Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

24. 06. 2013. 14:26   >>  25. 06. 2013. 08:35

PATILA JE OD BULIMIJE

Ispovjest brata Ejmi Vajnhaus

Prije nekoliko meseci, nepune dvije godine nakon smrti svoje sestre Ejmi Vajnhaus, Aleks Vajnhaus je među njenim stvarima našao monarskoplavi dječiji duks. Ispostavilo se da je riječ o dijelu Ejmine uniforme iz Osnovne škole Osidž u Sautgejtu, nedaleko od Londona, koji je godinama čuvala, a koja će biti jedan od eksponata na predstojećoj izložbi posvećenoj preminuloj umjetnici.

„Za mnoge njene probleme odgovorna je iznenadna slava. Kao tinejdžerka je oboljela od bulimije, sa kojom je imala problema do kraja života. Sjećam se kako se kao 17-godišnjakinja družila sa grupom djevojaka „koje su sve to radile“. Natrpale bi sosa u hranu, pojele je, a zatim povraćale. One su prestale s tim, ali Ejmi nije... Svi smo znali da to radi, ali to je takoreći nerešiv problem, naročito ako pričaš o njemu. To je zaista jedna mračna, mračna tema“, ispovijeda se Aleks.

„Veoma je patila zbog bulimije. To nije nikakvo otkriće, dovoljno je bilo da je pogledate... S obzirom na to kako je živjela, na kraju bi ionako umrla, ali bulimija je ono što ju je ubilo... To je zaista užasno. Mislim da je zbog toga bila slabija i osjetljivija. Da nije imala poremećaj ishrane, bila bi psihički jača“, ubijeđen je Ejmin brat, najavljujući izložbu u Jevrejskom muzeju posvećenu Ejmi Vajnhaus, pod nazivom „Porodični portret“. Njena školska uniforma je Aleksov omiljeni eksponat sa izložbe.

Pomenuta izložba zamišljena je tako da otkrije njenu drugačiju, intimniju stranu. Za Aleksa Vajnhausa, ona će uvijek biti njegova mala sestra. Uniforma ga je podsjetila na to kakva je bila prije nego što je ludilo izmaklo kontroli, prije nego što je, kao poznata ličnost, postala javno vlasništvo i prije nego što ju je uništila zavisnost.

„Svako ko ima sestru, zna kako to izgleda. Nervirala me je, smetala mi je, bila je pravi davež. Ali, bila je i nevjerovatno širokogruda i veoma brižna. Učinila bi sve za drugoga, zaista. Bila je odana, kao sestra, kćerka i prijatelj. Vjerovatno je bila najodaniji prijatelj koga sam ikada poznavao“, prisjeća se on.

Na izložbi će Ejmi Vajnhaus biti predstavljena iz veoma privatnog ugla. Biće tu komada njene odjeće, ali izložba takođe prati trag porodice Vajnaus generacijama unazad, sve do predaka koji su krajem 19. veka iz Rusije i Poljske emigrirali u London.

Aleks Vajnhaus kaže da je cilj da se njegova sestra prikaže „kao obična osoba, a oni kao obična porodica“, kao i da se ukaže na uticaj jevrejskih korijena na njenu ličnost. Roditelji Mič i Janis, koji su se razveli kada je Aleks imao 13, a Ejmi devet godina, vaspitavali su ih uz strogo poštovanje jevrejskih vjerskih rituala i običaja.

Aleks je pokušavao da ustanovi šta je bilo okidač za Ejmino skliznuće u zavisnost od alkohola i droge. On kaže da su njih dvoje naprosto bili različiti. Sebe opisuje kao zabrinuto i plašljivo dijete. "Ejmi nije bila takva. Za nju nije bilo granica."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније