Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

05. 06. 2013. 17:22 >> 17:27
1

KRALJ GUŠTERA

Gušter nazvan u čast Džima Morisona

U čast frontmena grupe „The Doors“ i rok pjesnika Džima Morisona, paleontolozi su nazvali ogromnog guštera koji je živio prije 40 miliona godina.

Gušter-biljožder dug 1,8 metara i težak 27 kilograma jedan je od najvećih guštera koji su živjeli na zemlji u vlažnim, tropskim šumama Jugoistočne Azije.

Paleontolozi su fosil ogromnog guštera pronašli u Sagaing oblasti u Mjanmaru koji datira iz poznog srednjeg eocena, perioda kada je na Zemlji bilo toliko vruće da nije bilo leda na polovima.

„Mislimo da je topla klima iz tog perioda dozvolila evoluciju velikog tijela i mogućnost guštera-biljoljeda da se uspješno takmiče sa sisarima“, kazao je Džejson Hed sa Univerziteta Nebraske.

Paleontolozi su odavno iščezlu vrstu nazvali „Barbaturekx morrisoni“.

„Barbatureks“ znači „bradati kralj“ budući da su stručnjaci otkrili da je gušter imao kreste ispod vilice zbog čega je djelovalo kao da ima bradu. „Morisoni“ je u čast frontmena grupe „The Doors“, Džima Morisona koji je bio fasciniran reptilima i šamanizmom.

„Slušao sam 'Dorse' tokom istraživanja. U njihovoj muzici pominju se reptili i drevna mjesta, a Džim Morison je bio Kralj guštera, pa se tako sve složilo“, rekao je Hed.

Studija je objavljena u britanskom stručnom časopisu „Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences“.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније