Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

Beta

24. 08. 2015. 16:00 >> 15:50

KOMEMORACIJA

Zagreb: Dirljiv oproštaj od Arsena Dedića

Arsen je bio veliki pjesnik, neprikosnovena muzička veličina, istinski intelektualac i nadasve dobar čovjek, riječi su kojima su se brojni hrvatski muzičari, prijatelji i kolege na današnjom komemoraciji u Zagrebu prisjetili kantautora Arsena Dedića koji je umro 17. avgusta u 78. godini.

Dedićev prijatelj, književni kritičar, književnik i esejista Igor Mandić rekao je na komemoraciji u Hrvatskom muzičkom zavodu (HGZ) da je "umro posljednji čovjek koji je mogao ujediniti region bivše Jugoslavije, kako u životu tako i u smrti".

"Otišao je pjesnik velike dubine, filozof u haiku formi čiji kratki stihovi, naizgled izbačeni s lakoćom, skrivaju u sebi filozofiju života i mudrosti svijeta", dodao je Mandić, koji se okupljenima obratio "kao član Arsenovog kluba neizlečivih Šibenčana".

Komemoraciju, kojoj su prisustvovali i Dedićeva udovica Gabi Novak i sin Matija, otvorila je kompozicija "Tvoje tijelo – moja kuća", a zatvorila klapa s pjesmom "Dida moj".

Uz porodicu, brojne kolege i prijatelje, komemoraciji su prisustvovali i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i više gradskih funkcionera. Današnja komemoracija u HGZ jedan je u nizu skupova povodom Dedićeve smrti.

U petak su se od Arsena Dedića oprostili njegovi Šibenčani, a u Zagrebu će ga se na komemoraciji sjutra prisjetiti i Hrvatsko društvo pisaca.

Sahrana će se održati u Zagrebu u krugu uže porodice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније