Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

[ BBC ]

22. 03. 2013. 11:08 >> 11:24

"THE DARK SIDE OF THE MOON"

VIDEO: Pink Flojd u registru Kongresne biblioteke

Legendarni album britanske grupe Pink Flojd "The Dark Side Of The Moon" biće uvršćen u nacionalni registar američke Kongresne biblioteke, u kome se čuvaju snimci od izuzetnog značaja za ljudsku civilizaciju.

Pored albuma "The Dark Side Of The Moon" u Nacionalnom registru zvučnih zapisa naći će se i hit Čabija Čekera iz 1960. "The Twist" i pjesma "Sounds Of Silence" grupe Simon And Garfunkel, a album sastava Pink Flojd je dobio najviše javnih nominacija.

Svake godine, 25 "kulturno" ili "istorisjki značajnih" snimaka se dodaje u registar koji je ustanovljen 2000.

Art Garfankl je povodom izbora pjesme "Sounds of Silence" izjavio da je uzbuđen i da je polaskan odlukom da se pjesma trajno sačuva.

Njegova pjesma "Sounds Of Silence", napisana nakon ubistva američkog predsjednika Kenedija 1963., prvobitno je doživjela neuspjeh, a postala je hit u svjetskim razmjerama tek kada je doživjela izvjesne promjene i ponovo objavljena.

Neočekivani uspjeh ove pjesme podstakao je duo da se ponovo ujedine i snime još jedan album pod imenom "Sounds Of Silence" 1966., za koji Garfankl kaže da im je promijenio život.

Najveći broj javnih nominacija osvojili su Pink Flojd za svoj album "The Dark Side Of The Moon" iz 1973., za koji je iz Biblioteke saopšteno da predstavlja "briljantan, inovativan način u produkciji muzike".

Snimci koji se nalaze u registru značajnih audio snimaka su napravljeni izimeđu 1918. i 1980., a Pink Flojd će se tako naći u društvu Džimi Dejvisove pjesme "You Are My Sunshine" iz 1940, koja je predstavljala numeru koja je korišćena za izbornu kampanju predsjednika Herberta Huvera prilkom kandidature za guverenera Lujzijane.

Ova pjesma je kasnije postala jedna od najpopularnijih kantri numera svih vremena i državna himna Lujzijane 1977.

Pored već pomenutih, ove godine će u registar biti uvrštena i muzika iz filma "Groznica subotnje večeri" iz 1977. i čuveno izvođenje pijaniste Vana Kliburna sa takmičenja pijanista u Moskvi 1958. kada je osvojio nagradu "Čajkovski".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније