Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

26. 08. 2016. 12:51 >> 12:32

ISPUNJENA TVRĐAVA

Prepoznatljiva energija na Bedem festu

Muzički festival Bedem fest, pod sloganom Vjeruj, koji se u Nikšiću organizuje već sedam godina, ispunio je sinoć staru gradsku tvrđavu po kojoj je i dobio ime, i već po prvim ocjenama opravdao svoju prepoznatljivost i naziv ”festivala sa dušom”.

Početak Bedem festa, kako je i najavljivao direktor festival Petar Šundić, obojili su akustični momenti i raznovrsni tonovi za sve generacije, a prepoznatljiva energija tog muzičkog događaja već prve večeri dostigla je vrhunac.

Da je sve podređeno muzici i originalnosti posvjedočio je i dječiji hor nikšićke Muzičke škole „Dara Čokorilo“, čiji je nastup na otvaranju Festivala ispraćen ovacijama i horskim pjevanjem publike, a trenutak za pamćenje mališani su priredili sa pjesmom „Đon“ Miladina Šobića, kada su na zidinama tvrđave zapaljene i baklje.

Dirigent dječijeg hora Milena Popović kazala je da je taj nastup kruna njene karijere kao horovođe i, ”možda najljepše predstavljanja škole, jer su djeca suština svega, što se osjetilo i na sceni”.

Svečano otvaranje obilježilo je i predstavljanje paraolimpijaca, kojima je Bedem fest na autentičan način poželio uspjeh u Riju na paraolimpijskim igrama.

Iznenađenje večeri bio je kineski bend High Wave, koji su osnovali trojica inženjera angažovanih na izgradnji auto puta Bar – Boljare, a čiji je prvi nastup ozvaničio Bedem fest.

Vokal i gitarista tog kineskog trija Rej Šo kazao je Agenciji Mina da su nedavno došli na ideju da se na taj način približe lokalnoj kulturi u Crnoj Gori, da za sada rade obradu nekih engleskih hitova, i da im je preokupacijama im je rokenrol.

Festival je otvorila mlada grupa Empathy Soul Project iz Zrenjanina, a nakon njih uslijedio je nastup kantautorke Bojane Bulatović, poznatija kao BO, čija muzika nije nepoznata nikšićkoj publici.

U centralnom terminu nastupila je beogradska grupa „S vremena na vreme“, koja je svojim nezaboravnim stihovima „Moj svet“, „Put putuje karavan“, „Jano“ i „Sunčana strana ulice“ podarila užitak i starijim, i mlađim generacijama.

Govoreći o ”receptu” za trajanje benda, i Vojislav Đukić, Ljubomir Ninković i Miomir Đukić, podsjetili su da je njihovom imenu ”kumovala” igra okolnosti kada su počeli da dostavljaju prve snimke Radio Beogradu.

Govoreći o dolasku na Bedem fest, rekli su da su počastvovani pozivom i da im je drago biti na sceni sa bendovima koji liče na njih kada su počinjali bavljenje muzikom.

'Čuli smo da Bedem fest ima jednu finu i dužu tradiciju. Čuli smo i da programski nastupaju grupe koje dosta podsjećaju na naše početke, naročito na period Dadova i New Wave-a. Mislim da je scena na Bedemu idealna, baš po našem ukusu. Na velikoj sceni ne mozete napraviti intiman zvuk i dobar kontakt sa publikom, a ovdje, već ste njihovi ', rekao je Đukić.

Prve večeri nastupila je i grupa „Kralj Čačka“, čiji je frontmen Nenad Marić kazao da su nikšićkoj publici poklili neke svoje stare pjesme, ali i nove stvari kojih nema na društvenim mrežama.

Publika je s oduševljenjem propratila nastup beogradskog muzičara Vukašina Markovića i njegovog benda Irie FM, a atmosferu je dodatno zagrijao njihov hit Kliziš, kojim je ta grupa, koja slovi za najbolji rege sastav, krenula i u novi pravac i iskazivanje i na maternjem jeziku.

”Uživamo u eksperimentisanju bez posebnog muzičkog pravca i avanturi koja nas vodi na put u nepoznato”, kazao je Marković i najavio skori izlazak novog singla i spota, a do kraja godine i još dva.

Prvo veče Bedem festa zatvorili su u zoru popularni nikšićki bend Gomila nesklada i podgorički reper dvojac Džej Džej Okoča, dok su se na maloj sceni tvrđave elektro muzikom bavili Buba, B 2B, Marek Tripkowsky, FFunk i Bocho.

U okviru Bedem festa organizovana je i likovna kolonija, što je još jedna od prepoznatljivosti tog festivala.

Direktor Bedem festa Petar Šundić kazao je Agenciji Mina da je sve podređeno umjetnosti i da će i likovni stvaraoci utisnuti svoj pečat na ovom muzičkom događaju i lične utiske i doživljaje tvrđave, kao i emocije tokom trajanja festivala prenijeti na platno ili iskazati duborezom.

Prenoseći prve utiske, Šundić je kazao da je tvrđavu ispunila prelijepa energija i poseban šarm.

”U prvom planu nam je muzika i dobro raspoloženje. Za sada smo izuzetno zadovoljni, ali očekujemo još i još”, rekao je Šundić.

Na Bedemu će večeras nastupiti From another mother, Degeneza, Nežni Dalibor, Aerodrom, E - play, Laka, Alex Kelman i Frenkie, dok će se na elektro stejdžu naći Shandu, Dino R. i Nikola Vuković.

Bedem fest zavšava se 27. avgusta, a tokom trodnevnog trajanja nastupiće 22 izvođača i biti 12 premijernih nastupa, raspoređenih žanrovski, energetski, po bojama i zvuku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније