Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

[ Objavila: M.M ]

26. 05. 2019. 15:05 >> 15:04

TAKMIČENJE GITARISTA

U Tivtu nastupio Dezideri

Finale prije finala – tako bi se mogao opisati treći dan Međunarodnog takmičenja gitarista u Tivtu koji će ostati upamćen po izvanrednom nastupu jednog od najboljih gitarista na svijetu, Italijana Anjela Deziderija.

Gitarski Orfej, kako ga je nazvala muzička kritika, svirao je u punoj Maloj sali Centra za kulturu, a publika, nošena krilima nevjerovatno pitkog i istančanog muzičkog izraza, nije dozvoljavala velikom virtuozu da napusti binu.

Deziderio je u svoj repertoar uvrstio većinom djela španskih kompozitora - Gaspara Sansa, Hoakina Rodriga, Antonia Ruiza Pipa i Miguela Ljobea, ali i kompozicije slavnog Kubanca Lea Brauera. Da je napravio odličan izbor dokazuje njegov povratak na bis u nekoliko navrata i desetominutne ovacije nakon što je odsvirao posljednju kompozicuju i poklonio se publici.

Ovo je prvi nastup u Crnoj Gori jednog od najuticajnijih gitarskih umjetnika koji ne krije zadovoljstvo nakon uspješnog koncerta.

“Velika mi je čast što sam premijerno nastupio u ovoj prelijepoj zemlji u koju bih volio da se vratim prvom prilikom. Publika je odlično odreagovala na moj nastup i malo je reći da sam zadovoljan onim što sam doživio u Tivtu”, poručio je Deziderio, zahvalivši se publici i organizatorima na gostoprimstvu.

 

Italijanovom nastupu prethodilo je takmičenje u šest starosnih kategorija u solo gitari, kao i dvije starosne kategorije za kamernu muziku. Takmičilo se više od 60 učesnika iz Jermenije, Rusije, i zemalja regiona, a odluku o najboljima donijela su dva međunarodna žirija, sastavljena od uglednih muzičara i pedagoga. Na svečanosti u Centru za kulturu dodijeljene su i nagrade - diplome, poklon paket Muzičkog centra Crne Gore i besplatna učešća na predstojećim međunarodnim festivalima i takmičenjima (Montenegro International Guitar Competition, Transylvania International Guitar Festival).

Ni treći dan Međunarodnog festivala gitare nije protekao bez sjajnih, mladih EuroStrings umjetnika koji su ovoga puta održali masterclass mladim crnogorskim gitaristima.

Veliko finale trinaestog izdanja MIGC-a obilježiće koncert umjetničke direktorke Međunarodnog festivala gitare u Istanbulu i profesorice gitare u Turskoj Ajsegul Kodže, čiju organizaciju je pomogao Yunus Emre institut iz Podgorice. Njen nastup počeće u 20 sati u Maloj Sali Centra za kulturu, a na repertoaru naći će vanvremenski radovi čuvenih kompozitora, kao što su Frederik Šopen, Karlo Domenikoni, Johan Kaspar Merc, Isak Albeniz i brojni drugi.

Na istu scenu će se nekoliko sati ranije vratiti Anjelo Deziderio koji će održati majstorsku radionicu sa sedam umjetnika evropske gitarske mreže EuroStrings.

Nakon što je prije dva dana započeto takmičenje virtuoza iz svih krajeva svijeta u kategoriji Solo gitara bez starosnog ograničenja, danas će od 16 sati biti održana finalna runda, a najbolje očekuju vrijedne nagrade - gitare Andreasa Marvija i Slavka Mrdalja (u vrijednosti od 8.000, odnosno 5.000 eura); niz koncerata u zemljama Evrope, članicama platforme EuroStrings, resital na Forumu gitare u Beču 2019. godine, koncert sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom u sezoni 2019/2020, poklon pakete Muzičkog centra Crne Gore i besplatna učešća na takmičenjima.

Međunarodno takmičenje gitarista krajem 2017. godine postalo je dio platforme Euro Strings koja će se do 2022. godine jednim dijelom finansirati iz budžeta EU programa Kreativna Evropa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније