Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

04. 07. 2013. 12:01   >>  12:01

ŠPANIJA

Zvuci s prve keramičke gitare

Španski muzičar Luis Martin prvi put pred publikom svirao na gitari napravljenoj od keramike, za koju se nada da će pomoći posrnuloj grnčarskoj industriji njegovog rodnog grada.

 

Pjevač i gitarista Luis Martin, kome je bilo potrebno mjesec da napravi plavo-žuti instrument uz pomoć graditelja gitara i grnčara, patentirao je svoj dizajn i kaže da je poruke podrške dobio čak iz Finske i Japana.

"Tokom 1950-tih mnoge grupe su snimale u kupatilima jer su imala specijalan eho. Mislio sam da bi keramička gitara dobro zvučala, naročito jer postoje i drugi keramički instrumenti poput flaute", rekao je Martin Rojtersu.

Gitara je napravljena u gradu Talavera de la Reina, poznatom po proizvodnji pločica koje su korišćene za ukrašavanje manastira El Eskorijal iz 16. vijeka i Kraljevske palate u Madridu. Industrija u tom gradu je pala na niske grane poslije ekonomske krize koja je prije pet godina žestoko pogodila Španiju.

"Keramika iz Talavere je poznata ali kao i sve ostalo, prolazi kroz krizu jer su stvari u Španiji loše. Ako projekat zaživi mogao bi da obezbijedi posao za mnogo ljudi", rekao je Martin.

Martin je nastupio sa gitaristom Karlosom Sabrafenom koji ga je pratio na električnoj gitari i koji je priznao da je u početku smatrao da je Martinova ideja "potpuno nenormalna".

Martin je, pak, smatrao da bi keramička gitara imala prodju kod muzičara kao što je to bio slučaj i sa staklenim gitarama.

"Ljudi bi našu gitaru kupili zainteresovani da čuju zvuk koji proizvodi", objašnjava on.

Trio sada traži sponzora za projekat i očekuju da će se gitare prodavati za 2.500 eura po komadu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније