Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

18. 05. 2017. 09:44   >>  09:24 1

U BIJELOM POLJU

Mirko pušta ploče sa prvog gramofona

U eri digitalizacije u kojoj vladaju CD, mp3 i mp4 formati, kada su gramofoni i gramofonske ploče skoro zaboravljeni, u kući Mirka Stanića u Bijelom Polju još uvijek se može čuti muzika sa prvog gramofona u Bijelom Polju, koji je stigao odmah poslije rata sa velikim brojem gramofonskih ploča.

To, za to vrijeme "čudo tehnike" marke "Kolumbija" na poklon od svoje tetke dobila je Dobrila Stanić, Beograđanka, koja se uoči rata udala za Bjelopljca, Gliga Stanića.

Bilo je to vrijeme kada je Bijelo Polje bilo daleko od neke urbane sredine, bez pozorišta i bioskopa pa je tetka računala da je njenoj sestričini mnogo toga nedostajlo te joj je poslala gramofon, prisjeća se Dobrilin najmlađi sin Mirko, koji sada raspolaže ovim unikatnim apartom.

"Tada smo prvi put čuli mnoge muzičke hitove tog vremena ali i probrane autore ozbiljne muzike, Baha, Mocarta, čuli za Aidu, Karmen, Rigoleto, Boeme. Sve te ploče su sačuvane, doduše poprilično su dotrajale", priča Mirko napominjući da održavanje ploča zahtijva posebnu pažnju.

"Napravljene od polivinilske mase teško se mogu polomiti, ali zbog statičkog elektriciteta materijala od koga su napravljene nemoguće je u potpunosti očistiti prašinu sa njih pa je sada zvuk daleko od onog koji prija uhu", kaže naš sagovrnik.

Sjeća se da je dok je učiteljovao u planinskom selu Zminac u školu nosio gramofon sa kojeg je tokom školskih odmora sa prozora puštao muziku koja je zaokupljala pažnju učenika a nakon časova i mještani su uživali u pjesmama "Moj dilbere", "Od kako je Banja Luka postala…" koje je tada pjevala romkinja Sofka, te u hitovima Mila Bogdanovića, zagrebačkog pjevača Blaha Paljetka.

Slušali su Stanići pjesme stare preko sto godina među kojima pamte evergrin Palomu, Ramonu i druge. Sa tim pjesmama se bila saživjela ne samo njihova porodica već i cio komšiluk. A kada bi zbog intezivnog korišćenja gramofona dolazilo do manjih kvarova, najčešće je bilo potrebno izmijeniti opruge, s nestpreljenjem se čekala njegova opravka, zašta je bio zadužen tadašnji časovničar Dešo Kurćehaić.

Stariji bjelopoljci pamte muzičke seanse, u njihovom dvorištu, do duboko u noć, gdje su se pored porodice Stanić okupljali njihovi prijatelji i komšije gdje su uz odabranu muziku sa singl i long plej ploča plesali i uživali u druženju.


Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније