RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Eurosong 2016 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Eurosong 2016 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/rss.html Zbog Džamale hoće bojkot Eurosonga http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/128896/zbog-dzamale-hoce-bojkot-eurosonga.html Pobjednica ovogodišnjeg Eurosonga, predstavnica Ukrajine, Džamala, koja je pjevala o deportaciji krimskih Tatara, svečano je dočekana na kijevskom aerodromu "Barispol". ]]>        

Uz aplauze, ovacije i cvijeće Suzanu Jamaladinovu, alijas Džamal, 32-godišnju Tatarku s Krima, dočekali su brojni prijatelji, članovi porodice, ukrajinski zvaničnici, fanovi i predstavnici medija.

"Pobjeda Ukrajine na Eurosongu 2016. je u potpunosti zaslužena", istakla je Džamala u izjavi za medije na aerodromu.

Podsjetila je kako je mnogo puta čula komentare da njena pjesma nije za takav takmičarski format, kakav je Eurosong, ali da je Evropa pokazala suprotno, podržavajući je.

Ovoj talentiranoj džez pjevačici biće dodijeljena i nagrada "People's Artist of Ukraine", najavio je ukrajinski ministar kulture.

Ukrajina je pobijedila na 61. izdanju Eurosonga s pjesmom čija je poruka uzrokovala tenzije sa susjednom Rusijom, koja je protestovala protiv učešća Ukrajine zbog, kako su naveli "politizacije" teksta, smatrajući da je to suprotno propisu takmičenja.

Iz Moskve su ocijenili da pobjeda Ukrajine na popularnom muzičkom takmičenju predstavlja pobjedu politike.

"Nije pjevačica Džamala pobijedila, niti njena pjesma, već je politika pobijedila umjetnost", izjavio je ruski senator Franc Klinčevich koji je Rusiju pozvao na bojkot Eurosonga koji će se naredne održati u Kijevu.

Predsjednik spoljno-političkog odbora ruskog parlamenta Konstatin Kosačev ocijenio je da u Štokholmu pobijedila "geopolitika" i dodao da bi pobjeda Ukrajine mogla "dati krila ukrajinskom rukovodstvu i ugroziti već ojsetljiv mirovni proces na istoku te zemlje".

                             

]]>
Mon, 16 May 2016 09:55:00 +0100 Eurosong 2016 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/128896/zbog-dzamale-hoce-bojkot-eurosonga.html
Eurosong: Ovako su glasali žiri i publika http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/128864/eurosong-ovako-su-glasali-ziri-i-publika.html Na zvaničnom sajtu Eurosonga objavljeni su kompletni rezultati glasanja. “Highway” je u prvom polufinalu osvojio 13. mjesto. Naši predstavnici sakupili su 60 poena – 46 od žirija i 14 od publike. ]]> Po deset poena dao nam je žiri iz Jermenije i San Marina. Sedam smo dobili od Azerbejdžana i Malte, šest od Grčke i po tri od Rusije i Bosne i Hercegovine. 

Naš stručni žiri dao je 12 Malti, 10 Jermeniji, osam Rusiji, sedam Mađarskoj, šest Srbiji, pet Francuskoj, četiri Australiji, tri Belgiji, dva Bugarskoj i bod Poljskoj. Narod je glasao ovako: 12 Srbiji, 10 Rusiji, osam Ukrajini, sedam Azerbejdžanu, šest Hrvatskoj, pet Bugarskoj, četiri Italiji, tri Mađarskoj, dva Litvaniji, jedan Francuskoj.

Kompletne rezultate glasanja možete pogledati OVDJE.

Pobjednica ovogodišnjeg Eurosonga je predstavnica Ukrajine, Džamala.

]]>
Sun, 15 May 2016 20:53:00 +0100 Eurosong 2016 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/128864/eurosong-ovako-su-glasali-ziri-i-publika.html
Džamala pjevala i o Krimu http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/128796/dzamala-pjevala-i-o-krimu.html Ukrajina je pobijedila na ovogodišnjoj Evroviziji u Stokholmu politički obojenom pjesmom koja je izazvala tenzije sa susjednom Rusijom. ]]>

Pjevačica i tekstopisac Džamala pobijedila je na takmičenju baladom pod nazivom "1944" kojom podsjeća na sovjetsko protjerivanje Tatara s Krima u Sibir poslije Drugog svjetskog rata.

Pjesma predstavnice Ukrajine, koja je Tatarka s Krima, protumačena je kao kritika ruske aneksije tog poluostrva 2014. godine, a finale ovogodišnje Evrovozije ocijenjeno je kao najpolitizovanije do sada, naveo je Gardijan.

Džamala je uoči održavanja Evrovizije rekla da bi njena pobjeda značila da su Evropljani "spremni da čuju o bolu drugih ljudi", a nakon što joj je uručen trofej na muzičkom takmičenju pozvala je na "mir i ljubav".

Govoreći o tekstu svoje pjesme "1944", Džamala je rekla da se "naravno radi i o 2014. godini".

"Ove dvije godine su mnogo pojačale tugu u mom životu. Zamislite - kreativna ste osoba, pjevač, ali dvije godine ne možete da odete kući. Viđate svog djedu na skajpu, koji ima 90 godina i bolestan je, ali ga ne možete posjetiti. Šta bi trebalo da uradim: samo da pjevam fine pjesme i da zaboravim na to? Naravno da ne mogu to da učinim", rekla je Džamala u telefonskoj izjavi za Gardijan uoči finala Evrovizije.

Primajući trofej na takmičenju, ona je zahvalila Evropi i poželjela dobrodošlicu u Ukrajinu, rekavši da "zaista svima želi mir i ljubav".

Na ovogodišnjoj Evroviziji uveden je novi sistem glasanja prema kojem se glasovi žirija iz država koje učestvuju dodjeljuju odvojeno od telefonskih glasova.

Australija je poslije glasova žirija vodila brojem poena, ali su telefonski glasovi donijeli pobjedu Ukrajini.

Evrovizija je ove godine prvi put prikazana u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prvo takmičenje Evrovizije održano je 1956. godine kada je pobijedila Švajcarkinja Lis Asia.

Porošenko: Korisna i nevjerovatna pobjeda!

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko prošle noći je kao "nevjerovatnu" pozdravio pobjedu Džamale na takmičenju Evrovizije s pjesmom o Staljinovoj deportaciji Krimskih Tatara.

"Da !!!" tvitovao je Porošenko. "Korisna i nevjerovatna pobjeda! Cijela Ukrajina vam šalje veliko hvala Džamala".

Premijer Vladimir Grojsman je preko Tvitera poslao "iskrene čestitke" i poručio "Slavna je Ukrajina!".

Pjevačica, 32-godišnja Tatarka s Krima, u pjesmi "1944" govori o sovjetskoj deportaciji svog naroda, inspirisana pričama svoje prababe koja je doživjela tu tragičnu epizodu sovjetske istorije.

"Kada stranci stignu/Dođu kod vas/Sve vas pobiju i kažu/Mi nijesmo krivi, nijesmo krivi", glasi prva strofa.

Sjećanja na taj užas oživjela su ruskom aneksijom Krima marta 2014: Tatari su pritvarani, njihove kuće su pretresane, a liderima njihove zajednice je zabranjen ulazak na tu teritoriju.

Rusija je protestovala protiv učešća Ukrajine na takmičenju za Pjesmu Evrovizije zbog "politizacije" teksta, smatrajući da je to suprotno propisu takmičenja koji zabranjuje "riječi, govor ili gest političke ili slične prirode".

Evrovizija je međutim procijenila da je tekst "istorijske" prirode i odobrila pjesmu.

Jedan od glavnih vođa ustanka na Trgu Majdan, koji je februara 2014. doveo do zbacivanja prethodnog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, izjavio je da bi bilo prikladno da Ukrajina koja će naredne godine biti domaćin Pjesme Evrovoizije, to takmičenje organizuje upravo na Krimu.

"Pravda će biti ako se sljedeća Evrovizija održi na istorijskom rodnom tlu Džamale - na Krimu, u Ukrajini", napisao je Mustafa Najem na Tviteru.

Šef Skupštine Krimskih Tatara, Medžlisa, koju je Moskve u aprilu proglasila za "ekstremističku organizaciju", takođe je pozdravio pobjedu Ukrajine i zahvalio "desetinama hiljada ljubitelja koji su Džamalu podržali s Krima, pod privremenom okupacijom Rusije", napisao je Refat Čubarov na Fejsbuku.

"Ako bog da, jednog dana, divnog dana, svi ćemo se sastati na Krimu, oslobođenom od ruskih okupatora", dodao je on.

"Ova pjesma o našoj tragedija je obišla svijet i nadam se da su je ljudi čuli", rekla je mlada obožavateljka Džemile, Emine u publici u Stokholmu.

]]>
Sun, 15 May 2016 09:23:00 +0100 Eurosong 2016 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/128796/dzamala-pjevala-i-o-krimu.html
Ukrajina pobjednik Eurosonga http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/128705/ukrajina-pobjednik-eurosonga.html Ukrajina je pobijedila na 61. takmičenju za "Pjesmu Evrovizije" koje je održano u glavnom gradu Švedske, Stokholmu. Njihova predstavnica, Džamala, otpjevala je pjesmu "1944". ]]>

Ove godine odvojeno su saopšteni glasovi stručnog žirija i publike. Zbog toga je ime pobjednika do samog kraja bilo neizvjesno. Najviše bodova od stručnog žirija dobila je predstavnica Australije, Dami Im. Ona je, na kraju, zauzela drugo mjesto. Publika je najviše glasova dala Rusu, Sergeju Lazarevu. Ipak, kad su se sabrali glasovi publike i glasovi žirija, on je takmičenje završio na trećem mjestu. 

Crnogorski predstavnici, grupa "Highway", nijesu se plasirali u finale, ali je crnogorska publika večeras imala pravo da glasa za favorite. 

Stručni žiri naše zemlje činili su: gitarista i profesor klasične gitare, Srđan Bulatović, pjevačica i profesorica muzike, Andrea Demirović, kompozitor i gitarista, Dejan Božović, kompozitor, tekstopisac i basista grupe Perper, Momčilo Zeković Zeko i operska pjevačica, Ivana Čanović. Oni su 12 poena dodijelili Malti, tj. njihovoj predstavnici Iri Losko. Glasove je saopštio pjevač Danijel Alibabić.

Od zemalja bivše Jugoslavije u finalu su se takmičile Srbija i Hrvatska. Srpska predstavnica, Sanja Vučić, osvojila je 18. mjesto, a hrvatska predstavnica, Nina Kraljić, takmičenje je završila na 23. mjestu.

U finalu su se nadmetali predstavnici 26. zemalja. 

 

Tok takmičenja:

Eurosong je otvorila predstavnica Belgije, Laura Tesoro, s pjesmom "What's the Pressure". Nakon nje, nastupila je predstavnica Češke, Gabriela Gunčikova. Ona je otpjevala pjesmu "I Stand". Češka se, inače, prvi put u istoriji takmičenja plasirala u finale. Za to je, svakako, zaslužna njihova predstavnica sjajnih vokalnih mogućnosti.

Holandiju je predstavio Bob Dau, s pjesmom "Slow Down", a Azerbejdžan Samra, koja je izvela "Miracle".

Fredi iz Mađarske visoko se kotirao na kladionicama. On je izveo kompoziciju "Pioneer".

Italija je jedna od zemalja "velike petorke", zbog čega idu direktno u finale. Boje italijanske zastave večeras je branila Frančeska Mičelin, koja je izvela "No Degree Of Separation".

Izrael je predstavljao mladi Hovi Star, s pjesmom "Made of Stars". Nakon njega, nastupila je Bugarka Poli Genova, koja je otpjevala "If Love Was a Crime". Ona se, takođe, visoko kotirala na kladionicama.

Ipak, najveće ovacije dobio je predstavnik zemlje domaćina, Švedske. Frans je otpjevao "If I Were Sorry".

Džejmi Li iz Njemačke predstavljala je tu zemlju s kompozicijom "Ghost". Za Francusku se takmičio Amir, s pjesmom "J'ai cherché". Predstavnik Poljske, Mihal Špak, otpjevao je baladu "Color of Your Life". Na društvenim mrežama mladi Poljak ima veliku podršku.

Australija se prošle godine priključila takmičenju. U toj zemlji Eurosong se s pažnjom prati i ima sve više obožavalaca. Ove godine, udaljenu okeansku zemlju predstavljala je Dami Im. Ona je otpjevala "Sound of Silence".

Kipar ima "malo drugačije" predstavnike. Za pjesmu "Alter Ego", koju je izvela grupa Minus One, ne može se reći da je evrovizijskog tipa, ali je vrlo pjevljiva, uprkos "tvrdom" zvuku.

Srbiju je predstavljala Sanja Vučić ZAA. Pjesmom "Goodbye (Shelter)" želi da skrene pažnju na problem zlostavljanja žena. Za Litvaniju je pjevao Doni Montel. Izveo je pjesmu "I’ve Been Waiting For This Night".

Glas predstavnice Hrvatske, Nine Kraljić, mnoge podsjeća na glas Dolores iz čuvene grupe Krenberis. Nina je izvela "Lighthouse". 

Rus Sergej Lazarev imao je impresivan scenski nastup. Kladionice su sugerisale da će pobijediti. Španjolka Baeri razmrdala je publiku u Gloub areni pjesmom "Say Yay". I njena zemlja, kao jedna od "počasnih pet" ne mora da se kvalifikuje za finale, već direktno prolazi.

Za Letoniju je pjesmu "Heartbeat" izveo Džasts. Predstavnica Ukrajine, Džamala, s neobičnom i upečatljivom kompozicijom "1944" pjevala je o progonu Tatara s Krima u Sibir. Njena pjesma izazvala je burne reakcije, no Evropska radiodifuzna unija procijenila je da ne sadrži političke poruke i da ne krši pravila takmičenja.

Boje Malte branila je Ira Losko s pjesmom "Walk On Water". Za Gruziju su pjevali Nika Koharov i "Young Georgian Lolitaz". Neobična rok pjesma koju su izveli zove se "Midnight Gold".

Još jedna neobična pjesma je austrijska. Njihova predstavnica Zoe pjevala je na francuskom jeziku, "Loin d'ici". 

Pretposljednji su nastupili predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva, Džo i Džejk. I njihova zemlja je među "velikih pet", pa su se direktno plasirali u finale i otpjevali "You`re Not Alone". Takmičenje je zatvorila Jermenka Iveta Mukučjan. Ona je izvela "LoveWave".

Specijalni gost Eurosonga bio je popularni Džastin Timberlejk.

]]>
Sun, 15 May 2016 00:38:00 +0100 Eurosong 2016 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/128705/ukrajina-pobjednik-eurosonga.html
Još deset zemalja u finalu Eurosonga http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/128571/jos-deset-zemalja-u-finalu-eurosonga.html Još deset zemalja već se plasiralo u Veliko finale 61. Pjesme Eurosonga. ]]>

To su Srbija, Letonija, Gruzija, Bugarska, Australija, Ukrajina, Poljska, Izrael, Litvanija, Belgija.

Za finale su se takmičili predstavnici 18 zemalja, a deset koji su prošli u finale osvojili su najviše glasova publike i stručnog žirija.

U finalu 14. maja, osim ovih zemalja i "velike petorke", naći će se i predstavnici Azerbejdžana, Rusije, Holandije, Mađarske, Hrvatske, Austrije, Jermenije, Češke, Kipra i Malte. Ove zemlje su finale izborile u prvom polufinalu 10. maja.

Predstavnik Crne Gore, grupa "Highway" uprkos sjajnom nastupu, nije uspio da se plasira u finale 61. Eurosonga, koji se ove godine održava u Štokholmu.

]]>
Thu, 12 May 2016 23:15:00 +0100 Eurosong 2016 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/128571/jos-deset-zemalja-u-finalu-eurosonga.html
Razočarani smo, ali se vraćamo ponosni http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/128479/razocarani-smo-ali-se-vracamo-ponosni.html Eliminacija u polufinalu 61. izdanja Eurosonga preksinoć u švedskom Stokholmu očekivano je uzdrmala crnogorske predstavnike bend Highway. Još jednom je potvrđeno da kvalitetan vokalno-scenski nastup, poput onog koji su uz numeru "The Real Thing" Marko Pešić, Luka Vojvodić, Petar Tošić i Bojan Jovović priuštili publici u "Globe" areni, nije karta za finale Eurosonga, već su to i logistička podrška i dogovori iza kulisa. ]]>  

Svjestan je toga i Pešić, pa tako Dnevnim novinama poručuje da je gorak ukus u ustima nakon svega.

"Ima razočaranja, dali smo sve od sebe, ali za publiku i žiri to nije bilo dovoljno. Odradili smo odličan vokalni nastup, po ocjeni mnogih nema šta da nam se zamjeri po tom pitanju. Preko 120 kadrova je sadržao nastup, ostali su imali oko 40-ak. Žao nam je jer smo na teži način naučili kako funkcionišu stvari na Eurosongu, iako smo vjerovali da postoji šansa i da nešto drugačije od uobičajenog dobije podršku za finale. Najbitnije uzdignute glave vraćamo se kući, ali sigurno su i neki drugi faktori odlučivali o finalu. Sve ostalo bilo je savršeno, nezaboravno iskustvo zaista", poručuje Pešić.

Azerbejdžan, Rusija, Holandija, Mađarska, Hrvatska, Austrija, Jermenija, Češka, Kipar i Malta iz prve polufinalne grupe plasirali su se u finale, a "uspjeh" pojedinih zemalja iznenadio je Pešića.

"Naša grupa je jača od druge i sigurno će pobjednik stići iz nje. Tu je Rusija, po mnogima veliki favorit. Žao mi je BiH. Nama su pričali da se samo s baladom može proći dalje, ali evo oni su pokušali na taj način i nijesu uspjeli. Drago mi je što su Kiprani prošli dalje, a bilo je i nekih iznenađenja, nijesam očekivao pojedine zemlje", priča Pešić, ne želeći da otkrije o kojim predstavnicima se radi.

Crnogorska delegacija boravićeu Stokholmu do nedjelje, a onda slijedi povratak kući.

"Sve smo rezervisali kao da ćemo se plasirati u finale, ali nije nam se dalo", zaključuje muzičar.

Drugo polufinale na programu je večeras od 21 sat, a finale Eurosonga je zakazano preksjutra.

                                      

]]>
Thu, 12 May 2016 11:31:00 +0100 Eurosong 2016 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/128479/razocarani-smo-ali-se-vracamo-ponosni.html
"Highway" bez finala http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/128197/highway-bez-finala.html Predstavnik Crne Gore, grupa "Highway" uprkos sjajnom nastupu, nije uspio da se plasira u finale 61. Eurosonga, koji se ove godine održava u Štokholmu. ]]>

U finalu 14. maja, osim "velike petorke", naći će se i predstavnici Azerbejdžana, Rusije, Holandije, Mađarske, Hrvatske, Austrije, Jermenije, Češke, Kipra i Malte.

Poslije prve kvalifikacione večeri, kući će se, pored naših momaka, vratiti predstavnici Grčke, San Marina, Estonije, Islanda, Finske, Moldavije i Bosne i Hercegovine. 

Grupa "Highway" nastupila je pod rednim brojem 15, sa numerom "The real thing". "Tvrđim" zvukom, naši predstavnici razmrdali su publiku u Glob Areni. Pogledajte njihov nastup:

Zajedno sa našim predstavnicima prve večeri Eurosonga nastupili su i predstavnici Finske, Grčke, Moldavije, Mađarske, Hrvatske, Holandije, Jermenije, San Marina, Rusije, Češke, Kipra, Austrije, Estonije, Azerbejdžana, Islanda, Bosne i Hercegovine i Malta.

Drugo polufinale održaće se 12. maja, a finale dva dana kasnije.

Novi sistem glasanja

Od ove godine profesionalni žiri i gledaoci iz svake zemlje dodijeliće odvojen skup poena od 1 do 8, odnosno 10 i 12. To znači da će najboljih 10 pjesama i po mišljenju žirija i 10 po mišljenju gledalaca dobiti poene.

Nakon što gledaoci glasaju putem svojih telefona, slanjem SMS-a ili koristeći zvaničnu aplikaciju, prezenteri glasova iz 42 zemlje učesnice uključiće se u program i saopštiti poene samo petočlanog žirija.

Poene gledalaca saopštiće voditelji takmičenja, počevši od zemlje koja je dobila najmanji broj poena publike, pa sve do zemlje koja je dobila najveći broj glasova, što će dovesti do kulminacije napetosti i uzbuđenja.

Za one koji bi željeli da znaju kako je njihova zemlja glasala, svi glasovi - i publike i žirija, biće dostupne poslije takmičenja na sajtu Eurovision.tv.

Naši predstavnici zadovoljni odrađenim probama

"Do sada, imali smo dvije probe i obje su protekle bolje nego što smo očekivali. Takođe, imali smo i tri promotivna koncerta, a jedan od njih bio je na glavnom Gradskom trgu, koji je bio prepun”, kazao je gitarista Marko Pešić i dodao da ne osjećaju pritisak jer su sigurni u sebe.

On je ranije najavio da će njihov nastup biti dinamičan.

"Svjetla na bini će pratiti našu energiju. Biće zaista jedinstveno i nešto drugačije. Ako ne možete da istrpite svjetlosne efekte, ne gledajte naš nastup. Treba će vam naočare za sunce dok mi budemo na sceni", poručio je Pešić.

Podsjetimo, osim članova benda, Petra Tošića, Marka Pešića i Luke Vojvodića, uz "pojačanje" Bojana Jovovića (bivši član grupe 'No Name'), na sceni Globe Arene u Stokholmu biće i dva prateća vokala - Marija Lazić iz Srbije i Nikola Marjanović iz Hrvatske.

Za kostime naših predstavnika zadužena je Vanja Pantin, za koreografiju Mirko Vukomanović, koji je ujedno i izvršni producent projekta, a režiser Igor Basorović je "isprojektovao" kako će nastup podgoričkog benda izgledati na TV-u.

Najbolji rezultat naše zemlje otkad nastupamo na Eurosongu ostvaren je prošle godine u Beču, gdje je Nenad Knežević Knez sa pjesmom "Adio" osvojio 13. mjesto.

Pobjednik prošlogodišnjeg Eurosonga Mans Zelmerlov će uz Petru Mede biti domaćin i voditelj programa. "Globe Arena" u glavnom gradu Švedske će drugi put biti domaćin Eurosonga. Prvi put bilo je to 2000.

]]>
Tue, 10 May 2016 23:03:00 +0100 Eurosong 2016 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/128197/highway-bez-finala.html
Džastin Timberlejk na Pjesmi Evrovizije http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/128173/dzastin-timberlejk-na-pjesmi-evrovizije-.html Američki pjevač Džastin Timberlejk nastupiće na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Evrovizije koje se održava tokom vikenda, prenijela je agencija Asošijejtid pres. ]]>

Organizatori takmičenja saopštili su da će Timberlejk nastupiti u subotu u revijalnom dijelu programa i izvjesti svoju novu pjesmu "Can't stop the feeling".

Prošlogodišnju Pjesmu Evrovizije pratilo je više od 200 miliona gledalaca, a na ovogodišnjem takmičenju u Erikson Gloub areni u Stokholmu učestvovaće 42 zemlje, među kojima su i Kina, Kazahstan, Portugal, Novi Zeland i SAD.

Producent Sven Stojanović rekao je da će Timberlejk nastupiti na toj muzičkoj manifestaciji, jer su autori njegovog novog singla švedski kompozitori Maks Martin i Šelbek.

]]>
Mon, 9 May 2016 22:31:00 +0100 Eurosong 2016 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/128173/dzastin-timberlejk-na-pjesmi-evrovizije-.html
"Pjesma grupe Highway razbija" http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/128191/pjesma-grupe-highway-razbija.html Crnogorski predstavnik na Eurosongu, grupa Highway sa pjesmom "The Real Thing" jedini je učesnik iz regiona koji je dobio pohvalan komentar od britanskog "Independenta". ]]>

"Nemojte zaboraviti da je 'Hard Rock Hallelujah' osvojila ovo takmičenje 2006. Tvrđe pjesme imaju svoje mjesto na Evroviziji i pjesma crnogorskog predstavnika razbija", napisao je britanski list koji je prokomentarisao pjesme svih učesnika.

Britanci su bili vrlo oštri, pa su tako gotovo svim učesnicima iz ex Yu zemalja pronašli manu. Tako su hrvatsku predstavnicu opisali kao dobru pjevačicu, ali pjesma nije ništa novo, prosječna im je i srpska pjesma, dok kažu da je upitno da li je kombinacija pjevanja i repovanja u pjesmi BiH dobra kombinacija.

Makedonskoj pjesmi po mišljenju Britanaca fali jači refren, a za Slovenačku kažu da je zabavna, ali da neće zapaliti svijet.

Favorit da pobjedi na ovogodišnjem Eurosongu po "Independentu" između ostalih predstavnik Letonije Justs.

"Justsov minimalistički elektro pop je unikatan i dobro organizovan performans, mogao bi da donese impresivan rezultat Letoniji. Ova pjesma ima sjajan ritam", piše u tekstu.

Britancima su se svidjeli i predstavnici Italije, Poljske, Rusije...

]]>
Mon, 9 May 2016 19:44:00 +0100 Eurosong 2016 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/128191/pjesma-grupe-highway-razbija.html
Druga proba i predstavljanje novinarima http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/127893/druga-proba-i-predstavljanje-novinarima.html Crnogorski predstavnici na ovogodišnjem Eurosongu, momci iz grupe "Highway", održali su danas drugu probu. U našoj numeri ima 124 kadra, dok klasična numera na ovogodišnjem Eurosongu ima između 30 i 40 kadrova. ]]>

Članovi grupe Highway danas su održali i konferenciju za medije, koju su iskoristili i za malo zabave. Evo kako je to izgledalo.

]]>
Fri, 6 May 2016 20:08:00 +0100 Eurosong 2016 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/127893/druga-proba-i-predstavljanje-novinarima.html
"Highway" osjetio scenu Globe Arene http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/127541/highway-osjetio-scenu-globe-arene.html Crnogorski predstavnici na ovogodišnjem Eurosongu, momci iz grupe "Highway", danas su održali prvu probu. ]]>

Prije probe, u bekstejdžu, članovi benda "Highway" su kazali da su uzbuđeni što će prvi put izaći na scenu Globe Arene, u kojoj će nastuputi 10. maja, u prvoj polufinalnoj večeri.

"Čekali smo na ovaj momenat četiri, pet mjeseci i pokušaćemo da uživamo svake sekunde. Radujemo se prvoj probi. Biće mnogo uvježbavanja pjevanja i nadamo se da će sve biti u redu kada izađemo na scenu", poručio je gitarista Marko Pešić.

Petar Tošić je samo kratko poručio da cijeli dan razmišlja o probi.  "Samo želim da vidim scenu", kazao je.

Članovi benda su najavili da će njihov nastup biti dinamičan.

"Svjetla na bini će pratiti našu energiju. Biće zaista jedinstveno i nešto drugačije. Ako ne možete da istrpite svjetlosne efekte, ne gledajte naš nastup. Treba će vam naočare za sunce dok mi budemo na sceni", savjetovao je, kroz smijeh, Marko ekipu Eurosong TV-a.

Podsjetimo, osim članova benda, Petra Tošića, Marka Pešića i Luke Vojvodića, uz "pojačanje" Bojana Jovovića (bivši član grupe 'No Name'), na sceni Globe Arene u Stokholmu biće i dva prateća vokala - Marija Lazić iz Srbije i Nikola Marjanović iz Hrvatske.

Za kostime naših predstavnika zadužena je Vanja Pantin, za koreografiju Mirko Vukomanović, koji je ujedno i izvršni producent projekta, a režiser Igor Basorović je "isprojektovao" kako će nastup podgoričkog benda izgledati na TV-u.

*Pogledajte fotografije sa prve probe crnogorskih predstavnika:

 

 (Foto: Eurovision TV)

]]>
Tue, 3 May 2016 15:55:00 +0100 Eurosong 2016 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/127541/highway-osjetio-scenu-globe-arene.html
Šveđani najavljuju spektakl, favorita nema http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/127507/svedjani-najavljuju-spektakl-favorita-nema.html Pjesme koje se takmiče na 61. Eurosongu su ujednačene i prvi put imamo situaciju da se nekoliko dana prije početka velike muzičke manifestacije ne zna ko su favoriti, ocijenio je šef crnogorske delegacije na Eurosongu, Ivan Maksimović. Kao potencijalni pobjednici pominju se jedino Rusija i Francuska. ]]>

Maksimović je, uključenjem u Jutarnji program TVCG prenio utiske sa priprema u Štokholmu.

“Manifestacija se održava u najvećoj građevini u obliku lopte na svijetu. Koliko Šveđani o svemu vode računa govori podatak da će stadion, koji se nalazi neposredno uz arenu, biti iskorišten za prenos uživo. Tamo će svi oni koji ne budu imali ulaznice pratiti Eurosong preko video bima”, javlja Maksimović.

Šveđani su, kaže, možda najbolji domaćini kad su manifestacije ovog tipa u pitanju.

“Bina je zaista specifična, a nikada nije bilo više led opreme. Mi smo bili skeptični, mislili smo da će to izgledati kičasto, međutim, vidi se da su tehnički maksimalno angažovani i da su vrlo kreativni. Biće to televizijski spektakl”, najavljuje Maksimović.

Dodaje da se, upravo zato, može desiti da pjesme budu u drugom planu, zasjenjene vizuelnim efektima.

“Hrvati su imali probu, a mi i BiH probamo danas. To kasnije podrazumijeva i pregledanje materijala”, objašnjava Maksimović.

Ove godine je, inače, planirano da učestvuju 43 zemlje, što bi bio rekord Eurosonga. Međutim, Rumunija je udaljena s takmičenja.

Naši predstavnici, grupa "Highway" nastupa 15. u prvom polufinalu, 10. maja.

]]>
Tue, 3 May 2016 11:02:00 +0100 Eurosong 2016 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/127507/svedjani-najavljuju-spektakl-favorita-nema.html
"Jedva čekamo da izađemo na scenu" http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/127458/jedva-cekamo-da-izadjemo-na-scenu.html Za "Highway" sjutra u Stokholmu počinju probe, a danas su se naši predstavnici na Eurosongu upoznali s prostorijama u kojima će nastupati i boraviti, kao i ambijentom koji prati najveće evropsko muzičko takmičenje. ]]>

Raspoloženje u ekipi je na izuzetnom nivou, kazao je, u emisiji "Radni dan" TVCG, šef crnogorske delegacije na ovogodišnjem Eurosongu, Ivan Maksimović. On je kazao da se pripremaju svi detalji nastupa.

Naša delegacija je prvog dana boravka u glavnom gradu Švedske obišla Globe Arenu u kojoj će se održati Eurosong, pres centar i mjesto u dvorani iz kojeg takmičari gledaju šou (popularni "green room").

"Sve nam izgleda jako profesionalno, do sitnica je isplanirano. Sjutra nas čeka proba koju ćemo imati oko dva, tri sata popodne i možemo reći da jedva čekamo da izađemo na scenu i probamo pjesmu", kazao je član "Highway"-a Marko Pešić.

"Highway" je pubilka u našem regionu upoznala na takmičenju 'X Factor Adria', na kojem su momci iz Podgorice stekli prvo iskustvo nastupanja pred milionskim auditorijumom, ali kako priznaju, najveće muzičko regionalno takmičenje ne može se mjeriti sa Eurosongom. 

Kao i Marko, i pjevač podgoričkog benda, Petar Tošić, priznao je da je organizacija Eurosonga prevazišla sva njihova očekivanja.

"Mislili smo da smo na takmičenju 'X Factor' vidjeli sve, neku vrhunsku organizaciju, ali smo zaista oduševljeli sa svim ovim što možemo vidjeti ovdje - sa evrovizijskim fanovima, koji su nevjerovatni. Nevjerovatno koliko ih je, koliko su upućeni, mislim da znaju svaku pjesmu koja se ikad pojavila na Evroviziji. Počela je da im se sviđa naša stvar, "Prava stvar", tako da se nadamo finalu", kazao je Petar.

Osim članova benda, Petra Tošića, Marka Pešića i Luke Vojvodića, uz "pojačanje" Bojana Jovovića (bivši član grupe 'No Name'), na sceni Globe Arene u Stokholmu biće i dva prateća vokala - Marija Lazić iz Srbije i Nikola Marjanović iz Hrvatske.

Podsjetimo, za kostime naših predstavnika zadužena je Vanja Pantin, za koreografiju Mirko Vukomanović, koji je ujedno i izvršni producent projekta, a režiser Igor Basorović je "isprojektovao" kako će nastup podgoričkog benda izgledati na TV-u.

Kasno sinoć crnogorska delegacija stigla je u Stokholm, grad domaćin 61. izdanja Eurosonga. Naši predstavnici, momci iz grupe "Highway" bili su vidno raspoloženi nakon puta, koji je trajao oko šest sati.

Prvo što su istakli je da im umnogome olakšava posao što je hotel u kom su smješteni na pet stotina metara razdaljine od dvorane u kojem će biti održano takmičenje i pres centra.

Bend „Highway“ će, podsjetimo, nastupiti petnaesti u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga, 10. maja. Tog dana možemo računati i na glasove komšija – iste večeri nastupaju Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

„Highway“ je pjesmu „The real thing“ promovisao u DubrovnikuAmsterdamuLondonu...

Nedavno su objavili i remiks pjesme.

]]>
Mon, 2 May 2016 18:27:00 +0100 Eurosong 2016 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/127458/jedva-cekamo-da-izadjemo-na-scenu.html
"Highway" stigao u Švedsku http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/127379/highway-stigao-u-svedsku.html Kasno sinoć crnogorska delegacija stigla je u Štokholm, grad domaćin šezdeset prvog izdanja Eurosonga. Naši predstavnici, momci iz grupe "Highway" bili su vidno raspoloženi nakon puta, koji je trajao oko šest sati. ]]>

"Put je dobro protekao i, eto, stigli smo na mjesto o kome smo intenzivno razmišljali prethodnih nekoliko mjeseci. Još je rano da kažemo bilo kakve utiske osim da smo zadovoljni hotelom u kome smo smješteni i činjenicom da su svi objekti od dvorane do pres centra na pet stotina metara razdaljine, što umnogome olakšava posao. Sada je vrijeme da se odmorimo od puta, jer nas već sjutra čekaju obaveze s novinarima, a potom i prva proba", javio je za naš Portal, iz Švedske, frontmen sastava, Petar Tošić.

Bend „Highway“ će, podsjetimo, nastupiti petnaesti u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga, 10. maja. Tog dana možemo računati i na glasove komšija – iste večeri nastupaju Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

„Highway“ je pjesmu „The real thing“ promovisao u Dubrovniku, Amsterdamu, Londonu...

Nedavno su objavili i remiks pjesme.

]]>
Mon, 2 May 2016 09:37:00 +0100 Eurosong 2016 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/127379/highway-stigao-u-svedsku.html
Palestina osudila zabranu zastave na Eurosongu http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/127349/palestina-osudila-zabranu-zastave-na-eurosongu.html Palestinski zvaničnici oštro su danas osudili odluku Evropske radiodifuzne unije (EBU) da zabrane palestinsku zastavu na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Evrovizije. ]]>

Zamjenik predsjednika Palestinske oslobodilačke organizacije, Saeb Erekat, naveo je u pismu predsjedniku EBU Žanu Polu Filipou da je odluka o zabrani palestinske zastave na Pjesmi Evrovizije pristrasna i neprihvatljiva.

EBU je prošle nedjelje objavila listu zastava koje je zabranjeno nositi na takmičenju za pjesmu Evrovizije u Stokholmu, među kojima su zastava Sjevernog Kipra, Kosova, Baskije i Islamske države.

Čelnici EBU izvinili su se na Fejsbuku i naveli da će biti zabranjene samo zastave koje šalju "uvredljive, diskriminatorne, neprikladne i političke ili vjerske poruke".

Takmičenje za pjesmu Evrovizije održaće se između 10. i 16. maja u Erikson gloub areni u Stokholmu.

]]>
Sun, 1 May 2016 16:51:00 +0100 Eurosong 2016 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/127349/palestina-osudila-zabranu-zastave-na-eurosongu.html
Eurosong: Ovo je crnogorski žiri http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/127325/eurosong-ovo-je-crnogorski-ziri.html Objavljena su imena članova žirija za "Pjesmu Evrovizije" (10, 12, 14. maj) u Stokholmu. ]]>

U ime Crne Gore 9. maja glasaće predsjednik žirija gitarista i profesor klasične gitare dr Srđan Bulatović, zatim pjevačica i profesorica muzike Andrea Demirović, kompozitor i gitarista Dejan Božović, kompozitor, tekstopisac i basista grupe ,,Perper” Momčilo Zeković Zeko i operska pjevačica Ivana Čanović.

Članovi grupe "Highway" danas su sa podgoričkog aerodroma otišli za Beograd, odakle nastavljaju za Stokholm.

Evrovizijsku delegaciju čine šef Ivan Maksimović, šef press pula Sabrija Vulić, kamerman RTCG, članovi grupe "Highway" Marko Pešić, Petar Tošić, Luka Vojvodić i Bojan Jovović uz prateće vokale Mariju Lazić i Nikolu Marjanovića.

Prva proba je 3. maja. Nastupiće kao 15. u prvom polufinalu 10. maja.

]]>
Sun, 1 May 2016 13:17:00 +0100 Eurosong 2016 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/127325/eurosong-ovo-je-crnogorski-ziri.html
"Ne vraćamo se bez finala!" http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/127216/ne-vracamo-se-bez-finala.html Višemjesečne pripreme su prošlost, vrijeme je za pravu akciju. Marko Pešić, Luka Vojvodić, Petar Tošić i Bojan Jovović iz Highway benda sjutra putuju za švedski Stokholm, a 10. maja u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga braniće čast Crne Gore s numerom "The Real Thing". ]]>

Momci su prije dvije večeri stigli u Podgoricu iz Beograda, gdje su u društvu pratećih vokala Nikole Marjanovića i Marije Lazić odradili posljednje probe pred put, a Marko Pešić Vikend novinama poručuje da su muzičari spokojni jer znaju da su pružili maksimum prethodnih mjeseci. U međuvremenu, produkcijski tim Eurosonga poslao je video snimak s osmišljenim nastupom na adresu Highwaya, tako da je na našim adutima da što tačnije "skinu" kretanje.

"Spremni smo! Zadovoljni smo probama u Beogradu, utisak je da pjesma nikada nije zvučala moćnije, između ostalog, zahvaljujući i pratećim vokalima. Iz Stokholma smo primili mejl sa snimkom, organizatori su nas praktično imitirali i pokazali su nam kako bi to trebalo da izgleda. Nakon što smo odgledali snimak, još više smo ubijeđeni da ćemo ispuniti poentu i dočarati energiju pjesme, benda. Najbitnije je da naučimo dobro kretanje koje su nam poslali, Marija će plesati poput cure iz spota tako da je njoj možda najteže. Biće još nekih detalja koje ne smijemo otkrivati. Probali smo kostime, dopadaju nam se jer nijesu klasična rok odijela već su moderni i mladalački", raportira Pešić.

Prve probe Highway odradiće 3. i 6. maja, dan kasnije zakazan je mini-koncert na kojem će osim "Prave stvari" pjevati još neke numere, 9. maja predstaviće se žiriju na specijalno organizovanoj probi za ocjenjivanje, a 10. maja je dan D. Cilj je jasan plasman u finale. Vjetar u leđa momcima daju i pozitivne kritike s odrađenih promocija.

"Bez finala se ne vraćamo u Crnu Goru (smijeh). Taj cilj smo odavno zacrtali. Želimo da nastavimo niz plasmana Crne Gore u finale koji traje dvije godine. Zaista smo pružili maksimum gdje god da smo pošli. Prihvatili su nas u Londonu, Amsterdamu, Beogradu, Dubrovniku, Sarajevu... Nadamo se da će sličan epilog biti i u Švedskoj", zaključio je Pešić.

]]>
Sat, 30 Apr 2016 09:00:00 +0100 Eurosong 2016 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/127216/ne-vracamo-se-bez-finala.html
Zabranili zastave Kosova, ID, Krima... http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/127115/zabranili-zastave-kosova-id-krima.html Na ovogodišnjem Eurosongu zbranjene su zastave Kosova, Islamske države, Krima, Republike Donjeck, Palestine, Nagorno Karabaha, Baskije i Sjevernog Kipra saopštili su organizatori tog muzičkog takmičenja. ]]> Kako prenosi RTS, na odluku organizatora o zabrani tih zastava nije moguće podnošenje žalbe.

Pored navedenih zastava, koje su objavljene na sajtu Eurosonga uz fotografije, u salu neće biti moguće ni da se unesu zastave i transparenti sa političkim ili vjerskim porukama koje organizator smatra neprimjerenim.

]]>
Fri, 29 Apr 2016 08:40:00 +0100 Eurosong 2016 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/127115/zabranili-zastave-kosova-id-krima.html
Poslušajte remiks verziju "The real thing" http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/126966/poslusajte-remiks-verziju-the-real-thing.html Bend Highway objavio je remiks za pjesmu “The real thing” kojom će predstavljati Crnu Goru na ovogodišnjem Eurosongu koji će biti održan u Štokholmu. ]]>  

Podsjećamo, Highway će nastupiti prve polufinalne večeri Eurosonga 10. maja pod rednim brojem 15. U istom polufinalu nastupaju Bosna i Hercegovina i Hrvatska, dok će Srbija, Slovenija i Makedonija plasman u finale pokušati da izbore 12. maja.

Članovi benda su nedavno promovisali svoju pjesmu u Londonu i Amsterdamu.

Pop pjevač, Danijel Popović, koji je predstavljao SFRJ na Eurosongu je za Portal RTCG nedavno izjavio da je Highway njegov favorit na ovogodišnjem takmičenju.

                                       

]]>
Wed, 27 Apr 2016 17:41:00 +0100 Eurosong 2016 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/126966/poslusajte-remiks-verziju-the-real-thing.html
"Highway" definitivno moj favorit http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/126442/highway-definitivno-moj-favorit.html Pjesma "The Real Thing" je vanserijska, ali i neobična za tip festivala kakav je Eurosong, ocijenio je za Portal RTCG Danijel Popović, vlasnik najprodavanije ploče u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Takođe, nije isključio mogućnost, da i on sam, bude naš predstavnik u nekim od narednih ciklusa Evrovizije. ]]>

Danijel je bio prvi pop pjevač bivše SFRJ koji je napravio značajan rezultat na "Pjesmi Evrovizije". Te davne 1983. sa svojom "Džuli" u Minhenu, osvojio je, kako se to tada govorilo, izvanredno četvrto mjesto, a dugo je vremena tokom glasanja bio u igri da odnese pobjedu.

Pjesma se pojavila i na engleskom jeziku pod naslovom "Julie" i u nekoliko evropskih zemalja bila je na vrhovima top-lista.

Upravo "krivicom" Julije, momak rođen u Titogradu, postaje apsolutni rekorder Jugotona po broju prodatih ploča. Prema podacima najveće diskografske kuće u Jugoslaviji, LP album "Bio sam naivan" do kraja 80ih prodat je u 776.000 primjeraka, što iz današnje perpesktive izgleda zastrašujuće.

S druge strane, nezvanično, u zemlji koja je tada brojala 22 miliona stanovnika, njih 1.200.000 ljudi imalo je taj album na svom gramofonu ili u kasetofonu.

Kao neko ko je prva asocijacija stanovnicima bivše Jugoslavije, kada se pomene Evrovizija, možete li ocijeniti, po kvalitetu pjesama, koja će zemlja regiona najbolje proći na Eurosongu u Štokholmu?

Teško je i nezahvalno davati bilo kakve prognoze. Ja bih lično želio da "Highway" na Eurosongu odnese pobjedu. To bi bilo super i za njih pa i za sve nas koji stojimo uz njih i srcem i dušom. Realno je to i moguće. Na njima je velika odgovornost i pritisak obavezuje, te osjećaju da moraju dati sve od sebe i više od toga. Nije nemoguće i uz veliku dozu strpljenja i sreće je moguće i pobijediti. Moj favoriti su definitivno.

Kako Vam se dopada pjesma "The Real Thing", crnogorskog predstanika, grupe "Highway"?

Pjesmu sam imao više puta priliku čuti na televiziji. Produkcija je na nivou, a i pjesma je vanserijska te i neobična za ovakav tip festivala. Momci su mladi, puni energije, talentovani. Gitarski solo i rifovi su odlični i sve je za pet. Tekst ima poruku za one koji razumiju engleski. Meni smeta kapuljača i ne vidi se lice, a momak je faca. Savjet: Ne skrivati lice!!!

Koje bi ste još savjete dali momcima iz grupe "Highway", kao iskusniji kolega, koji je '83. sa "Džuli" osvojio 4. mjesto na Pjesmi Evrovizije u Minhenu?

Savjet je jednostavan. Neka budu to što jesu i da se ničim ne opterećuju i da samo uživaju.

                           

Smatrate li, da u moru komercijalnih tonova na Eurosongu, originalnost može naći svoje mjesto pod reflektorima?

Originalnost se i očekuje jer podiže i gledanost i nakladu, kao i povjerenje u sam spektakl kod gledalaca.

Koliko se Pjesma Evrovizije promijenila od Vašeg vremena i da li bi "Džuli" danas mogla ponovo da dosegne vrh evropskih melodija?

Eurosong se stalno i širi i nadograđuje, pa i mijenja. Pjesma je ili dobra ili loša, sredina ne postoji. I danas bi Julia bila originalna i opet bi bila hit, jer je i dan danas rado slušana.

Možemo li očekivati da se jednog dana Danijel ponovo nađe na bini najpoznatijeg evropskog takmičenja, ali pod zastavom Crne Gore?

Ja sam par godina unazad, napisao pjesmu za Eurosong, koju i dan danas ljubomorno skrivam i nadam se da će ugledati svjetlo dana pod našom zastavom. To bi za mene bila izuzetna čast. Da je vječna Crna Gora.

Predrag Radović

]]>
Sun, 24 Apr 2016 00:00:00 +0100 Eurosong 2016 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong-2016/126442/highway-definitivno-moj-favorit.html