Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

24. 04. 2014. 10:12   >>  10:12

"LOŠI MOMCI"

Rolingstonsi slave 50 godina od prvog albuma

Dvanaest pjesama sa albuma koji se zove kao i bend - "The Rolling Stones" - i koji otvara pjesma „Route 66“ danas važi za rok-klasiku. Ali prije 50 godina, bio je to album prvijenac mlađanih rokera, koji su tada na svjetsku muzičku scenu donijeli nešto novo.

 

Objavljivanju debitantskog studijskog albuma u aprilu 1964. godine, prethodila su tri singla i jedno EP (prošireno izdanje – maksi singl). Majk Džeger, Brajan Džons, Kit Ričards, Čarli Vots i Bil Vajman, već su dobro prodrmali muzičko tržište u svojoj rodnoj Engleskoj. „Not Fade Away“ je postao apsolutni hit i za veoma kratko vrijeme se našao u društvu najtiražnijih singlova. Međutim, nekim čudom nije završio među pjesmama na prvom albumu - barem ne u britanskoj verziji. Za američko tržište je spisak pjesama izgledao drugačije, piše Dojče Vele.

Britanski rok kontra-koncept

Za razliku od Bitlsa, koji su te 1964. godine već bili na sigurnom putu da postanu svjetski pop-fenomen, menadžer Stonsa, Endru Oldham (prije toga portparol Bitsla) je svjesno i smisleno britanskom tržištu želio da ponudi kontratežu. Koncept „loših momaka“ naspram fine i slatkorječive pop-četvorke, ubrzo se pokazao kao pun pogodak, iako u prvim nastupima i gostovanjima na televiziji nije bilo ničeg što je nagovještavalo imidž nestašnih rokera.

 

I poslovna strategija menadžmenta benda bila je drugačija u odnosu konkurenciju, koja to, po svemu sudeći, nije ni bila. Jer Stonse su, za razliku od Bitlsa, ciljano gurali na američko tržište. Doduše, vrata ka publici sa one strane Atlantika, britanskim izvođačima je otvorio upravo britanski pop-kvartet iz Liverpula. Zbog toga su pjesme za američku verziju prvog albuma Roling Stonsa pažljivije birane. Prvi utisak je bio od presudnog značaja, zbog čega je menadžment odlučio da se albumu prvijencu nađe devet obrada američkih ritam i bluz hitova. Drugim riječima, u SAD su Stonsi imali samo tri svoje kompozicije.

Prvi album, snimljen prije pola veka, Stonsima je osigurao put ka uspješnoj karijeri. Neposredno nakon objavljivanja u Engleskoj, prvi studijski album našao se na prvom mjestu liste najprodavanijih muzičkih izdanja. U samom vrhu ostao je gotovo godinu dana. U Njemačkoj je dogurao do drugog mjesta, a u SAD do jedanaestog.

Tako je stvorena osnova za međunarodnu karijeru, koja i traje dan-danas. Nakon više stotina miliona prodatih izdanja, Stonsi su ne samo najuspješniji rokeri svih vremena, već i jedan od najboljih bendova uopšte.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније