Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

Objavio: P.R. [ Beta ]

16. 08. 2017. 19:39 >> 19:15

KRALJ ROKENROLA

Četiri decenije od Elvisove smrti

Danas se navršava 40 godina od smrti Elvisa Prislija, Kralja Rokenrola, ikone popularne kulture koja je i danas idol mnogima i čije su ploče prodate u više od milijardu primjeraka.

Njegovo imanje Grejslend u gradu Memfisu u američkoj saveznoj državi Tenesi, gdje je i sahranjen, godišnje posjeti oko 600.000 ljudi, što ga čini najposjećenijom atrakcijom u SAD poslije Bijele kuće.

Danas se očekuje dolazak više od 50.000 ljudi, što će biti do sada najveća proslava Elvisovog života, 40 godina poslije njegove smrti 16. avgusta 1977.

Elvisov jedinstven glas i stil bio je miks ar-en-bija, bluza, kantri muzike, gospel i crnačke muzike, čime je rušio društvene i rasne barijere svog vremena.

Iza njega su ostali brojni hitovi, među kojima su "Heartbreak hotel", "Hound dog", "Suspicious minds", "Love me tender", "Jailhouse rock", "Blue suede shoes", "It's now or never", "Are you lonesome tonight", "All shook up", "Can't help falling in love".

Britanski pisac i umjetnik Ted Herison koji je o Prisliju napisao dvije knjige, rekao je da je Elvis "jedina osoba modernog vremena koju širom svijeta momentalno prepoznaju samo na osnovu imena".

"Kažite 'Elvis' u Pekingu, Nikaragvi, Estoniji ili na Fidžiju i dobijate momentalno prepoznavanje nezavisno od jezika i kulture", naveo je Herison za Frans pres.

Kao rani buntovnik čije je okretanje u krug i udaranje nogom izluđivalo konzervativce, Elvis je svojom muzikom prelazio granice rasne podjele na američkom jugu gdje je segregacija još bila velika.

Elvis se smatra umjetnikom s najviše prodatih ploča. Sa zaradom od 27 miliona dolara na četvrtom je mjestu Forbsove prošlogodišnje liste mrtvih slavnih ličnosti s najvišim zaradama.

"Čuti njega prvi put bilo je kao bjekstvo iz zatvora", rekao je o Elvisu kultni američki muzičar Bob Dilan.

Grejslend, u kojem je živio 20 godina, posjetilo je više od 20 miliona ljudi od 1982. godine, kada je njegova bivša žena Prisila, majka njegovog jedinog djeteta Lize Meri, otvorila imanje za javnost. Grejslend donosi ekonomiji Memfisa oko 150 miliona dolara godišnje.

Elvisovi fanovi često plaču kraj njegovog groba, gdje je sahranjen sa svojim roditeljima, majkom Gledis i ocem Vernonom, kao i sa bakom Mini Mae.

Rođen je 8. januara 1935. godine u siromašnoj porodici u saveznoj državi Misisipi. Vernon je bio vozač kamiona, a Gledis krojačica. Preselili su se 1948. godine u Memfis, gdje je Elvis završio srednju školu, snimio prvu ploču s 19 godina i odmah postao zvijezda.

Posljednji nastup imao je 25. juna 1977. u Indijanapolisu, a dan pred sljedeći koncert, 16. avgusta 1977. pronađen je mrtav u kupatilu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније