RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Eurosong 2015 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Eurosong 2015 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/rss.html Španci kritikuju Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92772/spanci-kritikuju-eurosong.html Španska javnost očekivala je mnogo od svoje predstavnice na ovogodišnjem Eurosongu. Vjerovali su da će prelijepa Edurne biti sigurno u Top 10, ali umjesto toga stiglo je razočaranje i plasman na tek 21. mjesto sa samo 15 bodova. ]]>

"Nepravedno", "Razočaravajuće", "Politika" bile su tri glavne riječi koje su se širile španskim društvenim mrežama nakon što su proglašeni rezultati finala. Kao da kletva kojom je Španija godinama prikovana ispod dvadesete pozicije na Eurosongu i dalje traje.

Iznenadjujuće, najčitaniji list u Španiji El Pais nije imao milosti objavljujući naslov "Švedska osvojila frikšou – slobodno izdanje Evrovizije".

"Crna zora na Euroviziji" objavio je El Mundo, dodajući: "Edurne dala najbolje što je mogla samo uz svog plesača". ABC je prenio takođe tmurno raspoloženje: "Oblačna zora za Edurne dok Švedska dobija veliku nagradu".

Licemjerje zauzima središnje mjesto u drugom po čitanosti online mediju, Publico. "TVE nije mogla naći nikoga ko govori engleski", piše Publico. Autori ističu kako je glasanje proteklo predvidivo, jer "12 poena uvijek idu susjednim zemljama, tako da smo mi počeli brojatii od 10".

Publika zato kritikuje susjedni Portugal za davanje Španniji samo "3 shitty poena" i osjeća potpuni stid da EBU dopušta da Izrael i Australija učestvuju na Euroviziji, jer kako kažu "to nas košta, znate?"

(izvor: Wiwiblogs)

]]>
Wed, 27 May 2015 15:27:00 +0100 Eurosong 2015 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92772/spanci-kritikuju-eurosong.html
Razlog za poništavanje glasanja besmislen http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92641/razlog-za-ponistavanje-glasanja-besmislen.html Glasovi crnogorskog žirija na Eurosongu poništeni su jer su bili slični, pa Referentna grupa smatra da članovi žirija vjerovatno nijesu glasali nezavisno, navodi se u objašnjenju koje je Radio Televiziji Crne Gore poslao supervizor Eurosonga Sitse Beker. Šef crnogorske delegacije na Eurosongu Sabrija Vulić kaže da je odluka donesena brzopleto i samo na osnovu sumnje. ]]>

Na adresu RTCG danas je od Bekera stiglo pojašnjenje odluke Referentne grupe da poništi glasove crnogorskog i makedonskog žirija.

Kako, između ostalog, stoji u dopisu “glasovi publike su usvojeni sa 100 odsto u konačnom rezultatu  finala. Razlog je taj što su u vašem žiriju u grupi od pet različitih članova pokazane značajne korelacije, što čini da članovi žirija vrlo vjerovatno nijesu glasali nezavisno jedan od drugoga”.

Vulić smatra da takvo obrazloženje nema nikakvog smisla.

"Članovi žirija su glasali po svojoj volji i bez ikakvog pritiska, o čemu je pisanu potvrdu poslala i nezavisna posmatračica. Poseban je nonsens to što je odluka donesena na osnovu sumnje, očigledno brzopleto, bez razmišljanja o posljedicama", rekao je Vulić.

Vulić kaže da je zanimljivo što Referentna grupa nije reagovala u nekim drugim slučajevima kada su glasovi žirija bili identični poput Njemačke čiji su članovi, njih svih pet, dodijelila prvo mjesto Letoniji, a favorizovanim Italijanima čak osamnaesto, dok je ta ista zemlja od njemačkih gledalaca dobila maksimalni broj bodova i prvo mjesto.

"U odgovoru naše kuće zvaničnicima Eurosonga traži se priznavanje rezultata žirija i izvinjenje za ovakvu odluku koja nema nikakvog osnova", kazao je Vulić. 

]]>
Tue, 26 May 2015 15:56:00 +0100 Eurosong 2015 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92641/razlog-za-ponistavanje-glasanja-besmislen.html
"Mans da se izvini Albancima" http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92624/mans-da-se-izvini-albancima.html Šveđanin Mans Zelmerlev, koji je trijumfovao na posljednjoj Evroviziji u Beču, na društvenim mrežama je objavio fotografiju koja je izazvala oštre kritike Albanaca. ]]>  

Naime, Mans Zelmerlev je na Instagramu objavio fotografiju na kojoj se vidi kako leži na krevetu dok se ispod njegovih nogu nalazi albanska zastava, prenijeli su regionalni mediji.

Ubrzo su uslijedile kritike pjevačevog postupka. Zbog fotografije su burno reagovali Albanci koji žive u Švedskoj. Predsjednik Federacije albanske zajednice u Švedskoj Ali Šipšani za švedski list Expressen je rekao da je postupak pjevača skandalozan.

„Ovo je pogrešan postupak. Pozivam pjevača da se izvini“, rekao je on.

Nakon oštrih reakcija, Zelmerlev je uklonio fotografiju s društvene mreže.

 

]]>
Tue, 26 May 2015 13:45:00 +0100 Eurosong 2015 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92624/mans-da-se-izvini-albancima.html
Vulić: Ponosni na Kneza http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92481/-vulic-ponosni-na-kneza.html Najvažnije da je Crna Gora, po drugi put zaredom, ušla u finale Eurosonga, što su i veliki poznavaoci tog takmičenja prokomentarisali kao veliko iznenađenje. Na to smo vrlo ponosni, kao i na činjenicu da smo se plasirali u prvih 15 takmičarara, rekao je u Jutarnjem programu Javnog servisa šef odjeljenja za promociju programa RTCG Sabrija Vulić. On je, osvrnuvši se na poništenje glasova žirija naše zemlje, rekao da se to ne dešava prvi put na Eurosongu, kao i da treba sačekati izvještaj komisije. ]]>

"Poništavanje glasova žirija se ne dešava prvi put - to se dešavalo i drugim državama u ranijim takmičenjima. Juče se i generalni direktor RTCG Rade Vojvodić obratio javnosti saopštenjem, jer činjenica da je naš žiri činilo pet eminentnih muzičara, koji su glasali slično onome što smo čuli na Eurosongu - a to su objavljeni glasovi publike. Po glasovima žirija, kao i publike, prvo i drugo mjesto su zauzele Srbija i Albanija, dok je treće mjesto, po žiriju, zaslužila Slovenija, a ne Azerbejdžan", istakao je Vulić.

On je objasnio da je delagacija Crne Gore dobila zvanično saopštenje u kome stoji da su isključeni glasovi žirija iz naše zemlje, te da su priznati samo glasovi publike.

"Nama nije poznato još uvijek zbog čega su poništeni glasovi žirija. Zanimljivo je da će referentna grupa EBU-a raspravljati o tome tek u junu. Ipak, mislim da je javnost, u želji za senzacijom, dala previše pažnje tome", rekao je Vulić, naglasivši da treba više potencirati uspjeh Crne Gore na takmičenju.

 

 

]]>
Mon, 25 May 2015 11:42:00 +0100 Eurosong 2015 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92481/-vulic-ponosni-na-kneza.html
Vojvodić: Tražićemo izvinjenje ESC-a http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92420/vojvodic-trazicemo-izvinjenje-esc-a.html Odluka zvaničnika Eurosonga, da rezultat glasanja crnogorskog žirija bude poništen, svojevrstan je pritisak na našu zemlju i našeg predstavnika na tom muzičkom takmičenju, saopštio je generalni direktor RTCG Rade Vojvodić. On kaže da o toj odluci RTCG još uvijek nema zvaničnu potvrdu, ali dodaje da je u pitanju kontinuitet pritisaka i optužbi o navodnom dogovoranju poena sa drugim delegacijama. ]]>

Vojvodić navodi da je radost zbog izvanrednog rezultata, koji je Crna Gora ostvarila na ovogodišnjem takmičenju za Pjesmu Evrovizije, plasmanom u finale i osvajanjem trinaestog mjesta u konkurenciji 40 zemalja, pomućena informacijom zvaničnika ESC-a da su rezultati našeg žirija poništeni.

“Na žalost još uvijek nemamo ni zvaničnu, ni nezvaničnu informaciju o tome koji su razlozi ovakve odluke koju doživljavamo kao svojevrstan pritisak na našu zemlju i predstavnika na Eurosongu. U pitanju je kontinuitet pritisaka koji je započeo razgovorom Generalnog sekretara referentne grupe ESC-a sa našim Šefom delegacije i optužbom o navodnom dogovoranju poena sa drugim delegacijama o čemu je naš predstavnik zvanično i obavijestio Izvršnog producenta ESC-a gospodina Jan Ola Sanda i zatražio njegovu zaštitu”, navodi Vojvodić u saopštenju za javnost.

On kaže da je očigledno, da za taj razgovor nije bilo razloga, pa je sada smišljen novi način pritiska na Crnu Goru.

“A to je poništenje rezultata žirija koji je sastavljen od eminentnih akademskih muzičkih stvaralaca koji su svoj posao odradili u skladu sa pravilima, njihovim muzičkim znanjem, iskustvom i ukusom i čije su ocjene ovjerene i kontrolisane od za to zadužene osobe”, navodi Vojvodić.

On kaže da poseban vid pritiska predstavljaju novinski tekstovi redakcija iz nekih zemalja, u kojima je degradiran naš predstavnik i proglašavan apsolutnim autsajderom.

“To je najniži vid spinovanja javnosti protiv Crne Gore i njenih predstavnika, koja je svojim kvalitetom izvođača i numere očigledno poremetila planove nekih drugih. Kome i zašto je potrebna ovakva vrsta pritiska na Crnu Gora koja dvije godine zaredom, na iznenađenje svih, ostvaruje plasman u finale nije nam jasno, te zato tražimo što hitniji odgovor od zvaničnika ESC-a kao i izvinjenje zbog neprijatnosti koje je doživjela naša zemlja i njeni predstavnici na Eurosongu, članovi žirija kao i naša kuća”, zaključio je u saopštenju generalni direktor RTCG-a Rade Vojvodić.

]]>
Sun, 24 May 2015 18:08:00 +0100 Eurosong 2015 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92420/vojvodic-trazicemo-izvinjenje-esc-a.html
Nijesu računali glasove žirija iz CG http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92360/nijesu-racunali-glasove-zirija-iz-cg.html O glasanju Crne Gore i Makedonije na Eurosongu raspravljaće se na sastanku organizacije, u junu. ]]>

Prema pravilima takmičenja, po 50 posto glasova iz svake zemlje stiže od službenog žirija i publike. Crna Gora i Makedonija, međutim, saopštile su samo glasove publike, objavljeno na zvaničnoj stranici Eurosonga. 

Ipak, to ne utiče na rezultat pobjednika Eurosonga, švedskog predstavnika Mansa Zelmerlova. 

Podsjetimo, Crna Gora je jedan poen dala Estoniji, dva Španiji, tri Izraelu, četiri Sloveniji, pet Švedskoj, šest Italiji, sedam Rusiji, osam Azejbejdžanu, 10 Albaniji, a 12 Srbiji.

]]>
Sun, 24 May 2015 08:45:00 +0100 Eurosong 2015 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92360/nijesu-racunali-glasove-zirija-iz-cg.html
Knez: Veliki uspjeh za CG http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92358/knez-veliki-uspjeh-za-cg.html Predstavnik Crne Gore na Eurosongu, Nenad Knežević Knez, kazao je da je očekivao bolji plasman od trinaestog mjesta, ocjenjujući da je to ipak veliki uspjeh za našu zemlju. ]]>  

Na sinoć završenom Eurosongu trijumfovala je Švedska sa numerom “Heroes”, dok je Knez sa 44 poena zauzeo 13. mjesto, što je najbolji rezultat Crne Gore otkad nastupamo na Eurosongu.

“Možda su očekavanja bila malo veća, ali budimo realni. Moramo bitii realni, mi smo stvarno dali sve od sebe, ali moram da shvatimo koliko smo ipak u Evropi mali, ipak ne ulažemo toliko sredstava u sve ovo, jer ovdje ipak važi ono – koliko para, toliko muzike”, kazao je Knez za TVCG.

On je dodao da su Šveđani uložili veliki novac kako bi u Beču bili marketinški najzastupljeniji, i da bi imali najbolji nastup, koji je tehnički doveden do savršenstva.

“Mi smo, čini mi se, našu misiju ispunili, možda smo očekivali top ten, ali eto tri mjesta smo fulali, pa smo bili 13, ali u redu”, rekao je Knez.

Ipak je 13. mjesto veliki uspjeh za malu zemlju, pogotovo imajući u vidu da Njemačka nije osvojila ni bod, Velika Britanija je imala samo pet, a Španija sa pjesmom koja je važila za jednog od favorita, ostala je daleko ispod Kneza.

“Moramo biti realni. Ovo je veliki uspjeh za Crnu Goru, shvatite to jer ovo je bila lavovska borba Davida i Golijata i mislim da smo napravili zaista veliki uspjeh. Puno vas volim i uskoro se vidimo”, poručio je Knez.

                                   

]]>
Sun, 24 May 2015 08:15:00 +0100 Eurosong 2015 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92358/knez-veliki-uspjeh-za-cg.html
Švedska pobjednik, Knezu 13. mjesto http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92347/svedska-pobjednik-knezu-13-mjesto.html Pobjednik 60. Eurosonga je Šveđanin Mons Zelmerlen. Crnogorski predstavnik Nenad Knežević Knez osvojio je 13. mjesto sa ukupno 44 poena. Na drugom mjestu našla se Rusija, a treća je Italija. Predstavnica Srbije Bojana Stamenov, ušla je u prvih 10 sa 53 poena. ]]>

Crna Gora dobila je 12 poena od Srbije, 10 poena dodijelila nam je Slovenija, 8 Jermenija, 6 poena Albanija, 4 Makedonija, a po 2 Azerbejdžan i Švedska.

Crnogorski žiri, najviše poena dao je predstavnici Srbije Bojani Stamenov, 8 poena dali smo Azerbejdžanu, a 10 Albaniji. Iz Crne Gore glasove je saopštila Andrea Demirović.

Ovo je do sada najbolji plasman Crne Gore na ovom muzičkom takmičenju.  

Prošlogodišnji predstavnik Crne Gore na Eurosongu, Sergej Ćetković, osvojio je 19. mjesto u finalu sa 37 poena. 

Spektakularan nastup

 

Knez je večeras energičnim nastupom digao dvoranu „Štathale“ na noge. Nastup je propraćen snažnim vriskom publike.Knez je izveo pjesmu "Adio" pred 11.000 posjetilaca u beckoj dvorani.

Publika je sam početak pjesme ispratila burnim aplauzom. Knez je ponovo imao spektakularan nastup. Pjesma Adio je uzburkala emocije publike što se moglo čuti na kraju nastupa.

Novinari u Beču očekuju najbolji plasman Crne Gore do sada. Građani 40 država imali su pravo glasa. Knez je nakon nastupa na svom Fejsbuk profilu objavio fotografiju crnogorske delegacije.

Da se predstavnici Crne Gore i Srbije druže i podržavaju pokazuje i fotografija Kneza i Bojane Stamenov sa Željkom Joksimovićem, koju je naš predstavnik takođe objavio na svom Fejsbuk profilu. 

 

 

Tok takmičenja

Prva je nastupila grupa Maraja sa pjesmom Here For You. Karakteristični zbog slušalica koje stalno nose na sceni izazvali su buran aplauz publike. Energičan nastup.

Predstavnica Francuske Liza, pjeva na svom jeziku pjesmu N'oubliez Pas .

Najmlađi takmičar ovogodišnjeg Eurosonga je Nadav iz Izraela, koji pjeva pjesmu Golden Boy. Kroz pjesmu se prožima i folk zvuk Izraela.

Estoniju predstavlja duet Elena i Stig koji izvode pjesmu Goodbye To Yesterday. Nijesu imali koreografiju, pa je nastup malo bio dosadan.

 

Velika Britanija je rekorder po broju osvojenih drugih mjesta na Eurosongu. Oni su večeras nastupili peti sa pjesmom Still In Love With You koju izvodi grupa Electro Velvet. 

Predstavnici Jermenije grupa Genealogy izvode pjesmu Face The Shadow. Članovi grupe žive na različitim kontinentima, a zajedničko im je porijeklo iz zemlje za koju se nadaju da će pobijediti. 

Monika i Vaidas iz Litvanije ponovo su izazvali buran aplauz poljupcem na sceni. Oni su se predstavili pjesmom This Time i tokom nastupa pozvali su publiku da digne ruke za ljubav. 

 

Bojana Stamenov je krenula na Eurosong s nadom da će tamo naći ljubav svog života. Početak nastupa propraćen je burnim aplauzom. Bojana pjeva Beauty Never Lies kojom poručuje da je drugačija i da je to u redu. Bojana je podigla publiku na noge.

Predstavnici Norveške otpjevali su pjesmu A Monster Like Me koja govori o greškama koje se u ljubavi počine u prošlosti, a za koje u sadašnjosti svodimo račune.

Favorit na kladionicama Mens iz Švedske izazvao je vrisak publike. Oduševio je pjesmom "Heroes" i karakterističnim nastupom.

Džon Karajianis, 20-godišnji Kipranin, žali zbog jedne stvari koju nije uradio.

Australija prvi put učestvuje u takmičarskom dijelu, a predstavlja je Gaj Sebastijan pjesmom Tonight Again. Ukoliko pobijedi Gaj, Australija ima pravo da bira u kojoj će se evropskoj zemlji naredne godine održati Eurosong.

Predstavnik Belgije Loik pjeva o unutrašnjem ritmu. Oduševio je publiku odličnom koreografijom.

 

Domaćina Eurosonga, Austriju, predstavio je The Makemakes laganom pjesmom I Am Yours.

Prelijepa Marija Elena Kirijaku zasijenila je ljepotom dvoranu „Štathale“. Ona je predstavila Grčku pjesmom One Last Breath koju je otpjevala na engleskom. 

Nakon Kneza, predstavnica Njemačke En Sofi je  imala energičan nastup na evrovizijskoj sceni sa pjesmom "Black smoke". U duhu pjesme, ona i njeni prateći vokali bili su u crnom.

Predstavnica Poljske Monika Kuzinska nastupila je sa pesmom "In the name of love". Monika je vrlo popularna u svojoj zemlji, a njena pjesma je bila upkovana u "proljećnu" scenu, pa su tako pjevačicu okruživale ruže i drveće u cvatu.

 

Pjesmu "Love injected" izvela je predstavnica Letonije Aminata. Ono što je odvaja od drugih je ekscentričan nastup, izuzetno zanimljiva toaleta i muzika koja predstavlja zanimljiv spoj r'n'b muzike.

Rumuniju je na Eurosongu predstavio bend Voltaj sa  pjesmom "De la capat".  Oni su najpoznatiji bend u Rumuniji, a zalažu se za djecu koju su roditelji ostavili kako bi otišli u inostranstvo da rade. Suština njihove balade je “novi početak”, kako glasi i naziv njihove numere.

Atraktivna Edurne iz Španije predstavila se na maternjem jeziku. Ova pjevačica, tv prezenter i glumica predstavila je svoju zemlju pjesmom Amanecer .

Pjevačica Bugi je bez koreografije otpjevala pjesmu "Wars for nothing" i u ime Mađarske pozvala na mir u svijetu. 

 

Još jednu pjesmu o ratniku donijela je predstavnica Gruzije Nina Sublati.

Elnur iz Azerbejdžana oduševio je publiku pjesmom Hour Of The Wolf.

Ruska predstavnica Polina Gagarina zablistala je na sceni u bijeloj haljini. Njena pjesma A Million Voices je jedna od najboljih po mišljenju kladioničara.

Elhaida Dani iz Albanije zablistala je na sceni sa pjesmom koju je izvela na engleskom jeziku. Pjesma se zove I'm Alive.

Takmičarski dio večeri zatvara Italija. Njeni predstavnici, grupa Il Volo oduševila je publiku pjesmom Grande Amore u kojoj su pokazali velike vokalne sposobnosti. Italija je pored Švedske i Rusije favorit kladioničara. 

 

Finale takmičenja je počelo Odom radosti, a u dvorani „Štathale“ u Beču je oko 11.000 posjetilaca.

Finalno veče otvorila je Slovenija, a zatvorila Italija, a u njemu učestvuju Francuska, Izrael, Estonija, Velika Britanija, Jermenija, Litvanija, Srbija, Norveška, Švedska, Kipar, Australija, Belgija, Austrija, Grčka, Crna Gora, Njemačka, Poljska, Letonija, Rumunija, Španija, Madjarska, Gruzija, Azerbejdžan, Rusija, Albanija.

Inače, ovogodišnja Evrovizija imala je 40 učesnica, a po prvi put učestvovala je i Australija, koja već više decenija prati Pjesmu Evrovizije i dobila je mogućnost da i ravnopravno učestvuje u ovom evropskom takmičenju.

Najveće šanse za pobjedu, prema kladionicama imaju Švedska, Rusija i Italija.

Kompozitor numere „Adio“, kojom se ove godine predstavljamo na Eurosongu, Željko Joksimović, kazao je za Portal RTCG, da Crna Gora ima jednu od najljepših pjesama na tom takmičenju.

Ranije danas ministar kulture Pavle Goranović pozvao je danas sve građane Crne Gore u dijaspori, u ime Vlade i predsjednika Vlade, da glasaju za našeg predstavnika u finalu Eurosonga.

Pogledajte pobjednički nastup:

Maša Mališić Ljumović

Foto:eurosong.tv

]]>
Sun, 24 May 2015 00:55:00 +0100 Eurosong 2015 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92347/svedska-pobjednik-knezu-13-mjesto.html
Đukanović i Goranović: Glasajte za Kneza http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92330/djukanovic-i-goranovic-glasajte-za-kneza.html Ministar kulture Pavle Goranović pozvao je danas sve građane Crne Gore u dijaspori, u ime Vlade i predsjednika Vlade, da glasaju za našeg predstavnika u finalu Eurosonga. ]]>

"Ministar kulture Pavle Goranović želi sreću i uspjeh našem Knezu u finalu Eusosonga i poziva sve u dijaspori, u ime Vlade i predsjednika Vlade, da glasaju za njega. Srećno!", objavljeno je na zvaničnom Twitter nalogu Vlade Crne Gore.

Crna Gora će se večeras drugi put naći u finalu ovog najvećeg muzičkog takmičenja. Prošle godine Sergej Ćetković zauzeo je 19. mjesto.

Finale 60. Eurosonga na programu je večeras od 21 sat, a direktan prenos možete pratiti na Televiziji Crne Gore.

]]>
Sat, 23 May 2015 17:33:00 +0100 Eurosong 2015 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92330/djukanovic-i-goranovic-glasajte-za-kneza.html
Joksimović: Imamo jednu od najljepših pjesama http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92308/joksimovic-imamo-jednu-od-najljepsih-pjesama-.html Kompozitor numere „Adio“, kojom se ove godine predstavljamo na Eurosongu, Željko Joksimović, kazao je za Portal RTCG, da Crna Gora ima jednu od najljepših pjesama na tom takmičenju. ]]>  

Nenad Knežević-Knez, u večerašnjem finalu Eurosonga nastupa šesnaesti, a Joksimović kaže da se nada najboljem.

„A šta to znači vidjećemo večeras. Emocija koju pjesma nosi i cjelokupan performans na bini imaju finu poruku. Siguran sam da „Adio“ neće ostaviti ravnodušnim sve gledaoce koji budu glasali. Imamo sigurno jednu od najboljih pjesama na ovom Eurosongu“, kazao je čuveni kantautor.

Britanski Telegraf posvetio je tekst crnogorskom predstavniku na Eurosongu u kom se navodi da je on takmičar  sa apsolutno najmanje šansi za pobjedu prema predviđanjima kladionica, međutim , smatraju da neće proći sa nula bodova, jer je veoma poznat na Balkanu. Joksimović podsjeća da Engleska nije pobijedila na Eurosongu 20-30 godina, i da ne treba vjerovati njihovim prognozama.

„Kladionice su stvar statistike, a ne nešto specijalno. Kladionice nemaju veze s umjetnošću, i emocijama. Ova pjesma je emotivna i posebna i nema nikakve veze s matematičkim proračunima, i to ne treba miješati. Uvijek sam tako razmišljao i uvijek sam dobro prolazio“.

Joksimović kaže da su njegove želje mnogo veće od plasmana Kneza u prvih deset.

„Ne želim direktno da kažem šta želim, da ne malerišem. Neka Knez i djevojke budu na nivou iz polufinala, kada su pokazali višemilionskom auditorijumu kako to treba da izgleda“.

Finale 60. Eurosonga na programu je večeras od 21 sat, a direktno ga možete pratiti na Televiziji Crne Gore, kao i Portalu RTCG.

                                     

]]>
Sat, 23 May 2015 14:25:00 +0100 Eurosong 2015 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92308/joksimovic-imamo-jednu-od-najljepsih-pjesama-.html
Prognoze me ne zanimaju, vjerujem u uspjeh http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92302/prognoze-me-ne-zanimaju-vjerujem-u-uspjeh.html Predstavnik Crne Gore na Eurosongu Nenad Knežević Knez kaže za Portal RTCG da ga ne dotiču pisanja stranih medija da ima najmanje šanse da pobijedi u večerašnjem finalu. Izjavio je da je rasterećen i da je siguran da će Crna Gora večeras ostvariti dobar plasman. ]]>

Britanski Telegraf posvetio je tekst crnogorskom predstavniku na Eurosongu u kom se navodi da je on takmičar  sa apsolutno najmanje šansi za pobjedu prema predviđanjima kladionica, međutim , smatraju da neće proći sa nula bodova jer je veoma poznat na Balkanu. Knez kaže da ga takve prognoze ni najmanje ne pogađaju, jer vjeruje u svoj uspjeh.

„To mi ne pravi nikakvu tenziju, potpuno sam rasterećen. Mislim da ćemo večeras napraviti dobar plasman. Zaista čvrsto vjerujem u to“, kaže naš predstavnik i dodaje da na anketama i onlajn kladionicama ipak postoji grupa fanova Eurosonga koji navijaju za njega.

Najveće šanse za pobjedu, prema kladionicama imaju Švedska, Rusija i Italija.

Međutim, da kladioničari nijesu uvijek u pravu pokazuje podatak da ni prošlogodišnja pobjednica Končita Vurst nije bila među favoritima. Knez je takođe, u drugoj polufinalnoj večeri demantovao njihova predviđanja da se neće naći u finalu, a isto se desilo i sa predstavnicom Srbije, Bojanom Stamenov.

Meditacija pred nastup

Crnogorski predstavnik na Eurosongu sa pjesmom Adio večeras nastupa šesnaesti. Za Portal RTCG kaže da će sate do nastupa provesti meditirajući.

 

U 13 sati će odraditi posljednju proba pred nastup. Knez se nada da će danas imati vremena da odmori i prikupi energiju za spektakl na sceni.

„Probaću da odem do hotela i odspavam barem sat, to će mi puno značiti za glasne žice. I sada su OK, ali biće to još bolje nakon odmora. Čekamo svoj red mirni, skoncentrisani i fokusirani“, kaže Knez.

Naš predstavnik na Eurosongu je danas uzbuđeniji nego pred polufinale. Sinoć je imao nastup pred, ništa manjom publikom koja ga večeras čeka u sali u Beču.

„Sinoć sam se trudio da vokalno budem što bolji, energetski da budem na visini zadatka, ali čini mi se da sam izvjesnu dozu energije sačuvao za večeras. Vokalno mislim da sam bio dobar, odnosno, siguran sam, jer sam kasnije preslušao snimak“, uzbuđeno priča Knez.

Dodaje da se, iako pjeva na crnogorskom, trudio da "dotakne" žiri koji je ocjenjivao nastupe.

„Mislim da sam bio dobar jer sam se trudio da pjevam, da imam boju glasa nešto između Džordž Majkla i Elton Džona, eto može tako da se kaže. Bio sam ja, ali sam se trudio da to što pjevam bude blisko uhu žirija, jer 90 odsto članova čine muzičari i muzički stručnjaci. Gledao sam da se vokalnom interpretacijom dopadnem njima“, objašnjava Knez.

Crna Gora će se večeras drugi put naći u finalu ovog najvećeg muzičkog takmičenja. Prošle godine Sergej Ćetković zauzeo je 19. mjesto.

Iz štaba crnogorskog predstavnika pozvali su dijasporu da glasa za Kneza kako bi ostvario što bolji rezultat.

Finale 60. Eurosonga na programu je večeras od 21 sat, a direktan prenos možete pratiti na Televiziji Crne Gore, kao i Portalu RTCG.

Maša Mališić Ljumović

 

 

]]>
Sat, 23 May 2015 12:58:00 +0100 Eurosong 2015 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92302/prognoze-me-ne-zanimaju-vjerujem-u-uspjeh.html
Upoznajte najljepšu učesnicu Evrovizije http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92282/upoznajte-najljepsu-ucesnicu-evrovizije.html Španska predstavnica na Eurosongu Edurne Garsija privlači veliku pažnju na Pjesmi Evrovizije u Beču. Djevojka golmana Mančester Junajteda Davida de Gee važi za najprivlačniju učesnicu takmičenja za najbolju pjesmu Evrope. ]]>  

Edurne će se publici predstaviti tek večeras, jer Španija kao zemlja "velike petorke" ima zagarantiran plasman u finale.

Iako Edurne i njena pjesma "Amanecer" važe za jedne od favorita, kladionice joj za sada ne daju prevelike šanse.

"Voljela bih da pobijedim. Ovdje smo svi zbog toga. Španija na Eurosongu nije slavila 47 godina, tako da bi moja pobjeda bila nevjerovatna", rekla je španska ljepotica.

                               

Čitatelji FHM-a u Španiji proglasili je najseksipilnijom ženom godine, a snimila je i niz provokativnih editorijala.

S golmanom Junajteda u vezi je od 2010. godine kada su se upoznali na jednoj dobrotvornoj večeri.

                                 

]]>
Sat, 23 May 2015 09:24:00 +0100 Eurosong 2015 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92282/upoznajte-najljepsu-ucesnicu-evrovizije.html
Knez večeras pjeva u finalu http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92197/knez-veceras-pjeva-u-finalu.html Predstavnik Crne Gore na 60. Eurosongu u Beču, Nenad Knežević Knez, nastupiće večeras u finalu tog takmičenja, pod rednim brojem 16. Iz štaba crnogorskog predstavnika pozvali su dijasporu da glasa za Kneza kako bi ostvario što bolji rezultat. ]]>

Crna Gora će se drugi put uzastopno naći u finalu Eurosonga. Knez je preksinoć imao spektakularan nastup na bini Gradske dvorane u Beču, a tokom izvođenja pjesme "Adio" nekoliko puta su se čule ovacije publike.

Osim našeg predstavnika, preksinoć su se u finale plasirale i Litvanija, Poljska, Slovenija, Švedska, Norveška, Kipar, Azerbejdžan, Letonija i Izrael, a iz prvog polufinala predstavnici Srbije, Albanije, Jermenije, Rusije, Rumunije, Mađarske, Grčke, Estonije, Gruzije i Belgije.

Oni će se pridružiti domaćinu Austriji, gostujućoj Australiji i tzv. velikoj evrovizijskoj petorci - Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Španiji, Francuskoj i Italiji, koja se vratila u takmičenje 2011.

Nakon uspjeha, Knez je na pres konferenciji kazao da se nikada nije bolje osjećao i da je njegov pokojni otac Mili Knežević, kome je ovaj nastup posvetio, bio uz njega.

"Nikad se nisam bolje osjećao u cijeloj svojoj karijeri, ovo je trenuak mog života. Moj otac je bio večeras sa mnom, ja znam to", kazao je Knez sa suzama u očima.

"Ovo je veliki uspjeh za Crnu Goru. Iako smo ovo na neki način očekivali, svakako smo zadovoljni i srećni. Ovo je veliko takmičenje i predstavili su se dobri takmičari sa veoma dobrim pjesmama, moramo biti zadovoljni", dodao je.

 

Juče je utvrđen redosljed nastupa u finalu:

1.Slovenija,

2.Francuska,

3.Izrael

4.Estonija

5.Velika Britanija,

6.Jermenija

7.Litvanija

8.Srbija

9.Norveška

10.Švedska

11.Kipar

12.Australija

13.Belgija

14.Austrija,

15.Grčka

16.CRNA GORA

17.Njemačka

18.Poljska

19.Letonija

20.Rumunija

21.Španija

22.Mađarska

23.Gruzija

24.Azerbejdžan

25.Rusija

26.Albanija

27.Italija


Finale 60. Eurosonga na programu je u subotu od 21 sat, a direktan prenos možete pratiti na Televiziji Crne Gore, kao i Portalu RTCG.

]]>
Sat, 23 May 2015 08:02:00 +0100 Eurosong 2015 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92197/knez-veceras-pjeva-u-finalu.html
Knez: Nikad se nijesam bolje osjećao http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92179/knez-nikad-se-nijesam-bolje-osjecao.html Odgovarajući na pitanje novinara na pres konferenciji, Knez je kazao da se nikada nije bolje osjećao i da je njegov pokojni otac Mili Knežević, kome je ovaj nastup posvetio, večeras bio uz njega. Knez će nastupiti u drugoj polovini finalne večeri Eurosonga. ]]>

"Nikad se nisam bolje osjećao u cijeloj svojoj karijeri, ovo je trenuak mog života. Moj otac je bio večeras sa mnom, ja znam to", kazao je Knez sa suzama u očima.

On je istakao da je večerašnji uspjeh značajan za cijelu Crnu Goru.

 

"Ovo je velikli uspjeh za Crnu Goru. Iako smo ovo na neki način očekivali, svakako smo zadovoljni i srećni. Ovo je veliko takmičenje i predstavili su se dobri takmičari sa veoma dobrim pjesmama, moramo biti zadovoljni", kazao je Knez dodavši da je jako srećan što je njegova ćerka Ksenija večeras uz njega.

Šef pres pula crnogorske evrovizijske delegacije Ivan Maksimović iskoristio je priliku da iz Beča čestita Dan nezavisnosti cijeloj Crnoj Gori. 

Predstavnik Crne Gore na ovogodišnjem Eurosongu, Nenad Knežević Knez pjevaće "Adio" i u finalnoj večeri 23. maja. Pored njega, u finalu će se naći predstavnici Litvanije, Poljske, Slovenije, Švedske, Norveške, Kipra, Azerbejdžana, Letonije, Izraela.

Drugo polufinalno veče Eurosonga

 

Knez je večeras sa pjesmom Adio nastupio četvrti. Tokom nastupa nekoliko puta mogle su se čuti snažne ovacije publike. Scenski nastup je spektakularan, kao što je i najavljeno. Nakon nastupa mogao se čuti gromoglasan aplauz. Knez je u crnom odijelu zaista zablistao sa ekipom na sceni. Jedan je od rijetkih takmičara koji je pjevao na maternjem jeziku. 

 

Prvi su nastupili predstavnici Litvanije sa pjesmom "This time". Monika i Vaidas izazvali su buran aplauz poljupcem na sceni. 

Irska predstavnica Moli Sterling s pjesmom "Playing with numbers" , na sceni je izgledala kao u šumskoj bajci. Pjesma je lagana, sa tipičnom irskom melodijom. 

San Marino je predstavio tinejdž duet šesnaestogodišnjaka Anita Simoncini i Mišele Perniola, a njihova pjesma se zove "Chain of Lights".

Peta je nastupila predstavnica Malte Amber sa pjesmom "Warrior".

 

Predstavnici Norveške Morland i Debra Skarlet pjevaju "mračnu ali snažnu" baladu "Monster like me".

 

Predstavnica Portugalije Leonor Andrade sa pjesmom "Há um Mar que nos Separa", jedna od rijetkih koja je pored Kneza pjevala na maternjem. 

 

Marta i Vaclav iz Češke predstavili su se sa malo dosadnom pjesmom "Hope never dies".Zanimljivo je bilo to što je Marta izula cipele na sceni.

 

 

Predstavnik Izraela Nadav  sa veselom pjesmom "Golden boy" i nastupom sa mnogo igrača na sceni, malo je razdrmao publiku.

Aminata koja je predstavila Letoniju pjesmom Love Injected pojavila se u dugoj crvenoj haljini. 

Azerbejdžanski predstavnik Elnur Husejnov pjevao je pjesmu "Hour of the wolf".

Marija Olafs predstavila je Island pjesmom "Unbroken" sa pet snažnih vokala, među kojima je bila i Hera Bjork koja je tu zemlju na Euroosongu predstavljala 2010. godine.

Šveđanin Mons Zelmerlen izveo je pjesmu "Heros". Prema kladionicama, on važi za favorita. 

Predstavnica Švajcarske imala je snažan i upečatljiv nastup. Pjesmom Time To Shine, Melani Rene zaista je zasijala na sceni.

Džon Karagianis sa Kipra nije zasijao poput njegove prethodnice. Svojim baladom, umalo je uspavao publiku. 

Predstavnici Slovenije Maraja i Rej i nosili su slušalice po kojima su prepoznatljivi. Njihov nastup je upečatljiv sa violistkinjom koja svira na nevidljivoj violini. Nagrađeni su velikim aplauzom. 

Posljednja takmičarka večeras je Monika iz Poljske. Ona je svoju zemlju predstavila pjesmom "In the name of love".

Pogledajte Knezov nastup:

  

 

 

Knez: Sve je spremno

Sat pred nastup, naš prestavnik je kazao da očekuje prolazak u finale.

 

"Svi iščekujemo to finale. To je naša prva misija. Ja se iskreno nadam da ćemo proći dalje. To je doza optimizma koju ima cijela ekipa. Ukoliko prođemo dalje onda možemo očekivati baš dobar plasman", kazao je Knez za TVCG.

On kaže da je zadovoljan sinoćnim nastupom pred evrovizijskim žirijem.

"Malo nam je matrica bila tiša, to je valjda bio mali tehnički propust. Nadam se da će danas sve biti perfektno i da ćemo zablistati", kazao je Knez sat pred nastup.  

Predstavnici Albanije, Jermenije, Rusije, Rumunije, Mađarske, Grčke, Estonije, Gruzije, Srbije i Belgije uspješno su prebrodili izazov u prvoj polufinalnoj večeri.

Direktan nastup u finalu, po pravilima Pjesme Evrovizije, ove godine obezbijeđen je za Italiju, Njemačku, Španiju, Veliku Britaniju, Francusku, domaćina Austriju i prvi put za Australiju, koju je EBU u februaru pozvao da učestvuju.

Finalno veče Eurosonga je u subotu 23.maja.

Maša Mališić

Foto: eurovision.tv/Twitter

]]>
Thu, 21 May 2015 21:02:00 +0100 Eurosong 2015 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92179/knez-nikad-se-nijesam-bolje-osjecao.html
Knez očekuje prolazak u finale http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92175/knez-ocekuje-prolazak-u-finale.html Naš predstavnik na ovogodišnjem Eurosongu Nenad Knežević Knez, s pjesmom "Adio", boriće se večeras u drugoj polufinalnoj večeri, za mjesto među 10 finalista. Knez koji će nastupiti četvrti, kaže da očekuje prolazak u finale i da će zablistati. ]]>

 

Naš prestavnik kaže da je sve spremno za večerašnji nastup.

"Svi iščekujemo to finale. To je naša prva misija. Ja se iskreno nadam da ćemo proći dalje. To je doza optimizma koju ima cijela ekipa. Ukoliko prođemo dalje onda možemo očekivati baš dobar plasman", kaže Knez za TVCG.

On kaže da je zadovoljan sinoćnim nastupom pred evrovizijskim žirijem.

"Malo nam je matrica bila tiša, to je valjda bio mali tehnički propust. Nadam se da će danas sve biti perfektno i da ćemo zablistati", kazao je Knez sat pred nastup.  

]]>
Thu, 21 May 2015 20:37:00 +0100 Eurosong 2015 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92175/knez-ocekuje-prolazak-u-finale.html
Oni su promijenili istoriju Eurosonga http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92119/oni-su-promijenili-istoriju-eurosonga.html Aktuelna pobjednica Eurosonga, Končita Vurst, prvo mjesto u Kopenhagenu odnijela je zahvaljujući neospornom talentu, harizmi i smjelim izborom scenske garderobe. Međutim, mnogo prije nje na scenu ovog takmičenja izlazili su ljudi koji svoje pravo da budu drugačiji ničim nijesu željeli da kompromituju. ]]> Končita Vurst

Od pobjede na Eurosongu, Končita je nastupila na mnogim paradama ponosa širom svijeta, a takođe se u ime LGBT populacije obratila i u Evropskom parlamentu kao i u Ujedinjenim nacijama.

 

Dana Internacional

Izraelska pjevačica Dana Internacional, jedna od najpoznatijih transrodnih žena na svijetu, pobijedila je 1998. godine na Evroviziji sa globalim hitom "Diva". Nakon što se 1993. godine podvrgla operaciji promjene pola, Dana je nekoliko puta pokušala da ostvari san i svoju zemlju predstavi na Evroviziji. Najprije 1995. godine, ali bez uspjeha jer nije prošla na takmičenju u svojoj zemlji. Tek 1998. godine, uprkos snažnom protivljenju ortodoksnih Jevreja, Dana se pojavila na takmičenju u Velikoj Britaniji i tu odnijela ubjedljivu pobjedu.

Deset godina nakon pobjede, ponovo se pojavila na Evroviziji kao jedan od tekstopisaca pjesme "The Fire In Your Eyes" koja je završila na devetom mjestu. A 2011. Dana je učestvovala na Evroviziji u Njemačkoj, ali je bila prva pobjednica ovog takmičenja koja nije uspjela da se plasira u finale. I danas je uspješna u muzici i svjetska je ambasadorka prava LGBT populacije.

Pol Oskar

Islandski takmičar na pjesmi Evrovizije 1997. godine bio je Pol Oskar, koji će ući u istoriju ovog takmičenja kao prvi koji je javno priznao svoju homoseksualnu orjentaciju. Iako je pjesma završila tek na 20. mjestu, Oskar je ostvario ozbiljan uspjeh za LGBT populaciju jer je otvorio prostor mnogima koji su iste orjentacije kao i on. Kasnije je napisao i nekoliko pjesama za islandske takmičare na Evroviziji, a danas je aktivan u borbi za LGBT prava u svojoj zemlji.

 

Marija Šerfović

Marija Šerifović je 2007. godine pobijedila na Evroviziji u Helsinkiju, a tada je pjevala pesmu "Molitva". Tek 2013. godine, Marija je priznala homoseksualnu orjentaciju u TV dokumentarcu koji je snimila.

 

DQ

Peter Anderson, tranvestit pod umjetničkim imenom DQ, nastupio je takođe 2007. godine u Helsinkiju. Te godine, predstavljao je Dansku a ušao je u istoriju Evrovizije kao prvi tranvestit koji se našao na sceni ovog takmičenja. Iako pjesma "Drama Queen" nije ušla u finale, ipak je postala omiljena među gej populacijom.

 

Sestre

Slovenački trio "Sestre" takmičio se 2002. godine u Estoniji. Njihova pjesma "Samo Ljubezen" završila je na 13. mjestu, a interesantno je da su ovaj trio činili tranvestiti. Baš zbog toga, u Sloveniji je postojao ozbiljan otpor konzervativnih grupa koje nisu želhele da ih tranvestiti predstavljaju na Evroviziji pa su i organizovali demonstracije u centru Ljubljane.

 

Olav Kling i Džoni Nimeon

I dok je Pol Oskar prvi homoseksualac koji je phevao na Evroviziji, dotle su Olav Kling i Džoni Nimeon bili prvi homoseksualci koji su bili na sceni ovog takmičenja. Oni su se pojavili kao plesna pratnja norveškog takmičara Ketila Stokena 1986. godine i postali prvi homoseksalci koji su učestvovali na Evroviziji.

]]>
Thu, 21 May 2015 14:14:00 +0100 Eurosong 2015 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92119/oni-su-promijenili-istoriju-eurosonga.html
Knez večeras pjeva za finale http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92095/knez-veceras-pjeva-za-finale.html U drugoj polufinalnoj večeri, u četvrtak 21. maja, za mjesto među 10 finalista boriće se i naš predstavnik Nenad Knežević Knez sa pjesmom "Adio", koji će nastupiti četvrti. ]]>

Za mjesto u finalu Knez će se takmičiti sa predstavnicima još 16 zemalja - Litvanije, Irske, San Marina, Malte, Norveške, Portugala, Češke, Izraela, Letonije, Azerbejdžana, Islanda, Švedske, Švajcarske, Kipra, Slovenije i Poljske.

Direktan nastup u finalu, po pravilima Pjesme Evrovizije, ove godine obezbijeđen je za Italiju, Njemačku, Španiju, Veliku Britaniju, Francusku, domaćina Austriju i prvi put za Australiju, koju je EBU u februaru pozvao da učestvuju.

Australija ima pravo učešća samo ove godine u čast proslave 60. godišnjice takmičenja. Ukoliko pobijedi njen predstavnik, moći će da učestvuje 2016. godine. U tom slučaju organizator bi bio Si-Bi-Si, ali bi takmičenje bilo održano u evropskom gradu po njihovom izboru.

Učešće Australije je povećalo broj učesnika u finalu na 27. To će biti najveći broj učesnika u finalu u istoriji takmičenja i prvi put da učestvuje i zemlja iz Okeanije.

Sistem glasanja

Publika će za glasanje telefonskim pozivom, SMS-om i/ili preko zvanične aplikacije imati 15 minuta. Finaliste će odlučiti i glasovi stručnih žirija, koji su sačinjeni od pet članova koji su istaknuti stručnjaci u muzičkoj industriji zemlje u kojoj glasaju. Svaki od članova stručnog žirija rangiraće numere od prve do posljednje, a isti žiri će glasati i u finalu.

Konačan raspored poena koje zemlja dodjeljuje dobiće se na tradicionalan način - najbolja pjesma dobija 12 poena, druga po redosljedu dva manje, treća osam, i tako od sedam do jednog poena, za pjesmu sa najmanje glasova.

Osim zemalja koje učestvuju u polufinalu, pravo glasa imaće i zemlje koje su direktne učesnice finala, ravnomjerno raspoređene u prvom i drugom polufinalu, što je određeno žrijebom.

Za Kneza u drugom polufinalu moći će da glasaju Velika Britanija, Italija i Njemačka, kao i Australija koja ima pravo glasa u obje polufinalne večeri.

 

]]>
Thu, 21 May 2015 08:26:00 +0100 Eurosong 2015 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92095/knez-veceras-pjeva-za-finale.html
Knezova posljednja proba pred nastup http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92080/knezova-posljednja-proba-pred-nastup.html Na velikoj bini u obliku oka Gradske dvorane u Beču, sjutra će, u drugoj polufinalnoj večeri 60. Eurosonga, nastupiti crnogorski predstavnik Nenad Knežević Knez, sa pjesmom "Adio" koju je napisao Željko Joksimović. ]]>

Učesnici drugog polufinala danas su održali generalnu probu pred sjutrašnju borbu za preostalih 10 mjesta u velikom finalu.

Knez će se za mjesto u finalu "boriti" sa predstavnicima još 16 zemalja - Litvanije, Irske, San Marina, Malte, Norveške, Portugala, Češke, Izraela, Letonije, Azerbejdžana, Islanda, Švedske, Švajcarske, Kipra, Slovenije i Poljske.

Knez je ranije kazao da će nastup na prestižnom muzičkom takmičenju biti veoma emotivan za njega, pošto će ga posvetiti svom preminulom ocu Miliju, takođe poznatom crnogorskom muzičaru.

"Moj pokojni otac Mili još za vrijeme velike Jugoslavije tri puta je pokušavao sa grupom „Entuzijasti" da ode na pjesmu „Evrovizije". Nije mu pošlo za rukom. Zato sam odlučio da ove godine, ovaj nastup posvetim njemu, kao jednom od najpoznatijih i najvećih crnogorslkih muzičara. To je definitivno nešto što je on zaslužio. Dodatna stvar je što je moja kćerka tu, biće sa mnom na sceni, što povezuje tu generacijsku priču u našoj porodici."

 

On će pokušati da ponovi prošlogodišnji uspjeh Crne Gore, kada je Sergej Ćetković prvi put u istoriji obezbijedio mjesto u finalu navećeg evropskog muzičkog takmičenja.

Podsjetimo, sinoć je održana prva polufinalna noć, a u finale su se plasirali Srbija, Albanija, Jermenija, Rusija, Rumunija, Mađarska, Grčka, Estonija, Gruzija i Belgija.

Direktan nastup u finalu, po pravilima Pjesme Evrovizije, ove godine obezbijeđen je za Italiju, Njemačku, Španiju, Veliku Britaniju, Francusku, domaćina Austriju i prvi put za Australiju, koju je EBU u februaru pozvao da učestvuju.

Australija ima pravo učešća samo ove godine u čast proslave 60. godišnjice takmičenja. Ukoliko pobijedi njen predstavnik, moći će da učestvuje 2016. godine. U tom slučaju organizator bi bio Si-Bi-Si, ali bi takmičenje bilo održano u evropskom gradu po njihovom izboru.

Učešće Australije je povećalo broj učesnika u finalu na 27. To će biti najveći broj učesnika u finalu u istoriji takmičenja i prvi put da učestvuje i zemlja iz Okeanije.

Finalste će odlučiti glasovi publike i stručnog žirija koji su sačinjeni od pet članova koji su istaknuti stručnjaci u muzičkoj industriji zemlje u kojoj glasaju. Svaki od članova stručnog žirija rangiraće numere od prve do posljednje, a isti žiri će glasati i u finalu.

Konačan raspored poena koje zemlja dodjeljuje dobiće se po tradicionalnom načinu - najbolja pjesma dobiće 12 poena, druga po redosljedu dva manje, treća osam, i tako od sedam do jednog poena, za pjesmu sa najmanje glasova.

Osim zemalja koje učestvuju u sjutrašnjem polufinalu, glasaće i zemlje koje su direktne učesnice finala, ali ne sve, već su ravnomjerno raspoređene u prvom i drugom polufinalu, što je određeno žrijebom. Sinoć su glasale Španija, Francuska, Austrija i Australija, dok će za Kneza u drugom polufinalu moći da glasaju Velika Britanija, Italija i Njemačka, kao i Australija koja, zanimljivo, ima pravo glasa u obje polufinalne večeri.

 

]]>
Wed, 20 May 2015 22:01:00 +0100 Eurosong 2015 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/92080/knezova-posljednja-proba-pred-nastup.html
Uspjeh Srbije i Albanije, Makedonija bez finala http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/91973/uspjeh-srbije-i-albanije-makedonija-bez-finala.html Večeras smo saznali 10 finalista 60. Eurosonga, koji će se pridružiti domaćinu Austriji, gostujućoj Australiji i tzv. velikoj evrovizijskoj petorci - Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Španiji, Francuskoj i Italiji, koja se vratila u takmičenje 2011. U finalu, 23. maja, od predstavnika zemalja našeg regiona ponovo ćemo gledati i slušati predstavnice Srbije i Albanije, Bojanu Stamenkov i Eljhaidu Dani, dok predstavnik Makedonije, Danijel Kajmakovski, nije uspio da uđe u odabrano društvo, najvećeg evropskog muzičkog takmičenja. ]]>

Osim Srbije i Albanije, u finalnoj večeri nastupiće predstavnici Jermenije, Rusije, Rumunije, Mađarske, Grčke, Estonije, Gruzije i Belgije.

U finale se nijesu plasirali predstavnici Moldavije, Holandije, Finske, Makedonije, Bjelorusije i Danske.

Prvo polufinale otvorila je prošlogodišnja pobjednica Končita Vurst, koja je na bini u obliku oka, otpjevala svoju pobjedničku pjesmu 59. Eurosonga u Kopenhhagenu, "Raise Like A Phoenix". Končita je bila domaćica događaja i odlično se snašla u toj ulozi.

Raspored izvođača prve polufialne večeri:

Takmičarski dio prvog polufinala otvorio je provokativnim nastupom Edvard Romanjuta iz Moldavije, sa pjesmom "I Want Your Love".

Druga je nastupila grupa „Džineolodži“ iz Jermenije, koja je pjesmom "Face The Shadow" prenijela poruku mira i ljubavi.

Belgijanac Loak Note treći je izašao na binu sa pjesmom "Rhythm Inside".

Predstavnica Holandije Trintje svoju pjesmu "Walk Along" otpjevala je četvrta.

Grupa "Pertti Kurikan Nimipäivät", čiji članovi imaju Daunov sindrom, i njihova pjesma "Aina mun pitää" (Uvjek moram) predstavljala je Finsku.

Šesta zemlja koja je nastupila bila je Grčka. Njihova predstavnica Marija Elena Kirijaku izvela je pjesmu "One Last Breath", koja pjeva o ljubavi.

Nakon Grkinje svoju pjesmu "Goodbye To Yesterday" izveli su Elina Born i Stig Rasta iz Estonije, koji su se opraštali od prošlosti.

Makedonac Danije Kajmakovski nastupio je osmi sa pjesmom na engleskom "Autumn Leaves" (Jesenje lišće).

I predstavnica Srbije Bojana Stamenkov je svoju pjesmu izvela na engleskom jeziku, ali se njoj to isplatilo, pošto se plasirala u finale.

Bogi iz Mađarske, sa svojim pratećim vokalima, pjevala je o ratovima ni za šta "Wars For Nothing"

Nakon nje, na bini su izašli Uzari i violinistkinja Majmuna iz Bjelorusije, sa pjesmom o vremenu - "Time".

Nakon njih nastupila je njihova "komšinica" iz Rusije Polina Gagarina sa pjesmom "Million Voices" (Milion glasova).

Danska grupa "Anti Social Media" je nastupila trineasta sa pjesmom "The Way You Are".

Na sceni se zatim pojavila Albanka Eljhaida Dani i poručila "Živa sam!"

Pretposljednji je nastupio Rumun Voltaj sa pjesmom "De La Capat/ All Over Again".

Takmičarski dio prvog polufinala zatvorila je gruzijska predstavnica Nina Sublati, koja je sa pjesmom "Warrior" tvrdila da je ratnica.

 

Knez u četvrtak za mjesto u finalu

U drugoj polufinalnoj večeri, u četvrtak 21. maja, za mjesto među 10 finalista boriće se i naš predstavnik Nenad Knežević Knez sa pjesmom "Adio", koji će nastupiti četvrti. Za mjesto u finalu Knez će se takmičiti sa predstavnicima još 16 zemalja - Litvanije, Irske, San Marina, Malte, Norveške, Portugala, Češke, Izraela, Letonije, Azerbejdžana, Islanda, Švedske, Švajcarske, Kipra, Slovenije i Poljske.

Direktan nastup u finalu, po pravilima Pjesme Evrovizije, ove godine obezbijeđen je za Italiju, Njemačku, Španiju, Veliku Britaniju, Francusku, domaćina Austriju i prvi put za Australiju, koju je EBU  u februaru pozvao da učestvuju.

Australija ima pravo učešća samo ove godine u čast proslave 60. godišnjice takmičenja. Ukoliko pobijedi njen predstavnik, moći će da učestvuje 2016. godine. U tom slučaju organizator bi bio Si-Bi-Si, ali bi takmičenje bilo održano u evropskom gradu po njihovom izboru.

Učešće Australije je povećalo broj učesnika u finalu na 27. To će biti najveći broj učesnika u finalu u istoriji takmičenja i prvi put da učestvuje i zemlja iz Okeanije.

Sistem glasanja

Publika je za glasanje telefonskim pozivom, SMS-om i/ili preko zvanične aplikacije imala 15 minuta. Finaliste su odlučili i glasovi stručnih žirija, koji su sačinjeni od pet članova koji su istaknuti stručnjaci u muzičkoj industriji zemlje u kojoj glasaju. Svaki od članova stručnog žirija rangirao je numere od prve do posljednje, a isti žiri će glasati i u finalu.

Konačan raspored poena koje zemlja dodjeljuje dobijen je po tradicionalnom načinu - najbolja pjesma dobila je 12 poena, druga po redosljedu dva manje, treća osam, i tako od sedam do jednog poena, za pjesmu sa najmanje glasova.

Osim zemalja koje učestvuju u polufinalu, pravo glasa imale su i zemlje koje su direktne učesnice finala, ravnomjerno raspoređene u prvom i drugom polufinalu, što je određeno žrijebom. Večeras su glasale Španija, Francuska, Austrija i Australija, dok će za Kneza u drugom polufinalu moći da glasaju Velika Britanija, Italija i Njemačka, kao i Australija koja ima pravo glasa u obje polufinalne večeri.

(foto: eurovision.tv)

]]>
Tue, 19 May 2015 23:11:00 +0100 Eurosong 2015 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/91973/uspjeh-srbije-i-albanije-makedonija-bez-finala.html
Večeras počinje Evrovizija http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/91865/veceras-pocinje-evrovizija.html Takmičenje za najbolju pjesmu Evrope večeras će svečano otvoriti svoja vrata po 60. put. Prvo polufinalno veče donosi nastupe predstavnika 16 zemalja koji će pokušati da osiguraju kartu za finale u subotu 23. maja. ]]>

U prekrasnoj dvorani "Wiener Stadthale" večeras će nastupiti Moldavija, Jemenija, Belgija, Holandija, Finska, Grčka, Estonija, Makedonija, Srbija, Mađarska, Bjelorusija, Rusija, Danska, Albanija, Rumunija i Gruzija.

U drugom polufinalu, u četvrtak 21. maja, nastupiće naš Nenad Knežević Knez, Azerbejdžan, Kipar, Češka, Island, Irska, Izrael, Letonija, Litvanija, Malta, Norveška, Poljska, Portugal, San Marino, Slovenija, Švedska i Švajcarska. 

Prolaz u finale osiguran je za po deset zemalja iz svakog polufinala, a najboljeg će izabrati žiri iz 20 zemalja, te publika koja će glasati putem televotinga. Glasovi će se zbrajati u omjeru 50 naprema 50 posto.

Eurosong je u Austriju dovela Končita Vurst pobijedivši sa pjesmom "Rise Like a Phoeinx" prošle godine u Kopenhagenu. Pobjednika za jubilarni 60. Eurosong saznaćemo u subotu, a ako je suditi prema kladionicama najviše šanse imaju Švedska i Italija. 


                                    

]]>
Tue, 19 May 2015 08:56:00 +0100 Eurosong 2015 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2015/91865/veceras-pocinje-evrovizija.html