Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

21. 05. 2013. 09:37 >> 09:37

ODLAZAK LEGENDE

Preminuo Rej Manzarek

Rej Manzarek, legendarni klavijaturista koji je sa Džimom Morisonom osnovao jednu od najpoznatijih rokenrol grupa prošlog vijeka "Dors",(The Doors) umro je u 74. godini u Rozenhajmu u Njemačkoj, od posljedica raka.

 

Manzarek, koji je svoj muzički izraz stvorio pod velikim uticajem Džona Koltrejna, zaslužan je za džez komponentu u rokenrol izrazu benda. Tokom karijere, od 1967., "The Doors" su imali 15 hit singlova na Bilbordovoj listi. 

Manzarek je tokom šezdesetih godina XX vijeka u Los Anđelesu upoznao pjesnika Džima Morisona tokom studiranja na filmskoj akademiji. Zajedno su osnovali bend koji će postati jedan od uticajnijih u rok muzici. U grupi su pored njih  bili i gitarista Robi Kriger i bubnjar Džon Densmor.

"Duboko sam potresen viješću da je danas preminuo moj prijatelj i partner iz benda Rej Manzarek. Drago mi je da sam imao priliku da sviram pjesme "Dorsa" sa njim posljednjih deset godina. Rej je bio veliki dio mog života i uvijek će mi nedostajati", napisao je povodom Manzarekove smrti nekadašnji gitarista grupe "The Doors" Robi Kriger i autor hita "Light My Fire". 

"Nije postojao bolji klavijaturista na svijetu koji bi bolje uobličio poeziju Džima Morisona," rekao je bubnjar "Dorsa" Džon Densmor. 

Tokom svog života Rej Manzarek je objavio i dvije knjige "Light My Fire: My Life with the Doors" (1998.) i "The Poet In Exile" (2002.). Iza sebe je ostavio suprugu Doroti i sina Pabla.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније