RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/rss.html Danska pobjednica 58. Eurosonga http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12923/danska-pobjednica-58-eurosonga.html Danska pjevačica Emeli de Forest, koja je izvela pjesmu „Samo suze“, pobjednica je 58. Eurosonga, završenog u Mlameu. Na drugom mjestu je Farid Mamadov iz Azerbejdžana, dok je Zlata Ognjenić iz Ukrajine na trećoj poziciji.Danska je osvojila 281 poen, gotovo 50 više od drugoplasirane pjesme. Crnogorski žiri maksimalan broj poena, 12, dao je Azerbejdžanu. Ove godine, na Eurosongu je učestvovalo ukupno 39 zemalja, a u završnu fazu takmičenja plasiralo se 26. ]]> Sun, 19 May 2013 00:53:00 +0100 Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12923/danska-pobjednica-58-eurosonga.html Australija http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12855/australija.html Evrovizija se približava kraju…. Ostala je samo ta završna noć u kojoj ćemo saznati ime novog pobjednika i domaćina Eurosonga 2014. Favorita je više… ]]> Danska zvuči kao broj jedan, ali tu su Ukrajina, Azerbejdžan, Švedska, Finska…. Meni lično najviše se sviđa Grčka numera. Uostalom oni će jedini braniti balkansku čast. I Makedonci ispadoše iz drugog polufinala, tako da u ovogodišnjem finalu neće biti niti jedne zemlje sa prostora bivše Jugoslavije… Nisam stigao da vidim Ljupčeta, šefa makedonske delegacije, ali čuh da su i oni strašno ljuti što nijesu ušli u finale… Što ćemo, takva nam je sudbina…. Njima se vratilo nešto što je nama bilo prošle godine kada smo bili jedina zemlja sa ex Yu prostora u prvom polufinalu. A ni ove godine nije pomoglo nikome što su četri bivše Yu države bile na tom prvom nastupu.  Zato jedva čekam da vidim kako je proteklo glasanje. U nedjelju će se sve znati. Ko je kome dao, a ko nije, poene….

Odmaramo, Who See ima još par intervjua, iskoristili smo boravak u Malmeu da ih promovišemo i nakon ispadanja, jer su mnogi zainteresovani za njihov nastup. A i nastupali su dvije noći za redom u Evrovizijskim klubovima. I to je dobro… Ostavili smo trag.

Juče u trgovini ovdje u Malmeu  trgovac me pita odakle sam. Kažem Montenegro. Momak oko dvadeset i nešto godina kaže, a super vam je bila pjesma jedna od mojih najmilijih. ”Pa što ne prođosmo onda, evo ovo slušam već par dana” - pomislih i prećutah, izgovorih samo jedno veliko ”Hvala”.

Prijatelj iz Australije mi kaže da je na australijanskoj listi iz prvog polufinala Who See glasovima publike osvojio drugo mjesto, što je sjajno, jer oni koji se razumiju znaju da je Australija zemlja u kojoj je Eurosong veoma polularan. Zato su na ovoj manifestaciji uvijek prisutne brojne njihove ekipe.

Iskoristio sam slobodan dan da skočim do Kopenhagena. Vozom preko mora, pa ispod mora i evo vas za nekih četrdestak minuta u glavnom gradu Danske. Lijep grad. Veliki, ipak Malme mi se nekako više dopada. Valjda zbog, mojih godina. Mirniji je….

Pakujemo se polako… Primiče se rastanak sa Malmeom….

 

Sabrija Vulić

]]>
Sat, 18 May 2013 11:48:00 +0100 Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12855/australija.html
Sobarice http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12609/sobarice.html Nakon teško prospavane noći ustajemo malo kasnije. Odlazimo na doručak gdje se srećemo.....Priznajem još smo u nevjerici da nijesmo uspjeli proći u finale. ]]> Svjesni smo da smo dali sve od sebe, da je na stejdžu urađeno sve kako treba, da je urađena promocija mnogo jača od raspoloživih sredstava. Ali..... Čitamo rekacije iz zemlje i okruženja na internetu, većina je zadovoljna našim nastupom i to nas sve pomalo tješi. Naravno u moru reakcija ima i bezbroj gluposti, ali to nije bitno....nismo se obrukali, naprotiv... na kanalu You Tube nakon evrovizijskog nastupa broj pregleda se u nekoliko sati popeo na preko 100.000.... to sve govori.

Pravimo raspored za ovaj dan.... Glavna obaveza je uveče u Eurofan klubu gdje Who See i Nina nastupaju.....

Malo da progovorim o hotelu u kojem smo smješteni. Scandic St. Jorgen u samom centru Malmea, Solidan hotel, sa jako lošim internet vezama... Nepojmljivo za jednu uređenu i skupu zemlju kakva je Švedska. Sličan problem je i u press centru. A u hotelu radi i jedan ”Jugović”... Zdravko iz Mostara... Veseo i drag čovjek. Kaže, za  sve što vam treba ja sam tu. I priča nam o osoblju hotela. Kaže vi ste osoblju najmiliji od svih gostiju koji su ovdje sa Eurosonga. A tu su i Danci, Italijani, Britanci, Mađari.... Kaže Zdravko , sobarice su oduševljene vama. Na svakom jutarnjem sastanku, pričaju o tome kako ste pristojni, kako se javite, ne pravite nikakve probleme, kao da niste u hotelu… Lijepo je to čuti. A onda stiže biser od Nine.... Sobarica joj ostavila poklon u sobi... na svoju ruku... zagotivila Ninu. Nina je zlatna djevojka, a ni momci ne zaostaju. Mario je iskoristio pola slobodnog dana da skoči do Kopenhagena, Deda odmara u sobi... Zonjo se vrti u krug.

Popodne odlazimo u organizovani obilazak Malmea... Da kažem pravo i nema se što vidjeti. Od spomenika najinteresantniji su dvorac i crkva Sv. Petra stari oko 700 godina... a cijene razbijaju, daleko su od naših mogućnosti... sa  nama idu i navijači iz Kotora oni se vraćaju  tek u subotu, biće tu sa nama.... Atmosfera se vraća u normalu. Vidjesmo i taj prelijepi most koji spaja Švedsku i Dansku.... Osam kilometara nad morem , osam kilometara na i pod zemljom. Veličanstveno.

Uveče odlazmo na koncert. Mario i Deda sa Ninom praše Igranku, a onda Who See  uz pomoć Zonja pjeva  « Šoferšajben » u prepunoj Sali Eurofan kafea oduševljenje. Evrovizijski fanovi prihvatili su Igranku….

Vraćamo se odmah... Umorni smo... U krevet pa u novi dan... ima još nastupa i intervjua...

 

]]>
Thu, 16 May 2013 09:21:00 +0100 Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12609/sobarice.html
SSSR http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12521/sssr.html I eto desilo se opet. Ispali smo…. Dejan Dedović Dedduh, Mario Đorđević Noyz i Nina Žižić osvjetlali su obraz. Znam da će ova konstatacija mnogima zasmetati, ali istina je. Na žalost, čitajući medije i blogove u CG, neki kao da su to i jedva dočekali. Nema im pomoći i neću više o njima. Svaki poznavalac muzike ovdje u Malmeu okarakterisao je naš nastup najvećom ocjenom. Zvučali su kao da pjevaju na plej bek. Bez i jedne greške, sa atraktivnim nastupom. Svaka im čast. ]]> Međutim nijesu bili jači od glasačke mašine. Često sam u intervjuima u Crnoj Gori govorio o tome da Eurosong nije samo pjevanje, da se igre igraju iza kulisa i eto sada smo i mi zajedno sa Srbima, Hrvatima i Slovencima postali žrtve te igre. Odoše u finale Belgijanci i Litvanci, a šanse na kladionicama su im bile manje od naših. Ali to je Eurosong. Treba znati i ”kuvati”, a kuhinja košta.

Sa druge strane treba reći i to. Holanđani su čekali osam godina da dođu do finala, slično je i sa Belgijancima, a mi smo tek kročili na Evrovizijsku scenu kao nezavisna država.

Po meni kročili smo uspješno, privukli smo pažnju javnosti i sa Rambom i sa Who See feat. Nina Žižić. Poslali smo regionalne zvijezde, pa kako god se to nekima ne dopadalo. Poslije bitke svi su generali, stara je izreka. Mi smo svoju bitku odradili korektno, pošteno i od srca. Za Crnu Goru. Hvala svima koji su bili uz Ninu i Who See, a bilo ih je dosta. Hvala i onima koji su se zabavljali “minirajući” kompletan projekat, hvala im, jer  su pokazali pravo lice.

Posebo hvala velikoj navijačkoj grupi iz Kotora koja je o svom trošku stigla u Malme  i privukla pažnju svih u gradu i samoj Areni.... bili su sjajni, ma kakvi sjajni.... veličanstveni.

Who See će i dalje rušiti vrhove top lista, to je sasvim sigurno. Sa druge strane Evropa je dobila jedan sjajan glas kakav je Nina Žižić, to svi evropljani kažu.

Evrovizija je dobila lekciju kako bivše SSSR zemlje dobro barataju sa poenima pa svih pet zajedno sa komšijama iz Moldavije prođoše dalje. Nama i ostalim balkancima ostaje pouka. Jedva čekam nedjelju da vidim kako su nas “častili” sa poenima. Do tada ostajte zdravo..

Pozdrav iz Malmea, razočarani smo i tužni, ali i ponosni nastupom svojih predstavnika.  Utjeha mi je izraz lica prvog čovjeka Eurosonga Jan Ole Sanda koga sam sreo neposredno po završetaku Evrovizijsjkog polufinala. Bio je blijed i bez riječi na moje sugestije i zamjerke, glavni producent Stjuart Barlou bio je razočaran što nismo u finalu.... ali to je evrovizija, teško je protiv blokova.....

 

Sabrija Vulić

 

]]>
Wed, 15 May 2013 14:08:00 +0100 Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12521/sssr.html
Sat otkucava http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12361/sat-otkucava.html Krenulo je , još jedno rano ustajanje i sastanak šefova delegacije i šefova press pula. Još jedan susret sa dragim prijateljima sa Eurosonga…. još jedan sastanak na kojem Jan Ola Sand, prvi čovjek Eurosonga i njegovi saradnici daju posljednje instrukcije. Stiže mi poziv iz redakcije… treba pripremiti prilog….. ostavljam Lidiju koja je i dalje ukočena od diskusa, ali je spremna da izdrži ne bi li sve bilo odrađeno kako treba. ]]>

Vraćam se u hotel, dogovor sa Čađom oko snimanja, ulazim u sobu da odmorimn desetak minuta, ali i to vrijeme koristim da pripremim naljepnice koje imamo kao propagandni materijal. U tubama su, pa ih ja i Zonjo režemo.

Vrijeme je za novi sastanak. Komentatorski. Dobijamo sinopsis  prenosa, svaka riječ se zna... u jedan sekund sve je precizirano. Ne smije da bude greške. Jedan po jedan ustajemo i objašnjavamo kako se izgovara ime izvođača, autora, tekstopisca. Ja kažem nije Nina Žižik nego Nina Žižić... iz Nikšića... lome stranci jezik, ali trude se…

Kratak ručak, povratak u hotel, spremanje i kreće se za Arenu. Još jedna proba i nastup. Važan nastup... članovi žirija večeras ocjenjuju. U autobusu rasprava. Tema « Koliko su maliciozni natpisi pojedinih medija u Crnoj Gori kada je u pitanju nastup Nine i Who See u Malmeu .»

Stižemo. Momke čekaju odijela, Ninu kiborg aparatura... spremaju se, ćute, gledaju u prazno, repuju... Mario kaže, pozdravi mi malu u kolumni, Deda šalje pozdrave supruzi... Dobri su to momci... Nina je krenula na šminkanje... Uspijevamo da izboksujemo da na prvoj probi nastupimo bez odijela samo sa kacigama. Mnogo je lakše za sve, posebno za izvođače. Proba dobro prolazi.

Opet dva sata pauze. Saznajemo da je stigao generalni u Malme. Zove nas, šalje podršku, raspituje se kako ide.

Slijedi onaj najvažniji nastup za dana. Kao da je original. I publika je u Sali. Nastup za žirije. Ostavljamo ih u bekstejdžu. Sa srećom... Svi imamo tremu da nešto ne prođe kako treba. Ipak.... majstori su to, sve su odradili vrhunski... valjda su ostavili utisak kod žirija.

Vraćamo se u hotel, umorni. Kotoranke zovu da svratimo na piće u jedan od kafića u Malmeu. Momci i Nina, kao sportisti, moraju u krevet. Ja odlazim da ispoštujem dame. Mada, samo razmisljam kako da se jastuka dohvatim. Lijepo je sa njima, vesele, bile do Kopenhagena, oblijepile, koliko su mogle, naljepnicama  sa imenom Who See Montenegro, sve i svakoga ... oko pola dva Ja i Čađo idemo u hotel. Moramo da odradimo prilog za jutarnji program... težak li je ovaj posao.... uf.... a sat otkucava, ostalo je manje od 20.......

]]>
Tue, 14 May 2013 11:15:00 +0100 Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12361/sat-otkucava.html
VIDEO: Who See i Nina danas za finale http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12308/video-who-see-i-nina-danas-za-finale.html Predstavnici 39 evropskih zemalja počinju večeras borbu za finale 58. Eurosonga. ]]> Who See i Nina Žižić nastupiće deveti u prvoj polufinalnoj večeri. Drugo polufinalno veče je u četvrtak, finale u subotu.

Deset najboljih proći će u veliko finale Eurosonga, u koje su se već direktno kvalifikovale Francuska, Italija, Njemačka, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo i domaćin, Švedska.

 

 

Sabrija Vulić, Televizija Crne Gore

]]>
Mon, 13 May 2013 20:21:00 +0100 Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12308/video-who-see-i-nina-danas-za-finale.html
”We are one” http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12238/we-are-one.html Bliži se prvo veče Eurosonga. Groznica trese, obaveze se nagomilavaju….Danas je dan kada će Nina i naši momci imati javni nastup na jednom od trgova Malmea u Evrovizijskom selu….. ]]> Kortistim nekoliko sati da odem do Press centra , tamo je gužva, bacam pogled na tablu na kojoj pišu glasovi novinara.... sudeći po njima mi smo u finalu, trenutno smo deveti, sa glasom manje od Srbije i šest više od desetog. Ali to ništa ne znači …ili znači…ne znam više ni sam… Evrovizija je čudna rabota….

Vraćam se u hotel, svi dolaze u dogovoreno vrijeme, momci iz Who See i Nina su stvarno odgovorni, nikada ne kasne… barem za sada. Odlazimo na pedeset metara od hotela, tamo je nastup. U našem bloku su Švajcarska, Makedonija i Grčka. Na trgu ispred stejdža čekaju nas Kotorani.... stigli su  sinoć, možda su se naspavali, ali tu su sa crnogorskim zastavama i velikim transparentom na kome piše KOTOR.  To je onaj isti koji vidite na fudbalskim utakmicama...

Izlaze Makedonci.... naši iz svih grla pjevaju Maaaaaakednosnko devojče.... Esma Redžepova i Vlatko se priključuju... Završava makedonski nastup. U bekstejdžu, čekamo da izađemo Who See i Nina, ja i Zonjo smišljamo u momentu što da radimo.... pitamo Ninu da li da nešto otpjeva crnogorsko... kaže može Durmitor... ajde pjevaj, samo malo da zapalimo masu... Tako i počinje... Nina pjeva, a onda bit udara i Deda i Noyz majstorski sa Ninom odrađuju posao. Naši u publici vrište, vrište i stranci i njima se sviđa pjesma..... samo da to pokažu tokom glasanja .... uf ....

Završavamo, sabiramo utiske, ja i Zonjo dijelimo savjete koliko možemo... dogovoramo za pet intervju. Odlučujemo da momci odmore, a da ide samo Nina. To je intervju za švedsku TV, za cijelu skandinaviju. Kratki odmor i vraćamo se. Producent Martin ne može da odvoji oči od Nine, ja je peckam... ajde uradi nešto da nam malo poguraju pjesmu... šalimo se, naravno....

Slijedi intervju Nina je sjajna. Baš prava Evrovizijska. Moglo bi se o njoj razmišljati u budućnosti kada je u pitanju neka nova Evrovizija.

Opet sat vremena odmora, pa krećemo prema Malmo Operi. Tamo je ”crveni tepih” . U autobusu sa kojim odlazimo sa nama su i navijači, oni na jednu stranu nas sedmoro na crvenom tepihu. Dolazimo. Gruva Igranka sa razglasa, škljocaju aparati, sijevaju blicevi, slijede intervjui.... Holivud u Malmeu....

Prođosmo ”pakao” crvenog tepiha... ulazimo u zgradu Opere čekamo početak ceremonije  otvaranja. Srijećemo se sa prijateljima. Srijećem dragog Duška Ćurlića iz HRT kolega voditelj.... vazda sa njim pozitivna atmosfera... isprdasmo se junački....

Slijedi ceremonija.... U zgradi koja izgleda vrhunski, napravljena 1944.... Šveđani gradili zgradu opere dok smo se mi još borili sa  okupatorima. Domaćini nam pričaju o tome da je Malmo grad u kome zivi 175 nacija, zato je i moto ovogodišnje manifestacije ”We are one”. Pozdravljaju nas zvaničnici, svira filharmonija... Oko 45 minuta... odlazimo za Euroklub, tamo je nastavak.... Odlazim, noge bole, glava boli, padam od umora, ipak moram završiti posao... još desetak intervjua... oko ponoći ne mogu više. Odlazim u hotel, pješke, napolju je oko deset stepeni , smrzavam se... Dočepah se sobe, kako padoh u aljine zaspah... Laku noć, ja spavam Malmo ne spava...

Sabrija Vulić

 

]]>
Mon, 13 May 2013 11:15:00 +0100 Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12238/we-are-one.html
Žurke i Kotorani http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12146/zurke-i-kotorani.html Eurosong je veliki muzički vašar. A svaki vašar podrazumjeva i štandove. Evrovizijski štandovi su tzv. Žurke. To su dvosatna ili trosatna druženja na kojima se učesnici srijeću, a organizuje jedna od država. Mi na žalost ne, nema se novaca. ]]> Danas smo pozvani na srbijansku žurku. Naši prijatelji iz Srbije odlučilli su da pozovu samo predstavnike balkanskih zemalja. Pa smo se tako, na nekih dvadesetak minuta vožnje od Malmea, obreli u prelijepom dvorcu gdje su nas dočekale ljubazne domaćice, dvije sestre Buba i Goca vlasnice zamka. Kažu bile stjuardese, prizemljile u Švedskoj, kupile dvorac za male pare i sada uživaju. Svi na okupi Srbi, Crnogorci, Hrvati, nema Makedonaca, samo dio njihove delegacije. Imaju u istom termin probu pa Esma i Vlatko ne mogu doći.

Dočekuju nas naši drugi domaćini Duka i Ilke, a u oficijalnom dijelu domaćin je Marija Šerifović, bivša pobjednica. Pjevaju Moje tri sa Marijom, pa Marija sama. Ulaze i Hrvati, Klapa s mora, pjevaju a kapela.  Deda i Noyz bi da pjevaju, ali ponijeli samo matricu na flešci. Ozvučenje nema ulaz za flešku. Muka. Zonjo i ja nervozni “ko pume”. Upada Nina i kaže možda ja imam bit na telefonu …. i stvarno ima. Kačenje na ozvučenje i … gle čuda … radi … Momci i Nina pjevaju, odlični su … Veliki aplauz. Prilazi mi Maja i kaže da je pjesma odlična, da je prvi put čuje. Hvala Marija… Samo da dođemo do finala…

Odlazimo nakon dva sata lijepog druženja … čeka me intervju sa najvećom zvijezdom Eurosonga, Boni Tajler. Stižem na vrijeme, a vrijeme je uradilo svoje kada je Boni u pitanju. Ipak, puna je energije, objavila je novi album … Priča mi o tome, o našem spotu, mislila je da Nina pleše u spotu … sve je pobrkala i Crnu Goru i Sloveniju … bila nekad zvijezda …

Idemo dalje, slijedi prijem kod Norvežana, pa Bjelorusa. Kažu Bjelorusi naručili hilljadu litara votke pa im carina sve oduzela, e svašta … a ljudi htjeli da časte Eurosongaše….

Umoran sam …. ali stiže poziv od Deja Gazivode… dolaze Kotoranke  i nešto Kotorana … hoće da bodre sugrađane … čekamo ih do dva ujutro … konačno stižu … Umorni ali veseli …

Sjutra je zvanično otvaranje Eurosonga … Who See i Nina Žižić na crvenom tepihu.

]]>
Sun, 12 May 2013 12:46:00 +0100 Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12146/zurke-i-kotorani.html
Druga proba http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12040/druga-proba.html Ovo je jedan od onih evrovizijskih dana kada se osjećate kao muva zujalica. Jednostvano malo je 24 sata da se ispune sve obaveze. Već na doručku kao da smo to osjetili. Po prvi put svi smo se našli svi za istim stolom. Nas sedam iz crnogorske delegacije. Lidija, Nina, Zonjo, Cadjo, Deda, Noyz i ja. Jedemo i ćutimo. Progovorimo za trenutak o obavezama koje nas čekaju. ]]> A prva je susret sa predstavnikom Irske Rajanom. Šefica press pula Irske,Rajna, pozvala me prije par dana da odradimo foto šuting sa Irskim predstavnicima. Hotel je na pedesetak metara od nas. Tamo su i Grci , srećem Xiniu , šeficu grčke delegacije, jednu dragu dama , kojoj se svaki put obradujem kad je vidim. Duhovita, profesionalna  i surovo realna. Kažem joj kako nam se svidja ovogodisnja grčka numera, a onako iz topa odgovora: ”Možes vjerovati Sabrija , i meni”. Obožavam je.

Rajan, Nina, Deda, Noyz i dvije dame iz Irskog sastava kreću u slikanje, atmosfera je pozitivna, dobro je.

A onda počinju pripreme za drugu probu. Jako značajna . Snima se i ide na You Tube, a tamo ste kao na dlanu evrovizijskih fanova. Odlazimo u Arenu. Zonjo i ja , dežurni nosači, tražimo kostime koje smo ostavili prije dva dana, da se ugrade sijalice u kacige. Pronalazimo. Sijalice ispale odlične. Zonjo zadovoljan. Vraćamo se u svlacionicu. Momci i Nina počinju sa presvlacčnjem. Noyz , po običaju, ima hiljadu zamjerki, ali ga ignorišemo. Navikli smo. Kreće i proba. Imam osjećaj da ih je stisla trema. Obojica se “derinjaju” u bekstejdzu. Nina ćuti kao zalivena. Dobro je, nijesu opušteni.

Proba kreće. Momci gruvaju, gruva i Nina ....sjajni su ...bravo....mi zadovoljni...organizatori nas hvale. Glavni šefovi Ola i Matias daju pozitivne kritike.  Ko zna ,možda sada i mogu da spomenem to finale. Proba je završila. Rade Vojvodić zove da pita kako je bilo. Podnosim raport.

Slijedi press konferencija. Dama koja vodi po malo zbunjena, ispadamo iz konteksta, ali se trudim da sve vratim u kolosjek. Momci su duhoviti, Nina šarmantna, dobro je....Who See i Nina pjevaju na presu, veliki aplauz i slikanje, autogrami, čestitke. Samo da nas ne navedu na krivi put, da ćemo lako do finala. Ono je još daleko i zavisi od “milion” faktora.

U tzv. press box-u slijede  intervjui. Ulaze čudni tipovi, novinari, kolege, slijedi intervju za intervjuom. Svi smo po malo umorni. Čekamo da se što prije završi, a novinare ne smiješ da odbiješ.

I konačno kraj. Iscjedjeni kao vreća limuna vraćamo se u hotel. Noyz opet iskače , hoće u samoposlugu, Deda neće. Idem ja sa njim, da mi se dje ne pogubi. Čudni su ti momci, ali dobri.

Sjutra je novi dan. Pali smo u postelje, rano, umorni i zadovoljni.

]]>
Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12040/druga-proba.html
Zlatan Ibrahimović tura http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/11940/zlatan-ibrahimovic-tura.html Konačno jedan relativno slobodan dan. Domaćini su nam ponudili nekoliko turističkih tura, jedna od njih nosi naziv “Zlatan Ibrahimović tour”. ]]>

Malme je prelijep grad sa oko 250.000 stanovnika. Onakav kakav čovjek u srednjim godinama poput mene može samo poželjeti. Na malom prostoru ima sve i čini mi se, više od toga, ali nedostaje mnogo toga kada su u pitanju strani posjetioci.

Jednostavno ne znate gdje da izgubite slobodno vrijeme. Zato, valjda i izmisliše turističku rutu posvećenu najboljem švedskom  fudbaleru.

Veliki autobus nas čeka,a u njemu sam nas četvoro, Deda, kamerman Čađo, Milica i ja, ostali kažu nisu zainteresovani za fudbal. Odlazimo do kvarta u kome je Zlatan rođen i odrastao. Tipično naselje za iseljenike u čijem centru se nalazi teren za mali fudbal.

Tu je Zlatan počeo svoj fudbalski nauk, dok ga je majka zvala sa prozora. A Zlatan je znao do kasno uveče da igra lopte, pa kako nije bilo svjetla Ibrahimović je odlučio da popravi i instalira kompletnu rasvjetu oko igrališta, kao i sami teren, na kome zatekosmo nekoliko malih Arapa kako igraju.

Deda, stari fudbaler odmah skače da igra dodajemo se na terenu na kome je počeo svoj fudbalski život sadašnja zvijezda PSG.

U nastavnu odlazumo do stadiona FK Malme, trenutno su visoko rangirani u domaćem prvenstvu. U stvari, odlazimo do dva stadiona. Starog i novog , udaljeni su nekih pedesetak metara. Na žalost zatvoreni su, danas je neki praznik u Švedskoj, malo toga radi.

Ipak, kao i svaki uporni Crnogorac pronalazim način da uđem na stari stadion i imam sreće da prisustvujemo treningu prve ekipe.

Deda je oduševljen. Ja maštam o tome kako bih barem jedan od ova dva stadiona rado prebacio u domovinu. I što se tiče Zlatanove ture, završavamo obilaskom njegove vile koju ne može da proda, neko ga je presao i prodao za tri miliona, a on uložio još dva pa sada pati. Vidjesmo i piceriju gdje rado svraća još od djetenjstva. I tako završismo turu.

E sada da izvučemo pouku. Zamislite da u Podgorici napravimo Dejan Savićević ili Peđa Mijatović turu. Veće su zvijezde od Zlatana ako ćemo pravo. Vjerovatno bi bila revolucija, a što Dejo, a što Peđa ili da Kotorani nešto slično urade za Velja Uskokovića, nekada najboljeg svjetskog vaterpolistu, a Šveđani od Zlatana biznis napraviše.

Dan tiho prolazi, susreti sa delegacijama i slicno, pripremamo se za sjutrašnju veliku drugu probu i nekoliko važnih intevjua.

]]>
Fri, 10 May 2013 11:22:00 +0100 Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/11940/zlatan-ibrahimovic-tura.html
Irska Askica http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/11796/irska-askica.html Sumiraju se utisci dva prethodna dana. Proba je prošla uspješno. Već zorom ranom šefica delegacije Lidija pozvala nas je u stroj. Izvršni producent Eurosonga Stjuart Barlou traži da se hitno nađemo i donesemo odijela. Žele da ubace neke lampice u kacige ”crnogorskih astronauta” da bi face bile bolje osvjetljene. Opet pakovanje. Ja i Zonjo dežurni nosači. Zonja opet dere nervoza, što će biti sa kostimima, da se što ne ošteti. Odlazimo u Arenu sa svim kostimima kako bi se napravile željene prepravke. Završavamo obaveze za taj dio dana. ]]> Eurosong je prilika da sretnete prijatelje koje srijećete jednom godišnje. Nalijećem na Dušku, koleginicu, PR srbijanske delegacije. Tu je i Ilke šef delegacije… Stari dobri Ilke još iz Generacije 5.  Grljenje , ljubljenje pozdravljanje, volim kad se sretnemo. Brojna je ekipa susjeda iz Srbije. ”Moje tri” još ne vidjesmo. Kriju ih kao zmija noge. Od ”Moje tri” viđeh jedino dva prateća vokala. Ups, to je  već pet...

Šetam dalje centrom. Evo i Aca i Rajka iz hrvatske delegacije. Uvijek isti . Kad ih vidim sjetim se ona dva djeda iz Mapet šoua. Aco i Rajko, beskrajno  duhoviti , vazda imaju po neku šalu i doskočicu. Tu su i momci iz Klape sa mora,njih dvoje, troje , dosta i onako ih masu ima.

Samo iza ugla nailazim na Aleka koji pali svoju redovnu cigaretu ispred hotela. Šef slovenačke delegacije. Upoznajem prelijepu Hanu. Amerikanka , Slovenka, fascinantno, 36 godina ,majka , izgleda kao djevojčica.  Alek vazda spreman za šalu , drago mi ga je vidjeti. Isto kao i Dušku, Ilketa ,Aca i Rajka. Jugoslavija u malom, tu u centru Malmea, raspoređeni po hotelima. Nema Bosanaca , odustali, Makedonci se nekako izdvojili na drugom kraju grada.

Konkurenti iz naše grupe Irci danas su priredili prijem. Sjajno, konačno da uživo vidim River dance. Nevjerovatno… Deda , Noyz i Nina su tu… Slikaju se Irci sa njima, bogami i ovi drugi… Noyz ne zna što ga je snašlo, a zadovoljan je, uz svu skepsu koju je imao ranije. Polako shvata da je Eurosong jedan perfektni glamur i možda najveći svjetski muzički vašar.

Nina postaje Irkinja. Plesači je pozivaju na scenu, i gle čuda, sasvim dobro ”hvata ” korake… Veeeeeeeeeliki aplauz za Ninu.

A da sve ne bi bilo lijepo potrudili su se domaći zluradi mediji. Opet me đavo naćera da pogledam  što kažu u domovini. U domovini kažu da momci iz Who See-ja ne govore lijepo o domovini. Kakva budalaština. Neki uživaju da pišu budalaštine. Ima jedan turcizam, kaže  “šer budale”… Pade mi na pamet. Ko ne zna sto znači ,  rječnik u ruke pa neka traži. Mnogo je “šer budala” oko nas i zavisti i zlobe. A ne može se tako u Evropu ljudi.

Veče je, sjedimo po malo iscrpljeni u holu hotela. Sjetismo se Ramba i kuma Draška od prošle godine.  I oni su biliu cudni ka´ i Zonjo , Noyz i Deda.  Umjetnici, čudna fela. A Nina nam je ko Askica, ovog puta irska Askica… Ali samo za danas.

]]>
Thu, 9 May 2013 08:34:00 +0100 Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/11796/irska-askica.html
Dušebrižnici http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/11684/dusebriznici.html Počelo je žestoko….. ustajanje oko šest i trideset, malo je vremena bilo da se odmorimo od jučerašnjeg puta. Doručak, pa opet opet “druženje” sa paketima. Autobus stiže oko 7 i 30, treba otići spreman u Arenu na prvu probu. Zonjo je nervozan. Dere ga adrenalin i pitanje da li će sve proteći kako treba. Evrovizijska satnica je nemilosrdna. Svaki minut zakašnjenja ide vama na konto. Nema popravnog. Mi smo jedina ekipa koja će toga dana imati kostimiranu probu. Organizatori su tako tražili. ]]> Stižemo u Arenu. Direktno na tonsku probu. Evrovizija je čudo tehnike. Deda, Noyz i Nina su impresionirani  tehnikom, načinom rada i spretnošću majstora koji ozvučavaju izvođače. Krećemo do svlačionica…..Dedino i Niyzijevo svemirsko odijelo izgleda fantastično, ali i prevruće. Nina je kao kiborg leptirić. Kreće proba i sve zvuči kako treba…..Nina “razbija”, svima nam je lakše. Noyz i Deda repuju bez problema. Biće to dobro.

Odlazimo u sobu za gledanje. Zonjo daje sugesije. Lidijin i moj stari poznanik, izvršni producent Stjuart maksimalno izlazi u susret  svim našim zahtjevima. Usput se prisjećajući Ramba i njegovih prošlogodišnjih bisera.

Proba je uspjela, a onda šminka za Ninu pa opet pakovanje, autobus i pravac Euroclub gdje nas očekuje stotinjak novinara. Dočekuju nas sa oduševljenjem, gledali su probu uživo. Akcije Who See feet Nina rastu. Ko zna možda i dođemo do finala. Već smo dobro svi umorni. Nakon nekih sat vremena davanja intervjua, vrijeme je za povratak u hotel.

Malo odmora. Ajmo kompjuter, da vidimo što kažu u domovini. A tamo sve isto. Neki dušebrižnici vele kako niko iz RTCG nije ispratio Who See. E pa, ljudi, je li to moguće. Dva dana pred polazak generalni je pozvao sve nas na piće i razgovor za sretan put. Onako kako i priliči. RTCG je mnogo uložila u ovaj projekat. Mnogo, imajući u vidu da je kaiš stegnut do kraja. A da je generalni došao na sami dan odlaska, vjerovatni bi dušebrižnici rekli kako je doša’ da se slika. Mnogo je onih kojima ništa ne valja, a to o njima govori... Nego nećemo o tome…

Malme je danas bio obasjan suncem.... dvadesetak stepeni.... prevruće za Šveđane, za nas još uvijek za duge rukave....

 

Idemo na igranku

 

]]>
Wed, 8 May 2013 10:47:00 +0100 Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/11684/dusebriznici.html
Zonja je ”presjeklo” http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/11592/zonja-je-presjeklo.html Mala , ali jaka crnogorska ”Eurosong ekspedicija” krenula je negdje oko 13 sati ispred zgrade RTCG.... a pakovanje je trajalo, paket na paket; Zonjo sprema iznenađenje na sceni.....No, pravo iznenađenje čekalo nas je na aerodromu. Morali smo prepakovati pola stvari, propagandnog materijala koje smo pokupili od NTO i TO Kotor , nešto iz RTCG i preko hiljadu diskova koje nosimo za novinare u Malmeu. Stigli su i novinari. Predstavnici četiri novinske kuće iz Crne Gore i jedne TV, naše televizije. Iskreno malo. Ipak, na najveće evropsko muzičko takmičenje ide ”reprezentacija Crne Gore”. ]]> Konačno smo krenuli….Zonja je presjeklo po leđima. Isto je i s Lidijom, šeficom delegacije. Hodaju ko svijeće, Noyz pije pivo, Nina je doživjela pravi stres u avionu. Presjekoše je turbulencije iznad Alpa. Jedino kamerman Čađo kulira.

I konačno stigosmo do Kopenhagena. Tamo na aerodromu čekaju nas ” hostovi ” (domaćini), Anel i Sebina, Bosanci, žive u Švedskoj već dvadesetak godina. Kažu nema Crnogoraca, nisu našli niti jednog da volontira. A isti li smo svuđe, ako je za džabe…

Iz aviona u autobus. Putovasmo malo ispod mora, malo preko mora i dođosmo do Malmea za dvadesetak minuta. Hladno je … rezervišemo sobe, a Noyz I Deduhh ne mogu da vjeruju. Ispred lifta sreću poznatog američkog repera, Tash, član poznate grupe The Alkaholiks. Tash koji je objavio četiri sjajna solo albuma i pet s grupom. I baš dok ovo pišem Tash mi objašnjava da ovdje predstavlja  novu stvar koja se zove Lousie 13th koju je producirao Dr Dre. Noyz I Deduuh su “wau” od sreće.

…a Zonja je presjeklo, a i mene malo bole leđa...

 

Sjutra je novi dan….prva proba…pisaćemo…

 

]]>
Tue, 7 May 2013 15:34:00 +0100 Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/11592/zonja-je-presjeklo.html
VIDEO: Proba "Igranke" u Švedskoj http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/11553/video-proba-igranke-u-svedskoj.html "Who See" i Nina Žižić su održali prvu probu nastupa na Eurosongu u Malmeu. "Noyz" i "Dedduh" su odabrali neobičan kostim astronauta kao dio koreografije. ]]>  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

]]>
Tue, 7 May 2013 12:28:00 +0100 Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/11553/video-proba-igranke-u-svedskoj.html