RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kultura http://www.rtcg.me/kultura/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kultura http://www.rtcg.me/kultura/rss.html 20. januar http://www.rtcg.me/kultura/kalendar/38086/20-januar.html Izbor i priprema: Č. Đurđić ]]>

Na današnji dan 1834. na Cetinje je iz Rusije, preko Trsta i Boke, stigla štamparija koju je Njegoš kupio prilikom boravka u carevini za tri hiljade rubalja. Uz štampariju su stigla i crkvena slova, a Njegoš je doveo i vještog štampara Mihaila Petrova. Poslije njegove smrti štamparijom je rukovodio Rus Domin, uz koga su radila i dva Crnogorca – Filip Đurašković i Stevo Stankov Petrović.

Ostali datumi: 1265. prvi put je sazvan engleski parlament. Donji dom činila su dva predstavnika nižeg plemstva iz svake grofovije i dva građanina iz svih većih gradova, a Gornji dom baroni i više svještenstvo.

1612 - U duševnom rastrojstvu umro je Rudolf II, rimsko-njemački car od 1576. Njegova nesposobnost da izmiri rimokatolike i protestante umnogome je doprinijela tridesetogodišnjim vjerskim ratovima u Evropi.

1876 - U boju na Radovanovom ždrijelu, u klancu na putu Trebinje-Dubrovnik, poginuo je banjanski vojvoda Maksim Baćović. Njegovi posmrtni ostaci preneseni su u Dubrovnik i 24. januara opojani u pravoslavnoj crkvi, a potom ispraćeni uz veličanstvenu pogrebnu povorku. Kovčeg je pratilo pravoslavno i katoličko svještenstvo, učenici svih škola i građani Dubrovnika i okoline, sve do mjesta sahrane – ispred crkve Svetog Spasa na Grahovcu, gdje banjanski vojvoda počiva pored svog oca Jovana.

1877 - U Carigradu je završena konferencija velikih sila, sazvana na prijedlog engleske vlade radi uspostavljanja mira između Crne Gore i Srbije s Turskom. Rok za primirje produžen je do marta iste godine, ali se o drugim pitanjima, od kojih je jedno bilo proširenje Crne Gore prema Hercegovini, Albaniji i Gornjem Polimlju, nije mogla postići saglasnost.

1984 - Umro je američki sportista i filmski glumac Džoni Vajsmiler, prvi čovjek koji je preplivao 100 metara za manje od jedne minute, tumač naslovne uloge u nizu filmova o Tarzanu. Osvojio je tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama, jednu 1924. i dvije 1928.

1993 - Umrla je američka glumica holandskog porijekla Odri Hepbern, dobitnica Oskara za film »Praznik u Rimu«

1996 - Na izborima u Gazi i na Zapadnoj obali, održanim prema sporazumu Izraela i Palestinaca, vođa Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat postao je prvi demokratski izabran lider palestinskog naroda.

2006 - Australijska federalna policija uhapsila je u Sidneju bivšeg komandanta srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan. Sumnjičeći kapetana Dragana za ratne zločine, hrvatsko Ministarstvo unutrašnih poslova raspisalo je početkom januara međunarodnu potjernicu za njim.

 

2009 - Nakon polaganja zakletve i inauguracionog govora, pred oko dva miliona ljudi, Barak Husein Obama postao je 44. predsjednik SAD i prvi crnac na toj funkciji u istoriji Amerike. Četrdesetsedmogodišnji Obama je i prvi američki predsjednik koji je dužnost preuzeo nakon što je položio zakletvu na Bibliji, na kojoj se 1861. zakleo Abraham Linkoln. Obamin izbor pozdravljen je širom svijeta kao znak da će Amerika biti otvorenija za promjene, a on sam je poručio naciji da umjesto straha mora izabrati nadu i umjesto sukoba jedinstvo. Istoga dana, nakon osam godina na predsjedničkoj funkciji, prethodni američki predsjednik Džordž Buš otputovao je u rodni Teksas.

2009 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun posjetio je pojas Gaze i izrazio zaprepaštenost i bijes zbog, kako je rekao, užasnih prizora razaranja od strane Izraela i raketnih napada Hamasa. U sukobu izraelskih snaga i Hamasa stradalo je 1.300 Palestinaca, a hiljade su ostale bez domova.

2010 - Premijer Crne Gore Milo Đukanović, koji je boravio u trodnevnoj zvaničnoj posjeti Vašingtonu, susreo se s američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton i potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom. Hilari Klinton je nakon razgovora s Đukanovićem kazala da Sjedinjene Američke Države podržavaju Crnu Goru u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava, i zahvalila na slanju crnogorskih vojnika u Avganistan.

 

2012 - U 74. godini umrla je slavna američka bluz pjevačica Eta Džejms. Objavila je oko trideset albuma, a među njenim najpoznatijim pjesmama su »Na kraju« i »Igraj sa mnom Henri«.

2013 - Papa Benedikt XVI poslao je preko Tvitera prvu poruku na latinskom i time započeo misiju oživljavanja zvaničnog jezika Katoličke crkve uz pomoć sredstava masovne komunikacije.

2014 - U Bolonji je, u 80. godini, umro jedan od najvećih svjetskih dirigenata Klaudio Abado. Gotovo dvadeset godina bio je direktor Milanske skale, potom direktor simfonijskih orkestara u Londonu i Berlinu, kao i direktor Opere u Beču. Osnovao je i sopstveni orkestar u Švajcarskoj. Italijanski predsjednik Đorđo Napolitano imenovao ga je 2013. za doživotnog senatora. Senatorsku novčanu nadoknadu Abado je ulagao u finansiranje mladih muzičara. 

 

Na današnji dan dogodilo se i sljedeće:

1841 - Završen je Prvi opijumski rat između Velike Britanije i Kine. Mirom u Nankingu poražena Kina bila je primorana da Britancima plati ratnu odštetu i da im prepusti Hong Kong.

1945 - Frenklin Delano Ruzvelt inaugurisan je četvrti put za predsjednika SAD, jedini u istoriji SAD koji je četiri puta biran za predsjednika.

1961 - Džon Kenedi inaugurisan je u 43. godini za predsjednika SAD kao najmlađi šef države u njenoj istoriji.

1981 - Ronald Regan je u 70. godini preuzeo dužnost šefa države, postavši najstariji predsjednik u istoriji SAD.

2007 - U staračkom domu u Montrealu, u 116. godini, umrla je Džulija Vinefred Bertran, Kanađanka koja je zvanično bila najstariji stanovnik planete.

]]>
Sun, 20 Jan 2019 00:00:00 +0100 Kalendar http://www.rtcg.me/kultura/kalendar/38086/20-januar.html
Muzeji koju oduzimaju dah http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227753/muzeji-koju-oduzimaju-dah.html U svijetu se ove godine otvara niz impresivnih muzeja koje su projektovali najpoznatiji arhitekte svijeta kao što su Džin Nuvel, Dejvid Čiperfild ili Renco Pijano. Osim njih, neki od najpoznatijih muzeja kao što su MoMA u Njujorku i Sajens Muzej u Londonu dobijaju velika proširenja koja će sadržati nova umjetnička djela, ali i privući puno novih posjetilaca. ]]>

Hood Museum je muzej u sklopu Univerziteta Dartmaut u SAD-u koji je zatvoren zbog preuređenja odnosno proširenja nakon kojeg će postati dvostruko veći nego što je bio. Vrata ponovo otvara 26. januara ove godine, a sadržaće raskošnu kolekciju Univerziteta koja obuhvata savremenu, drvenu i domorodačku umjetnost.ž

Nacionalni muzej Katara u Dohi izgleda u najmanju ruku impresivno. Otvara se 28.marta, a njegov je sadržaj fokusiran na bogato nasljeđe i kulturu Katara. Zgradu je projektovao poznati arhitekta Džin Nuvel koji je do sada osmislio neke od čuvenih muzeja kao što je, na primjer, Luvr Abu Dabi.

West Bund Art Museum, Šangaj. I ovaj je muzej projektovao jedan poznati svjetski arhitekta, Dejvid Čiperfild. Muzej je produkt suradnje s Pompidoum, a sadrži tri velike galerije koje čine formu vjetrokaza koji se širi oko trospratnog atrijuma. Muzej se otvara na proljeće, a tačan datum otvaranja još nije poznat.

Dva nova muzeja posvećena Bauhausu? Da, molim. Jedan se otvara u Disauu, a projektovao ga je španski studio Addenda Architects pa će sadržati kolekciju fotografija i dizajna na površini od 2.100 kvadratnih metara. U Vajmaru novi Bauhaus muzej otvara njemačka kulturna institucija Klassik Stiftung Weimar, a izgledaće poput velike kocke od stakla. Prvi muzej će biti otvoren 6. aprila, a drugi 8. septembra.

Dok mu prilazite ovaj novi kulturni centar djeluje kao tijelo iz svemira. The Shed su dizajnirali Diller Scofidio + Renfro, a konstrukcija je teleskopska pa se zgrada može proširiti do gotovo dvostruke širine. Radi se o kulturnom centru u kojem će dom naći razne izložbe, ali i koncerti, performansi i razni drugi oblici umjetničkog izražavanja. Otvaranje je rezervisano za 5. april.

Područje oko Kipa slobode na ostrvu Liberti oštećeno je poprilično u vrijeme uragana Sendi, a sada je preuređeno tako da je otporno na poplave i jak vjetar. Arhitekti studija FXCollaborative osmislili su novi prostor na oko 2.500 kvadratnih metara, a otvaranje se očekuje u maju.

MoMA nikad nije bila popularnija, a sada dobija i veliko proširenje koje će biti otvoreno nekada tokom ljeta ove godine. Prošireno će biti predvorje kao i galerijski prostor koji bi s novom organizacijom trebalo posjetiteljima pružiti intimnije iskustvo uživanja u umjetnosti unatoč tome što će u prostor stati više ljudi.

 

Los Anđeles je sinonim za film pa nije ni tako neobično da se tamo kasno ove godine otvara novi filmski muzej. Muzej ima oblik sfere, a osmislio ga je Renco Pijano. Sadrži i bioskopsku dvoranu pa će se tamo prikazivati filmovi, dok će galerijski prostor sadržavati poznate kostime, rekvizite i razne druge predmete iz povijesti filma.

Londonski Science Museum dodatno širi svoju galeriju posvećenu medicini te će ona sada biti dvostruko veća. U prostor će ući i nova skulptura pokojnog Rika Genesta poznatog i kao Zombi Boj koji je tijelo prekrio tetovažama kostiju, mišića i unutarnjih organa. Otvaranje se očekuje na jesen.

]]>
Sat, 19 Jan 2019 14:14:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227753/muzeji-koju-oduzimaju-dah.html
Predstava "Ivo Vizin – kapetan od snova" (12+) http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227898/predstava-ivo-vizin--kapetan-od-snova-12.html Predstava "Ivo Vizin – kapetan od snova" (12+), sa Dramske scene za djecu Gradskog pozorišta, biće izvedena u nedjelju 20. januara, u 12 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“. ]]>

Prema tekstu Jelene Lele Milošević predstavu je režirao Zoran Rakočević.

„Ivo Vizin – kapetan od snova“ govori o najpoznatijem kapetanu iz Boke i prvom Slovenu koji je oplovio svijet.

To je i topla priča o ljubavi, odrastanju, napuštanju i, na kraju, o pobjedi dobra nad zlom. Igraju: Vule Marković, Jelena Simić, Sanja Popović, Miloš Pejović, Goran Slavić, Branka Femić, Pavle Popović i Pavle Ilić.

U autorskom timu, pored reditelja, su i dramaturškinja Dragana Tripiković, scenografkinja Smiljka Šeparović-Radonjić, kostimografkinja Dragica Laušević, kompozitor Nemanja Bečanović i koreografkinja Slavka Nelević. Dizajn svjetla potpisuju Zoran Rakočević i Slavka Nelević.

Gradsko pozorište ovu predstavu uradilo je u koprodukciji sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu i Kulturnim centrom „Nikola Đurković” iz Kotora. Riječ je o pobjedničkom komadu trećeg Konkursa za najbolji dramski tekst za djecu i mlade koji realizuje ASSITEJ centar Crna Gora.

]]>
Sat, 19 Jan 2019 12:54:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227898/predstava-ivo-vizin--kapetan-od-snova-12.html
U KIC-u izložba "New York XIX vijek" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227795/u-kic-u-izlozba-new-york-xix-vijek-.html Izložba 39 litografija pod nazivom "New York XIX vijek" koju je priredio Zoran B. Zeković biće otvorena u organizaciji KIC-a “Budo Tomović”, Američkog ugla u Podgorici i Fondacije “East River ZBZ - Montenegro”. ]]>

Izložbu će u ponedjeljak, 21.januara u izložbenom holu KIC-a u 19 sati otvoriti Aleksandar Dedović, direktor ALFA Centra i trajaće do 31. januara.

Izložba je kao projekat zamišljena i promišljena na temelju komparativno - analitičkih istraživanja, istinitih - istorijskih artifakata, rađenih po originalima (Harper’s Weekly a Journal of civilization) iz privatne kolekcije Fondacije “East River ZBZ - Montenegro” i projekta “Frendship Forever” (prijateljstvo USA & Crna Gora).

Cilj izložbe je pokazati New York u 19.vijeku, grad koji sve brže raste, tako da godine 1811. gradski urbanisti odlučuju cijeli otok Manhattan koji je tada bio izgrađen samo na svom južnom kraju, prekriti pravouglom mrežom ulica uz jedini izuzetak koji je bio i ostao čuveni Broadway.

Prekretnica u istoriji grada bila je izgradnja kanala Erie godine 1825. Njime je New York povezan sa sjevernoameričkim Velikim jezerima, a time i sa Srednjim zapadom i preko noći pretvorio se u najveću luku američke istočne obale. Sredinom 19. vijeka započelo se s planiranjem velikog gradskog parka, nazvanog Central park.

Radovi su započeti 1858. i uglavnom završeni 1866. U drugoj polovini 19.vijeka stalno raste i broj doseljenika i snažan rast izazvao je i promjene u upravljanju gradom: godine 1898. pet se kvartova (five boroughs) - Manhattan, Brooklyn, Richmond (Staten Island), Queens i Bronx dogovorilo o ujedinjenu u Veliki New York.

Bronx je djelimično pripadao gradskom području New Yorka već od 1874, a Brooklyn je do ujedinjena bio jedan od najvećih gradova u SAD-u.

]]>
Fri, 18 Jan 2019 18:02:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227795/u-kic-u-izlozba-new-york-xix-vijek-.html
Umjesto eloksira, drvo na Muzeju grada Perasta http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227846/umjesto-eloksira-drvo-na-muzeju-grada-perasta.html Direktor Muzeja Kotor Dušan Medin saopštio je da je do postavljanja eloksirane bravarije na baroknoj palati Bujović – Muzeju grada Perasta došlo prije njegovog stupanja na dužnost i da je to prvi problem koji je mapirao u ustanovi i obavijestio nadležne institucije. ]]>

 

Istakao je da će do kraja godine problem biti riješen postavljanjem drvenih prozora I vrata.

“Međutim, pitanje postavljanja i postojanja eloksirane bravarije na Muzeju grada Perasta, nažalost, nije novo i nepoznato. Uvidom u dokumentaciju Muzeja, saznaje se da je još 2010. eloksirana bravarija postavljena na četiri otvora u prizemlju na zgradi aneksa Muzeja (vrata i prozori).  Godine 2012. u prizemlju palate Bujović (Muzej grada Perasta) postavljena je eloksirana bravarija na još pet prozora. Dakle, zaključno sa 2012. godinom ukupno devet prozora i vrata na Muzeju grada Perasta bilo od eloksirane bravarije”, navodi se u saopštenju.

 On dalje ističe da je tokom druge polovine 2018, u saradnji sa Direkcijom za uređenje i izdradnju Kotora, postavljena je eloksirana bravarija na ostalim prozorima i vratima Muzeja grada Perasta i na aneksu Muzeja, gdje su stavljena i škura.

“Potrebno je, takođe, dodati da su stariji drveni prozori i vrata Muzeja grada Perasta bili u znatnoj mjeri oštećeni, direktno utičući na pogoršanje sigurnosti i uslova u kojima se čuvaju muzejski predmeti i muzejska dokumentacija. Međutim, ne smatram da je eloksirana bravarija bila najbolje rješenje, s obzirom na to da sam po formalnom obrazovanju i svojim radnim iskustvom direktno vezan za kulturnu baštinu, te da pratim i poznajem propise i praksu u domenu zaštite kulturne baštine. Stoga, ističem da se, tokom nešto više od dva mjeseca koliko sam zapolen u Muzeju, u saradnji sa kotorskom Opštinom i drugim subjektima, u kontinuitetu i aktivno radi na saniranju navedenog problema i ublažavanju posljedica”, kazao je Medin.

Dodao je da se nada da će tokom ove godine problem konačno biti adekvatno riješen, a novi drveni prozori i vrata postavljeni u skladu sa konzervatorskim uslovima Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, koje ćemo im prethodno zatražiti.

“I za sam kraj – novopostavljena eloksirana bravarija, bojim se da nije jedini i najveći problem sa kojim se susrijeće naša ustanova. Na rješavanju brojnih izazova u OJU „Muzeji“ Kotor, posebno na stvaranju adekvatnih uslova za čuvanje i prezentaciju muzejskih predmeta, koji su u skladu sa propisima, želim proaktivno da radim i već sam započeo prve aktivnosti. U tom smislu imam i podršku Opštine Kotor, što je važno, jer je ona i osnovala Muzej. Muzej grada Perasta predstavlja dragulj ne samo ovog gradića, Kotora i Boke, već i cijele Crne Gore, ali i svjetske kulturne i prirodne baštine, čiji su Kotor i Boka (iako posljednjih decenija vidno i značajno degradirani i devastirani), još uvjek, a nadamo se da će biti i zauvijek – integralni dio.”, zaključio je direktor.

]]>
Fri, 18 Jan 2019 17:21:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227846/umjesto-eloksira-drvo-na-muzeju-grada-perasta.html
"Mrzim istinu!" prikaz balkanske porodice http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227825/mrzim-istinu-prikaz-balkanske-porodice.html Predstava "Mrzim istinu!" zagrebačkog Teatra & TD, u režiji Olivera Frljića, koja je dio pozorišnog programa Zimske scene "Barskog ljetopisa", izvedena je sinoć u sali hotela "Korali". ]]>

Riječ je o jednoj od najnagrađivanijih predstava u istoriji hrvatskog pozorišta, koja je od svoje premijere 2011. godine do danas doživjela preko 200 izvođenja širom regiona i Evrope.

Predstava je svojevrstan scenski prikaz rediteljevog života i priča o kompleksnim odnosima unutar jedne porodice.

"Gostovali smo i van ovog regiona, po Evropi, i pokazalo se da je porodica svugdje univerzalna tema. Naravno da u Francuskoj nijesu naišli na ovakav primjer porodice. Ovo je jedna tipična balkanska porodica, gdje se sve rješava agresijom i gdje su ljudi ekspresivni i emotivni. A postoji nešto što sve porodice čini jednakim, a to su ljubav, problem i tuga", kazala je glumica Ivana Roščić.

Izvođenje ove predstave na Zimskoj sceni "Ljetopisa" treće je u Crnoj Gori, nakon Budve i Tivta.

Prema ocjenama kritike, predstava "Mrzim istinu!" smatra se prekretnicom u razvoju hrvatskog pozorišta kojom je otpočelo "proljeće jednog novog teatra", a kontroverzni Frljić postao miljenik nove generacije reditelja.

Sljedećeg četvrtka, 24. januara u sklopu Zimske scene "Barskog ljetopisa" biće upriličeno otvaranje izložbe radova mladih crnogorskih umjetnica Jelene Iličković Tomić, Jovane Vujanović i Tijane Vujović.

Izložbu će, u Dvorcu kralja Nikole sa početkom u 20 sati, otvoriti Anastazija Miranović, selektorka likovnog programa Festivala.

Nakon otvaranja izložbe, na istom mjestu, biće održan i prethodno otkazani koncert mladih pijanista Darje Samofalove i Vasilija Basraba koji će pred barskom publikom izvesti raznovrstan program klasične muzike.

]]>
Fri, 18 Jan 2019 13:38:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227825/mrzim-istinu-prikaz-balkanske-porodice.html
Održan koncert kineske Nacionalne simfonije http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227819/odrzan-koncert-kineske-nacionalne-simfonije.html U Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP) sinoć je održan koncert Nacionalne simfonije, u izvođenju kineske trupe Gansu. Koncert je dio Sedmice kineske kulture, koja je počela u srijedu, u organizaciji Ambasade Narodne Republike (NR) Kine u Crnoj Gori. ]]>

Kineski umjetnici okupljeni u Gansu trupi su, pred prepunom salom CNP-a, kroz note dočarali bogatu kinesku muzičku kulturu. Oni su na tradicionalnim kineskim instrumentima za crnogorsku publiku izveli i remek djelo "Put svile", koje je propraćeno sa nekoliko bisova.

Publika je tokom cijelog koncerta u ritmu pratila nastup trupe i sudeći po reakcijama na pravi način doživjela duh specifične tradicionalne kineske muzike.

Gromoglasnim aplauzom su pozdravili i dvoje kineskih umjetnika koji su baš sinoć, na sceni, proslavili rođendan.

Vođa Gansu trupe Yang Jianren poručio je da su se sinoć crnogorskoj publici predstavila 32 umjetnika, iza kojih su velike turneje širom svijeta.

"Muzikom smo dočarali specifičnosti kineske kulture i 'Puta svile'. U muzici ne postoji granica, među srcima ne treba isti jezik i vjerujem da je to osjetila i crnogorska publika. Takođe, vjerujem da ćemo kroz umjetnost napraviti prijateljski most između naše dvije zemlje", kazao je vođa trupe.

Ambasador NR Kine u Crnoj Gori Liu Jin kazao je da kineska Ambasada želi da, u susret velikom prazniku - Kineskoj novoj godini, upozna crnogorski narod sa kineskom kulturom.

"Odnosi između Crne Gore i Kine su tradiconalno prijateljski. Kultura je važna veza koja može dodatno da približi dva naroda. Mi volimo da kažemo da odnosi između država najviše zavise od odnosa između građana, i nadam se da će međuljudska i kulturna saradnja dvije zemlje biti još bolja", rekao je ambasador.

Podsjetimo, tokom Sedmice kineske kulture kulturno bogatstvo te zemlje biće prezentovano kroz tri tematske cjeline-Sedmica kineskog filma, Koncert Nacionalne simfonije i dvodnevnu Predstavu kineske nematerijalne baštine.

Ljubitelji sedme umjetnosti u bioskopu Cineplexx u Delta City-ju danas od 18 sati mogu pogledati film „Mladost“, dok je sjutra u isto vrijeme na repertoaru kultni film iz 1993. godine „Zbogom, moja konkubino“. U nedjelju će biti prikazana romantična komedija „Ljubav nije slijepa“, u ponedjeljak kineski film koji je osvojio četiri Oskara, „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“, a Sedmicu kineskog filma zatvoriće projekcija filma čiji su kadrovi snimani i u Crnoj Gori – „Zlatni posao“.

Sedmica kineske kulture biće zatvorena dvodnevnom manifestacijom Predstava kineske nematerijalne baštine. U centralnom atriju Delta City-ja tokom 22. i 23. januara biće prezentovani običaji i baština grada Quanzhou, kulturnog centra jugoistočne Azije. Posjetioci će moći da se upoznaju sa procesom nastanka brojnih poznatih kineskih rukotvorina, kao što su živopisne figure od riže, praznični lampioni napravljeni od papirnih traka, ali i sa drevnim vještinama oslikavanja predmeta, rezbarenja kamena, paljenja tamjana i ispijanja čaja.

Ulaz na sva dešavanja je besplatan.

Sedmica kineske kulture organizuje se u susret Kineskoj novoj godini, najvažnijem tradicionalnom prazniku Kineza, koji ove godine počinje 5. februara po našem kalendaru.

]]>
Fri, 18 Jan 2019 13:05:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227819/odrzan-koncert-kineske-nacionalne-simfonije.html
Knjiga Mišel Obame popularija od "Pedeset nijansi" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227720/knjiga-misel-obame-popularija-od-pedeset-nijansi.html Knjiga bivše prve dame Sjedinjenih Američkih Država Mišel Obame, prema Amazonovim podacima, bolje prodaje od knjige "Pedeset nijansi sive". ]]>

 

Iako je na tržištu samo 65 dana, knjiga "Becoming" Mišel Obame ušla je među najčitanije naslove decenije, navodi CNN Business.

"Memoari bivše prve dame najviše se prodaju na Amazonu tokom 47 dana", stoji u grafikonu Amazona.

Knjiga "Becoming" objavljena je 13. novembra na veliko oduševljenje svih Mišelinih fanova. U ovoj knjizi nalaze se sjećanja iz djetinjstva koje je bivša prva dama provela u Čikagu, pisala je i o rasizmu u javnom životu, braku s bivšim predsjednikom SAD-a Baracom Obamom, ali i o svojim iskustvima prve dame afroameričkog porijekla.

Prema onom što su iz Amazona rekli CNN-u, "Becoming" "je dosljedno održavao broj jedan na sedmičnim popisima najljepših i najčitanijih knjiga.

Takođe, ova knjiga drži rekord i u rubrici memoara političkih i javnih osoba, a s obzirom na veliku količinu političkih memoara, priča i autobiografskih enciklopedija koje opisuju javni život unutar trenutne američke administracije, Obamin uspjeh je još značajniji. Nijedna knjiga vezana za Trampa nije nadmašila njen rekord.

Iz izdavačke kuće Penguin Random House, koja je navodno platila 65 miliona dolara za autorska prava na Obamine memoare, kazali su da je knjiga "Becoming" prodata u više od 1,4 miliona primjeraka u prvoj sedmici. Od tada je rangirana na mjestu broj jedan.

Inače, ova knjiga je prevedena na 23 svjetska jezika, a osim u SAD-u, postala je broj 1 na top-listama publicistike i u Finskoj, Norveškoj, Danskoj, Njemačkoj, Portugalu, Engleskoj i Singapuru.

]]>
Thu, 17 Jan 2019 23:11:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227720/knjiga-misel-obame-popularija-od-pedeset-nijansi.html
Mjuzikl - filmska rapsodija u KIC-u http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227683/mjuzikl---filmska-rapsodija-u-kic-u.html KIC "Budo Tomović" šesti put organizuje reviju „Mjuzikl - filmska rapsodija VI“, posvećenu jednom od najzahtjevnijih filmskih žanrova. Revija će biti organizovana od 21. do 24. januara. ]]>

Projekcije filmova biće organizovane u sali DODEST, sa početkom u 20 sati, a ulaz je besplatan.

Kultni mjuzikl reditelja Džona Badema “Groznica subotnje večeri” (1977) otvoriće reviju u poneđeljak, 21.januara u kojem Toniju (John Travolta) vrhunac nedjelje predstavlja odlazak u disko-klub.

Uzbudljivu priču o Aleks Ovens, odlučnoj 18-godišnjoj djevojci donosi mjuzikl “Flashdance” (1983) koji ćemo prikazati u utorak, 22. januara.

Srijedu, 23. januar obilježiće mjuzikl Herberta Rosa “Footloose” (1984) koji govori o tinejdžerskom buntu u kombinaciji s nevjerovatnim plesom.

Nezaboravan mjuzikl o zaljubljenim tinejdžerima pedesetih godina 20. vijeka poznatiji kao “Briljantin” (1978) Rendala Klajsera zatvoriće reviju u četvrtak, 24. januara.

]]>
Thu, 17 Jan 2019 12:45:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227683/mjuzikl---filmska-rapsodija-u-kic-u.html
Radovi "Slikarskog uranka" u Muzeju grada Perasta http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227682/radovi-slikarskog-uranka-u-muzeju-grada-perasta.html Umjetnički radovi nevladine organizacije "Slikarski uranak" iz Podgorice, biće izloženi u galeriji Muzeja grada Perasta od danas do 10. februara 2019. godine. ]]>

Izložba se može pogledati svakog radnog dana od 9 do 14 časova, a kako se napominje u saopštenju JU Muzeji Kotora, organizatorka i kustoskinja izložbe je Aleksandra Simeunović, istoričarka umjetnosti i muzejska savjetnica, zaposlena u Muzeju grada Perasta.

NVO "Slikarski uranak", osnovao je 1993. godine Miloš Uskoković, profesor u penziji, u saradnji sa KPZ CG i ULUCG.

"Slikarski uranak" je međunarodna asocijacija stvaralaca koja ima preko 400 članova svih umjetničkih i naučnih profila. Za proteklih 25 godina priređene su brojne manifestacije, poput umjetničkih kolonija, književnih večeri, izložbi i izleta širom Crne Gore, sa slikarskim i fotoseansama, uz gostovanje članova iz regiona i cijelog svijeta.

]]>
Thu, 17 Jan 2019 11:20:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227682/radovi-slikarskog-uranka-u-muzeju-grada-perasta.html
Bogat program Hercegnovskog zimskog salona http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227661/bogat-program-hercegnovskog-zimskog-salona.html Otvaranje 52. Hercegnovskog zimskog salona planirano je za 31. januar, u 19 časova, po već ustaljenoj tradiciji kao uvod u Praznik mimoze. ]]>

Selektorka ovogodišnjeg Hercegnovskog zimskog salona je Senka Subotić, sociološkinja kulture i umjetnosti iz Budve.

Na Salonu će biti predstavljena djela 20 umjetnika sa većeg broja akademija sa teritorije bivše Jugoslavije. Neke od tih akademija su relativno mlade i prvi put se predstavljaju na Hercegnovskom zimskom salonu.

Među izlagačima su najzastupljeniji umjetnici iz Crne Gore. Miodrag Šćepanović, Peko Nikčević, Zoran Petrušić i Sreten Nikčević su već ranije izlagali na Hercegnovskom zimskom salonu, dok se novskoj publici prvi put predstavljaju Elvir Lero Adrović, Ivana Babić, Isidora Dautović, Goran Ćetković, Jelena Đurašković, Miodrag Mišo Vemić i Marija Vemić.

Sa Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta iz Mostara predstaviće se prof. dr Silva Radić sa dvoje studenta Ivanom Pavlović i Josipom Ivešićem. Sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci doc. mr Milan Krajnović predstaviće se sa dva mlada i veoma aktivna umjetnika, Renatom Rakićem i Borisom Eremićem. Sa beogradske Akademije umetnosti vidjećemo radove Jelene Trajković, Kristine Pirković, kao i Milije Belić, redovnog profesora na Sorboni i predsjednika odbora Udruženja Salona Nove realnosti (Realites Nouvelles) u Parizu.

Hercegnovski salon, pod motom “PARALELE”, koncipiran je kao sinteza različitih umjetničkih izraza, autora, koji paralelno stvaraju i djeluju na prostorima bivše Jugoslavije posljednjih par decenija. Cilj je prikazati stanje u kulturi i postaviti određenu paralelu savremenih slikarskih tokova na tom prostoru – ističu organizatori iz Galerije Josip Bepo Benković.

Predstavljajući se na Salonu, sa po dva rada, umjetnici ukazuju na razvoj savremenih tendencija na polju umjetnosti.

"Isto tako je uočljiv i uticaj njihovih prethodnika, pa samim tim paralelno njeguju i tradiciju umjetnika prostora s kog potiču. Sve te paralele usmjeravaju na sam koncept kome je cilj da u tom segmentu uporednog ukaže i na ono zajedničko, ali i ono različito, a prevashodno na različitost pristupa umjetničkom djelu, kao i materijala koje koriste u svom izrazu", objašnjavaju iz Galerije.

]]>
Thu, 17 Jan 2019 08:47:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227661/bogat-program-hercegnovskog-zimskog-salona.html
Ulična umjetnost ili vandalizam? http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227603/ulicna-umjetnost-ili-vandalizam.html Crtanje grafita ili murala potiče još iz antičkog Rima, a danas predstavlja nezaobilazan dio urbanih cjelina. Ulična umjetnost može sadržati potpise, slike, murale, koji se razlikuju po kvalitetu i sadržaju. ]]>

Za one koji ih crtaju, predstavlja bunt, ali i način da na otvorenom prostoru iskažu svoju kreativnost, a sociolog Srđan Vukadinović kaže i da je to poseban model komunikacije savremenog društva.

Ulična umjetnost ili vandalizam? Shvatanje grafita nosi slične dileme u svim krajevima svijeta. I naš glavni grad ima bogatu galeriju uličnih slika, koje u zavisnosti od maštovitosti i talenta autora, ali i ukusa posmatrača, kvare ili uljepšavaju prostor.

Među onima koji obogaćuju fasade podgoričkih objekata je lubenica na zidu škole "Radojica Perović". Autor je Mišo Joskić, koji je karijeru grafičkog dizajnera zamijenio uličnom umjetnošću od koje danas živi. Prvi grafit je nacrtao dok je bio u osnovnoj školi.

"Meni je više tad značilo da to vizuelno prenesem što bolje, da tehnički napravim grafit, da budem što zadovoljniji sa tim nego što sam razmišljao o nekakvim porukama i smislu svega toga", kaže Joskić za TVCG.

Jedan od omiljenih Joskićevih radova je ptica crna žuna, koju je naslikao na kući Burića iz 19. vijeka. Po zgradama možemo vidjeti potpise i poruke bez smisla, ali i natpise sa lijepo ukrašenim slovima, portrete i stihove.

Zajedničko za sve grafite je, kaže sociolog Srđan Vukadinović da predstavljaju savršen oblik komunikacije autora sa okolinom.

"Koje odlikuje veoma jasan jezik, veoma precizan jezik, koje odlikuje kratkoća, koje odlikuje humor i satira u svojim sadržajima, a kao što rekoh ponekad ih može odlikovati i govor mržnje, ali u svakom slučaju grafiti su nešto što je potrebno, što se razvija i što će svakim danom u modernom društvu dobijati sve veći značaj”, ističe Vukadinović.

Umjetnost crtanja grafita i murala potiče iz antičkog Rima, a danas je popularna u brojnim svjetskim metropolama čije uprave često i plaćaju ulične umjetnike da uljepšaju određene dijelove grada. Od antike do društvenih mreža, zid je tu da prenosi poruke. Iako se mnogi radije okreću virtuelnom, ulični umjetnici radije biraju pravi, za usavršavanje vještine ispisivanja i crtanja jedinstvenih poruka.

Petra Božović, TVCG

]]>
Wed, 16 Jan 2019 16:15:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227603/ulicna-umjetnost-ili-vandalizam.html
Hercegnovski zimski salon krajem januara http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227584/hercegnovski-zimski-salon-krajem-januara.html U toku su završne pripreme za 52. Hercegnovski zimski salon čije otvaranje je planirano za 31. januar ( četvrtak ) u 19 sati, po ustaljenoj tradiciji otvaranja Salona svake godine kao uvod u Praznik mimoze. ]]>

Selektor ovogodišnjeg Hercegnovskog zimskog salona je mr Senka Subotić, sociolog kulture i umjetnosti iz Budve. Hercegnovski salon, pod motom “PARALELE”, koncipiran je kao sinteza različitih umjetničkih izraza, autora, koji paralelno stvaraju i djeluju na prostorima bivše Jugoslavije poslednjih par decenija, a s ciljem da prikaže stanje i da se postavi određena paralela savremenih slikarskih tokova na tom prostoru. Predstavljajući se na Salonu, sa po dva rada, umjetnici ukazuju na razvoj savremenih tendencija na polju umjetnosti. Isto tako je uočljiv i uticaj njihovih prethodnika, pa samim tim paralelno njeguju i tradiciju umjetnika prostora s kog potiču.

Sve te paralele usmjeravaju na sam koncept koji ima za cilj da u tom segmentu uporednog ukaže i na ono zajedničko, ali i ono različito, a prevashodno na različitost pristupa umjetničkom djelu, kao i materijala koje koriste u svom izrazu.

Na Salonu će biti predstavljena djela 20 umjetnika sa većeg broja akademija sa teritorije bivše Jugoslavije.Neke od tih akademija su relativno mlade i po prvi put se predstavljaju na Hercegnovskom zimskom salonu.

Sa Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta iz Mostara, svojim radovima predstaviće se prof. dr. Silva Radić sa dva svoja studenta Ivanom Pavlović i Josipom Ivešićem.Sa Akademije umjetnosti univerziteta u Banja Luci doc.mr. Milan Krajnović predstaviće se sa dva mlada i veoma aktivna umjetnika Renatom Rakićem i Borisom Eremićem. Sa beogradske Akademije umetnosti predstavljaju se Jelena Trajković ,Kristina Pirković kao i Milija Belić, redovni profesor na Sorboni I predsjednik odbora Udruženja Salona Noverealnosti (Realites Nouvelles) u Parizu.

Među izlagačima su najzastupljeniji umjetnici iz Crne Gore. Miodrag Šćepanović,Peko Nikčević,Zoran Petrušić i Sreten Nikčević su već ranije izlagali na Hercegnovskom zimskom salonu dok se novskoj publici prvi put predstavljaju Elvir Lero Adrović, Ivana Babić, Isidora Dautović, Goran Ćetković, Jelena Đurašković, Miodrag Mišo Vemić i Marija Vemić.

 

]]>
Wed, 16 Jan 2019 15:15:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227584/hercegnovski-zimski-salon-krajem-januara.html
Drakić predsjednica savjeta KIC-a http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227593/drakic-predsjednica-savjeta-kic-a.html U Podgorici je danas konstituisan novi savjet Kulturno - informativnog centra "Budo Tomović". Za predsjednicu savjeta izabrana je glumica Dubravka Drakić, docentkinja na FDU. ]]>

Kako je saopšteno iz KIC-a, Drakić je stara - nova predsjednica. Članice savjeta su: Marija Čvorović, Danica Nikolić, Vanja Vuković i Vesna Kalezić, navodi se u saopštenju.

]]>
Wed, 16 Jan 2019 14:42:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227593/drakic-predsjednica-savjeta-kic-a.html
Počinje Sedmica kineske kulture http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227479/pocinje-sedmica-kineske-kulture.html Kultura, estetika i tradicija Kine, jedne od najstarijih civilizacija na svijetu, biće predstavljena crnogorskoj publici kroz Sedmicu kineske kulture, a programi će biti predstavljeni u Podgorici, od 16. do 23. januara, u organizaciji ambasade Narodne Republike Kine. ]]>

Kulturno bogatstvo Kine biće prezentovano kroz tri tematske cjeline - Sedmica kineskog filma, Koncert Nacionalne simfonije i dvodnevnu predstavu kineske nematerijalne baštine.

Od 16. do 22. januara u bioskopu Cineplexx u Delta Citiju svakog dana u 18 sati biće prikazivana neka od najboljih ostvarenja kineske kinematografije.

Prvi film koji će biti prikazan je više puta nagrađivana drama "Naknadni potresi", koju će publika moći da pogleda u srijedu. U četvrtak će biti prikazano ostvarenje "Pakleni poslovi", u petak "Mladost", u subotu će publika moći da uživa u kultnom filmu iz 1993. godine, "Zbogom, moja konkubino". Nedjeljna projekcija rezervisana je za romantičnu komediju "Ljubav nije slijepa".

U ponedjeljak, 21. januara će biti prikazan film koji je osvojio četiri Oskara, "Pritajeni tigar, skriveni zmaj". Sedmicu kineskog filma zatvoriće projekcija filma čiji su kadrovi snimani i u Crnoj Gori, "Zlatni posao", koji je na repertoaru 22. januara.

Koncert nacionalne simfonije biće izveden u Crnogorskom narodnom pozorištu, u četvrtak, 17. januara. Kineski umjetnici okupljeni u Gansu plesnoj trupi dočaraće kroz note i plesne pokrete veoma bogatu kinesku muzičku kulturu, iz različitih dijelova Kine. Ova trupa tvorac je remek djela kineskog plesnog teatra, pod nazivom "Put svile", koji će biti izveden i za crnogorsku publiku.

Sedmica kineske kulture biće zatvorena dvodnevnom manifestacijom Predstava kineske nematerijalne baštine. U centralnom atrijumu Delta Citija tokom 22. i 23. januara biće prezentovani običaji i baština grada Kvanzou, kulturnog centra jugoistočne Azije.

Posjetioci će moći da se upoznaju sa procesom nastanka brojnih poznatih kineskih rukotvorina, kao što su živopisne figure od riže, praznični lampioni napravljeni od papirnih traka, ali i sa drevnim vještinama oslikavanja predmeta, rezbarenja kamena, paljenja tamjana i ispijanja čaja, koji ima važno mjesto u kulturi Kine.

Papir vodi porijeklo iz Kine, u kojoj je i osmišljena umjetnost rezanja papira i pravljenja posebnih ukrasa. Jedan od najvećih kineskih majstora u rezanju papira Li Yaobao pokazaće svoje umijeće crnogorskoj publici.

Ulaz na sva dešavanja je besplatan, ali je zbog ograničenog broja mjesta neophodno rezervisati karte kod ustanova koje su domaćini događaja (Cineplexx i Crnogorsko narodno pozorište).

Obilježavanjem Sedmice kineske kulture Ambasada Narodne Republike Kine nastoji da doprinese daljem upoznavanju naroda Crne Gore sa kulturom drevne kineske civilizacije. Sedmica kineske kulture organizuje se u susret Kineskoj novoj godini, najvažnijem tradicionalnom prazniku Kineza, koji ove godine počinje 5. februara po našem kalendaru.

]]>
Wed, 16 Jan 2019 11:58:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227479/pocinje-sedmica-kineske-kulture.html
Predstava Mlijeko u prahu u KC Nikola Đurković http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227455/predstava-mlijeko-u-prahu-u-kc-nikola-djurkovic.html Predstava “Mlijeko u prahu” po tekstu Dragane Tripković u režiji Stevana Bodrože, biće izvedena 19. januara na Velikoj sceni kotorskog Kulturnog centra “Nikola Đurković” u 20 sati. ]]>

U predstavi igraju: Marko Todorović, Omar Bajramspahić i Pavle Popović.

Ulaz je slobodan.

“Mlijeko u prahu” je drama smještena u Podgorici, 1991. godine, u vrijeme intervencije tadašnje JNA na Dubrovnik.

Priča govori o tajnoj ljubavi mladog slikara i oženjenog doktora u situaciji rata, rastuće tjeskobe i užasa.

Ratne okolnosti su izvanredna pozadina ali i motivacioni okvir za jednako duboku intimnu dramu. Suočeni sa sopstvenim osjećajem krivice a živjeći u predominantnom socijalnom diskursu koji veliča muškost i ratničke atribute, oni postaju lak plijen za manipulaciju trećeg lika u ovom komadu muškarca koji vrbuje i raznim ucjenama i pristiscima prisiljava muškarce da “dobrovoljno” krenu u rat.

Drama “Mlijeko u prahu” obrađuje problem nesuočavanja sa ratnom prošlošću iz devedesetih godina prošlog vijeka, koji je prisutan u svim zemljama Zapadnog Balkana.

Predstavu “Mlijeko u prahu” realizovali su Aletarnativna teatarska aktivna kompanija (ATAK), KIC Budo Tomović” i ”Taurus production”, uz podršku Ministarstva kulture, Glavnog grada Podgorice i NVO “Kvir Montenegro” i “Juventas”.

]]>
Tue, 15 Jan 2019 23:56:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227455/predstava-mlijeko-u-prahu-u-kc-nikola-djurkovic.html
Rok za prijavu produžen još 14 dana http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227483/rok-za-prijavu-produzen-jos-14-dana.html Rok za prijavljivanje za međunarodni poziv za odabir mladih umjetnika za program razmjene, a u okviru IPA projekta MONET, je produžen do 29. januara, saopšteno je iz Ministarstva kulture. ]]>

Rok za dostavljanje aplikacija za Međunarodni poziv za odabir mladih umjetnika za program razmjene u okviru projekta "MONET – culture in Motion in adriatic NETwork of Museum”, produžen je za 14 dana.

"Uzimajući u obzir da je međunarodni poziv za odabir mladih umjetnika jedna od najznačajnijih aktivnosti u okviru realizacije IPA projekta MONET, kao i zbog novogodišnjih i božićnih praznika, Ministarstvo kulture, zajedno sa projektnim partnerima, je odlučilo da rok za apliciranje bude produžen za 14 dana, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Projekat razmjene umjetnika dio je Programa INTERREG IPA CBC Italija – Albanija – Crna Gora 2014/2020.

Više informacija o pozivu, kao i aplikacioni formular na crnogorskom i engleskom jeziku može se pronaći na sajtu Ministarstva kulture, a zainteresovani se mogu obratiti i Odjeljenju za međunarodnu saradnju.

 

]]>
Tue, 15 Jan 2019 15:25:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227483/rok-za-prijavu-produzen-jos-14-dana.html
Vasil Hadžimanov bend u KIC-u http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227442/vasil-hadzimanov-bend-u-kic-u.html Vasil Hadžimanov Band održaće koncertnu promociju novog albuma “Lines in Sand” 7. februara u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati. ]]>

Nakon velikog uspjeha prethodnog albuma „Alive“, gostovanja i turneja, brojnih međunarodnih recenzija u superlativu (čuveni američki džez magazine “Downbeat” ga stavio na listu najboljih albuma u 2016), Vasil Hadžimanov Band je nastavio saradnju sa američkom izdavačkom kućom “MoonJune Records” iz Njujorka i objavio novi album prošlog proljeća.

Album „Lines in Sand“ sadrži 12 kompozicija koje su snimljene uživo, u studiju Binta Sound i u rezidenciji njemačkog ambasadora u Beogradu. Snimanje i produkcija bili su povjereni Marku Periću, koprodukcija Vasilu Hadžimanovu, dizajn Dejanu Mandiću, a izvršna produkcija Nataši Hadžimanov.

Pored Vasila i provjerene ekipe njegovog sastava koji čine Branko Trijić – gitara, Miroslav Tovirac – bas, Peđa Milutinović – bubanj, i Bojan Ivković – perkusije/scat vokal, gosti na albumu su mladi saksofonista Rastko Obradović, i vokalni solisti Dean Bowman i Marta Hadžimanov.

Na koncertu u KIC-u sa bendom Vasila Hadžimanova nastupiće saksofonista Rastko Obradović.

]]>
Tue, 15 Jan 2019 09:24:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/227442/vasil-hadzimanov-bend-u-kic-u.html
Hju Grant zamolio lopova da mu vrati scenario http://www.rtcg.me/kultura/film/227387/hju-grant-zamolio-lopova-da-mu-vrati-scenario.html Britanski glumac Hju Grant uputio je molbu lopovu, koji je opljačkao njegov auto, da mu vrati scenario koji je bio unutra. ]]>

Grant koji je postao slavan filmom "Četiri vjenčanja i sahrana" iz 1994. je u Tviter poruci objavio o provali u njegov automobil kasno sinoć.

"U malo vjerovatnom slučaju da neko zna onog ko je provalio u moj auto i ukrao moju torbu molim vas pokušajte da ga ubijedite da mi bar vrati scenario", napisao je Grant i dodao da su u tim papirima bilješke i ideje koje su rezultat višenedjeljnog rada.

Nije napisao na kakvom scenariju je radio. Glumac je zamolio da se njegov scenario pošalje filmskoj kompaniji u zapadnom Londonu.

On je takođe izrazio zabrinutost zbog ukradenih zdravstvenih kartona njegove djece.

]]>
Mon, 14 Jan 2019 16:36:00 +0100 Film http://www.rtcg.me/kultura/film/227387/hju-grant-zamolio-lopova-da-mu-vrati-scenario.html
Met Dilon glavni gost Kustendorfa http://www.rtcg.me/kultura/film/227360/met-dilon-glavni-gost-kustendorfa.html Glavni gost ovogodišnjeg filmskog festivala Kustendorf, američki glumac Met Dilon sinoć je stigao na Mećavnik. Dočekao ga je domaćin festvala reditelj Emir Kusturica, kao i brojne novinarske ekipe. ]]>

Poslužen hlebom i solju, gost Kustendorfa je odbio da se nazdravi rakijom, budući da ne konzumira alkohol.

Rekavši da nikada nije imao takav doček, na pitanje kako je reagovao kada je dobio Kusturičin poziv da dođe na festival u Srbiju, Dilon je odgovorio:

"Veliki sam obožavalac njegovih filmova, tako da sam bio veoma uzbuđen samom idejom dolaska ovde. Rekao sam da ću sigurno doći, ako mi to raspored dozvoli. Sve je ispalo kako trebe i evo me ovde," rekao je Dilon.

Poznati glumac je ocijenio da je Kustendorf veoma nekonvencionalan festival.

"Sviđa mi se to što je posvećen mladim autorima. Jako je dobro što ovde dolaze studenti i mladi nadahnuti filmski stvaraoci, glumci i ljudi iz svijeta filma. To je veoma važno. Ja imam dosta iskustva i drago mi je što mogu da ga podijelim sa njima," istakao je glumac.

Upitan da li se osjeća kao filmska zvijezda Met Dilon je odgovorio da ne.

"Ja sam samo običan čovjek, kao i svi drugi ljudi", rekao je glumac, zahvalivši se prisutnima na srdačnom dočeku.

Film "Dragstor kauboj" Gasa van Santa, u kome je Dilon ostvario jednu od svojih najupečatljivijih uloga u karijeri, igrajući narkomana Boba Hjuza, u ponedjeljak će biti prikazan u okviru festivalskog programa "Retrospektiva velikana".

Na početku karijere viđen kao tinejdž zvezda, Dilon se na filmu prvi put pojavio krajem sedamdesetih godina. U karijeri dugoj četiri decenije dokazao se kao vrstan tumač raznovsnih karaktera.

 

]]>
Mon, 14 Jan 2019 13:04:00 +0100 Film http://www.rtcg.me/kultura/film/227360/met-dilon-glavni-gost-kustendorfa.html