RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kultura http://www.rtcg.me/kultura/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kultura http://www.rtcg.me/kultura/rss.html Zaposleni u muzejima sticali znanja u Italiji http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/266298/zaposleni-u-muzejima-sticali-znanja-u-italiji.html U okviru realizacije IPA projekta MONET, menadžment, kustosi i zaposleni Narodnog muzeja, Pomorskog muzeja i Centra savremene umjetnosti, imali su mogućnost da kroz saradnju sa kolegama iz Italije, učestvuju u tri programa obuke, koje je realizovao ARATRO Univerzitet iz Regije Molize u Italiji. ]]>

Među predavačima su bili istoričarka umjetnosti Idit Gabriel, upravnica 46 muzeja u italijanskoj regiji Lacio, vizuelni umjetnik Marko Grasivaro i Nikolas Balario, autor i voditelj savremenih umjetničkih programa.

“Radionice su bile bazirane na prezentaciji tehnika koje se primjenjuju u slučaju transformacije i upravljanja muzejima, ali i upotrebe savremenih tehnologija, kao novog načina vizuelne prezentacije kulturne baštine”, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

 Pored navedenog, učesnici su imali priliku da savladaju tehnike koje se odnose na medijsku promociju i adekvatno predstavljanje kulturnih sadržaja, sa posebnim akcentom na pitanje prezentacije savremene umjetnosti.

“Projekat MONET je finansiran u okviru prvog poziva Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora. Osnovni cilj projekta je stvaranje mreže muzeja i kulturnih lokacija i promocija prirodne i kulturne baštine kroz valorizaciju muzeja u smislu menadžmenta, infrastrukture i usluga”, objašnjeno je u saopštenju MKU.

Ministarstvo kulture Crne Gore je vodeći partner u realizaciji projekta, dok su ostali partneri iz Italije Pino Pascali Muzej, ARATRO Univerzitet Molize i Regija Pulja, a iz Albanije Ministarstvo kulture i Muzej fotografije Marubi. Pridruženi partneri je Opština Leće.

]]>
Tue, 21 Jan 2020 11:16:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/266298/zaposleni-u-muzejima-sticali-znanja-u-italiji.html
Premijera opere "La Bohème" u CNP-u http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/266205/premijera-opere-la-bohme-u-cnp-u.html Opera „La Bohème“ Đakoma Pučinija će premijerno biti izvedena u večeras u 20 sati na Velikoj sceni CNP-a. ]]>

Jedna od najpoznatijih i najpopularnijih opera u istoriji opisuje, kroz doživljaje protagonista Rodolfa i Mimi, sudbine nekoliko djevojaka i mladića iz pariške Latinske četvrti.

Potresnom pričom o mladim i siromašnim pariškim umjetnicima i njihovim nesrećnim ljubavima, Đakomo Pučini je osvojio svjetske pozornice, a sada će u njegovom operskom stvaralaštvu moći da uživa i crnogorska publika.

„La Boheme“ je plod saradnje nacionalnog teatra, Muzičkog centra Crne Gore, Ministarstva kulture Crne Gore, Fondacije Pučini, Ambasade Republike Italije u Crnoj Gori, Fondacije Kultura klasika i Italijanskog kulturnog centra.

Dirigent opere je Alberto Veronezi, reditelj Andrea Tokio, a dirigent hora Frančesko Barbađelata.

Uloge tumače: Ragaa Eldin, Ivana Čanović, Marko Kalajanović, Olivera Tičević, Daniele Kaputo, Davide Mura, Almir Muratagić, Filip Miladinović, Maja Zanata, Anja Jestrović i Anđela Jovićević, uz pratnju Crnogorskog simfonijskog orkestra i mješovitog i dječijeg hora.

Opera će reprizno biti izvedena 23. i 25. januara, a ulaznice za sva izvođenja su rasprodate.

]]>
Tue, 21 Jan 2020 09:29:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/266205/premijera-opere-la-bohme-u-cnp-u.html
21. januar http://www.rtcg.me/kultura/kalendar/38087/21-januar.html Izbor i priprema: Č. Đurđić ]]>

Na današnji dan 1403. nakon smrti Đurađa II Balšića, pravoslavlje je u doba njegovog maloljetnog sina Balše III i njegove majke Jelene, kćerke Lazara Hrebeljanovića (kneza Lazara) postalo u Zeti i zvanična religija, naporedo s katoličanstvom koje su Balšići do tada prihvatali kao državnu vjeru.

1793 - Na giljotini je pogubljen francuski kralj Luj XVI. Revolucionarni Konvent svrgnuo ga je s prijestola u septembru 1792, a potom je osuđen na smrt zbog veleizdaje.

1845 - Umro je opat, mason i pisac Antun Kojović Budvanin. Poznata Kojovićeva djela: »Anali i memoari«, komedija u stihu »Smiješni razgovori«, pjesme »Versi ali rime slovenske«. Antun Kojović pisao je na italijanskom i na izvornom narodnom jeziku, umnogome koristeći osobenosti crnogorskog govora.

1895 - Umro je u Valjevu srpski pisac Ljubomir-Ljuba Nenadović, autor prve romansirane  biografije Petra II Petrovića Njegoša, jedan od najčitanijih srpskih pisaca u drugoj polovini 19.vijeka. Rođen je u jednoj od najistaknutijih porodica u Srbiji i pripadao je prvoj generaciji srpskih intelektualaca školovanih u inostranstvu. U Nenadovićevom književnom opusu najznačajnijim se smatraju putopisi: »Pisma iz Njemačke«, »Pisma iz Italije«, »O Crnogorcima«.

1916 - Nakon odlaska kralja Nikole i predsjednika vlade Lazara Mijuškovića iz Crne Gore, crnogorska vojska je kapitulirala. Ostala su trojica ministara kako bi nastavili započete pregovore s neprijateljima. Istoga dana serdar Janko Vukotić raspustio je crnogorsku vojsku na crnogorsko-sandžačkom frontu, koja je držala odstupnicu već bezbjednoj srpskoj vojsci. Vukotić je tom prilikom zahvalio crnogorskim jedinicama za – kako je zabilježeno – »junačko, slavno, dostojno, iako za Crnu Goru zaludno vojničko držanje«.

1924 - U Gorkom kod Moskve umro je Vladimir Iljič Uljanov Lenjin, vođa Oktobarske revolucije 1917, tvorac sovjetske Rusije, teoretičar marksizma koji je značajno uticao na međunarodni radnički pokret.

1938 - Umro je Žorž Melijes, koji se smatra prvim filmskim rediteljem i prvim sineastom u svijetu. Snimio je oko 500 filmova, među kojima prvi kratki film »Partija karata« i prvi dugometražni »Drajfusova afera. Melijesov skromni atelje propao je 1908. u naglom razvoju filmske industrije.

1941 - Rođen je španski operski pjevač Plasido Domingo. Debitovao je 1966. u Meksiku i vrlo brzo stekao reputaciju jednog od najvećih tenora u drugoj polovini 20. vijeka

1950 - Umro je britanski pisac-satiričar Džordž Orvel, autor pripovijedaka, eseja i romana, među kojima su najpoznatiji »1984.« i »Životinjska farma«.

1997 - Kancelar Njemačke Helmut Kol i premijer Češke Vaclav Klaus potpisali su deklaraciju o pomirenju u kojoj je Njemačka izrazila žaljenje zbog nacističke okupcije Čehoslovačke 1938-1945, a Češka zbog protjerivanja Nijemaca iz Sudetske oblasti poslije Drugog svjetskog rata.

2003 - Na Cetinju je umro Ljubomir Kapisoda Stanjević, crnogorski etnolog. Rođen je 1927, završio je Filozofski fakultet na Zagrebačkom sveučilištu. Dvadest godina bio je direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a potom generalni direktor izdavačko-štamparskog preduzeća »Obod«. Kao direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture rukovodio je izmještanjem manastira Piva i manastira Dubočica kod Pljevalja. Ljubomir Kapisoda autor je više zapaženih radova iz etnologije i istorije kulture Crne Gore. Objavio je monografiju »Vlaška crkva«, studiju »Manastir Stanjevići, stogodišnja rezidencija dinastije Petrović – Njegoš«, te monografiju posvećenu Njegoševoj rodnoj kući, koja je objavljena povodom 150. godišnjice smrti Petra II Petrovića Njegoša. Ljubomir Kapisoda bio je član Matice crnogorske.

2006 - U Prištini je umro predsjednik Kosova Ibrahim Rugova, tvorac paralelne kosovske države stvorene tokom devedesetih, nakon što je srpski lider Slobodan Milošević 1989. ukinuo autonomiju pokrajine. Rugova je rođen 1944, magistrirao je albansku književnost  na Univerzitetu u Prištini,  a u politiku je ušao 80-ih kao predsjednik Udruženja pisaca Kosova, tradicionalnog središta pokreta albanskog otpora. Rugova je predvodio Demokratski savez Kosova, najveći pokret za nezavisnost, i zalagao se za mirno rješenje kosovskog konflikta. Dva puta je biran za predsjednika pokrajine.

2007-  Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je nakon razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da će Rusija podržati međunarodne predloge za finalni status Kosova samo ako ti predlozi budu prihvatljivi za obje strane.

2009 - Na Kosovu je zvanično počeo mandat Kosovskih snaga bezbjednosti umjesto prethodnog Zaštitnog korpusa.

2011 - Vlada Srbije usvojila je Strategiju odnosa sa Srbima u regionu, dokument u kome je traženo da Srbi u Crnoj Gori dobiju status konstitutivnog naroda. »Konstitutivnost treba da bude ponovo uspostavljena za srpski narod u Crnoj Gori« zapisano je u Strategiji. Konstatovano je takođe da u Crnoj Gori nijesu u potpunosti ispunjeni međunarodni standardi zaštite prava srpskog naroda, a da bi se to postiglo, istaknuto je, Srbija treba da uloži značajna diplomatska i finansijska sredstva i Crnu Goru stavi u fokus svoje pažnje.

2011 - Na protestima u Tirani, na kojima je učestvovalo oko 20.000 ljudi, tri osobe su ubijene, a na desetine je ranjeno u sukobima demonstranata i policije ispred sjedišta albanskog premijera Saljija Beriše. Na protestima je tražena ostavka vlade zbog optužbi za korupciju.

2012 - U organizaciji Unije slobodnih sindikata, uz podršku Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Studentske unije, u Podgorici je  protestovalo nekoliko hiljada građana zbog poskupljenja struje i socijalnog stanja u državi. Protestu su prisustvovali građani iz svih krajeva Crne Gore, noseći transparente »Pobuni se, traži čist račun«.

2013 - Tokom prve posjete Briselu nakon što je sedmi put izabran za premijera, Milo Đukanović sastao se s predsjednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barosom i predsjednikom Evropske unije Hermanom Van Rompujem. U razgovorima je ocijenjeno da je Crna Gora u ključnoj fazi na putu prema Evropi te da treba nastaviti s unapređivanjem vladavine prava.

2013 - Američki predsjednik Barak Obama započeo je svečanom inauguracijom ispred Kapitol Hila svoj drugi madat. Pred 700 hiljada građana koji su prisustvovali inauguraciji (upola manje nego na prethodnom polaganju zakletve 2009.), pozvao je Amerikance da odbace, kako je kazao, politički »apsolutizam« i stranačke sukobe i ujedine se u rješavanju izazova koji predstoje. Istovremeno je istakao da se decenija rata bliži kraju i privreda oporavlja, te da su, kako je rekao, »mogućnosti Amerike neograničene«. Obama je saopštio i spisak planova u naredne četiri godine čije su ključne tačke klimatske promjene, migraciona reforma i prava homoseksualaca. Osvrćući se na ekonomsku situaciju, 44. američki predsjednik istakao je da se prosperitet te zemlje mora oslanjati na srednju klasu. Naznačio je i novi pravac spoljne politike u trenutku kad se SAD spremaju da preuzmu vojsku iz Avganistana i okončaju najduži rat koji ta zemlja vodi. »Mi smatramo da za trajnu bezbjednost i mir nije potreban neprestani rat«, kazao je Obama.

2014 - Na prvoj međuvladinoj konferenciji u Briselu, zvanično su počeli pregovori sa Srbijom o članstvu u Evropskoj uniji. 

               

Na današnji dan dogodilo se i sljedeće:

1911 - U Monte Karlu je održan prvi auto-reli.

1954  – SAD su porinule prvu podmornicu na atomski pogon »Nautilus«.

1976 - Dva anglo-francuska Konkorda poletjela su istovremeno iz Pariza i Londona na prvim redovnim putničkim linijama supersoničnog aviona. Iste godine u Sovjetskom Savezu prvi put je dozvoljena prodaja zapadnih listova, među kojima »Njujork tajms« i »Fajnenšenel tajms«

1998 - Na poziv kubanskog predsjednika Fidela Kastra, papa Jovan Pavle II počeo je petodnevnu istorijsku posjetu toj komunističkoj zemlji.

2007 - Na parlamentarnim izborima u Srbiji najviše glasova osvojila je Srpska radikalna stranka.

]]>
Tue, 21 Jan 2020 00:00:00 +0100 Kalendar http://www.rtcg.me/kultura/kalendar/38087/21-januar.html
Petar Dobričanin na Zimskoj sceni "Ljetopisa" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/266230/petar-dobricanin-na-zimskoj-sceni-ljetopisa.html Crnogorski gitarista Petar Dobričanin nastupiće u četvrtak, 23. januara, u Dvorcu kralja Nikole u Baru sa početkom u 20h. Tim koncertom započeće muzički program ovogodišnjeg izdanja Zimske scene "Barskog ljetopisa". ]]>

Petar Dobričanin, profesor gitare, rođen je u Podgorici gdje je stekao osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi Srđana Bulatovića, kod kojeg je završio i Muzičku akademiju na Cetinju. Kao jedanaestogodišnjak je održao prvi solistički koncert i od tada veoma uspješno nastupa kako u zemlji, tako i u regionu. Dobitnik je brojnih nagrada na takmičenjima gitare, a usavršavao se i na majstorskim kursevima kod eminentnih svjetskih profesora gitare kao što su: Oskar Gilja, Kostas Kociolis, Edin Karamazov, Goran Krivokapić, Vera Ogrizović, Gaele Solal i drugi.

Selektorka muzičkog programa Aleksandra Vojvodić Jovović ranije je naglasila da je za ovogodišnju Zimsku scenu birala isključivo crnogorske stvaraoce, čiji rad sa posebnom pažnjom Festival njeguje godinama unazad.

"Dobričanin će se publici predstaviti djelima čuvenih kompozitora kao što su Astor Piazzolla, Roland Dyens, Paco de Lucia, a na koncertu u Baru kao specijalni gosti pridružiće mu se i gitaristi Dražen Joković i Marko Prentić", saopšteno je iz Barskog ljetopisa.

 

]]>
Mon, 20 Jan 2020 23:39:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/266230/petar-dobricanin-na-zimskoj-sceni-ljetopisa.html
Rambo Amadeus urednik programa EKotorArt http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/266210/rambo-amadeus-urednik-programa-ekotorart-.html Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, uređivaće programe za EKotorArt koji je planiran od ljeta 2020. godine. ]]>

Međunarodni Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike su prije dvije godine počeli sa ekološkim programima u želji da spoje umjetnost sa pitanjem ekologije, kao vanredno važnom globalnom temom današnjice.

"Opterećeni svakodnevnim egzistencijalnim, političkim i drugim problemima, lokalni čovjek gotovo da i ne razmišlja o važnosti učinaka i odgovornosti koju imamo kao pojedinci, čak i da nema tog nevjerovatnog i posebno obavezujućeg podatka da smo stanovnici prve ekološke države na svijetu! Stoga je Rambov solarni jedrenjak privukao je veliku pažnju javnosti, a problematika ekologije, odnosno zagađenja Boke bila je i tema njegovog djela “Pasija po Steli” koje je napisao za otvaranje KotorArt Don Brankovih dana muzike 2018. godine, navode iz KotorArta.

Organizatori su najavili da će o detaljima ovog serijala javnost upoznati naknadno.

]]>
Mon, 20 Jan 2020 21:46:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/266210/rambo-amadeus-urednik-programa-ekotorart-.html
Unaprijediće barski TV festival http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/266199/unaprijedice-barski-tv-festival.html Sporazum o organizaciji, realizaciji i statusu Međunarodnog TV festivala Bar potpisali su u Ministarstvu kulture ministar Aleksandar Bogdanović, predsjednik opštine Bar Dušan Raičević i direktor Kulturnog centra Bar Erol Marunović. ]]>

Iskustva u dosadašnjoj organizaciji ove manifestacije od posebnog značaja za kulturu pokazala su da postojeći institucionalni okvir nije uspio da odgovori kompleksnim izazovima daljeg razvoja, pa Festival u prethodne tri godine nije realizovan. Imajući u vidu značaj, ulogu i misiju Festivala ovakvog profila za kulturni i društveni razvoj, novi model organizacije usaglašen je nakon analize opravdanosti njegove revitalizacije.

„Aktuelnim Sporazumom, Ministarstvo kulture i opština Bar potvrđuju spremnost da nastave da razvijaju i unapređuju barski TV festival, koji duže od dvije decenije ostvaruje značajnu kulturnu misiju. Saglasni smo da treba da izgradimo novi model organizacije Festivala, i to onaj koji će mu obezbijediti institucionalnu utemeljenost, kontinuirano djelovanje i održivost, jednako koliko i podizanje kvaliteta umjetničke produkcije“, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, nakon potpisivanja Sporazuma.

Ministar Bogdanović napomenuo je da će na osnovu potpisanog Sporazuma, Međunarodni TV festival nastaviti i ubuduće da djeluje kao manifestacija od posebnog značaja za kulturu i kao još jedna od festivalskih cjelina Kulturnog centra Bar.

„Takođe, utvrđeni su modeli upravljanja i rukovođenja festivalom, kao i partnersko učešće Opštine Bar i Ministarstva kulture u njegovom finansiranju. Planirano je inoviranje programskog koncepta Festivala, ali i participacija srodnih nacionalnih ustanova kulture koje će uticati na kvalitetnije kreiranje festivalskih sadržaja i bolju produkciju. Uvjereni smo da će redefinisanje festivala i novo institucionalno, upravljačko i rukovodno ustrojstvo kvalitativno uticati na njegov dalji razvoj i cjelovito ostvarivanje kreativne misije, kroz koju će nam barski festival ponovo obezbijediti uvid u najkvalitetniju svjetsku TV produkciju“, poručio je ministar Bogdanović.

Barski festival posvećen televizijskom stvaralaštvu jedini je ovog tipa u Crnoj Gori.Okuplja TV kuće i autore iz cijelog svijeta, apored međunarodne afirmacije i promocije Crne Gore, značajnu ulogu imao je i u kreiranju interkulturnog dijaloga, poštovanju kulturne različitosti, podsticanju novih formi umjetničkog izražavanja, kao i u stimulisanju regionalnog i internacionalnog partnerstva. Ovim Sporazumom je, između ostalog, predviđeno da, počev od 2020, Festival bude realizovan svake godine u Baru krajem oktobra, ili u nekom drugom terminu koji će biti usklađen sa održavanjem najznačajnijih međunarodnih filmskih i televizijskih festivala.

„Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas, poslije tri godine pauze i niza pokušaja da revitalizujemo Međunarodni TV festival, ovoj smotri vratili status kakav zaista i zaslužuje. Ovo je još jedna potvrda uspješne saradnje Ministarstva kulture i Opštine Bar sa ciljem da ponovo oživimo jedinstveni festival televizijskog stvaralaštva ne samo u Crnoj Gori već i šire. Činjenica da je posljednje godine održavanja TV festivala bilo prijavljeno programskih sadržaja iz čak 84 zemlje dovoljno govori o njegovom značaju i doprinosu ne samo za kulturno-umjetničku scenu Bara već i Crne Gore“,kazao je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.

Naglasio je da su Budžetom Opštine Bar za 2020. godinu obezbijeđena sredstva za realizaciju ove manifestacije i izrazio nadu da će krajem oktobra TV festival oživjeti u novom ruhu, kako je i planirano.

Sporazumom je, između ostalog, precizirano i da će Ministarstvo kulture i Opština Bar do kraja februara realizovati aktivnosti koje se odnose na partnerstva u produkciji Međunarodnog TV festivala od strane srodnih institucija poput Javnog servisa TV Crne Gore, Filmskog centra Crne Gore, Crnogorske kinoteke. 

„Pred nama je veliki broj zadataka u pripremi ovogodišnjeg festivala, pa je neophodno odmah započeti organizaciju aktivnosti. Uvjeren sam da ćemo u pripremi plana i progama rada imati podršku Ministarstva kulture i drugih partnera koji će nam se pridružiti u realizaciji Festivala i da će, poput dosadašnjih saradnji na brojnim zajedničkim projektima, i ova biti na obostrano zadovoljstvo“, kazao je direktor Kulturnog centra Bar Erol Marunović.

 

]]>
Mon, 20 Jan 2020 19:46:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/266199/unaprijedice-barski-tv-festival.html
Za "Bokeljsku noć" i "Izložbu stare knjige" 5,9 hiljada http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/266186/za-bokeljsku-noc-i-izlozbu-stare-knjige-59-hiljada.html U okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2020. godinu, Ministarstvo kulture Crne Gore je Javnoj ustanovi Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor odobrilo dva projekta, u ukupnom iznosu od 5,9 hiljada eura. ]]>

“Podržani su projekti ”Bokeljska noć” u iznosu od pet hiljada eura i ,,Izložba stare i rijetke knjige iz Riznice Srpske pravoslavne crkve u  Kotoru’’ u iznosu od 900 eura”, navodi se u saopštenju Kulturnog centra Nikola Đurković.

Ministarstvo kulture Crne Gore će, kako su naveli, sufinansirati organizaciju Bokeljske noći, jedinstvene manifestacije koja predstavlja nematerijalno kulturno dobro od nacionalnog značaja.           

“Realizujući projekat ,,Izložba stare i rijetke knjige iz Riznice Srpske pravoslavne crkve u  Kotoru’’ Gradska biblioteka i čitaonica Kotor će u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom iz Kotora građanima predstaviti kulturno blago koje se čuva u Riznici Srpske pravoslavne crkve u Kotoru, odnosno njenoj Biblioteci čiju osnovu čini legat episkopa bokokotorsko– dubrovačkog Gerasima Petranovića (1820–1906). Do danas je sačuvano oko 1300 primjeraka iz ove biblioteke. Najstariji primjerci su iz XVII vijeka i posebno su dragocjeni za proučavanje slavistike”, navodi se u saopštenju KC.

 

 

                                                                                      

]]>
Mon, 20 Jan 2020 11:46:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/266186/za-bokeljsku-noc-i-izlozbu-stare-knjige-59-hiljada.html
Predstavljena knjiga "Šapućem ti kao sestra sestri" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/266179/predstavljena-knjiga-sapucem-ti-kao-sestra-sestri.html Autorka 15 knjiga, posvećenih ženi, Sanela (Karišik) Begović poznatija kao Sara Sabri, nakon brojnih promocija knjiga i predavanja na kojima je podsticala žene na aktivizam i ostvarivanje najbolje verzije sebe dajući istovremeno ženama podršku u svim segmentima života, sinoć je u Bijelom Polju, predstavila svoju najnoviju knjigu "Šapućem ti kao sestra sestri". ]]>

Sara Sabri nastoji, kako je kazala, da pomogne ženskom aktivizmu, porodičnim odnosima te vaspitanju djece.

U knigama se bavi porodičnim temama i iskustvima žena, kao i sopstvenim iskustvom i znanjem.

Autorka piše i o tome kako postati nezamjenjljiva supruga, kako održavati brak i ljubav svježim, kakva žena ne smiješ biti, a jeste, i kakva treba da bude, a nije, kao izabrati pravog muškarca, izbjeći svakodnevnu monotoniju te kako udvići dejcu od preduge upotrebe telefona…

Jedna od poruka kojom se rukovodila prilikom pisanja je da žena ne treba da se trudi i udovolji svijetu, jer će u tom slučaju izgubiti zdravlje, dostojanstvo i neće se osjećati zadovoljno niti će drugi biti zadovoljni njima.

„Trudi se zadovoljiti i udovoljiti Bogu, osjetićeš neizmjerno zadovoljstvo sobom u svom srcu, a nadat ćeš se i Božjem zadovoljstvu. Onom ko tako radi, njemu su kockice u životu na svom mjestu. Ako često sebi govorite da vam ništa u životu ne ide, da se često razočarate, da ste tužni uplakani. Preslišajte se, možda ste samo ispreturali kockice. Popravite to“, kazala je Sara Sabri.

Autorka savjetuje kako živjeti s manama, kako riještit konkretne životne situacije i probleme, šta kad saznaš da pored tebe ima drugu, šta kad sve učiniš da ga usrećiš, a on uzvrati nezahvalnošću, kako preživjeti razvod braka.

Sara Sabri rođena je 1984. godine u Novom Pazaru. Udata je ima petoro djece.

Diplomirala je u medresi Gazi Isa-beg u Novom Pazaru. Osnivač Edukativnog centra za žene i djecu „Sara Sabri“ u Sarejevu te Osnivač ženskog edukativnog centra „Rahma“ u Novom Pazaru.

Dugogodišnja je novinarka, ali i vaspitačica u vrtiću. Tokom posljednjih sedam godina prodala je preko 100.000 knjiga.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

]]>
Mon, 20 Jan 2020 10:40:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/266179/predstavljena-knjiga-sapucem-ti-kao-sestra-sestri.html
"Parazit" osvojio najprestižniju nagradu SAG http://www.rtcg.me/kultura/filmipozoriste/266176/parazit-osvojio-najprestizniju-nagradu-sag.html Južnokorejski film Parazit osvojio je najprestižniju nagradu američkog udruženja filmskih glumaca (SAG) u Holivudu. ]]>

Taj film, prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu, osvojio je sinoć nagradu za "najbolji glumački ansamb", najprestižnije priznanje ovog udruženja.

Reditelj Bong Džu-Ho je rekao da uviđa da rastu šanse za uspjeh njegovog filma na prestižnim Oskarima, koji se dodjeljuju početkom idućeg mjeseca.

Parazit je nominovan za šest Oskara, uključujući za najbolji film. Film je favorit za Oskara za najbolji strani film ali u kladionicama mu se daju visoke šanse i za pobjedu u kategoriji najboljeg filma.

Film Parazit je takođe prije deset dana dobio nagradu za najbolji film na stranom jeziku na dodeli Zlatnog globusa, gdje se dodjeljuju nagrade Udruženje stranih dopisnika u Holiviudu.

Porodična drama, sa primjesama trilera i socijalnim temama Parazit govori o ulasku siromašne porodice u svakodnevnicu bogate porodice. Od kada je izašao film bilježi veliki uspjeh u svijetu od Južne Koreje do SAD, preko Evrope.

"Iako je naslov Parazit mislim da je priča o suživotu i kako svi možemo da živimo zajedno", rekao je sinoć Song Kang Ho, jedan od glumaca, preko prevodioca.

Pošto glumci čine najveći procenat članova Akademije za filmsku umjetnost i nauku koja odlučuje o Oskarima, njihov izbor se pažljivo prati kao nagovještaj šta bi na Oskarima,koji se održavaju 9. februara moglo da pobjedi.

U drugim kategorijama glumac Hoakin Finiks osvojio je nagradu za najboljeg glumca za film "Džoker", Rene Zelveger za najbolju glumicu za interpretaciju Džudi Garland na kraju njenog života u filmu "Džudi".

Bred Pit je dobio nagradu za najbolju pomoćnu mušku ulogu u filmu Kventina Tarantina "Bilo jednomu Holivudu", dok je Lora Dern osvojila nagradu za najbolju pomoćnu žensku ulogu za ulogu advokata u filmu "Marriage Story".

Robert De Niro, zvijezda filma "Irishman" Martina Skorsezea je dobio nagradu za cjelokupnu karijeru.

U dijelu nagrada za televiziju serija novog striming servisa Epl "The Morning Show" je dobila svoju prvu nagradu zahvaljujući Dženifer Aniston, koja je nagrađena za najbolju glumicu u televizijskoj drami.

Fibi Voler-Bridž, koja je kreirala i glumi u seriji "Fleabag" osvojila je nagradu za najbolju glumicu u komediji.

Piter Dinklidž je dobio nagradu za najboljeg glumca u seriji za tumačenje lika Tiriona Lanistera u kultnoj seriji "Igra prestola".

Druga kultna serija "Kruna" (The Crown) osvojila je sinoć nagradu za najbolju glumačku postavu za serije.

]]>
Mon, 20 Jan 2020 10:36:00 +0100 Film i pozorište http://www.rtcg.me/kultura/filmipozoriste/266176/parazit-osvojio-najprestizniju-nagradu-sag.html
Glavna nagrada za film "1917" http://www.rtcg.me/kultura/filmipozoriste/266112/glavna-nagrada-za-film-1917.html Film "1917" reditelja Sema Mendesa dobitnik je glavne nagrade za najbolji igrani film Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America -PGA), na ceremoniji koju nije prenosila televizija održanoj sinoć u Los Anđelesu. ]]>

Mnogi su izgledali iznenađeno kada je glumica Riz Viderspun objavila dobitnika nagrade, nazvane Deril Zanuk nagrada, čiji dobitnik je 21 od 30 puta dobio i Oskara za najbolji film, uključujući i posljednje dvije godine, za filmove "Zelena knjiga" i "Oblik vode".

"Film je inspirisan mojim dedom, Alfredom Mendesom, i želio sam da odam priznanje njegovom iskustvu", rekao je Mendes koji je bio koproducent i reditelj projekta. On je takođe rekao da prvi put prisutvuje dodjeli nagrada Udruženja producenata (PGA).

Film "1917" izašao je krajem prošlog mjeseca i već je imao uspjeha u ovogodišnjoj sezoni filmskih nagrada, uključujući i neočekivano osvajanje nagrade za najbolji film u kategoriji drame na dodjeli Zlatnih globusa ove godine. 

]]>
Sun, 19 Jan 2020 16:18:00 +0100 Film i pozorište http://www.rtcg.me/kultura/filmipozoriste/266112/glavna-nagrada-za-film-1917.html
Izložba ilustracija Veljka Miljanića http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/266084/izlozba-ilustracija-veljka-miljanica.html Izložba ilustracija pod nazivom "Blank Brain" autora Veljka Miljanića biće otvorena u utorak, 21. januara, u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra "Budo Tomović", u 19 sati. ]]>

Veljko Miljanić rođen je 1. avgusta 2003. godine. Svoje ilustracije do sada je predstavio na Strip festivalu u Herceg Novom i festivalu "Zlatno pero Beograda", a imao je i samostalnu izložbu radova u rodnom Nikšiću.

Kako napominju u saopštenju KIC-a, između ostalog, sedamnastogodišnji Miljanić je oslikao murale na osnovnim školama u Šavniku, Plužinama i Žabljaku, a izradio je i ilustracije za američki časopis "Climbing magazine" i dječiji časopis "Petica".

Izložba se može pogledati do 4. februara.

]]>
Sun, 19 Jan 2020 11:24:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/266084/izlozba-ilustracija-veljka-miljanica.html
Počinje snimanje serije "Gospodar prstenova" http://www.rtcg.me/kultura/filmipozoriste/265981/pocinje-snimanje-serije-gospodar-prstenova.html Dugo se govori o snimanju serije "Gospodar prstenova", a glasine da će glumci Robert Aramajo, Oven Artur, Ema Horvat i Markela Kaveno dobiti uloge u njoj, dobile su i službenu potvrdu. ]]>

Tako će Aramajo, poznat po ulozi mladog Neda Starka u "Igri prestola", igrati Beldora u nadolazećem ostvarenju.

Vernon Sanders, šef Amazonovog odjeljenja za TV program, kaže da glumce za neke od glavnih uloga tek treba odabrati, ne želeći pri tom da nagovijesti koga eventualno ima u vidu, navodi Metro.

Glavni producenti, Džej Di Pejn i Patrik Mekej, dali su nešto više informacija.

"Nakon opsežne potrage provedene širom svijeta sa zadovoljstvom možemo predstaviti prvu grupu odličnih glumaca koji će zaigrati u Amazonovoj novoj seriji. Ovi izvanredno talentovani ljudi nijesu samo obični glumci, već i novi članovi kreativne porodice koja treba da ožive jedan izmišljeni svijet i predoče ga publici na najbolji mogući način", kazali su producenti.

Iako se radnja novog serijala drži u strogoj tajnosti, ipak, je otkriveno da će se serija baviti i pričom koja prethodi Prstenovoj družini.

]]>
Sat, 18 Jan 2020 09:47:00 +0100 Film i pozorište http://www.rtcg.me/kultura/filmipozoriste/265981/pocinje-snimanje-serije-gospodar-prstenova.html
Knjižara nije prodala nijednu knjigu, a onda se desio retvit http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/265879/knjizara-nije-prodala-nijednu-knjigu-a-onda-se-desio-retvit.html Mala nezavisna knjižara Petersfild iz Hempšira u Engleskoj u utorak nije prodala nijednu knjigu, prvi put u 100 godina poslovanja, ali preokret je donijela objava na Tviteru. ]]>

Na zvaničnom Tviter profilu knjižare objavljena je fotografija praznih hodnika s porukom da je to prvi dan u njihovoj istoriji da niko nije ušao u knjižaru.

Nakon nekoliko sati, Nil Gejmen, autor naučnofantastičnih romana retvitovao je ovu objavu milionima svojih pratilaca i - narudžbine su počele da stižu.

Prilično bijedan utorak za ovu knjižaru koja se bavi prodajom antikvitetnih i polovnih knjiga, pretvorio se u dan s odličnom zaradom. Zaradili su više od 1.000 funti i zapratilo ih je više od 1.100 korisnika Tvitera samo zbog jednog retvita.

"Zaista smo dirnuti. Ljudi su jako ljubazni i njihova djela zaista prave promjene. Postoje loši dani, ali ovo je bio jedan od onih dana koji je za nas potpuno neobičan. Nijednu knjigu nismo prodali. Niko nije želio da izađe iz svog doma zbog oluje", istakao je radnik knjižare Robert Sansom.

Džon Vestvud (56), čija je porodica vlasnik knjižare, rekao je Gardijanu da nije vjerovao u moć društvenih medija jer je staromodan, ali kada ga je Robert nazvao i rekao šta se dogodilo, nije mogao da vjeruje.

Do srijede uveče, originalna objava retvitovana je više od 6.000 puta i lajkovana 11.000 puta.

Tada je na Tviter profil knjižare postavljena puno optimističnija objava: "Kakva noć! Potpuno smo zatečeni. Imamo 1.100 novih pratitelja. Primili smo mnoštvo internet narudžbina. Sandučić nam je pun, primili smo više od 300 poruka. Odgovorićemo svima u što kraćem roku."

]]>
Fri, 17 Jan 2020 23:43:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/265879/knjizara-nije-prodala-nijednu-knjigu-a-onda-se-desio-retvit.html
Za Vidov vrh i etnografsku zbirku 17.000 eura http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/265907/za-vidov-vrh-i-etnografsku-zbirku-17000-eura.html Ministarstvo kulture opredijelilo je 17.000 eura za JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galeriji Josip Bepo Benković kako bi se realizovala dva projekta u okviru Programa zaštite očuvanja kulturnih dobara za 2020. godinu. ]]>

Sa 10.000 eura Ministarstvo će pomoći projekat Kopneno sondažno arheološko istraživanje lokaliteta Vidov vrh, navodi se u dokumentu koji je usvojila Vlada.

“Za sada utvrđeni hronološki raspon korišćenja ove gradine je period od IV do I vijeka prije nove ere, dok granice naselja i karakter gradine nijesu utvrđeni. Imajući u vidu da je riječ o neistraženoj lokaciji, za koju se pouzdano vjeruje da predstavlja značajan arheološki sloj, ovogodišnja istraživanja fokusiraće se na otvaranje više sondi, radi utvrđivanja vertikalne i horizontalne stratigrafije, apsolutne i realativne hronologije, obima, karaktera i trajanja naselja”, piše u obrazloženju.

Drugi projekat je Izrada konzervatorskog projekta i sprovođenje konzervatorskih mjera na kulturnim dobrima iz etnografske zbirke Gradskog muzeja Mirko Komnenović, za što je Ministarstvo opredijelilo 7.000 eura.

“Etnografska zbirka Muzeja sadrži 670 predmeta, od čega 170 ima status kulturnog dobra. Predmeti od tekstila, kojih ima 90, su najugroženiji. Radi unaprjeđenja postojeće muzejske postavke, nakon rezultata istraživanja pristupiće se izradi konzervatorskog projekta i konzervaciji 15 najugroženijih predmeta od tekstila”, navodi se u obrazloženju.

Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2020. godinu, planirana je podrška, finansiranje i sufinansiranje 87 programa i projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturne baštine Crne Gore, iz oblasti konzervatorske, muzejske, bibliotečke, arhivske i kinotečne djelatnosti, u ukupnom iznosu od 1.142.114,50 eura.

]]>
Fri, 17 Jan 2020 23:11:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/265907/za-vidov-vrh-i-etnografsku-zbirku-17000-eura.html
Slučajno pronašli sliku Gustava Klimta http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/265949/slucajno-pronasli-sliku-gustava-klimta.html Slika ukradena prije 20 godina i slučajno pronađena prije pet nedjelja u Pjačenci na sjeverozapadu Italije predstavlja originalno djelo austrijskog slikara Gustava Klimta, sapštili su danas italijanski pravosudni organi. ]]>

"Sa velikim uzbuđenjem mogu da potvrdim da je pronađena slika original", rekla je pravnica zadužena za istragu Ornela Čića.

Muzej u Pjačenzi zatvoren je u februaru 1997. godine zbog radova i tada je ukradeno djelo "Portret jedne dame".

Baštovani su 10. decembra čisteći spoljni zid muzeja slučajno pronašli sliku. Čisteći bršljan na zidu, naišli su na ventilacioni otvor u kojem je bila nešto zamotano u crnu kesu za smeće. U kesi je bila slika bez rama.

Direktor muzeja Masimo Ferari je u prvoj reakciji kao da postoje indicije da bi to mogla da bude ukradena slika.

Klimt je naslikao "Portret jedna dame" 1916. i 1917. godine.

Slika je skrenula svjetsku pažnju 1996. godine kada je studetkinja istorije umjetnosti Klaudija Maga doprinela otkrivanju još jednog portreta koji se krio ispod prvog.

Gustav Klimt (1862-1918) je bio austrijski simbolistički slikar i jedan od osnivača Bečke secesije.

Njegovi radovi obuhvataju slike, murale, crteže i druge umjetničke discipline, posebno primjenjene umjetnosti. Danas su većim dijelom izloženi u Bečkoj secesionoj galeriji. Klimtov primarni subjekt bilo je žensko tijelo, i njegovi radovi su prožeti eroticizmom.

]]>
Fri, 17 Jan 2020 22:57:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/265949/slucajno-pronasli-sliku-gustava-klimta.html
Premijera opere "La Bohème" u CNP-u http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/265926/premijera-opere-la-bohme-u-cnp-u.html U Crnogorskom narodnom pozorištu održana je konferencija za novinare povodom premijere opere „La Bohème“ Đakoma Pučinija. Opera će premijerno biti izvedena 21. januara u 20 sati na Velikoj sceni CNP-a. ]]>

„La Boheme“ je plod saradnje nacionalnog teatra, Muzičkog centra Crne Gore, Ministarstva kulture Crne Gore, Fondacije Pučini, Ambasade Republike Italije u Crnoj Gori, Fondacije Kultura klasika i Italijanskog kulturnog centra.

Dirigent opere je Alberto Veronezi, reditelj Andrea Tokio, a dirigent hora Frančesko Barbađelata. Uloge tumače: Ragaa Eldin, Ivana Čanović, Marko Kalajanović, Olivera Tičević, Daniele Kaputo, Davida Mura, Almir Muratagić, Filip Miladinović, Maja Zanata, Anja Jestrović i Anđela Jovićević, uz pratnju Crnogorskog simfonijskog orkestra i mješovitog i dječijeg hora.

Umjetnički direktor CNP-a Željko Sošić je podsjetio da je prva opera u CNP-u bila „Balkanska carica“ Radmile Vojvodić i kazao da opera u istoriji umjetnosti zauzima posebno mjesto jer je to prva multimedijalna umjetnost i sasvim sigurno najsloženije scensko djelo. ,,Opera kao umjetnost je umjetnički vrhunac Evropske civilizacije i jedna od temeljnih vrijednosti evropskog kulturnog nasleđa, a Pučinijeva opera „La Bohème“ je razarajuća emotivna priča koja je sigurno jedna od najznačajnijih opera u istoriji, vanredne i jedinstvene ljepote.“ Dodao je da su posebno za ovu priliku formirana dva hora – odrasli i dječiji, čiji su pjevači prošli rigoroznu audiciju.

Direktorica Zorana Kralj je kazala da je CNP, uprkos prvobitnom oprezu, spremno da se bavi najkompleksnijim produkcijama: „Odluci da uđemo u produkciju opere pristupili smo sa velikim oprezom, trudeći se da krajnje objektivno i racionalno sagledamo da li imamo sve potrebne produkcione kapacitete, koji su uslov za nastanak jednog ovako zahtjevnog i kompleksnog projekta. Danas sa sigurnošću možemo reći da je procjena bila realna i da CNP, zajedno sa partnerskim institucijama, jeste spremno da se bavi najkompleksnijim produkcijama i pozorišnim formama. Pored planiranih izvođenja “Boema” do kraja ove pozorišne sezone, trudićemo se da nakon toga otpočnemo rad na novoj operskoj produkciji, i time uspostavimo kontinuirani operski repertoar u nacionalnom teatru. Treba istaći da i ovim primjerom, ovom produkcijom, CNP potvrđuje repertoarski koncept i politiku koja je u skladu sa misijom nacionalnog teatra, zadatkom i obavezom da njegujemo i dajemo posebnu pažnju muzičko-scenskim djelima od izuzetnog značaja. “ – istakla je Kralj.

Njegova ekselencija Ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli je uvjeren da će 21. januar biti zapamćen jer će Podgorica postati dio tradicije i opere na Evropskom nivou. „Vjerujem da je kultura spona među državama i da je kulturni razvoj jedan od prioriteta u Crnoj Gori. Veoma mi je drago što se nalazim ovdje i što je Ambasada Italije finansijski doprinijela ovako važnom projektu.“ – kazao je Ambasador.

Poslovni direktor Muzičkog centra Crne Gore Željko Šofranac je kazao da je zadovoljan što je Muzički centar Crne Gore dio ovako velikog projekta koji zahtijeva ogromne organizacione, vokalne, scenske i muzičke sadržaje. Generalna direktorka direktorata za kulturno i umjetničko stvaralaštvo Dragica Milić je podsjetila da je Ministarstvo kulture Crne Gore potpisalo memorandum o saradnji u oblasti kulture i muzike Fondacijom Festival Pučinijano, koji se odnosi na produkciju opera, seminare, stručna osposobljavanja mladih i talentovanih u oblasti operskog pjevanja, i da se od iste mnogo očekuje. Jedan od rezultata tog memornaduma je i opera „La Boheme“.„Međunarodna saradnja predstavlja važan segment kulturne politike koju vodi Ministartvo kulture i jedan je od razvojnih prioriteta.“ – istakla je Milić.

Njegova ekselencija Ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli je uvjeren da će 21. januar biti zapamćen jer će Podgorica postati dio tradicije i opere na Evropskom nivou. „Vjerujem da je kultura spona među državama i da je kulturni razvoj jedan od prioriteta u Crnoj Gori. Veoma mi je drago što se nalazim ovdje i što je Ambasada Italije finansijski doprinijela ovako važnom projektu.“ – kazao je Ambasador.

Dirigent Alberto Veronezi je kazao da je dirigovao mnogim horovima ali da je ovaj hor poseban. „Svi jako predano rade i garantujem da će ovaj projekat biti na najvišem profesionalnom nivou. Siguran sam da ćemo napraviti čudo“ – uvjeren je Veronezi.

Reditelj Andrea Tocchio je, pored režije, radio scenografiju i dizajn svjetla. On je izrazio zahvalnost nacionalnom teatru na lijepom dočeku i kazao da je vreoma zadovoljan postignutim. „Svi saradnici u ovom procesu su izuzetno profesionalni. Scenografija je upravo onakva kakvu sam i zamišljao i bilo je veliko zadovoljstvo raditi sa tehničkim sektorom CNP-a. U ovom procesu smo se vodili klasikom, tradicijom i stoga sam zahvalan i na profesionalnosti pjevača koji su stvorili likove kakve sam zamislio. Siguran sam da će opera doživjeti veliki uspjeh.“ – zaključio je Tocchio.

Dirigent hora Franscesko Barbagelata je govorio o radu sa mladim ljudima koji čine hor. „Radim sa horom koji nije profesionalan i mislim da je divno je što umjetnički direktor Željko Sošić želio da pruži šansu mladim ljudima, što se pokazalo kao odlična ideja. Od preko dvije stotine ljudi koji su došli na audiciji, njih trideset je u horu koji ima jako zahtjevan zadatak, posebno u drugom činu. Svi su dali svoj maksimum i mislim da njihov talenat neće proći nezapaženo.“ – kazao je Barbagelata.

Sopranistkinja Ivana Čanović je objasnila da se u operi „La Bohème“ govori o siromašnim umjetnicima koji nemaju novca da prežive ali pronalaze sreću u malim stvarima. Kazala je da je njen lik Mimi žena koja je krhka ali jaka i koja do kraja živi za ljubav. „Ovo je bio veliki izazov za sve nas, ali ja sam veoma srećna što smo odgovorili izazovu i što pjevam u operi u svojoj zemlji“ – kazala je Čanović. 

Olivera Tičević igra Muzetu. Ona je istakla da je srećna što ima priliku da igra u matičnom pozorištu. „Iako nismo glumci, ovo jeste naše matično pozorište, ono pripada i nama i divnoj publici koja je kupila sve karte za sva tri izvođenja u prvih deset dana po objavljivanju. Srećna sam što sam ovdje i što dijelim scenu sa ovako divnim umjetnicima.“ – rekla je Tičević.

Marko Kalajanović, prvak opere Narodnog pozorišta u Sarajevu je rekao da je srećan što je dio istorije koja se ispisuje u Crnoj Gori. „Za mene je ovo veoma značajno, ne samo profesionalno već i emotivno, jer sam trećinu svog života proveo u Crnoj Gori. Pred nama je nimalo lak zadatak - da podijelimo sa publikom ovu emotivnu priču ali i da podsjetimo mlade da se mogu držiti i na neki prisniji i topliji način.“ – kazao je Kalajanović na konferenciji za novinare.

Opera će reprizno biti izvedena 23. i 25. januara, a ulaznice za sva izvođenja su rasprodate.

]]>
Fri, 17 Jan 2020 16:16:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/265926/premijera-opere-la-bohme-u-cnp-u.html
Predstavom "Prah" počela Zimska scena http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/265905/predstavom-prah-pocela-zimska-scena.html Predstavom "Prah" u velikoj sali Doma kulture u Baru sinoć, otvorena je treća po redu Zimska scena festivala "Barski ljetopis". ]]>

"Veliko interesovanje publike i do posljednjeg mjesta ispunjena sala još jednom su pokazali da Bar ima sve brojniju pozorišnu publiku, te da je ovakav tip festivala i tokom zimskih mjeseci od izuzetnog značaja za kulturni i društveni život grada", istakli su organizatori.

Pod sloganom "Četvrtkom u Baru" programi će se sve do 23. aprila odvijati jednom nedjeljno na različitim lokacijama, a iz selekcije pozorišnog, muzičkog, književnog, likovnog i dječjeg segmenta odabrana su po tri programa.

"Zahvaljujući uređivačkom timu Festivala, na čijem je čelu direktorica Ksenija Popović Ivanišević, ovaj grad na crnogorskom primorju već treću godinu zaredom može se pohvaliti pozorišnim predstavama eminentnih reditelja iz regiona, a ovogodišnje zimsko izdanje poseban akcenat staviće i na crnogorske stvaraoce, naročito kroz književnu, muzičku i selekciju za djecu. Popović Ivanišević je istakla da je publika ogromnim interesovanjem za predstavu pokazala da je željna pozorišta", navodi se u saopštenju.

Predstava "Prah", koprodukcija Narodnog pozorišta Beograd i Šabačkog pozorišta čiju režiju potpisuje crnogorski reditelj Veljko Mićunović, a uloge tumače Nataša Ninković i Zoran Cvijanović po drugi put je barskoj publici pružila momente neizmjernog smijeha, ali i dirljive trenutke pune emocija i pitanja. Nakon nekoliko godina igranja predstave širom Evrope, Australije i Kanade, Ninkovićeva ističe da su reakcije publike i dalje univerzalne.

Ovaj maestralni dvojac, Ninković i Cvijanović tri puta se poklonio publici koja ih je od prvog aplauza pozdravila stajaćim ovacijama, a tako dobre reakcije, prema riječima Cvijanovića, proističu iz univerzalnosti ovog književnog djela.

Cvijanović je i dodao da je brojna publika dokazala da je Bar živ grad.

Na trećoj Zimskoj sceni, narednog četvrtka 23. januara, publici će se u okviru muzičke selekcije predstaviti gitarista Petar Dobričanin.

 

]]>
Fri, 17 Jan 2020 14:05:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/265905/predstavom-prah-pocela-zimska-scena.html
Audicija za Festival "Stare note - novi zvuci" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/265889/audicija-za-festival-stare-note---novi-zvuci.html Kulturno - informativni centar "Budo Tomović" raspisuje audiciju za učesnike III izdanja Festivala crnogorske narodne pjesme "Stare note - novi zvuci" koji će biti održan 26. marta u Velikoj sali KIC-a. ]]>

"Pozivamo zainteresovane mlade pjevače da se prijave na audiciju koja će biti održana 29, 30. i 31. januara, od 18 do 20 sati u KIC-u, u kancelariji Festivala u suterenu. Gornja starosna granica za kandidate i kandidatkinje je 30 godina. Audiciju će voditi Aleksandar Saša Magovčević, umjetnički direktor festivala", ističe se u saopštenju KIC-a.

Prethodna dva Festivala, podsjetili su, održana su u organizaciji KIC-a, podršku Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, brojnih crnogorskih umjetnika i medija, a dok je festival snimala Televizija Crne Gore.

"Festival je izazvao odlične reakcije i publike i stručne muzičke javnosti, promovišući oko 60 mladih pjevača koji su izvodili, uz orkestar, uživo, prelijepe izvorne, tradicionalne crnogorske pjesme, a sve sa ciljem da se od zaborava sačuva naše bogato muzičko stvaralaštvo", ističu u KIC-u.

]]>
Fri, 17 Jan 2020 12:20:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/265889/audicija-za-festival-stare-note---novi-zvuci.html
Zatvor zbog krijumčarenja Pikasove slike http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/265876/zatvor-zbog-krijumcarenja-pikasove-slike.html Španski sud osudio je bivšeg direktora banke na 18 mjeseci zatvora zbog krijumčarenja slike Pabla Pikasa, jednog od najpoznatijih umjetnika 20. vijeka. ]]>

Sud je bivšem čelniku Bankinter banke Haimeju Botinu izrekao novčanu kaznu od 52,4 miliona eura, a donio je i odluku da slika ostane u vlasništvu države.

Tim španskih policijskih eksperata je 2015. godine odletio na francusko ostrvo Korziku, kako bi pronašli Pikasovo remek-djelo "Glava mlade žene", čija se vrijednost procjenjuje na 24 miliona eura.

Sliku je posjedovao Botin, brat Emilija Botina, bivšeg direktora španske bankarske grupacije Santander, koji je preminuo 2014. godine.

Francuske vlasti saopštile su da su obaviještene o pokušaju krijumčarenja nagrađene slike iz Španije brodom.

Navode da je uljana slika iz Pikasovog "roze perioda" zaplijenjena nakon što je utvrđeno da kapeten broda nema potvrdu za njen prevoz.

Policija je na brodu pronašla dokument na španskom koji potvrđuje da je djelo od "društvene koristi" i da ne može preći granicu bez dozvole nadležnih organa.

Španske vlasti sliku smatraju nacionalnim blagom iako je bila u privatnom vlasništvu, jer je rijedak primjer uticaja drevne Iberijske umjetnosti na Pikasa, koji ju je naslikao tokom boravka u malom planinskom selu u Pirinejima.

]]>
Fri, 17 Jan 2020 12:00:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/265876/zatvor-zbog-krijumcarenja-pikasove-slike.html
Beogradska džez solistkinja u KIC-u http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/265843/beogradska-dzez-solistkinja-u-kic-u.html Beogradska vokalna džez solistkinja Jelena Jovović premijerno će nastupiti na velikoj sceni KIC-a "Budo Tomović" u četvrtak, 13. februara u 20 sati. ]]>

Umjetnica će se predstaviti kao autorka muzike i tekstova, vokalna interpretatorka i aranžerka - i pokazati umjetničku svestranost koju je unijela u svoj prvi solistički album ‘’Heartbeat’’ (PGP RTS).

Kako su najavili iz KIC-a, aa njom će nastupati ekipa izuzetnih muzičara: Vasil Hadžimanov, klavir/klavijature, ujedno muzički producent albuma, Milan Nikolić, kontrabas, Vladimir Kostadinović, bubnjevi, Strahinja Banović, truba, Maja Klisinski, perkusije i prateći glas i Srđan Marković, prateći glas.

Album "Heartbeat" je dobio odlične ocjene muzičkih kritičara širom svijeta među kojima je i pohvala za "najkreativniji vokalni džez album". S ovim albumom Jelena Jovović se plasira kao jedan od najistaknutijih džez vokala u ovom dijelu Evrope, koji ima prepoznatljiv zvuk.

Muzika na „Heartbeatu“ smještena je između post-bopa i fuzije s jakom povezanošću materijala u akustičnom ambijentu i sveukupnim svingom i gruvom.

Tradicionalni američki džez zvuci vješto su prožeti balkanskim melodijskim motivima, što ovaj album čini jedinstvenim i zanosnim, navode iz KIC-a.

]]>
Thu, 16 Jan 2020 23:15:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/265843/beogradska-dzez-solistkinja-u-kic-u.html