RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kultura http://www.rtcg.me/kultura/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kultura http://www.rtcg.me/kultura/rss.html 8. april http://www.rtcg.me/kultura/kalendar/7912/8-april.html Izbor i priprema: Č. Đurđić ]]>

Na današnji dan 1692. rođen je italijanski violinski virtuoz i kompozitor Đuzepe Tartini. Uveo je novine u tehniku sviranja i građenja violina i otkrio pojedine akustične pojave u muzici. Komponovao je mnoštvo violinskih koncerata i sonata, uključujući sonatu «Đavolji triler».

1810 - Rođen je njemački  kompozitor  Robert Šuman, jedan od glavnih predstavnika muzičkog romantizma. Imao je brojne sljedbenike u Njemačkoj i  drugim evropskim zemljama. Posebno je uticao na Bramsov stvaralački opus. Osnovao je muzički časopis (Zeit schrift fur Musik), u kome se odlučno borio protiv negativnih pojava i konzervativizma u muzici svoga vremena. Poznata djela: simfonije, koncerti za klavir i violončelo, ciklusi solo pjesama „Pjesnikova ljubav“, „Ljubav i život žene“, klavirske kompozicije "Karneval", „Simfonijske etide“.

1875 - Crnogorski Senat izdao je naređenje čevskim i bjeličkim vojnim starješinama da za prihvat izbjeglih ustaničkih porodica iz Hercegovine izgrade na svom području 300 koliba, koje su, kako je precizirano, morale imati pet lakata širine i osam dužine i biti dobro utvrđene, kako bi se u njima moglo i zimovati.

1901 - Na inicijativu i prijedlog Mitrofana Bana, mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve, prvi put usvojen je zakon kojim je regulisan materijalni položaj sveštenika u Crnoj Gori. Prema zakonu o sistematskim platama i penzijama, godišnja plata sveštenika u selima bila je 730, a u varošima 1.200 kruna. Nezadovoljan tim zakonom mitropolit Mitorfan Ban inicirao je 1909. donošenje novog zakona o platama sveštenika.

1905 - U Đakovu je umro biskup i političar Josip Juraj Štrosmajer, osnivač i pokrovitelj Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti  (1867) i utemeljitelj Zagrebačkog sveučilišta (1874). Posredovao je pri postizanju konkordata između Crne Gore i Vatikana 1886. i pomagao osnivanje štamparije na Cetinju. Istupao je kao pristalica kulturnog i političkog zbližavanja slovenskih naroda. Zalagao se za ograničenje papske vlasti i na crkvenom koncilu u Rimu 1869-70. održao čuveni tročasovni govor protiv nepogrešivosti pape.

1946 - U Ženevi je održano posljednje zasjedanje  Lige naroda, čime je formalno ukinuta ta međunarodna organizacija  i zamijenjena novom – Ujedinjenim nacijama.

 

1973 - Umro je jedan od najvećih umjetnika 20.vijeka, španski slikar i vajar, i jedan od najznačajnijih predstavnika kubizma Pablo Pikaso. Odbijajući da se vrati u Španiju za vrijeme Frankovog režima, najveći dio života proveo je u Francuskoj. Zajedno sa Žoržom Brakom napravio je prekretnicu u evropskom slikarstvu, ostvarujući novu koncepciju oblika i prostora. Od mnogobrojnih djela iz Pikasove zaostavštine najpoznatija su: «Gospođice iz Avinjona» i «Gernika».

2006 - U Podgorici je, u 96. godini, umro Andrija-Andro Mugoša, istaknuti crnogorski revolucionar, političar i državnik. Učestvovao je u organizovanju Trinaestojulskog ustanka, bio je partijski rukovodilac Pete proleterske brigade i zamjenik Glavnog štaba partizanskih odreda Crne Gore u Drugom svjetskom ratu. Poslije rata, Mugoša je bio organizacioni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Crne Gore, predsjednik Narodne skupštine Crne Gore i član Savjeta federacije.

2010 - Predsjednici Rusije i Amerike Dmitrij Medvedev i Barak Obama potpisali su u Pragu istorijski sporazum o kontroli naoružanja, kojim je precizirano da se nuklearni arsenal smanji na trećinu.

2011 - Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso ponovio je u Podgorici glavne uslove Brisela od kojih zavisi početak pregovora Crne Gore za pristupanje Evropskoj uniji. Neophodni su, kazao je Baroso, vidljivi rezultati u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i jačanja nezavisnosti sudstva. Baroso se u Podgorici sastao s premijerom Igorom Lukšićem, predsjednikom Filipom Vujanovićem i predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem. Održao je predavanje na Univerzitetu Donja Gorica i posjetio katedralu Svetog Tripuna u Kotoru.

2012 - Ruski kosmonaut Oleg Valerijevič Kotov doputovao je s porodicom u Crnu Goru na ljetovanje. Kotov, jedan od najznačajnijih predstavnika ruske kosmonautike, izjavio je tokom boravka u  bečićkom hotelu „Splendid“ da bi Crna Gora uz idealan spoj planinske i morske klime i hranu organskog porijekla mogla biti dobra baza za odmor i boravak ruskih kosmonauta nakon svemirskih letova. Kotov se proslavio svemirskom „šetnjom“ izvan međunarodne svemirske stanice (ICC), ali i ručnim upravljanjem tokom posljednjeg kilometra leta  svemirske  letjelice Progres M-05M do svemirske stanice.

2012 - Izrael je zabranio njemačkom nobelovcu Ginteru Grasu da posjeti tu zemlju zbog poeme „Ono što se mora reći“, objavljene 4. aprila, u kojoj je kritikovao odnos jevrejske države prema nuklearnom programu Irana. Ministar unutrašnjih poslova Izraela Eli Jišaj zabranu je izrekao na osnovu zakona te zemlje koji ne dozvoljava ulazak bivšim nacistima u Izrael. Gras je, da podsjetimo, 2006. priznao da je služio u Vafen SS jedinicama u posljednjim mjesecima Drugog svjetskog rata. U poemi „Ono što se mora reći“, koja je objavljena u „Zidojče cajtungu“ i drugim evropskim listovima, naveo da je nuklearni Izrael prijetnja za svjetski mir i pozvao na nadgledanje izraelskih i iranskih nuklearnih postrojenja. Zbog toga je optužen za antisemitizam.

2013 - U 87. godini umrla je bivša premijerka Velike Britanije Margaret Tačer, takozvana Gvozdena Lejdi. Jedina žena na čelu britanske vlade, Tačerova je predvodila konzervativce u tri izborne pobjede od 1979. do 1990, što je najduži uzastopni mandat na funkciji premijera u Britaniji od početka 19. vijeka.Tokom jedanaestogodišnje vladavine čeličnom odlučnošću suzbijala je uticaj jakih rudarskih sindikata, privatizovala velike kompanije britanske industrije i ratom povratila Foklandska ostrva nakon njihove invazije od strane Argentine 1982. Podržavala je posljednjeg lidera SSSR-a Mihaila Gorbačova i blisko sarađivala s njim. S američkim predsjednikom Ronaldom Reganom doprinijela je rušenju Berlinskog zida 1989, ali se protivila ujedinjenju dvije Njemačke, upozoravajući da bi zajedno mogle dominirati Evropom. Smijenjena je 1990. nakon što su je neki od njenih ministara napustili, što je kasnije nazvala izdajom.

2014 - Američki senator Džon Mekejn ocijenio je da je Crna Gora kao „važan partner NATO-a“ ispunila većinu uslova za poziv u članstvo i da zaslužuje da se njen slučaj, kako je kazao, ozbiljno razmotri do jesenjeg samita u Velsu. Mekejn je nakon sastanka s Đukanovićem u Senatu  rekao da su njegove kolege iz oba doma parlamenta „uglavnom zadovoljne“ rezultatima rada Crne Gore na četiri glavna uslova za poziv – vladavini prava, reformi bezbjedonosnih službi, vojnih reformi i većoj podršci javnosti. Događaje u Ukrajini, ocijenio je kao argument u prilog proširenju NATO-a i najavio da će pozvati američku vladu i vlade članica NATO-a da pomognu Crnoj Gori ka članstvu. Iako su stvari vrlo neizvjesne, Crna Gora je bila veoma važan partner i vjerujem da zaslužuje da se njen slučaj ozbiljno razmotri, i nadam se odobri put ka članstvu u NATO-u, kazao je Mekejn crnogorskim  novinarima uz obrazloženje da je većina pitanja riješena i da su članovi Kongresa i Senata uglavnom zadovoljni.

2014 - Mornarica vojske Crne Gore počela je remont nekadašnje raketne fregate, odnosno patrolnog broda P-33 „Kotor“. Zamjenom dva pomoćna motora fregati je vraćena puna funkcija, a Mornarica je dobila potpuno operativan reprezentativan veliki ratni brod. „Kotor“ i njegov blizanac „Pula“ P-34 bili su najmoćniji ratni brodovi nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice.

2014 - Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore saopšteno je da između Crne Gore i Hrvatske ne postoje tajni, niti bilo kakvi protivpravni dogovori o ustupanju prava na koncesiona istraživanja nafte i gasa u rejonu Prevlake. U saopštenju je takođe navedeno da se sva komunikacija oko Prevlake vodi u skladu s pregovaračkom platformom Komisije za razgraničenje.

2014 - Predsjednik Irske Majkl Higins sastao se u Vindzoru s kraljicom Elizabetom II, kao prvi pvi irski predsjednik u zvaničnoj posjeti Velikoj Britaniji od sticanja nezavisnosti prije stotinu godina. Posjeta je bila i znak da je mirovni proces sa Sjevernom Irskom promijenio odnose dva nekadašnja neprijatelja. U akcijama Irske republikanske armije (IRA) za 27 godina ubijeno je skoro 1.800 ljudi. Higins je tokom susreta s kraljicom Elizabetom kazao da su odnosi dvije zemlje dobri iako se ne može zaboraviti prošlost. 

 

Na današnji dan dogodilo se i sljedeće:

1513 -  Španski istraživač Huan Ponse de Leon, tragajući za mitskim «izvorom mladosti» otkrio je Floridu i proglasio je posjedom Španije. Godine 1845. Florida je postala jedna od saveznih država SAD.

1913 - U Pekingu je počelo zasjedanje prvog kineskog parlamenta.

1971 - U Londonu je održan Prvi svjetski kongres Roma, na kojem je verifikovan naziv pripadnika tog naroda – Romi. Odlukom Ujedinjenih nacija 8. april je proglašen za Svjetski dan Roma.

1993 - Makedonija je primljena u Ujedinjene nacije.

2010 - U Švajcarskoj je, u 64. godini, umro Malkolm Meklaren, legendarni menadžer „Sex Pistolsa“ i jedan od tvoraca pank pokreta.

2014 - Bivši saradnik američke Nacionalne bezbjednosne agencije Edvard Snouden učestvovao je putem video linka u radu konferencije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope o masovnom nadzoru. Snouden je tom prilikom izjavio da nema najmeru da naškodi vladi Sjedinjenih Američkih Država, već da je poboljša. Dobijanjem  azila u Rusiji, ocijenio je da bi međunarodna zajednica trebalo da usaglasi nove zajedničke norme ponašanja u vidu sporazuma o sprečavanju masovnog nadzora. 

]]>
Wed, 8 Apr 2020 00:00:00 +0100 Kalendar http://www.rtcg.me/kultura/kalendar/7912/8-april.html
Sjutra prva dječija predstava na YouTube-u http://www.rtcg.me/kultura/filmipozoriste/275161/sjutra-prva-djecija-predstava-na-youtube-u.html Prvi internet regionalni festival teatra za djecu (PIR festival) počinje sjutra predstavom ''Čarobnjak iz Oza'', u režiji Jagoša Markovića, saopšteno je iz Gradskog pozorišta Podgorica. ]]>

Početak je zakazan za 17 h na Youtube kanalu Gradskog pozorišta Podgorica.

Režija, idejno riješenje scenografije i scenski pokret: Jagoš Marković.

Igraju: Kristina Stevović, Jelena Simić, Dejan Đonović, Božidar Zuber, Branimir Popović, Sejfo Seferović, Sanja Popovići Filip Đuretić.

Kompozitor je Ljubomir Ninković, kostimografiju je uradila Marija Marković, dizajn svijetla je Radomir Stamenković, a asistent reditelja Darko Bjelobrković.

]]>
Tue, 7 Apr 2020 14:50:00 +0100 Film i pozorište http://www.rtcg.me/kultura/filmipozoriste/275161/sjutra-prva-djecija-predstava-na-youtube-u.html
Narodni muzej otvorio vrata za virtuelne posjete http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/275058/narodni-muzej-otvorio-vrata-za-virtuelne-posjete.html Narodni muzej Crne Gore se pridružio kampanji Ministarstva kulture Crne Gore pod nazivom "Živimo kulturu #ostanidoma". U danima socijalne izolacije, ta je institucija ponudila građanima sadržaje koje mogu pratiti iz kuće. ]]>

"Poštujući mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, zatvorili smo muzeje za posjete, ali smo otvorili vrata za virtuelne posjete. Kroz virtuelne ture mogu se posjetiti Umjetnički muzej, Muzej kralja Nikole, Njegoševa Biljarda i Arheološka zbirka u Istorijskom muzeju, a narednih dana za virtuelnu posjetu biće dostupni Etnografski i Istorijski muzej, Reljefna karta Crne Gore i Njegošev mauzolej na Lovćenu", kazao je PR Narodnog muzeja Ivan Mijanović.

Pored toga, kako je dodao u izjavi za agenciju Infobiro Montenegro, Narodni muzej je započeo onlajn prikazivanje svojih izložbi koje su bile u postavci prilikom donošenja mjera o zatvaranju muzeja za posjetioce. Prezentacije izložbi se mogu pogledati i na YouTube kanalu Narodnog muzeja, te na društvenim mrežama.

"Prva izložba koja se već može pogledati je 'Plamene zore – 100 godina Komunističke partije Jugoslavije' u Crnogorskoj galeriji umjetnosti 'Miodrag Dado Đurić' na Cetinju, a uskoro će se prezentovati i izložbe 'Juta i zemlja Crnih brda', 'Pečati iz fondova Dvorskog arhiva', 'I bi slovo', vajara Milivoja – Miška Babovića, posvećenu 525 godina štamparstva Božidara Vukovića i retrospektivnu izložbu Toma Pavićevića. Narodni muzej će uskoro omogućiti i virtuelne posjete ovih izložbi", naveo je Mijanović.

Dodatno, u danima socijalno izolovanog funkcionisanja javnosti će se onlajn predstaviti i najznačajniji muzejski eksponati koji se čuvaju u Narodnom muzeju Crne Gore.

Linkovi za virtuelne posjete su: Umjetnički muzej (https://goo.gl/maps/KjYSU1vDBE1reb9S6), Muzej kralja Nikole (https://goo.gl/maps/myXfUmcB8whxNXen8), Njegoševa Biljarda (https://goo.gl/maps/bE1yRU3QBDFjwapc8), Arheološka zbirka (https://goo.gl/maps/AoAxf757AnUctokBA).

Podsjetimo, vođeno sloganom „Toliko toga možemo doživjeti od kuće“, Ministarstvo kulture se punim kapacitetom priključilo zvaničnoj kampanji Vlade Crne Gore „Ostani doma” i to kroz prostor obezbijeđen na javnom servisu, OnDemand platformi kablovskih operatera, ali i kroz LIVE mogućnosti online kanala komunikacije. Najavljeno je i aktiviranje platforme „Živimo kulturu“, gdje će pored Online Art marketa, biti zastupljeni i radovi crnogorskih umjetnika sa konkursa za podršku projektima u oblasti stvaralaštva.

]]>
Mon, 6 Apr 2020 15:02:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/275058/narodni-muzej-otvorio-vrata-za-virtuelne-posjete.html
Prvi internet regionalni festival teatra za djecu http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274950/prvi-internet-regionalni-festival-teatra-za-djecu.html Gradsko pozorište Podgorica predstavlja Prvi internet regionalni festival teatra za djecu (PIR festival) od 08. do 16. aprila. Najmlađa publika će moći preko YouTube kanala Gradskog pozorišta, sa početkom u 17 h, da gleda predstave 9 regionalnih teatara. ]]>

Gradsko pozorište iz Podgorice iniciralo je, a većina pozorišta za djecu iz regiona prihvatilo, novu akciju koja omogućava djeci u vrijeme izolacije da prate pozorišne predstave.

Festival je takmičarskog karaktera, predstave će biti vrijednovane glasovima publike, takozvanim lajkovima.

Gradsko pozorište učestvuje sa „ Čarobnjakom iz Oza“, pozorište „ Boško Buha“ iz Beograda sa „ Malom sirenom“ , Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke sa „ Avanturama maloga JUJU“, Pozorište mladih iz Novog Sada prikazaće „ Lepoticu i zver“ , Pozorište mladih iz Sarajeva „ Kekec“, Dečije pozorište Subotica „ Par cipela“, Malo pozorište „ Duško Radović“ iz Beograda „ Strašne priče braće Grim“, Pozorište „ Pinokio“ „ Knjiga o džungli", a Crna Gora ima još jednog predstavnika, Festival pozorišta za djecu iz Kotora sa projektom „ Njegoš za djecu: Kako rastu veliki ljudi“.

''Respektabilni naslovi relevatnih regionalnih pozorišta čine ovaj festival jednim od najznačajnijih kulturoloških poduhvata u ovom dijelu Evrope kada je u pitanju teatarsko stvaralaštvo za mlade u vremenu zatvorenih pozorišnih zgrada'', saopšteno je iz Gradskog pozorišta.

Navode da je pilot projekat festivala već generisao nova promišljanja i mogućnosti dalje nadgradnje ovakve prezentacije predstava i saradnje profesionalnih dječijih pozorišta.

 

]]>
Sun, 5 Apr 2020 15:30:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274950/prvi-internet-regionalni-festival-teatra-za-djecu.html
Filmovi koje bi trebalo pogledati u izolaciji http://www.rtcg.me/kultura/filmipozoriste/273032/filmovi-koje-bi-trebalo-pogledati-u-izolaciji.html Društveni život pao je u drugi plan, a briga za zdravlje na prvom je mjestu. Budući da su sva društvena zbivanja otkazana, sastavili smo listu filmova i serija koje možete gledati. Umjetnik Damir Murseljević za čitaoce Portala RTCG predlaže filmove koje bi valjalo pogledati. ]]>

Spisak filmova koje može gledati cijela familija, uključujući i djeca.

Animirani dugometražni filmovi

Wall-E (2008)
Les Triplettes de Belleville (2003)
Fantastic Mr. Fox (2009)
Alladin (1992)
The Lion King (1994)
James and the Giant Peach (1996)
Monster Inc. (2001)
Ratatouille (2007)
Toy Story (2005)
The Sword in the Stone (1963)
Lady and the Tramp (1955)
Fantasia (1940)

Feel-Good Movies

Love Actually (2003)
High Fidelity (2000)
School of Rock (2003)
Amelie (2001)
The Princess Bride (1987)
Groundhog Day (1993)
Billy Elliot (2000)
Big (1988)
Little Miss Sunshine (2006)
Jerry Maguire (1996)
When Harry Met Sally (1989)
Bend It Like Beckham (2002)
Clueless (1995)
Back to Future (1985 / 1989 / 1990)

Eventualno bi u ovoj kategoriji mogli svrstati i neke filmove iz opusa režisera kao što su:

Wes Anderson
The Life Aquatic with Steve Zissou (2004)
Moonrise Kingdom (2012)
The Grand Budapest Hotel (2014)

Pedro Almodovar
Mujeres al borde de un ataque de nervios – Žene na ivici nervnog sloma (1988)
Tacones Lejanos – Visoke potpetice (1991)
Kika (1993)
Pain & Glory (2019)

Woody Allen
Sleeper (1973)
Love and Death (1975)
Annie Hall (1977)
Manhattan (1979)
Mighty Aphrodite (1995)
Hollywood Ending (2002)
Midnight in Paris (2011)

Billy Wilder
The Seven Year Itch (1955)
Some Like It Hot (1959)
The Apartment (1960)
One,Two,Three (1961)
The Front Page (1974)

Ernst Lubitsch
Trouble in Paradise (1932)
Bluebeard’s Eight Wife (1938)
The Shop Around the Corner (1940)
To Be or Not to Be (1942)
Heaven Can Wait (1943)

Braća Marx
Monkey Business (1931)
A Night at the Opera (1935)
A Night in Casablanca (1946)

+ klasične komedije tipa:

The Philadelphia Story (1940)
Mrs Doubtfire (1993)
It Happened One Night (1934)
Raising Arizona (1987)
His Girl Friday (1940)
The General (1926)
Play It Again, Sam (1972)
PlayTime (1973)
Trading Places (1983)
Bringing Up Baby (1938)

 

 

]]>
Sat, 4 Apr 2020 21:41:00 +0100 Film i pozorište http://www.rtcg.me/kultura/filmipozoriste/273032/filmovi-koje-bi-trebalo-pogledati-u-izolaciji.html
Posjete sajtu muzeja Luvr udesetostručene http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274763/posjete-sajtu-muzeja-luvr-udesetostrucene.html Posjete sajtu pariskog muzeja Luvra posljednjih dana su skočile sa 40.000 na 400.000 posjeta dnevno, posebno od karantina stanovništva u Francuskoj i drugim djelovima svijeta uvedenog u borbi protiv širenja korona virusa. ]]>

Kao i svi muzeji koji su primorani na zatvaranje, Luvr kao najposjećeniji muzej na svijetu koji je prošle godine zabilježio skoro deset miliona posjeta, traži načine da virtuelnim posjetiocima u karantinu koji obično nemaju vremena da ga fizički posjete, ponudi kolekcije, izložbe i priče o istoriji te kulturne ustanove.

Sajt www.louvre.fr je povećao ponude, kao što su snimljena predavanja, crtani filmovi i snimci koje je muzej napravio posljednjih godina.

Zanimljiva je ponuda virtuelnog iskustva pod nazivom "Sastanak sa Đokondom" koja je bila predstavljena na izložbi o Leonardu da Vinčiju. To iskustvo omogućava virtuelnom posjetiocu da zaroni u svijet čuvene Mona Lize, da gleda kako se pomjera i da posmatra detalje na slici.

Ponuđen je i video snimak jutjubera Florijana Buloa, sa zvucima koji deluju umirujuće uz virtuelnu šetnju po muzeju.

Popularan podkast po nazivom "Kada slika priča priču o Leonardu" nudi otkrivanje pet slika o Da Vinčiju.

Luvr je od 2009. godine pojačao prisustvo na društvenim mrežama. Zahvaljući 14 naloga na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu i drugim aplikacijama, muzej prati 7,9 miliona pretplatnika.

]]>
Fri, 3 Apr 2020 23:24:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274763/posjete-sajtu-muzeja-luvr-udesetostrucene.html
Prvi Internet regionalni festival teatra za djecu http://www.rtcg.me/kultura/filmipozoriste/274760/prvi-internet-regionalni-festival-teatra-za-djecu.html Gradsko pozorište Podgorica organizovaće od 8. do 16. aprila prvi Internet regionalni festival teatra za djecu – PIR fest. ]]>

Kako je saopšteno, tokom trajanja festivala, najmlađa publika će imati priliku da na YouTube kanalu Gradskog pozorišta, sa početkom u 17 sati pogleda predstave devet reginalnih teatara.

Gradsko pozorište iz Podgorice iniciralo je, a većina pozorišta za djecu iz regiona prihvatilo, novu akciju koja omogućava djeci u vrijeme izolacije da prate pozorišne predstave. Festival je takmičarskog karaktera, predstave će biti vrijednovane glasovima publike , takozvanim lajkovima. Gradsko pozorište učestvuje sa „ Čarobnjakom iz Oza“, pozorište „ Boško Buha“ iz Beograda sa „ Malom sirenom“ , Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke sa „ Avanturama maloga JUJU“, Pozorište mladih iz Novog Sada prikazaće „ Lepoticu i zver“ , Pozorište mladih iz Sarajeva „ Kekec“, Dečije pozorište Subotica „ Par cipela“, Malo pozorište „ Duško Radović“ iz Beograda „ Strašne priče braće Grim“, Pozorište „ Pinokio“ „ Knjiga o džungli", a Crna Gora ima još jednog predstavnika, Festival pozorišta za djecu iz Kotora sa projektom „ Njegoš za djecu: Kako rastu veliki ljudi“.

"Respektabilni naslovi relevatnih regionalnih pozorišta čine ovaj festival jednim od najznačjnijih kulturoloških poduhvata u ovom dijelu Evrope kada je u pitanju teatarsko stvaralaštvo za mlade u vremenu zatvorenih pozorišnih zgrada. Pilot prijekat festivala već je generisao nova promišljanja i mogućnosti dalje nadgradnje ovakve prezentacije predstava i saradnje profesionalnih dječijih pozorišta", kazali su iz Gradskog pozorišta.

]]>
Fri, 3 Apr 2020 21:15:00 +0100 Film i pozorište http://www.rtcg.me/kultura/filmipozoriste/274760/prvi-internet-regionalni-festival-teatra-za-djecu.html
Vizuelna rješenja za #UčiDoma mladih likovnjaka http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274690/vizuelna-rjesenja-za-ucidoma-mladih-likovnjaka.html Da je koncept #UčiDoma probudio kreativnost kod učenika drugog razereda Srednje likovne škole „Petar Lubarda“ na Cetinju, pokazuju likovno - grafička rješenja koja su napravili inspirisani učenjem od kuće. ]]>

Naime, oni su kroz vanredni zadatak, služeći se crtačkim alatom Adobe paketa na predmetu Grafički programi kod profesorice Irene Vuković, u veoma kratkom vremenskom roku predložili likovno - grafička rješenja i time doprinijeli kampanji #UčiDoma.

“Kao budući likovni umjetnici, učenici su pokazali poseban senzibilitet za projekat i svojim radovima pozvali učenike širom Crne Gore da ostanu kućama i iskoriste ovo vrijeme za učenje, ali i razvijanje talenata i kreativnost”, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Ova ustanova je, po smjernicama Ministarstva prosvjete i Centra za stručno obrazovanje, uspostavila vaspitno-obrazovni rad već u prvim danima nakon zatvaranja škola.     

                                               

“U nastavi im pomažu Google učionice, a kako izgleda ovakav vid nastave učenicima umjetničke škole, pokazuju albumi iz učionica koji govore koliko su učenici kreativni i koliko je saradnja na relaciji nastavnik - učenik kvalitetna. Albumi se mogu pogledati na Facebook stranici škole kao i na sajtu http://lubarda.edu.me/”, saopštili sui z Ministarstva.

]]>
Fri, 3 Apr 2020 10:18:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274690/vizuelna-rjesenja-za-ucidoma-mladih-likovnjaka.html
Virtuelno prikazivanje izložbi Narodnog muzeja http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274651/virtuelno-prikazivanje-izlozbi-narodnog-muzeja.html Narodni muzej Crne Gore počeo je virtuelno prikazivanje svojih izložbi koje su bile u postavci prilikom donošenja mjera o zatvaranju muzeja za posjetioce, usljed pandemije korona virusa. ]]>

Prva izložba koja se virtuelno može posjetiti je „Plamene zore – 100 godina Komunističke partije Jugoslavije“ u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju.

Prezentacija izložbe se može pogledati na YouTube kanalu NMCG.

Narodni muzej će u narednom periodu javnosti predstaviti virtuelne prezentacije ostalih aktuelnih izložbi – „Juta i zemlja Crnih brda“, „Pečati iz fondova Dvorskog arhiva“, „I bi slovo“, vajara Milivoja – Miška Babovića, posvećenu 500 godina štamparstva Božidara Vukovića i retrospektivnu izložbu Toma Pavićevića. U danima socijalno izolovanog funkcionisanja javnosti će se on-line predstaviti i najznačajniji muzejski eksponati koji se čuvaju u Narodnom muzeju Crne Gore.

Narodni muzej je proteklih dana otvorio svoja vrata za virtuelnu posjetu stalnih postavki, u okviru kampanje „Živimo kulturu #ostanidoma“, koju je Ministarstvo kulture pokrenulo sa ciljem da građanima Crne Gore, u danima socijalno izolovanog funkcionisanja, ponudi kulturne i umjetničke sadržaje onim kanalima komunikacije koji su dostupni iz kuće, poštujući mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Kroz virtuelne ture mogu se posjetiti Umjetnički muzej, Muzej kralja Nikole, Njegoševa Biljarda i Arheološka zbirka Istorijskog muzeja, dok će uskoro biti dostupne i virtuelne posjete Etnografskog i Istorijskog muzeja.

Linkovi za virtuelne posjete su:

Umjetnički muzej: https://goo.gl/maps/KjYSU1vDBE1reb9S6

Muzej kralja Nikole: https://goo.gl/maps/myXfUmcB8whxNXen8

Njegoševa Biljarda: https://goo.gl/maps/bE1yRU3QBDFjwapc8

Arheološka zbirka: https://goo.gl/maps/AoAxf757AnUctokBA

]]>
Thu, 2 Apr 2020 23:00:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274651/virtuelno-prikazivanje-izlozbi-narodnog-muzeja.html
Virtuelna izložba "Okom Tivćana" http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274591/virtuelna-izlozba-okom-tivcana.html JU Muzej i galerija Tivat koji je privremeno zatvoren za posjete, u skladu sa preporukama NKT-a, za publiku je pripremio tradicionalnu izložbu fotografija "Okom Tivćana" u virtuelnom sadržaju. ]]>

Ovim projektom su se pridružili kampanji koju je Ministarstvo kulture pokrenulo sa ciljem da građanima Crne Gore, u danima socijalnog izolovanja, ponudi kulturne i umjetničke sadržaje "Živimo kulturu #ostanidoma.

"Tradicionalna izložba fotografija 'Okom Tivćana' održana je već četiri puta u galeriji JU Muzej i galerija Tivat. Učesnici izložbe su profesionalci i amateri koje povezuje ljubav prema fotografiji. Samo iz ljubavi koju fotograf prenosi kroz objektiv može biti prikazan svijetu drugačiji, a opet vjeran prikaz stava o onome što je fotografisano. Kroz fotografije prikazane su znamenitosti grada, kultura, običaji i život Tivćana, prirodne ljepote našega grada, ali i savremena svakodnevnica života", ističu u Muzeju.

Autori fotografija su: Anton Gula Marković, Roko A. Stjepčević, Đurica Nikolić, Dragan Rajčević, Bojan Janković, Mateo Gašparini, Maja Gašparini, Ana Marković Andrašić, Miško Kordić, Mihael Miko Đuričić, Monika Marku, Dalibor Ševaljević, Dragan Redžo, Vladislav Trapara, Ivana Petković, Sanja Matković, Biljana Kralj, Sonja Štilet, Damir Nesimi i Jana Ilić.

Kolektivnu izložbu "Okom Tivćana" možete pristupiti preko linka:
https://www.theasys.io/viewer/POwRke90KC5FVEvj73prwQ8V0iZ3Xb/

Kolektiv JU Muzej i galerija Tivat planira još virtuelnih sardžaja za svoju publiku.

]]>
Thu, 2 Apr 2020 11:26:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274591/virtuelna-izlozba-okom-tivcana.html
Za izdavačku djelatnost iz oblasti kulture 5.000 eura http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274575/za-izdavacku-djelatnost-iz-oblasti-kulture-5000-eura.html Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Tivat raspisao je konkurs za raspodjelu sredstava od 5.000 eura opredijeljnih iz budžeta Opštine za izdavačku djelatnost u 2020. godini. ]]>

Na konkursu mogu učestvovati NVO, fizička i pravna lica sa teritorije Crne Gore, koji ispunjavaju kriterijume. Pravo učešća nemaju javne ustanove i subjekti čiji rad se finansira iz Budžeta Crne Gore, odnosno Budžeta Opštine, sredstvima planiranim za kulturu, kao i nevladine organizacije kojima su odobrena sredstva za iste projekte iz Budžeta Crne Gore, odnosno Budžeta Opštine.

"Učesnik konkursa koji je sredstva za projekat u ukupnom iznosu dobio od drugog donatora ne može dobiti sredstva. Konkursom je predviđeno i sufinansiranje dopunjenih izdanja ranije izdate publikacije, kao i reprint izdanja, shodno uslovima konkursa. Kriterijumi za vrednovanje projekata po ovom konkursu su umjetnički kvalitet i značaj za razvoj crnogorske i lokalne kulture, međunarodna afirmacija crnogorske kulture i usklađenost predloženog iznosa sredstava po planiranim aktivnostima projekta.
Prioritet za sufinansiranje imaju autori iz Tivta, odnosno autori čija je publikacija od značaja za Tivat i Boku Kotorsku", pojašnjavaju u Opštini Tivat.

Kako dodaju, Opština može sufinansirati projekat najviše do 50 odsto iznosa ukupnih sredstava potrebnih za njegovu realizaciju.
Prijava na konkurs sa propratnom dokumentacijom podnosi se u roku od 30 dana od dana objavljivanja, zaključno sa 16.4.2020.godine. Informacije o svim pitanjima od značaja za učešće na Konkursu mogu se dobiti svakog radnog dana od 9 do 12 sati na broj telefona 032/661-334, kao i na e-mail adresu, ana.ivanovic@opstinativat.me.

]]>
Thu, 2 Apr 2020 10:43:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274575/za-izdavacku-djelatnost-iz-oblasti-kulture-5000-eura.html
Knjiga Jovane Bojović ugledala svjetlost dana http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274468/knjiga-jovane-bojovic-ugledala-svjetlost-dana.html U izdanju Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije izašla je knjiga „Magla: vidljive tačke“ Jovane Bojović. ]]>

“Jovana Bojović je pjesnikinja neukrotive misli, brzog pokreta i odrješitog stila. S čulima osjetljivim na stvarnost, podešenim za raspoznavanje pjesničkih situacija. Pred nama je glas iz magle pisan, sasvim svjesno i nerijetko manirom brutalne direktnosti. Kako bi rekao drevni autor uvodnog citata: „Otvorenih očiju, otvorenog srva“. Jovana Bojović tako pjesnički promišlja širom otvorenih čula dok se pred njenim glasom otvara sam svijet u svojim prolaznim nepredvidljivostima. Tiha osveta čitaoca je u činjenici da ona u tome uspijeva”, zapisao je književnik Pavle Goranović u recenziji.

Jovana Bojović rođena je 1989. godine u Podgorici. Diplomirala je dramaturgiju na FDU Cetinje, a master akademske studije  završila na FDU, Beograd. Dobitnik je više nagrada za najboljeg studenta Fakulteta dramskih umjetnosti. Doktorant je na Akademiji umetnosti Novi Sad. Scenarista je devet epizoda TV serije „Božićni ustanak“. Dobitnica je prve nagrade „Ratkovićevih večeri poezije“ u Bijelom Polju za rukopis „S glavom u torbi“.  Istoimena knjiga, u izdanju JU Ratkovićeve večeri poezije, ušla je u širi izbor za nagradu Biljana Jovanović 2017. godine. Jovana Bojović predaje filmski i televizijski scenario i dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

 

 

 

]]>
Wed, 1 Apr 2020 11:41:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274468/knjiga-jovane-bojovic-ugledala-svjetlost-dana.html
Odgođeno takmičenje recitatora u Lovćencu http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274313/odgodjeno-takmicenje-recitatora-u-lovcencu.html Finalno takmičenje četvrte Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine, koje je trebalo da bude održano 24. aprila ove godine u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu, odloženo je zbog vanrednog stanja prouzrokovanim pandemijom koronavirusa. ]]>  

“Školama u Vojvodini će naknadno biti dostavljen novi termin održavanja smotre koja je jedina  manifestaciju na crnogorskom jeziku u prosvjetnom i obrazovnom sistemu Republike Srbije”, saopštilo je Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo "Princeza Ksenija".

Na prošlogodišnjoj smotri učestvovali su učenici iz 15 škola sa teritorije AP Vojvodine.

“Pokloni za sve učesnike finalne smotre su odabrane knjige iz crnogorske književnosti, a nagrada za najuspješnije takmičare i njihove nastavnike je putovanje na Cetinje, posjeta Fakultetu za crnogorski jezik i književnost i obilazak kulturno istorijskih znamenitosti prijestonice Crne Gore”, navodi se u soapštenju.

]]>
Tue, 31 Mar 2020 09:31:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274313/odgodjeno-takmicenje-recitatora-u-lovcencu.html
Van Gogova slika ukradena iz muzeja http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274270/van-gogova-slika-ukradena-iz-muzeja.html Slika holandskog umjetnika Vinsenta van Goga ukradena je prošle noći iz holandskog muzeja koji je zatvoren u okviru mjera za suzbijanje koronavirusa, objavili su danas policija i muzej. ]]>

Muzej Singer Laren u istočnom Amsterdamu saopštio je da je Van Gogova slika "Županijska bašta u Nunenu u proljeće 1884", ukradena u ranim jutarnjim časovima.

Evert van Os Generalni direktor muzeja koji čuva kolekciju američkog para Vilijama i Ane Singer rekao je da je "gnijevan, šokiran i tužan" zbog krađe.

Nije objavljena vrijednost slike koja je bila na pozajmici iz muzeja u holandskom gradu Groningeru.

Policija je saopštila da su lopov ili lopovi razbili staklena vrata na ulazu u muzej što je pokrenulo alarm, ali dok je policija došla, nestali su i slika i ko god ju je ukrao.

U 2007. lopovi su iz tog muzeja ukrali sedam djela iz Bašte skupltura uključujući bronzani kip Ogista Rodena "Mislilac". Ta čuvena skulptura je vraćena nekoliko dana kasnije, ali bez jedne noge.

]]>
Mon, 30 Mar 2020 23:41:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274270/van-gogova-slika-ukradena-iz-muzeja.html
Preminuo Draško Savković http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274128/preminuo-drasko-savkovic.html Dugogodišnji koreograf i umjetnički rukovodilac Folkornog ansambla KIC-a "Budo Tomović" Draško Savković preminuo je juče u 74. godini. ]]>

Iz KIC-a je saopšteno da je Savković bio čovjek koji je generacije i generacije mladih ljudi širom Crne Gore učio prvim koracima folklornih igara, šireći na taj način i ljubav prema kulturnoj baštini, muzici, plesu, narodnim nošnjama, druženju, putovanjima.

"Ostaće u najljepšem sjećanju kako zaposlenih u Domu omladine, odnosno KIC-u “Budo Tomovic” tako i brojnih folkloraša našeg ansambla po svom prepoznatljivom talentu, ljubavi i pregalaštvu, kao i po sjajnim rezultatima koji su trajna vrijednost -srca kulture grada- i najstarijeg podgoričkog folklornog ansambla JU KIC “Budo Tomović”, navodi se u saopštenju.

Draško Savković je bio diplomirani etnolog i jedno od najvećih imena crnogorskog folklora.

Rođen je 19. decembra 1945. godine u Podgorici, završio Gimnaziju u svom rodnom gradu, pa diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu na Katedri za etnologiju.

Od 1984. bio je umjetnički rukovodilac folklornog ansambla KIC-a “Budo Tomović”, gdje je radio do penzionisanja 2008. godine. Sa ovim ansamblom postiže značajne rezultate, između ostalog osvaja drugo mjesto na svjetskom festivalu folklora u Dižonu u Francuskoj 1986. godine. Izdaje 2005. godine knjigu pod nazivom “Narodne nošnje, igre i pjesme u Crnoj Gori”, koja će u kolaboraciji sa Slovenskom katedrom na kalifornijskom Univerzitetu UCLA biti editovana kao prva studija o crnogorskoj umjetnosti koja će se naći u biblioteci ovog čuvenog Univerziteta. Zajedno sa sinom Goranom 2006. godine osniva KUD “Crvena stijena” u Tološima. Jedan je od osnivača i prvi predsjednik Udruženja folklornih ansambala Crne Gore.

Neke od njegovih najboljih koreografija su: “Crnogorsko oro”, “Crnogorka”, “Vrsuta”, “Albanske igre” i “Vranjanska svita” i nalaze se na repertoaru KUD-a “Crvena stijena” i Folklornog ansambla KIC-a “Budo Tomović”.

Sahrana je obavljena u krugu porodice.

]]>
Sun, 29 Mar 2020 17:35:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274128/preminuo-drasko-savkovic.html
Virtuelne ture kroz postavke Narodnog muzeja http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274085/virtuelne-ture-kroz-postavke-narodnog-muzeja.html Kampanji "Živimo kulturu #ostanidoma", koju Ministarstvo kulture realizuje s ciljem da građanima Crne Gore u periodu socijalno izolovanog funkcionisanja, ponudi kulturne i umjetničke sadržaje onim kanalima komunikacije koji su dostupni iz kuće, priključio se i Narodni muzej Crne Gore. ]]>

Kroz virtuelne ture moguće je obići postavke četiri muzejske jedinice koje funkcionišu u sklopu ove institucije.

To su: Muzej kralja Nikole, Umjetnički muzej, Istorijski muzej i Njegoševa Biljarda.

Virtuelni obilasci muzejskih jedinica dostupni su na sljedećim linkovima:

Muzej kralja Nikole: https://goo.gl/maps/myXfUmcB8whxNXen8

Umjetnički muzej: https://goo.gl/maps/KjYSU1vDBE1reb9S6

Istorijski muzej: https://goo.gl/maps/AoAxf757AnUctokBA

Biljarda: https://goo.gl/maps/bE1yRU3QBDFjwapc8

Izuzev ovoga, Narodni muzej Crne Gore priprema i virtuelne prezentacije svih izložbi koje su bile u toku u momentu donošenja mjera usljed pandemije korona virusa. 

Podsjetimo, proteklih dana u okviru kampanje „Živimo kulturu #ostanidoma“ upriličeni su i virtuelni obilasci 75. tradicionalne godišnje izložbe Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, kao i stalne postavke galerije „Risto Stijović” u Podgorici. Ministarstvo kulture sa domaćim institucijama kulture, u okviru pomenute kampanje, priprema još sličnih projekata.

 

 

]]>
Sun, 29 Mar 2020 11:16:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274085/virtuelne-ture-kroz-postavke-narodnog-muzeja.html
Iz fotelje "prošetajte" svjetskim muzejima http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/273924/iz-fotelje-prosetajte-svjetskim-muzejima.html Najsigurniji način da se zaštitite i pomognete sprečavanju širenja koronavirusa je da ostanete doma, a savremene platforme vam daju mogućnost da i preko interneta "prošetate" najpoznatijim svjetskim muzejima i galerijama. ]]>

Pored preporuka da vrijeme iskoristite čitajući, učeći, gledajući televiziju, postoji način i da tokom izolacije "posjetite" svjetske muzeje iz svoje fotelje.

Platforma Google Arts and Culters su se udružile sa preko dvije i po hiljade muzeja i galerija širom svijeta, kako bi u ovom periodu zainteresovanima omogućili virtuelne ture.

Ova kolekcija uključuje saradnju sa Britanskim muzejem u Londonu, Gugenhajmom u Njujorku, muzejom Van Goga u Amsterdamu, Nacionalnom galerijom umjestnosti u Vašingotnu i mnogim drugim mjestima, koja vam mogu pružiti znanja o umjetnosti, istoriji i nauci.]]>
Sat, 28 Mar 2020 23:45:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/273924/iz-fotelje-prosetajte-svjetskim-muzejima.html
Nokturno za solo violinu, orkestar i elektroniku http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274003/nokturno-za-solo-violinu-orkestar-i-elektroniku.html Crnogorski orkestar mladih premijerno je, u Jutarnjem programu TVCG, predstavio koncertni spot savremene kompozicije mladog crnogorskog kompozitora Milivoja Pićurića: Nokturno za solo violinu, orkestar i elektroniku. ]]>

Članice Crnogorskog orkestra mladih kontabasistkinja Neda Mališić i violinistkinja Dajana Pavićević javile su se iz Pariza gdje studiraju, rade i žive.

One su u Jutarnjem programu najavile spot koji je snimljen u produkciji "Udruženja mladih umjetnika Crne Gore" a uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore.

Crnogorski orkestar mladih osnovalo je "Udruženje mladih umjetnika Crne Gore’’ 2018. godine. Nakon uspješne godine, u septembru 2019, COM postaje predstavnik Crne Gore u “Evropskoj orkestarskoj federaciji”.

Čine ga muzičari iz naše zemlje, koji su većinom svoju karijeru započeli u inostranstvu.

]]>
Sat, 28 Mar 2020 13:13:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/274003/nokturno-za-solo-violinu-orkestar-i-elektroniku.html
''Lukrecija iliti Ždero'' večeras na YouTube kanalu http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/273866/lukrecija-iliti-zdero-veceras-na-youtube-kanalu.html Gradsko Pozorište Podorica danas će povodom Svjetskog dana pozorišta, premijerno na YouTube kanalu, sa početkom u 20:10 h, prikazati predstavu ''Lukrecija iliti Ždero'' u režiji Jagoša Markovića. ]]>

U predstavi igraju: Kristina Obradović, Emir Ćatović, Branimir Popović, Dubravka Drakić, Božidar Zuber, Mišo Obradović, Momčilo Otašević, Slaviša Grubiša, Simo Trebješanin, Jelena Simić, Julija Milačić, Maja Šarenac. Radmila Božović, Smiljana Martinović, Filip Đuretić, Marko Radonjić, Danijela Vukadinović, Andrea Delibašić, Ivana Drakić, Sanja Vujović, Ana Babac, Jelena Vukčević, Slobodan Vukčević, Milovan Vuković, Emir Ćatović, Smiljana Martinović, Radmila Božović, Ana Babac, Velimir Čukić.

 

 

 

]]>
Fri, 27 Mar 2020 15:46:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/273866/lukrecija-iliti-zdero-veceras-na-youtube-kanalu.html
Prednost projektima sanacije posljedica pandemije http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/273771/prednost-projektima-sanacije-posljedica-pandemije.html Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO objavila je Poziv za prijavu projekata u okviru UNESCO Programa participacije za 2020-2021. godinu, a prednost će imati oni projekti koji su usmjereni na sanaciju posljedica od pandemije izazvane virusom Kovid-19. ]]>

"Kroz projekte u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, ali i ostalih tema od značaja za djelokrug rada UNESCO, aplikanti treba da pruže kreativan i edukativan odgovor, usmjeren na što veći broj ciljnih grupa, prije svega na djecu, omladinu, kao i starije stanovništvo. U nacionalnoj predselekciji ovog puta prednost će imati projekti usmjereni na sanaciju posljedica nastalih usljed pandemije korona virusa", ističe se u saopštenju Ministarstva kulture.

Krajnji rok za prijavu projekta je 30. april 2020. godine. Nosioci mogu biti pravna lica koja mogu osigurati kvalitetnu implementaciju projekta, koji treba da bude usklađen sa dokumentom 39 C/61, programom i budžetom UNESCO, te drugim relevantnim strateškim dokumentima.

Što se tiče budžeta, na 40. sazivu Generalne konferencije UNESCO odlučeno je da za period 2020-2021, ukupna vrijednost finansijske podrške za prijavljene projekte ne bi trebalo da bude veća od 26.000 američkih dolara za nacionalni projekat ili aktivnost, 28.000 za subregionalne ili među-regionalne projekte ili aktivnosti i 38.000 dolara za regionalne projekte ili aktivnosti. Projekti koji dobiju podršku UNESCO u okviru ovog ciklusa, moraju biti realizovani zaključno sa 31. decembrom 2021. godine.

Prema propozicijama programa, predselekciju prijava obaviće Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO. Rezultati predselektovanih, ali i finalno odobrenih projekata biće objavljeni na sajtu Nacionalne komisije i na sajtu Ministarstva kulture.

"Prijavne obrasce na engleskom jeziku potrebno je dostaviti u elektronskoj i štampanoj formi do 30. aprila 2020. godine, Crnogorskoj nacionalnoj komisiji za UNESCO. Obrasce u elektronskoj formi dostaviti na adresu: tijana.vujovic@mku.gov.me, a potpisane i ovjerene originale u dva primjerka na poštansku adresu: Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO, Ministarstvo kulture Crne Gore Ulica Njegoševa, 81250 Cetinje, sa naznakom: Prijava za Program participacije 2020-2021", napominju u Ministarstvu.

 

]]>
Thu, 26 Mar 2020 22:48:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/273771/prednost-projektima-sanacije-posljedica-pandemije.html