Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

23. 04. 2016. 12:59 >> 13:42
9

MUK U NOVOM

Otkazane Sunčane skale 2016.

Tradicionalni međunarodni muzički festival "Sunčane skale", koji je dvije decenije bio simbol Herceg Novog, ove godine neće biti održan, saopštio je direktor festivala Slobodan Bučevac.

 

 

On je rekao da će odlukom predsjednice Opštine Herceg Novi, Nataše Aćimović, biti prekinuta tradicija festivala duga dvije decenije. Festival je, naime, bio "lična karta" Herceg Novog, Mediterana, regiona, ali i Evrope.

Festival je ove godine trebalo da doživi 22. izdanje, koje je bilo najavljeno za 12. i 13. jul. Konkurs za pjesme u okviru prve večeri novih zvijezda je raspisan, a do sada je pristiglo već 320 prijava.

Kako Bučevac navodi, dio organizacije, kad je riječ o smještaju učesnika, bio je skoro okončan, bina već naručena i plaćena. Međutim, kako tvrdi Bučevac, na sastanku početkom aprila sa predstavnicima Opštine, nije pronađen zajednički jezik. Od oktobra prošle godine iz Agencije "Skale" nastojali su da ugovore termin sastanka sa Aćimović, koji se desio tek početkom aprila.

                          

"Uspjeli smo poslije mnogo dopisa i poziva da se predsjednica udostoji i primi nas. Ona je svojom odlukom rekla da sa 'Sunčanim skalama' neće potpisati ugovor, jer sredstva kojim Opština finansira festival nijesu stavljena u ovogodišnji budžet. Drugi razlog je da je Kanli kula u ruševnom stanju i da nije bezbjedna, to jest da se na nju ne može stavljati nikakvo opterećenje, oprema, bina i slično, te da se ove godine tamo neće održati nijedna manifestacija. Čak razmišljaju i da li će dozvoliti turističke posjete tokom ljeta, pri čemu su nam pokazali i neke fotografije kule", pojašnjava Bučevac za Radio Jadran.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma kontaktirali su i predsjednika Skupštine, Andriju Radmana kako bi odgovorio na pitanje zašto nijesu opredijeljena sredstava za festival u budžetu, da bi Radman odgovorio da to nije tačno i da su "Skale" uvrštene u budžet.

"Samom ovom činjenicom smo zatečeni i zaprepašćeni, jer čekati toliko vremena da nam se to saopšti je nešto što nema veze sa profesionalnošću i profesionalnom praksom", rezigniran je Bučevac.

Kako je kazao, ovo, ipak, ne znači definitivan kraj za "Skale", jer su one brend koje su protekle dvije decenije ostavile traga ne samo u regionu već i u Evropi.

                         

"Pokušaćemo naravno da nastavimo, jer imamo predviđenih dogovora i sa drugim gradovima na crnogorskom primorju, pa ćemo vidjeti što će se dalje dešavati. Jer vjerovatno ekipu koja sada vodi Herceg Novi, to ne zanima, i nije im interesantno. Vjerovatno su bolji događaji sa nekim fudbalom i slobodnim udarcima, nego ovo. Podsjetiću da je Skale prošle godine u direktnom televizijskom prenosu gledalo preko 40 miliona ljudi, a regionalne televizije emitovale su preko 100 emisija o Skalama. Ako ovo nije nešto što je marketinški i turistički, onda ja ne znam šta je", dodao je Bučevac.

Ove godine Skale su trebale da prerastu u festival ljetnje pjesme Evrope – Europe summer song, jer je ogroman broj evropskih zemalja i televizija zainteresovane da učestvuju.

"To je nešto što nas upravo i čudi – da Herceg Novi hoće da bude evropska prijestonica kulture, a već ima jedan brend koji je praktično u toj Evropi i ima svu moguću medijsku prezentaciju. Da li je to politika, ili nečiji lični stavovi, ja ne mogu da objasnim razlog zbog čega smo došli do ovoga", pita se Bučevac.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније