RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kultura http://www.rtcg.me/kultura/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kultura http://www.rtcg.me/kultura/rss.html 16. jun http://www.rtcg.me/kultura/kalendar/15679/16-jun.html Izbor i priprema: Č. Đurđić ]]> Na današnji dan 1417. u povelji o poklonu manastiru Moračniku, Balša III potpisao se kao: "U Hrista boga blagovjerni gospodin Balša, milostju božjom gospodin Zeti", dok se u drugim poveljama potpisivao kao gospodar Zete i po milosti božjoj "duka veliki i gospodar zemlji Zetskoj i svemu zapadnome primorju".

1845 - Počela je gradnja Njegoševe kapele na Lovćenu, koju je vladika Rade posvetio svom stricu Svetom Petru Cetinjskom i namijenio za mjesto svog vječnog počinka. Sagrađena je na Jezerskom vrhu u duhu hrišćanske graditeljske tradicije okruglih crkava i grobnica. Bratu Peru i senatorima, Njegoš je pred smrt izrazio želju da ga sahrane pored nove kapele: „Još vi preporučujem i amanet predajem kad umrem kopajte me na Lovćen kod nove Crkve“. Nakon smrti 31. oktobra 1851. Njegoš je privremeno bio sahranjen u crkvi Blagovještenja u Cetinjskom manastiru, da bi nakon četiri godine (1855) njegovi posmrtni ostaci bili preneseni u kapelu Svetog Petra na Lovćenu, koja tek tada postaje grobna Njegoševa crkva. U Prvom svjetskom ratu oštetili su je Austrijanci topovskom granatom, ali ne i srušili, i nakon okupacije Crne Gore 1916. naredili ekshumaciju Njegoševih kostiju iz grobnice, ponudivši crnogorskom mitropolitu Mitrofanu Banu da obnove oštećenu kapelu. Mitropolit je prihvatio samo ekshumaciju i nakon obavljenog obreda, kovčeg je s Njegoševim kostima pohranjen u Riznicu Cetinjskog manastira. Kako bi učvrstio ujediniteljsku ideologiju nelegalne i nelegitimne Podgoričke skupštine i podigao ugled dinastije Karađorđevića u Crnoj Gori, kralj jugoslovenske kraljevine Aleksandar Karađorđević odlučio je u julu 1925. da izgradi novu kapelu i na Lovćen vrati Njegoševe kosti. Iako je stara oštećena kapela mogla biti obnovljena,  ipak je srušena, a nova je podignuta za dva mjeseca, tako da su 21. septembra 1925. na Lovćen bile prenesene Njegoševe kosti i položene u mermerni sarkofag. „Nad ulazom u kapelu bio je ugraviran zlatni natpis kralja, ktitora, a iznad njega ugrađena je u niši, reljefna ikona „Sveti Đorđe ubija aždaju“. Tako je prvobitna posveta Svetom Petru Cetinjskom bila preinačena u posvetu Svetom Đorđu. Drugačija od prethodne, kapela se našla i na drugom mjestu, jer je prvobitno moralo biti sniženo da bi se mogla postaviti trostruko veća konstrukcija nove kapele od one Njegoševe.

1876 - U Veneciji je potpisan tajni ugovor između Crne Gore i Srbije protiv  Otomanskog carstva. Bio je to izraz težnji za oslobođenjem porobljenih balkanskih naroda od otomanske vlasti, a prije svega bosansko-hercegovačkih ustanika, koji su računali na crnogorsko-srpsku pomoć.

1929 - U Pragu je umro poznati srpski naučnik Ljubomir Stojanović. Opisao je stare knjige-spomenike koje su se nalazile u Narodnoj biblioteci u Beogradu  i biblioteci Srpske kraljevske akademije.  Zahvaljujući Stojanoviću znamo da se u biblioteci koja je stradala tokom bombardovanja Beograda u Drugom svjetskom ratu, nalazilo devet primjeraka Oktoiha provoglasnika iz 1494. i četiri primjerka Psaltira s posledovanjem iz 1495, te odlomci crnogorskog Oktoiha petoglasnika i Molitvenika iz 1495. godine.

1944 - Na Visu je u Drugom svjetskom ratu sklopljen sporazum Tito-Šubašić o odnosima Narodnooslobodilačkog pokreta i jugoslovenske vlade u emigraciji.

1958 - Obješen je Imre Nađ, mađarski premijer u vrijeme antikomunističke pobune u Mađarskoj 1956. koju su ugušile sovjetske trupe. Nađ je tada uhapšen  i na montiranom procesu osuđen na smrt zbog izdaje. Na isti dan 1989. pola miliona Mađara prisustvovalo je u Budimpešti njegovoj ponovnoj sahrani uz državne počasti.

1963 - Sovjetski Savez lansirao je vasionski brod "Vastok 6" s Valentinom Terješkovom, prvom ženom kosmonautom.

1996 - Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je na prostoru bivše Jugoslavije za vrijeme ratnih sukoba 1991-1995. nestalo oko 20 hiljada ljudi, od kojih oko 12 hiljada u Bosni i Hercegovini.

2005 - Predstavnici teatara i teatarskih festivala Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Rusije, Slovenije, Srbije, Turske i Crne Gore potpisali su u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici Deklaraciju Nove evropske teatarske akcije - NETA. Cilj Nove teatarske akcije, čije se sjedište nalazi u Sloveniji,  jeste uspostavljanje i obogaćivanje pozorišne i kulturne saradnje među zemljama članicama NETE.

2006 - Šefovi država i vlada Evropske unije odustali su na samitu u Briselu od ideje da "kapacitet apsorpcije" bude kriterijum za prijem novih članica. Dvadesetpetorica su donijeli i odluku da do 2008. odlože konačno razrješenje pitanja evropskog ustava, blokiranog neuspjehom na referendumima u Francuskoj i Holandiji 2005.

2008 - Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao je povodom dana državnosti svoje zemlje, 25. juna, uglednog Kotoranina dr Miloša Miloševića hrvatskom državnom nagradom Red Danice Hrvatske s lentom i likom Katarine Zrinjske. Dobitnik nagrade Miloš Milošević bio je doživotni admiral Bokeljske mornarice, istoričar, pravnik, poliglota, arhivista, pjesnik i dobar poznavalac istorije umjetnosti. Slovio je za čovjeka čiji su naučno istraživački rad i pisana riječ iz istorije pomorstva afirmisali Boku Kotorsku.

2010 - Jedan od najpoznatijih glumaca SFR Jugoslavije Bekim Fehmiu, samoubistvom je okončao život u 74. godini, u Beogradu. Fehmiu je tokom duge i bogate glumačke karijere ostvario brojne uloge, među kojima najpoznatije u filmovima „Skupljači perja“, „Specijalno vaspitanje“,“Partizanska eskadrila“. Glumom je prestao da se bavi 1987. u znak protesta zbog tadašnje antialbanske histerije u Srbiji.

2011 - Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade donio je odluku da se to najviše državno priznanje u Crnoj Gori u 2011. dodijeli kompozitoru Žarku Mirkoviću, istoričaru Šerbu Rastoderu i pozorišnom reditelju Slobodanu Milatoviću.

2012 - Liderka mjanmarske opozicije Aung San Su Ći primila je u Oslu Nobelovu nagradu za mir koja joj je dodijeljena dok je bila u kućnom pritvoru 21 godinu ranije. San Su Ći provela je u kućnom pritvoru više od 17 godina.

2013 - Turski premijer Redžep Tajip Erdogan obratio se stotinama hiljada svojih pristalica u Istanbulu, dok je policija nekoliko kilometara dalje ispaljivala suzavac kako bi razbila antivladine demonstracije na trgu Taksim. Erdogan je izjavio da su dvoneđeljnim protestima manipulisali „teroristi“ i da je njegova „dužnost da naredi istjerivanje demonstranata“. Protesti na trgu Taksim počeli su zbog odluke vlasti da preuredi park Gezi pored trga Taksim i posije oko šeststo stabala i izgradi tržni centar i džamiju.

2013 - Nakon susreta s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je na konferenciji za novinare da su za krvoproliće u Siriji krivi i vlada te zemlje i pobunjenici. Putin je istovremeno postavio i pitanje zašto zapadne zemlje žele da naoružavaju pobunjenike, koji kako je kazao, jedu ljudske organe. Putin je naglasio da se taj plan kosi s osnovnim ljudskim vrijednostima.

2013 - Pobijedivši reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država 13:11 nakon peteraca, crnogorski vaterpolisti ostvarili su treće mjesto u Svjetskoj ligi i osvojili bronzanu medalju na turniru u Čeljabinsku, u Rusiji. 

 

Na današnji dan dogodilo se i sljedeće:

1826 - Nakon što je ugušio pobunu janičara, turski sultan Mehmed II ukinuo je janičarsku vojsku i uveo nizam (redovna vojska). Janičare je 1330. od otete i poturčene djece hrišćanskih podanika osnovao sultan Orhan.

1858 - Rođen je švedski kralj Gustav V, koji je tokom vladavine od 1907. do smrti 1950. osigurao neutralan status  Švedske u oba svjetska rata.

1914 - Na Cetinju je izašao prvi broj biltena "Dnevne novosti". Urednik je bio Mihajlo Rajnvan. "Dnevne novosti" prenosile su vijesti Korespondens biroa. List je zbog sukoba s policijom zabranjen.

1916 - Austrijska vojna uprava u Crnoj Gori izdala je perperske uputnice, kao prelazno monetarno rješenje. Odnos je bio jedan perper – jedna kruna.

1920 - U Londonu je održana prva sjednica Društva naroda.

1992 - Predsjednici SAD i Rusije Džordž Buš i Boris Jeljcin postigli su u Vašingtonu dogovor o smanjivanju arsenala dalekometnih nuklearnih raketa za dvije trećine do 2003. godine.

2008 - Evropski komesar Oli Ren i visoki predstavnik EU Havijer Solana saopštili su da neće biti zastoja u proširivanju EU za nove članice na Zapadnom Balkanu uprkos problemima oko preustrojstva Unije poslije odbacivanja Ugovora iz Lisabona na referendumu u Irskoj.

2009 - Tunel Sozina, četiri godine nakon otvaranja, dobio je upotrebnu dozvolu, čime su stvoreni uslovi za ukidanje pojedinih ograničenja na toj dionici.

2009 - Najviše zakonodavno tijelo u Iranu isključilo je mogućnost poništavanja predsjedničkih izbora koji su izazvali najveće ulične proteste od islamske revolucije u toj zemlji 1979.

2009 - Utakmicom između vaterpolo reprezentacija Crne Gore i Južne Afrike, u Podgorici je počeo finalni turnir Svjetske lige u vaterpolu. "Crvene ajkule" pobijedile su reprezentaciju Južne Afrike 18:5.

2012 - Na utakmici u Sportskom centru „Morača“ u Podgorici rukometaši Crne Gore savladali su švedsku reprezentaciju 20:18 i izborili plasman na Svjetsko prvenstvo.

]]>
Sun, 16 Jun 2019 00:00:00 +0100 Kalendar http://www.rtcg.me/kultura/kalendar/15679/16-jun.html
Ministarstvo naklonjeno afirmaciji džeza http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243796/ministarstvo-naklonjeno-afirmaciji-dzeza.html Ministarstvo kulture će uvijek biti naklonjeno programima koji podrazumijevaju afirmaciju džeza, kazao je prvi čovjek tog resora Aleksandar Bogdanović na koktelu s organizatorima i učesnicima "Made in NY Jazz Festivala", koji je počeo sinoć. ]]>

"Bogdanović je poželio učesnicima dobrodošlicu u Crnu Goru, ističući kako festival – čiji su ovogodišnji domaćini Tivat i Podgorica – u izuzetnoj mjeri utiče na promociju džez muzike u Crnoj Gori. Iz tog razloga, kako je dodao, Ministarstvo kulture podržalo je četvrto izdanje te smotre iznosom od 15 hiljada eura", saopšteno je iz tog resora.

Organizator festivala Vladimir Maraš istakao je kako projekat “Made in NY” ima izraženu kulturološku ulogu, pri čemu je crnogorskim muzičarima omogućeno da tokom trajanja festivala sviraju sa globalno poznatim izvođačima iz svijeta džez muzike.

"Ministar je kazao kako takav pristup može predstavljati primjer, ali i da će Ministarstvo kulture uvijek biti naklonjeno programima koji podrazumijevaju afirmaciju džeza. Da je tako, dodao je on, potvrđuju izdavački projekti, CD sa autorskom muzikom džezera iz Crne Gore podržan na Konkursu za stvaraoce, ali i finansijska podrška za crnogorske studente na programu džez muzike na Berkli koledžu u Bostonu. Pritom, kako je on podsjetio, Ministarstvo kulture bilo je suorganizator ili partner pri organizaciji brojnih džez smotri širom Crne Gore", naglasili su iz Minstarstva kulture. ]]>
Sat, 15 Jun 2019 16:47:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243796/ministarstvo-naklonjeno-afirmaciji-dzeza.html
"Barski ljetopis" od 30. juna do 18. avgusta http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243791/barski-ljetopis-od-30-juna-do-18-avgusta.html Festival „Barski ljetopis“, koji se ove godine održava trideset drugi put, trajaće od 30. juna do 18. avgusta i obuhvatiće 60 programa iz domena pozorišne, muzičke, književne, likovne i filmske umjetnosti. Svi programi ovogodišnjeg „Ljetopisa“ podijeljeni su na Večernju scenu, koja je tradicionalnog tipa i ima za cilj da u Baru okupi najbolje sadržaje i stvaraoce iz regiona i inostranstva, i Prateći program, koji je od Večernje scene odvojen i konceptualno i prostorno i koji je ove godine posebno usmjeren na mlade i djecu i koncipiran tako da odgovori na njihove zahtjeve za kulturno-umjetničkim sadržajima. ]]>

Svečano otvaranje biće upriličeno 30. juna na Šetalištu kralja Nikole i tom prilikom, publika i svi gosti imaće priliku da uživaju u spektakularnom koncertu Simfonijskog orkestra i Hora RTS koji prvi put nastupa u Baru, pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića. 

Pozorišni program, čiju selekciju potpisuje Boris Mišković, obuhvatiće 13 predstava, od kojih su tri festivalske produkcije: „Orkanski visovi” u režiji Dore Ruždjak Podolski, „O miševima i ljudima” Dina Mustafića, kao i predstava „Don Kihot“ koju će, u formi autorskog projekta, režirati Andraš Urban po motivima Servantesovog romana. Urbanovog „Don Kihota“, kojeg karakteriše u cjelosti ženska glumačka podjela, „Ljetopis“ realizuje u koprodukciji sa Gradskim pozorištem iz Podgorice.

U takmičarskom programu, pozorišna publika biće u prilici da utorkom i subotom pogleda još deset predstava eminentnih pozorišnih institucija i manifestacija iz zemlje i regiona, čije režije potpisuju neki od najvećih balkanskih reditelja današnjice: Oliver Frljić, Igor Vuk Torbica, Ana Đorđević, Jagoš Marković i drugi. U pitanju su naslovi nekih od najvećih domaćih i svjetskih imena kao što su Crnjanski, Nušić, Lorka, Molijer, Jalom, a njihove će likove tumačiti glumačke ličnosti među kojima su Svetozar Cvetković, Mirjana Karanović, Jasna Đuričić, Saša Torlaković, Ljubinka Klarić, Ljubomir Bandović, Goran Jevtić…

U okviru muzičkog programa, publika će uživati u ukupno 14 koncerata klasične i džez muzike. Od toga je sedam koncerta crnogorskih muzičara čiju selekciju potpisuje Aleksandra Vojvodić Jovović. Koncerte internacionalne i regionalne muzičke scene selektovao je maestro Bojan Suđić, koji će u Crnu Goru dovesti neke od najpoznatijih imena današnje klasične i džez muzike poput Aleksandra Sinčuka, Vesne Pisarović, Baneta Kljajića, Simona Trpčevskog, Milana Miloševića i drugih. Ovogodišnji muzički program obilježiće i prva muzička produkcija „Barskog ljetopisa“, koncert „Antivari pop-rock night“ u izvođenju vokalno-instrumentalnog sastava „Antivari“ koji će se predstaviti repertoarom evergreen pjesama domaće i strane pop i rock muzike. Koncerti će, srijedom i nedjeljom, biti održavani na šetalištu kod Marine, na platou ispred Dvorca, kao i u dvorskoj sali.

Likovni program, u selekciji dr Anastazije Miranović, obuhvata četiri izložbe heterogenog sadržaja koje će, u Dvorcu kralja Nikole, predstaviti vrhunske domete domaće i regionalne scene kroz umjetnička djela nedavno preminulog Uroša Tošovića, kao i djela posvećena Njegošu i Tesli, kroz vrijedne eksponate zbirki iz fundusa Narodnog muzeja Crne Gore i beogradske umjetnice Ane Petrović. I ove godine, slično prošlogodišnjoj praksi, za sve vrijeme trajanja Festivala, u galeriji „Velimir A. Leković“, biće aktuelna kolektivna izložba barskih akademskih umjetnika čiji je cilj dodatna afirmacija lokalnih stvaralaca.

Marko Šelić – Marčelo, Lana Bastašić, Mehmed Đedović, Tatjana Burzanović, Katarina Sarić i Milan Vujović, neki su od stvaralaca koje je za ovogodišnje izdanje „Ljetopisa“ odabrao Milun Lutovac, selektor književnog programa. U ovom slučaju, izbor je pao na one koji znaju da je svjedok književnih programa obrazovana i radoznala ličnost, koja ima izgrađene kriterijume i istančan ukus. Ukupno sedam književnih promocija, koliko je predviđeno za ovo ljeto, biće održano na platou ispred Dvorca kralja Nikole.

U okviru filmskog programa, svake nedjelje na Ljetnjoj pozornici Doma kulture projektovaće se naslovi koje potpisuju neka od najvećih rediteljskih imena u istoriji filma, njih ukupno sedam. „Varljivo sunce“ Nikite Mihalkova, „Eni Hol“ Vudi Alena, Levinsonov „Kišni čovjek“ i „Petparačke priče” Kventina Tarantina neka su od kultnih ostvarenja koja očekuju sve ljubitelje filmske umjetnosti.

Prateći program 32. „Ljetopisa“, u selekciji Vesne Vujošević Labović, obuhvata 13 žanrovski raznovrsnih programa za djecu i omladinu među kojima su plesne predstave, performansi i ulični teatar. Radionice mozaika, grafike, grnčarstva, plažne radionice i plažna biblioteka, koje su se pokazale kao izuzetno primamljiv i interesantan sadržaj, i tokom ove godine biće organizovane na različitim lokacijama u gradu.

Cjelokupan program 32. „Ljetopisa“, u organizaciji Kulturnog centra Bar, realizuje se uz podršku i pokroviteljstvo Opštine Bar i Ministarstva kulture Crne Gore.

]]>
Sat, 15 Jun 2019 16:03:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243791/barski-ljetopis-od-30-juna-do-18-avgusta.html
Podrška projektu izrade drvenih barki http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243773/podrska-projektu-izrade-drvenih-barki.html U okviru programa "Kreativna Crna Gora", koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, podržaj je projekat "Platforma", Vitomira Vukovića iz Kotora, koji podrazumijeva izradu drvenih barki, koje su dio nematerijalne baštine Crne Gore. ]]>

Rezultat njegovog rada već je vidljiv, a cilj podrške kroz program "Kreativna Crna Gora" je da njegove drvene barke nađu put do tržišta.

Vitomir Vuković objašnjava kako proces izrade drvenih barki, prije svega, predstavlja kompleksan posao.

"Drvena barka je jako komplikovan sklop i ima mnogo elemenata. I ako vi ne možete da vidite, odnosno da imate sliku kako će ta barka izgledati prije nego što počnete da je crtate, teško je napraviti nešto da valja. Postupak izrade je zanimljiv, a sve zavisi od komplikovanosti same forme, jer postoje softverska ograničenja – na računaru možete nacrtati svaku liniju, ali pitanje je da li je vi u prirodi možete saviti na taj način" kazao je Vuković.

On ističe kako se izradi barki posvetio iz ljubavi, te da će mu podrška putem programa "Kreativna Crna Gora" značiti mnogo u cilju daljeg unaprijeđenja proizvodnje.

Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija.

"Obezbjeđivanjem osnovnih uslova i sredstava za rad – prostora, opreme, promocije i sl. sa sigurnošću možemo reći da je Ministarstvo zajedno sa autorima, uspješno pokrenulo 10 novih biznisa u kulturi, čime želimo motivisati i druge umjetnike da se na pred stojeće konkurse prijave sa svojim inicijativma i idejama" navodi se u saopštenju Ministarstva.

Imajući u vidu značaj programa „Kreativna Crna Gora“, prevashodno u pogledu afirmacije autora i značaja njihovih projekata za stvaranje crnogorskog kulturnog proizvoda, Ministarstvo kulture nastojaće da javnosti predstavi svakog od njih, uz projekte čiji su autori.

 

]]>
Sat, 15 Jun 2019 11:29:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243773/podrska-projektu-izrade-drvenih-barki.html
Prvo mjesto za predstavu "Draga Jelena Sergejevna" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243767/prvo-mjesto-za-predstavu-draga-jelena-sergejevna.html Predstava "Draga Jelena Sergejevna" osvojila je prvo mjesto na završenom 49. Festivalu dramskih amatera Crne Gore, koji se od 10. do 14. juna održavao u Bijelom Polju. ]]>

Predstavu je osmislilo Društvo sociologa Crne Gore i Centra za kulturu iz Mojkovca, a u režiji Filipa Medenice.

Drugo mjesto dodijeljeno je predstavi "Zalutali metak", Dramskog eksperimentalnog studija "Đeca cvijeća" iz Podgorice, autorski projekat Branka Kovačevića, a treće mjesto osvojila je predstava "Treće veče" Studentskog teatra iz Podgorice, autorski projekat Dragana Koprivice.

Najstariji festival, koji radi u kontinuitetu već 49 godina, ove godine je imao 11 predstava što se do danas nikad nije desilo, tako da je, kako je kazao predsjednik žirija, reditelj Blagota Eraković, više ličio na smotru nego na festival.

"Uobičajeno je da od 13 predstava koje su se prijavile uslove prođe njih 5 do 6, što je već ostvaren uspjeh za svaku od njih. Tako su predstave varilale od manje kvalitetnih do onih koje su bile na nivou najsavršenijih profesionalnih pozorišta. Ovako je pokazna lična karta dramskog amaterizma u Crnoj Gori o kojem bi zaista, trebalo povesti računa više nego što je to do sad bio slučaj", naglasio je Eraković, podsjećajući da je nekada o tome vodila računa Kulturno-prosvetna zajednica.

On smatra da bi pri Ministarstvu kulture trebalo da postoji specijalno odjeljenje koje bi radilo, nadgledalo i pomagalo dramske i ostale amatere u Crnoj Gori.

Najbolju režiju, po ocjeni žirija kojeg su pored Erakovića činili kniževnik Božo Koprivica i prvak CNP Mirko Vlahović, ostvario je Filip Medenica za pobjedničku predstavu.

Nagrada za najbolji tekst pripala je Draganu Koprivici za predstavu "Treće veče" Dramskog studija Centra za kulturu iz Rožaja, nagrada za orginalni rediteljski rukopis Đorđiju Tatiću za komad "One su htjele nešto sasvim drugo", Glumačke družine "Sinhro" iz Podgorice, dok je najbolji eksperimetalni pristup ostvario Sejfo Seferović za predstavu "Suština prevare" KIC-a "Budo Tomović" iz Podgorice.

Nagrada za najbolji autorski projekat pripala je Ružici Vasić za "Igre istine", "Agore" iz Budve. Najbolju mušku ulogu ostvario je Đorđije Grujić u predstavi "Zalutali metak" Dramskog eksperimentalnog studija "Đeca cvijeća", a žensku ulogu Biljana Radović u predstavi "Draga Jelena Sergejevna" mojovačkog Centra za kulturu.

Nagrada za partnerstvo u igri dodijeljena je Predragu Vukojeviću i Slađani Merdović za komad "Gospodska krv" Bjelopoljskog pozorišta, a za najbolju epizodnu žensku ulogu Nadi Pavićević za ulogu u istoj predstavi, dok je nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu pripala njihovom kolegi Miodragu Rakonjcu.

Nagrada za bravu "Fuad Zaimović Strela" pripala je Novici Medenici za ulogu u pobjedničkoj predstavi, a nagradu za najboljeg mladog glumca podijelili su Dušan Liješević za pozorišnu predstavu "Igra istine" i Semir Mekić za ulogu u komadu "DR" Dramskog studija "Entuzijasti" Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Bara.

Najbolju muziku odabrao je Damir Cirihović za pozorišnu predstavu "Gospodska krv", a najbolji kostim ansamblu Studentskog teatra iz Podgorice za predstavu "Treće veče", dok je najbolju scenografiju, po ocjeni žirija, imala pobjednička predstava. Nagrada za produkciju pripala je Bjelopoljskom pozorištu za komad "Gospodska krv.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

]]>
Sat, 15 Jun 2019 11:11:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243767/prvo-mjesto-za-predstavu-draga-jelena-sergejevna.html
Milion eura za kreativne industrije i kulturnu baštinu http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243730/milion-eura-za-kreativne-industrije-i-kulturnu-bastinu.html Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašsparikova potpisali su danas na Cetinju Sporazum o saradnji te dvije institucije u okviru programa “Kreativna Crna Gora – ekonomska valorizacija i kreativne industrije“. ]]>

Sporazumom su definisana brojna polja saradnje tokom naredne dvije godine, zahvaljujući čemu će sektor kreativnih industrija u Crnoj Gori biti u potpunosti valorizovan. Osim toga, dio programa ticaće se segmenta kulturne baštine, za koji je tokom današnjeg potpisivanja ocijenjeno kako predstavlja izuzetan potencijal na planu kulturnog turizma.

Izuzev navedenog, planirano je i partnerstvo u cilju prezentacije i popularizacije prirodne i kulturne baštine kroz kulturne rute Savjeta Evrope i Evropske mediteranske rute “EuroVelo8”.

Danas potpisanim dokumentom, uz ostalo, predviđen je zajednički rad pri izradi platforme “Živimo kulturu”, čiji će sastavni dio biti Online Art Market sa radovima crnogorskih stvaralaca. Uz to, Ministarstvo kulture i UNDP kroz partnerstvo će u prostoru podgoričkog kompleksa “Kolektor” razvijati uspostavljanje proizvodnje za umjetnike koji su podržani kroz program kreativnih industrija, uz zajedničku realizaciju javnih konkursa za izradu umjetničkih instalacija u okviru projekta “Mikro 020”. Organizacija raznorodnih manifestacija tokom ove godine, uz izradu dokumentacije za kreativni hab na prostoru Jusovače u Podgorici, neke su od ostalih oblasti saradnje definisanih sporazumom.

Pored navedenog, brojne mjere saradnje odnosiće se i na oblast baštine. U tom pogledu, prije svega, definisano je mapiranje i izrada studije o valorizaciji kulturnih dobara, izrada tehničke dokumentacije za njihovu rekonstrukciju, kreiranje aplikacija u cilju valorizacije kulturne baštine, promo spotova i drugih materijala.

Kako je istakao ministar Bogdanović, današnje potpisivanje sporazuma predstavlja nastavak uspješne saradnje Ministarstva kulture i UNDP.

 

Programom “Kreativna Crna Gora – ekonomska valorizacija i kreativne industrije“, čija je ukupna vrijednost milion eura, želimo doprinijeti ekonomskoj valorizaciji kulturnog nasljeđa i jačanju veza sa turističkom ponudom. Takođe, snažnom afirmacijom savremenog stvaralaštva i kreativnih industrija, želimo učiniti da budemo generator lokalnog ekonomskog razvoja u našim sredinama. Kada je riječ o konkretnim aktivnostima na polju kulturne baštine, želim istaći da ćemo odmah krenuti sa mapiranjem i izradom studija o potencijalima za njenu valorizaciju – rekao je on.

Posebno će, kako je naglasio Bogdanović, biti tretirana oblast savremenih tehnologija.

“Naš fokus biće i na izradi aplikacija i primjeni novih tehnologija u cilju snažnije veze sa turizmom i kreranja novog, konkurentnog proizvoda zasnovanog na kulturnom turizmu. Kada govorimo o savremenom stvaralaštvu i kreativnim industrijama, prije svega ćemo se baviti njihovim tržišnim kontekstom. Jer, kreativni potencijal naših umjetnika prevazilazi dosadašnju matricu da je država jedini finansijer umjetnosti i kulture. U tom smislu, stvaraćemo uslove za rad stvaralaca i dalji razvoj kreativnih industrija, prije svega kroz uspostavljanje kreativnih habova. Jednako ćemo raditi na uspostavljanju Online Art Marketa i brojnim drugim koji će doprinijeti tržišnoj valorizaciji kreativnog potencijala naših umjetnika”, zaključio je Bogdanović.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašsparikova kazala je kako su kultura i kreativnost izuzetan resurs za svaku državu. Kultura i kreativne industrije, u kombinaciji sa inovacijama, digitalnim tehnologijama i dizajnom, imaju potencijal za stvaranje novih radnih mjesta, razvoj preduzetništva i kreiranje atraktivnih mogućnosti za mlade da ostvare prihode. Globalno, kreativna industrija dostiže vrijednost od preko četiri 4 biliona američkih dolara godišnje (više od četiri hiljade milijardi), i ova saradnja predstavlja mogućnost za mlade ljude da iskoriste ovaj potencijal. Stoga, kako je ona naglasila, UNDP u potpunosti podržava aktivnosti Ministarstva kulture i viziju projekta “Kreativna Crna Gora”.

“Tokom naredne dvije godine, kroz program “Kreativna Crna Gora”, posebna pažnja biće usmjerena ka kreativnim industrijama – idejama i infrastrukturi, poput uspostavljanja prvih kreativnih habova u Podgorici, Baru, Kotoru i Bijelom Polju. Uz to, industrija kulturnog turizma može Crnoj Gori otvoriti vrata ka novim tržištima i diverzifikaciji profila posjetilaca. Stoga, drago nam je što smo partneri Ministarstva kulture i lokalnih institucija u njihovim težnjama da adekvatno promovišu i predstave prirodnu i kulturnu baštinu kroz ovaj program”, naglasila je ona.

Realizacija projekta definisanog sporazumom iznosi milion eura tokom ove i naredne godine. Ministarstvo kulture obezbijediće 500.000 eura, UNDP 100.000, a preostala sredstva partnerske opštine i drugi međunarodni donatori.

]]>
Fri, 14 Jun 2019 17:20:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243730/milion-eura-za-kreativne-industrije-i-kulturnu-bastinu.html
Hronika političke borbe i afirmacije Crne Gore http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243661/hronika-politicke-borbe-i-afirmacije-crne-gore.html U Ministarstvu kulture na Cetinju promovisana su dva nova toma serijala ,,Svedok kao svjedok” čiji je autor Miodrag Miško Vuković. ]]>

Objedinjeni su to politički komentari i eseji, svjedočanstva koja govore o političkom životu Crne Gore u posljednje dvije godine.

Opus Miška Vukovića zasnovan je na emancipatorskom odnosu, kazao je književnik Borislav Cimeša, ističući da je autor obradio ključne teme koje, kako je rekao, opterećuju crnogorski narod i naciju i crnogorsko društvo u cjelini.

Počev od kodiranja crnogorskog jezika kao velikog međunarodnog priznanja za obnovljeni crnogorski jezik, raspravlja pitanja nove carinske unije, Srpske kuće u Crnoj Gori, 10 godina nove ustavnosti i poziciju Srpske pravoslavne crkve.

“On je kritičar svetosavskog, pravoslavnog fundamentalizma, ima izuzetan odnos prema rješavanju crnogorskog pravoslavnog crkvenog pitanja”, kazao je Cimeša.

Prema riječima književnog kritičara Vlatka Simunovića, u knjigama Miška Vukovića je zastupljeno njegovo cjelokupno političko biće, hronika njegove političke borbe i svjedočenje čovjeka koji, kako je rekao, aktivno afirmiše interese Crne Gore.

“Zaista je zadovoljstvo čitati tekstove Miška Vukovića, oni su prava dragocjenost za aktuelno, a i za neko buduće razumijevanje političkog života u Crnoj Gori. Zamišljam za 15, 20 ili 30 godina, nekog ko sve to čita, kako će biti zapanjen, pa će provjeravati da li je to o čemu Vuković piše zaista bilo, jer se Vuković sa drugovima suprotstavio jednoj politici čiji je moto - što gore, to Crnoj Gori bolje”, kazao je Simunović.

Govoreći o knjigama Miodraga Vukovića, profesorka crnogorskog jezika i književnosti Aleksandra Vuković kazala je da je istorija „upravo takva da će imati posla sa ovim knjigama'' .

“Jer ja kao svjedokinja ovih događaja, i mi u crnogorskom parlamentu možemo da kažemo, tačno je i istinito sve što je Miško Vuković u ovim knjigama napisao”, poručila je Vuković.

Miodrag Vuković se zahvalio svima koji su, kako je rekao, došli da popričaju o nečemu što je njega angažovalo i kako ističe, angažuje ga i dalje.

Ne samo posljednjih 20 godina koliko traje moje pisanje ove edicije, nego 40 godina pisanja. Vidite kako se lijepo može pričati, a doći iz Pive u našu svetinju - na Cetinje – kazao je Vuković.

Predstavljanje knjige „Svedok kao svjedok“ organizovali su JU Biblioteka i čitaonica "Njegoš " i Crnogorski kulturni forum.

]]>
Fri, 14 Jun 2019 08:44:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243661/hronika-politicke-borbe-i-afirmacije-crne-gore.html
Danilovgrad je postao stalna adresa skulpture http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243578/danilovgrad-je-postao-stalna-adresa-skulpture.html Danilovgradska vajarska smotra adekvatno prezentuje savremenu crnogorsku skulpturu i omogućava tek stasalim umjetnicima, da ravnopravno izlažu sa već afirmisanim kolegama, poručila je na otvaranju izložbe "Savremena crnogorska skulptura" u Umjetničkoj koloniji Danilovgrad, direktorica Barskog ljetopisa i književnica Ksenija Popović. ]]>

Ovogodišnje, 14. izdanje izložbe, okupilo je 26 vajara, različitih generacijskih i umjetničko-stilskih opredjeljenja.

"Impozantan broj za ovakvu zemlju. To ukazuje na potentnost skulptorske misli ovdašnjih prostora, na potentnost razmišljanja kroz oblik, vođenja diskursa o savremenim društvenim temama kroz oblik", istakla je Popović.

Naglasila je da joj predstavlja čast što je imala priliku da otvori izložbu, kao osoba koja se bavi umjetnošću, čelnica festivala koji baštini različite umjetničke izraze, "ali iznad svega kao član danilovgradske porodice vajara Draga Đurovića".

Direktorica Javne ustanove Umjetnička kolonija Danilovgrad Vesna Jovović, kazala je da im čini posebnu čast i zadovoljstvo što su zajedno sa osnivačem, donatorima, eminentim umjetnicima, stručnim saradnicima, cijenjenom publikom, kao i crnogorskim medijima, odredili stalnu adresu skulpture i dali značaj instituciji, gradu i Crnoj Gori.

Ona je kazala da je 8. juna međunarodni žiri odlučio većinom glasova da nagrada za skupturu "Drago Đurović" u vrijednosti hiljadu eura pripadne akademskom vajaru Željku Reljiću.

Jovović je rekla da su posebno priznanje žirija zaslužile su još tri skulpture akademskih vajara Milije Stojanovića, Sretena Milatovića i Rajka Sušića.

Na izložbi su predstavljeni radovi akademskih vajara: Krsto Andrijašević,Ivanka Vana Prelević, Nada Kažić, Tijana Dujović Liščević,Lada Perović, Pavle Pejović, Predrag Milačić, Sreten Milatović,Milija Stojanović, Rajko Sušić,Željko Reljić, Ana Miljkovac, Bogdan Musović, Miodrag Šćepanović,Velibor Pavićević, Jelena Pavićević, Milivoje Babović, Suzana Pajović, Nikolina Zuber, Željko Đuričković, Ina Martinović,Zoran Obrenović, Maja Čakalović, Joveta Ljumović, Dobrica Dinić i Danilo Dale Brajović.

Izložba će biti otvorena narednih deset dana u Umjetnučkoj koloniji Danilovgrad.

 

]]>
Thu, 13 Jun 2019 17:28:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243578/danilovgrad-je-postao-stalna-adresa-skulpture.html
Ministarstvo će pomoći autorima "Kreativne CG" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243603/ministarstvo-ce-pomoci-autorima-kreativne-cg.html Izložbu „Kreativna Crna Gora“, koja je u maju postavljena u Udruženju likovnih umjetnika Crne Gore, sinoć je obišao ministar kulture Aleksandar Bogdanović. Bogdanović je istakao kako će Ministarstvo kulture pomoći autorima kako bi njihovi proizvodi bili što dostupniji na tržištu. ]]>

 

On je razgovarao sa 11 autora koji su dobili podršku na prvom konkursu u okviru programa „Kreativna Crna Gora“, koji realizuje Ministarstvo kulture.

Tokom događaja, autori su predstavili svoje proizvode, a više riječi sinoć je bilo i o mogućnostima njihovog plasmana. U tom kontekstu, Bogdanović je istakao kako će Ministarstvo kulture pomoći autorima kako bi njihovi proizvodi bili što dostupniji na tržištu.

“Tokom obilaska, istaknuto je i kako je program „Kreativna Crna Gora“, kroz koji su stvaraocima obezbijeđena sredstva, prostor ili oprema za rad, rezultirao nizom proizvoda namijenjenih serijskoj produkciji. Pritom, riječ je o prvim projektima te vrste u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Zbog svega navedenog, tokom razgovorima sa autorima, Bogdanović zaključio je kako je program „Kreativna Crna Gora“ za sada ispunio očekivanja, ali i kako uskoro slijedi raspisivanje drugog konkursa, tokom kojeg će Ministarstvo kulture podržati još niz novih ideja i stvaralaca.

]]>
Thu, 13 Jun 2019 16:20:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243603/ministarstvo-ce-pomoci-autorima-kreativne-cg.html
Dokumentarac "Meditacija, kreativnost, mir" u KIC-u http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243579/dokumentarac-meditacija-kreativnost-mir-u-kic-u.html Dokumentarni film Dejvida Linča „Meditacija, kreativnost, mir“ biće premijerno u Crnoj Gori prikazan u petak, 14.juna u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 19 sati. Ulaz je besplatan. ]]>

Dokumentarac je uzbudljiv i izuzetno nadahnjujući sažetak pitanja i odgovora sa blisko-istočno-evropske turneje Dejvida Linča, u okviru koje je, tokom dvije godine, posjetio 16 zemalja da bi se sreo sa studentima filma, dobio nacionalne nagrade, započeo univerzitetske projekte i opisao izvanrednu korisnost za kreativnost i mir, koja bi se dobila iz transcedentne misli, pomoću Transcedentalne Meditacije, koju je svijetu predstavio Mahariši Maheš Jogi (Maharishi Mahesh Yogi).

Nakon filma koji traje 70 minuta publika će biti u prilici da prisustvuje Uvodnoj riječi o tehnici Transcendentalne meditacije koju će izložiti Ljubomir Kojo, licencirani učitelj Transcendentalne meditacije.

]]>
Thu, 13 Jun 2019 11:45:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243579/dokumentarac-meditacija-kreativnost-mir-u-kic-u.html
Egipatska sfinga putovala brzinom puža http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243568/egipatska-sfinga-putovala-brzinom-puza.html Najveća drevna egipatska sfinga na Zapadnoj hemisferi u srijedu je brzinom puža izvela svoje prvo putovanje poslije skoro 100 godina. ]]>

Filadelfijski muzej Pen je svoju 3.000 godina staru sfingu iz doba faraona Ramzesa Drugog preselio iz svoje "Egipatske galerije", gdje je bila od 1926. godine, na istaknuto mjesto u novom ulaznom holu muzejske zgrade.

Radnici su koristili pneumatska kolica-dizalice za mukotrpno manevrisanje tim neprocjenjivim predmetom do specijalno izgrađene rampe i kroz niz vrata, prozora, oštrih zaokreta i tesnog prostora, i ukupno prešli 76 metara.

Sfinga je pritom ćutala kao i uvijek, a zvaničnici muzeja su, s druge strane, bili uzbuđeni.

"Bilo je izuzetno uzbudljivo i nervozno. Večeras ću spavati mnogo bolje", rekao je direktor Džulian Sigers, dodajući da je sfinga za svaki slučaj bila osigurana na "sumu od koje poteku suze".

Spomenik, isklesan iz jednog bloka crvenog granita - lav s ljudskom glavom, iskopao je 1913. britanski arheolog Ser Villijam Metju Flinders Petri, čija iskopavanja je finansirao Muzej Pen.

Sada je premještena je u okviru opsežnog, višegodišnjeg preobražaja Pena.

"Potrebno nam je nešto veoma jako na samom ulazu u obnovljeni prostor, i rekli smo: 'Kakva je šteta što ovdje nemamo sfingu. Bilo bi savršeno!" - rekao je Sigers, a "mudro smo shvatili da je nemoguće pomjeriti je".

Nezvanična maskota muzeja podvrgnuta je 3D snimanju kako bi se utvrdila njena težina - 11.340 kilograma, i gustina materijala, tako da bi inženjeri znali šta je potrebno da bi se preselila.

Kao što je i bilo predviđeno, njeno putovanje u srijedu je trajalo nekoliko sati. U četvrtak će biti podignuta na novu bazu.

"Selidba je bila veoma pažljivo planirana", rekla je kustoskinja Dženifer Haser Vegner koja je napisala knjigu o toj sfingi.

"Osjećala sam se pouzdano - da kucnem u drvo - da će sve proteći po planu".

]]>
Thu, 13 Jun 2019 09:55:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243568/egipatska-sfinga-putovala-brzinom-puza.html
Za očuvanje kulturnih dobara u MK oko 38.000 € http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243553/za-ocuvanje-kulturnih-dobara-u-mk-oko-38000--.html Za projekte očuvanja kulturnih dobara u Mojkovcu do kraja ove godine biće izdvojeno oko 38 hiljada euro, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović. ]]>

On je, prilikom posjete Mojkovcu, istakao da aktivnosti u tom gradu govore o ozbiljnom radu kulturnih poslenika.

“To potvrđuje činjenica da su već počele pripreme za Mojkovačku filmsku jesen, da su sve obimnije aktivnosti na istraživanjima arheološkog lokaliteta Brskovo, ali i da lokalni Centar za kulturu u sve većoj mjeri organizuje programe namijenjene mladima”, rekao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, ove godine za Mojkovačku filmsku jesen biće izdvojeno 16 hiljada euro.

“Zajedno ćemo raditi na promociji i jačanju tog brenda. Za projekte očuvanja kulturnih dobara u Mojkovcu, samo do kraja tekuće godine, izdvojićemo oko 38 hiljada euro”, naveo je Bogdanović.

On je najavio da će Ministarstvo kulture uskoro predstaviti novi umjetnički program koji će organizovati na sjeveru tokom ljeta, a Mojkovac će i u tom segmentu biti nezaobilazan.

Tokom razgovora sa predstavnicima lokalne uprave i Centra za kulturu, Bogdanović se upoznao i sa ostalim planovima koji se tiču unaprjeđenja kulture u tom gradu.

On je pozvao stvaraoce iz Mojkovca da sa svojim idejama učestvuju na drugom konkursu u okviru programa „Kreativna Crna Gora“, koji će tokom ljeta raspisati Ministarstvo kulture.

Bogdanović je dodao je da se u narednom periodu očekuje veća aktivnost lokalnih institucija kulture na polju međunarodnih programa saradnje.

On je istakao da je resor na čijem je čelu u potpunosti spreman da im u tim aktivnostima pruži podršku.

]]>
Wed, 12 Jun 2019 22:09:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243553/za-ocuvanje-kulturnih-dobara-u-mk-oko-38000--.html
Egipat pokušao da zaustavi prodaju Tutankamona http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243430/egipat-pokusao-da-zaustavi-prodaju-tutankamona.html Egipat je danas pokušao da zaustavi aukciju 3.000 godina stare kamene skulpture poznatog faraona Tutankamona u Londonu, a aukcijska kuća Kristi je izjavila da je njena prodaja legalna. ]]>

Smeđa statua od kvarcita trebalo bi da bude prodata na aukciji u julu za više od pet miliona dolara, kažu u agenciji.

U saopšenju izdatom kasno u subotu, egipatsko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je zahtjevalo da aukcijska kuća dostavi dokumenta koja dokazuju vlasništvo te statue, te da se obratilo britanskim vlastima i UNESKO-u da "zaustave prodaju" statue i drugih egipatskih objekata uključenih u aukciju.

U saopštenju se dodaje da Egipat ima pravo na statuu na osnovu sadašnjih i prethodnih zakona.

Prema zakonu iz 1983. koji reguliše vlasništvo nad antikvitetima, svi drevni predmeti pronađeni u toj zemlji smatraju se državnom imovinom, "izuzev antikviteta čije je vlasništvo ili posjedovanje već utvrđeno u vrijeme stupanja na snagu ovog zakona".

Egipat odavno nastoji da vrati kući antikvitete koje smatra državnom imovinom.

Agencija Kristi je u međuvremenu branila svoj proces prodaje time da se statua koja je izložena posljednjih 30 godina, prodaje iz Resandro kolekcije, jedne od najpoznatijih svjetskih privatnih kolekcija egipatske umjetnosti.

Resandro kolekcija sadrži mermerne statue iz antičkog Rima, oslikani drveni egipatski kovčeg i bronzanu statuu egipatske mačke.

"Tutankamonovu statuu je 1985. nabavio minhenski trgovac Hajnc Hercer. Prije toga, Jozef Mesina, austrijski trgovac, sedamdesetih ju je kupio od princa Vilhelma fon Turna koji ju je imao u svojoj kolekciji", navodi se u saopštenju agencije.

Za mnoge, Tutankamon je najveći simbol slavnog drevnog Egipta.

Hauard Karter je 1922. u Dolini kraljeva otkrio faraonovu gotovo netaknutu grobnicu, koja se nalazi na zapadnoj obali rijeke Nil u Luksoru. Grobnica je bila prepuna bogatstva 18. dinastije, koja je vladala od 1569. do 1315. godine prije nove ere.

]]>
Wed, 12 Jun 2019 21:25:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243430/egipat-pokusao-da-zaustavi-prodaju-tutankamona.html
"Earthquake MNE" prvi multimedijalni trag o 1979. http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243495/earthquake-mne-prvi-multimedijalni-trag-o-1979.html Projekat "Earthquake MNE", Vuka Vukovića iz Herceg Novog, koji podrazumijeva dokumentaristički pristup i temeljno naučno istraživanje o zemljotresu koji je 1979. godine pogodio Crnu Goru, podržan je kroz program "Kreativna Crna Gora". ]]>

Rezultat tog rada biće pisani i multimedijalni trag o toj prirodnoj katastrofi, koji će – uz ostalo – biti predstavljen širem regionalnom interesnom području.

Vuk Vuković objašnjava kako je sama obrada događaja iz 1979. značajna za Crnu Goru, a da naučno istraživanje može biti transponovano putem više različitih kanala.

"Istraživali smo na koji način se ljudi sjećaju tog događaja i na koji način mi možemo da govorimo o njemu. 'Earthquake Montenegro' će biti prezentovan javnosti u tri segmenta. Prvi je digitalna izložba fotografija Milivoja Jugina iz 1979, koje nikada ranije nijesu prikazane javnosti. Drugi segment će biti lične priče ljudi koji su doživjeli zemljotres, a koje možemo predstaviti na način koji nam je blizak danas. Treći segment je prostor medijske arheologije, najviše štampanih medija, odnosno toga kako su svi oni izvještavali o tom događaju", kazao je Vuković.

On ističe kako će, uz podršku programa "Kreativna Crna Gora", krajnji proizvod biti dokumentarističko – izložbeni projekat mobilnog karaktera.

Program Kreativna Crna Gora, pokrenulo je Ministarstvo kulture, a na prvom konkursu, koji ima za cilj uspostavljanje crnogorskog kulturnog proizvoda, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija.

"Obezbjeđivanjem osnovnih uslova i sredstava za rad – prostora, opreme, promocije i sl. sa sigurnošću možemo reći da je Ministarstvo zajedno sa autorima, uspješno pokrenulo 10 novih biznisa u kulturi, čime želimo motivisati i druge umjetnike da se na predstojeće konkurse prijave sa svojim inicijativama i idejama", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Imajući u vidu značaj programa "Kreativna Crna Gora", prevashodno u pogledu afirmacije autora i značaja njihovih projekata za stvaranje crnogorskog kulturnog proizvoda, Ministarstvo kulture nastojaće da javnosti predstavi svakog od njih, uz projekte čiji su autori.

 

]]>
Wed, 12 Jun 2019 13:30:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243495/earthquake-mne-prvi-multimedijalni-trag-o-1979.html
Otvorena izložba "Znaci...Dodiri...Trajanja" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243474/otvorena-izlozba-znacidodiritrajanja.html Izložba slika, crteža i akvarela akademika Dragana Karadžića, pod nazivom "Znaci... Dodiri... Trajanja", otvorena je sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju, a posjetioci će do 11. jula moći da vide radove ovog umjetnika nastale u četiri i po decenije. ]]>

Otvarajući izložbu, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, Anastazija Miranović, kazala je kako se čini da retrospekcijski pogled u četiri i po decenije umjetničkog stvaralaštva, bez obzira na medij kazivanja, govori o jednom, jedino bitnom i vrijednom, o onom čime se u suštini bavi svaka istinska umjetnost - o životu, prirodi i čovjeku.

"Dragana Karadžića, upravo zanimaju ti tanani dodiri prirode i čovjeka, ali i individualna priroda čovjeka, koja se ogleda u odnosu na onu u kojoj obitava i skončava", kazala je Anastazija Miranović.

U Karadžićevim radovima, prema riječima Miranović, sve je u uravnoteženom ritmičkom kretanju, nekom osobenom, čulnom pulsiranju, damarima, titrajima svjetlosti i zvuka.

Dragan Karadžić je završio Fakultet likovnih umjetnosti 1978. godine u Beogradu, u klasi profesora Radenka Miševića. Kod istog profesora magistrirao je 1980. godine. Kao stipendista Vlade Francuske, završio je specijalizaciju na Academie des Beaux-Arts u Parizu kod profesora Žaka Jankela, 1981–1982. godine. Bio je na studijskim boravcima u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Španiji, Grčkoj i SAD.

Radio je kao predavač na Filozofskom fakultetu u Nikšiću (Odsjek za likovno vaspitanje, predmet Slikarstvo), a od 1990. godine radi na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju kao docent, zatim kao vanredni profesor, a od 2002. godine redovni je profesor Univerziteta. Od 1990. do 1994. godine bio je prodekan, a od 1994. do 1996. godine dekan Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju.

Imao je 60 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Kolektivno je izlagao na više od 400 izložbi u većini jugoslovenskih centara, zatim u Parizu, Beču, Briselu, Štutgartu, Manhajmu, Oslu, Nikoziji, Bukureštu, Košicama, Malti, Giterslou, Kairu, Tokiju, Hamburgu, Rimu, Bariju, Sofiji, Pekingu, Vašingtonu, Moskvi, Kelnu, Beču, Gracu, Lincu, Odesi, Lavovu, Insbruku... Dobitnik je 23 nagrade, među kojima Trinaestojulske nagrade (1995), Nagrada „Milunović, Stijović, Lubarda“ (1997. i 1999), Povelja istaknutim kulturnim stvaraocima (2010), Specijalno priznanje za izvanredno umjetničko dostignuće na 42. Bijenalu crteža, Svjetske galerije crteža Osten, Skoplje (2014)...

Slike, crteži i akvareli nalaze se u više muzeja, galerija i institucija u bivšoj Jugoslaviji, kao i u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Redovni je član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Živi u Podgorici.

Izložbu retrospektivnog karaktera, na kojoj su predstavljena 62 djela nastala proteklih četiri i po decenije, organizuju Narodni muzej Crne Gore i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, a biće otvorena do 11. jula.

]]>
Wed, 12 Jun 2019 10:07:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243474/otvorena-izlozba-znacidodiritrajanja.html
Popoviću nagrada "Bosanski stećak" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243468/popovicu-nagrada-bosanski-stecak.html Upravni odbor Društva pisaca Bosne i Hercegovine donio je odluku da prestižno međunarodno priznanje za poeziju "Bosanski stećak" dodijeli crnogorskom pjesniku Miloradu Miju Popoviću. ]]>

Nagradu "Bosanski stećak" su, između ostalih, dobili: veliki poljski pjesnik Tadeuš Ruževič, vodeći savremeni američki pjesnici Čarls Simić i Kristofer Merit, najveći palestinski pjesnik Mahmud Derviš, moderni švedski klasik Lars Gustafson, njemački pjesnik Mihael Kreger, kao i poznati regionalni pjesnici Oto Tolnai, Bogomil Đuzel, Abdulah Sidran, Stevan Tontić, Boris A. Novak, i drugi.

Po značaju dosadašnjih laureata nagrada Bosanski stećak ubraja se u najznačajnije balkanske nagrade za knjizevnost.

Nagrada "Bosanski stećak" Miloradu Popoviću biće uručena početkom oktobra 2019. godine u Sarajevu.

]]>
Wed, 12 Jun 2019 08:45:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243468/popovicu-nagrada-bosanski-stecak.html
"Zlatni ćemer" okupio folkloraše iz 4 zemlje http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243453/zlatni-cemer-okupio-folklorase-iz-4-zemlje.html Međunarodni festival foklora "Zlatni ćemer", koji se održava u Mojkovcu, otvoren je sinoć. ]]>

Festival je otvorio predsjednik tog grada Ranko Mišnić, a domaćin te interesantne kulturno-zabavne svetkovine je KUD „Vesna“, po svom predanom i posvećenom radu na očuvanju nematerijalnog kulturnog blaga prepoznatljiv je ne samo na domaćoj sceni već i u regionu.

U tom kontekstu treba sagledati i ovogodišnu dobru organizaciju festivala na kojem su se predstavili folkloraši iz Crne Gore ,Srbije , BiH i Turske. Specijalni gost festivla bio je KUD „Balkanska muzika „ Univerziteta iz Jedrena iz Turske.

Njegovi članovi su u svečanom defileu zvukovima doboša te upečatljivom nošnjom pobrali aplauze mojkovčana. Prve večeri pored gostiju iz Turske nastupili su KUD iz Podgorice, Plužina , Berana, Vitomirice i Igala. Durgog dana igrom i pjesmom publiku su zabavljali folkloraši iz Bijelog Polja,Priboja,Rožaja,Nikšića, Berana, Rudog, Petnjice,Danilovgrada i Nove Gradiške.

Direktor KUD iz Turske ,Džan Guraj, u znak zahvalnosti za dobar prijam, uručio je predsjedniku Opštine Mojkovac, Ranku Mišniću priklodan poklon.
Generalni pokorovitelj festivala bila je Opština Mojkovac a organizator Centar za kulturu „Nenad Rakočević“.


Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

]]>
Tue, 11 Jun 2019 21:10:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243453/zlatni-cemer-okupio-folklorase-iz-4-zemlje.html
Promocija monografije "Crnogorski kinematografi" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243396/promocija-monografije-crnogorski-kinematografi.html Promocija monografije “Crnogorski kinematografi 1908 – 1914” biće održana u srijedu 12. juna u 19 sati u sali „Zahumlja“ u Nikšiću. ]]>

 

Monografija predstavlja rezultat napora da se prezentovanjem činjenica sabranih dominantno na osnovu arhivskih i bibliotečkih istraživanja koja traju duže od dvije decenije, javnosti predstavi rad prvih crnogorskih kinematografa i ukaže na stepen i značaj njihovog učešća u kreiranju kulturnog miljea Crne Gore do početka Prvog svjetskog rata.

„Milunović dostojnu pažnju poklanja duhu vremena i opisu stanja u kulturi, umnogome limitiranom opštim prilikama, ukazujući na naš osnovni problem: nedostatak kontinuiteta. U faktografskim crtama, pruža nam pregled bioskopskog repertoara, ali i portrete ličnosti koje su se upustile u nesvakidašnji posao dobavljanja i prikazivanja filmova“, zapisao je urednik izdanja Andro Martinović.

Na promociji će govoriti:  istoričar dr Slavko Burzanović, publicista Dragan Perović,  urednik izdanja i direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović i autor Luka I. Milunović. Moderatorka večeri biće Kristina Radović.

Grafičko oblikovanje uradio je Nikola Latković.

Crnogorska kinoteka ovim izdanjem započinje sopstvenu izdavačku djelatnost.

Organizator programa: Crnogorska kinoteka i JU „Zahumlje“, u okviru Nikšićke kulturne scene.

]]>
Tue, 11 Jun 2019 20:04:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243396/promocija-monografije-crnogorski-kinematografi.html
Uzbudljivo ljeto u Luštici Bay http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243433/uzbudljivo-ljeto-u-lustici-bay-.html Više od 30 događaja, među kojima su koncerti, izložbe, višednevni festivali i sajmovi, nastupi vrhunskih umjetnika iz regiona i svijeta, te događaji za djecu, ljubitelje latino ritma, džeza, klasične i pop muzike, vina i poslastica, gastronomije, adrenalinskih I drugih sportova obilježiće ljetnju sezonu I jesen u Luštici Bay, novom gradu na Jadranu. ]]>

“Događaji su osmišljeni ne samo sa namjerom da se svi posjetioci osjećaju ugodno, već i da Luštica Bay postane odredište koje je sinonim za kvalitetna dešavanja svih vrsta. Luštica Bay će početkom jula dobiti i amfiteatar na otvorenom, kapaciteta od oko 200 mjesta, osmišljen upravo za koncerte, pozorišne produkcije, filmske večeri i slično. Dio našeg repertoara će biti prilagođen izvođenju u ovom prostoru i vjerovatno ćemo dobiti i neke nove dodatne zanimljive događaje. Značajan broj događaja će organizovati naši partneri, u šoping dijelu marina naselja, dakle u restoranima, kafeima i koncept radnjama I o njima će takođe sve informacije biti dostupne na društvenim mrežama”, najavila je Dragana Bećirović, PR savjetnica Luštice Bay.

Kompanija će najveći dio kulturnih događaja organizovati sa renomiranim međunarodnim festivalima KotorArt, Purgatorije, Operosa, Mediteranske note, Harmonika fest i drugim partnerima.

“Imaćemo događaje kreirane za ugodan boravak porodica, zatim manifestacije koje okupljaju domaće proizvođače hrane i rukotovorina, sajmove umjetnina, i slična dešavanja. Od filmskih večeri na plaži, salsa žurki, dječijih potraga za blagom, do na nedeljnom nivou posebno kreiranih tematskih večeri u hotelu Čedi”, objasnila je Bećirović. Proljeće i ljeto su više opredijeljeni za kulturne sadržaje, umjetničke događaje i sportske manifestacije, a jesen će biti u znaku grastro ponude kada će biti organizovano drugo izdanje Festivala jesenjih boja ali i sajam čokolade.

Potpredsjednik Udruženja somelijera Crne Gore Luka Bešić za 14. i 15.jun najavio je „Wine select“ festival vina koji će okupiti izabrane vinare iz regiona i Crne Gore.

"Kao što mu i ime kaže, događaj će imati selektovane izlagače iz Crne Gore i regiona. 10 vinarija iz Crne Gore i 5 iz regiona će imati priliku da se predstave. Pozvane su po jedna vinarija iz Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije i Slovenije“, rekao je Bešić.

Direktor tivatskog Centra za kulturu, Neven Staničić je istakao značaj partnerstva sa Lušticom Bay sa kojima zajednički rade na izgradnji kulturne ponude. Od 22. do 24 jula u Tivtu će se održati se festival kamernih orkestara iz Evrope iz Azije, Mediteranske note, a dva od sedam koncerta biće priređena u Luštici Bay.

"Na stogodišnjicu izvođenja čuvene Hedlove kompozicije „Muzika na vodi“ koja je originalno izvedena na Temzi, mi ćemo na plaži Luštica Bej taj muzički spektakl prirediti 18.jula. Nastupiće 26 vrhunskih muzičara pod dirigentskom palicom Dimitrija Prokofjeva. To je prvi put da se u gotovo stotinu godina na taj način izvodi ovo djelo“, najavio je Staničić, dodajući da će publika u Luštici Bej imati priliku da pogleda 2 izvođenja obnovljene pozorišne predstave „Mediterano“, u saradnji sa festivalom Purgatorije.

“Čitav program smo ove godine radili kao partneri.Centar producira šest festivala i svi će biti prisutni u Luštici Bay”, dodao je Staničić.

PR Međunarodnog festivala KotorArt, Sara Lakičević istakla je da saradnja festivala, naročito programa Don Brankovi dani muzike, sa Lušticom Bay traje praktično od kamena temeljca.

“Izuzetno drago da partnerstvo sa Lušticom Bay traje ovoliko godina i da je vremenim naš odnos partnera prerastao u istinski odnos prijatelja gdje zajedno osmišljavamo programe pružajući gostima i stanovnicima kvalitetan umjetnički sadržaj, čime stvaramo dodatnu atrakciju i vrijednost ovog grada u nastajanju”, rekla je Lakičević.

Za 9.jul najavila je nastup švedskog „Sirocco“ kvarteta, a za 20.jul koncert hrvatske džez pjevačice Tamare Obrovac, dok će 7.avgusta publika imati priliku da isprati koncert “Magija plavog sata” svjetski poznate pijanistkinje Yuje Wang i klarinetiste Andresa Ottensamera. Lakičevićeva je za 16.jul najavila predavanje poznatog međunarodnog eksperta za menadžment, Isaka Adižesa na temu „Tajne uspjeha moderne kompanije“ a prvog avgusta koncert mađarske rock zvijezde, Ildiko Keresteš poznate kao “mađarska Tina Tarner”.

PR hotela Čedi, Marko Vukićević je podsjetio na brojne prethodne događaje održane u novom hotelskom objektu među kojima su izložba fotografa Predraga Vučkovića, sajam antikviteta i umjetnina, triatlon trku Ocena lava, te snimanje rijaliti šoua za RTL 4 sa finalistkinjama holandskog izbora za miss. „Fokusiraćemo se na našu plažu koja se uskoro otvara na kojoj ćemo imati zanimljive događaje poput bioskopa na otvorenom, koncerata, di džej žurki. Biće fokus na gastro događajima, vinskim večerima sa lokalnim vinarima, časovima gastronomije sa našim šefom Giljermom Fernandezom Floresom, i brojni drugi događaji“, rekao je Vukićević najavljujući otvaranje slika umjetnika iz Srbije Mihaila Belog Karanovića.

Ovog ljeta su nam posebno važni događaji, dodao je Vukićević, imajući u vidu da je ova prva operativna sezona u potpunosti nakon otvaranja marina naselja i hotela Čedi, 17. avgusta prošle godine. Sve informacije o događajima će biti dostupne na vebsajtu Luštice Bay kao i na nalozima na društvenim mrežama.

]]>
Tue, 11 Jun 2019 17:16:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243433/uzbudljivo-ljeto-u-lustici-bay-.html
Od posebnog značaja saradnja u oblasti medija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243428/od-posebnog-znacaja-saradnja-u-oblasti-medija.html Ministar kulture Aleksandar Bogdanović primio je na Cetinju šeficu misije Organizacije za evropsku bezbijednost i saradnju (OEBS), Maris Davije. ]]>

Tema sastanka bila je uspješno realizovana radionica o borbi protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima, koju je organizovala Misija OEBS-a u Crnoj Gori, a čiji su polaznici bili savjetnici Minstarstva kulture zaduženi za oblast zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

Sagovornici su zaključili da je saradnja u oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara od posebnog značaja za Crnu Goru, ističući da je slične efekte imala regionalna obuka posvećena neleganoj trgovini iz oktobra 2018. godine, organizovana u okviru italijanskog predsjedavanja OEBS-om.

U tom kontekstu, istaknuto je da će saradnja OEBS-a i Ministarstva kulture u oblasti borbe protiv nelegalne trgovne kulturnim dobrima biti nastavljena i u budućnosti, kroz organizovanje novih modela saradnje namijenjenih policijskim i carinskim službenicima, što je od posebnog značaja u kontekstu ratifikovanja UNIDROIT Konvencije o ukradenim ili nezakonito izvezenim kulturnim dobrima, koja je stupila na snagu marta 2019. godine.

Bogdanović je istakao značaj pomoći koju OEBS pruža u odnosu na izmjene i dopune Zakona o medijima, ističući da one u velikoj mjeri doprinose unaprijeđenju pregovaračke pozicije Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

U skladu sa navedenim, strane su izrazile uvjeravanje da će navedeni proces u značajnom dijelu doprinijeti uspostavljanju sistemskog pristupa u unaprijeđenju slobode izražavanja i ambijenta za slobodan rad medija.

]]>
Tue, 11 Jun 2019 16:21:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/243428/od-posebnog-znacaja-saradnja-u-oblasti-medija.html