RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/rss.html Reper Ajs Kjub napada Trampovu politiku http://www.rtcg.me/magazin/muzika/220941/reper-ajs-kjub-napada-trampovu-politiku.html Poznati reper Ajs Kjub (Ice Cube), začetnik takozvanog gangsta repa, izdao je novu pjesmu u kojoj napada Donalda Trampa, koji je omiljena meta kritike američkih rep muzičara. ]]>

U pjesmi "Arrest the President", muzičar ne imenuje direktno Trampa ali je aluzija očigledna.

"Uhapsite predsjednika, imate dokaze... On je dio ruske obavještajne službe", navodi se u pjesmi i dodaje da je "narandžasta boja, boja novog bijelca". Ajs Kjub aludira na istragu o ruskom miješanju u predsjedničke izbore, kao i na boju Trampove kose i tena.

Pjesma je dio novog albuma koji izlazi 7. decembra.

Muzičar (49) naviknut na polemike, često u pjesmama prenosi političke i poruke o stanju u društvu. On je uoči posljednjih izbora 6. novembra na polovini Trampovog mandata pozvao svoje obožavaoce da iskoriste svoje pravo glasanja.

Reper, rodom iz Los Anđelesa, pridružio se spisku repera od Džej-Zija (Jay-Z) do Eminema koji kritikuju Trampovu politiku.

Druga legenda gangsta repa Snup Dog (Snoop Dogg), dugogodišnji prijatelj Ajs Kjuba je nedavno snimio muzički spot u blizini Bijele kuće. Muzičar u spotu puši cigaretu od marihuane i vrijeđa predsjednika.

Ajs Kjub je inače poznat po muzičkoj karijeri ali i ulogama u filmovima kao što je ostvarenje "Žestoki momci". Autor je i scenarija za "Friday" iz 1995. za koji je napisao dva nastavka. Muzičar je i autor scenarija i režiser je ostvarenja "The Player's Club".

]]>
Tue, 13 Nov 2018 22:05:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/220941/reper-ajs-kjub-napada-trampovu-politiku.html
Šade objavila novu baladu http://www.rtcg.me/magazin/muzika/220828/sade-objavila-novu-baladu.html Šade Adu objavila je novu pjesmu "The Big Unknown", a riječ je o ljubavnoj baladi prepoznatljivog i karakterističnog zvuka slavne engleske pjevačice ]]>

Kako je ranije najavljeno, "The Big Unknown" će se pojaviti kao muzička podloga u novom filmu "Widows" reditelja Stiva Mekvina.

"Bila je velika čast raditi s takvom legendom", kazao je Mekvinn nakon saradnje sa Šade.

Podsjećamo, britanska kraljica soula i džeza početkom ove godine objavila je novu pjesmu "Flower of the Universe" nakon osam godina pauze od snimanja.

Ovo je takođe pjesma snimljena za potrebe filma "A Wrinkle In Time".

Podsjećamo, Šade je posljednji album "Soldier of Love" snimila 2010. godine sa svojim bendom, a prije toga ima još pet studijskih albuma.

]]>
Tue, 13 Nov 2018 16:21:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/220828/sade-objavila-novu-baladu.html
Sea Dance u pohodu na novu titulu http://www.rtcg.me/magazin/muzika/220893/sea-dance-u-pohodu-na-novu-titulu.html Peto izdanje Sea Dance festivala, se i ove godine našlo u trci za Najbolji evropski festival u okviru "European Festival Awards", vodeće nagrade na evropskoj festivalskoj sceni za koju svake godine glasa više od milion fanova iz cijelog svijeta. ]]>

Sea Dance je titulu za najbolji Evropski festival osvojio 2014. u veoma teškoj konkurenciji festivala koji imaju do 40.000 posjetilaca dnevno, a ove godine Sea Dance se bori sa preko 70 festivala iz 20 zemalja.

I ove godine, festivali iz EXIT porodice dominiraju muzičkom industrijom, sa čak rekordnih osam nominacija.

Za Sea Dance i ostale festivale iz EXIT porodice možete glasati putem ovoga linka: https://www.surveymonkey.co.uk/r/7DVFJKS

Glasanje će trajati do 30. novembra. Pored glasova publike, o pobjednicima odlučuju i glasovi stručnog žirija, koji čine istaknuti pojedinci u muzičkoj industriji, a ceremonija dodjele nagrada održaće se u Groningenu u Holandiji, 16. januara 2019.

]]>
Tue, 13 Nov 2018 15:06:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/220893/sea-dance-u-pohodu-na-novu-titulu.html
Novi snimak: Ovako je Ejmi pjevala za najbliže http://www.rtcg.me/magazin/muzika/220419/novi-snimak-ovako-je-ejmi-pjevala-za-najblize.html Snimak mini - koncerta koji je britanska pjevačica Ejmi Vajnhaus održala najbliže u noći kada je osvojila pet Gremija, a koji do sada nijesmo imali priliku da vidimo, pojavio se u novom dokumentarcu o životu ove velike zvijezde. ]]> "Back to black", novi dokumentarac koji otkriva detalje o nastajanju istoimenog albuma iz 2006. godine, objavljen je 2. novembra, a u njemu možemo da saznamo relativno nepoznate detalje o životu preminule zvijezde Ejmi Vajnhaus.

Osim rijetkih intervjua, u filmu je prikazan i video-zapis nastao tokom nastupa Ejmi Vajnhaus u londonskom studiju Riversajd u februaru 2008. godine. Riječ je o privatnom nastupu, što govori i naziv klipa - "Intimno veče u Londonu".

Naime, Ejmi je mini-koncert održala u studiju Riversajd u zapadnom Londonu 10. februara 2008, tokom večeri kada je osvojila pet Gremi nagrada: njen singl "Rehab" je izabran za spot godine, pjesma godine ("Rehab"), najbolje žensko vokalno pop izvođenje ("Rehab"), ona za najboljeg novog izvođača i njen album za najbolji vokalni pop album ("Back to Black")

Tada 24-godišnja Ejmi se tek bila prijavila u kliniku za rehabilitaciju kako bi se borila sa opakom zavisnošću od droge, zbog čega nije dobila vizu za Sjedinjene Američke Države, te nije mogla da dođe u Los Anđeles na dodjelu Gremi nagrada.

Iako su američki zvaničnici naknadno povukli odluku, muzičarka nije imala vremena da se spremi za put.

Umjesto toga, ona je izašla na scenu i održala koncert za svoju porodicu i prijatelje, a nagradu je prihvatila putem video-poziva.

]]>
Thu, 8 Nov 2018 23:48:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/220419/novi-snimak-ovako-je-ejmi-pjevala-za-najblize.html
Preminuo muzičar Fransis Laj http://www.rtcg.me/magazin/muzika/220322/preminuo-muzicar-fransis-laj.html Muzičar iz Nice Fransis Laj, kompozitor popularne pjesme "Dabadabada" iz čuvenog filma Kloda Leluša "Jedan čovjek i jedna žena", preminuo je u 87. godini života. ]]>

 

"Osjetio sam veliku tugu kada sam čuo kada sa čuo da je umro Laj, veliki kompozitor iz našeg grada", izjavio je gradonačelnik Nice Kristijan Estosi.

On je rekao da će grad odati poštu svom velikom sugrađaninu i da će predložiti njegovoj porodici "da se dogovore oko davanja njegovog imena nekom značajnom mjestu u našem gradu".

]]>
Thu, 8 Nov 2018 19:55:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/220322/preminuo-muzicar-fransis-laj.html
Priznanja za Kamilu Kabeljo i "Havanu" http://www.rtcg.me/magazin/muzika/220000/priznanja-za-kamilu-kabeljo-i-havanu.html Kubansko-američka pjevačica Kamila Kabeljo osvojila je priznanja za najboljeg izvođača i najbolju pjesmu na dodjeli evropskih muzičkih nagrada MTV u španskom gradu Bilbao. ]]>

U kategoriji za najboljeg izvođača, Kabeljo (21) je iza sebe ostavila američku pjevačicu Arijanu Grande, kanadskog repera Drejka, britansku pjevačicu Dua Lipu i američkog repera Post Malouna.

Njen hit "Havana" proglašen je najboljom pjesmom.

Prošle godine, na dodjeli evropskih MTV nagrada u Londonu, Kabeljo je proglašena za najboljeg pop izvođača.

MTV evropske muzičke nagrade dodjeljuju se ove godine 25. put.

]]>
Mon, 5 Nov 2018 08:46:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/220000/priznanja-za-kamilu-kabeljo-i-havanu.html
Nik Kejv: Stalno osjećam prisustvo sina http://www.rtcg.me/magazin/muzika/219877/nik-kejv-stalno-osjecam-prisustvo-sina.html Muzičar Nik Kejv objavio je otvoreno pismo o tome kako još osjeća prisustvo svog sina Artura koji je umro 2015. u 15. godini. ]]>

Australijski umjetnik odgovarao je na pismo obožavateljke koja je rekla da i dalje osjeća "neku komunikaciju" s članovima porodice i prijateljima koji su nedavno umrli, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Kejv joj je odgovorio "Ako volimo mi tugujemo.. Osjećam prisustvo svog sina svuda, iako on možda nije tu".

Artur Kejv umro je u Brajtonu, u Velikoj Britaniji poslije pada sa stene.

Nik Kejv je poznat kao vodeći pjevač benda "Nick Cave and the Bad Seeds".

Kejv je objavio odgovor obožavateljki na vebsajtu koji koristi za komunikaciju sa svojim obožavaocima "The Red Hand Flies".

On je rekao da su ljubav i tuga zauvijek isprepleteni, i da veličina tuge preplavljuje "naša minijaturna bića".

Rekao je da u tome postoji svaka vrsta ludila, duhovi, pojave u snovima i sve drugo što ljudi u svojoj patnji voljom sebi prikažu.

"To su dragocjeni darovi koji su vrijedni i pravi koliko nam je potrebno da budu. Oni su duhovni vodiči koji nas izvode iz mraka", napisao je on.

Napisao je da stalno osjeća Arturovo prisustvo.

"Čujem ga kako mi govori, kako me uči, daje mi uputstva mada možda nije tu", napisao je Kejv.

On je rekao da je dobro stvarati svoje duhove, prizivati ih i voljom ih oživljavati i govoriti im, jer oni nas vraćaju u svijet iz koga smo izbačeni.

]]>
Sat, 3 Nov 2018 20:18:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/219877/nik-kejv-stalno-osjecam-prisustvo-sina.html
Uskoro film o životu legendarnog Prinsa http://www.rtcg.me/magazin/muzika/219674/uskoro-film-o-zivotu-legendarnog-prinsa.html Prema pisanju magazina Rolling Stone, Eva Duvernej je izabrana za rad na dokumentarnom filmu o legendarnom pop muzičaru Prinsu, a film će biti isključivo dostupan za Netflix publiku. Njegova porodica odobrila je ovaj projekt. ]]>

Kako se navodi, porodica će osigurati intervjue, arhivske snimke, fotografije i još mnogo toga za dokumentarac koji će biti objavljivan u više nastavaka.

Takođe, nedavno je objavljen i prvi posthumni album legendarnog muzičara naziva "Piano & A Microphone 1983", koji se našao u prodaji u obliku CD-a, ploče i u online formatu.

Zanimljivo je istaći i to kako je porodica muzičara odobrila trenutnom američkom predsjedniku Donaldu Trampu korištenje njegovog najvećeg hita "Purple Rain", pjesme za koju se smatra da je ujedno i najveća balada u historiji moderne muzike.

Podsjećamo da je Princ preminuo 21. aprila 2016. godine, a kao uzrok njegove iznenadne smrti navodi se slučajno predoziranje lijekovima.

]]>
Thu, 1 Nov 2018 21:47:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/219674/uskoro-film-o-zivotu-legendarnog-prinsa.html
Vanja objavio singlove "Razapet" i "Otplakaću ja to" http://www.rtcg.me/magazin/muzika/219607/vanja-objavio-singlove-razapet-i-otplakacu-ja-to.html Crnogorski kantautor Vanja Radovanović objavio je danas na svom You Tube kanalu dva nova singla "Razapet" i "Otplakaću ja to", kao najavu trećeg studijskog albuma. ]]>  

U pitanju je "live session" koji je sniman u studiju producenta Boleta Martinovića u Kotoru.

Bend su pored Boleta, koji je uz to što je producirao i radio aranžman za obje pjesme, svirao klavir i sintove, činili još Branko Marković na bas gitari i Peđa Marić za bubnjevima.

Za video je bio zadužen režiser Gojko Berkuljan, a pored njega, snimatelji su bili Miodrag Marković i Ivan Čojbašić.

]]>
Thu, 1 Nov 2018 12:30:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/219607/vanja-objavio-singlove-razapet-i-otplakacu-ja-to.html
Objavljen novi spot Boža Vreća http://www.rtcg.me/magazin/muzika/219543/objavljen-novi-spot-boza-vreca.html Autor i interpretator sevdalinki Božo Vrećo objavio je spot za pjesmu "Dragi" s aktuelnog albuma "Melek". ]]>

Na pjesmi "Dragi" Božo Vrećo je sarađivao sa slovenskim saksofonistom Vaskom Atanasovskim, a spot su radili Sandra Mihaljević i Igor Ivanović.

Spot u kojem se pojavljuje i hrvatski TV voditelj Dorijan Klarić sniman je u Zagrebu i Hižama na bregu u Zagorju.

"U spotu se spajaju svijet sna i jave, prepliću se sjećanja i ono što je stvarno i opipljivo. Lik Dragog u spotu dolazi kao snoviđenje, kao sjenka koja i s onog svijeta pazi na onog drugog. Oni se osjećaju i kad se ne vide i ta iskonska antologijska ljubav zapravo se proteže kroz cijeli taj dramski prikaz sjete, nedostajanja, čežnje i samoće. Ključ ima metaforično značenje da je sve i dalje u njegovim rukama, da mu prepušta odluku srca i ma što da mu život nosi, on će ga uvijek štititi i biti uz njega. Radnja se ipak retrospektivno vraća u neko minulo doba u prošlom vijeku i plovi kroz sadašnjost u buđenju", izjavio je Božo koji na albumu potpisuje sve tekstove i muziku.

Božo Vrećo je u proteklom periodu imao nastupe u Kanadi i Americi, a izdvaja se koncert na kultnom Broadwayu kojim je još jednom pokazao da njegova muzika ne poznaje granice.

]]>
Wed, 31 Oct 2018 20:43:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/219543/objavljen-novi-spot-boza-vreca.html
Luka i Stjepan se razilaze http://www.rtcg.me/magazin/muzika/219431/luka-i-stjepan-se-razilaze.html Stjepan Hauser i Luka Šulić odlučili su da naprave pauzu nakon snimanja novog albuma. Kao razlog su naveli ogroman uspjeh koji su ostvarili i koji ih je potpuno iscrpio. ]]>

 

“To je bilo suludo. Život, ritam i tempo su bili ubitačni. Stvarno smo pretjerali. 200 letova godišnje, konstantno koncerti, putovanja po svim kontinentima, snimanja... Jednostavno se moramo maknuti od toga”, rekao je Hauser za RTL Exkluziv.

Momci planiraju da odrade australijsku i američku turneju, nakon čega će se razići na neko vrijeme.

“Posvetiti se nekim drugim stvarima u životu, napraviti jedan zdrav odmak, rekapitulirati sve u glavi i kad dođemo sebi, ako dođemo sebi, možemo opet dalje”, dodao je Hauser.

Luka Šulić i Stjepan Hauser upoznali su se još u adolescentskim danima i zajedno pohađali Muzičku akademiju u Zagrebu. Šulić je kasnije otišao u London na Royal Academy of Music, a Hauser na Royal Northern College of Music u Mančesteru. Nakon dugo godina izvođenja klasične muzike na violončelima, odlučili su da obrade pjesmu "Smooth Criminal" Majkla Džeksona. Snimak je 2011. postao veliki hit na YouTubeu, s više od tri miliona pregleda za dve nedelje. Ostalo je istorija...

]]>
Tue, 30 Oct 2018 22:02:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/219431/luka-i-stjepan-se-razilaze.html
Džimijeva gitara "oživjela" na 50. godišnjicu http://www.rtcg.me/magazin/muzika/219421/dzimijeva-gitara-ozivjela-na-50-godisnjicu.html Britanski gitarista Džimi Pejdž je prije 50 godina naslikao zmaja na svojoj omiljenoj gitari i iskoristio ga za stvaranje "Led cepelina" (Led Zeppelin). ]]>

Džimi Pejdž o pola vijeka Led cepelina

Sada, za proslavu pola vijeka velikog benda, zvjer je oživjela.

Pejdž (74) je rekao za Asošiejted pres da je gitara Fender telekaster iz 1959. bila mač Ekskalibur kojom su obilježeni magični dani tokom 1968, kada se njegov prethodni bend "Jardbrds" (Yardbirds) raspao a "Led cepelin" počeo karijeru dva mjeseca kasnije.

"Moj život se tada kretao veoma brzo. Totalni rolerkoster", rekao je Pejdž.

Kako kaže, u svom umu je imao potpuno formiran zvuk "Cepelina" i prve pjesme čak i prije raspada "Jardbrdsa".

"Jednostavno sam znao kuda da krenem. To mi je bilo instinktivno", naveo je on.

Prvog saveznika je našao u pjevaču Robertu Plantu, kog je pozvao u goste da prolaze kroz ploče i pričaju o muzici.

Pejdž kaže da je kao primjer Plantu kakav zvuk želi iskoristio folk kantautorku Džoan Baez i njenu pjesmu "Babe I'm Gonna Leave You". Pjesma je kasnije postala dio debitanstskog albuma "Cepelina", "Led Zeppelin".

Legendarni gitarista se i danas čudi kako je sve brzo krenulo nakon što je u bend pozvao svog prijatelja basistu Džon Pola Džonsa a Plant doveo bubnjara Džona Bonama.

"Čitavo putovanje 'Led cepelina' i uspon 'Led cepelina', svaka turneja je bila nevjerovatna, i rast i poštovanje i ljubav prema bendu, i ljudi koji su se gomilali da nas vide", seća se Pejdž.

Na gitari-Ekskaliburu je svirao skoro sve pjesme s prvog albuma "Cepelina", čak koristeći i gudalo u rok klasiku "Dazed And Confused".

Taj Fender je bio dragi poklon od gitariste Džefa Beka, dat Pejdžu u znak zahvalnosti za preporuku za posao u "Jardbrdsima", što je bilo unosno.

Pejdž kaže da se u potpunosti posvetio instrumentu i želeo da ga "posveti", pa je iskoristio boje koje su u to vrijeme korišćene za psihodelične postere i prizvao zmaja.

Kasnije, kada su "Cepelini" 1969. krenuli na američku turneju, Pejdž je gitaru ostavio kod kuće u Engleskoj i zažalio zbog te odluke.

Kućepazitelj je prefarbao zmaja drugom slikom kao "poklon" Pejdžu, a ovaj je u bijesu ostrugao sve boje s gitare i stavio je u skladište, gdje je ostala decenijama.

"To je bila katastrofa", kaže Pejdž.

Prebacimo se 50 godina u budućnost. Džimi Pejdž je radio na knjizi povodom godišnjice benda i gitara sa zmajem se neprestano pojavljivala na slikama.

Osjetio je da je možda vrijeme da stara zvjerka oživi. Radio je s ilustratorom koji je radio na knjizi, koristeći fotografije da ponovo oslika gitaru i da joj nekadašnji izgled.

Rezultat mu se toliko dopao da se obratio Fenderu a firma je rešila da napravi posebnu liniju s njim.

"Potpuno su iste. Ne biste vidjeli razliku. Samo su možda boje malo bogatije", kaže Pejdž.

Sledjeće godine će u prodaju biti puštene četiri različite verzije gitare.

Ti instrumenti su, kao i knjiga, dio odavanja počasti 50-ogodišnjem nasljeđu "Led cepelina".

Upitan šta bi poklonio kolegama iz benda za takvu priliku, Pejdž je rekao da bi im dao "četkicu i gitaru, i vidio šta s tim mogu da urade".

]]>
Tue, 30 Oct 2018 17:47:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/219421/dzimijeva-gitara-ozivjela-na-50-godisnjicu.html
Raspisan konkurs za predstavnika na Eurosongu http://www.rtcg.me/magazin/muzika/219181/raspisan-konkurs-za-predstavnika-na-eurosongu.html Radio Televizija Crne Gore raspisala je konkurs za izbor kompozicije za Pjesmu Evrovizije 2019, a pobjednik će predstavljati našu zemlju na tom takmičenju, koje se naredne godine održava u Izraelu. ]]>

Pravo učešća na konkursu imaju zainteresovani iz cijelog svijeta, a jedan autor ne može prijaviti više od dvije kompozicije. Uslov je da numere koje kandiduju ne budu ranije objavljene i izvedene.

Autori se prijavljuju anonimno, a prijava sadrži petocifrenu šifru pod kojom kompozicija prolazi selekcioni proces.

"Prijavljivanje se vrši prilaganjem velike bijele koverte koja sadrži demo snimak kompozicije do 3 minuta sa interpretacijom izvođača koji će na takmičenju izvoditi kompoziciju (USB ili CD), odštampanim tekstom kompozicije u pet primjeraka. U velikoj koverti treba da se nalazi i manja, iste boje, koja će sadržati podatke o identitetu autora, njegovu biografiju, kao i potvrdu nadležne organizacije za zaštitu autorskih i srodnih prava o evidentiranju, odnosno registraciji djela koje je prijavljeno. Druga koverta se otvara ukoliko kompozicija prođe u narednu fazu izbora, o čemu odluku donosi Selekciona komisija. a izvođača je neophodno dostaviti Uvjerenje o crnogorskom državljanstvu i biografiju", navodi se u konkursu,

Takođe, tekstovi pjesama treba da budu pisani na službenom jeziku u Crnoj Gori ili engleskom, a nijedan izvođač ne može imati manje od 16 godina na dan održavanja finanlog takmičenja za Pjesmu Evrovizije. Maksimalan broj izvođača na sceni ne smije biti veći od šest.

Konkurs je otvoren narednih 30 dana. 

Zainteresovani više informacija mogu pronaći OVDJE  ili pisati na mail evrovizija@rtcg.org .
]]>
Sun, 28 Oct 2018 16:24:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/219181/raspisan-konkurs-za-predstavnika-na-eurosongu.html
Film o Frediju nosi snažnu poruku http://www.rtcg.me/magazin/muzika/219039/film-o-frediju-nosi-snaznu-poruku.html Biografski film "Boemska rapsodija" o Frediju Merkjuriju i nastanku legendarne grupe "Kvin" (Queen) nosi slažnu poruku svim tinejdžerima koji su zlostavljani ili se osjećaju kao autsajderi, kazao je Grejam King, producent filma. ]]>

 

Ovo ostvarenje uskoro  prikazano u svim bioskopima u regionu.

Kroz presjek kultnih pjesama, film prati meteorski brz razvoj i uspon benda, uključujući i eksploziju tog istog meteora u vrijeme kada se Fredijev životni stil oteo kontroli, ali i trijumfalni povratak koncertom na "Live Aidu".

Tada je Merkjuri, gledajući u oči svoju bolest, poveo bend u jedan od najznačajnijih i najfascinantnijih nastupa u istoriji rok muzike.

U ulozi Fredija Merkjurija našao se Rami Malek, zvijezda serije "Mr Robot", a publika će gledati i Gvilima Lija u ulozi glavnog gitariste grupe Brajana Meja, Bena Hardija kao bubnjara Rodžera Tejlora i Džona Mazela kao bas gitaristu Džona Dikona.

Nedavnoj premijeri filma u Londonu prisustvovalo je 7.500 gostiju koji su pjevali, aplaudirali i pozdravili film ovacijama.

Grejam King, producent filma, ima velika očekivanja od ovog filma i nada se da će tinejdžeri širom svijeta razumjeti poruku.

"Ovo je vrlo jak film. Nadam se da, ukoliko postoji u publici neko ko je zbunjen ili zlostavljan ili se osjeća kao autsajder, može da prihvati savjet koji je Meri Ostin dala Frediju u filmu: Zar ne vidiš šta možeš da postaneš? Sve što poželiš", rekao je King.

Malek je u video-snimku na kojem se vidi kako se priprema za ovu rolu rekao da je uloga Fredija Merkjurija bila velika odgovornost koju je rado prihvatio.

“Ne želite da imitirate Fredija, želite da razumijete zašto je radio to što je radio (…) Shvatio sam da koreografi ne mogu da mi pomognu, bio mi je potreban trener pokreta”, kazao je Malek.

Tako je Rami, zajedno sa trenerom, za potrebe filma uvježbavao svaki pogled, svaki gest i svaki pokret mikrofonom.

Pored toga što je morao da nauči da se kreće kao Fredi, morao je i da izgleda kao Fredi, a za to su bili zaduženi sjajni šminkeri, ali i 50 sati isprobavanja ekstravagantnih kostima po kojima je frontmen grupe kvin bio prepoznatljiv.

Da li je Rami uspio? Sudeći po riječima njegove koleginice Lusi Bojnton, koja u filmu igra Fredijevu dugogodišnju djevojku Meri Ostin, jeste, i te kako.

“Rami je jednostavno potpuno nestao. Način na koji se kretao i pričao je toliko 'fredijevski' da je to prosto magično”, zaključuje Lusi.

]]>
Sat, 27 Oct 2018 11:05:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/219039/film-o-frediju-nosi-snaznu-poruku.html
Lejdi Gaga i Kuper objavili novi spot http://www.rtcg.me/magazin/muzika/219043/lejdi-gaga-i-kuper-objavili-novi-spot.html Lejdi Gaga i Bredli Kuper objavili su novi videospot za pjesmu "I'll Never Love Again" koja je dio filma "A Star Is Born" u kojem slavni dvojac tumači glavne uloge. ]]>

Baš kao i prethodni duet "Shallow", koji se nalazi na vrhu prestižne Billboard Hot 100 muzičke liste, nova pjesma takođe je postala instant hit.

Pjesma je već ranije objavljena, ali sada je Vorner Bros predstavio i spot koji je sastavljen od kadrova iz filma.

"I'll Never Love Again" je emotivna pjesma koju GaGa i Kuper nijesu željeli da objave dok publika ne doživi film koji je nedavno krenuo u bioskopsku distribuciju. Oni su ovu pjesmu otpjevali u finalnoj sceni srceparajuće drame. Zanimljivo je kako su GaGa i Kuper sve svoje dijelove pjevali uživo tokom snimanja filma, na čemu je poznati glumac insistirao.

Film "A Star Is Born", koji je prikupio simpatije publike širom svijeta, sadrži još četiri dueta Kupera i GaGe te pet pjesama u kojima Kuper pjeva sam i osam u kojima pjeva GaGa.

"A Star Is Born", čiju režiju i scenario potpisuje Kuper, premijerno predstavljen na Filmskom festivalu u Veneciji.

]]>
Fri, 26 Oct 2018 21:25:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/219043/lejdi-gaga-i-kuper-objavili-novi-spot.html
Crnogorski kompozitor sarađuje sa Federerom http://www.rtcg.me/magazin/muzika/218971/crnogorski-kompozitor-saradjuje-sa-federerom.html Crnogorski kompozitor sa švajcarskim pasošem Dejan Anđus, poznatiji pod pseudonimom Dean Montenegro, i njegov saradnik Dejv Meklod ostvarili su saradnju sa najtrofejnijim teniserom svih vremena Rodžerom Federerom. ]]>

Dean Montenegro i Dejv Meklod, koji više od dvije decenije vode producentsku kuću Spacetrain, sa Federerom su sarađivali na snimanju reklame za Mercedes-Benz.

"Spot se emituje po čitavoj Evropi i do sada je primio sve najbolje kritike. Muzika je rađena u stilu elektro svinga sa engleskim vokalima. Čitava kompozicija i produkcija je snimljena u njihovom mužičkom studiju u Cirihu. Ksaver Valzer iz Južne Afrike je bio reditelj spota", saopšteno je iz producentske kuće Spacetrain.

Osim toga kompozitorski duo osvojio je prestižnu nagradu "ADC Music Award" za muziku raženu za Božićni Migros spot "Finn" koji je premašio 22 miliona online gledalaca širom svijeta.

]]>
Fri, 26 Oct 2018 11:05:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/218971/crnogorski-kompozitor-saradjuje-sa-federerom.html
Šinejd O Konor prešla u islam http://www.rtcg.me/magazin/muzika/218913/sinejd-o-konor-presla-u-islam.html Pjevačica Šinejd O Konor je na Tviteru otkrila da više nije dio katoličke crkve, te da sada praktikuje Islam. Ime je promijenila u Šuhada Davit, a fanove je o svemu obavijestila putem Twittera. ]]>

"Želim ponosno da objavim da sam postala muslimanka. Bio je to prirodni zaključak mog inteligentnog teološkog putovanja. Sve svete knjige vode prema Islamu. Imaću i novo ime. Zvat ću se Šuhada", navela je pjevačica.

Ona je nedavno podijelila video kako uči ezan, što je muslimanski poziv na molitvu.

 

"Ovo je moj prvi pokušaj učenja, neke riječi još uvijek izgovaram pogrešno, ali ovo je samo prvi od mnogo njih koji slijede" rekla je.

Iako je rekla da neće podijeliti sliku sebe kada je pokrivena, na internetu se ubrzo počela dijeliti fotografija na kojoj se može vidjeti Šuhada u hidžabu.

]]>
Thu, 25 Oct 2018 23:45:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/218913/sinejd-o-konor-presla-u-islam.html
Reper poginuo tokom snimanja spota http://www.rtcg.me/magazin/muzika/218761/reper-poginuo-tokom-snimanja-spota.html Tridesetčetvorogodišnji kanadski reper Džon Džejms poginuo je tokom snimanja spota za svoju novu pjesmu. Naime, Džon je na krilu aviona pokušao da uradi akrobaciju koja je pošla po zlu, piše CNN. ]]>

 

McMurray je hodao po krilu aviona, a kada je došao do ruba krila avion se počeo naginjati, a reper je pao i poginuo.

"Džon se držao za krilo, a kada se pustio nije imao dovoljno vremena da otvori padobran. Pao je i preminuo", rekao je njegov menadžer Rajan Desročers.

Pilot je uspio da iskontroliše avion i sigurno sleti. Niko drugi nije povrijeđen.

Inače, Džon Džejms bio je akreditovani profesionalni skijaš, ali je ovaj sport napustio nakon višestrukih povreda, uključujući i slomljenu kičmu i petu.

"Umro je na snimanju projekta na kojem je radio mjesecima. Intenzivno je trenirao za ovu akrobaciju", rekao je njegov menadžerski tim.

Iza njega su ostali supruga, roditelji i brat.

"On je osoba koja je zračila pozitivnošću. Nikada ga niste mogli čuti da je rekao nešto ružno o nekoj osobi. Imao je zlatno srce", navodi se u saopštenju njegovog menadžerskog tima.

]]>
Wed, 24 Oct 2018 15:56:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/218761/reper-poginuo-tokom-snimanja-spota.html
Ozi zamalo da umre od opasne infekcije http://www.rtcg.me/magazin/muzika/218677/ozi-zamalo-da-umre-od-opasne-infekcije.html Pjevač legendarne grupe Black Sabbath Ozi Ozborn, poznat pod nadimkom Princ Tame, u intervjuu za poznati magazin "Roling stoun" otkrio je kroz kakve zdravstvene probleme je prolazio tokom posljednjih četiri nastupa u okviru ture po Sjevernoj Americi. ]]>

 

U intervjuu, američki muzičar Ozi Ozborn objelodanio je da je imao stafilokoknu infekciju koja je mogla da ga ubije da ljekari nisu odmah reagovali i dali mu preporučenu terapiju.

Kako je ranije saopšteno, Ozi je zbog ugroženog zdravlja morao istog momenta da odloži nekoliko nastupa kada je u medijima otkriveno da mora da se podvrgne operaciji .

Ubrzo nakon toga on je po savjetu ljekara morao da otkaže nastupe u oktobru, koje je odložio za 2019. godinu, jer kako je saopštio, ljekari su mu zakazali termine za nekoliko hirurških zahvata jer su se pojavile dodatne infekcije.

U razgovoru za "Roling stoun", Ozborn je otkrio da pati od potencijalno smrtonosne stafilokokne infekcije, kao i da je njegov desni palac otekao i sada je veličine "sijalice".

Bio je u Solt Lejk Sitiju kada je primijetio da ima zdravstveni problem, te ga je supruga Šeron odvela u Urgentni centar.

"Nisam se osjećao bolesno, pa sam zbijao šale. Doktor je kazao: 'Ne znam da li shvatate, gospodine Ozborne, ali imate veoma ozbiljan problem. Da li možete da prestanete da pravite šale?"

Kako se ispostavilo, Ozi je imao tri stafilokokne infekcije na ruci, a jedna od njih se širila na njegov srednji prst.

"Tokom operacije uklonili su sve. Moja ruka je bila u stadijumu gnojnog zapaljenja, kada gnoj putem krvotoka ulazi u tijelo i ubija te."

Ozi misli da je dobio infekciju tokom turneje, kada se pozdravljao sa 200 fanova tokom jedne noći.

Princ Tame kaže da se vratio kući za odmor i da se 85 do 90 odsto sada osjeća bolje.

"Nisam mogao da radim ništa. Ja sam desnoruk. Ne možeš da obrišeš svoje sopstveno du*e. I nisam imao mnogo volontera koji bi to uradili umjesto mene", šaljivo je kazao pjevač, a potom dodao:

"Moglo je biti mnogo gore. Mogao sam da umrem."

]]>
Tue, 23 Oct 2018 23:04:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/218677/ozi-zamalo-da-umre-od-opasne-infekcije.html
Za sedam dana konkurs za Eurosong http://www.rtcg.me/magazin/muzika/218551/za-sedam-dana-konkurs-za-eurosong.html Radio-televizija Crne Gore će za sedam dana raspisati konkurs za izbor pjesme koja će Crnu Goru naredne godine predstavljati na Eurosongu, saopšteno je na današnjoj sjednici Savjeta RTCG. Savjet je usvojio i izmjenu Pravilnika o proceduri izbora kompozicije za pjesmu Evrovizije. Skratili su i rok za razmatranje prijavljenih kompozicija. ]]>

Rok za razmatranje kompozicija biće 30 dana, a ne 45 kako je to bilo do sada. 

Pjesme mogu biti na nekom od jezika u službenoj upotrebi u Crnoj Gori, ili na engleskom. RTCG je zadržala pravo da može da traži da prevede pjesmu od autora.

Član Savjeta Milan Radovic saopštio je da je neobično što danas Savjet razgovara o odluci za predstavnika na Eurosongu. Kaže da je RTCG već objavila da će učestvovati.

“Mi se kao Savjet nijesmo izjasnili”, rekao je Radović.

“Iako sam, uglavnom, bio za to da Crna Gora učestvuje na Eurosongu, ove godine glasaću protiv, jer se Eurosong održava u Izarelu. UN su upozorile na to da Izrael krši ljudskih prava Palestinaca”, rekao je Radović dodajući da i ostali članovi Savjeta treba da razmisle da li treba da učestvuju.

Član Savjeta Mimo Drašković istakao je da ne smatra da geopolitičke prilike treba da budu granica za muziku.

“Moja želja je bila da se ove godine pauzira jer smo zadnje dvije godine imali negativna iskustva sa učešćem, ali ne želim da kočim takve inicijative menadžmenta, tako da ću biti za, uz apel menadžmentu da dobro prati koga će poslati da predstavlja Crnu Goru”, rekao je Drašković.

Predsjednik Savjeta Ivan Jovetić je, kaže, saglasan.

“Imali smo negativno iskustvo sa Eurosongom. Ove godine učesnik Evrovizije mora se pripremiti za nastup jer tamo ne predstavlja sebe već Crnu Goru. Ne smije se ponoviti situacija od prošle godine. Poseban problem je bio izostanak reakcije RTCG", rekao je Jovetić.

RTCG će u roku od sedam dana od donošenja odluke raspisati konkurs, saopšteno je na današnjoj sjednici Savjeta.

Na kraju su usvojili odluku o Eurosongu. Milan Radović je bio uzdržan ostali su glasali za.

]]>
Mon, 22 Oct 2018 15:37:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/218551/za-sedam-dana-konkurs-za-eurosong.html