RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/rss.html Monteviziju otvara D mol, Nina Petković za kraj http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/225863/monteviziju-otvara-d-mol-nina-petkovic-za-kraj.html Na današnjem sastanku s učesnicima ovogodišnje Montevizije utvrđeni su redni brojevi takmičara. ]]>  

Takođe su definisani termini proba, a svi umjetnici koji će se takmičiti na Monteviziji upoznati su sa pravilima za izbora crnogorskog predstavnika za Evroviziju.

Tako će na Monteviziji, koja će biti održana 9. februara naredne godine, pod rednim brojem nastupiti grupa D mol, druga će nastupiti Andrea Demirović, treća će pjevati Monika Knezović, četvrta Ivana Popović Martinović, dok će se publici posljednja predstaviti Nina Petković.

Montevizija će biti emitovana uživo iz velikog studija Radio-televizije Crne Gore (RTCG), a o ovogodišnjem pobjedniku odlučiće žiri i publika.

]]>
Fri, 28 Dec 2018 13:32:00 +0100 Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/225863/monteviziju-otvara-d-mol-nina-petkovic-za-kraj.html
Težak zadatak za Selekcionu komisiju http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/221943/tezak-zadatak-za-selekcionu-komisiju.html Petočlana Selekciona komisija, koju čine Slaven Knezović muzički urednik Televizije Crne Gore, Vladimir Maraš muzički urednik Radija Crne Gore, Aleksandra Vojvodić Jovović magistrica muzike, profesorica solo pjevanja, Slobodan Bučevac kompozitor, Mihailo Radonjić kompozitor, muzički producent i aranžer, imaće težak zadatak da od prispjelih kompozicija na konkursu za crnogorskog predstavnika na Eurosongu izaberu pet najkvalitetnijih. ]]>

"Tako izabrane numere i izvođače, publika će imati priliku da vidi, čuje i upozna kroz program RTCG, kako bi tokom finalne večeri - Montevizije jednom od njih, svojim glasovima, kupila kartu za Tel Aviv, gdje će se održati naredni Eurosong", saopštila je PR služba RTCG.

Selekciona komisija, napominju, formirana je Odlukom V.D. generalnog direktora RTCG Božidara Šundića, a prvi među jednakima, odnosno predsjednik Komisije biće Slaven Knezović - muzički urednik TVCG.

Konkurs za slanje kompozicija otvoren je 28.10.2018. i traje 30 dana.

]]>
Fri, 23 Nov 2018 10:40:00 +0100 Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/221943/tezak-zadatak-za-selekcionu-komisiju.html
Nema novca koji može platiti reklamu na Evroviziji http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/219479/nema-novca-koji-moze-platiti-reklamu-na-evroviziji.html Ne postoji novac kojim se može platiti reklama koju Crna Gora, RTCG i crnogorski autori dobiju tokom tri minuta nastupa na evrovizijskoj sceni, istakla je savjetnica generalnog direktora Javnog servisa Nataša Baranin. ]]>

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu RTCG, podsjetila da je raspisan konkurs za izbor crnogorskog predstavnika na Eurosongu sljedeće godine u Tel Avivu.

Baranin je istakla da se svi koji sebe vide na evrovizijskoj pozornici o detaljima konkursa mogu informisati putem Portala RTCG na OVOM LINKU.

Komentarišući dilemu o tome treba li Crna Gora da ima svog predstavnika na Eurosongu, Baranin je rekla da razumije takve polemike u javnosti.

"Ali to je kao da postavljate pitanje da li treba da šaljete fudbalsku reprezentaciiju ili neki sportski tim, a znate da su šanse ne velike da trijumfuje ili osvoji neku medalju. Misija Javnog servisa je da afirmiše domaće stvaralaštvo, domaće autore, da nosi taj progres, da se ne smijemo provincijalizovati. Na otprilike 46 javnih servisa u tri minuta dolje stoji Montenegro. Ne postoji novac kojim možete takvu reklamu da platite, da afirmišete autore, Crnu Goru i RTCG", istakla je Baranin.

Ona je kazala da će stručna komisija napraviti uži izbor kandidata, nakon čega će gledaoci odlučiti ko će predstavljati Crnu Goru u Tel Avivu.

"Naš cilj je da uđemo u finale, to je cilj svih javnih servisa", istakla je Baranin.

Podsjećamo, Crnu Goru su do sada u finalu predstavljati Knez, s numerom Adio, te Sergej Ćetković s pjesmom Moj svijet.

 

]]>
Wed, 31 Oct 2018 10:10:00 +0100 Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/219479/nema-novca-koji-moze-platiti-reklamu-na-evroviziji.html
Slogan Eurosonga "Usudi se da sanjaš" http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/219246/slogan-eurosonga-usudi-se-da-sanjas.html Do Velikog finala ostalo je nešto više od 200 dana, a u Tel Avivu je objavljen slogan Eurosonga 2019. godine - Dare to Dream (Usudi se da sanjaš). ]]>

Slogan je najavio Jan Ola Sand, izvršni supervizor takmičenja za pjesmu Eurovizije, nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Natanjahuom.

On je objasnio i kreativnu prozadinu događaja. Uključenost, različitost, jedinstvo!

"Time je dato sve o čemu se radi na Eurosongu. Radi se o uključivanju. Radi se o različitosti. Radi se o jedinstvu", rekao je Jan Ola Sand.

"Biti na toj pozornici, usuditi se da sanjate da možete pobijediti, biti dovoljno hrabar, biti dovoljno pouzdan, stajati tamo i nastupati za svjetsku publiku je nešto što valja sanjati. To je Netin prošlogodišnji lisabonski san. Otišla je na scenu sa snom - da takmičenje za pjesmu Evrovizije vrati natrag u Izrael. I uspjela je. Naredne godine u maju, u Tel Avivu, svi ćemo se sastati kako bismo proslavili vrijednosti evrovizijskog takmičenja uz pomoć izraelskog tima", zaključio je Ola Sand.

]]>
Mon, 29 Oct 2018 11:11:00 +0100 Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/219246/slogan-eurosonga-usudi-se-da-sanjas.html
Megan Markl i princ Hari očekuju bebu http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/217812/megan-markl-i-princ-hari-ocekuju-bebu.html Nagađanjima je došao kraj. Megan Markl i princ Hari očekuju bebu u proljeće 2019. godine. ]]>

Nedjeljama se nagađalo da li je na putu još jedna kraljevska beba, a sada je Kengsintonska palata potvrdila prelijepe vijesti.

"Njihova visočanstva, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa sa radošću vas obavještavaju da je vojvotkinja od Saseksa trudna i da oćekuje bebu u proljeće 2019. godine“, pisalo je u saopšenju.

"Par je presrećan što može sa svijetom da podijeli ove prelijepe vijesti“, dodali su.

Srećne vijesti potvrđene su samo nekoliko sati otkako je kraljevski par stigao u Sidnej u okviru njihove internacionalne ture.

Kako prenosi britanski Ekspres, Megan je srećne vijesti podijelila sa kraljicom i kraljevskom porodicom u petak na vjenčanju princeze Judžin.

]]>
Mon, 15 Oct 2018 10:41:00 +0100 Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/217812/megan-markl-i-princ-hari-ocekuju-bebu.html
RTCG će učestvovati na Eurosongu 2019. http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/217214/rtcg-ce-ucestvovati-na-eurosongu-2019.html Radio-televizija Crne Gore (RTCG), kao članica Evropske radio-difuzne unije (EBU), učestvovaće na Eurosongu koji će se u maju naredne godine održati u Tel Avivu. ]]>  

"Odlukom da se priključi evrovizijskom karavanu i pošalje crnogorskog predstavnika na najprestižnije muzičko takmičenje na svijetu, RTCG koristi svoje pravo i obavezu da afirmiše domaće autore i stvaraoce, vrijednosti i kulturu i da promoviše svoju zemlju pred više od 200 miliona gledalaca", saopštila je Služba za odnose s javnošću RTCG.

Navode da će način na koji će se birati autori i izvođači, koji će predstavljati Crnu Goru na Eurosongu, biti u skladu sa programskim potrebama i internim procedurama RTCG-a.

"Nacionalni javni servis će istrajavati na transparentnosti, otvorenosti procesa i blagovremenoj informisanosti naših gledalaca", navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, Crnu Goru je prošle godine na Eurosongu predstavljao Vanja Radovanović s numerom Inje, sa kojom nije uspio da se plasira u finale ovog muzičkog takmičenja.

Predstavnica Izraela Neta Barzilaj pobjednica je 63. "Pjesme Evrovizije", koja je umaju održana u LisabonuOna je izvela neobičnu kompoziciju "Toy" i tako donijela prvo mjesto svojoj zemlji, prvi put nakon 1998.

 

]]>
Tue, 9 Oct 2018 12:58:00 +0100 Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/217214/rtcg-ce-ucestvovati-na-eurosongu-2019.html
Turska nastavlja s bojkotom Evrovizije zbog moralnog pada http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/210947/turska-nastavlja-s-bojkotom-evrovizije-zbog-moralnog-pada.html Turska, koja od 2012. godine bojkotuje takmičenje Pjesma Evrovzije, neće učestvovati ni na sljedećem međunarodnom muzičkom takmičenju smatrajući da to nije podobno za mlađu publiku, izjavio je predsjednik Turske radio-televizije (TRT), Ibrahim Eren. ]]>


"Ne planiramo da učestvujemo na takmičenju", rekao je Eren, a prenosi list Hurijet.

Eren je rekao da Javni servis ne može uživo da emituje od 21.00 "kada djeca još gledaju televiziju, nekog Austrijanca koji istovremeno nosi suknju i bradu i koji je i muškarac i žena".

Predsjednik TRT-a je jasno aludirao na Končitu Vurst, pobjednicu takmičenja 2014. godine.

"Rekli smo Evropskoj radiodifuznoj uniji da su vrijednosti iskrivljene. Vratićemo se kada to bude ispravljeno", rekao je Eren.

Naredno, 64. izdanje Pjesme Evrovizije, biće održano 2019. u Izraelu poslije pobjede izraelske pjevačice Nete Barzilai s pjesmom "Toy".

Turska je pored raznih primjedbi o načinu glasanja za pobjedničku pjesmu odlučila da odustane od takmičenja kada je Švedska 2012. godine, tada zemlja domaćin, prikazala snimke švedskih plesača muškaraca kako se ljube tokom jedne probe.

Turske vlasti su tada taj snimak ocijenile kao "moralni pad" vrijednosti takmičenja.

 

]]>
Sun, 5 Aug 2018 10:45:00 +0100 Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/210947/turska-nastavlja-s-bojkotom-evrovizije-zbog-moralnog-pada.html
"Inje" sakupilo samo 40 bodova http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/203220/inje-sakupilo-samo-40-bodova.html Pjesma "Inje" predstavnika Crne Gore Vanje Radovanovića sakupila je samo 40 poena od publike i završila na 16. mjestu od ukupno 18 predstavnika druge polufinalne večeri na "Pjesmi Evrovizije" u Lisabonu. ]]>

Zanimljivo je da je Vanja sa 16. mjesta nastupio druge polufinalne noći

Podsjetimo, naš predstavnik nije uspio da uđe u ovogodišnje finale takmičenja.

Radovanović je kazao da je dao sve od sebe u predstavljanju svoje zemlje na najpopularnijem muzičkom takmičenju u Evropi. On je dodao da je crnogorska delegacija dala sve od sebe.

Vanja je izveo kompoziciju "Inje", a nastupio je u pratnji četiri ženska vokala: Lene Kuzmanović, Jelene Đurić, Ivane Vladović i Ane Mašulović, a društvo na sceni u areni Altis pravio mu je i Bole Martinović za klavirom.

Na kraju, predstavnica Izraela Neta Barzilaj pobjednica je 63. "Pjesme Evrovizije".

 

]]>
Sun, 13 May 2018 23:24:00 +0100 Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/203220/inje-sakupilo-samo-40-bodova.html
Izrael pobjednik "Pjesme Evrovizije" http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/203132/izrael-pobjednik-pjesme-evrovizije.html Predstavnica Izraela Neta Barzilaj pobjednica je 63. "Pjesme Evrovizije" održane u Lisabonu. ]]>

Ona je izvela neobičnu kompoziciju "Toy" i tako donijela prvo mjesto svojoj zemlji, prvi put nakon 1998.

Ova pjesma je inače bila drugi favorit za pobjedu na onlajn kladionicama.

Za najbolju pjesmu Evrope takmičili su se predstavnici 26 zemalja, a pobjednik je proglašen na osnovu objedinjenih glasova žirija i gledalaca iz 43 zemlje učesnice.

Izrael je sakupio 529 bodova. Pratili su ga Kipar sa 426 i Austrija sa 342 boda.

Članovi crnogorskog nacionalnog žirija dodijelili su 12 bodova Srbiji, koja je osvojila 19. mjesto.

Ovogodišnju "Pjesmu Evrovizije" ostaće upamćena i po incidentu kada je gledalac iz publike istrčao na binu tokom nastupa i oteo mikrofon predstavnice Velike Britanije SuRie.

Finalno takmičenje je uživo gledalo oko 200 miliona ljudi.

 

]]>
Sun, 13 May 2018 00:42:00 +0100 Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/203132/izrael-pobjednik-pjesme-evrovizije.html
Oteo mikrofon Britanki i viknuo "nacisti" http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/203126/oteo-mikrofon-britanki-i-viknuo-nacisti.html U Lisabonu je večeras viđen incident kada je gledalac iz publike istrčao na binu tokom nastupa i oteo mikrofon predstavnice Velike Britanije SuRie i viknuo "nacisti". ]]>

Kako se moglo vidjeti u direktnom prenosu, gledalac je istrčao na binu i prekinuo devetu po redu numeru "Storm", u trenutku kada se SuRie spremala za drugu strofu. 

"Huškači, mi tražimo slobodu", rekao je prije nego joj je vratio mikrofon. Odmah je reagovalo obezbjeđenje koje je spriječilo veći incident.

Irski televizijski voditelj Grejem Norton pita se da li će dobiti priliku da ponovo nastupi.

"Bila je briljantna, ne znamo šta će se desiti sada, da li će dobiti priliku da ponovo nastupi", kazao je Norton.

Voditelji večerašnjeg finala su nakon nastupa razgovarali sa ostalim učesnicima, dok nadležni odlučuju da li će SuRie ponovo nastupiti.

Podsjetimo, u Lisabonu je večeras počelo finale 63. izdanja takmičenja Pjesme Evrovizije, s predstavnicima 26 zemalja,

Veliki Britaniju predstavila je Suri sa pjesmom "storm" ili "oluja".

Svoj prvi javni nastup imala je još kao dijete, pred princom Čarlsom u Rojal Albert Holu i katedrali Svetog Pavla.

Počela je da pjeva i na sličnim manifestacijama, poput onih u Crkvi Svetog Marka u Veneciji.

Na Evroviziji je nastupala sa belgijskim predstavnicima 2015 i 2017.

]]>
Sat, 12 May 2018 22:28:00 +0100 Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/203126/oteo-mikrofon-britanki-i-viknuo-nacisti.html
Večeras finale "Pjesme Evrovizije" http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/203068/veceras-finale-pjesme-evrovizije.html Finale 63."Pjesme Evrovizije" biće održano večeras u Lisabonu. ]]>

Nastupiće 26 predstavnika koji će se boriti za titulu najbolje pjesme Evrope.

Među njima neće biti naš takmičar Vanja Radovanović koji je preksinoć izveo pjesmu "Inje".

Redoslijed zemalja u finalu:

1.Ukrajina, 2. Španija, 3. Slovenija, 4. Litvanija, 5. Austrija, 6. Estonija, 7. Norveška, 8. Portugalija, 9. Ujedinjeno Kraljevstvo, 10. Srbija, 11. Njemačka, 12. Albanija, 13. Francuska, 14. Češka Republika, 15. Danska, 16. Australija, 17. Finska, 18. Bugarska, 19. Moldavija, 20. Švedska, 21. Mađarska, 22. Izrael, 23. Holandija, 24. Irska, 25. Kipar, 26. Italija

Procjenjuje se da svake godine finalno veče izbora za "Pjesmu Evrovizije" prati više od 150 miliona gledalaca.

Ako želite da budete među njima, gledajte prenos na Prvom programu RTCG od 21 sat.

]]>
Sat, 12 May 2018 11:34:00 +0100 Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/203068/veceras-finale-pjesme-evrovizije.html
"Euro Neuro pobjednik Hororvizije" http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/202952/euro-neuro-pobjednik-hororvizije.html Pjesma Euro Neuro, kojom je Crnu Goru na Eurosongu 2012. godine predstavljao Rambo Amadeus, proglašena je najgorom numerom svih vremena na tom muzičkom takmičenju. ]]>  

Međutim, Rambo je, sudeći po statusu Fejsbuku, tu vijest prihvatio s oduševljenjem.

"Sa ponosom sam prihvatio ovu vijest koju su pronašli fanovi u Španiji. Pjesma 'Euro Neuro' proglašena je za najgoru na Evroviziji i to svih vremena. Jeeeah! Pobjednik Hororvizije, u apsolutnoj kategoriji, za sva vremena. Velika čast, zaista", napisao je Rambo.

Podsjećamo, pjesma Euro Neuro bila je u prepoznatljivom Rambovu stilu, ali publici tada, a izgleda ni poslije, nije baš najbolje "legla".

 

]]>
Fri, 11 May 2018 11:38:00 +0100 Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/202952/euro-neuro-pobjednik-hororvizije.html
Stop prenosu Evrovizije zbog cenzure LGBT simbola http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/202939/stop-prenosu-evrovizije-zbog-cenzure-lgbt-simbola.html Evropska radiodifuzna unija (EBU) oduzela je licencu za emitovanje Evrovizije jednoj od najpopularnijih televizija u Kini pošto su cenzurisali LGBT simbole tokom prenosa tog takmičenja. ]]>

Televizija Mango našla se na meti kritika na društvenim mrežama zato što je zamagljivala zastave duginih boja i cenzurisala tetovaže tokom prikazivanja prve polufinalne večeri Evrovizije, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Sporna je bila i odluka da ne prikazuju nastupe takmičara iz Irske i Albanije.

Kako se navodi u saopštenju EBU, cenzura nije u skladu s vrijednostima različitosti.

"Sa žaljenjem smo odmah okončali partnerstvo sa emiterom i njemu neće biti dozvoljeno da prenosi veliko finale (Evrovizije)", dodaje EBU.

Veliki broj korisnika na kineskoj socijalnoj mreži Veibo (Weibo) objavio je fotografije cenzurisanih nastupa.

Glas homoseksualnosti objavio je na društvenim mrežama da je odluka emitera da ukloni LGBT simbole "veliki korak unazad".

]]>
Fri, 11 May 2018 09:55:00 +0100 Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/202939/stop-prenosu-evrovizije-zbog-cenzure-lgbt-simbola.html
Vanja: Albanija mi je favorit u finalu http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/202937/vanja-albanija-mi-je-favorit-u-finalu-.html Crnogorski predstavnik na ovogodišnjem Eurosongu, Vanja Radovanović, kazao je da je dao sve od sebe u predstavljanju svoje zemlje na najpopularnijem muzičkom takmičenju u Evropi. ]]>  

Sumirajući utiske nakon druge polufinalne večeri, tokom koje nije izborio plasman u finalu, Vanja za Javni servis otkriva da će u finalu navijati za susjednu nam Albaniju.

"Moj favorit je Albanija, baš bih volio da se to desi, i vokalno i izvođački, a i ljudski. Mada su dobre nama najbliže Srbija i Slovenija, koje su pokazale kako treba da se radi. Ali pri srcu mi je čitava albanska delegacija, uz njih sam", rekao je Vanja Radovanović.

Kad je riječ o crnogorskoj delegaciji, kaže da su dali sve od sebe.

"Ostavili smo srce na terenu. Nadam se da nijesmo iznevjerili očekivanja. U sve sam ušao sa emocijom, da napravim pjesmu koja će da mi se svidi i unaprijed da pomislim da će mi se svijedti tri mjeseca kasnije da je otpejvam sa istim žarom", kaže Vanja.

Komentarišući svoj nastup, Vanja kaže da svaki muzičar kad izađe na binu kaže da može bolje.

"Bilo je prijatno, nemamo na što da se žalimo, a i da imamo, sve je to dio šou programa", kaže Vanja, i napominje je Evrovizija veliko iskustvo, ne samo organizaciono i tehnički.

 

 

]]>
Fri, 11 May 2018 09:42:00 +0100 Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/202937/vanja-albanija-mi-je-favorit-u-finalu-.html
Od bivših YU država u finalu Srbija i Slovenija http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/202931/od-bivsih-yu-drzava-u-finalu-srbija-i-slovenija-.html Od zemalja bivše Jugoslavije, u finalu Eurosonga sjutra veče slušaćemo predstavnike Srbije i Slovenije. ]]>  

Naime, sinoć je u Lisabonu održano drugo polufinalno veče Eurosonga. Za prolaz u finale takmičilo se 18 zemalja, ali je mjesta bilo samo njih deset.

Nakon što naš Vanja Radovanović s pjesmom "Inje" nije izborio finale, sjutra veče, od zemalja regiona, slušaćemo predstavnike Srbije s numerom "Nova deca" i Slovenije "Hvala, ne".

Pored predstavnika Srbije, Sanje Ilić i Balkanike, te slovenske pjevačice Lee Sirk, zahvaljujući glasovima publike i žirija, svoju evrovizijsku priču nastavljaju predstavnici Australije, Danske, Mađarske, Moldavije, Holandije, Norveške, Švedske i Ukrajine.

Podsjećamo, u utorak je održana prva polufinalna noć Eurosonga kad su se u finale plasirali predstavnici Austrije, Estonije, Kipra, Letonije, Izraela, Češke, Bugarske, Albanije, Finske i Irske.

Hrvatska predstavnica Franka Batelić nije uspjela da se plasira u finale.

Finale Eurosonga moći ćete da pratite na Prvom programu RTCG u subotu od 21 sat.

]]>
Fri, 11 May 2018 08:38:00 +0100 Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/202931/od-bivsih-yu-drzava-u-finalu-srbija-i-slovenija-.html
Crna Gora bez finala na Eurosongu http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/202914/crna-gora-bez-finala-na-eurosongu.html Predstavnik Crne Gore na Eurosongu Vanja Radovanović nije uspio da uđe u ovogodišnje finale takmičenja. ]]>  

Predstavnici Srbije, Moldavije, Mađarske, Ukrajine, Švedske, Australija, Norveške, Danske, Slovenije i Holandije prošli su u finale.

Vanja je izveo kompoziciju "Inje", a nastupio je u pratnji četiri ženska vokala: Lene Kuzmanović, Jelene Đurić, Ivane Vladović i Ane Mašulović, a društvo na sceni u areni Altis pravio mu je i Bole Martinović za klavirom.

22:21 - Prošlogodišnje domaćine Evrovizije Ukrajinu predstavio je Melovin pjesmom "Ispod merdevina".

22:17 - Predstavnica Slovenije Lea Sirk se predstavila pjesmom "Hvala, ne!"

22:11 - Predstavnik Crne Gore Vanja Radovanović nastupio je numerom "Inje". 

22:07 - Petnaesti nastupa Benjamin Ingroso u ime Švedske pjesmom "Dance you off".

22:04 - Laura Lecoto će pokušati da donese Letoniji titulu pobjednice na Eurosongu numerom "Zabavna djevojka".

21:57 - Mađarski bend "AWS" izveo je pjesmu "Viszlat Nyar" na svom maternjem jeziku.

21:53 - Mlada Maltežanka Kristabel pokušaće da osvoji pobjedu za svoju zemlju kompozicijom "Tabu".

21:50 - Poljski predstavnici Grum i Lukas Meijer su izveli pjesmu "Prosvijetli me".

21:45 - Gruzijski Etno-džez bend Iriao je nastupio numerom "Za tebe".

21:40 - Australijanka Džesika Mauboj, čija zemlja je gost ovogodišnjeg Eurosonga, predstavila se publici pjesmom "Imamo ljubav".

21:37 - Za Holandiju nastupa Vajlon numerom "Izgrednik u njima".

21:34 - "Doredos" pjesmom "Srećni dan" predstavljaju Moldaviju.

21:26 - Šarmantna Ruskinja Julija Samojlova izvodi pjesmu "Neću se slomiti". Ona boluje od Verding-Hofmanove spinalne amiotrofije, zbog čega je od djetinjstva u invalidskim kolicima. 

21:21 - Mladi Rasmusen je predstavio rodnu Dansku kompozicijom "Viši nivo", inspirisanu jednim vikingom koji je odbio da se bori.

21:17 - Džesika i Dženifer Brening nastupaju pod zastavom San Marina numerom "Ko smo mi".

21:13 - Predstavnici Srbije Sanja Ilić i Balkanika predstavili su se pjesmom "Nova djeca".

21:10 - Predstavnici Rumunije "The Humans" izvode pjesmu "Zbogom".

21:07 - Prvi nastupa predstavnik Norveške Aleksandar Rajbak s pjesmom "Ovo je kako se piše pjesma"

 

 

]]>
Fri, 11 May 2018 07:37:00 +0100 Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/202914/crna-gora-bez-finala-na-eurosongu.html
"Nijesam želio nikoga da povrijedim" http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/202905/nijesam-zelio-nikoga-da-povrijedim.html Predstavnik Crne Gore na Eurosongu Vanja Radovanović uputio je izvinjenje zbog šale o djeci sa invaliditetom koju je ispričao na konferenciji za štampu u Lisabonu, kazavši da je bila neukusna i neumjesna. ]]>

"Šalu sam, prije svega, loše interpretirao. Njen autor je komičar Riki Džervejs i odnosi se na djecu s kancerom. Ja sam čovjek koji ima dvoje djece i bolna iskustva s bolestima poput kancera i nikada se ne bih šalio na uvrjedljiv način s tim, da bih bilo koga povrijedio", kazao je Radovanović.

On je istakao da se izvinjava od srca.

"Jednostavno, to je bila šala i ništa više", rekao je crnogorski predstavnik na Eurosongu.

 

]]>
Thu, 10 May 2018 19:50:00 +0100 Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/202905/nijesam-zelio-nikoga-da-povrijedim.html
Mićunović: Neprihvatljivo i neumjesno http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/202896/micunovic-neprihvatljivo-i-neumjesno.html Većina članova Savjeta RTCG traži povlačenje Vanje Radovanovića sa takmičenja zbog njegove neprimjerene šale na račun djece sa invaliditetom. Direktor Televizije Crne Gore Vladan Mićunović ocijenio je da su riječi Radovanovića neprihvatljive, poručivši da novinari, urednici i rukovodstvo RTCG ne žele da minimiziraju taj događaj, niti dijele takve vrijednosti. ]]>

"Ovo što smo vidjeli je neumjesno, neprimjereno, neprihvatljivo i ne odražava stav rukovodstva i novinara Javnog servisa. Žalim zbog toga i nadam se da će Vanja Radovanović, koga znam kao korektnog i vaspitanog čovjeka, naći način da objasni ovu situaciju i da se odredi prema svemu tome", istakao je Mićunović.

Većina Savjeta RTCG za povlačenje sa takmičenja

Član Savjeta RTCG Milan Radović zatražio je da se Vanja Radovanović povuče sa Eurosonga zbog izjave našeg predstavnika.

"Predlažem da zbog nedopustivog načina odnosa prema djeci sa invaliditetom donesemo zaključak ka menadžmentu da odmah bez odlaganja otkaže i povuče Radovanovića sa takmičenja. Podsjećam da RTCG ima zakonsku obavezu da posveti posebnu pažnju i prostor ranjivim grupama", saopštio je Radović.

Šest od od preostalih osam članova Savjeta RTCG - predsjednik Ivan Jovetić, potpredsjednica Dragana Tripković i članovi Perko Vukotić, Igor Tomić, Slobo Pajović i Mimo Drašković, podržalo je inicijativu Radovića.

"RTCG mora imati i moralnu obavezu reakcije i zaštite ranjivih grupa i tu ne smijemo imati dileme. Bez obzira da li će Vasa inicijativa rezultirati željenim efektom, biće neophodne i dodatne diskusije i reakcije", istakao je Jovetić.

Radovanović je u međuvremenu uputio izvinjenje zbog šale.

 

 

 

 

 

 

 

]]>
Thu, 10 May 2018 18:58:00 +0100 Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/202896/micunovic-neprihvatljivo-i-neumjesno.html
Evo kako da glasate za Inje http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/202834/evo-kako-da-glasate-za-inje.html Ima prostora za nadu da će Vanja Radovanović i u finalu otpjevati "Inje" i Crnu Goru predstaviti u završnici ovogodišnjeg Eurosonga, koji se održava u Lisabonu, kazao je Portalu RTCG šef medijskog tima naše delegacije, Ivan Maksimović. Najveći broj glasova, tradicionalno, očekujemo od Srbije. Pozivamo sve koji su u mogućnosti da pruže podršku Vanji glasanjem, kako bi ušao u finale Eurosonga. ]]>  

Za Vanju je moguće glasati SMS-om sadržine "16" na brojeve koje vidite na fotografiji, zavisno od zemlje iz koje glasate.

Stručni žiri ovogodišnjeg Eurosonga, imao je sinoć privatnu projekciju generalne probe. Prozvano je deset zemalja, a među njima je bila i Crna Gora.

"Nadali smo se, međutim, da nas neće prozvati, jer smo stava da ako te prozovu na generalnoj probi, neće u polufinalu", priča Maksimović za naš portal.

U crnogorskom timu su, kako je rekao, zadovoljni kako je sve izgledalo i zvučalo bini. Kaže da nije bilo problema u pjevanju i izvođenju koreografije, a i ranije zamjerke koje su se odnosile na nivelisanje glasova pratećih vokala i naše predstavnika su otklonjene.

"Sinoć je sve bilo na mjestu, ostavili smo dobar utisak", rekao je Maksimović.

Vanja večeras nastupa šesnaesti, a Maksimović nam pojašnjava i kako je došlo do toga da nastupamo baš na toj poziciji.

"Organizator je napravio redosljed u odnosu na šou kako bi treba da izgleda. Vanja se nalazi između Švedske i Slovenije, čije su numere u brzom ritmu, žanrovski više elektronska muzika.

Takva pozicija u našoj se delegaciji posmatra s dva aspekta.

"S jedne strane, strah nas je da nas u tim brzim prjemama ne preklope, da zaborave našu baladu, a sa druge strane to može dati dobru poziciju da ljudi primijete pjesmu", kaže kolega Maksimović.

Primjećuje da u polufinalu ima dosta dobrih pjesama, ali ne gubi nadu i kaže da iznenađenja ipak dešavaju.

Za primjer navodi Irsku, koja je prošla u prvoj polufinalnoj večeri, ali i, kako je rekao, izvikanu Litvaniju, koja je iz čudnog razloga isplivala kao favorit za pobjedu.

"Ljudi su okolo zadovoljni i doživljavaju  našu pjesmu i pjevanje kao umjereno, jednostavno i svedeno, nema zamjerki da je nešto pretjerano. Postoji samo opravdani strah da li će publika glasati za svoje, odnosno forsirati svoje, bez obzira kakvi su ostali, dakle da li su pristrasni", kaže Ivan.

Nadaju se u našoj delegaciji prosječnim četvorkama i peticima, koje bi u konačnom skoru Crnu Goru povele do finala.

"Dva puta smo prošli s balkanskim baladama, to je sada test da li da to bude i pravilo", kaže šef našeg medijskog tima.

Kad je riječ o kladionicama, Crna Gora je ispod crte za prolazak, zajedno sa Srbijom, Slovenijom, Rumunijom, malim San Marinom.

"Kad bi se gledale kladionice, jasno bi bilo ko prolazi. Ima prostora da se Vanja nada da će još jednom otpjevati 'Inje'. Iznenađenja su moguća", kaže Ivan.

Od Srbije se vjerovatno očekuje najveći broj bodova, jer statistika pokazuje veliki broj poena kad god su Srbija i Crna Gora zajedno.

"Publika je tu emotivna. I od Slovenije smo dobijali najveći broj poena", zaključuje Maksimović.

I. Pejović

]]>
Thu, 10 May 2018 10:54:00 +0100 Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/202834/evo-kako-da-glasate-za-inje.html
Žiri čuo "Inje" na generalnoj probi http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/202797/ziri-cuo-inje-na-generalnoj-probi.html Stručni žiri ovogodišnjeg Eurosonga, koji se održava u Lisabonu, imao je sinoć privatnu projekciju generalne probe. Predstavio se i naš Vanja Radovanović s pjesmom "Inje". ]]>

No, pravo glasanje uslijediće večeras, u drugoj polufinalnoj večeri najpopularnijeg muzičkog takmičenja u Evropi.

Naš Vanja nastupa šesnaesti, a u našoj delegaciji kažu da je sve spremno za nastup.

"Put je bio dug, ali je sve veoma brzo prošlo, bilo je dinamično i sva iskustva smo morali da prihvatamo brzo. Veoma zanimljivo iskustvo i drago mi je što sam završio ovdje”, poručio je Radovanović.

On kaže da mu je bila ideja da uradi nešto što melodijski i tekstualno može da se stavi pod “crnogorski”.

“Punim srcem i sa velikim entuzijazmom smo došli ovdje i izaći ćemo na binu, nadamo se i u subotu”, kazao je Radovanović.

Dakle, publika glasa večeras, pa ukoliko ste u dijaspori - ne štedite na porukama i glasajte za našeg predstavnika.

Direktan prenos Eurosonga možete pratiti na Prvom programu Radio-televizije Crne Gore od 21 sat.

Podsjećamo, kostim za ovogodišnjei nastup kreirala je Milena Đurđić, koreograf je Staša Stanković, a da svaki detalj dogovora bude na kraju vidljiv i globalnoj publici ovih dana brinuo je režiser video spota i evrovizijskog performansa Gojko Berkuljan.

"Kroz tu jednu svedenu varijantu, kroz određene i svjetlosne a I kostimske detalje dočaram određene stvari koje su direktno vezane za samu pjesmu, naravno uvijek vodeći računa da ne iskačemo iz našeg već onako skromnog budžeta", rekao je Berkuljan.

]]>
Thu, 10 May 2018 07:34:00 +0100 Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/eurosong2018/202797/ziri-cuo-inje-na-generalnoj-probi.html