Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

29. 06. 2013. 17:55 >> 17:56

KAO DA JE BILO JUČE

Pjesme koje su nastale prije 20 godina

Moglo bi vam se učiniti da ste neke od ovih pjesama po prvi puta čuli nedavno. Naravno, jasno vam je da je od njihovog nastanka prošlo puno vremena, ali 20 godina čini se ipak previše.

Ali, brojke ne lažu, a vrijeme leti. Muzički časopis „Rolling Stone“ sastavio je zanimljivu listu od 20 pjesama od čijeg je nastanka prošlo 20 godina, a vrijeme je da se vratimo u prošlost i suočimo s našom starošću.

Beck „Loser“

Beku je ovo bio najveći hit s debi albuma „Mellow Gold“, a mlađa mu je ekipa bila itekako naklonjena jer razlikovao se od svih ostalih. Njegov „Loser“ svaki se dan po nekoliko puta puštao na MTV-u (koji je u to vrijeme bio televizija na kojoj možete vidjeti spotove, a ne rijalitije), a ujedno je i riječ o himni Amerikanaca s diplomom koji su u vrijeme recesije ranih devedesetih radili u kafićima i trgovinama s odjećom.

Nirvana „All Apologies“

S druge strane, bila je to još jedna snažna godina za Nirvanu. Kurt Kobejn pjesmu je posvetio supruzi Kortni Lav i njihovoj kćeri Frensis Bin Kobejn, a samo četiri mjeseca nakon objave ovog singla, Kobejn je počinio samoubistvo. „Mala“ Frensis u avgustu će napuniti 21 godinu.



Ice Cube „It Was a Good Day“

Kjubova ultimativna „kvartovska himna“ ujedno je bila i najveći hit s albuma „The Predator“, ali i uslovno rečeno, najpozitivnija pjesma s albuma. Naravno, kada govorimo o Ice Cubeu i „pozitivi“ ne smijemo biti preslobodni u tumačenju, ali u kontekstu nemira u South Centralu, ovo je bio pravi optimizam.

Snoop Dogg „What's My Name“

I dok je Ice Cubeu ovo bio još jedan hit album u karijeri, za Snoop Doggy Dogga, „What's My Name“ bio je ulaznica na scenu i dodatni dokaz da „G-Funk“ Dr. Drea preuzima zapadnu obalu, ali i top ljestvice. Dvadeset godina kasnije, Ice Cube je više glumac nego reper, a Snoop Doggy Dogg ime je promijenio u Snoop Lion.

Radiohead „Creep“

Ako je „Loser“ bio himna probisvijeta, „Creep“ je bio himna čudaka. U to vrijeme, mnogi su mislili da će Radiohead biti još samo jedna skupina „jednohitaša“ koje ćemo nakon ovog singla zaboraviti. Naravno, to nije bio slučaj, a Radiohead vremenom se pretvorio u jedan od najuticajnijih bendova generacije, ali „Creep“ je i dalje velik hit.

Stone Temple Pilots „Plush“

Mnogi su tvrdili da „zavijanje“ Skota Vajlenda neodoljivo podsjeća na Edija Vedera, ali to nije umanjilo popularnost pjesme. Grandž je još uvijek bio popularan i niko nije imao vremena razmišljati o tome treba li nam još jedan Veder. Bilo kako bilo, Tom Jork danas žari i pali svojim novim projektom „Atoms for Peace“, a za Vajlenda godine su donijele zavisnost, raspad benda i božićni album.

Soul Asylum „Runaway Train“

„Runaway Train“ Soul Asyluma imao je tri verzije spota, a u drugim zemljama video je doživio verzije u kojoj su se pojavljivale fotografije nestale djece. Naravno, pjesma je govorila o izgubljenoj ljubavi, a ne nestaloj djeci, ali redatelj Toni Kej odlučio je pretvoriti video u posvetu klincima koji su pobjegli od kuće. Neki od njih, vidjeli su svoje fotografije u spotu i odlučili se vratiti kućama.


Blind Melon „No Rain“

Izgleda da je najveća zvijezda spota „No Rain“ bila tada desetogodišnja Heder Deloač koja je nakon uloge „pčelice“ upoznala Madonu, družila se s Red Hot Chili Peppersima i šalila sa se Lenoom. Pjevač Blind Melona Šenon Hun dvije godine kasnije preminuo je od posljedica predoziranja.

Whitney Houston „I Will Always Love You“

Iako je riječ o pjesmi Doli Parton, svi će zauvijek pamtiti upravo verziju Vitni Hjuston koja je snimljena za film „The Bodyguard“. Pjesma je postala veći hit od filma i premda je snimljena 1992. bila je toliko velik hit da se zadržala na top listama i godinu dana kasnije. Valja spomenuti kako je upravo tada velika filmska zvijezda Kevin Kostner sam odabrao pjesmu koja će se pojaviti u filmu.

Aerosmith „Cryin“

Teško je povjerovati da su Aerosmith 20 godina prije ovog hita izdali svoj prvi album, ali stari rokeri su 1993. izrodili veliki hit i svijetu predstavili novi seks simbol - 16-godišnju Ališu Silverston. Njena karijera danas je jedva „živa“, za razliku od Aerosmitha koji udaraju i nakon 43 godine karijere.

Tag Team „Whoomp (There It Is)“

Jedini pravi „jednohitaši“ na ovoj listi svakako su Tag Team koji su zahvaljujući ovom hitu i danas poznati. Naravno, samo kod onih koji su devedesetih imali prilike čuti ovaj nezaboravni hit čiji refren je jedini dio pjesme koji pamtite. Prošle godine, Tag Team se ponovno našao u medijima nakon što je neko provalio da se u spotu pojavio Barak Obama. Nije.

4 Non Blondes „What's Up“

Horsko pjevanje pamtimo svi, a Linda Peri, sa ogromnim šeširom i „steampunk“ naočarama, nestala je, barem što se karijere izvođača tiče. Naime, dok su 4 Non Blondes nestali u devedesetima, Linda Peri postala je cijenjena autorica čije su pjesme i dalje „žarile i palile“ top listama, ali u izvođenju Pink, Gven Stefani i Kristine Agilere.

Cypress Hill „Insane in the Brain“

Nakon što su njihove kolege iz House of Paina postigle veliki hit s pjesmom „Jump Around“, Cypress Hill odlučio je ponoviti uspjeh sličnim zvukom. I dok je House of Painu specifičan zvuk dao Prinčeov vokal, za Cypress Hill to je bio zvuk njištanja konja iz pjesme „Good Guys Only Win in the Movies“. U svakom slučaju, ovo je jedan od njihovih najvećih hitova, a grupa i danas hara festivalskom scenom.

Salt-N-Pepa „Whatta Man“

I dok su njihove kolege na rep sceni šokirale „gangsterajem“ i mizoginijom, djevojke iz grupe Salt-N-Pepa rekle su jedno glasno „ne“ i napisale pjesmu o tome što „pravi muškarac“ mora učiniti za njih. Inače, riječ je obradi pjesme „What A Man“ Staksove zvijezde Linde Lindel.

Red Hot Chili Peppers „Soul To Squeeze“

Možda vam se čini da su Peppersi relativno nova grupa, ali na sceni su već 30 godina, a članovi su već u pedesetima. Drugim riječima, uskoro će biti „rock starkelje“. Iako je „Soul To Squeeze“ nastala 1991., spot je snimljen dvije godine kasnije za film „Kupoglavi“.

Lenny Kravitz „Are You Gonna Go My Way“

Još jedan starkelja na sceni svakako je Leni Kravic koji uprkos godinama i dalje slovi za jednog od seks simbola rok scene. U spotu se pojavljuje i Sindi Blekmen koju mnogi pamte, a nakon što je postalo Kravicova bubnjarka upisala je Berkli i 2010. se pridružila bendu Karlosa Santane koji ju je na bini i zaprosio.

Meat Loaf „I Would Do Anything for Love“

Ovo je bio veliki povratak za Meat Loafa koji novu priliku nije iskoristio i vremenom ponovo nestao. Sve dok ga nijesmo vidjeli u rijalitiju Donalda Trampa „Celebrity Apprentice“ u kojem se natezao s još jednom ostavštinom devedesetih - Gerijem Bizijem. Meat Loaf je kasnije rekao da mu je svađa s glumcem najneugodniji trenutak u životu.

The Proclaimers „I'm Gonna Be (500 Miles)“

Iako ih malo ko pamti, svi znaju ovaj hit koji je nastao 1988., ali je postao hit tek 1993. kada se pojavio na saundtreku za „Benny and Joon“. Bend i dalje funkcioniše, a deveti album izdali su prije nekoliko mjeseci. I da, još uvijek nose ove naočare svaki put kada nastupaju.

Pearl Jam „Jeremy“

„Jeremy“ je nastao 1991., ali dvije godine kasnije puštao se bez mjere. Svaki dan, nekoliko puta. Ipak, bend je odlučio ne komercijalizovati zvuk, a ideja se očito isplatila na duge staze jer i danas su prisutni te nastupaju na stadionima i u arenama, a prije nekoliko godina, imali smo prilike pogledati i odličan dokumentarac Kamerona Krouva – „Peral Jam Twenty“.

Counting Crowes „Mr. Jones“

Pjesma grupe Counting Crowes postala je veliki hit, a mnogi su nakon toga pjevaču Adamu Duricu na ulici znali dobacivati: „Hej, mr. Džons". Riječ je o pjesmi s debi albuma „August and Everything After“, a do danas to je njihova najpoznatija pjesma.

(index.hr)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније