Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

26. 09. 2014. 09:29 >> 09:37

TOP 5

Stvari koje nijeste znali o Nirvani

I nakon 20 godina od smrti frontmena Nirvane Kurta Kobejna, ima još tajni o njegovom životu i radu koje se još uvijek otkrivaju, a mi vam donosimo pet manje poznatih činjenica.

1. Smells Like Teen Spirit

Ime popularne pjesme potiče sa zida Kurtovog stana, a napisala ga je njegova prijateljica Katlin Hana. Kobejn nije znao na šta je Hana mislila kada je napisala rečenicu "Kurt smells like teen spirit" ili "Kurt miriše na tinejdžerski duh", ali je od nje zatražio da te riječi upotrijebi u svojoj pjesmi.

Teen spirit je dezodorans koji je koristila Kobejnova djevojka Tobi Vel. Kada je Kobejn saznao pravo značenje poruke na zidu, nije bio previše srećan.

2. Još malo o poznatoj pjesmi

Ostali članovi benda nijesu biti presrećni tekstom pjesme koju je Kobejn za njih napisao. Puno kontradiktornosti i uz rifove poput onih u pjesmi "More Than a Feeling" od Bostonsa za Kobejna su predstavljali šalu na račun "revolucija u pokušaju".

Stih "Here we are now, entertain us" zapravo je dio Kobejnove rečenice kojom bi lomio neugodnu tišinu na zabavama. Nakon što bi ušao u prostoriju Kobejn bi rekao "Well, here we are, entertain us. You invited us here" ili "Ovdje smo, zabavljajte nas. Vi ste nas pozvali."

3. Nevermind

Prilikom posjete Pitsburgu u sklopu najave albuma Nevermind, članovi benda su se potukli sa organizatorima, a Kobejn je u znak odmazde zapalio jedan kauč. Sami omot albuma sa bebom i novčanicom na udici trebao je zapravo biti čin rađanja...i novčanicom na udici.

4. Još malo o Nevermindu

Nakon što je album ugledao svjetlo dana, Kobejn je iseljen iz svoga stana pa je jedno vrijeme živio u svom autu marke Plymouth Valiant. To mu nije bio prvi put da završi na ulici – Kobejn je u više navrata izbacivan iz svojih domova, uglavnom zbog neplaćenih kirija. Ovaj "česti beskućnik" je na kraju života na svojim računima imao preko 100 miliona dolara.

5. Rodni grad

Na ulazu u njegov rodni grad Aberdin stoji tabla sa tekstom "Come As You Are". Znak je podignut 2005., jedanaest godina nakon Kobejnove smrti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније