Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

29. 06. 2016. 21:54 >> 21:36

BIJELO POLJE

"Prljavo kazalište" na "Whitefield Jazz Festival"

Zagrebačka rok grupa "Prljavo kazalište" biće specijalni gost ovogodišnjeg, desetog Whitefield jazz festivala, koji će se održati u Bijelom Polju od 30. juna do 3. jula, najavili su organizatori.

"Sve pripreme za jubilarno izdanje Whitefield jazz festivala su okončane i očekujemo bogat muzički program. Predviđeno je da za četiri dana festivala nastupi 13 bendova. Ovogodišnji festival karakteriše veći broj dana, odnosno dislociranje odrađenih programa sa gradskog trga. Tako ćemo u četvrtak 30. juna imati priliku da vidimo dio eksponata i video prezentaciju muzeja Rollingsones-a iz Portoroža. Istog dana u dvorištu kuće Rista Ratkovića nastupiće crnogorski bend Mikrokozma. Ovim programima najavićemo zvaničan početak festivala koji će se od 1. do 3. jula održavati na gradskom trgu. Koncepcija festivala je zamišljena na način što smo kao organizatori uputili poziv svim džez muzičarima sa prostora Crne Gore, koji su od osnivanja ove manifestacije konstantno podržavali ovaj projekat i aktivno učestvovali u programima", kazao je direktor Centra za kulturu Abaz Dizdarević.

Ovogodišnju produkciju i realizaciju u ime JU “Ratkovićeve večeri poezije” obavljaće JU “Centar za djelatnosti kulture V.B Strunjo”. Pokrovitelj festivala je Opština Bijelo Polje, medijski sponzori su RTCG i Radio Bijelo Polje, a tradicionalni prijatelji festivala Nikšićko pivo i Hipotekarna banka

Umjetnički direktor festivala Senad Gačević kaže da je decenija postojanja ove manifestacije uticala na formiranje i snaženje žanrovskog džez pravca u Crnoj Gori, tako da se u prethodnoj deceniji pojavio značajan broj mladih džez muzičara, od kojih su neki završili ili su studenti prestižne džez akademije u Gracu, ali i u Americi.

"Posebno važno je uvođenje džez žanra u program muzičkih škola, pa je odluka organizatora da ohrabri najmlađe džez muzičare i predstave te potencijale na glavnoj festivalskoj sceni. U tom smislu, biće predstavljen ansambl Muzičke škole Vasa Pavić, Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Bijelog Polja i drugi", kazao je Gačević.

Kao i prethodnih godine promoter festival je Dragoljub Đuričić. On smatra da je Bijelo Polje prepoznato kao centralni punkt umjetnosti na sjeveru Crne Gore i da se može dičiti manifestacijama koje iz godine u godinu rastu i poprimaju sve ozbiljniji umjetnički karakter.

"Nije nepoznata praksa da i na svjetskim džez festivalima vidite miksturu različitih muzičkih pravaca. Naša koncepcija je bila da pozovemo značajne pop-rok autore koji će nam obezbijediti publiku, a u prostoru isčekivanja plasiramo kvalitetne džez izvedbe bendova sa ovih prostora. Takav koncept obezbjeđuje kvalitetnu popularizaciju ove, za festival primarno važne džez umjetnosti", kaže Đuričić.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније