Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

[ B92, Objavila: R.P. ]

29. 11. 2018. 11:26 >> 11:03

MUZIKA SLOBODE

Rege muzika na listi UNESCO-a

Rege muzika, čiji su mirni, lepršavi zvuci stekli međunarodnu slavu zahvaljujući umjetnicima kao što je Bob Marli, od danas je na listi UN-ovih globalnih kulturnih blaga.

UNESCO je na svoju listu dodao žanr koji je nastao na Jamajci do svoje kolekcije "nematerijalnog kulturnog nasljeđa" koji se smatra vrijednim zaštite i promocije.

Učešće Rege muzike u međunarodnom diskursu o pitanjima nepravde, otpora, ljubavi i čovječnosti, podvlači dinamiku elementa kao istovremeno umno, socijalno-političko, senzualno i duhovno ", saopšteno je iz UNESCO-a.

Muzički stil pridružio se spisku kulturnih tradicija koji uključuju 300 drugih tradicionalnih praksi  poput izgradnje brodova, hodočašća i kuvanja.

Rege se krajem 1960-tih godina proširio sa Jamajke na cijeli svijet. Stil je brzo postao popularan u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u Britaniji, gdje su se mnogi imigranti sa Jamajke preselili nakon Drugog svjetskog rata.

Rege je često bio muzika potlačenih, sa tekstovima koji se bave društveno-političkim pitanjima, zatvaranjem i nejednakošću.

Jamajka je podnijela zahtjev za uključivanje Rege muzike na listu ove godine, na sastanku agencije UN-a na ostrvu Mauricijus, gdje je razmatrano 40 prijedloga.

"Rege je jedinstveno Jamajka. To je muzika koju smo stvorili i koja je prodrla u sve krajeve svijeta", rekla je Olivija Grandž, ministarka kulture za Karipska ostrva, prije glasanja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније