Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

Objavila: M.M.Lj. [ Tanjug ]

29. 10. 2016. 13:00   >>  12:45

U STAROJ PLOČI

Pronašao Lenonovo pismo kraljici Elizabeti

Prva verzija pisma koje je Džon Lenon uputio britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj 1969. godine, u kojem objašnjava zbog čega joj vraća titulu viteza koju mu je dodelila, pronađena je skrivena u omotu stare ploče na jednom tavanu.

 

Stručnjaci su vrijednost pisma procijenili na 60.000 funti, navodi Bi-Bi-Si.

Anonimni vlasnik pisma ga je u srijedu odnio na procjenu u izložbenu galeriju „Priča o 'Bitlsima'“ (The Beatles Story) u Liverpulu gdje su mu stručnjaci saopštili aktuelnu vrijednost pisma.

Jedan od stručnjaka vjeruje da je riječ o prvoj verziji originalnog pisma koje je Lenon poslao kraljici 1969, a koje se čuva u britanskom Kraljevskom arhivu.

„Jasno se vidi da je potpis razmrljan. Mislim da je Džon Lenon odustao od slanja (ovog primjerka) upravo zbog te fleke od mastila“, objašnjava svoju teoriju Daren Džulijen.

„Kada pišete kraljici, želite da pismo izgleda savršeno, a ne da mastilo bude razmazano. Ovo ukazuje da je napisao drugu verziju i poslao je Elizabeti Drugoj.“

Inače, tekst u obje verzije glasi: „Vaše veličanstvo, vraćam titulu u znak protesta zbog umiješanosti Britanije u rat između Nigerije i Bijafre, zbog naše podrške Americi u Vijetnamu i što je pjesma Cold Turkey pala na listama. S ljubavlju, Džon Lenon 'of Bag'“, napisao je kraljici, misleći pritom na njegov pokret „bagizam“ koji je stvorio sa Joko Ono kao dio mirovne kampanje u kasnim šezdesetim.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније