Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

23. 05. 2015. 14:10 >> 21:50
2

ANALIZA BBC-JA

Evrovizija - više od muzike?

Veliko muzičko takmičenje, Evrovizija, više je od predstavljanja pop pjesama. Manifestacija ukazuje na model evropskih vrijednosti, piše Džejson Farago u analizi koju je objavio BBC.

Ove sedmice 180 miliona Evropljana prati Eurosong. U čast 60. godišnjice takmičenja, proslava se proširila i na Australiju. "Ako u svemu tome čujete samo pop pjesme, onda ne slušate pažljivo", piše Farago.

Autor dodaje da je, tokom godina gledanja Evrovizije, došao do zaključka da ta manifestacija, zapravo, otkriva modele za djelovanje Evrope. Tako, kao vrijednosti postavlja prihvatanje Istoka, toleranciju prema muslimanima i imigranatima, prihvatanje razlika i ujedinjenje. Iako je EU "zaključana u egzistencijalnu krizu" pomenuti model za Evropu biće predstavljen u Beču, kroz sjaj i glamur, smatra Farago.

"Ako Evropa zaista želi da gradi zajedničku budućnost, bradate dive su dobar početak", piše Farago.

Eurosong ima svoje korijene nakon Drugog svjetskog rata. Još 1955. mlada Evropska emiterska unija (EBU), konzorcijum nacionalnih emitera, zamislila je jedinstven programa, koji bi se emitovao preko više nacionalnih granica. Pronašli su ideju u novoosnovanom San Remo festivalu i stvorili muzički događaj u kome se sedam zemalja takmičilo jedna protiv druge u prijateljskoj konkurenciji, u kojoj je nacionalni ponos išao ruku pod ruku s evropskom solidarnošću.

Deceniju prije Ugovora iz Mastrihta, Evrovizija je ponudila platformu za višejezičnu, raznoliku, ali ujedinjenu Evropu.

Portugalski nastup iz 1974. poslužio je kao signal za Karanfil revoluciju. Ruslana, ukrajinska pjevačica koja je osvojila takmičenje 2004, podržala je Narandžastu revoluciju u Ukrajini, a kasnije postala jedan od proevropskih lidera na Majdanu.

Kada je Končita Vurst pobijedila u Kopenhagenu prošle godine, rekla je da je "noć posvećena svima koji vjeruju u budućnost mira i slobode." Evrovizija je "učinila čuda za gej vidljivost širom Evrope", ali ne samo to, piše Farago.

Iako je evropska politička sfera često prepoznavala islamofobiju, ponekad i šokantnog intenziteta, muslimani su četiri puta osvajali muzički trofej, dodaje Farago u analizi.

Crnokosa Šveđanka, Lorin, marokanaskog porijekla, svojom pjesmom "Euforija" ispričala je ljubavnu priču o prilagođavanju životu u drugačijoj sredini. "Zaboga, naziv pjesme počinje sa EU", analizira Farago.

Evropljani gube vjeru u jedinstvo različitosti, a "s obzirom na to kako njihovi politički lideri obavljaju posao ko ih može kriviti", pita se Farago, podsjećajući na finansijsku krizu.

"Ali, prava nada Evrope je na pozornici u Beču ovog vikenda, negdje usred zavijorenih zastava i disko kugle", zaključuje se u analizi BBC-ja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније