veliko umjetničko djelo u Londonu visine je 20 metara iznad nivoa jezera Hajd parka, oblika nalik staroegipatskim grobnicama - mastabama.

Ta skulptura biće izložena do 23. septembra.

]]>
Mon, 18 Jun 2018 21:41:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206720/umjetnicko-djelo-pluta-na-jezeru.html
Izložba "Ikone iz riznica paštrovskih manastira" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206683/izlozba-ikone-iz-riznica-pastrovskih-manastira.html U Spomen domu "Stefan Mitrov Ljubiša" u Budvi (JU Muzeji i galerije Budve), sjutra od 20 sati biće otvorena dokumentarno-umjetnička izložba "Ikone iz riznica paštrovskih manastira". ]]>

 

Autori koncepta izložbe i organizatori su mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti i direktorica JU Muzeji i galerije Budve, i Dušan Medin, arheolog. Izložba se priređuje u okviru programa Ustanove koji se realizuje u okviru Evropske godine kulturne baštine (2018).

Na izložbi će biti prikazano 15 ikona iz tri paštrovska manastira (Praskvica, Reževići i Gradište), nastalih u periodu XVIII–XX vijek u domaćim, grčkim, venecijanskim i ruskim radionicama, a čiji su autori, između ostalih, čuveni ikonopisci pripadnici bokokotorske slikarske škole Dimitrijević-Rafailović, potom Nikola Aspioti sa Krfa, Aleksije Lazović, Marko Krstov Gregović, prvi akademik obrazovani slikar sa naših prostora.

Izložbu će otvoriti konzervatorka savjetnica Jasminka Grgurević, zaposlena u JU Centar za arheologiju i konzervaciju Crne Gore u Kotoru.

Izložba se može pogledati do 9. jula ove godine.

]]>
Mon, 18 Jun 2018 21:25:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206683/izlozba-ikone-iz-riznica-pastrovskih-manastira.html
Izložba "Ljubav, smrt i strah" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206674/izlozba-ljubav-smrt-i-strah.html Izložba "Ljubav, smrt i strah" autorki Ane Šćekić i Milene Krivokapić biće održana u srijedu 20. juna u 20h u galerijama "Nikola I" i "Ilija Šobajić". ]]> Izložbu organizuju Muzeji i galerije Nikšić.

 

]]>
Mon, 18 Jun 2018 10:32:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206674/izlozba-ljubav-smrt-i-strah.html
Kultura i umjetnost blistaće narednih 60 dana http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206592/kultura-i-umjetnost-blistace-narednih-60-dana.html U Baru je sinoć počeo “Barski ljetopis”, koji je otvorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović. Na otvaranju je nastupio Crnogorski simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom maestra Grigorija Kraska. ]]>  

Bogdanović je podsjetio da su tokom prethodne tri decenije na Barskom ljetopisu, kroz sve umjetničke izraze, prezentovani različiti kulturni sadržaji u širokom registru.

"O klasičnih formi i poetika do onih inovatinih i eksperimentalnih, čime je ovaj grad dobio jednu od značajnijih ljetnjih scena na kulturnoj mapi Crne Gore. U Baru i njegovoj okolini postoji izuzetan ambijentalni potencijal, koji je vrlo upotrebljiv za raznovrsnu prezentaciju umjetničkih sadržaja. Svjedoci smo da su scene ovog festival bili - kako izuzetna zdanja, kakav je dvorac Kralja Nikole na Topolici, tako i živopisni prostor Starog Bara, prirodni ambijent okoline, brojni toponimi kulturno-istorijskog nasljeđa na cijeloj teritoriji opštine, ali i osobeni gradski lokaliteti", rekao je Bogdanović.

Govoreći o programu festivala, Bogdanović je rekao da ovogodišnji program pokazuje da se prilikom njegovog koncipiranja težište stavilo na aktuelna kretanja u umjetničkom stvaralaštvu regiona, koja dubinski ispituju neuralgije ovog prekretničkog vremena, što je najprisutnije u pozorišnom i književnom segmentu festivala.

"Posebne pohvale zavrjeđuje segment pratećeg programa u kom je planirano niz akcija koje prezenterski koncept pomjeraju ka onom interaktivnom, čime se brišu granica između umjetnika i publike, kreacije i posmatranja. Planirane radionice, performansi i ulični teatar, jesu forme bliske mediteranskom duhu, koji raskošno znakovlje svakodnevnog života lako uzdiže u sferu visoke umjetnosti i koji tako često zna da spoji homo ludensa i homo creansa", rekao je on.

Potpredsjednik Opštine Bar Dušan Raičević rekao je da su ovogodišnjih 75 programa iz domena književne, likovne, muzike i pozorišne umjetnosti garancija da će kultura i umjetnosti blistati "sa nama narednih dva mjeseca".

Festival „Barski ljetopis“ trajaće do 12. avgusta. 

]]>
Sun, 17 Jun 2018 10:30:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206592/kultura-i-umjetnost-blistace-narednih-60-dana.html
Promocija knjige Milenka Perovića http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206512/promocija-knjige-milenka-perovica.html Knjiga prof. dr Milenka A. Perovića "Studije iz filozofije jezika" biće predstavljena sjutra veče, u okviru manifestacije "Podgoričko kulturno ljeto 2018", na platou ispred Narodne biblioteke "Radosav Ljumović", sa početkom u 21 sat. ]]>

Uz autora o knjizi će govoriti Adnan Čirgić, Vanja Kovačević i Pavle Goranović. Medijatorka je Sanja Orlandić.

Izdavač Perovićevih „Studija iz filozofije jezika“ jeste Fakultet za crnogorski jezik i književnost - Cetinje. Knjiga je objavljena u Biblioteci LINGUISTICA. Urednici izdanja su Adnan Čirgić i Novica Vujović. Knjiga je objavljena 2018. godine.

„U sedam studija koje čine ovu knjigu tematski misaoni interes usmjerili smo na filozofe koje je pitanje o biti jezika vodilo prema dokučivanju imanentnog dijalekticiteta i spekulativiteta jezika“, kaže autor pored ostaloga u Predgovoru.

Milenko A. Perović (1950) je crnogorski filozof. Rođen je u Vr¬basu (Vojvodina), u kome je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na studijama filozofije u Beogradu 1974. godine. Doktorsku disertaciju pod naslovom Vrijednosni sistem i moralna svijest malograđanstva, pod mentorstvom Milana Kangrge, od¬branio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1984. godine.

Od 1987. godine radi kao profesor filozofskih predmeta (etika, filo¬zofija njemačkog idealizma, praktička filozofija, antička filozofija, filozofija prava i filozofija ekonomije) na Odseku za filozofiju Fi¬lozofskog fakulteta u Novom Sadu. Osnovao je Studijsku grupu za filozofiju i Katedru, a potom i Odsek za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 1988. godine. Utemeljio je magistarske i doktorske studije filozofije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Suosnivač je filozofskog časopisa Arhe koji izlazi na Filo¬zofskom fakultetu u Novom Sadu od 2004. fodine. Suosnivač je Bioetičkog društva Srbije koje djeluje od 2008. godine.

Većinu knjiga i radova posvetio je problematici istorije filozofije, etike i praktičke filozofije. 

]]>
Sun, 17 Jun 2018 09:08:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206512/promocija-knjige-milenka-perovica.html
Crtež Malog princa prodat za 240.500 eura http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206584/crtez-malog-princa-prodat-za-240500-eura.html Crtež sličan Malom princu koji sjedi na globusu, koji je krasio jedno ljubavno pismo francuskog pisca Antoana de Sent-Egziperija, prodat je sinoć na aukciji u Parizu za 240.500 eura. ]]>  

Aukcijska kuća Arkirijal (Artcurial) saopštila je da je akvarel urađen oko 1942. godine, godinu dana prije objavljivanja "Malog princa" u Njujorku.

Sent-Egziperi koji je bio i pilot, napisao je ljubavno pismo na 11 strana jednoj ženi i pretpostavlja se da je to njegova posljednja prepiska prije nestanka 1944. tokom misije u Drugom svjetskom ratu.

Knjiga "Mali princ" prevedena je na 250 jezika i prodata u 145 miliona primjeraka, čime je postala jedna od najprodavanijih u svijetu.

Prema njoj je 1974. snimljen američko-britanski igrani film, četiri godine kasnije i japanska TV-serija, a bilo je i muzičko-scenskih djela s tom temom.

]]>
Sun, 17 Jun 2018 08:23:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206584/crtez-malog-princa-prodat-za-240500-eura.html
Džeki Čen objavljuje memoare http://www.rtcg.me/kultura/film/206546/dzeki-cen-objavljuje-memoare.html Glumac Džeki Čen, poznat po filmovima "Gas do daske" (Rush Hour) i "Kung fu panda", objaviće memoare u novembru. ]]>

U saopštenju izdavačke kuće "Gallery Books" dostavljenom agenciji AP navedeno je da će u "iskrenim" memoarima pod naslovom "Never Grow Up" (Nemoj nikada da odrasteš) biti predstavljena mladost Džekija Čena, njegovo školovanje, kao i "brojna" iskustva "na ivici smrti" ispred kamere, ali i u privatnom životu.

Džeki Čen će takođe pisati o snimanju filmova u Hongkongu i u Holivudu, ali i o svojim manama koje ima kao porodičan čovjek, dodaje se u saopštenju.

Čen, "kralj borilačkih vještina" u komedijama, pojavio se u više od 150 filmova od početka karijere započete 1960-ih godina u Hongkongu dok je još bio dijete.

Među njegovim prethodno objavljenim knjigama je autobiografija "I Am Jackie Chan: My Life in Action" iz 1998. godine.

]]>
Sat, 16 Jun 2018 23:27:00 +0100 Film http://www.rtcg.me/kultura/film/206546/dzeki-cen-objavljuje-memoare.html
Crnogorsko nasljeđe bogato fantastikom http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206497/crnogorsko-nasljedje-bogato-fantastikom.html Festival fantastične književnosti "Refesticon", mogao bi da bude pokretač povećanog interesovanja za taj žanr, ako se u obzir uzme da je i naše nasljeđe bogato fantastikom, ocijenio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović. ]]>

On je sinoć govorio na šestom Regionalnom festivalu fantastične književnosti "Refesticon", koji se od 12. do 17. juna održava u Bijelom Polju.

"Uzimajući u obzir da je i naše nasljeđe bogato fantastikom, jedan ovakav festival može biti pokretač povećanog interesovanja za ovaj žanr, što je u svakom slučaju preduslov za ozbiljniji upliv fantastike u savremeno književno i umjetničko stvaralaštvo Crne Gore, a to bi zasigurno predstavljalo veliki doprinos našoj, žanrovski ne baš razuđenoj književnoj sceni. To što je tematska okosnica ovogodišnjeg festivala srednjovjekovna tradicija Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, govori da su kreatori ovog programa tražili vrlo intrigantne i inspirativne topose naše zaostavštine, u kojima se mit, fantastika i predanje prepilću sa istorijom, što uvijek predstavlja dobro polazište za umjetničku nadgradnju, koja nema odgovornost prema faktografiji već isključivo prema estetici", rekao je Bogdanović.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović je, govoreći o festivalu podsjetio da se u septembru navršava 48. godina od kada su osnovane Ratkovićeve večeri poezije, posvećene liku i djelu našeg pjesnika, romanopisca, diplomate.

"Nedavno je održan i 48 festival Dramskih Amatera Crne Gore. Ove godine se organizuje šesnaesti Internacionalni festival tamburaških orkestara, a već krajem mjeseca imaćemo i 12 Džez festival. Kada im dodamo Regionalni festival fantastične književnosti - REFESTICON, koji nas stavlja na mapu srodnih festivala u državama okruženja, onda smo uvjereni da posvećenost organizatora, i opštine kao pokrovitelja, ima izuzetan značaj za naše sugrađane. Međutim, veoma je značajna i uloga Ministarstva kulture, koje kroz poseban konkurs - razvoj kulture na Sjeveru, iz godine u godinu opredjeljuje značajna sredstva za mnoge manifestacije i tako doprinosi i očuvanju kulturnog nasljeđa, ali i razvoju novih umjetničkih djela i kulturnih proizvoda", kazao je on.

U ime organizatora govorio je Dragić Rabrenović, koji je rekao da je jedan od ciljeva festivala bio "da ujedinimo region kroz kulturu i književnost".

Za ovogodišnjeg dobitnika priznanja Zlatni zmaj za međunarodni doprinos fantastičnoj književnosti proglašen je književnik Slobodan Vukanović, kojem je nagradu uručio ministar Bogdanović.

U okviru šestog Regionalnog festivala fanatastične književnosti REFESTICON 2018. planirano 30 kulturno-umjetničkih programa sa više od 50 učesnika među kojima su neka od najznačajnijih književnih imena regiona.

Orhanizatori festivala su Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, JU Ratkovićeve večeri poezije, JU CZK Vojislav Bulatović Strunjo i TO Bijelo Polje. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i Opština Bijelo Polje.

]]>
Sat, 16 Jun 2018 08:10:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206497/crnogorsko-nasljedje-bogato-fantastikom.html
Na današnji dan počela gradnja Njegoševe kapele http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206495/na-danasnji-dan-pocela-gradnja-njegoseve-kapele.html Na današnji dan 1845. godine počela je gradnja Njegoševe kapele na Lovćenu, koju je vladika Rade posvetio svom stricu Svetom Petru Cetinjskom i namijenio za mjesto svog vječnog počinka. ]]>

Sagrađena je na Jezerskom vrhu u duhu hrišćanske graditeljske tradicije okruglih crkava i grobnica. Bratu Peru i senatorima, Njegoš je pred smrt izrazio želju da ga sahrane pored nove kapele: „Još vi preporučujem i amanet predajem kad umrem kopajte me na Lovćen kod nove Crkve“.

Nakon smrti 31. oktobra 1851. Njegoš je privremeno bio sahranjen u crkvi Blagovještenja u Cetinjskom manastiru, da bi nakon četiri godine (1855) njegovi posmrtni ostaci bili preneseni u kapelu Svetog Petra na Lovćenu, koja tek tada postaje grobna Njegoševa crkva.

U Prvom svjetskom ratu oštetili su je Austrijanci topovskom granatom, ali ne i srušili, i nakon okupacije Crne Gore 1916. naredili ekshumaciju Njegoševih kostiju iz grobnice, ponudivši crnogorskom mitropolitu Mitrofanu Banu da obnove oštećenu kapelu.

Mitropolit je prihvatio samo ekshumaciju i nakon obavljenog obreda, kovčeg je s Njegoševim kostima pohranjen u Riznicu Cetinjskog manastira. Kako bi učvrstio ujediniteljsku ideologiju nelegalne i nelegitimne Podgoričke skupštine i podigao ugled dinastije Karađorđevića u Crnoj Gori, kralj jugoslovenske kraljevine Aleksandar Karađorđević odlučio je u julu 1925. da izgradi novu kapelu i na Lovćen vrati Njegoševe kosti. Iako je stara oštećena kapela mogla biti obnovljena, ipak je srušena, a nova je podignuta za dva mjeseca, tako da su 21. septembra 1925. na Lovćen bile prenesene Njegoševe kosti i položene u mermerni sarkofag.

„Nad ulazom u kapelu bio je ugraviran zlatni natpis kralja, ktitora, a iznad njega ugrađena je u niši, reljefna ikona „Sveti Đorđe ubija aždaju“. Tako je prvobitna posveta Svetom Petru Cetinjskom bila preinačena u posvetu Svetom Đorđu.

Drugačija od prethodne, kapela se našla i na drugom mjestu, jer je prvobitno moralo biti sniženo da bi se mogla postaviti trostruko veća konstrukcija nove kapele od one Njegoševe.

]]>
Sat, 16 Jun 2018 07:45:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/206495/na-danasnji-dan-pocela-gradnja-njegoseve-kapele.html