RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Eurosong 2013 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Eurosong 2013 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/rss.html Who See i Nina četvrti po glasovima publike http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/14042/who-see-i-nina-cetvrti-po-glasovima-publike.html Na znavničnom sajtu Eurosonga objavljeni su rezultati glasanja, a sastav Who See i Nina Žižić bili su četvrtoplasirani po glasovima publike, a po glasovima žirija - četrnaesti. ]]>

"Još uvijek ne mogu da dokučim sistem glasanja na ovogodišnjem Eurosongu. Nakon objavljivanja ovih rezultata razgovarao sam sa mnogim kolegama iz Evrope koji takođe ne mogu da shvate ovogodišnji sistem glasanja. Ono što je zanimljivo jeste da mi imamo bolje rezultate, što znači manji procenat, od desetog i jedanaesto plasiranog na ovogodišnjem takmičenju, a opet nijesmo ušli u finale. Zaista čudno, a na zvaničnom sajtu Eurosonga postoji samo šturo objašnjenje pravila", rekao je za naš portal, PR ESC Montenegro Sabrija Vulić.

]]>
Wed, 29 May 2013 09:30:00 +0100 Eurosong 2013 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/14042/who-see-i-nina-cetvrti-po-glasovima-publike.html
Skandal: Šta se desilo na Eurosongu? http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/13148/skandal-sta-se-desilo-na-eurosongu.html Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev naredio istragu o tome zbog čega njegova zemlja Rusiji nije dala bodove na Eurosongu održanom u subotu u Malmeu u Švedskoj. ]]>  

Zvaničnici tvrde da su ljudi u Azerbejdžanu, ali i stručni žiri, glasali za rusku predstavnicu Dinu Garipovu i njenu pjesmu "What if", ali da je došlo do malverzacije glasovima.Podsjetimo, Rusija je dala maksimalnih 12 bodova predstavniku Azerbejdžana Faridu Mamadovu. On je s pjesmom "Hold me" završio na drugom mjestu na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope. Ruska predstavnica zauzela je peto mjesto.

Ambasador Azerbejdžana u Rusiji Polad Bulbuloglu otkrio je da je predsjednik Alijev naredio istragu i da će glasovi ponovo biti prebrojani.

Istakao je da je veliki broj Azerbejdžanaca putem SMS poruka glasao za predstavnicu Rusije.

"Prema podacima kojima sada raspolažemo, Rusija je od Azerbejdžana trebalo da dobije 10 bodova", kazao je Bulbuloglu.

Kamil Gulijec, direktor državne televizije u Azerbejdžanu, istakao je da je propust koji se dogodio izazvao veliku zabrinutost.

"Iskreno, nadam se da ovaj incident koji su, moguće, izazvale neke interesne grupe, neće baciti sjenu na bratske odnose između nas i Rusa", kazao je on, a prenio "Bi-Bi-Si"(BBC).

Azerbejdžan, koji je bio domaćin prošlogodišnjeg takmičenja za najbolju pjesmu Evrope, tradicionalno pokušava da odži  dobre odnose s Moskvom uprkos tenzijama iz prošlosti.

]]>
Tue, 21 May 2013 09:17:00 +0100 Eurosong 2013 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/13148/skandal-sta-se-desilo-na-eurosongu.html
VIDEO: Vratili se Who See i Nina Žižić http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/13022/video-vratili-se-who-see-i-nina-zizic-.html U subotu je završen 58. Eurosong, sljedeće godine festival će se održati u Danskoj, a nama ostaje da žalimo što Who See i Nina Žižić nijesu prošli u finale. Crnogorska ekipa vratila se juče, a Zonjo, Nina i momci iz Kotora prenijeli su svoje utiske iz Malmea. ]]>

 

Svetlana Slavujević, TVCG

]]>
Mon, 20 May 2013 09:11:00 +0100 Eurosong 2013 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/13022/video-vratili-se-who-see-i-nina-zizic-.html
VIDEO: Montenegro - Karibi Jugoslavije http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/12952/video-montenegro---karibi-jugoslavije.html Nije uobičajno da se prati ono što se događa na najvećem pjevačkom takmičenju Starog kontinenta, a kad se na to i odvaže najčešće su u pitanju izvještaji koji se bave bizarnošću ovog takmičenja. Upravo jedan takav u susret sinoćnjem Eurosongu sklopio je i popularni američki portal „BuzzFeed“, poznat po svojim kratkim vijestima koje redovno obiluju duhovitim komentarima i opaskama. ]]> Popularni američki portal „BuzzFeed“ je svoj najavni tekst ove godine odlučio započeti riječima: „Najčudnije i najveće evropsko pjevačko takmičenje se vratilo! Baš kao „Američki Idol“, samo sa drag kvinovima“. Kako bi potvrdili tu svoju teoriju iz duge su istorije takmičenja odlučili izdvojiti nastup Bosanca Dina (čiju je pjesmu napisala Vesna Pisarović) iz 2004. koji su popratili videom, ali i riječima: „Evrovizija tek treba postati uvaženo takmičenje, vjerojatno zbog toga što je zapadna Evropa otpisuje kao kičasti spektakl. A kad se sagledaju neki prošli takmičari, kao što je Din iz Bosne i Hercegovine, nije teško shvatiti zašto“:

Osim Dina, ekipa je odlučila spomenuti i Mariju Šerifović i njenu „Molitvu“, ali ona je poslužila kao primjer pozitivne strane ovog takmičenja: „I da, sve je prepuno čudaka i neke pjesme nijesu na engleskom, ali Evrovizija je u stvari baš poput svakog drugog rijaliti pjevačkog takmičenja: ima potpuno zbunjujuć i politizovan sistem glasanja, jako puno jedno te istih pjesama, ali je i mjesto na kojem pripadnici manjina - poput Marije Šerifović koja je lezbijka i Romkinja - mogu izaći kao pobjednici“, navodi američki portal „BuzzFeed“.

Nakon ovog „svebalkanskog“ uvoda najavljeni su i najzanimljiviji takmičari ove godine, a među njima su se našli i naši predstavnici Who See i Nina Žižić uprkos tome što se nijesu uspjeli plasirati u polufinale: „Moja mentalna slika Crne Gore uvijek je bila „Karibi Jugoslavije“, ali čini se da se tamo odvija puno više. Primjera radi, momci u zaštitnim odijelima, opasno plesanje, flota vrtiteljki štapova i žena koja je uživljena kao da je u pitanju tehno i još uvijek je 1998.".

U ovom čudnom izvještaju našli su se i Makedonci: „Nije nam jasno što je Makedonija mislila kad je odabrala ovaj dvojac. Ne znamo ko je ovaj čudan lik i nije nas briga jer nakon otprilike minut i po Esma se pojavljuje, a Esma bi vjerojatno trebala biti izabrana za predsjednicu Evrovizije istog trenutka. Hvala Bogu na tebi, Esma“.

A kako ne biste pomislili da je u pitanju izvještaj koji uključuje samo predstavnike sa područja bivše Jugoslavije, valja spomenuti da je predstavnik Švedske opisan kao „dječak koji ima lice poput Majkla Babla i osmijeh poput ludog Majkla Babla. Vjerojatno se pojavio iz noćnih mora“. Čitav tekst možete pročitati ovdje.

(index.hr)

]]>
Sun, 19 May 2013 14:02:00 +0100 Eurosong 2013 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/12952/video-montenegro---karibi-jugoslavije.html
Danska pobjednica 58. Eurosonga http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12923/danska-pobjednica-58-eurosonga.html Danska pjevačica Emeli de Forest, koja je izvela pjesmu „Samo suze“, pobjednica je 58. Eurosonga, završenog u Mlameu. Na drugom mjestu je Farid Mamadov iz Azerbejdžana, dok je Zlata Ognjenić iz Ukrajine na trećoj poziciji.Danska je osvojila 281 poen, gotovo 50 više od drugoplasirane pjesme. Crnogorski žiri maksimalan broj poena, 12, dao je Azerbejdžanu. Ove godine, na Eurosongu je učestvovalo ukupno 39 zemalja, a u završnu fazu takmičenja plasiralo se 26. ]]> Sun, 19 May 2013 00:53:00 +0100 Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12923/danska-pobjednica-58-eurosonga.html VIDEO: Bili smo drugačiji, kaže Nina http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/12993/video-bili-smo-drugaciji-kaze-nina.html Danska pjevačica Emeli de Forest, koja je izvela pjesmu „Samo suze“, pobjednica je 58. Eurosonga, završenog sinoć u Malmeu. Ove godine učestvovalo je 39 zemalja, a u završnu fazu takmičenja plasiralo se 26. Iako nijesu ušli u finale, Who See i Nina Žižić izveli su autentičnu pjesmu Igranka, koja je promijenila mišljenje o našoj zemlji. ]]>

Svetlana Slavujevuć, TVCG

]]>
Sun, 19 May 2013 20:24:00 +0100 Eurosong 2013 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/12993/video-bili-smo-drugaciji-kaze-nina.html
Australija http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12855/australija.html Evrovizija se približava kraju…. Ostala je samo ta završna noć u kojoj ćemo saznati ime novog pobjednika i domaćina Eurosonga 2014. Favorita je više… ]]> Danska zvuči kao broj jedan, ali tu su Ukrajina, Azerbejdžan, Švedska, Finska…. Meni lično najviše se sviđa Grčka numera. Uostalom oni će jedini braniti balkansku čast. I Makedonci ispadoše iz drugog polufinala, tako da u ovogodišnjem finalu neće biti niti jedne zemlje sa prostora bivše Jugoslavije… Nisam stigao da vidim Ljupčeta, šefa makedonske delegacije, ali čuh da su i oni strašno ljuti što nijesu ušli u finale… Što ćemo, takva nam je sudbina…. Njima se vratilo nešto što je nama bilo prošle godine kada smo bili jedina zemlja sa ex Yu prostora u prvom polufinalu. A ni ove godine nije pomoglo nikome što su četri bivše Yu države bile na tom prvom nastupu.  Zato jedva čekam da vidim kako je proteklo glasanje. U nedjelju će se sve znati. Ko je kome dao, a ko nije, poene….

Odmaramo, Who See ima još par intervjua, iskoristili smo boravak u Malmeu da ih promovišemo i nakon ispadanja, jer su mnogi zainteresovani za njihov nastup. A i nastupali su dvije noći za redom u Evrovizijskim klubovima. I to je dobro… Ostavili smo trag.

Juče u trgovini ovdje u Malmeu  trgovac me pita odakle sam. Kažem Montenegro. Momak oko dvadeset i nešto godina kaže, a super vam je bila pjesma jedna od mojih najmilijih. ”Pa što ne prođosmo onda, evo ovo slušam već par dana” - pomislih i prećutah, izgovorih samo jedno veliko ”Hvala”.

Prijatelj iz Australije mi kaže da je na australijanskoj listi iz prvog polufinala Who See glasovima publike osvojio drugo mjesto, što je sjajno, jer oni koji se razumiju znaju da je Australija zemlja u kojoj je Eurosong veoma polularan. Zato su na ovoj manifestaciji uvijek prisutne brojne njihove ekipe.

Iskoristio sam slobodan dan da skočim do Kopenhagena. Vozom preko mora, pa ispod mora i evo vas za nekih četrdestak minuta u glavnom gradu Danske. Lijep grad. Veliki, ipak Malme mi se nekako više dopada. Valjda zbog, mojih godina. Mirniji je….

Pakujemo se polako… Primiče se rastanak sa Malmeom….

 

Sabrija Vulić

]]>
Sat, 18 May 2013 11:48:00 +0100 Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12855/australija.html
Sobarice http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12609/sobarice.html Nakon teško prospavane noći ustajemo malo kasnije. Odlazimo na doručak gdje se srećemo.....Priznajem još smo u nevjerici da nijesmo uspjeli proći u finale. ]]> Svjesni smo da smo dali sve od sebe, da je na stejdžu urađeno sve kako treba, da je urađena promocija mnogo jača od raspoloživih sredstava. Ali..... Čitamo rekacije iz zemlje i okruženja na internetu, većina je zadovoljna našim nastupom i to nas sve pomalo tješi. Naravno u moru reakcija ima i bezbroj gluposti, ali to nije bitno....nismo se obrukali, naprotiv... na kanalu You Tube nakon evrovizijskog nastupa broj pregleda se u nekoliko sati popeo na preko 100.000.... to sve govori.

Pravimo raspored za ovaj dan.... Glavna obaveza je uveče u Eurofan klubu gdje Who See i Nina nastupaju.....

Malo da progovorim o hotelu u kojem smo smješteni. Scandic St. Jorgen u samom centru Malmea, Solidan hotel, sa jako lošim internet vezama... Nepojmljivo za jednu uređenu i skupu zemlju kakva je Švedska. Sličan problem je i u press centru. A u hotelu radi i jedan ”Jugović”... Zdravko iz Mostara... Veseo i drag čovjek. Kaže, za  sve što vam treba ja sam tu. I priča nam o osoblju hotela. Kaže vi ste osoblju najmiliji od svih gostiju koji su ovdje sa Eurosonga. A tu su i Danci, Italijani, Britanci, Mađari.... Kaže Zdravko , sobarice su oduševljene vama. Na svakom jutarnjem sastanku, pričaju o tome kako ste pristojni, kako se javite, ne pravite nikakve probleme, kao da niste u hotelu… Lijepo je to čuti. A onda stiže biser od Nine.... Sobarica joj ostavila poklon u sobi... na svoju ruku... zagotivila Ninu. Nina je zlatna djevojka, a ni momci ne zaostaju. Mario je iskoristio pola slobodnog dana da skoči do Kopenhagena, Deda odmara u sobi... Zonjo se vrti u krug.

Popodne odlazimo u organizovani obilazak Malmea... Da kažem pravo i nema se što vidjeti. Od spomenika najinteresantniji su dvorac i crkva Sv. Petra stari oko 700 godina... a cijene razbijaju, daleko su od naših mogućnosti... sa  nama idu i navijači iz Kotora oni se vraćaju  tek u subotu, biće tu sa nama.... Atmosfera se vraća u normalu. Vidjesmo i taj prelijepi most koji spaja Švedsku i Dansku.... Osam kilometara nad morem , osam kilometara na i pod zemljom. Veličanstveno.

Uveče odlazmo na koncert. Mario i Deda sa Ninom praše Igranku, a onda Who See  uz pomoć Zonja pjeva  « Šoferšajben » u prepunoj Sali Eurofan kafea oduševljenje. Evrovizijski fanovi prihvatili su Igranku….

Vraćamo se odmah... Umorni smo... U krevet pa u novi dan... ima još nastupa i intervjua...

 

]]>
Thu, 16 May 2013 09:21:00 +0100 Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12609/sobarice.html
Finale bez jugoslovenskog šmeka http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/12711/finale-bez-jugoslovenskog-smeka.html Finale Eurosonga u Malmeu proći će bez država sa eks-ju prostora, što je prvi put od 1993. da se ni jedna od država SFRJ ne bori za prvo mjesto tog muzičkog takmičenja. Večeras se od takmičenja oprostila i Makedonija, koja u konkurenciji 17 zemalja nije uspjela da se plasira na finalno veče. ]]>

Plasman u finale 58. Eurosonga noćas su obezbijedile Mađarska, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Norveška, Island, Jermenija, Finska, Malta i Grčka.

Esma Redžepova i Lozano su nastupili za Makedoniju, ali iako je veliki aplauz publike u Malmeu nagovještavao da se mogu naći u finalu, pjesmu "Pred da se razdeni" nećemo slušati u subotu.

Sreće nijesu imali ni komšije iz Albanije, koje je predstavljao momak iz Crne Gore Adrijan Ljuljđuraj i Bledar Sejko sa pjesmom "Identitet".

Među favoritima večeri svakako su bili Norvežani i Margaret Berger s pjesmom "I Feed You My Love".

Veče je otvorio je švedski "Urban orkestar" koji je izvodio varijacije evrovizijske himne, uz mješavinu tradicionalnih i modernih elemenata muzike i plesa, pod sloganom "Mi smo jedno".

Od takmičara prva je nastupila Letonija sa pjesmom "Here We Go", a posljednji su nastupili Rumuni i njihova operska zvijezda Cezar sa "It's My Life".

Drugo polufinale u Malme areni pratilo je oko 10 hiljada ljudi, a pored malih ekrana bilo je oko 20 miliona gledalaca.

Finale ovogodišnjeg Eurosonga biće održano u subotu, kada ćemo saznati koja zemlja će sljedeće godine ugostiti taj evropski muzički festival.

Učesnici drugog polufinala 58. Eurosonga:

Letonija – grupa PeR, "Here we go"
San Marino – Valentina Moneta, "Crisalide (Vola)"
Makedonija – Esma & Lozano, "Pred da se razdeni"
Azerbejdžan – Farid Mamadov, "Hold me"
Finska – Krista Sikfrids, "Marry me"
Malta – Đanluka Becina, "Tomorow"
Bugarska – Elica i Stojan, "Samo šampioni"
Island – Ejdour Ingi Ginlaugson, "Ég á líf"
Grčka – grupa Koza Mostra i Agatonas Jakovidis, "Alcohol is free"
Izrael – Moran Mazor, "Rak bishvilo"
Jermenija – Gor Sudžijan, "Lonely planet"
Mađarska – ByeAlex, "Kedvesem"
Norveška – Margaret Berger, "I feed you my love"
Albanija - Adrijan Ljuljđuraj i Bledar Sejko, "Identitet"
Gruzija – Sofo i Nodiko, "Waterfall"
Švajcarska – Takasa bend, "You and me"
Rumunija – Čezar, "It’s my life"

]]>
Thu, 16 May 2013 23:24:00 +0100 Eurosong 2013 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/12711/finale-bez-jugoslovenskog-smeka.html
Večeras drugo polufinale Eurosonga http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/12624/veceras-drugo-polufinale-eurosonga.html Drugo polufinale Eurosonga na programu je večeras od 21 sat, a nakon završetka glasanja, saznaćemo kojih 10 pjesama će se plasirati u finale. Prenos na I programu RTCG. ]]>  

Večeras ćemo gledati nastupe predstavnika 17 zemalja, a pored njihove publike, glasaće i direktni finalisti Španija, Njemačka i Francuska. 

Podsjećamo, glasovi publike i žirija od ove godine se vrjednuju u odnosu 50:50, a žiri se izjasnio još sinoć tokom druge generalne probe, prenosi "Escserbia.com".

Drugo polufinale otvoriće "Orkestar Urban", a u revijalnom dijelu gledaćemo nastupe još nekoliko švedskih pjevača.

Ako Makedonija večeras ne bude imala sreće, u subotu ćemo gledati evrovizijsko finale bez eks-ju država.

Sudeći po tabeli kladionica, favorit drugog polufinala je  predstavnica iz Norveške, Margaret Berger sa pjesmom "I Feed You My Love".

Učesnici drugog polufinala 58. Pjesme Evrovizije:

Letonija – grupa PeR, "Here we go"
San Marino – Valentina Moneta, "Crisalide (Vola)"
Makedonija – Esma & Lozano, "Pred da se razdeni"
Azerbejdžan – Farid Mamadov, "Hold me"
Finska – Krista Sikfrids, "Marry me"
Malta – Đanluka Becina, "Tomorow"
Bugarska – Elica i Stojan, "Samo šampioni"
Island – Ejdour Ingi Ginlaugson, "Ég á líf"
Grčka – grupa Koza Mostra i Agatonas Jakovidis, "Alcohol is free"
Izrael – Moran Mazor, "Rak bishvilo"
Jermenija – Gor Sudžijan, "Lonely planet"
Mađarska – ByeAlex, "Kedvesem"
Norveška – Margaret Berger, "I feed you my love"
Albanija - Adrijan Ljuljđuraj i Bledar Sejko, "Identitet"
Gruzija – Sofo i Nodiko, "Waterfall"
Švajcarska – Takasa bend, "You and me"
Rumunija – Čezar, "It’s my life"

]]>
Thu, 16 May 2013 11:25:00 +0100 Eurosong 2013 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/12624/veceras-drugo-polufinale-eurosonga.html
Turska bojkotuje i prenos Eurosonga http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/12522/turska-bojkotuje-i-prenos-eurosonga.html Turska Radiotelevizija (TRT) neće prenositi ovogodišnji izbor za Pjesmu Evrovizije. ]]>

TRT je ranije uložila primedbe Uniji evropskih emitera (EBU), organizatoru Eurosonga, na sistem bodovanja, a nakon što njene primedbe nisu uvažene, Turska radiotelevizija je odlučila da neće učestvovati na Eurosongu 2013. u Malmeu. 

Osim otkazivanja učešća turskih predstavnika na ovom evropskom festivalu, TRT je takođe odlučila da neće prenositi finalno veče takmičenja za Pjesmu Evrovizije i nema namjeru da promijeni taj stav, saopštila je ta televizija. 

Takođe, TRT će naredne godine procijeniti da li će učestvovati.

]]>
Wed, 15 May 2013 14:36:00 +0100 Eurosong 2013 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/12522/turska-bojkotuje-i-prenos-eurosonga.html
SSSR http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12521/sssr.html I eto desilo se opet. Ispali smo…. Dejan Dedović Dedduh, Mario Đorđević Noyz i Nina Žižić osvjetlali su obraz. Znam da će ova konstatacija mnogima zasmetati, ali istina je. Na žalost, čitajući medije i blogove u CG, neki kao da su to i jedva dočekali. Nema im pomoći i neću više o njima. Svaki poznavalac muzike ovdje u Malmeu okarakterisao je naš nastup najvećom ocjenom. Zvučali su kao da pjevaju na plej bek. Bez i jedne greške, sa atraktivnim nastupom. Svaka im čast. ]]> Međutim nijesu bili jači od glasačke mašine. Često sam u intervjuima u Crnoj Gori govorio o tome da Eurosong nije samo pjevanje, da se igre igraju iza kulisa i eto sada smo i mi zajedno sa Srbima, Hrvatima i Slovencima postali žrtve te igre. Odoše u finale Belgijanci i Litvanci, a šanse na kladionicama su im bile manje od naših. Ali to je Eurosong. Treba znati i ”kuvati”, a kuhinja košta.

Sa druge strane treba reći i to. Holanđani su čekali osam godina da dođu do finala, slično je i sa Belgijancima, a mi smo tek kročili na Evrovizijsku scenu kao nezavisna država.

Po meni kročili smo uspješno, privukli smo pažnju javnosti i sa Rambom i sa Who See feat. Nina Žižić. Poslali smo regionalne zvijezde, pa kako god se to nekima ne dopadalo. Poslije bitke svi su generali, stara je izreka. Mi smo svoju bitku odradili korektno, pošteno i od srca. Za Crnu Goru. Hvala svima koji su bili uz Ninu i Who See, a bilo ih je dosta. Hvala i onima koji su se zabavljali “minirajući” kompletan projekat, hvala im, jer  su pokazali pravo lice.

Posebo hvala velikoj navijačkoj grupi iz Kotora koja je o svom trošku stigla u Malme  i privukla pažnju svih u gradu i samoj Areni.... bili su sjajni, ma kakvi sjajni.... veličanstveni.

Who See će i dalje rušiti vrhove top lista, to je sasvim sigurno. Sa druge strane Evropa je dobila jedan sjajan glas kakav je Nina Žižić, to svi evropljani kažu.

Evrovizija je dobila lekciju kako bivše SSSR zemlje dobro barataju sa poenima pa svih pet zajedno sa komšijama iz Moldavije prođoše dalje. Nama i ostalim balkancima ostaje pouka. Jedva čekam nedjelju da vidim kako su nas “častili” sa poenima. Do tada ostajte zdravo..

Pozdrav iz Malmea, razočarani smo i tužni, ali i ponosni nastupom svojih predstavnika.  Utjeha mi je izraz lica prvog čovjeka Eurosonga Jan Ole Sanda koga sam sreo neposredno po završetaku Evrovizijsjkog polufinala. Bio je blijed i bez riječi na moje sugestije i zamjerke, glavni producent Stjuart Barlou bio je razočaran što nismo u finalu.... ali to je evrovizija, teško je protiv blokova.....

 

Sabrija Vulić

 

]]>
Wed, 15 May 2013 14:08:00 +0100 Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12521/sssr.html
Top 5 mitova o Eurosongu http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/12586/top-5-mitova-o-eurosongu.html Britanski list „Gardijan” objavio je listu pet mitova o Eurosongu, koji se najčešće vezuju za ovu manifestaciju. Pogledajte koje je to mitove srušio bloger Džon P. Lukas. ]]>

Prvi mit: Istočna Evropa je „kidnapovala“ takmičenje

Najčešći argument protiv regularnosti Eurosonga je da tu i nije toliko riječ o pjesmama, već o tome koja zemlja - najčešće iz Istočne Evrope - ima najveći broj prijateljskih susjeda.

- Čak i letimičan pogled na istoriju pobjednika pokazuje fatalnu grešku u ovom argumentu. U posljednjoj deceniji pobjednici su bili iz Švedske, Azarbejdžana, Njemačke, Norveške, Rusije, Srbije, Finske, Grčke, Ukarjine i Turske - prilično ravnomerna pokrivenost Evrope, kad se sve uzme u obzir.

Drugi mit: Svi glasaju za komšije

I jeste i nije tako. Istina je da Grčka rutinski najviše bodova daje Kipru, a Bosna Hrvatskoj, ali to nema mnogo veze sa nerazumnom lojalnošću već sa sličnim kulturnim miljeom.

- Velika zvijezda u Švedskoj vjerovatno je zvijezda i u Norveškoj, a popularne melodije iz Litvanije sigurno se čuju i na letonskim radio-stanicama. Prosta računica kaže da među 40 zemalja koje glasaju, nijedna nema dovoljno susjeda da trijumfuje samo na osnovu lokacije. Da je tako, jedna te ista zemlja bi pobjeđivala svake godine. Na kraju dana, uvijek trijumfuje pjesma koja se svidi najvećem broju gledalaca.

Treći mit: Sve je u scenskom nastupu

Dobra scenografija, kostimografija ili koreografija može da pomogne u predstavljanju pjesme i njenoj upamtljivosti, ali ako se sama melodija ne istakne, najčešće neće daleko da stigne.

- Sjetite se prošle godine, kada su ruske „babuške”, o kojima se toliko pričalo, izgubile od Šveđanke Lorin čiji se „trik” sastojao u tome da sama stoji na sceni i odlično pjeva dobru, modernu, pop pjesmu.

Četvrti mit: Svi mrze Veliku Britaniju

Bloger Džon P. Lukas piše da Britanci „vole kompleks dobre žrtve“ i podsjeća da su tu zemlju posljednjih godina predstavljali Endi Ejbraham, „Scooch“ i Džoš Dubovi. Lukas je ironično naveo i sljedeće: „Naravno da je razlog zašto niko ne glasa za nas taj što smo napali Irak“.

- „S druge strane, imali smo i neke zapažene nastupe: Džejd Juen je 2009. zauzela nevjerovatno 5. mjesto, a Džesika Garlik je 2002. bila treća. Nijesu bili ništa posebno, samo solidne numere koje su dobro izvedene. Ako hoćemo da prođemo bolje, moramo da budemo bolji“, piše Lukas.

Peti mit: Sve pjesme su očajne

To je u potpunosti svar ličnog ukusa. Međutim, raznolikost muzičkih stilova dovodi u pitanje svakog ko se smatra osobom otvorenog uma, a koji kaže da šou nema nikakvu vrijednost.

- Kada ćete, inače, na jednom mjestu čuti hrvatsku klapu, francuski bluz, crnogorski rep, norveški elektro i makedonsku romsku muziku? Načuljite uši, slušajte bez predrasuda i možda ćete se prijatno iznenaditi.

]]>
Wed, 15 May 2013 21:47:00 +0100 Eurosong 2013 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/12586/top-5-mitova-o-eurosongu.html
Sat otkucava http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12361/sat-otkucava.html Krenulo je , još jedno rano ustajanje i sastanak šefova delegacije i šefova press pula. Još jedan susret sa dragim prijateljima sa Eurosonga…. još jedan sastanak na kojem Jan Ola Sand, prvi čovjek Eurosonga i njegovi saradnici daju posljednje instrukcije. Stiže mi poziv iz redakcije… treba pripremiti prilog….. ostavljam Lidiju koja je i dalje ukočena od diskusa, ali je spremna da izdrži ne bi li sve bilo odrađeno kako treba. ]]>

Vraćam se u hotel, dogovor sa Čađom oko snimanja, ulazim u sobu da odmorimn desetak minuta, ali i to vrijeme koristim da pripremim naljepnice koje imamo kao propagandni materijal. U tubama su, pa ih ja i Zonjo režemo.

Vrijeme je za novi sastanak. Komentatorski. Dobijamo sinopsis  prenosa, svaka riječ se zna... u jedan sekund sve je precizirano. Ne smije da bude greške. Jedan po jedan ustajemo i objašnjavamo kako se izgovara ime izvođača, autora, tekstopisca. Ja kažem nije Nina Žižik nego Nina Žižić... iz Nikšića... lome stranci jezik, ali trude se…

Kratak ručak, povratak u hotel, spremanje i kreće se za Arenu. Još jedna proba i nastup. Važan nastup... članovi žirija večeras ocjenjuju. U autobusu rasprava. Tema « Koliko su maliciozni natpisi pojedinih medija u Crnoj Gori kada je u pitanju nastup Nine i Who See u Malmeu .»

Stižemo. Momke čekaju odijela, Ninu kiborg aparatura... spremaju se, ćute, gledaju u prazno, repuju... Mario kaže, pozdravi mi malu u kolumni, Deda šalje pozdrave supruzi... Dobri su to momci... Nina je krenula na šminkanje... Uspijevamo da izboksujemo da na prvoj probi nastupimo bez odijela samo sa kacigama. Mnogo je lakše za sve, posebno za izvođače. Proba dobro prolazi.

Opet dva sata pauze. Saznajemo da je stigao generalni u Malme. Zove nas, šalje podršku, raspituje se kako ide.

Slijedi onaj najvažniji nastup za dana. Kao da je original. I publika je u Sali. Nastup za žirije. Ostavljamo ih u bekstejdžu. Sa srećom... Svi imamo tremu da nešto ne prođe kako treba. Ipak.... majstori su to, sve su odradili vrhunski... valjda su ostavili utisak kod žirija.

Vraćamo se u hotel, umorni. Kotoranke zovu da svratimo na piće u jedan od kafića u Malmeu. Momci i Nina, kao sportisti, moraju u krevet. Ja odlazim da ispoštujem dame. Mada, samo razmisljam kako da se jastuka dohvatim. Lijepo je sa njima, vesele, bile do Kopenhagena, oblijepile, koliko su mogle, naljepnicama  sa imenom Who See Montenegro, sve i svakoga ... oko pola dva Ja i Čađo idemo u hotel. Moramo da odradimo prilog za jutarnji program... težak li je ovaj posao.... uf.... a sat otkucava, ostalo je manje od 20.......

]]>
Tue, 14 May 2013 11:15:00 +0100 Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12361/sat-otkucava.html
Finale bez "Igranke" http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/12351/finale-bez-igranke.html U finale 58. Eurosonga, prve polufinalne večeri plasirali su se: Moldavija, Litvanija, Irska, Estonija, Bjelorusija, Danska, Rusija, Belgija, Ukrajina i Holandija. Nažalost, glasačka mašinerija država bivšeg Sovjetskog Saveza bila je jača od država bivše Jugoslavije. Uprkos odličnom nastupu, Who See i Nina Žižić nijesu se plasirali u finale. Bez finala ostali su i predstavnici Srbije, Hrvatske i Slovenije. ]]>

Čuli smo sve pjesme. Deset od šesnaest naći će se u finalu u subotu. Na redu je glasanje.

Podsjećamo, pravila glasanja ove godine su nešto drugačija od prethodnih. Ovoga puta će se glasovi publike i žirija vrijednovati u odnosu 50:50 i odnosiće se na sve večerašnje nastupe, a ne samo na najboljih 10. To znači da nijedna zemlja neće ostati bez poena.

22:16 - Prvo polufinalno veče zatvaraju predstavnice Srbije Moje 3 sa kompozicijom "Ljubav je svuda". Srbija je 2007. pobijedila na Eurosongu.

22:12 - Petnaesti se na sceni pojavio belgijski predstavnik italijanskog porijekla Roberto Belarosa sa kompozicijom "Love kills".

22:08 - Četrnaesta se na sceni pojavila kiparska veteranka Despina Olimpiju sa kompozicijom "An me thimase". Kipar do sada nikada nije pobijedio.

22:01 - Trinaesti se na sceni pojavio predstavnik Irske Rajan Dolan sa kompozicijom "Only love survives". Irska je zemlja sa najviše pobjeda na Eurosongu, sedam. Po mišljenju kritičara, ove godine će se teški plasirati u finale.

21:57 - Dvanaesta se na sceni pojavila moldavska zvijezda u usponu Aljona Mun sa kompozicijom "O mie". Mun je prošle godina bila prateći vokal moldavske predstavnice na Eurosongu.

21:53 - Jedanaesta se na sceni pojavila bjeloruska predstavnica i TV zvijezda Aljona Lanskaja sa kompozicijom "Solayoh".

21:49 - Deseti se na sceni pojavio predstavnik Litvanije Andrijus Pojavis sa kompozicijom "Something".

21:45 - Neka broj 9 bude srećan broj! Na sceni su se pojavili naši predstavnici Who See i Nina Žižić sa kompozicijom "Igranka". Vjerujemo da ćemo ih dva puta čuti u Malmeu. SREĆNO!

21:42 - Osma se na sceni pojavila holandska predstavnica, svjetski poznata Anauk sa kompozicijom "Birds". Holandija se samo 2004. plasirala u finale.

21:37 - Sedma se na sceni pojavila predstavnica Ukrajine Zlata Ognjevič sa kompozicijom "Gravity". Ukrajina je jedna od rijetkih zemalja koja svake godine učestvuje u finalu. Prvi put su se pojavili 2003. a već naredne godine osvojili prvo mjesto.

21:33 - Šesta se na sceni pojavila predstavnica Rusije dvadesetdvogodišnja Dina Garipova sa kompozicijom "What if". Rusija se 1994. priključila Evrovizijskim takmičenju. Prvu pobjedu su upisali 2008., a prošle godine ruski predstavnice osvojile su drugo mjesto.

21:27 - Peta se na sceni pojavila predstavnica Danske devetnaestogodišnja Emeli de Forest sa kompozicom "Only teardrops". Smatraju je jednim od favorita za pobjedu na 58. Eurosongu. Danska je do sada pobijedila 1963. i 2000.

21:23 - Četvrti su se na sceni pojavili predstavnici Hrvatske, Klapa s mora sa kopmozicijom "Mižerja". Posljednjih godina Hrvatskoj nije polazilo za rukom da uđu u finale.

21:17 - Treća se na sceni pojavila predstavnica Slovenija Hana Mancini sa kompozicijom "Straight into love". Hana je porijeklom iz SAD-a, a doseli se u Sloveniju prije šest godina zbog udaje. Slovenci su svoj Evrovozijski nastup počeli 1993.

21:14
- Druga na sceni u Malmeu pojavila predstavnica Estonije, Birgit Igemel sa kompozicijom "Et uus saaks alguse". Estonija je debitovala na Eurosongu 1994.

21:11 - Prva večeras nastupa predstavnica Austrije. Nakon, velikog neuspjeha u Azerbejdžanu predstavnici Austrije su krenuli na posao s namjerom da nađu dostojnog predstavnika, koji će ih uvesti u finale u Švedskoj. Austrija je do sada pobijedila jednom, i to 1966. Kompozicija je "Shine" u izvođenju Natali Keli.

21:00 - Krenulo je prvo polufinalno veče 58. Eurosonga sa prošlogodišnjom pobjedničkom pjesmom.

Who See i Nina Žižić nastupiće deveti u prvoj polufinalnoj večeri. Drugo polufinalno veče je u četvrtak, finale u subotu.

Deset najboljih proći će u veliko finale Eurosonga, u koje su se već direktno kvalifikovale Francuska, Italija, Njemačka, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo i domaćin, Švedska.

Ukoliko se nalazite u nekoj od zemalja koje večeras imaju pravo glasa, možete glasati za Crnu Goru kada počne glasanje, nakon izvođenja posljednje kompozicije, i to na sljedeći način:

Austrija: poziv na broj 0901 05905 09 ili ukucajte 09 i pošaljite na 0901 05905

Belgija: poziv na broj 0905 564 09 ili ukucajte 09 i pošaljite na 6000

Bjelorusija: poziv na broj 8810 101 03 09 ili ukucajte 09 i pošaljite na 9009

Danska: ukucajte 09 i pošaljite na 1212

Estonija: poziv na broj 900 70 09 ili ukucajte 09 i pošaljite na 13011

Holandija: poziv na broj 090900 09 ili ukucajte 09 i pošaljite na 9090

Hrvatska: poziv na broj 061 598 09 ili ukucajte PJESMA 09 i pošaljite na 66105

Irska: poziv na broj 1513 7172 09 ili ukucajte 09 i pošaljite na 53125

Italija: poziv na broj 894 242 kod 09 ili ukucajte 09 i pošaljite na 47222

Kipar: poziv na broj 900 313 09 ili ukucajte 09 i pošaljite na 5511

Litvanija: ukucajte 09 i pošaljite na 1479

Moldavija: poziv na broj 0900999 09 ili ukucajte 09 i pošaljite na 999

Rusija: poziv na broj 8803 10022 09 ili ukucajte 09 i pošaljite na 7717

Slovenija: poziv na broj 08910 09 ili kod *370*09#

Srbija: ukucajte 09 i pošaljite na 3323

Švedska: poziv na broj 099 212 09 ili ukucajte 09 i pošaljite na 72211

Ujedinjeno Kraljevstvo: poziv na broj 09015 09

Ukrajina: poziv na broj 0900 3007 09 ili ukucajte 09 i pošaljite na 8555

Prenos na I programu RTCG, na Radiju CG i Radiju 98 u 21 sat.

http://www.rtcg.me/eurosong/12351/krenula-igranka---glasajte-bez-prestanka.html

]]>
Tue, 14 May 2013 21:00:00 +0100 Eurosong 2013 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/12351/finale-bez-igranke.html
VIDEO: Who See i Nina danas za finale http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12308/video-who-see-i-nina-danas-za-finale.html Predstavnici 39 evropskih zemalja počinju večeras borbu za finale 58. Eurosonga. ]]> Who See i Nina Žižić nastupiće deveti u prvoj polufinalnoj večeri. Drugo polufinalno veče je u četvrtak, finale u subotu.

Deset najboljih proći će u veliko finale Eurosonga, u koje su se već direktno kvalifikovale Francuska, Italija, Njemačka, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo i domaćin, Švedska.

 

 

Sabrija Vulić, Televizija Crne Gore

]]>
Mon, 13 May 2013 20:21:00 +0100 Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12308/video-who-see-i-nina-danas-za-finale.html
”We are one” http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12238/we-are-one.html Bliži se prvo veče Eurosonga. Groznica trese, obaveze se nagomilavaju….Danas je dan kada će Nina i naši momci imati javni nastup na jednom od trgova Malmea u Evrovizijskom selu….. ]]> Kortistim nekoliko sati da odem do Press centra , tamo je gužva, bacam pogled na tablu na kojoj pišu glasovi novinara.... sudeći po njima mi smo u finalu, trenutno smo deveti, sa glasom manje od Srbije i šest više od desetog. Ali to ništa ne znači …ili znači…ne znam više ni sam… Evrovizija je čudna rabota….

Vraćam se u hotel, svi dolaze u dogovoreno vrijeme, momci iz Who See i Nina su stvarno odgovorni, nikada ne kasne… barem za sada. Odlazimo na pedeset metara od hotela, tamo je nastup. U našem bloku su Švajcarska, Makedonija i Grčka. Na trgu ispred stejdža čekaju nas Kotorani.... stigli su  sinoć, možda su se naspavali, ali tu su sa crnogorskim zastavama i velikim transparentom na kome piše KOTOR.  To je onaj isti koji vidite na fudbalskim utakmicama...

Izlaze Makedonci.... naši iz svih grla pjevaju Maaaaaakednosnko devojče.... Esma Redžepova i Vlatko se priključuju... Završava makedonski nastup. U bekstejdžu, čekamo da izađemo Who See i Nina, ja i Zonjo smišljamo u momentu što da radimo.... pitamo Ninu da li da nešto otpjeva crnogorsko... kaže može Durmitor... ajde pjevaj, samo malo da zapalimo masu... Tako i počinje... Nina pjeva, a onda bit udara i Deda i Noyz majstorski sa Ninom odrađuju posao. Naši u publici vrište, vrište i stranci i njima se sviđa pjesma..... samo da to pokažu tokom glasanja .... uf ....

Završavamo, sabiramo utiske, ja i Zonjo dijelimo savjete koliko možemo... dogovoramo za pet intervju. Odlučujemo da momci odmore, a da ide samo Nina. To je intervju za švedsku TV, za cijelu skandinaviju. Kratki odmor i vraćamo se. Producent Martin ne može da odvoji oči od Nine, ja je peckam... ajde uradi nešto da nam malo poguraju pjesmu... šalimo se, naravno....

Slijedi intervju Nina je sjajna. Baš prava Evrovizijska. Moglo bi se o njoj razmišljati u budućnosti kada je u pitanju neka nova Evrovizija.

Opet sat vremena odmora, pa krećemo prema Malmo Operi. Tamo je ”crveni tepih” . U autobusu sa kojim odlazimo sa nama su i navijači, oni na jednu stranu nas sedmoro na crvenom tepihu. Dolazimo. Gruva Igranka sa razglasa, škljocaju aparati, sijevaju blicevi, slijede intervjui.... Holivud u Malmeu....

Prođosmo ”pakao” crvenog tepiha... ulazimo u zgradu Opere čekamo početak ceremonije  otvaranja. Srijećemo se sa prijateljima. Srijećem dragog Duška Ćurlića iz HRT kolega voditelj.... vazda sa njim pozitivna atmosfera... isprdasmo se junački....

Slijedi ceremonija.... U zgradi koja izgleda vrhunski, napravljena 1944.... Šveđani gradili zgradu opere dok smo se mi još borili sa  okupatorima. Domaćini nam pričaju o tome da je Malmo grad u kome zivi 175 nacija, zato je i moto ovogodišnje manifestacije ”We are one”. Pozdravljaju nas zvaničnici, svira filharmonija... Oko 45 minuta... odlazimo za Euroklub, tamo je nastavak.... Odlazim, noge bole, glava boli, padam od umora, ipak moram završiti posao... još desetak intervjua... oko ponoći ne mogu više. Odlazim u hotel, pješke, napolju je oko deset stepeni , smrzavam se... Dočepah se sobe, kako padoh u aljine zaspah... Laku noć, ja spavam Malmo ne spava...

Sabrija Vulić

 

]]>
Mon, 13 May 2013 11:15:00 +0100 Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12238/we-are-one.html
Žurke i Kotorani http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12146/zurke-i-kotorani.html Eurosong je veliki muzički vašar. A svaki vašar podrazumjeva i štandove. Evrovizijski štandovi su tzv. Žurke. To su dvosatna ili trosatna druženja na kojima se učesnici srijeću, a organizuje jedna od država. Mi na žalost ne, nema se novaca. ]]> Danas smo pozvani na srbijansku žurku. Naši prijatelji iz Srbije odlučilli su da pozovu samo predstavnike balkanskih zemalja. Pa smo se tako, na nekih dvadesetak minuta vožnje od Malmea, obreli u prelijepom dvorcu gdje su nas dočekale ljubazne domaćice, dvije sestre Buba i Goca vlasnice zamka. Kažu bile stjuardese, prizemljile u Švedskoj, kupile dvorac za male pare i sada uživaju. Svi na okupi Srbi, Crnogorci, Hrvati, nema Makedonaca, samo dio njihove delegacije. Imaju u istom termin probu pa Esma i Vlatko ne mogu doći.

Dočekuju nas naši drugi domaćini Duka i Ilke, a u oficijalnom dijelu domaćin je Marija Šerifović, bivša pobjednica. Pjevaju Moje tri sa Marijom, pa Marija sama. Ulaze i Hrvati, Klapa s mora, pjevaju a kapela.  Deda i Noyz bi da pjevaju, ali ponijeli samo matricu na flešci. Ozvučenje nema ulaz za flešku. Muka. Zonjo i ja nervozni “ko pume”. Upada Nina i kaže možda ja imam bit na telefonu …. i stvarno ima. Kačenje na ozvučenje i … gle čuda … radi … Momci i Nina pjevaju, odlični su … Veliki aplauz. Prilazi mi Maja i kaže da je pjesma odlična, da je prvi put čuje. Hvala Marija… Samo da dođemo do finala…

Odlazimo nakon dva sata lijepog druženja … čeka me intervju sa najvećom zvijezdom Eurosonga, Boni Tajler. Stižem na vrijeme, a vrijeme je uradilo svoje kada je Boni u pitanju. Ipak, puna je energije, objavila je novi album … Priča mi o tome, o našem spotu, mislila je da Nina pleše u spotu … sve je pobrkala i Crnu Goru i Sloveniju … bila nekad zvijezda …

Idemo dalje, slijedi prijem kod Norvežana, pa Bjelorusa. Kažu Bjelorusi naručili hilljadu litara votke pa im carina sve oduzela, e svašta … a ljudi htjeli da časte Eurosongaše….

Umoran sam …. ali stiže poziv od Deja Gazivode… dolaze Kotoranke  i nešto Kotorana … hoće da bodre sugrađane … čekamo ih do dva ujutro … konačno stižu … Umorni ali veseli …

Sjutra je zvanično otvaranje Eurosonga … Who See i Nina Žižić na crvenom tepihu.

]]>
Sun, 12 May 2013 12:46:00 +0100 Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12146/zurke-i-kotorani.html
Druga proba http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12040/druga-proba.html Ovo je jedan od onih evrovizijskih dana kada se osjećate kao muva zujalica. Jednostvano malo je 24 sata da se ispune sve obaveze. Već na doručku kao da smo to osjetili. Po prvi put svi smo se našli svi za istim stolom. Nas sedam iz crnogorske delegacije. Lidija, Nina, Zonjo, Cadjo, Deda, Noyz i ja. Jedemo i ćutimo. Progovorimo za trenutak o obavezama koje nas čekaju. ]]> A prva je susret sa predstavnikom Irske Rajanom. Šefica press pula Irske,Rajna, pozvala me prije par dana da odradimo foto šuting sa Irskim predstavnicima. Hotel je na pedesetak metara od nas. Tamo su i Grci , srećem Xiniu , šeficu grčke delegacije, jednu dragu dama , kojoj se svaki put obradujem kad je vidim. Duhovita, profesionalna  i surovo realna. Kažem joj kako nam se svidja ovogodisnja grčka numera, a onako iz topa odgovora: ”Možes vjerovati Sabrija , i meni”. Obožavam je.

Rajan, Nina, Deda, Noyz i dvije dame iz Irskog sastava kreću u slikanje, atmosfera je pozitivna, dobro je.

A onda počinju pripreme za drugu probu. Jako značajna . Snima se i ide na You Tube, a tamo ste kao na dlanu evrovizijskih fanova. Odlazimo u Arenu. Zonjo i ja , dežurni nosači, tražimo kostime koje smo ostavili prije dva dana, da se ugrade sijalice u kacige. Pronalazimo. Sijalice ispale odlične. Zonjo zadovoljan. Vraćamo se u svlacionicu. Momci i Nina počinju sa presvlacčnjem. Noyz , po običaju, ima hiljadu zamjerki, ali ga ignorišemo. Navikli smo. Kreće i proba. Imam osjećaj da ih je stisla trema. Obojica se “derinjaju” u bekstejdzu. Nina ćuti kao zalivena. Dobro je, nijesu opušteni.

Proba kreće. Momci gruvaju, gruva i Nina ....sjajni su ...bravo....mi zadovoljni...organizatori nas hvale. Glavni šefovi Ola i Matias daju pozitivne kritike.  Ko zna ,možda sada i mogu da spomenem to finale. Proba je završila. Rade Vojvodić zove da pita kako je bilo. Podnosim raport.

Slijedi press konferencija. Dama koja vodi po malo zbunjena, ispadamo iz konteksta, ali se trudim da sve vratim u kolosjek. Momci su duhoviti, Nina šarmantna, dobro je....Who See i Nina pjevaju na presu, veliki aplauz i slikanje, autogrami, čestitke. Samo da nas ne navedu na krivi put, da ćemo lako do finala. Ono je još daleko i zavisi od “milion” faktora.

U tzv. press box-u slijede  intervjui. Ulaze čudni tipovi, novinari, kolege, slijedi intervju za intervjuom. Svi smo po malo umorni. Čekamo da se što prije završi, a novinare ne smiješ da odbiješ.

I konačno kraj. Iscjedjeni kao vreća limuna vraćamo se u hotel. Noyz opet iskače , hoće u samoposlugu, Deda neće. Idem ja sa njim, da mi se dje ne pogubi. Čudni su ti momci, ali dobri.

Sjutra je novi dan. Pali smo u postelje, rano, umorni i zadovoljni.

]]>
Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/12040/druga-proba.html
Zlatan Ibrahimović tura http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/11940/zlatan-ibrahimovic-tura.html Konačno jedan relativno slobodan dan. Domaćini su nam ponudili nekoliko turističkih tura, jedna od njih nosi naziv “Zlatan Ibrahimović tour”. ]]>

Malme je prelijep grad sa oko 250.000 stanovnika. Onakav kakav čovjek u srednjim godinama poput mene može samo poželjeti. Na malom prostoru ima sve i čini mi se, više od toga, ali nedostaje mnogo toga kada su u pitanju strani posjetioci.

Jednostavno ne znate gdje da izgubite slobodno vrijeme. Zato, valjda i izmisliše turističku rutu posvećenu najboljem švedskom  fudbaleru.

Veliki autobus nas čeka,a u njemu sam nas četvoro, Deda, kamerman Čađo, Milica i ja, ostali kažu nisu zainteresovani za fudbal. Odlazimo do kvarta u kome je Zlatan rođen i odrastao. Tipično naselje za iseljenike u čijem centru se nalazi teren za mali fudbal.

Tu je Zlatan počeo svoj fudbalski nauk, dok ga je majka zvala sa prozora. A Zlatan je znao do kasno uveče da igra lopte, pa kako nije bilo svjetla Ibrahimović je odlučio da popravi i instalira kompletnu rasvjetu oko igrališta, kao i sami teren, na kome zatekosmo nekoliko malih Arapa kako igraju.

Deda, stari fudbaler odmah skače da igra dodajemo se na terenu na kome je počeo svoj fudbalski život sadašnja zvijezda PSG.

U nastavnu odlazumo do stadiona FK Malme, trenutno su visoko rangirani u domaćem prvenstvu. U stvari, odlazimo do dva stadiona. Starog i novog , udaljeni su nekih pedesetak metara. Na žalost zatvoreni su, danas je neki praznik u Švedskoj, malo toga radi.

Ipak, kao i svaki uporni Crnogorac pronalazim način da uđem na stari stadion i imam sreće da prisustvujemo treningu prve ekipe.

Deda je oduševljen. Ja maštam o tome kako bih barem jedan od ova dva stadiona rado prebacio u domovinu. I što se tiče Zlatanove ture, završavamo obilaskom njegove vile koju ne može da proda, neko ga je presao i prodao za tri miliona, a on uložio još dva pa sada pati. Vidjesmo i piceriju gdje rado svraća još od djetenjstva. I tako završismo turu.

E sada da izvučemo pouku. Zamislite da u Podgorici napravimo Dejan Savićević ili Peđa Mijatović turu. Veće su zvijezde od Zlatana ako ćemo pravo. Vjerovatno bi bila revolucija, a što Dejo, a što Peđa ili da Kotorani nešto slično urade za Velja Uskokovića, nekada najboljeg svjetskog vaterpolistu, a Šveđani od Zlatana biznis napraviše.

Dan tiho prolazi, susreti sa delegacijama i slicno, pripremamo se za sjutrašnju veliku drugu probu i nekoliko važnih intevjua.

]]>
Fri, 10 May 2013 11:22:00 +0100 Dnevnik iz Malmea http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2013/dnevnik-malme/11940/zlatan-ibrahimovic-tura.html