RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kultura http://www.rtcg.me/kultura/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kultura http://www.rtcg.me/kultura/rss.html Koncert italijanskog pijaniste Mauricija Mastrinija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220991/koncert-italijanskog-pijaniste-mauricija-mastrinija.html Jedan od najoriginalnijih italijanskih pijanista i kompozitora Mauricio Mastrini nastupiće premijerno na Velikoj sceni Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” u utorak, 20. novembra, u 20 sati. ]]>

Na programu će se naći Mastrinijeve autorske kompozicije: "Essential", "La stagione dell'amore carezze", "Children's Love", "Primavera... La rinascita", "Malinconia", "Fly", "W la vita", "Tango Clandestino" i "La rossiniana". 

Maestro Mastrini je prepoznatljiv po snažnoj emociji, originalnoj izvođačkoj tehnici, ali i po tome što uvijek svira bos.

Mauricio Mastrini jedan je od najznačajnijih pijanista i najoriginalnijih kompozitora na međunarodnoj muzičkoj i instrumentalnoj sceni.

Prozvan "Wild Heart" (Divlje srce) zbog svoje samotnjačke prirode, on je pravi muzički "slučaj" na međunarodnoj sceni, ne samo zahvaljujući snažnoj emocionalnoj uključenosti tokom svakog nastupa, već i zahvaljujući originalnoj klavirskoj tehnici kojom je osvajao publiku širom svijeta.

Mastrinijevi prvi muzički koraci desili su se u kovačnici njegova oca, praveći primitivne bubnjeve od praznih kanti za farbu i svirajući na njima. Smatran "čudom od djeteta" od strane stručnjaka, Mastrini je postao učenik Maestra Vincenza Vitale-a; izuzetno brzo je započeo put pijaniste koji ga je uskoro doveo do značajnih italijanskih koncertnih pozornica. Njegova brilijantna karijera prekinuta je 2000. godine, zbog lične krize, a nastavljena je 2009. zahvaljujući njegovom snu i želji da se oproba u novoj vrsti umjetničkog izraza, tkz. “Muzika unazad”, koji predviđa sviranje nota unazad, od posljednje ka prvoj.

Od povratka na scenu do danas, Mastrini je održao preko 480 koncerata širom svijeta. 

Tokom maja 2015, izašao je njegov sedmi album, “PIANIST”, zasnovan na izuzetnoj tehničkoj virtuoznosti, a 2016. godine objavio je svoje novo autorsko djelo “HEART”, gdje je svoje otkucaje srca koristio kao ritmičku osnovu naslovne numere.

Ulaz na ovaj koncert je besplatan.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 12:35:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220991/koncert-italijanskog-pijaniste-mauricija-mastrinija.html
"Modro blago" otvara 15. Zvezdarište http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220972/modro-blago-otvara-15-zvezdariste.html Predstava "Modro blago" (8+), u produkciji Dramske scene za djecu Gradskog pozorišta, otvoriće u četvrtak 15. novembra 15. izdanje Dečijeg pozorišnog festivala "Pozorište Zvezdarište" u Beogradu. Predstava će biti igrana u 11 sati na Velikoj sceni Ustanove kulture "Vuk Stefanović Karadžić". ]]>

Tekst je, prema motivima istoimenog dječjeg klasika iz pera Dušana Kostića, napisao i dramatizovao Stevan Koprivica, a režiju potpisuje Staša Koprivica.

U takmičarskom programu 15. Zvezdarišta, koje se ove godine održava pod sloganom "Odrastanje", do 21. novembra biće izvedeno 14 predstava iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, u izboru selektora Željka Hubača.

Pored naše predstave, u konkurenciji će biti i: "Pitam se pitam koliko sam bitan" (Srbija), "Mačka u čizmama" (Srbija), "Tužni princ" (Bosna i Hercegovina), "Sve za ljubav" (Srbija), "Krickrac to sam ja/Črčke" (Slovenija), "Mačak i petao" (Srbija), "Vesela kuća" (Srbija), "Šporki Špiro i neposlušna Tonka" (Hrvatska), "Kaštanka" (Hrvatska), "Mobi Dik" (Srbija), "Epske igrice: Zidanje Skadra" (Srbija), "S razlogom" (Hrvatska) i "Džumbus" (Slovenija).

O festivalskim nagradama odlučivaće dva žirija: Stručni i Dječji. Članovi Stručnog žirija su: reditelj i dramaturg Nikola Zavišić, glumica Diana Kržanić-Tepavac i reditelj i scenarista Branko Miloradović.

"'Modro blago' uzbudljiva je priča o potrazi za blagom grupe tinejdžera i smještena je u šezdesete godine prošlog vijeka. Radnja se dešava u Herceg Novom. Družina biva ponesena legendom o sakrivenom blagu, negdje na skrovitom mjestu u tom gradu. U isto vrijeme, za vrlo konkretnim blagom, traga i nacistička ekspedicija. Njihove potrage se ukrštaju i djeca dolaze u egzistencijalnu opasnost, jer postaju svjedoci nečeg opasnog. Kroz ovaj avanturistički komad akcentovan je niz značenja koja se tiču današnjeg mladog gledaoca: relativizacija bogatstva, konstanta zla oličenog u neonacizmu... Predstava je i svojevrstan poziv mladima da u sopstvenom istorijskom nasljeđu i predanju otkriju uzbudljivi svijet etičkih vrijednosti", navode iz Gradskog.

Igraju: Vule Marković, Jelena Simić, Vukan Pejović, Pavle Popović, Branka Femić, Dejan Đonović, Jelica Vukčević/ Marija Đurić, Maja Šarenac, Goran Slavić i Emir Ćatović.

U autorskom timu su i scenografkinja Vladislava Munić-Cunnington, kostimografkinja Magdalena Klašnja i kompozotor Srđan Marković.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 10:45:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220972/modro-blago-otvara-15-zvezdariste.html
Novembar u Mojkovcu obiluje kulturnim dešavanjima http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220967/novembar-u-mojkovcu-obiluje-kulturnim-desavanjima.html Centar za kulturu "Nenad Rakočević" iz Mojkovca nastavlja sa organizovanjem kulturnih manifestacija. ]]>

Sajam knjiga u Beogradu bio je prilika da se nabavi oko 40 aktuelnih naslova i time učini književni fond primamljivijim za čitaoce. Planirane su aktivnosti koje će mladim ljudima približiti knjigu i ukazati na značaj čitanja u formiranju visokog nivoa opšte informisanosti.

Film "Južni vetar" koji obara sve rekorde gledanosti u regionu, biće prikazan 15. novembra u dvije projekcije, 17 sati i 20 sati.

22. novembra u 13 sati biće izvedena predstava "Kongres pomirenja", rožajskog Centra za kulturu.

Promocija knjige "Mediji i novinari" dr Mirka Jakovljevića i dr Radenka Šćekića, održaće se 28. novembra a biće propraćena izložbom originalnih crteža mr Mladena Blaževića, kojima je ilustrovana knjiga.

29. novembra, Bojana Pejanović izvešće koncert klasične muzike.

30. novembar predstavlja početak jedne aktivnosti koja će se održavati svakog zadnjeg petka u mjesecu, pod nazivom "Pokaži svoj talenat", u cilju da se pruži prilika mladim ljudima koji se bave umjetnošću da pokažu svoj rad, da se druže, razmijene iskustva i da kreiraju sadržaje budućih druženja.

Decembar će biti ispunjen filmovima, promocijama i novogodišnjim koncertom KUD-a "Vesna".

 

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

]]>
Wed, 14 Nov 2018 10:01:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220967/novembar-u-mojkovcu-obiluje-kulturnim-desavanjima.html
Promovisana Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220957/promovisana-monografija-gazi-husrev-begove-biblioteke.html U Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" u Podgorici predstavljena je sinoć Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke iz Sarajeva. Monografija je napisana povodom jubileja, 480 godina postojanja biblioteke. ]]>  

Podgoričkoj publici, ljubiteljima knjige, Monografiju je predstavio direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić. On je kazao da je prošla 2017. godina za ovu ustanovu bila jubilarna, jer je obilježeno 480 godina osnivanja biblioteke.

"Posebno smo radosni što istorijski hod Gazi Husrev-begove biblioteke možemo predstaviti građanima Podgorice. Svaka medresa osnovana na podučju bosanskog sandžaka nužno je imala malu biblioteku. Prva takva u Sarajevu bila je Gazi Husrev-begova biblioteka, osnovana 1537. kao školska biblioteka. Ona nije bila institucija zatvorenog tipa. Njeni fondovi su bili dostupni svima onima koji su se interesovali za nauku. Ova biblioteka je osnovana kada i nacionalna biblioteka Francuske", kazao je Lavić. 

Suljo Mustafić, profesor književnosti, kazao je da ova biblioteka predstavlja dio vakufa u kome su medresa, škola, džamija, saraji, besplatne kuhinje i još mnogo toga. 

"To je kompleks oko kojeg Sarajevo postaje urabanim središtem i u kome se odvija gradski život, poprimajući obilježja šehera, jednako otvorenog i ka Istoku i ka Zapadu. Ta vakufska dobra jednako su namijenjena svima, bez razlike. Tadašnje Sarajevo, kao i danas, naseljavaju i muslimani i hrišćani, istočne i zapadne crkve, kao i Jevreji Sefardi", rekao je Mustafić. 

Aladin Husić, saradnik Gazi Husrev-begove biblioteke, istakao je da kako vremenska distanca bude odmicala, tako će i vrijednost ove Monografije biti veća.

"Ona je svojevrstan vremeplov", kazao je Husić. 

Večerašnjoj promociji u Podgorici prisustvovali su brojni ljubitelji knjige, javne ličnosti, među kojima i ministar u Vladi Crne Gore Kemal Purišić, ambasadori Bosne i Hercegovine i Palestine u Crnoj Gori, predstavnici TIKA-e i Instituta "Yunus Emre", poslanici u crnogorskom parlamentu, kao i mnogi drugi. 

]]>
Wed, 14 Nov 2018 08:45:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220957/promovisana-monografija-gazi-husrev-begove-biblioteke.html
Predstavljena "Podgorička skupština i crnogorski identitet" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220952/predstavljena-podgoricka-skupstina-i-crnogorski-identitet.html "Podgorička skupština i crnogorski identitet" nova je knjiga dr Gorana Sekulovića koja je promovisana sinoć u Podgorici. Autor se u ovom djelu bavi posljedicama Podgoričke skupštine po crnogorski nacionalni i kulturni identitet, ali i odjekom njenih odluka u tadašnjoj javnosti. ]]>  

Vijek je od održavanja Podgoričke skupštine koja je imala dalekosežan i negativan uticaj na nezavisnost i suverenitet Crne Gore i na položaj i identitet Crnogoraca.

Posljedice osjećamo i danas, kaže dr Goran Sekulović, koji se u ovoj knjizi bavi upravo tim pogubnim uticajem na temeljne odrednice crnogorskog identiteta.

Zao duh Podgoričke skupštine prati nas i danas, a pratiće, kaže Sekulović i generacije koje dolaze.

Anka Radović, RTCG

]]>
Wed, 14 Nov 2018 07:54:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220952/predstavljena-podgoricka-skupstina-i-crnogorski-identitet.html
14. novembar http://www.rtcg.me/kultura/kalendar/30776/14-novembar.html Izbor i priprema: Č. Đurđić ]]>

Na današnji dan 565. umro je romejski (vizantijski) car Justinijan I Veliki koji je po dolasku na prijesto 527. težio da obnovi Rimsko carstvo sa sjedištem u Carigradu. Pokorio je 534. Vandale u sjevernoj Africi, 555. Ostrogote u Italiji i osvojio dio Španije. Po njegovom nalogu pripremljen je zbornik "Corpus juris civilis" u kojem je kodifikovano rimsko pravo. Sagradio je baziliku Sveta Sofija u Carigradu (532-37) koja je 1453. pretvorena u džamiju (Aja Sofija), a od 1934. je muzej.

1840 - Rođen je francuski slikar Klod Mone, jedan od osnivača impresionizma. Prema njegovoj slici "Impresija, izlazak sunca", izloženoj 1874. u Parizu, naziv je dobio cio slikarski pravac, koji će imati veliki uticaj na razvoj likovnog stvaralaštva. Najčešće je slikao pariške motive, ali i okolinu, s posebnim zanimanjem za svjetlosne efekte na vodi. Francuske gotske katedrale čine poseban ciklus u njegovom djelu.

1880 - Ulcinj je  nakon pritiska velikih sila, u prvom redu Engleske, na Portu koja je odugovlačila s izvršavanjem obaveza iz Berlinskog ugovora, na miran način predat Crnoj Gori.

1889 - Rođen je indijski državnik Džavaharlal Nehru, prvi premijer Indije nakon sticanja nezavisnosti (1947-64), jedan od osnivača i istaknuti lider Pokreta nesvrstanih zemalja.

1891 - Rođen je kanadski fiziolog Frederik Grant Banting, koji je s Čarlsom Bestom 1921. izolovao insulin. Godine 1923. dobio je Nobelovu nagradu za medicinu s Džonom Meklaudom, profesorom koji je nadgledao njihov rad. Smatrajući da je Best neuporedivo zaslužniji od Meklauda, svoju nagradu je podijelio s njim.

1900 - Na Cetinju je potpisan ugovor o zaštiti prava svojine književnih i artističkih djela između Crne Gore i Italije.Tim ugovorom obje vlade su se obavezale da će stati na put nezakonitoj reprodukciji literarnih i umjetničkih djela, koja su publikovana na zemljištu druge države, sa zadržavanjem prava autora, što se odnosilo na predstave, muzička i dramska djela.

1905 -  Održani su izbori za Ustavotvornu skupštinu Knjaževine Crne Gore. Glasanje je bilo javno. Po izbornom zakonu, kandidat za poslanika mogao je biti svaki Crnogorac s navršenom 21 godinom života, bez obzira na imovno stanje i visinu poreza. Izborna jedinica bila je kapetanija, koja je davala po jednog od 56 poslanika biranih po tom osnovu, dok je 14 poslanika u parlament ulazilo po položaju.

1946 - U Argentini je, u koju se iz Španije doselio 1939, umro Manuel de Falja, jedan od najznačajnijih španskih kompozitora i pijanista 20. vijeka, koji je u svoje djelo uspješno ukomponovao  andaluzijsku i kastiljansku narodnu muziku. Poznata djela: opera “Kratak život”, kompozicije "Noći u španskim vrtovima", "Sedam španskih narodnih pjesama" i  baleti "Ljubav čarobnica" i "Trorogi šešir".

1984 - U Los Anđelesu je uhapšen hrvatski ratni zločinac Andrija Artuković, ministar unutrašnjih poslova Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svjetskom ratu. U Sjedinjene Američke Države pobjegao je 1948, ali su američke vlasti uporno odbijale da ispune jugoslovenski zahtjev za ekstradiciju. Izručen je 12. februara 1986, a u maju iste godine osuđen je na smrt. Umro je u zatvoru 1989.

2008 - Dan prije skupa svjetskih lidera dvadeset najrazvijenijih država svijeta u Vašingtonu, koji je zakazan zbog najteže finansijske krize u svijetu u proteklih osamdeset godina, Evropa je zvanično zapala u recesiju, dok je američka ekonomija pretrpjela dodatne udarce.

2012 - Prvu doktorsku disertaciju iz njemačkog jezika na Filozofskom fakultetu u Nikšiću odbranila je Neda Donat-Krivokapić. Temom „Nastava njemačkog jezika u Crnoj Gori 1865-1945.“, prvi put je na Univerzitetu Crne Gore temeljito istražena nastava njemačkog jezika, izvršena analiza nastavnog procesa, kadra i nastavnih planova i programa u školama.

2012 - U Španiji, Italiji i Portugalu došlo je do sukoba policije i demonstranata tokom štrajka miliona radnika u najvećem izazovu politici štednje od izbijanja dužničke krize 2009.

 

Na današnji dan dogodilo se i sljedeće:

1601 - Mještani sela Krtole na poluostrvu Luštica u Boki Kotorskoj zatražili su od kotorskog biskupa Baronija da im dozvoli da praznike slave u iste dane s pravoslavnima.

1863 - Rođen je belgijski hemičar Leo Bakeland, koji je postupkom kondenzacije formaldehida i fenola pronašao čvrstu plastičnu masu bakelit.

2007 - Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak optužio je bosanske političare za zastoj integrativnih procesa u toj zemlji.

2012 - U Rusiji je stupio na snagu novi zakon o izdaji zemlje, koji su opozicionari protumačili kao još jedno sredstvo predsjednika Vladimira Putina kojim bi mogao da osujeti svoje kritičare. Dok je prethodni zakon opisivao veleizdaju kao špijunažu ili pomoć stranoj državi u narušavanju ruske spoljne bezbjednosti, u novi je uključeno i dobijanje finansijske pomoći i savjeta od inostranih država, kao i davanje informacija međunarodnim ili stranim organizacijama. Primjera radi, zakonom je predviđena kazna od osam godina zatvora zbog neovlašćenog posjedovanja državne tajne, čak i u slučaju da nikome nije proslijeđena.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 00:00:00 +0100 Kalendar http://www.rtcg.me/kultura/kalendar/30776/14-novembar.html
Trejler za igrani film o Pokemonima http://www.rtcg.me/kultura/film/220860/trejler-za-igrani-film-o-pokemonima.html Objavljen je prvi trejler za igrani film "Pokemon: Detektiv Pikaču", koji na veliko platno donosi priču o čudovištima iz kultnog serijala crtanih filmova. ]]> Glas Pikačuu pozajmljuje holivudski glumac Rajan Rejnolds.

 

]]>
Tue, 13 Nov 2018 23:48:00 +0100 Film http://www.rtcg.me/kultura/film/220860/trejler-za-igrani-film-o-pokemonima.html
Koncert simfonijskog orkestra u Tivtu http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220852/koncert-simfonijskog-orkestra-u-tivtu.html Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra održače se u četvrtak u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat, s početkom u 20 sati, kao dio manifestacije "Novembarski dani Tivat 2018". ]]>

Orkestrom će dirigovati maestro Grigorij Krasko, a izvodiće se  “Arlezijanska svita” Žorža Bizea, ”Valcer” i “Pas de deux ” Petra Iljiča Čajkovskog, “Rumunska rapsodija” ŽoržEneskua , “Adagio” i “Igra sabljama” Arama Hačaturjana.

Ulaz je besplatan.

]]>
Tue, 13 Nov 2018 23:09:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220852/koncert-simfonijskog-orkestra-u-tivtu.html
Unaprijediti saradnju između institucija kulture http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220896/unaprijediti-saradnju-izmedju-institucija-kulture.html Delagacija Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i zdravlje Svekineskog narodnog kongresa NR Kine, boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, a na sastanku sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem dogovorena je dalja saradnja u oblasti kulture između dvije zemlje. ]]>

Ministar Bogdanović je naveo da Crna Gora i NR Kina imaju jako uspješnu saradnju u oblasti kulture, te da zajednički realizuju aktivnosti u okviru Izvršnog programa saradnje za period 2017-2020, i Huangdžou deklaracije o kulturnoj saradnji koja je potpisana 2017. godine.

U kontekstu pospješivanja budućih zajedničkih projekata, naglašeno je da treba podsticati direktnu saradnju između institucija kulture dvije zemlje, posebno u dijelu unaprijeđenja kadrovskih kapaciteta u oblasti kulturne baštine.

Bogdanović je istakao da je u Ministarstvu kulture oformljen novi Direktorat koji će se baviti promocijom kreativnih industrija, kao i da Ministarstvo kulture planira da u narednom periodu osnuje nekoliko kreativnih habova, te da bi nam kinesko iskustvo u ovoj oblasti bilo od velikog značaja.

Na sastanku je takođe bilo riječi o zakonskoj regulativi u oblasti kulture, s posebnim akcentom na zakone čije su izmjene i dopune planirane i realizovane tokom 2018. godine.

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i zdravlje Svekineskog narodnog kongresa Li Sjuejong je istakao da kineske i crnogorske institucije imaju veoma sličan način rada, te da Ambasada NR Kine u Crnoj Gori može da bude posrednik za njihovu direktnu komunikaciju.

Sastanku je, inače, prisustvovao i ambasador NR Kine u Crnoj Gori Liu Jin.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture, naglašeno je da dvije zemlje imaju veoma bogatu saradnju, te da se svake godine realizuju zajednički projekti i razmijene iskustava između srodnih sektora.

Na sastanku je zaključeno da će u narednom periodu biti učinjeni dodatni koraci u cilju intenziviranja saradnje u oblasti kulture i razmjene iskustava u različitim oblastima.

]]>
Tue, 13 Nov 2018 15:35:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220896/unaprijediti-saradnju-izmedju-institucija-kulture.html
Crnogorski likovni salon "13. novembar" na Cetinju http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220826/crnogorski-likovni-salon-13-novembar-na-cetinju.html U susret Danu Prijestonice, u Galeriji Miodrag Dado Đurić, otvoren je jubilarni, 40. likovni salon "13 novembar". Izloženi su nagrađeni radovi iz fundusa Narodnog muzeja, kao i umjetnika, koji su za potrebe retrospektive ustupili svoje radove. ]]>

Bio je on cetinjski, crnogorski, jugoslovenski. Na njemu su izlagali umjetnici najznačajniji, s povremenim diskontinuitetom, zbog čega slavimo njegovo 40 godina, kazala je Anastazija Miranović.

Na jubilarnoj izložbi predstavljeno je 40 radova eminentnih stvaralaca iz Crne Gorei bivše Jugoslavije, u različitim likovnim tehnikama, skulpture u kamenu, bronzi, drvetu, instalacije, ulja na platnu, olovka gvaš, kombinovane tehnike.

Ovo je prilika da se podsjetimo crnogorskih i stvralaca sa prostora bivše Jugoslavije, koji su na Cetinje dinijeli nova promišljanja i afirmisaliPrijestonicu i van granicanašeg regiona, poručuje gradonačelnik Aleksandar Kašćelan.

Ana Ašanin, RTCG

 

]]>
Tue, 13 Nov 2018 07:50:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220826/crnogorski-likovni-salon-13-novembar-na-cetinju.html
Preminuo tvorac Spajdermena, Tora, Hulka... http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220813/preminuo-tvorac-spajdermena-tora-hulka.html Bivši predsjednik izdavačke kuće "Marvel Comics" i tvorac nekih od najpoznatijih strip junaka, poput Spajdermena, Hulka, Tora i Ajronmena, preminuo je danas u 95. godini. ]]>

Li je rođen u Njujorkju, u porodici siromašnih jevrejskih emigranata, rumunskog porijekla. Nakon završetka srednje škole u Bronksu počeo je da radi u kompaniji Tajmli komiks, koja je danas poznata kao strip gigant Marvel.

On je postao poznat po tome da je "humanizovao" superheroje, promijenivši im "savršene" karaktere tako da su ih mučili svakodnevni problemi, zabrinutost i strah, čime ih je približio čitaocima.

U saradnji s crtačem Džekom Kirbijem osmislio je Fantastičnu četvorku, a zatim i  Hulka, Ajronmena, Tora i Iks menove. Uz crtača Bila Everta je stvorio Dardevila, a sa Stivom Ditkom Doktor Strejndža i Spajdermena.

Li je zahtijevao da na prvim stranama stripa, osim scenariste i crtača, budu ispisana imena i ostalih koji su radili na stripu kao što su tušeri, unosači teksta i koloristi.

Ostao je poznat i po tome da se kroz stripove borio protiv rasizma, narkomanije, socijalne nepravde, diskriminacije i predrasuda.

Zanimljivo je da se pojavio u epizodnoj ulozi u svakom Marvelovom filmu.

 

]]>
Mon, 12 Nov 2018 20:03:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220813/preminuo-tvorac-spajdermena-tora-hulka.html
Drevne japanske vještine prikazali u PG http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220776/drevne-japanske-vjestine-prikazali-u-pg.html Majstor čajne ceremonije Jošida Kacujo, članovi Kendo saveza Crne Gore i majstor origamija Marina Jovanović predstavili su danas drevne japanske vještine u Podgorici, u okviru događaja "Dan japanske kulture". ]]>

"Prisutni su imali jedinstvenu priliku da uživaju u japanskom ritualu pripreme i ispijanja čaja, koju je predstavila specijalna gošća iz Japana, gospođa Jošida Kacujo, majstor čajne ceremonije već skoro pet decenija", istakli su iz Turističke organizacije Glavnog grada.

Kako su kazali, članovi Kendo saveza Crne Gore, prepoznati kao dostojni prezenteri japanske kulture i sporta u Crnoj Gori, demonstrirali su japansku vještinu mačevanja.

"Majstor origamija, skoro 35 godina, gospođa Marina Jovanović, pokazala je prisutnima vještinu i umjetnost savijanja papira – origami, dok je gospođa Čizuko Otani predstavila japansko pismo `Kanđi`", soapšteno je iz TO.

Naglasili su da je takav događaj prvi put organizovan u Crnoj Gori, s ciljem približavanja japanske kulture, običaja i vještina svim zainteresovanima.]]>
Mon, 12 Nov 2018 16:02:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220776/drevne-japanske-vjestine-prikazali-u-pg.html
"Očevi su gradili" na Velikoj sceni http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220771/ocevi-su-gradili-na-velikoj-sceni.html Predstava "Očevi su grad(ili)", biće izvedena na Velikoj sceni CNP sjutra veče u 20 sati. ]]>

Predstava je, inače, autorski projekat Borisa Liješevića, a njegova saradnica u autorskom procesu je Milena Lubarda-Marojević.

Dramaturškinja je Stela Mišković, kompozitor Aleksandar Kostić, kostimografkinja Ivanka- Vana Prelević, a izvršna producentkinja Svetlana Sošić.

Asistenti na dramaturgiji su Ivana Dedić i Balša Poček, a asistent režije Idriz Đokaj.

Predstava "Očevi su gradili" je dokumentarna kritika ljudske pohlepe koja se do krajnjih granica koristi vlastitim autentičnim prostorom i vremenom, a izvedena je u žanru političkog kabarea.

"Predstava kako joj sam naslov kaže "Očevi su gradili", govori o generaciji očeva koji su izgradili neki svijet, neke gradove i ostavili nasljeđe. Kako se mi danas prema tome odnosimo, do čega nas je dovelo savremeno doba, savremeno društvo, kako se sve materijalizovalo... Predstava na neki način preispituje sve ove stvari" kazao je Boris Liješević.

U predstavi igraju Srđan Grahovac, Dušan Kovačević, Julija Milačić, Dragan Račić, Ana Vujošević, Nada Vukčević, Žaklina Oštir, Slavko Kalezić, Jadranka Mamić, Momo Pićurić, Olivera Vuković, Slobodan Marunović, Petar Burić, Mišo Obradović, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jelena Minić, Gojko Burzanović, Zoran Vujović.

 

]]>
Mon, 12 Nov 2018 15:15:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220771/ocevi-su-gradili-na-velikoj-sceni.html
Djela Mata Đuranovića izložena na Cetinju http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220722/djela-mata-djuranovica-izlozena-na-cetinju.html Djela jednog od najznačajnijih crnogorskih slikara 20. vijeka Mata Đuranovića izložena su u galeriji "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju. ]]>

Sin najstarijeg školovanog crnogorskog slikara Špira Đuranovića završio je prvo muzičku akademiju, odsjek violina, a onda i likovnu akademiju u Njujorku. Uspješne karijere preko okeana se odrekao i vratio u rodne Đuriće. Bolje od svih istoričara i likovnih kritičara ličnost i djelo jednog od najvećih crnogorskih slikara opisuje njegov sin.

"Svijetle boje odražavaju njegov odnos shvatanja života i ljepotu življenja okružen ljepotom naše Boke. On je '34.godine došao, imao je blistavu karijeru u Americi, međutim došao je jer ga je Boka privlačila i upravo tu se i pokazao najviše i najviše motiva je oslikao u Boki i svjetlost je bila njemu najvažnija i kolorizam, on je kolorista bio veliki", kazao je Dragan Đuranović, sin Mata Đuranovića.

Optimizam i radost življenja Mata Đuranovića nije poremetio ni boravak u zatvoru na Mamuli, ni učešće u narodnooslobodilačkoj borbi u Drugom svjetskom ratu. Uzbudljivi svijet jarkih, intenzivnih boja nije napuštao do kraja stvaranja.

"Ljudi obično pred smrt predosjete i tako oni imaju neke tamnije teme, tamnije znate, mračnije i tako, pa i misli hvala bogu, to je tako, a on je imao odnos, najljepše njegove slike gdje je najveća svjetlost su upravo rađene mjesec - mjesec i po dana prije smrti. To je buđenje proljeća, lijepe teme i slike pune svjetlosti, znači, gledao je svijetlo na život", kazao je Dragan Đuranović.

U životu Mata Đuranovića preplitale su se ljubav prema muzici i slikarstvu. Govorio je da je ljepotu njegove voljene Boke želio da prikaže u raznim mijenama dana i vremena, kao simfoniju muzike. Posljednji stav te simfonije, dva bokokotorska ostrva ostao je nedovršen.

"To je jedna, evo je ovdje i to je nedovršena i znam tačno zadnji potez koji je napravio i pala mu je ruka i rekao je mojoj pokojnoj majci: 'Meri, ja ne mogu više, s' ovim je gotovo'. Tačno to znam, poslije 3-4 dana je umro", kazao je Dragan Đuranović.

Slike Mata Đuranovića izložene u galeriji "Dado Đurić" na Cetinju uglavnom su vlasništvo njegovih potomaka, jer ih sam umjetnik nikada nije prodavao. Najviše ga je inspirisala Boka Kotorska za koju je govorio da nema premca, da je sav u njoj i ona u njemu.

"Kad je došao u Boku u svoj rodni kraj u Đurićima pred njim se otvorila jedna pomalo zaboravljena priroda rodnog zavičaja, on je uronio u taj koloristički svijet, u tu ljepotu i kolorističku ekspresiju, tako da njegove slike poprimaju jedan drugačiji izraz, boja počinje da vlada slikom, ona je autonomni činilac slike. On slika uglavnom, bilo da slika predjele, a uglavnom predjele, figuraciju i mrtvu prirodu, naročito cvijeće je volio da slika, na njegovim slikama boja bukti, ona je strasna, moćna, dominira platnima", kazala je kustostkinja izložbe Snežana Ivović.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović ističe da je ovo prva samostalna izložba Đuranovićevih slika koju je organizovala ta institucija.

"Mato Đuranović pripada plejadi onih naših umjetnika prve polovine 20.vijeka školovanih u inostranstvu i što je on svojim slikarstvom bojio karakterno lice likovne umjetnosti Crne Gore, naročito te prve polovine 20.vijeka i ovim želim da kažem da se otvara jedan serijal izložbi Narodnog muzeja koji će biti posvećeni upravo tim identitetski važnim umjetnicima koji su tvorili zapravo likovnu scenu Crne Gore bez kojih ne bi ni mogla biti ova koje danas zovemo savremene likovne prakse", kazala je direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović.

Izložba slika Mata Đuranovića pdijeljena u tri sekcije. Prikazani su crteži nastali prije odlaska u Njujork, radovi inspirisani meksičkim slikarima Dijegom Riverom i Karlom Montenegrom i najpoznatije slike koje pripadaju ekspresionizmu. Izložba će biti otvorena do 7. decembra.

 

Petra Božović, TVCG

]]>
Mon, 12 Nov 2018 10:55:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220722/djela-mata-djuranovica-izlozena-na-cetinju.html
Dragana Mrkić svoje pjesme predstavila u Splitu http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220714/dragana-mrkic-svoje-pjesme-predstavila-u-splitu.html Zajednica Crnogoraca Split, nedavno je u biblioteci "Marko Marulić" upriličila autorsko veče pjesnikinje i novinarke Dragane Mrkić. ]]>

"Poezija Dragana Mrkić obiluje lirskim mjestima, sva je od čistih i nevinih osjećanja, od ustreptalosti jedne moderne i samosvjesne žene, čiji je profil izgrađen od iskrenih i proživljenih emocija. Kroz intiman odnos prema sjećanjima i kroz subjektivan osjećaj istorije svoje porodice, ljubavi i osjećanja, Dragana Mrkić finalizuje rascvjetavanje svoje poetske ruže", zapisao je mr Goran Radojičić.

U Splitu je predstavljena i njena posljednja knjiga "Predugo te nema" čiji je izdavač Nova knjiga iz Podgorice, gdje se autorka vraća svojim korijenima, kako kažu, između mastila i krvi, ali i nepresušnom motivu ljubavi. Mogli su se čuti i još neobjavljeni stihovi, koji se, kako kaže Dragana "bruse sada za narednu knjigu".

Moderatorka večeri bila je novinarka Marica Žanetić, a stihove je govorila pjesnikinja Ljubica Katić. Poetskoj večeri je poseban pečat dao je i crnogorski hor iz Splita "Crnogorske zore", kao i muzičar Marin Linić.

Zajednica Crnogoraca Split ugostila je ranije brojne umjetnike iz Crne Gore, pisce, slikare i muzičare, a tu saradnju sa domovinom će i nastaviti, kako su kazali organizatori.

Poezija Dragana Mrkić objavljivana je u brojnim časopisima i Zbornicima, poput Zbornika - Miroslav Mika Antić, Laza Kostić, Miloš Crnjanski. Učesnica je i mnogih književnih festivala - Barski ljetopis, Ratkovićeve večeri poezije, Boem fest, Tara bez granica.

Nedavno je njena poezija predstavljena i u Beogradu u kući "Đure Jakšića", kao i u Kulturnom centru - Novi Sad, u okviru festivala "Poezika".

]]>
Mon, 12 Nov 2018 08:43:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220714/dragana-mrkic-svoje-pjesme-predstavila-u-splitu.html
Više od 100 radova na izložbi „Gradu radosti“ http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220662/vise-od-100-radova-na-izlozbi-gradu-radosti.html Više od stotinu radova u različitim tehnikama učenika osnovnih škola izloženo je u foajeu Centra za kulturu Tivat na izložbi likovnih radova „Gradu radosti“, koju Dječiji savez Tivta tradicionalno priređuje u okviru manifestacije Novembarski dani, saopšteno je iz Opštine Tivat. ]]>

U prisustvu velikog broja posjetilaca izložbu je otvorila Dubravka Nikčević, sekretarka za kulturu i društvene djelatnosti Opštine.

“Izložba slika je uvijek neko novo, lijepo iskustvo. Pogotovo ako je to izložba likovnih radova učenika. Jedna od mojih omiljenih izreka je ona Pikasova: “Svako je dijete umjetnik. Ali, problem je u tome kako zadržati dijete u sebi”. Zato je moja poruka večeras djeci koja su izložila radove – draga djeco, zadržite dijete u sebi, pustite mašti na volju i nastavite da slikate” – kazala je Nikčević.

U muzičkom programu učestvovale su učenice Muzičke škole Irina Klakor na oboi i Sofia Franović na violini.

Organizaciju su pomogli Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti, Centar za kulturu Tivat i JU Muzej i galerija.

]]>
Sun, 11 Nov 2018 15:16:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220662/vise-od-100-radova-na-izlozbi-gradu-radosti.html
“Filmske dame - Merilin Monro” u Podgorici http://www.rtcg.me/kultura/film/220643/filmske-dame---merilin-monro-u-podgorici.html Reviju posvećenu filmskoj divi Merilin Monro koja je po mnogo čemu obilježila vrijeme u kojem je živjela i stvarala KIC „Budo Tomović“ organizuje od 12. do 15.novembra, saopšteno je iz KIC-a. ]]>

Ova revija zatvoriće KIC-ov program posvećen ženama, odnosno segment nazvan filmske dame, a u okviru revije prikazaćemo: 12. novembar - „Sedam godina vjernosti“ (1955), 13. novembar - „Princ i igračica“ (1957), 14. novembar - „Autobuska stanica“ (1956) i 15. novembar - „Neprilagođeni“ (1961).

Filmovi će, kako su naveli, biti prikazani u sali DODEST, sa početkom u 20 sati, a ulaz je besplatan.

"Merilin Monro je bila američka filmska glumica, pjevačica, model i zabavljačica. Filmsku karijeru je počela 1947. malim ulogama da bi 1950. privukla pažnju publike i kritičara sporednom ulogom u kultnom filmu „Sve o Evi“, sa Beti Dejvis u glavnoj ulozi. Tri godine kasnije igrala je glavnu ulogu u ljubavnoj drami „Nijagara“. Iako su njeni filmovi najčešće bili komercijalni, ali ne i kritički hitovi, Monro je bila jedna od najvećih filmskih zvijezda pedesetih godina dvadesetog veka.

Najpoznatija je po ulogama u komedijama „Muškarci više vole plavuše“, „Kako se udati za milionera“, „Princ i igračica“ i „Majmunska posla“. Vrhuncem u njenoj karijeri se smatra film „Neki to vole vruće“, za koji je dobila Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu. Iako je bila poznata po svojim komičarskim sposobnostima, pred kraj karijere okrenula se ozbiljnijim ulogama. Američki filmski institut je njen potencijal prepoznao smjestivši je na šesto mjesto na listi deset najvećih glumica svih vremena", navode u saopštenju iz KIC-a.

]]>
Sun, 11 Nov 2018 10:41:00 +0100 Film http://www.rtcg.me/kultura/film/220643/filmske-dame---merilin-monro-u-podgorici.html
Predstava Mlijeko u prahu u utorak na Velikoj sceni http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220564/predstava-mlijeko-u-prahu-u-utorak-na-velikoj-sceni.html Predstava “Mlijeko u prahu” po tekstu Dragane Tripković i u režiji Stevana Bodrože biće ponovo izvedena na Velikoj sceni Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” u utorak, 13. novembra, sa početkom u 21 sat, saopšteno je iz KIC-a. ]]>

U predstavi igraju: Marko Todorović, Omar Bajramspahić i Pavle Popović.

"“Mlijeko u prahu” je drama smještena u Podgorici, 1991. godine, u vrijeme intervencije tadašnje JNA na Dubrovnik. Priča govori o tajnoj ljubavi mladog slikara i oženjenog doktora u situaciji rata, rastuće tjeskobe i užasa. Ratne okolnosti su izvanredna pozadina ali i motivacioni okvir za jednako duboku intimnu dramu. Suočeni sa sopstvenim osjećajem krivice, a živjeći u predominantnom socijalnom diskursu koji veliča muškost i ratničke atribute, oni postaju lak plijen za manipulaciju trećeg lika u ovom komadu - muškarca koji vrbuje i raznim ucjenama i pristiscima prisiljava muškarce da “dobrovoljno” krenu u rat. Drama “Mlijeko u prahu” obrađuje problem nesuočavanja sa ratnom prošlošću iz devedesetih godina prošlog vijeka, koji je prisutan u svim zemljama Zapadnog Balkana", navode u saopštenju.

Predstavu realizuju Alternativna teatarska aktivna kompanija (ATAK), Taurus production i KIC “Budo Tomović”, uz podršku Ministarstva kulture i Glavnog grada Podgorice.

Besplatne ulaznice se mogu preuzeti svakog radnog dana na biletarnici KIC-a od 9 do 20 sati.

]]>
Sat, 10 Nov 2018 10:50:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220564/predstava-mlijeko-u-prahu-u-utorak-na-velikoj-sceni.html
Uskoro prostorije za tri značajne institucije http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220534/uskoro-prostorije-za-tri-znacajne-institucije.html Ministar Aleksandar Bogdanović danas je, u okviru posjete Glavnom gradu, sa saradnicima obišao završne radove na objektu u koji je planirano useljenje tri institucije iz sfere kulture i to: Muzičkog centra, Filmskog centra i Crnogorske kinoteke, saopšteno je iz Ministarstva kulture. ]]>

"Ministar Bogdanović je izrazio svoje zadovoljstvo onim što je učinjeno u proteklim mjesecima, kao i prostornim resursima koji će zadovoljiti ne samo evropske standarde i potrebe, već i očekivanja pomenutih ustanova kulture.

Takođe tokom posjete, ministar je u razgovoru sa izvođačima istakao važnost što skorijeg otvaranja objekta i insistirao na dodatnom intenziviranju dinamike radova, kako bi se objekat stavio u funkciju do kraja godine.

Ta investicija vrijedna 13.190.000 eura samo je dokaz programskih politika koje realizuje Vlada Crne Gore u namjeri da se kulturnim poslenicima obezbijede adekvatni radni uslovi, čime se stiču neophodni preduslovi za ostvarivanje još većih kulturnih dometa, naveo je ministar", zaključeno je u saopštenju.

]]>
Fri, 9 Nov 2018 20:10:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220534/uskoro-prostorije-za-tri-znacajne-institucije.html
"Dan japanske kulture" u ponedjeljak http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220512/dan-japanske-kulture-u-ponedjeljak-.html Glavni grad i Turistička organizacija Podgorice organizuju manifestaciju "Dan japanske kulture" u ponedjeljak, 12. novembra, sa početkom u 11 sati, u hotelu Hilton (sala Princeza Jelena). ]]>

Posjetioci će biti u prilici da uživaju u čuvenom japanskom ritualu ispijanja čaja povodom kojeg je specijalna gošća gospođa Jošida Kacujo, majstor i guru čajne ceremonije.

Takođe, Kendo Savez Crne Gore demonstriraće japansku vještinu mačevanja, a majstor origamija Marina Jovanović umjetnost savijanja papira – origami.

]]>
Fri, 9 Nov 2018 20:00:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/220512/dan-japanske-kulture-u-ponedjeljak-.html