RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Eurosong 2017 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Eurosong 2017 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/rss.html Radovanović: Samo sam ja kriv http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/203673/radovanovic-samo-sam-ja-kriv.html Predstanik Crne Gore na Eurosongu Vanja Radovanović uputio je još jednom izvinjenje javnosti zbog šala o djeci sa invaliditetom i ženama iz delegacije, naglasivši da je i sam izgubio blisku osobu zbog kancera. On je naglasio da je odgovornost isključivo njegova, nikako ekipe RTCG, koja je na projektu radila posao izuzetno časno, predano i profesionalno. ]]>

"Izrugivanje s jednom bolešću kao što je kancer i stanju, kao što je invaliditet, ili ženama jer su žene, odnosno različitostima, takođe, nije bila moja namjera, jer sam još kao mali i sam osjetio kako je izgubiti nekog najdragocijenijeg i to jednu ženu, zbog bolesti i nipošto sebi ne bih dozvolio, niti oprostio da mi to bude predmet šale", kazao je Radovanović.

On je poručio da je odgovornost za sve učinjeno isključivo njegova, a ne bilo koga od članova delegacije.

"Veoma mi je žao što su se zbog mene našli u veoma nezavidnoj situaciji, ne samo oni, već cijela ekipa RTCG-a, koja je više od tri mjeseca na ovom projektu radila svoj posao izuzetno časno, predano i profesionalno (što dokazuje i nagrada za najbolju od 43 delegacije na Eurosongu) i želim da naglasim da preuzimam apsolutnu odgovornost za svoje postupke i sve što se dešava. Meni kao pojedincu su uvijek smetali stavovi i odnos društva prema djeci koja su drugačija na bilo koji način. Zato sam nebrojeno puta sam bio podrška različitostima jer bi one trebale biti vrijednost ovog društva, a morale bi imati podršku sistema", saopštio je Radovanović.

Kako je istakao, oni koji ga poznaju znaju da  kroz život ide trudeći se da bude čovjek i da govori više kroz djela, a manje kroz riječi.

"Opraštam onima, koji su u reakcijama na moje riječi, meni, mojoj djeci, mojoj porodici prijetili, proklinjali, željeli najgore, spominjali sanduke i djecu u istoj rečenici, spominjali one koji više ne mogu ništa da kažu. Hvala svima koji nijesu pristali na hajku. Vjerujem da ćemo se moja porodica i ja od ovoga oporaviti, da ću svojim radom i angažovanjem, prije svega djeci i ugroženim grupama, ali i svima ostalima, opet dokazati da su mi namjere bile časne i da to, ništa, pa ni jedan nepromišljeni vic ili šala na račun žena, ne može promijeniti. Još jednom duboko izvinjenje svima koji su bili uvrijeđeni", naglasio je Radovanović.

 

 

]]>
Thu, 17 May 2018 20:28:00 +0100 Eurosong 2017 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/203673/radovanovic-samo-sam-ja-kriv.html
Napravio sam revoluciju http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/166830/napravio-sam-revoluciju.html Crnogorski predstavnik na Eurosongu, Slavko Kalezić, kazao je da je sa modnim kostimom u Kijevu napravio modnu revoluciju, jer je, kako je rekao, riječ o kreaciji jedne od najistaknutijih crnogorskih kreatorki, Marini Banović Džuver. ]]>  

Kalezić je, gostujući u Jutarnjem programu Javnog servisa, rekao da je riječ o kostimu koji je predstavlja minimalizam, a iza kojeg stoje i on i kreatorka Marina Banović Džuver.

"Bez ikakve lažne skromnosti, zvijezda ovogodišnje Evrovizije je crnogorski predstavnik Slavko Kalezić. To što se dešavalo u Kijevu je nešto što meni sa ove distance i dalje izgleda kao san. U Kijevu su se vanredno zakazivali intervjui", rekao je Kalezić.

On je rekao da je umjetnik koji konstantno ostvaruje svoje snove, te da je ovo pravi momenat da ostvari svoj san i napiše knjigu.

"Svaka država ima problema, ja sam školovan čovjek i znam kako sistem funkcioniše. Evrovizijski projekat je državni projekat iza kojeg treba da stanu ljudi, podrška. Zahvaljujem se ljudima iz delegacije, ali ovaj projekat sam iznio ja, ja sam bio taj koji je vodio sve te konce", kazao je Slavko.

Na pitanje je li možda omanuo kad je riječ o pjevanju, Slavko kaže da je već rekao da je na Evroviziju otišao da pokaže šou. 

"Te večeri sam imao temperaturu 38,5 a nema pjevača koji nije falširao te večeri. Stojim iza toga, uvijek može bolje, ali ja sam priredio šou", rekao je Slavko.

 On je rekao da ga ne dotiču negativni komentari, poručujući: "Ja sam duhovni vođa".

"I ja stojim ispred nacije, ja sam stajao ispred svoje države kao jedan duhovni vođa... Kad se vratiš u svoju državu i kad ti prilaze djeca i kažu da si njihov idol, ja nemam dalje što da pričam", kazao je Slavko.

Istakao je i da nije imao kad da se bavi negativnim komentarima javnostima.

 

]]>
Thu, 25 May 2017 09:57:00 +0100 Eurosong 2017 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/166830/napravio-sam-revoluciju.html
Moja poruka pogrešno shvaćena http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/166011/moja-poruka-pogresno-shvacena.html Šef crnogorske delegacije na Evroviziji, Sabrija Vulić, uputio je izvinjenje svima onima koji su pogrešno shvatili suštinu njegove poruke koju je objavio na društvenoj mreži Fejsbuk, a nakon negativnih reakcija na nastup crnogorskog predstavnika Slavka Kalezića. ]]>  


Podsjećamo, Vulić je, komentarišući negativne reakcije na Kalezićev nastup, na svom Fejsbuk profilu napisao da je Slavko veličanstveno predstavio Crnu Goru, te da dušmani slave što se nije plasirao u finale.

"Nažalost, noćas će dušmani da slave. To je u maloj Crnoj Gori, gdje je krivica biti 'drugačiji' u svakom smislu, normalna stvar, jer zbog svoje nesposobnosti majmuni (uz svo dužno poštovanje prema majmunima) ne mogu da shvate tvoj umjetnički pristup", jedna je od poruka sa Vulićevog Fejsbuk profila.

Uvijek se diže frka oko nastupa

Navodeći kako je godinama unazad odlazak crnogorske delegacije na Evroviziju propraćen "salvom uvreda na društvenim mrežama", Vulić je, gostujući u Jutarnjem programu RTCG-a, rekao da je nakon svega želio da "izbaci svu 'safru' koja se godinama skuplja".

"Negdje u tri ujutro kad ste iscrpljeni, želite da izbacite svu safru koja se godinama skuplja. Sve te salve uvreda na račun porodice, kletve na račun bliže familije. U jednom momentu eksplodirate, jer nemate nikog da vas zaštiti već godinama i da kaže: 'Stanite, pustite te ljude da rade svoj posao'. U jednom momentu sam eksplodirao, sve što se skupilo napisao sam u par rečenica, koje očigledno nijesu bile dovoljno shvaćene", objasnio je Vulić.

Stoga se izvinio zbog pogrešno shvaćene poruke koju je želio uputiti.

"Izvinjavam se svima onima koji su me pogrešno shvatili, koji nijesu shvatili suštinu moje poruke. Rijetki su oni koji su me podržali, koji su shvatili što sam htio da napišem. Niko nije htio da me odbrani i da kaže da radim svoj posao", rekao je Vulić.

On je istakao i da ovogodišnja Evrovizija nije ova ništa drugačija od prethodnih, te da se "uvijek diže frka oko evrovizijskih nastupa".

"Barem je tako u posljednjih šest godina, otkad sam ja član delegacije. Ja samo radim svoj posao. Niti pjevam, niti komponujem, niti biram izvođača", rekao je Vulić.

Na Evroviziji ne trošimo, već zarađujemo pare

Podsjetio je da je u posljednjih šest "mala Crna Gora bila dva puta u finalu".

"Belgija nije bila osam godina u finalu i niko ih tamo nije vrijeđao. To je muzičko takmičenje, a poenta cijele priče je promocija naše zemlje. To je jedan od najgledanijih prenosa. Mi ne trošimo pare na Eurosongu, mi zarađujemo pare, jer pravimo promociju države", rekao je Vulić, i podsjetio na stotine Slavkovih intervjua u kojima je pomenuo Crnu Goru, kao i na uspjeh njegove pjesme na Jutjubu, koja ima skoro dva i po miliona pregleda.

Kad je riječ o troškovima, on je kazao da je potrošeno 115.000 eura.

"Od čega je 26.000 otišlo na plaćanje prenosa, odnosno kotizaciju za učestvovanje. Za promociju zemlje na Eurosongu to nijesu neka ogromna sredstva", rekao je Vulić.

On je kazao i da nije važno da li će na Evroviziju ići on ili neko drugi iz RTCG-a, već da je najvažnije da učestvujemo na takmičenju.

]]>
Wed, 17 May 2017 09:15:00 +0100 Eurosong 2017 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/166011/moja-poruka-pogresno-shvacena.html
Portugal pobjednik Eurosonga http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/165624/portugal-pobjednik-eurosonga.html Predstavnik Portugalije Salvador Sobral pobjednik je ovogodišnjeg Eurosonga. On je izveo originalnu numeru "Amar Pelos Dois" i tako donio prvo mjesto svojoj zemlji, prvi put u istoriji takmičenja. Na večerašnjem finalu dogodio se skandal tokom izvođenja numere prošlogodišnje pobjednice Džamale kada je čovjek iz publike, ogrnut zastavom Australije, izašao na binu i skinuo pantalone. ]]> Pravo glasa u velikom finalu imale su sve zemlje koje učestvuju ove godine, uključujući i zemlje učesnice koje nijesu uspjele da se plasiraju u veliko finale, a to znači da ćemo čuvenu frazu "12 points goes ..." čuti čak 42 puta.

Način glasanja isti je kao i prošle godine. Profesionalni žiri i gledaoci iz svake zemlje dodijelili su odvojen skup poena od 1 do 8, odnosno 10 i 12. 

Nakon što su gledaoci glasali putem svojih telefona, slanjem SMS-a ili koristeći zvaničnu aplikaciju, prezenteri glasova iz 42 zemlje učesnice uključili su se u program i saopštili poene samo profesionalnog petočlanog žirija. Nakon saopštavanja rezultata žirija, glasovi publike su se iskombinovati dajući svakoj pjesmi određeni skor. Poene gledalaca saopštio je voditelji takmičenja, počevši od zemlje koja je dobila najmanji broj poena publike, pa sve do zemlje koja je dobila najveći broj glasova,

 

00:33 - Predstavnik Portugalije Salvador Sobral pobjednik je ovogodišnjeg Eurosonga!

23:52 - Od žirija iz Crne Gore jedan glas je dobila Austrija, dva Bugarska, tri Francuska, četiri Jermenija, pet Hrvatska, šest Belgija, sedam Švedska, osam Italija, 10 Rumunija. Lijepa Grkinji Demi dobila 12 poena za pjesmu "This is Love"

23:38 - Dogodio se skandal tokom izvođenja numere prošlogodišnje pobjednice Džamale kada je čovjek iz publike izašao na binu i skinuo pantalone

23:05 - Francusku predstavila Alma pjesmom "Requiem" i zatvorila finalno veče Eurosonga

23:00 - Kristijan Kostov numerom "Beautiful Mess" predstavio Bugarsku

22:55 - Šveđanin Robert Bengtson izveo numeru "I Can't Go On"

22:51 - Belgijanka Blanž otpjevala "City Lights"

22:47 - Domaćini se predstavili pjesmom "Time"

22:42- Njemica Levina predstavila "Perfect Life"

22:38 - Ilinka i Aleks Florea uz Rumunije izveli numeru "Yodel It!"

22:34 - Hovig pjesmom "Gravity" predstavio Kipar

22:30 - Lusi Džons iz Velike Britanije otpjevala "Never Give Up On You"

22:24 -  "JOWST numerom "Grab The Moment" predstavio Norvešku

22:19 - Manel Navaro iz Španije nastupio s pjesmom " Do It For Your Lover"

22:14 - Mlada predstavnica Grčke Demi izvela "This is Love"

22:09 - Gost ovogodišnjeg Eurosong, predstavnik Australije "Isaiah" otpjevao "Don't Come Easy"

22:04 - Žak Houdek iz komšijske Hrvatske izveo pjesmu "My Friend"

22:00 - Jermenka Artsvik nastupila s numerom "Fly With Me"

21:54 - Predstavnik Portugalije Salvador Sobral izveo orginilnu pjesmu "Amar Pelos Dois"

21:51 - Zanosna Dankinja "Anja" otpjevala "Where I Am"

21:47 - Italijan Frančesko Gabani izveo numeru "Occidentali's Karma"

21:43 - Joci Papai iz Mađarske nastupio s pjesmom "Origo"

21:38 - Veseli predstavnici Moldavije "Sunstroke Project" izveli "Hey Mamma"

21:34 - Šarmantne Holanđanke "OG3NE" otpjevale "Lights And Shadows"

21:30 - Predstavnica Jermenije nastupila numerom "Fly With Me"

21: 27 - Natan Trent iz Austrije otpjevao "Running on Air"

21: 22 - Bjeloruski "Navibend" predstavio se pjesmom  "Historyja Majho Zyccia" na rodnom jeziku

21:16 - Kasia Mos iz Poljske izazvala oduševljenje publike pjesmom "Flashlight"

21:11 - Predstavnik Izraela IMRI otvorio je večerašnje finale numerom "I Feel Alive"

 

Domaćini programa su voditelji Oleksandar Skičko, Volodimir Ostapčuk i Timur Mirošničenko.

RTCG direktno prenosi finale  na Prvom i Satelitskom programu od 21:00 sat.

]]>
Sun, 14 May 2017 00:34:00 +0100 Eurosong 2017 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/165624/portugal-pobjednik-eurosonga.html
Preko dva miliona pregleda za "Space" http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/165652/preko-dva-miliona-pregleda-za-space.html Spot za pjesmu „Space“ kojom je Slavko Kalezić predstavio Crnu Goru na Eurosongu pregledalo je preko dva miliona posjetilaca Jutjub kanala. ]]>

Kalezić nije uspio da se plasira u finale ovog takmičenja koje se održava u Kijevu.

U prvoj polufinalnoj većeri nastupio je šesti.

Evrovizijski nastup osmislio je Dejan Milićević, koji je i reditelj spota pjesme "Spejs", supervizorka koreografije je Milica Cerović iz Beograda, sa kojom je Kalezić sarađivao još u “X Faktoru”, dok je za Slavkov izgled na na Eurosongu zadužena poznata crnogorska kreatorka Marina Banović-Džuver, koja je dizajnirala kostim za nastup. 

Finale Eurosonga održava se večeras, a direktan prenos možete pratiti na TVCG1 i Satelitskom programu. 

]]>
Sat, 13 May 2017 13:23:00 +0100 Eurosong 2017 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/165652/preko-dva-miliona-pregleda-za-space.html
Britanci spremni da napuste Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/165601/britanci-spremni-da-napuste-eurosong.html Većina Britanaca, 56 odsto, smatra da bi Velika Britanija trebalo da napusti Pesmu Evrovizije, navodi se u danas objavljenoj anketi, dan uoči finala tog muzičkog takmičenja. ]]>

Oko 44 odsto ispitanika je navelo da bi zemlja trebalo da ostane u takmičenju, navodi se se anketi JuGov sprovedenoj 8. i 9. maja nad 1.650 Britanaca.

"Britanska javnost kao da želi dodatno da smanji veze sa evropskim institucijama", ocjenjuje se u anketi koja podsjeća da je 23. juna 2016. na referendumu o ostanku ili odlasku iz Evropske unije, 52 odsto Britanaca glasalo za Bregzit.

Među onima koji smatraju da Velika Britanija treba da napusti Pjesmu Evrovizije, 76 odsto je navelo da je na referendumu glasalo za Bregzit.

Velika Britanija je pet put pobijedila na takmičenju, prvi put 1967. godine sa pjesmom "Puppet on string" i posljednji put 1997. sa "Love shine a light".

]]>
Fri, 12 May 2017 20:57:00 +0100 Eurosong 2017 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/165601/britanci-spremni-da-napuste-eurosong.html
Makedonki vjerenički prsten, ne i finale http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/165499/makedonki-vjerenicki-prsten-ne-i-finale.html Deset finalista ovogodišnjeg, 62. Eurosonga, koji su se pridružili onima iz prvog polufinala održanog u srijedu su predstavnici Bugarske, Bjelorusije, Hrvatske, Mađarske, Danske, Izraela, Rumunije, Norveške i Holandije. Predstavnice Srbije i Makedonije nijesu prošle u finale. ]]> Međutim, makedonska predstavnica na Eurosongu, Jana Burčeska zapamtiće večerašnju takmičarsku noć po nečemu mnogo ljepšem - Janu je zaprosio njen dečko Aleksandar.

Tako je kompletirana lista svih 24 učesnika finala koje će se održati u subotu u Kijevu. 

Osim "velike četvorke", u subotnjem finalu naći će se i predstavnici Moldavije, Azerbejdžana, Grčke, Švedske, Portugala, Poljske, Jermenije, Australije, Kipra i Belgije koji su se kvalifikovali prve polufinalne noći, kada nije prošao crnogorski predstavnik Slavko Kalezić.

 

]]>
Thu, 11 May 2017 23:27:00 +0100 Eurosong 2017 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/165499/makedonki-vjerenicki-prsten-ne-i-finale.html
"Geopolitika iza Pjesme Evrovizije" http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/165408/geopolitika-iza-pjesme-evrovizije.html Takmičenje za Pjesmu Evrovizije, koje je prvobitno bilo namijenjeno za jačanje evropskog jedinstva i prvi put organizovano 1956. u Švajcarskoj, postalo je prostor za međunacionalna rivalstva, što ove godine ilustruje spor Kijeva i Moskve o nastupu ruske takmičarke, ocijenila je danas agencija Frans pres. ]]>

Rusija je odlučila da ne učestvuje u takmičenju, nezadovoljna odlukom ovogodišnjeg domaćina - Ukrajine, da zabrani dolazak Julije Samojlove, ruske pjevačice koja je imala koncert na polustrvu Krim koje je Rusija pripojila.

Rusko-ukrajinska kriza uticala je i na prošlogodišnju Pjesmu Evrovozije u Stokholmu, kada je pobijedila Džamala, 32-godišnja Tatarka s Krima, čija je pjesma "1944" govorila o sovjetskoj deportaciji njenog naroda.

Rusija je tada protestovala zbog "politizovanog" teksta te pjesme s kojom je nastupila Ukrajina i pobijedila na Pjesmi Evrovizije, smatrajući da se time krši propis tog takmičenja koji zabranjuje "riječi, govor ili gest političke ili slične prirode".

Učesnici takmičena su u nekoliko navrata bili pozivani da promijene tekst pjesama da bi se izbjegle političke tenzije. Tako je naziv jermenske pjesme "Don't deny" - za koju se 2015. smatralo da suviše direktno pominje Tursku koja odbija da prizna masakr nad Jermenima, promijenjen u "Face the shadow".

Organizatori takmičenja su 2009. godine, manje od godinu dana od rusko-gruzijskog konflikta, zatražili od Gruzijaca da promijene naziv pjesme "We Don't Wanna Put In" koja direktno aludira na ruskog predsjednika Vladimira Putina. Gruzija je odbila taj zahtjev i te godine nije učestvovala u takmičenju.

Izrael je dvije godine prije toga uspio da se "provuče" s pjesmom "Push the button", za koju se smatralo da poziva na napad na Iran. Agencija Frans pres podsjeća da nijedna arapska zemlja ne učestvuje na takmičenju.

Diplomatski incidenti tokom takmičenja su bili mnogobrojni, među kojima bojkot Austrije 1969. koja nije htjela u Španiju zbog vladavine fašističkog diktatra Fransiska Franka, i odbijanje Jermenije da 2012. ide na takmičenje u Azerbejdžanu.

Hladni rat je najviše traga ostavio na evrovizijsko takmičenje koje su osnovale televizije sa Zapada. Takmičenju se 1961. pridružila Jugoslavija što je izgledalo i kao gest nezavisnosti Josipa Broza Tita od Moskve.

Mnoge zemlje bivšeg sovjetskog bloka priključile su se takmičenju odmah poslije pada Gvozdene zavjese.

]]>
Thu, 11 May 2017 09:59:00 +0100 Eurosong 2017 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/165408/geopolitika-iza-pjesme-evrovizije.html
Slavko bez finala http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/165218/slavko-bez-finala.html Predstavnik Crne Gore, Slavko Kalezić, uprkos sjajnom nastupu, nije uspio da se plasira u finale 62. Eurosonga, koji se ove godine održava u Kijevu. ]]>

U finalu 13. maja, osim "velike četvorke", naći će se i predstavnici Moldavije, Azerbejdžana, Grčke, Švedske, Portugala, Poljske, Jermenije, Australije, Kipra i Belgije.

Druga polufinalna noć zakazana je za 11. maj, dok će finale biti održano u subotu 13. maja.

Podsjetimo, naš predstavnik, Slavko Kalezić, nastupio je pod rednim brojem 6. Pogledajte njegov nastup:

Tok takmičenja: 

22:23 I na kraju, predstavnici Letonije, grupa Triana Park sa numerom Line 

22:20 (Slovenija) Omar Naber - On My Way 

22:15 (Jermenija) Artstvik - Fly With Me

22:11 (Kipar) Hovig - Gravity

22:07 (Češka) Martina Bárta - My turn

22:00 (Island) Svala - Paper

21:55 (Moldavija) Sunstroke Project - Hey Mamma

21:51 (Poljska) Kašja Moš - Flashlight

21:47 (Grčka) Demi - This is love

21:43 (Portugal) Salvador Sobral - Amar Pelos Dois

21:39 (Azerbejdžan) Dihaj - Skeletons

21:34 (Finska) Norma Džon - Blackbird

21:29 Došao je red i na našeg Slavka. Izveo je svoj "Space" uz sjajne ovacije publike, što je dobar znak. Na kraju je bio i jedan emitovan momenat, poručivši majci da je voli.

21:24 (Belgija) Blanš - City Lights 

21:21 (Albanija) Lindita - World 

21:16 (Australija) Isaiah - Don't Come Easy

21:12 (Gruzija) Tamara Gachechiladze - Keep The Faith 

21:08 Robin Bengtsson - I Cant Go On

Prvu polufinalnu noć otvorio je takmičar iz Švedske.

]]>
Tue, 9 May 2017 23:11:00 +0100 Eurosong 2017 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/165218/slavko-bez-finala.html
Najveća sam zvijezda Eurosonga http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/165187/najveca-sam-zvijezda-eurosonga.html Crnogorski predstavnik na ovogodišnjem Eurosongu, Slavko Kalezić, kazao je da je sve spremno na nastup. Poručuje da je vrijene "raspalimo 'Spejs' i da se vinemo u tu čuvenu galaksiju". ]]>  

"Moram da potvrdim da sam zaista najveća zvijezda ovogodišnjeg Eurosonga po svim statistikama", tvrdi Kalezić, prenose Dnevne novine.

Prvo polufinalno veče 62. Eurosonga počinje večeras u 21 sat, uz direktan prenos na Prvom programu Televizije Crne Gore, a 18 učesnika boriće se za plasman u TOP 10, odnosno finale, u kome će im se 13. maja pridružiti još 10 najboljih iz druge polufinalne večeri, koja je planirana za 11. maj.

Sve oči crnogorske publike biće večeras uprte u Slavka Kalezića. Naš predstavnik nastupiće šesti i predstaviće svjetskom auditorijumu dugonajavljivan, revolucionaran nastup uz numeru "Spejs" (Space).

Četvoromjesečne pripreme, praćene nikada zapaženijom inostranom turnejom, podrškom van granice i paljbom domaćih kritičara, rezultiraće ili velikim uspjehom i trećim finalnim plasmanom Crne Gore u devetogodišnjoj istoriji nastupa (za sada su usamljeni Sergej Ćetković i Nenad Knežević Knez) ili eliminacijom već na prvom stepeniku.

 

"Kijev je sjajan, oduševljen sam. Ima toliko parkova, zelenila – kao ponosni vegetarijanac, veoma uživam u tome i pronalazim inspiraciju. Sve je spremno za večerašnji nastup. Nakon prve probe, gdje je bilo malo tehničkih problema, druga je prošla sjajno. Vrijeme je da 'raspalimo Space' i da se vinemo u tu čuvenu galaksiju", oduševljeno saopštava Kalezić.

Prilikom inostrane promo turneje u Londonu, Amsterdamu, Tel Avivu i Madridu, Kalezić se uvjerio u značajnu podršku ljubitelja Eurosonga.

Na sličan prijem naš predstavnik naišao je i u Kijevu – zvanični evrovizijski sajt nekoliko puta izvještavao je o posjećenim crnogorskim konferencijama za medije, fanovima koji aplaudiraju Slavku na svakom koraku. Kako to sve izgleda iz Kalezićeve vizure?

"Nevjerovatno je šta se sve dešava u Kijevu! Moram da potvrdim da sam zaista najveća zvijezda ovogodišnjeg Eurosonga po svim statistikama. Spavam po tri sata dnevno, vanredno se zakazuju intervjui, nemoguće je sve stići. Nevjerovatno sam tražen, toliko sam dirnut, toliko mi to imponuje… Nemam riječi", saopštio je Slavko.

                            

]]>
Tue, 9 May 2017 08:39:00 +0100 Eurosong 2017 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/165187/najveca-sam-zvijezda-eurosonga.html
U jeku probe za Pjesmu Eurovizije http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/165173/u-jeku-probe-za-pjesmu-eurovizije.html Učesnici ovogodišnjeg takmičenja za Pjesmu Eurovizije u Kijevu intenzivno održavaju probe pred sjutrašnji prvi polufinalni nastup na kojem će se takmičiti izvođači sa evropskog kontinenta, kao i Australije i Izraela. ]]>

Finale Eurosonga je u subotu, a probe su počele 30. aprila za takmičeje poznato po svojim veselim i upadljivim toaletama i često kičastim nastupima, koje je jedno od najpopularnijih evropskih televizijskih prenosa.

Sijenku na ovogodišnji Eurosong bacila je kontroverza oko odbijanja Ukrajine da dozvoli predstavnici Rusije Juliji Samojlovoj da uđe u zemlju.

Ukrajina je kao razlog zabrane navela to što je Samojlova nastupala na Krimu koji je Rusija pripojila, a nije ušla na Krim sa ukrajinske teritorije.

Rusija je odbila predlog Evropske radiodifuzne unije da Samojlova izvede svoju pjesmu negdje drugdje i da se ona uživo prenosi za takmičenje i navela da će Samojlova biti ruska predstavnica na sljedećem takmičenju za Pjesmu Eurovizije 2018.

Ruska državna televizija "Prvi kanal" saopštila je ranije da neće prenositi ovogodišnje takmičenje za Pjesmu Eurovizije zbog zabrane ruskoj takmičarki.

]]>
Mon, 8 May 2017 21:57:00 +0100 Eurosong 2017 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/165173/u-jeku-probe-za-pjesmu-eurovizije.html
Slavko prošetao crvenim tepihom http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/165157/slavko-prosetao-crvenim-tepihom.html Naš predstavnik, Slavko Kalezić, prošetao je sinoć crvenim tepihom sa crnogorskom delegacijom ispred Marinske palate, povodom otvaranja Eurosonga koji se ove godine održava u Kijevu. ]]>

Sa multimedijalnim umjetnikom na crvenom tepihu pojavili su se reditelj Dejan Milićević, prateći vokali među kojima je pop pjevač Oliver Katić, kao i predstavnici Radio Televizije Crne Gore (RTCG) Ivan Maksimović i Sabrija Vulić.

Crnogorski predstavnik će na Eurosongu nastupiti u prvoj polufinalnoj večeri, koja je na programu 9. maja.

Kalezić će nastupiti šesti, poslije predstavnika Švedske, Gruzije, Australije, Albanije i Belgije, a te večeri će se takmičiti i Finska, Azerbajdžan, Portugal, Grčka, Poljska, Moldavija, Island, Češka, Kipar, Armenija, Slovenija i Letonija.

Evrovizijski nastup osmislio je Dejan Milićević, koji je i reditelj spota pjesme "Spejs", supervizorka koreografije je Milica Cerović iz Beograda, sa kojom je Kalezić sarađivao još u "X Faktoru", dok je za Slavkov izgled na na Eurosongu zadužena poznata crnogorska kreatorka Marina Banović-Džuver, koja je dizajnirala kostim za nastup.

]]>
Mon, 8 May 2017 18:11:00 +0100 Eurosong 2017 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/165157/slavko-prosetao-crvenim-tepihom.html
Ruski novinari ne mogu na Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/165042/ruski-novinari-ne-mogu-na-eurosong.html Ukrajina je danas objavila da je zabranila ulazak u zemlju ruskim novinarima koji su boravili na Krimu i koji su trebali da izvještavaju sa Evrovizije u Kijevu kasnije ovog mjeseca. ]]>

Portparol ukrajinske granične službe Oleg Slobođan rekao je da su dva ruska novinara danas zaustavljena na granici i da im je na tri godine zabranjen ulazak u Ukrajinu, jer su putovali Krimom koji je Rusija pripojila u martu 2014.

On je na Fejsbuk stranici napisao da "granična služba naglašava da akreditacija za Evroviziju ne znači automatski i mogućnost prelaska granice".

Ukrajinske vlasti su iz istog razloga juče zabranile ulazak fotografu zaposlenom u jednoj ruskoj novinskoj agenciji.

Kijev koji organizuje ovogodišnju Evroviziju zabranio je ulazak u zemlju i ruskoj predstavnici na tom takmičenju Juliji Samojlovoj, jer je u junu 2015. održala koncert na Krimu.

Rusija je saopštila da ove godine neće prenositi Evroviziju.

Takmičenje za pjesmu Evrovizije je često opterećeno političkim tenzijama poput ovih između Rusije i Ukrajine zbog Krima i sukoba u istočnoj Ukrajini.

]]>
Sun, 7 May 2017 16:39:00 +0100 Eurosong 2017 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/165042/ruski-novinari-ne-mogu-na-eurosong.html
Enrike Iglesias Slavku: Sredi ih http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/165022/enrike-iglesias-slavku-sredi-ih.html Španska pop zvijezda Enrike Igesijas uputio je podršku našem predstavniku na izboru za pjesmu Evrovizije Slavku Kaleziću. ]]> Video sa riječima podrške Kalezić je objavio na svom Instagramu.

"Zdravo Slavko, Enrike je, znam da se takmičiš na Evroviziji, želim ti mnogo sreće, predstavljaš Crnu Goru, mnogo sreće, sredi ih", kazao je Iglesias.


Kalezić je Iglesiasu na svom Instagramu uputio posebnu zahvalnost.

"O moj bože! Ja sam bez riječi!
@enriqueiglesias me je podržao na mom evrovizijskom putovanju!
Mnogo te volim!
Volim te, druže moj!
Hvala!
Posebna zahvalnost mom nevjerovatnom prijatelju, mentoru i menadžeru @mrbalkan
Ne mogu opisati koliko mi tvoja podrška znači!
❤", napisao je Kalezić na svom Instagramu.

Slavko Kalezić predstavlja Crnu Goru na Evroviziji 2017. godine sa kompozicijom "Space", autora Momčila Zekovića.
Kalezić će nastupiti šesti u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga, 9. maja.

 

 

 

]]>
Sun, 7 May 2017 12:23:00 +0100 Eurosong 2017 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/165022/enrike-iglesias-slavku-sredi-ih.html
Pogledajte drugu probu Slavka Kalezića http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/164739/pogledajte-drugu-probu-slavka-kalezica-.html Crnogorski predstavnik na ovogodišnjem Eurosongu Slavko Kalezić imao je danas drugu probu na sceni Međunarodnog izložbenog centra u Kijevu. ]]>

Za manje od 40 minuta, Slavkova druga proba zabilježila je preko pet hiljada pregleda na Jutjub kanalu, a do sada je video pregledalo preko 11 hiljada ljudi.

Danas je probu imalo 15 učesnika Eurosonga, a organizatori takmičenja su ekskluzivno objavili kratke snimke sa probe koji prikazuju kako će nastupi izgledati tokom prenosa uživo na televiziji.

Na konferenciji za medije nakon današnje probe, Slavko je kazao da se nada da će sa pjesmom "Sace" odvesti Crnu Goru u finale.

On se zahvalio svom timu i Radio televiziji Crne Gore.

"Dali su mi slobodu i podržali me. Ovo sam ja. Ovo je umjetnost. Eurosong se tiče umjetnosti i proslavljanja različitosti", kazao je Kalezić novinarima u Kijevu.

A večeras će u Kijevu crnogorska delegacija organizovati žurku na kojoj će predtsaviti našu zemlju.

Nakon prve probe, naš predstavnik na najvećem evropskom muzičkom takmičenju bio je zadovoljan.

"Prva dva puta je bilo užasno, ali sam treći put skupio svu energiju. Ja nikad nijesam zadovoljan, smatram da je to dobro, uvijek očekujem više od sebe", kazao je Kalezić.

Da Slavkov prvi nastup nije ostao nezapažen, najbolje govori činjenica da je o njemu pisao i britanski "Metro".

U tekstu se navodi da crnogorski predstavnik ima velike šanse da se nađe u finalu Eurosonga. 

 

Na sajtu Eurosonga se navodi da je Slavkova pletenica nakon prve probe izazvala mnogo reakcija na društvenim mrežama i u medijima nakon objavljivanja spota za pjesmu "Space", te da se vještački rep koristi kao laso.

"Naravno, to nije moja kosa, ali je napravljen od prave kose. To je ideja stiliste, ona je nevjerovatna i veoma posvećena našem radu", naveo je Slavko.

Crnogorski predstavnik će na Eurosongu nastupiti u prvoj polufinalnoj večeri, koja je na programu 9. maja.

Kalezić će nastupiti šesti, poslije predstavnika Švedske, Gruzije, Australije, Albanije i Belgije, a te večeri će se takmičiti i Finska, Azerbajdžan, Portugal, Grčka, Poljska, Moldavija, Island, Češka, Kipar, Armenija, Slovenija i Letonija.

Evrovizijski nastup osmislio je Dejan Milićević, koji je i reditelj spota pjesme "Spejs", supervizorka koreografije je Milica Cerović iz Beograda, sa kojom je Kalezić sarađivao još u “X Faktoru”, dok je za Slavkov izgled na na Eurosongu zadužena poznata crnogorska kreatorka Marina Banović-Džuver, koja je dizajnirala kostim za nastup.

]]>
Thu, 4 May 2017 14:04:00 +0100 Eurosong 2017 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/164739/pogledajte-drugu-probu-slavka-kalezica-.html
Jaki utisci nakon prve probe u Kijevu http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/164364/jaki-utisci-nakon-prve-probe-u-kijevu.html Prva proba učesnika ovogodišnjeg Eurosonga izvedena je danas na sceni Međunarodnog izložbenog centra u Kijevu. Igranjem sa svojim konjskim repom na sceni, crnogorski predstavnik Slavko Kalezić je ostavio jak utisak na prisutne. ]]>

Zvanični sajt Eurosonga opisuje Kalezića kao jednog od najzanimljivijih učesnika u Kijevu, ističući da je crnogorski predstavnik multimedijalni umjetnik koji glumi, pjeva i pleše.

Podsjeća se da je Slavko posljednjih nedjelja bio na promotivnoj turneji, tokom koje je nastupio na evrovizijskim žurkama u Londonu, Tel Avivu, Amsterdamu i Madridu.

Kalezić je kazao da je jako uzbuđen što je jedan od učesnika na takmičenju u Kijevu, kao i da jedva čeka da se ujedini sa ostalim kolegama.

"Ne mogu da iščekam da vidim sve učesnike koje sam upoznao na turneji. Povezali smo se i ostali u kontaktu", izjavio je Slavko prije probe u bekstejdžu.

Rekao je da se u Ukrajini osjeća odlično, te da mu prija evrovizijska atmosfera.

"Tepih je plave boje, vaš mikforon takođe, moja odora... Numerolog mi je rekao da nosim plavu boju. To je boja mog života. Vjerujem da u ovome ima simbolizma", kazao je on.

On je otkrio da je ono što je prikazao na prvoj probi biti približno nastupu 9. maja.

"Danas će ljudi vidjeti šta sam pripremio za scenski nastup. Moju prva proba biće kao i moj nastup uživo. Želim da budem fokusiran, spremao sam se nedjeljama i mjesecima. Daću sve od sebe da uradim ono što se očekuje", kazao je Slavko.Nakon probe, naš predstavnik na najvećem evropskom muzičkom takmičenju bio je zadovoljan.

"Prva dva puta je bilo užasno, ali sam treći put skupio svu energiju. Ja nikad nijesam zadovoljan, smatram da je to dobro, uvijek očekujem više od sebe", kazao je Kalezić.

Na sajtu Eurosonga se navodi da je Slavkova pletenica izazvala mnogo reakcija na društvenim mrežama i u medijima nakon objavljivanja spota za pjesmu "Space", te da se vještački rep koristi kao laso.

"Naravno, to nije moja kosa, ali je napravljen od prave kose. To je ideja stiliste, ona je nevjerovatna i veoma posvećena našem radu", naveo je Slavko.

Eurovision-fr opisujući prvu probu crnogorskog predstavnika na Eurosongu piše kako Slavko nastupa sam obučen u providnoj crnoj majici i plavim pantalonama, sa svojom karakterističnom pletenicom kao na spotu za pjesmu.

Pozadina je roza na ogromnom ekranu iza njega.

"Crnogorski pjevač vrti svoj konjski rep u vazduhu i izgleda prijateljski prema gej populaciji", navodi se na sajtu Eurovision-fr.

Narednih nekoliko dana Slavko neće imati obaveza u Međunarodnom izložbenom centru u Kijevu, a otkrio je kako će iskoristiti vrijeme prije naredne probe.

"Biću u teretani, obilaziću Kijev i, naravno, spremaću se za nastup, s obzirom da sam ovdje da radim", rekao je Kalezić.

On će drugu probu imati u četvrtak, 4. maja, a na Eurosongu će nastupiti u prvoj polufinalnoj večeri, koja je na programu 9. maja.

Podsjetimo, Kalezić će nastupiti šesti, poslije predstavnika Švedske, Gruzije, Australije, Albanije i Belgije, a te večeri će se takmičiti i Finska, Azerbajdžan, Portugal, Grčka, Poljska, Moldavija, Island, Češka, Kipar, Armenija, Slovenija i Letonija.

Evrovizijski nastup osmislio je Dejan Milićević, koji je i reditelj spota pjesme "Spejs", supervizorka koreografije je Milica Cerović iz Beograda, sa kojom je Kalezić sarađivao još u “X Faktoru”, dok je za Slavkov izgled na na Eurosongu zadužena poznata crnogorska kreatorka Marina Banović-Džuver, koja je dizajnirala kostim za nastup.

*Pogledajte fotografije sa Slavkove prve probe:

]]>
Sun, 30 Apr 2017 14:55:00 +0100 Eurosong 2017 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/164364/jaki-utisci-nakon-prve-probe-u-kijevu.html
Slavko: Dobiće šou, nadam se finalu http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/164226/slavko-dobice-sou-nadam-se-finalu.html Crnogorski glumac i pjevač, Slavko Kalezić, koji će našu zemlju predstavljati na Eurosogu, stigao je danas za Kijev gdje će 9. maja nastupiti na polufinalnoj večeri. Trudiće se, kaže, da u tri minuta na sceni pokaže sve što zna i da obezbijedi finale. Za narednu godinu najavio je svoju prvu knjigu, čiji je radni naslov "Evrovizijski san". ]]>

Slavko se za najveće muzičko evropsko takmičenje pripremao puna četiri mjeseca, a sjutra će imati prvu probu.

"Već sjutra počinju 'ludačke aktivnosti' u susret onome što nas očekuje 9. maja, i mnoge aktivnosti. Već su mu poslali raspored što me sve čeka, i mnogo sam zadovoljan jer će interesovanja sada da se sublimiraju u Kijevu", kazao je Slavko pred put za Ukrajinu.

Komentarišući milionski pregled numere kojom će nas predstavljati na Eurosongu, Slavko kaže da se pregledi uvećavaju za 20-ak hiljada na dnevnom nivou, a ističe da su promocije u Londonu, Madridu, Amsterdamu i Tel Avivu izazvale veliku pažnju i publike i stručne javnosti.

"I sad to dobije jedan divan oblik, konstantu. Prvi sam u Holandiji kad je slušanje u pitanju pjesme "Spejs", sve se to sad penje, prezadovoljan sam, presrećan", ističe crnogorski predstavnik.

Slavko smatra da je tekst i izvođenje na engleskom jeziku pun pogodak, jer je to pravi način da svi shvate simboliku pjesme.

Obećava trominutni šou na sceni i nada se da će Crnu Goru dovesti do finala.

"Dobiće šou, ono što se očekuje od mene. Išao sam drugim putem da iskoristim ta tri minuta kako treba. Volio bih da svojoj državi obezbijedim to finale, daću sve od sebe", poručio je Kalezić pred put za prijestonicu Ukrajine.

                                 

Slavko će na sceni u Kjevu biti sam, a evrovizijski nastup osmislio je Dejan Milićević, koji je i reditelj spota pjesme "Spejs".

"Napravili smo jedan nastup, koji je vrlo televizijski, a opet i za Arenu. Supervizor koreografije je Milica Cerović iz Beograda. Fokus je na meni, na svemu onome što kao umjetnik šaljem", rekao je Slavko.

Eurosong je objedinio desetogodišnji rad i ostvarenje Slavkovog sna, zbog čega je počeo da piše knjigu pod nazivom “Evrovizijski san”, čije izdanje očekuje sljedeće godine.

On je rekao da su prethodni mjeseci, otkad je izabran za predstavnika na Eurosongu, "nevjerovatna avantura".

"Sada me stižu emocije...Upravo ovih 15 dana, to je neko finale svega što smo spremali. O tome sam počeo da pišem knjigu, radni naslov je 'Evrovizijski san', koja će svjetlost dana ugledati sljedeće godine", najavio je Slavko, najavljujući da će knjiga imati minimum stotinu strana.

Ovogodišnje, 62. izdanje Pjesme Evrovizije, održava se u Kijevu od 9. do 13. maja.

Ekipa Javnog servisa želi Slavku srećan put i dobar plasman.

Prilog Snežane Vetnić, TVCG:

]]>
Sat, 29 Apr 2017 09:05:00 +0100 Eurosong 2017 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/164226/slavko-dobice-sou-nadam-se-finalu.html
Slavko "osvojio" prvi milion http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/163782/slavko-osvojio-prvi-milion.html Pjesma "Space", crnogorskog predstavnika na ovogodišnjoj Evroviziji, Slavka Kalezića, prešla je milion pregleda na YouTube-u. ]]>                                

 

Kalezić je to objavio na svom Instagram profilu i zahvalio se svojim pratiocima i publici.

"Hvala vam puno, ovo je nevjerovatno", napisao je naš predstavnik na Eurosongu.

Inače, zanimljiv je podatak da je najveći broj pregleda zabilježen iz inostranstva. Podsjećamo, Slavkov spot režirao je poznati srpski fotograf i režiser, Dejan Milićević.

Ovogodišnja 62. po redu Evrovizija se održava u Kijevu, od 9. do 13. maja. Naš Slavko će u polufinalnoj večeri nastupiti 9. maja. 

]]>
Tue, 25 Apr 2017 09:37:00 +0100 Eurosong 2017 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/163782/slavko-osvojio-prvi-milion.html
Sigurna sam u Slavkov uspjeh http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/163201/sigurna-sam-u-slavkov-uspjeh.html Predstavnik Crne Gore na Eurosongu Slavko Kalezić može ostvariti veliki uspjeh na tom takmičenju, kazala je predstavnica Albanije, Lindita. ]]>

Lindita, koja je danas posjetila redakciju Portala RTCG, kaže da je Slavko njen odličan prijatelj, kao i ostali predstavnici na Eurosongu iz regiona.

„Apsolutno sam uvjerena da će Slavko napraviti uspjeh na takmičenju, jer je ima odličan nastup, vrlo je talentovan i zna kako da natjera ljude da obrate pažnju na njega. Publika ga je već zavoljela na nastupima širom Evrope“, rekla je Lindita.

Govoreći o njenim očekivanjima na Eurosongu, Lindita kaže da se nada će publika prihvatiti njenu numeru „World“ i poruku koju nosi.

„Nadam se da će se ujediniti, pa makar iako to bude samo pet minuta dok budem na sceni“, rekla je Lindita.

Njena pjesma govori o tome da su svi ljudi jednaki, univerzalnoj ljubavi i prihvatanju ljudi bez obzira na razlike.

Upitana da li se nada plasmanu u finale, Lindita je kazala da bi to bilo ostvaranje sna.

„Za mene je već jedan san ostvaren, jer sam samo željela da se pojavim na Eurosongu. Srećna sam i počastvovana što se to dešava“.

Najbolji plasman koji je Albanija ostvarila na Eurosongu bilo je peto mjesto 2012.

„Bilo bi sjajno kada bi ponovila taj uspjeh“, kazala je Lindita.

]]>
Wed, 19 Apr 2017 16:10:00 +0100 Eurosong 2017 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/163201/sigurna-sam-u-slavkov-uspjeh.html
Kalezić nastupio u Madridu http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/162987/kalezic-nastupio-u-madridu.html Predstavnik Crne Gore na Eurosongu Slavko Kalezić nastupao je u madridskom klubu Lariviera, gdje je pjevao "Bandido" Azukara Morena i Bijonsin hit "The end of time". ]]>                           

Kalezić je na svom Fejsbuk profilu napisao da je oduševljen podrškom i ljubavlju nakon nastupa u Larivieri.

"Evropska tura je tako divno iskustvo. Sreo sam predivne ljude, upoznao nevjerovatne fanove, vidio prelijepe gradove. Umjetnik sam koji živi za iskrenost i istinske odnose. Živim kako bih bio ko sam, bez žaljenja. I fanovi su osjetili moju ličnost. Moja empatija je ogromna, osjećam bol ove civilizacije, nečije nesigurnosti. Zato sam i ovdje, da vas sve inspirišem, dam ljubav. Pun sam radosti, mira i duha. I, sada, mi smo ujedinjeni. Kao jedno smo, u našem sopstvenom svemiru", napisao je predstavnik Crne Gore na Eurosongu.

 

 

 

]]>
Mon, 17 Apr 2017 16:08:00 +0100 Eurosong 2017 http://www.rtcg.me/magazin/eurosong/eurosong2017/162987/kalezic-nastupio-u-madridu.html