Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

02. 10. 2015. 14:52   >>  14:41

GITAR FESTIVAL

Vlatko Stefanovski 9. oktobra u Nikšiću

Jubilarni deseti Međunarodni festival gitare Nikšić Gitar Festival obilježiće oktobarsku ponudu od 23 sadržaja u okviru Vladinog Programa podrške razvoju kulture u tom gradu.

Početak tradicionalne muzičke manifestacije označen je u okviru nikšićkih septembarskih svečanosti, koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, sa kojim je nastupio David Tomasi, prošlogodišnji pobjednik nikšićkog Gitar festa, jedan od najperspektivnijih mladih gitarista današnjice i osvajač svih svjetskih konkursa.

Festival se, kako je kazao organizacioni direktor Goran Perišić, nastavlja 9. oktobra u Nikšićkom pozorištu koncertom Vlatka Stefanovskog.

„Nakon Stefanovskog, 10. oktobra u Muzičkoj školi zakazan je nastup Gabrijel Bjanka, jednog od sada najboljih mlađih gitarista u Francuskoj, a Gitar festival naredne večeri zatvoriće proslavljeni crnogorski gitarista Goran Krivokapić“, rekao je Perišić na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Prema njegovim riječima, nikšićka Muzička škola „Dara Čokorilo“ je suorganizator ta dva revijalna koncerta.

„Novina je da će se ove godine odvojiti revijalni od takmičarskog dijela koncertnog programa, a razlog je težina samog takmičenja, njegov koncept, broj prijavljenih i fond nagrada. Sve to zaslužuje status posebne organizacije“, ocijenio je Perišić.

On je podsjetio da je nagrada na profesionalnom takmičenju gitara Andreasa Marvija iz Španije vrijednosti osam hiljada EUR, koju sponzoriše od početka trajanja festivala i predstaviće je na koncertu Stefanovskog.

„Takmičenje za tu nagradu biće održano krajem aprila ili početkom maja naredne godine. Fond za prvu nagradu je veliki, jer predviđa i koncert sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i nastup na Forumu u Beču, što znači da se od osvajanja našeg priznanja karijera pobjednika vrtoglavo mijenja“, rekao je Perišić.

Na oktobarskom repertoaru Programa podrške neće izostati ni izložbe likovnih umjetnika, čiju organizaciju, uz Centar za kulturu, potpisuje i Galerija A, koja postoji u okviru Trim centra.

Likovna umjetnica Milka Delibašić podsjetila je na do sadašnje izložbe Galerije A, gdje su izlagali Rajko Todorović Todor, Krsto Andrijašević, Sreten Milatović, Ratko Odalović, Naod Zorić i najavila da je predstavljanje radova Velja Stanišića zakazano za 10. oktobar.

Planirano je da se i u prostoru Sportskog centra održi izložba radova afirmisanih polaznika Umjetničke radionice ARS, a njen rukovodilac, slikar Jovan Karadžić Kadžo, kazao je da se ove godine obilježava 15 godina od njenog osnivanja.

Na oktobarskom repertoaru, kako je u ime Koordinacionog tima Programa kazala istoričarka umjetnosti Kristina Radović, ubilježene su i pozorišne predstave, poetsko-muzičke večeri, filmski program i drugi projekti.

Program podrške razvoju kulture je četvorogodišnji projekat, počeo u martu prije dvije godine, koji treba da rezultira unapređenjem kulturnog života Nikšića.

U Vladin Program podrške oživljavanja kulture u Nikšiću uključene su sve gradske ustanove iz te oblasti stvaralaštva, kao i Narodni muzej, Muzički centar, Državni arhiv, Centralna biblioteka Đurađ Crnojević, Crnogorsko narodno pozorište, Kraljevsko pozorište Zetski dom i Crnogorska kinoteka.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније