Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

Beta

22. 02. 2021. 22:08   >>  22:08 2

POSLJEDNJI POZDRAV

Hiljade građana na novosadskom keju ispratilo Balaševića

Pjesmom "Odlazi cirkus" u izvođenju hora opere Srpskog narodnog pozorišta građani Novog Sada večeras su uputili posljednji pozdrav svom sugrađaninu, jugoslovenskom i vojvođanskom pjesniku Đorđu Balaševiću.

Pred posljednju pjesmu koja je tokom dvosatne manifestacije "Noć kad je Đole preplivao Dunav" na Keju uz Dunav, na hiljade građana podiglo je uvis mobilne telefone kako bi osvijetlili nebo ne bi li ih vidio njihov panonski mornar.

Manifestacija je započela pjesmom "Regrutska" koja je puštena sa razglasa. Prekoputa keja na zidinama Petrovaradinske tvrđave bio je postavljen ogroman videobim sa likom Đorđa Balaševića.

Velik broj Novosađana okupio se i na Mostu slobode, Varadinskom mostu i na keju sa sremske strane grada.

Svijetla na Petrovaradinskoj tvrđavi i Varadinskom mostu večeras su bila ugašena.

Na keju su bili ljudi različitih generacija, a okupile su se i čitave porodice. Oni su se u miru, sa suzama u očima, upaljenih svijeća i sa bijelim ružama u rukama, pjesmom opraštali od Đorđa Balaševića.

Uz zvuke pjesme "Noć kad sam preplivao Dunav" sa čamaca na Dunavu i sa Petrovaradinske tvrđave u nebo su večeras pušteni lampioni.

Hor opere Srpskog narodnog pozorišta i solistkinja Verica Pejić otpjevali su i Balaševićevu pjesmu "Slovenska".

Dok je sa razglasa puštan veliki hit "Živjeti slobodno" Novosađani su pjevali sa podignutim pesnicama.

Neformalni organizatori pozvali su ranije danas građane na društvenim mrežama da dođu na kej i zajedno isprate Balaševića, dostojanstveno, kako dolikuje.

"Da mu još jednom kažemo – Hvala ti, maestro, za sve. Pamtiće te tvoj Novi Sad", navedeno je u pozivu.

Đorđe Balašević je umro u petak u Kliničkom centru Vojvodine, u 68. godini, usljed komplikacija izazvanih infekcijom virusom korona.

Balašević je sahranjen juče, u krugu porodice i prijatelja, u porodičnoj grobnici u Novom Sadu. U glavnom gadu Vojvodine juče je bio Dan žalosti.

Građani širom nekadašnje Jugoslavije neprestano, od trenutka njegove smrti, odaju počast u mnogim gradovima nekadašnje velike zajedničke države.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније