Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

Objavio: P.R. [ Beta ]

23. 06. 2016. 20:58 >> 20:58

SUD PRESUDIO

"Zeppelini" nijesu ukrali "Stairway to Heaven"

Sud u Los Anđelesu odlučio je danas da grupa "Led Zeppelin" nije ukrala početak svoje klasične rok-himne "Stairway to Heaven", prenijeli su lokalni elektronski mediji.

Porota je odluku donijela danas, nakon kratkog i živopisnog suđenja, čime je donijeta pravna odluka o pitanju o kojem su ljubitelji muzike raspravljali decenijama, ali koja je do suda došla tek prije dvije godine.

Pravni zastupnik zaostavštine pokojnog muzičara Rendija Vulfa tvrdio je da su gitarista Džimi Pejdž i pjevač Robert Plant ukrali rif iz instrumentalne numere "Taurus", koja je snimljena sa bendom Spirit.

Pejdž, Plant i basista Džon Pol Džons svjedočili su tokom suđenja i iznosili su anegdote o nastanku pjesme "Stairway to Heaven", objavljene 1971.

Razni stručnjaci su svjedočili, oni koji su zastupali tužbu isticali su ogromne sličnosti među kompozicijama, dok su eksperti odbrane naveli da obje numere dijele istu muzičku osnovu.

Tužba je navodila da "Led Zeppelin" imaju običaj da preuzimaju muziku drugih i da su se do sada šest puta pravile nagodbe poslije tužbi za kršenje autorskih prava.

Sam Vulf nikada nije podnosio tužbu i govorio je da su mu pomiješana osjećanja po tom pitanju. Poslije njegove smrti 1997. pravni zastupnik Majkl Skidmor uspio je da na kraju slučaj dovede do suda, uprkos decenijama neaktivnosti i odbijanja Vulfovog izdavača da sarađuje.

Pejdž i Plant su negirali da su ikada čuli pjesmu "Taurus", iako su zajednički nastupali sa Spiritom.

Suđenje je bilo živopisno i medijski propraćeno, a najzanimljiviji detalj iznio je sam Pejdž, koji je pod zakletvom izmijenio poznatu priču da je pjesma nastala kada su se on i Plant zatvorili u kolibu u velškim planinama i tako napisali pjesmu. Legendarni gitarista rekao je da to nije istina.

"Stairway to Heaven" je i dalje popularna pjesma i donosi desetine miliona dolara članovima "Zeppelina" i raznim podizdavačima Vorner mjuzika. Porota je zasijedala manje od dana.

Poslušajte početak dvije pjesme:

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније