RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kultura http://www.rtcg.me/kultura/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kultura http://www.rtcg.me/kultura/rss.html Ovacije za "Razgovore o ljubavi" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252483/ovacije-za-razgovore-o-ljubavi.html U Kraljevskom pozorištu Zetski dom sinoć je odigrana predstava "Razgovori o ljubavi". Publika oduševljena, pozdravila je ekipu na sceni burnim aplauzom i ovacijama. ]]>

Publika je bez daha gledala, aplauzom od emocija i ovacijama pozdravila ekipu predstave, Jerneja Lorencija, slovenačkog majstora režije.

Kada su otišli sa scene, teško je sabrati se, sabrati utiske, jer tragajući za pokretom, rediteljskim i glumačkim rješenjima, tragali su itekako za sobom.

„Još ne znam, kao dijete kad se rodi. Zbunjen sam, puno je svega u meni. Nema odgovora šta je ljubav,nikada ga neće ni biti. Mi se teško prepuštamo trenutku,sistematizirani smo, živimo u kategorijama. Rijetki su trenuci kada sam ja Jernej, stvarno ja Jernej, zapravo ne znam ko sam. Ja sam zapravo suma svih tih raznih uticaja. Postoji to negativno viđenje sebe, reditelj sam samo zato što postoje glumci, muškarac sam zato što postoje žene, star sam zato što su neki mlađi, mlad sam jer su neki stari. Sam sebi, ja sam apsolutno ništa. Onda su ti trenuci jako važni, kakvi god da jesu, veseli, bolni, kakvi god. Samo nekad, tu i tamo da sam ja stvarno ja“, kazao je nakon premijere reditelj Jernej Lorenci.

Tekst "Razgovori o ljubavi" tvorevina je cijelog autorskog i umjetničkog tima, ansambla iz četiri zemlje koji čine: Janez Škof, Maruša Majer, Zvezdana Novaković, Srđan Grahovac, Karmen Bardak , Jelena Laban, Krist Lleshi, Matia Llupa, Barbara Folchitto i Daniele Gaggianesi.

„Ovo je bio istraživački proces, a to je jako dragocjeno. Mi smo donosili materijal, a sve te priče, momenti, detalji došli su iz nas. Bilo je tu materijala još za tri predstave, ali ovo što smo imali za mene je bilo je beskrajno važno. Koliko god smo različitih nacionalnosti, godina, iskustva, životnog i profesionalnog, ljubav je zaista neprevaziđena, to je to o čemu mi svaki dan razmišljamo na ovaj ili onaj način. Imamo koncentraciju, pratimo jedni druge, slušamo.Odgovore nemamo, imamo samo slušanje. Slušanje na sceni i u životu. Da čujemo fizički, ali i iznutra, duboko u sebi da čujemo“, kazala je crnogorska glumica Jelena Laban.

Priča o predstavi „Razgovori o ljubavi“ tek je kompletna kada govorimo o tome da je na njoj brižljivo radio krajnje nadaren i uspješan tim uz Lorencija.

Autorska ekipa koja je učinila da svaki detalj bude umjetnost i pravi teatar,sabrala sve u cjelinu: kostimograf Belinda Radulović, autor muzike Branko Rožman, asistent režije i producent Juš Zidar, scenograf Branko Hojnik. Dizajn svjetla uz Lorencija potpisuju Zidar i Hojnik, a u predstavi gdje pokret igra mnogo je koreograf Gregor Luštek.

Reprizna izvođenja na repertoaru su 15, 16. i 17. septembra sa početkom u 19.30.

]]>
Sun, 15 Sep 2019 14:20:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252483/ovacije-za-razgovore-o-ljubavi.html
Izložba slika Selvera Kardovića http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252479/izlozba-slika-selvera-kardovica.html Izložba slika Selvera Kardovića pod nazivom “Fermen” biće otvorena u utorak, 17.septembra, u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” u 19 sati. ]]>

Kadrović je mladi akademski slikara iz Rožaja.

"Njegova platna iz ciklusa “Fermen” ispunjena su mističnom svjetlošću, gdje su teme, u kadifastoj polutami, stilizovane na moderan, rafiniran način…” napisao je dr Milun Lutovac

Izložba će biti otvorena do 30. septembra.

]]>
Sun, 15 Sep 2019 11:20:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252479/izlozba-slika-selvera-kardovica.html
Izložba ukrajinske nošnje u Biljardi http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252477/izlozba-ukrajinske-nosnje-u-biljardi.html Izložba replika ukrajinske nošnje, autorke Valentine Anuarove otvorena je sinoć u Njegoševoj Biljardi na Cetinju. Nakon toga održana je modna revija kostima savremene ukrajinske dizajnerke Anastasije Vasilik, rađenih prema motivima ukrajinske narodne nošnje. ]]>

Promocija ukrajinske kulture i umjetnosti na Cetinju rezultat je saradnje Narodnog muzeja Crne Gore i Ambasade Ukrajine.

Direktorica Narodnog muzeja, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka Anastazija Miranović kazala je da je zadovoljna što se događaj poput ovog organizuje na Cetinju.

"Želim da kažem da mi je zaista bilo zadovoljstvo da smo u Njegoševoj Biljardi imali jedan vanredan događaj, izložbu replika ukrajinske narodne nošnje i reviju savremenog kostima inspirisanu upravo narodnom nošnjom. Ovo je samo početak naše saradnje sa Ambasadom Ukrajine, jedan od prvih projekata i nadam se da ćemo u tom duhu i nastaviti" , istakla je ona, saopšteno je iz Narodnog muzeja.

Otpravnica poslova Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori Natalija Fijalka kazala je da taj događaj ima za cilj promociju ukrajinske kulture i umijetnosti u Crnoj Gori. O

na je naglasila da je tema etnografije u usponu u Ukrajini i da su zato odlučili da crnogorskoj publici predstave ono najljepše što imaju u svojoj tradiciji.

Na izložbi replika ukrajinske narodne nošnje iz regije Poltava predstavljena je odjeća koja se nosila od sredine 19. do sredine 20. vijeka. Karakteristični detalji tadašnje nošnje su svita, plahta, očipok i svadbeni vijenac, pojasnila je kustoskinja izložbe Valentina Anuarova.

"Kolekcije savremene ukrajinske dizajnerke Anastasije Vasilik rađene su u posebnom stilu i prema njenim riječima, ni jedan ornament u njima se ne ponavlja. Na reviji brenda `Čičeri` koji je osnovala u cilju obnavljanja ukrajinske nacionalne nošnje, predstavljene su dvije kolekcije - ukrajinski ornamenti iz regiona Bukovena i bogati i mistični svijet karpatskog folklora", poručili su iz  Narodnog muzeja.

 

]]>
Sun, 15 Sep 2019 11:07:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252477/izlozba-ukrajinske-nosnje-u-biljardi.html
15. septembar http://www.rtcg.me/kultura/kalendar/24972/15-septembar.html Izbor i priprema: Č. Đurđić ]]>

Na današnji dan 1481. nakon smrti Mehmeda II koga je naslijedio Bajazit II, crnogorski vladar Ivan Crnojević, štiteći posjede nad kojima je uspostavio vlast, sukobio se s turskom vojskom. Njegove jake trupe uspjele su da poraze turske koje su bile primorane na sukob, iako su namjeravale da kontrolu nad lokalnim stanovništvom povrate ne  silom, već poklonima i podmićivanjem.

1862 - Intervencijom velikih sila kojima nije odgovarala ekspanzija Turske na Balkanu, zaključen je mir s Portom, upravo u periodu kad je vojska Derviš-paše, po nalogu skadarskog vezira Omer-paše, nadirala ka Cetinju. Time je okončana druga Omer-pašina vojna, tokom koje se u četvoromjesečnom pohodu njegovih snaga na Crnu Goru odigralo oko stotinu bitaka u kojima je Knjaževina pretrpjela velike ljudske žrtve i materijalnu štetu.

1890 - Rođena je engleska književnica Agata Kristi, autor popularnih kriminalističkih romana i pozorišnih komada, jedan od najuspješnijih pisaca svih vremena, sa dvije milijarde prodatih knjiga. Poznata djela Agate Kristi: «Ubistvo u Orijent ekspresu«, «Mišolovka«, «Vašar zločina«.

1904 - Rođen je italijanski kralj Umberto II, treće dijete Vitorija Emanuela III i crnogorske princeze Jelene Petrović.  Posljednji je vladar Italije, koji je na prijesto stupio u maju 1946. poslije abdikacije svog oca Vitorija Emanuela III. Umberto II abdicirao je u junu 1946. kada su se Italijani na referendumu izjasnili za republiku.

1935 - Njemački Rajhstag na vanrednom zasjedanju u Nirnbergu donio je zakon o oduzimanju državljanstva Nijemcima jevrejskog porijekla i zakon o zaštiti njemačke krvi i časti kojim je zabranjeno sklapanje brakova između Nijemaca i Jevreja i zapošljavanje Nijemaca kod jevrejskih poslodavaca.

1948 - U Nikšiću je osnovan Bokserski klub »Sutjeska«, nakon što je godinu dana ranije grupu nikšićkih sportista bokserskoj vještini počeo da podučava jedan njemački profesionalni bokser koji je ostao u Nikšiću poslije završetka Drugog svjetskog rata. Klub, koji je nosio imena "Rudar" i "Nikšić", današnji naziv dobio je 1985. Dao je veliki broj istaknutih takmičara i bio član prve lige. Jedan od osnivača i prvih trenera Bokserskog kluba »Sutjeska« bio je Milan-Minjo Kankaraš, a za razvoj i uspjeh Kluba zaslužan je i Žarko Mijatović, koji je vodio nikšićke boksere gotovo tri decenije.

1999 - Savjet bezbjednosti Ujedinjenih Nacija odobrio je formiranje međunarodnih snaga za Istočni Timor zbog talasa nasilja koji su izazvale proindonežanske snage, nakon referenduma na kojem su se stanovnici indonežanske pokrajine izjasnili za nezavisnost.

2005 - U Plavom dvorcu na Cetinju otvorena je velika retrospektivna izložba Dimitrija Popovića, jednog od najpoznatijih savremenih južnoslovenskih slikara. Autor postavke, koju je činilo 180 ostvarenja i kojom su obuhvaćene sve faze Popovićevog stvaralaštva, bio je italijanski likovni kritičar Đorđo Segato.

2008 - U 58. godini umro je doktor pravnih nauka Branislav Tomković, dugogodišnji profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu u Podgorici.

2008 - Haški tribunal osudio je bivšeg komandanta armije Bosne i Hercegovine Rasima Delića na tri godine zatvora zbog zločina mudžahedina nad srpskim zatvorenicima u srednjoj Bosni 1995. Istoga dana u Minhenu je počelo suđenje bivšem nacističkom oficiru Jozefu Šojngraberu, optuženom da je 1944. naredio ubistvo 14 italijanskih civila. Šojngraber je u Italiji 2006. osuđen na doživotni zatvor, ali pošto Njemačka ne izručuje svoje državljane, ta presuda nije primijenjena. Suđenje Šojngraberu je, prema pisanju njemačke štampe, posljednje veliko suđenje za zločine počinjene u vrijeme nacizma.

2010 - U Podgorici je, u 82. godini, umro sudija Ustavnog suda Crne Gore u penziji i istaknuti funkcioner Saveza komunista Crne Gore Radovan Đukanović, otac bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

2010 - U paviljonu Crne Gore na svjetskoj izložbi EXPO u Šangaju, otvorena je izložba proslavljenog crnogorskog slikara Miodraga Dada Đurića.

2012 - Velikom investiturom, odnosno ceremonijom u katoličkoj crkvi sv. Ivana u starom budvanskom gradu, počasni konzul Austrije u Crnoj Gori Milan Mrvaljević svečano je promovisan u viteza Reda vojske gostoljubivih sv. Lazara od Jerusalima za Crnu Goru. Neuobičajena ceremonija izazvala je veliko interesovanje Budvana i turista, a obavili su je predstavnici Reda sv. Lazara iz cijele Evrope, koji su u crnim togama i s krstovima, nosili zastavu Reda s karakterističnim mačem. Mrvaljević je poznati budvanski privrednik, vlasnik kompanije »Merkur«, u čijem su sastavu  hotel »Mogren«, autobuska stanica, i druge poslovne jedinice. Promovisan je u viteza Reda sv. Lazara zbog, kako je obrazloženo, humanog rada i širenja hrišćanskih ideja, kao i jačanja veza između Crne Gore i Austrije. Istoga dana posebno priznanje dobio je i sveštenik Crnogorske pravoslavne crkve Bojan Bojović. Red sv. Lazara je vjerska zajednica, koja je u Crnoj Gori zvanično registrovana 2007, a ustanovio ju je poglavar Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, koji je istovremeno i njen prvi član u Crnoj Gori. Red ima dugu tradiciju (osnovan je 1099) i bavi se dobrotvornim radom u cilju oživljavanja hrišćanstva u zemljama Istočne Evrope. Kancelar Reda sv. Lazara od Jerusalima za Crnu Goru je advokat Željko Tomović.

 

Na današnji dan dogodilo se i sljedeće:

1916 - U bici na Somi u Prvom svjetskom ratu Britanci su prvi put upotrijebili tenkove, napravljene prema projektu Ernesta Svintona.

1946 - Proglašena je narodna Republika Bugarska, nakon što su se Bugari na referendumu izjasnili protiv monarhije.

1949 - Konrad Adenauer je izabran za prvog kancelara Zapadne Njemačke, a Teodor Hojs za prvog predsjednika republike.

1959 - Lider Sovjetskog Saveza Nikita Hruščov počeo je dvonedjeljnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama i sastao se s tadašnjim američkim predsjednikom Dvajtom Ajzenhaurom. Tokom njegovog boravka, domaćini su udovoljili njegovoj želji da posjeti Holivud, ali iz bezbjednosnih razloga, kako je objašnjeno, ne i Diznilend, što je sovjetskog lidera veoma razljutilo.

1972 - Španija i Sovjetski Savez potpisali su ugovor o trgovini, prvi između dvije zemlje od okončanja Španskog građanskog rata (1936 - 39)

1973 - Umro je Švedski kralj Gustav VI Adolf, a naslijedio ga je unuk Karl XVI Gustav.

2000 - U Sidneju su otvorene 27. Olimpijske igre. Sportisti SRJ su na tim igrama osvojili tri medalje: zlatnu odbojkaši, srebrnu Jasna Šekarić u gađanju iz vazdušnog pištolja, a bronzanu vaterpolisti.

]]>
Sun, 15 Sep 2019 00:00:00 +0100 Kalendar http://www.rtcg.me/kultura/kalendar/24972/15-septembar.html
"Mali pirat" sjutra u KIC-u http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252415/mali-pirat-sjutra-u-kic-u.html Predstava "Mali pirat", u režiji Milana Karadžića, biće izveden u nedjelju 15. septembra, u 20 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ na zatvaranju osmog izadnja Međunarodnog festivala lutkarstva u Podgorici. ]]>

Predstava je poklon Gradskog pozorišta i Festivala podgoričkim mališanima, a biće igrana u čast nagrađenih.

"Po motivima romana Anta Staničića dramatizaciju teksta potpisuje Aleksandra Glovacki. Ova avanturistička priča, u formi mjuzikla sa elementima komedije i melodrame, dešava se u 18. vijeku kada su morima harali gusari. U djelu je, između ostalog, oslikan život bokeških pomoraca i njihovi običaji iz tog vremena. Pored uzbudljivih i dramatičnih događaja, priča šalje i snažnu poruku o ljubavi, kako prema drugim ljudima i nacijama tako i prema porodici", saopšteno je iz Gradskog pozorišta.

Predstava sa Dramske scene za djecu Gradskog pozorišta rezultat je koprodukcije sa tivatskim Centrom za kulturu.

laznice za to izvođenje su besplatne, a mogu se preuzeti na biletarnici KIC-a „Budo Tomović“ sat pred početak predstave.

]]>
Sat, 14 Sep 2019 12:14:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252415/mali-pirat-sjutra-u-kic-u.html
Saradnja na raznim poljima kulture http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252332/saradnja-na-raznim-poljima-kulture.html Aktivnosti na promociji kulturne baštine, ali i savremenog stvaralaštva Crne Gore i Sjeverne Makedonije, bile su teme današnjeg sastanka ministara kulture Aleksandra Bogdanovića i zamjenika ministra kulture Sjeverne Makedonije Vladimira Lazovskog. ]]>

Na sastanku je bilo riječi o nedavno potpisanom Programu o kulturnoj saradnji između Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije, a sagovornici su ocijenili da u budućnosti treba raditi na realizaciji projekata koji će rezultirati promocijom zajedničkih segmenata kulturne baštine dvije države.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture, sagovornici su se saglasili da dosadašnja uspješna saradnja predstavlja dobru osnovu za unaprjeđenje odnosa između institucija kulture dvije države, naglašavajući da državni arhivi, ali i Muzički centar Crne Gore i Makedonska filharmonija već imaju potpisane memorandume o saradnji.

Bogdanović je naglasio da Ministarstvo kulture posebno posvećeno radi u oblasti kreativnih industrija, ističuću da osnivanje regionalnih centara, koje je planirano u narednom periodu, može predstavljati dobru priliku za jačanje saradnje stvaralaca iz dvije države.

Kako je istakao zamjenik ministra Lazovski, prostor za saradnju postoji i u oblasti kinematografije i realizacije zajedničkih koprodukcija.

Bogdanović je kazao kako aktivnosti u toj sferi mogu imati poseban značaj, uzevši u obzir posljednje izmjene Zakona o kinematografiji, kojima su propisane podsticajne mjere za strane producente.

Tokom posjete, zamjenik ministra kulture Sjeverne Makedonije obišao je Narodni muzej Crne Gore i Kraljevsko pozorište "Zetski dom".

]]>
Fri, 13 Sep 2019 21:38:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252332/saradnja-na-raznim-poljima-kulture.html
Lorenci: Veselim se susretu s publikom http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252381/lorenci-veselim-se-susretu-s-publikom.html Premijera predstave Razgovori o ljubavi reditelja Jerneja Lorencija urađena u koprodukciji Zetskog doma i Slovenskog narodnog gledališča biće odigrana sjutra. Saradnja dva pozorišta veoma je važna, jer svako od njih predstavlja jedan od temelja teatarskog života u svojoj zemlji. O radu sa međunarodnom glumačkom ekipom, o boravku na Cetinju i radu na predstavi i očekivanjima, u susret premijeri za TVCG govori, Jernej Lorenci. ]]>

Istraživanje ljudskog tijela, jednog od ključnih pozorišnih znaka druge polovine dvadesetog stoljeća, odvelo je teatar u pravcu koji se samo deceniju ili dvije ranije nije mogao ni naslutiti.

Glumac, osim što je bio interpretator i umjetnik postao je u određenom smislu, izvor umjetničkog djela. Dobar dio pozorišne prakse bio je usmjeren ka njegovim mogućnostima, i rediteljevom nastojanju da iz njega izvuče što je više moguće. Traganje i istraživanje zamijenili su uobičajenu interpretaciju dramskih djela. A upravo se na tome se zasniva poetika Jerneja Lorencija- da sazna, otvori, pokaže, dopre do drugih i sebe.

Iako su se suštinski bavili fenomenom iz naslova predstave, na pitanje šta očekuje od premijernog izvođenja Lorenci odgovara.

Premijera predstave Razgovori o ljubavi zakazana je za sjutra u 19:30 u Kraljevskom pozorištu Zetski dom.

Vanja Kovačević, TVCG

 

]]>
Fri, 13 Sep 2019 20:34:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252381/lorenci-veselim-se-susretu-s-publikom.html
Ojačaćemo mehanizme nezavisnosti RTCG http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252368/ojacacemo-mehanizme-nezavisnosti-rtcg.html U toku je i izrada predloga Zakona o nacionalnom javnom emiteru, kojim će, prije svega, biti ojačani mehanizmi nezavisnosti Nacionalnog javnog servisa Radio i televizije Crne Gore, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović. ]]>

On se danas sastao sa predstavnicima delegacije koizvjestilaca Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope za Crnu Goru.

Kako je saopšteno iz tog vladinog resora tokom sastanka, više riječi bilo je o oblasti medija, pri čemu je ministar sagovornike upoznao sa ključnim aktivnostima iz prethodnog vremenskog okvira. Uz to, više riječi bilo je i o mjerama koje se tiču predstojećeg perioda, sa ciljem daljeg unapređenja medijske djelatnosti u Crnoj Gori.

"Predstavnici delegacije izrazili su interesovanje i za oblast finansiranja medija, pri čemu je ministar istakao kako je trogodišnjim ugovorom Vlada Crne Gore opredijelila blizu 50 miliona eura za funkcionisanje nacionalnog javnog servisa, ali i da je državna pomoć komercijalnim medijima od 2011. do danas iznosila više od sedam miliona eura, prvenstveno u pogledu otkupa dugova", navodi se u saopštenju.

Bogdanović je, kako se dodaje, istakao kako je u toku široka revizija medijskog zakonodavstva, kako bi pravni okvir koji tretira tu oblast u narednom vremenu bio još sadržajniji i cjelovitiji.

"U tom pogledu, kako je naglasio, uz širok društveni dijalog, radi se na predlogu Zakona o medijima, sa nizom novih instituta koji se tiču oglašavanja, prava na ispravku, regulaciju komentara, finansijske podrške komercijalnim medijima i zaštite izvora informacija", kazali su iz Ministarstva kulture.

Bogdanović je, dodao da je, osim navedenih, u pripremi i nacrt Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama, čime će doći i do usklađivanja sa Direktivom 2018/1808 Evropskog parlamenta i Savjeta, koja se tiče pružanja te vrste usluga.

Ministar je upoznao sagovornike i sa tim da je u Skupštini Crne Gore obrazovana Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

"Tokom sastanka, zaključeno je kako aktivnosti Vlade Crne Gore i zainteresovanih strana u cilju unapređenja medijske djelatnosti treba da budu intenzivne i u predstojećem razdoblju, pri čemu je naglašeno da će Crna Gora u svim procesima iz tog djelokruga imati punu podršku međunarodnih partnera", zaključuje se u saopštenju Ministarstva kulture.

]]>
Fri, 13 Sep 2019 18:50:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252368/ojacacemo-mehanizme-nezavisnosti-rtcg.html
Krivokapić i Cerović nastupaju u Berlinu http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252300/krivokapic-i-cerovic-nastupaju-u-berlinu.html Goran Krivokapić i Danijel Cerović sjutra će nastupiti u Berlinu, u Galeriji gitara "Micheal Batell". ]]>

Program kojim će se crnogorski dvojac predstaviti obuhvata djela Johana Sebastiana Baha („Engleske svite“ u transkripciji članova dua), kao i djela argentinskog kompozitora Astora Pjacole.

U nastavku sezone Goran Krivokapić i Danijel Cerović će nastupiti u Kini, Japanu i Njemačkoj, a uskoro ih očekuje i snimanje novog CD-a za Naxos.

]]>
Fri, 13 Sep 2019 09:30:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252300/krivokapic-i-cerovic-nastupaju-u-berlinu.html
CG okrenuta nezavisnoj i alternativnoj sceni http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252254/cg-okrenuta-nezavisnoj-i-alternativnoj-sceni.html Crna Gora je danas u sve većoj mjeri okrenuta nezavisnoj i alternativnoj sceni, možda baš onako kako je to svojevremeno počinjala i Slovenija, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović u Ljubljani. ]]>

Tekuća sedmica u Ljubljani i Celju protiče u znaku "Dana Crne Gore u Sloveniji", u okviru kojih Ministarstvo kulture organizuje niz različitih programa.

Kakoje saopšteno iz tog vladinog resora, slovenačka publika tako će večeras i sjutra prisustvovati komadima crnogorske nezavisne teatarske produkcije, te koncertu hip hop sastava "Who See" u Ljubljani. Uz to, na Poslovnom sajmu u Celju upriličena je prezentacija programa "Kreativna Crna Gora".

Upravo dva projekta iz programa "Kreativna Crna Gora", kako je juče saopšteno, dobila su prestižne nagrade "Big SEE", i to u konkurenciji brojnih ideja iz oblasti kreativnih industrija iz 19 država.

Pored toga, ranije tokom dana, Ministarstvo kulture i Zavod za izdavaštvo "Beletrina" potpisali su ugovor o dvojezičnoj verziji "Gorskog vijenca", čime će 2021. godine iz štampe izaći četvrto izdanje djela Petra II Petrovića Njegoša na slovenačkom jeziku.

U Ljubljani je večeras, u organizaciji Ambasade Crne Gore i Privredne komore Crne Gore, upriličen i prijem kojem su prisustvovale brojne zvanice, a na kojem se pored ambasadora Crne Gore u Sloveniji Vujice Lazovića, predsjednika Privredne komore Crne Gore Vlastimira Golubovića i ministarke ekonomije Dragice Sekulić, obratio i ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

"Ministarstvo kulture Crne Gore ove je godine počelo ozbiljan rad na polju kreativnih industrija, a u kojoj je mjeri to do sada bilo produktivno - govore i dva značajna priznanja koja su naši projekti dobili upravo u Ljubljani, u okviru prestižne Big SEE award konferencije", naglasio je Bogdanović.

Prema riječima ministra, sve je više prostora za saradnju dvije države u oblasti kulture.

"Ovih dana publici u Sloveniji predstavljamo i dva komada nezavisne crnogorske teatarske produkcije, kao i naš najpoznatiji MTV nagrađivani hip hop sastav 'Who See', čime jasno poručujemo da je Crna Gora danas u sve većoj mjeri okrenuta nezavisnoj i alternativnoj sceni, možda baš onako kako je to svojevremeno počinjala i Slovenija", kazao je Bogdanović.

On je ocijenio da je Slovenija za Crnu Goru dobar primjer kada govorimo o kulturi, ali, kako vjeruje, i država sa kojom možemo ostvariti razmjenu na brojnim poljima kulture i umjetnosti.

"Činjenica je da crnogorski stvaraoci, poput onih iz oblasti teatra i arhitekture, danas jesu prisutni na slovenačkoj sceni, da i slovenački autori nerijetko doprinose kulturnoj sceni Crne Gore, ali siguran sam da naša saradnja može biti još sadržajnija - i da njeni nosioci mogu da budu upravo institucije iz naše dvije države", istakao je Ministar.

]]>
Thu, 12 Sep 2019 18:51:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252254/cg-okrenuta-nezavisnoj-i-alternativnoj-sceni.html
Završeni "Cetinjski filološki dani" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252253/zavrseni-cetinjski-filoloski-dani.html Promocijom knjige izabranih radova hrvatskog jezikoslovca Stjepana Damjanovića završeni su "Cetinjski filološki dani". Tekstove slaviste koji je doprinio rasvjetljavanju montenegrističkih tema odabrao je i objavio Fakultet za crnogorski jezik i književnost. ]]>

]]>
Thu, 12 Sep 2019 17:15:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252253/zavrseni-cetinjski-filoloski-dani.html
Počinje Tivat World festival http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252219/pocinje-tivat-world-festival.html Treći Tivat World festival počinje danas i trajaće do subote 14. septembra, a na otvaranju je planiran koncert Bilje Krstić i Bistrik orkestra, a zvijezda večeri je nigerijski muzičar Femi Kuti sa bendom. Prije nego počne muzički program na tivatskoj rivi umjetnici će izvesti performans. ]]> Tivat World festival održava se treći put za redom, a pokrovitelj festivala je Turistička organizacija Tivat.

Kako prenosti portal Boka News, ove godine su za potrebe festivala napravljene četiri bine. Glavna bina "Riva" je na tivatskoj promenadi, druga u luksuznom kompleksu Luštica Bay, treća u naselju Porto Montenegro, a četvrta "Akustik" bina u atrijumu JU Muzej i galerija Tivta.

Nastupiće tri benda iz Crne Gore: Gospoda Glembajevi, Orkestar Nuova i bend Džanum, četiri benda iz regiona Bilja Krstić & Bistrik Orchestra – Srbija, Irfan – Bugarska, Ethno Jazz Orchestra – Srbija, Atma Mundi Ensemble – Hrvatska, sa crnogorskim najboljim jazz vokalom Sanja Raičković.

I ove godine nastupiće inostrani umjentnici, svjetske zvijezda Femi Kuti & the Positive Force, Albaluna – Portugal i Tanin Trio.

Novina ove godine je okrugli sto na temu "Kreativne Industrije – Ekologija i Kultura", kao i umjetnički performansi na temu ekologije koji će se odražavati u toku festivala.

Učesnici okruglog stola će biti građani, renomirani ekolozi, kulturni radnici i umjetnici, a cilj okruglog stola je kreiranje platforme za buduće projekte na temu ekologije i kulture.

Organizator manifestacije je NVO "Fluid Drum", a direktor i idejni tvorac festivala je Dalibor Ševaljević.

]]>
Thu, 12 Sep 2019 12:11:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252219/pocinje-tivat-world-festival.html
Perović: Nijesmo očekivali nagradu http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252166/perovic-nijesmo-ocekivali-nagradu.html Mini-serija "Grudi", u režiji Marije Perović, produkciji Radio-televizije Crne Gore i nikšićkog "Meander filma" i distribuciji beogradske kuće "Visionary Thinking", osvojila je veliku i prestižnu Specijanu nagradu žirija u Seulu, na Seoul International Drama Awards, jednom od najvećih svetskih televizijskih festivala, koji svake godine organizuje Korejska asocijacija TV emitera. Po povratku iz Južne Koreje režiserka Marija Perović kaže ]]>

Za umjetnička zanimanja mnogi misle da predstavljaju stil i način života. Ipak oni su mnogo više od toga jer su gluma, igra, slikanje, režija prije i iznad svega stav, spremnost da se stane iza onoga što si uradio.

I da se to brani bez ostatka i bez rezerve. Iza serije Grudi stoji upravo to, što je bio i jedan od važnih razloga koji je prepoznao i žiri u Seulu i zbog kojeg nagrada osvojena.

O značaju festivala govori i činjenica da su na njemu u takmičarskoj selekciji bili programi naznačajnijih svjetskih producentskih kuća- HBO-a BBC-a RAI-a ZDF-a, CBS-a...

Serija Grudi koju je publika imala priliku da pogleda i na našoj televiziji, potvrdila je da su prave istinske i velike priče, priče o malim ljudima.

Na osnovu serije napravljen je i film, po scenariju Vladislave Vojinović i Marije Perović, koji je imao uspješnu premijeru na festivalu u Herceg Novom a očekuje se da uskoro stigne u bioskope.

Vanja Kovačević, TVCG

 

]]>
Wed, 11 Sep 2019 19:25:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252166/perovic-nijesmo-ocekivali-nagradu.html
"Gorski vijenac" na crnogorskom i slovenačkom http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252146/gorski-vijenac-na-crnogorskom-i-slovenackom-.html U Ljubljani je danas potpisan ugovor o objavljivanju dvojezičnog izdanja “Gorskog vijenca”, na slovenačkom i crnogorskom jeziku. Ugovor su potpisali ministar kulture Aleksandar Bogdanović i direktor slovenačkog Zavoda za izdavačku djelatnost "Beletrina" Mitja Čander. ]]>

Shodno odredbama Ugovora, izdanje najznačajnijeg djela Petra II Petrovića Njegoša biće objavljeno 2021. godine, a prevod "Gorskog vijenca" na slovenački jezik povjeren je književniku, istoričaru umjetnosti i prevodiocu dr Miklavžu Komelju. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, tokom današnjeg potpisivanja dokumenta, naglašeno je kako će to biti četvrti prevod "Gorskog vijenca" na slovenački jezik.

"Ovom prilikom posebno želim naglasiti kako interesovanje za Njegoševu ličnost, misao i rad u Sloveniji traje duže od vijeka, s obzirom na to da je još 1907. godine profesor Rajko Perušek preveo “Gorski vijenac” na slovenački jezik. Stoga, naše je posebno zadovoljstvo što će 2021. godine biti objavljeno dvojezično izdanje tog djela, pri čemu će za prevod na slovenački jezik biti zadužen Miklavž Komelj. Ovim putem želim uputiti zahvalnost i Zavodu “Beletrina” i Ambasadi Crne Gore u Sloveniji", kazao je ministar Bogdanović.

Nakon prvog prevoda iz 1907. godine, drugo izdanje “Gorskog vijenca” na slovenačkom jeziku objavljeno je 1947. godine, uz prevod Antona Gradnika.

Nakon toga, 1983. godine, objavljen je treći prepjev Njegoševog djela na slovenački jezik, pri čemu je Andrej Arka, koji je tada preveo “Gorski vijenac”, nagrađen najvišim slovenačkim priznanjem za prevođenje Sovretovom nagradom.

]]>
Wed, 11 Sep 2019 17:23:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252146/gorski-vijenac-na-crnogorskom-i-slovenackom-.html
More i crnogorski krš na slikama Ratka Šoća http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252079/more-i-crnogorski-krs-na-slikama-ratka-soca.html Izložba likovnih radova akademskog slikara Ratka Šoća pod nazivom „Fantastika – slike i crteži“ koja je u organizaciji OJU „Muzeji“ priređena povodom 60 godina umjetničkog stvaranja ovog crnogorskog stvaraoca sinoć je otvorena u kotorskoj Galeriji solidarnosti u Kotoru. ]]>

Novinar i direktor „Skala Radija” Slavko Mandić se ovom prilikom prisjetio godina druženja sa Šoćem i nizom umjetnika, ali i dao svoju ocjenu ekspresivnosti umjetnikovog stvaralaštva.

„Večerašnja izložba Fantastika – slike i crteži Ratka Šoća spoj je epske karakterologije likova iz Njegoševog Gorskog vijenca, izbrazdanih od sumorne svakidašnjice nastale u vremenu kada je teško bilo čojski opstati, pa kao da je na obrazu junaka brazda utrla put kao jedini svjedok silnih stradanja i borbi, ali i lirike, one nježne tananosti u kojoj se pojavljuje žena sa svojim čarima i zanosom na koje umjetnik ne ostaje imun. Kod Šoća je priča u pozadini stvaranja, ona istinska, iskrena, sa svom uzburkanom poetikom koja se osjeti pri svakom potezu kičice iza koje ostaje jasan trag nerva kao poruka umjetnikovih unutrašnjih nemira”, kazao je Mandić.

Šoć je istinski crtač i on je na tom terenu svoj na svome.

“Možda je odgovor u činjenici da je Šoć duhovnost napajao na poju crnogorskog krša koji su klesale munje i gromovi komponujući melodramatičnost u tom simfonijskom spoju neba i zemlje i mora i krša. Punih 60 godina druže se nadahnuto i sa stilom šutan i umjetnost, prvenstveno likovna, ali odmah za njom i ona rastočena lirika kojom je uspijevao što ni vasioni nije. Zaustavio je Dunav i skazaljke stare i tako pjesmom ušao u legendu, u trajanje koje će naslijediti buduće generacije”, kazao je on.

Ratko Šoć je naglasio da izložbu posvećuje dragim ljudima koji više nisu među živima, sestri Radmili, zetu Marku i sestrični Ratki, a potom se prisjetio svojih kotorskih izložbi.

Ratko Šoć se šaljivo prisjetio djetinjstva i školovanja.

„U doba mog djetinjstva na Cetinju onoga kome nije išla škola davali su ga u konobare, političare i slikare i mene zapade da budem slikar. Završih tako umjetničku školu u Herceg Novom, pa akademiju u Novom Sadu, a 1976.godine kao stipendista italijanske vlade bio sam na rimskoj akademiji u majstorskoj radionici profesora Montija. I moja biografija sasvim je jednostavna. More mi je dalo dubinu, Vojvodina širinu, a Crna Gora visinu” ,  završio je svoje prigodno obraćanje kotorskoj likovnoj publici akademski slikar Ratko Šoć.

U muzičkom dijelu programa nastupili su Dušica Kordić na violini i Nikola Vučković na klaviru izvodeći džez kompoziciju „Plavi preludij”.

Podsjetimo, zainteresovani će izložbu „Fantastika – slike i crteži” autora Ratka Šoća moći da pogledaju do 5.oktobra u Galeriji solidarnosti.

]]>
Wed, 11 Sep 2019 08:57:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252079/more-i-crnogorski-krs-na-slikama-ratka-soca.html
"Bijela bajka" u Centru za kulturu Bijelo Polje http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252054/bijela-bajka-u-centru-za-kulturu-bijelo-polje.html Baletska predstava "Bijela bajka", Umjetničke škole za muziku i balet ''Vasa Pavić'' iz Podgorice, biće izvedena u velikoj sali Centru za kulturu u srijedu "Vojislav Bulatović Strunjo" 11. septembra, s početkom u 19 sati. ]]>

Koreografiju su uradile Tamara Vujošević Mandić i Viktorija Strugar.

"Bijela bajka" je premijerno izvedena 21. decembra 2018. u KIC-u ''Budo Tomović'' i svojim kvalitetom i pozitivnim kritikama zaslužila je da bude prikazana i u gradovima na sjeveru Crne Gore.

Romantična bajka ispričana baletskim pokretima, glumom i scenskom izražajnošću. Dramaturgija je pojednostavljena i odgovarajuća uzrastu učenika osnovnog i srednjeg baletskog obrazovanja Umjetničke škole za muziku i balet ''Vasa Pavić''. Predstava, u koreografiji  Tamare Vujošević Mandić i Viktorije Strugar, govori o snu svake male djevojčice, kojoj je san da zaigra na sceni u bijeloj haljinici od tila i sama spoznaja koliko treba rada i samodiscipline da bi dosegla svoj san. Koristi se muzička podloga poznatih kompozitora koji su pisali za balet, kao što su A. Adam i L. Delib. Predstava odiše jednostavnošću, poetsko-lirskim izražavanjem sa elementima groteske-humora. Učesnici projekta su učenici osnovnog i srednjeg baletskog obrazovanja.   

Ulaz je besplatan.

Vukoman Kljajević, RCG

]]>
Tue, 10 Sep 2019 21:15:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252054/bijela-bajka-u-centru-za-kulturu-bijelo-polje.html
Crnogorski autori nagrađeni u Sloveniji http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252011/crnogorski-autori-nagradjeni-u-sloveniji.html Dvije ideje koje su podržane kroz program Ministarstva kulture “Kreativna Crna Gora” dobile su prestižne nagrade “Big See”, koje dodjeljuje slovenačko udruženje “Zavod žig”. ]]>

Riječ je o projektima "Solarna klupa" autorke Marije Bojović i “Pasara Wooden Boat” radionice “Plaforma”, autora Vitomira Vukovića. Oba projekta nagradjena su u kategoriji "Beg See Wood", saopšteno je iz Ministarstva kulture.

“Pomenutenagrade ujedno su i veliko priznanje programu'Kreativna Crna Gora', u okviru kojeg je Ministarstvo kulture podržalo 11 mladih crnogorskih autora, u nastojanju da ideje umjetnika budu predstavljene domaćem i širem tržištu” poručeno je iz Ministarstva.

Podsjećaju da je autorka Marija Bojović predstavila je prvu crnogorsku solarnu klupu - proizvod koji je već našao put do tržišta, te je dio mobilijara na više lokacija u Crnoj Gori. 

A radionica"Plaforma", koja se bavi proizvodnjom tradicionalnih barki, ne samo da je podržana kao kreativna ideja, već i kao projekat iz sfere nematerijalne baštine Crne Gore.

"U okviru programa ‘Kreativna Crna Gora’ uskoro slijedi raspisivanje i drugog konkursa, uz još veći budžet koji će biti opredijeljen autorima ideja iz oblasti kreativnih industrija" navodi se u saopštenju.

Za priznanja "Big See" svake godine konkurišu projekti iz 19 država jugoistočne Evrope, i to iz različitih oblasti dizajna.

]]>
Tue, 10 Sep 2019 15:50:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252011/crnogorski-autori-nagradjeni-u-sloveniji.html
Festival lutkarstva otvara "Odisej-san o povratku" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252023/festival-lutkarstva-otvara-odisej-san-o-povratku.html Osmi Međunarodni festival lutkarstva, koji će početi sjutra, a trajati do nedjelje u Podgorici, otvoriće predstava Dječjeg pozorišta iz Banja Luke "Odisej-san o povratku". Ove godine će, kako su saopštili organizatori, biti odigrane predstave iz pet država Italije, Hrvatske, Španije, Bosne i Hercegovine i Srbije. ]]>

"Vodili smo računa da predstave budu za djecu od tri godine i starije, jer znamo da za najmlađe ima najmanje predstava" kazala je osnivačica Festivala Ljiljana Burzan Nikolić.

Predstava koja otvara festival namjenjena je djeci od 7 godina i starijoj dok će u četvrtak biti odigrana predstava "Cveće male Ide", Pozorišta lutaka iz Niša, namjenjena djeci od tri i više godina.

"Trećeg dana Festivala imamo predstavu iz Hrvatske 'Vanda lavanda', koja je takođe namijenjena uzrastu tri plus, a izvodiće je Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke. Zatim imamo predstavu iz Italije 'Pod žicama' KronicoKab iz Ossija za uzrast šet plus i predstavu iz Šapnije Angeles de trapo iz Malage 'Error 404'“, navela je Burzan Nikolić.

Ona je istakla da ni ove godine u organizaciji Međunarodnog festivala lutkarstva nije izostala značajna podrška institucija.

Značajna podrška institucija

"I ovogodišnji Festival se odigrava u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, zahvaljujući Glavnom gradu. Tu je naravno Ministarstvo kulture, Fondacija Petrović Njegoš, Elektroprivreda Crne Gore, Vodovod i kanalizacija, kompanije, banke, brojne štamparije i mediji. Ove godine smo imali i podršku Ambasade Italije u Podgorici, Ambasade Španije u Beogradu i Ministarstva kulture Republike Hrvatske", kazala je Burzan Nikolić.

Na pitanje zašto je izostala dobra praksa da se neke predstave vide i u drugim crnogorskim gradovima, Burzan Nikolić je, na konferenciji za medije u Pres Centru kazala da je želja da se Festival održava u svakom gradu "što je vrlo izvodljivo ukoliko bismo imali kapacitete koje sada nemamo...nedostaju sredstva".

Međunarodni žiri

Predsjednik stručnog žirija je dramaturg Goran Bulajić iz Crne Gore, a članovi zamjenik ministra kulture Republike Sjeverne Makedonije Vladimir Lazovski i direktorica Pozorišta za decu Kragujevac i Međunarodnog lutkarskog festivala "Zlatna iskra" Jelena Stojanović-Patrnogić.

"Oni će donijeti odluke koje su predstave bile najbolje i dodijeliće nagrade za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju režiju, najbolju dramaturgiju 'Dragan Radulović', najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, najbolju scenografiju i tri ravnopravne nagrade za gumačko majstorstvo i nagrada za najbolju originalnu muziku", kazao je osnivač Festivala Davor Dragojević.

Glavna vodilja u organizaciji Festivala i ove godine je, kako je istakao kvalitet predstava ali i potpuno različit tematski pristup predstavama.

Od mitologije do savremenih tehnologija

"Imaćemo priče od grčke mitologije do savremenih kompjuterskih tehnologija. A što se tiče samih tehnologija lutkarstva, imaćemo platno kao lutku do marionete. Uradilo smo dobar posao i jedva čekamo da Festival počne. Mislimo da je ove godine, interesovanje za Festival veće nego ikad. To smo i zaslužili dosadašnjim radom", rekao je Dragojević.

Posljednjeg dana Festivala će, kako je dodao, u čast nagrađenih nastupiti Gradsko pozorište iz Podgorice sa dramskom predstavom "Mali pirat".

Savjetnica u Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada Sanja Vojinović, kazala je da je Glavni grad posvećen stvaranju kulturne politike koja počinje od najmlađih uzrasta.

„Moramo prvo osvijestiti roditelje da dovode djecu u pozorište i kada to uspijete i tu publiku privučete vi ste završili posao. Vrlo je značajno ono što rade Davor i Ljilja i svaka čast na uspjehu i trudu. Ja se nadam da ćemo nastaviti dalje lijepo da sarađujemo. Glavni grad je uvijek tu za sve ovakve i slične inicijative“, poručila je Vojinović.

Predsjednik Dječjeg žirija, Luka Killian, rekao je da su članovi dječjeg žirija dužni da se pojave na svakoj predstavi.

Međunarodni festival lutkarstva održaće se od 11. do 15. septembra u Podgorici, u KIC-u "Budo Tomović", a ulaz na sve predstave je slobodan.

]]>
Tue, 10 Sep 2019 14:35:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252023/festival-lutkarstva-otvara-odisej-san-o-povratku.html
Povelje Tokažu, Puleviću i Peroviću http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252004/povelje-tokazu-pulevicu-i-perovicu.html Međunarodni naučni simpozijum Cetinjski filološki dani II, u organizaciji Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i Crnogorskoga filološkog društva, otvoren je jutros na Cetinju. ]]>

 Tom prilikom uručene su Povelje FCJK za poseban doprinos montenegristici akademiku Emilu Tokažu, akademiku Vukiću Puleviću i akademiku Sretenu Peroviću.

“Izuzetno je značajno što je ova manifestacija koncipirana kao projekat multidisciplinarnog pristupa jezičkoj problematici, kako onoj naučnoj, prevashodno lingvističkoj, tako i onim oblastima u kojima se jezik tretira kao sredstvo umjetničkog izraza, ali i novim tumačenjima pisane i usmene tradicije crnogorskog i ostalih slovenskih naroda”, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Cetinje je, po njegovim riječima, gotovo obavezujuće mjesto za ovakav naučni skup.

 

“Jer tradicija brige o jeziku datira od samog nastanka grada, u kom je njegov osnivač Ivan Crnojević gradio prva zdanja, ali i sakupio razasute rukopisne knjige i time formirao prvi skriptorijum. Njegov nasljednik Đurađ Crnojević pokrenuće nadomak Cetinja prvu štampariju među Južnim Slovenima, samo četrdesetak godina poslije prvih Gutenbergovih štampanih tekstova”, podsjetio je Bogdanović.

 Na Cetinju je Njegoš napisao svoja najznačajnija djela, a književni život Prijestonice tokom dvadesetog vijeka obilježiće posebna posvećenost prema jeziku i pisanoj riječi.

“ Pored toga, treba istaći da je na Cetinju počelo sve ono najvažnije u procesu osnaživanja crnogorske nacionalne samobitnosti tokom devedesetih, u čemu se pitanju jezika davala posebna važnost.Zbog svega navedenog, raduje nas što ćemo imati priliku da ovih dana ugostimo i čujemo izlaganja eminentnih stručnjaka pomenutih oblasti, što će, siguran sam, učiniti da na pitanje jezika, kako u stručnom tako i javnom diskursu, sve više utiču racio i objektivna naučna informisanost, a manje emocije i nimalo dnevno-politički događaji”, kazao je on.

Riječ na otvaranju Konferencije imao je prof. Milenko A. Perović.

Na Konferenciji koja se priređuje pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke a u sklopu projekta Nove perspektive u humanističkim naukama, učestvuje više od 80 naučnika, s 24 univerziteta s četiri kontinenta.

]]>
Tue, 10 Sep 2019 11:57:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/252004/povelje-tokazu-pulevicu-i-perovicu.html
Nova knjiga Ljubete Labovića http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/251982/nova-knjiga-ljubete-labovica.html Knjiga razgovora „Oslobađanje od prošlosti“, crnogorskog književnika i novinara Ljubete Labovića, objavljena je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja. ]]>

U knjizi su zastupljeni razgovori sa velikanima kulture, istorije i umjetnosti Rankom Marinkovićem, Čedom Vukovićem, Mirkom Kovačem, Princom Nikolom II Petrovićem Njegošem, Evom Lipskom, Filipom Davidom, Sretenom Asanovićem, Mirjanom Miočinović, Dimitrijem Popovićem, Laslom Vegelom, Latinkom Perović, Mirom Glavurtićem, Čarlsom Bernstinom, Vidosavom Stevanovićem, Slobodanom Šnajderom, Jovom Kapičićem, Marijom Kalandrone, Vladom Dapčevićem i drugim.

Kako naglašava autor u napomeni za knjigu, odabrao je razgovore koji u oblastima kulture, istorije i politike uglavnom oslikavaju jedno razdoblje dramatičnih zbivanja u našoj regiji Balkana.

Osim razgovora s Rankom Marinkovićem i Čedom Vukovićem intervjui su nastajali u vremenu od devedesetih godina prošlog vijeka do danas. Razgovori su svakako indukovani tim vremenom i dešavanjima, ali se istovremeno u njima razmatraju univerzalni stvaralački procesi i teme.

Egzistencijalni nemiri, tjeskoba, stvaralački porivi i drugo, preklopili su se u nekoj vrsti dvostruke ekspozicije, od ličnih umjetničkih i životnih opsesija, uspona i padova, do društvenih okolnosti, dramatičnih zbivanja i političkih nepogoda. Intervjui u ovoj knjizi su često rasprave o pitanjima, poezije, lingvistike, istorije, književnosti, sociologije, filma, slikarstva i uopšte kulture, ali kroz prizmu moralnih pitanja, politike, cenzure, slobode, ljubavi, smrti i drugih društvenih fenomena. zapisao je Labović o knjizi.

“Ovi razgovori su jedna vrsta mojih dnevnika i dnevnika mojih sagiovorinika, kjažće labović za naš portal. Ovo je knjiga razgovora koji u mnogim segmentima jesu esejistička viđenja savremenih fenomena iz politike, kulture, umjetnosti i uopšte društvenih kretanja iz ugla ljudi koji su bili i naučnici i stvaraoci , ali i svjedoci i učesnici društvenih zbivanja koja su intervjuima obuhvaćena”, objašnjava Labović i ističe da su razgovori tematizovani i tvore knjigu kao hrestomatiju najvažnijih tema naše epohe.

Filip David, recenzent ovog vrijednog djela, kaže da Labovićevi razgovori predstavljaju ličnosti iz različitih oblasti društvenog života, aktivne učesnike, otkrivajući njihova razmišljanja i dileme, povezane sa aktuelnim događanjima, uglavnom iz oblasti kulture i politike. “To su ličnosti prisutne u svojim sredinama kao pojedinci sa ličnim integritetom. Nijesu ćutali kada je trtebalo govoriti, niti su dopuštali da ih neko ućutka ma ko to pokušavao“, navodi David.

Neki od sagovornika, ističe David, više nijesu među živima.

Njihove izgovorene i zapisane riječi ostaju i djeluju testamentarno, itekako su prisutni, po onome što su govorili, činili i predstavljali. Čitao sam Ljubetine razgovore iznova, sa jednakom pažnjom kao što sam ih čitao kada su objavljivani prvi put.

“Vrijeme im u najvećem broju slučajeva ništa nije oduzelo, nije ih učinilo prolaznim nego je nešto i dodalo, potvrdilo, učinilo još istnitijm, a često i anticipatorskim. Sačuvano je od zaborava ono što se nije smjelo zaboraviti. A uz sve to još jedan, ponekad dirljiv, nostalgičan susret sa onima koje smo poznavali ili poznajemo, ali i onima koje smo upoznali upravo preko ovih razgovora”, naglašava Filip David u rezenziji.

Labović posebno ističe da gotovo u svim intervjuima istaknuto mjesto imaju crnogorske teme.

“U svim važnim oblastima koje sam obuhvatio sa svojim sagovornicima, crnogorske teme su, u balkanskim istorijskim zbivanjima tokom nestajanja SFRJ, u centru pažnje. Tu je pitanje crnogorskog nacionalnog identiteta, crnogorske kulture, jezika i državne samostalnosti. Mnogobrojne dileme i nepoznanice iz crnogorske istorije, prvi put su razmatrane upravo u ovim razgovorima”, objašnjava Labović za naš portal.

Za izdavača knjige “Oslobađanje od prošlosti” potpisan je Goran Martinović, urednik izdanja je Milorad Popović, a knjigu je likovno opremila Ana Matić.

]]>
Tue, 10 Sep 2019 08:24:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/251982/nova-knjiga-ljubete-labovica.html