RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/rss.html Stvorila me usmena predaja, a ne novine ili televizija http://www.rtcg.me/magazin/muzika/227244/stvorila-me-usmena-predaja-a-ne-novine-ili-televizija.html Šansonijer i kantautor, umjetnik koji je prvi uveo psa ravnopravno u javni prostor, boem koji je vidio sjaj i bijedu Pariza, kazivač vječnih stihova, gitarista i vagabundo kojeg stariji brat Đelo zbog prejake ličnosti nije htio da primi u Dubrovačke trubadure, to je Ibrica Jusić, muzičar koji je na sceni već 55 godina. ]]> Za one koji ga prepoznaju, Ibrica je danas hodajući spomenik, vitalan i energičan i u šestoj deceniji muzičke karijere. 

Ibričina boemska vezanost uz svoje životinjske prijatelje i sustanare, psa i mačku, poznata je još iz naslovnica i tekstova njegovih ploča, s koncerata i nastupa.

Na pozornici je s njim uvijek belgijski dugodlaki ovčar Bond, nakon što su istekle pseće godine Vagabondu. Psa Bonda duge, tamne dlake Ibrica je dugo vremena češljao, a toplu je dlaku, umjesto da je baci, skupljao na hrpu. Vreću mekanog runa belgijskog ovčara, više nalik vuni, poslao je prijateljici u Sarajevo koja se pobrinula da se dlaka očisti, iščešlja i isprede u nit od čega su mu potom ručno opleteni kapa i šal koje često nosi. Kaže da tako ugodnu i toplu tkaninu može dati samo toplo runo belgijskog ovčara.

Publika osjeti proživljene stihove

U novembru prošle godine u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Ibrica je koncertom "Od Šekspira do sevdaha" obilježio 54. godišnjicu karijere. Na pitanje zašto tako neobičan broj, Ibrica odgovara sa smiješkom: "Nek se svi pitaju zašto."

Svirao je na tom koncertu presjek svoje karijere skoro tri sata, stojeći uz gitaru postojano kao vojnik, ali na kraju opet nije odsvirao pjesmu "Mačka", iako je više puta dio publike to tražio.

"Publika nije dovoljno tražila, da su bili glasniji i više vrištali, ja bih odsvirao 'Mačku'", kaže on.

Na pitanje kako uspijeva da zadrži sviračku i vokalnu kondiciju tako dugo, rekao je: "Odmarao sam, imam ja pjesme na kojima odmaram ruku.“

S Ibricom su nastupili njegovi dugogodišnji saradnici Elvis Stanić i Saša Olenjuk koji su gitarom, harmonikom i violinom prenosili snažne ugođaje Ibričinih pjesama.

"Sve je to proživljeno, zato to publika osjeti", kaže Ibrica prisjećajući se života koji ga nije uvijek mazio.

U Parizu je tokom karijere boravio u dva navrata, jednom pet, drugi put devet godina, a u gradu svjetlosti snimio je svoj album na francuskom jeziku i proživio, kaže, i lijepe i ružne trenutke. Iz kafića na Jelisejskim poljima konobar ga je jednom prisilio da izađe na pljusak, jer nije imao niti franka u džepu da bi popio kafu.

Sva zanimanja, pa i instrumentalisti, imaju probleme sa zglobovima, priča Ibrica kojeg u dobroj kondiciji drži sport. Odavno je član karate kluba u kojem je stekao, kaže, pojas za spasavanje, a privlači ga i vožnja biciklom, šetnja, hodanje.

Kako bi stalno bio u sviračkoj formi, Ibrica svakodnevno uz gitaru provede dva i po sata. Gitarsku tehniku vježba dok gleda neki film, a više pažnje posveti prosviravanju aranžmana.

Glasačko tijelo reklo je svoje 

Iako je širu umjetničku slavu stekao na širokom prostoru bivše Jugoslavije, Ibrica nikad nije bio "mainstream", ali ostao je postojan, bez ugađanja trendovima i prolaznim modama, uvijek pomno birajući tekstove i saradnike.

Rat mu je, kao i svima koji ga osjete, pomrsio i račune i dušu. Svirao je tada i prikupljao pomoć za svoj napadnuti Dubrovnik. Hrvatska muzička struka triput ga je nominovala i jednom mu dodijelila muzičku nagradu "Porin", za najbolji album zabavne muzike "Harlekino".

"Stvorila me usmena predaja, ni novine, ni televizija, ni menadžeri. Glasačko tijelo reklo mi je svoje", šali se Ibrica aludirajući na političare.

Na koncertu u HNK izveo je presjek svog repertoara, kako i sam naslov kaže, od Šekspirovog soneta do "Emine", sevdalinke koju je među prvima, još 1980, proturio u kolekcije ploča tadašnjih rokera.

Ibrica je s razlikom od pet godina objavio dva albuma sevdalinki, "Amanet" i "Amanet 2", koji su imali odličnu prodaju.

 

]]>
Sun, 13 Jan 2019 09:57:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/227244/stvorila-me-usmena-predaja-a-ne-novine-ili-televizija.html
Puno talenata, malo mogućnosti da se ostvare http://www.rtcg.me/magazin/muzika/226137/puno-talenata-malo-mogucnosti-da-se-ostvare-.html Slobodan Kovačević, kompozitor, vokalni solista, slikar, vođa i član mnogih grupa koje su sedamdesetih i osamdesetih obilježile muzički svijet bivše Jugoslavije, za Portal RTCG govori o tim slavnim vremenima, o muzičkoj sceni u Crnoj Gori danas i budućim projektima. ]]>

Slobodan Kovačević je počeo sa grupom "Lutalice", zatim u slavnim "Indexima" i grupi "Pro arte" u kojima je sarađivao sa Đorđem Novkovićem, Vladimirom Savčićem-Čobijem, Vladimirom Borovčaninom, Mladenom Drljačom... Osnivač je grupe "More" iz Splita, u kojoj su zajedno sa njim, pored ostalih, bili Meri Cetinić, Oliver Dragojević, Doris Dragović, Tedi Spalato, Jasmin Stavros...

Svoje stvaralastvo nastavio je u Crnoj Gori 1992. godine, kao samostalan autor i izvođač. Pored muzike bavi se i slikarstvom, a prvu samostalnu izložbu imao je 2008, pod nazivom "Put do sopstvene duše". Realizovao je i projekat "Omnia vincit amor" kojim je putem muzike i uz pomoć eminentnih muzičkih umjetnika promovisao prijateljstvo, ljubav, toleranciju, razumjevanje i ljubav.

Sve je počelo prije pola vijeka sarajevskim "Lutalicama" i kompozicijom "Taj dan doći mora". Koliko je proteklih decenija bilo lutanja i je li došao taj dan?

Dani dolaze i prolaze, ostaju tragovi. Moje prve kompozicije nastaju u Sarajevu, a moj prvi bend zvao se "Lutalice". Postoji mala mogućnost da su sačuvane u fonoteci Radija Sarajevo, zvale su se "Dr preporod" i "Taj dan doći mora“.
Poslije "Lutalica", došla je grupa "Indexi", zatim "Pro arte", pa kultna grupa "More". Nije bilo lutanja od samog početka u svijetu muzike, bio sam na uspješnoj strani i ljepoti koju taj svijet nudi. Krenulo je i meni, višestruko i neartikulisano, po nekoj čudnoj i teško objašnjivoj putanji koja je podrazumijevala mnogo neizvjesnosti, nesigurnosti, ali iznad svega ljepote avanturizma, popularnosti, glamura.

Sarađivali ste sa gotovo svim poznatim muzičkim imenima jugoslovenske scene. Bili osnivač, kompozitor i vokalni solista u mnogim grupama koje su imale zapaženo mjesto u muzici 70-tih i 80-tih godina. Da li je ta saradnja bila potpuno spontana i laka ili su se sudarali različiti karakteri i talenti?

Sve što u životu radite, to najbolje ocijeni vrijeme i nema boljeg sudije od njega. Saradnja sa mnogim imenima u vremenu koje je za nama, je svojevrsno bogatstvo i iskustvo inputirano u moje biće, koje je rašireno između spontanosti i kreativne ljepote, sa jedne strane, do sudara različitih karaktera i talenata, sa druge strane. I upravo takva lepeza spoznaje vas vodi kroz sve zamke koje vam život donosi i postavlja pred vas. Nemoguće je u par rečenica ili čak na jednom listu papira obuhvatiti bar jedan dio tog iskustva, saradnji, koncerata, putovanja, ali sada sa sigurnošću znam i tvrdim da se sve to kretalo i prolazilo putem kojim ljubav prolazi. Čak, u ovom trenutku, dok pokušavam da odgovorim na ova pitanja, emocije su imperativna prizma kroz koju prolaze slike i sjećanja. A kako i nebi kad su moji mornari na brodu, gdje sam ja bio "kapo", danas sa ponosom mogu reći da to nije bio brod nego kruzer bili: Oliver Dragojević, Meri Cetinić, Mišo Kovač, Doris Dragović, Maja Odžaklijevska, Toma Zdravković, Vladimir Savčić –Čobi, Tedi Spalato, Arsen Dedić, Dubrovački trubaduri, Bojan Bajramović, Marijana Zlopaša, Knez, Dejan Cukić, Kiki Lesendrić, Rade Šerbedžija, Slobodan Marunović, Miša Janketić, Mira Stupica, Tanja Bošković i još mnogi, mnogi drugi. Rekao sam vam da je nemoguće sve obuhvatiti, zato sam počeo da pišem memoare u želji bar donekle da prenesem sjećanja i iskustva iz tog vremena.

Jeste li tada mogli da naslutite da će gotovo svi sa kojima ste radili imati sjajne karijere na prostoru bivše Jugoslavije i koliko ste vi tome doprinijeli?

Izuzetno mi je zadovoljstvo i čast što su gotovo svi sa kojima sam radio, postigli sjajne karijere na prostoru bivše Jugoslavije. Koliko sam ja u tome doprinio, to je manje bitno, bitne su njihove harizme, rad talenat i uspjeh.

Ko je od njih ostavio na Vas poseban utisak?

Svi su oni posjedovali izuzetnu energiju i muzikalnost i svako je na svoj način ostavljao svoj, poseban utisak. Oliver, osim što je bio genijalan pjevač i instrumentalista, dodatno je bio nadaren za šalu, geg, vic, vedrinu. Na sličan način i Čobi. Meri je bila tiha, povučena u sebe, sa anđeoskim glasom. Doris sa šarmom i izrazitom energijom. Mišo Kovač sa buntovničkom i bolnom emocijom...

Ko su Vaši muzički i umjetnički znakovi pored puta?

Moji muzički i umjetnički znakovi pored puta su oduvijek bili ispunjeni svjetlošću, transparentni i jasno ispisani. Oni pokazuju kojim putem treba ići, a moj put je put pjesme, ljubavi i mira. Put kojim prolaze prijateljstvo, razumijevanje, poštovanje, davanje. Jednom riječju to je put kojim ljubav prolazi.

Vaše muzičko iskustvo je veliko. Kako ocjenjujete današnju muzičku scenu u Crnoj Gori?

Današnja muzička scena u Crnoj Gori je najblaže rečeno kontroverzna. Sa jedne strane prepuna talenata i muzičkog bogatstva, a sa druge strane sa malo mogućnosti da se taj potencijal realizuje i ostvari. Mislim da nedostaje dobra volja, želja da se nešto uradi. Tu mislim na jedan određen broj ljudi, mojih kolega, koji su na poziciji da direktno djeluju po ovom pitanju. Još kad tome dodamo neke ljudske slabosti kao što su sujeta, zavist, egoizam, pohlepa i zloba, onda vam je jasno da su očekivanja krhka. Žao mi je što je to tako kako je, ja lično stojim na dispoziciji da dam svoj doprinos u svemu tome, ali za sad sam prećutno isključen iz svake muzičke manifestacije koje su u organizaciji tih mojih muzičkih kolega. Napisao sam i pjesmu o tome u želji da ukažem i da doprinesem prevazilaženju tih ljudskih slabosti. Pjesma se zove "Ljudi" i još nije snimljena, ali hoće.

O,slabosti ljudska, pobijeđena budi
daj da već jednom, ljudi budu ljudi
zar ti nije dosta, što si učinila
koliko si samo, tuge ostavila.

Tebe ljudi pamte, kroz sva pokoljenja
ovaj svijet sa tobom, na gore se mijenja.
Tebe ljudi pamte, bol nose u duši
pobijeđena budi, sama se uguši.

Mržnja, zavist, zloba, pohlepa i pizma
sve će da nas stigne, strašna kataklizma
hvala dragom bogu, što se ljubav zove
i daje nam nadu za pobjede nove

Kad protjeraš mržnju iz svog krhkog bića
osjetićeš ljubav, znak najboljeg pića
kad pohlepu šutneš i okreneš joj leđa
sujeta i zavist, biće blijeđa, rijeđa

Ne režite ljudi, vi jedni na druge
zar vam nije dosta i bola i tuge
pruži ruku svakom, koji ljubav slave
i koračaj s pjesmom, podignute glave.

Šta dobijamo iz ove hiperprodukcije muzičara, pjevača, festivala?

Šta dobijamo iz ove hiperprodukcije, objasnio sam u prethodnom odgovoru. Dobijamo kakao.

Studirali ste likovnu akademiju, i bavili se uporedo sa muzikom i slikarstvom. Je li lakše slikati svijet, emocije, ljubav..., kičicom ili notama?

Ovaj svijet nije savršen, ali ja vjerujem u ljubav, u dobro, u harmoniju, u život, u toleranciju, u sklad, u razumijevanje, u poštovanje i davanje. Ovo namjerno ponavljam, jer sve ono što je suprotno ovome je slabost, destrukcija i neizbježan put ka samouništenju. U jednoj od mojih pjesama, a još je nisam objavio, stoji bogatstvo.

Život nam se ruga, da smo blesavi
zašto čovjek mora, sve da pokvari
šta je to sa nama, gdje smo zgriješili
svakim danom mi smo samo slabiji.

Kao da se ništa i ne događa
pravimo se slijepi, zlo se porađa
ovo vrijeme ludo, sve nas pogađa
gdje si sada Noe, gdje je tvoja lađa.

A ja hoću tebe, ljubav, djecu, dom
za ovo bogatstvo napravit ću lom
preplivat ću mora, sve do obale
gdje je ljubav vječna, gdje svi vole se.

Svijet gubi lagano, izgled čovjeka
al u mome srcu, još nije oseka
neću da se predam i prihvatim to
volim ovaj život, pobijedit ću zlo.

A ja hoću tebe, tvoje poljubce
neka me odvedu sve do obale
gdje je ljubav vječna, gdje svi vole se
to je to bogatstvo, što život zove se.

Ja ne mogu pobjeći od sebe i nikome to nije uspjelo. Kao što u pjesmama pokušavam da ovu magiju što se život zove opjevam na iskren i dostojanstven način, tako je i sa slikama. Svjesno favorizujem svjetliju stranu, radost, vedrinu, harmoniju, želju i nadu za pobjedom života. I držim da sve što je lijepo je u srodstvu sa pjesništvom i svakim muzičkim stvaralaštvom. Rađaju se nove pjesme. Slična interakcija je i sa mojim slikarstvom. Ne dozvoljavam zaboravu da mi uređuje prostor u kome su smješteni svi dragi ljudi, prijatni trenutci, osmjesi, vedrina, lijepa događanja, a zaborav je vlasnik svega onoga tamnog i gorkog, što je prošlo kroz moj život.

Kakvi su planovi Slobodana Kovaćevića u narednom periodu? Da li se nešto zanimljivo priprema u Vašoj muzičkoj ili likovnoj radionici?

Da, da, da. Planova i želja da se realizuju neke pjesme i slike, dobiju mogućnost da ih ljudi vide ima dosta i radimo na tome. Moja muzička i likovna radionica je u akceleracijskom usponu i to me drži, snagu daje i vodi. Neka tako ostane, nemam ništa protiv. Ne bih ništa mijenjao. Omnia, vincit, amor. Ljubav pobjeđuje sve.

Biljana Babović 

]]>
Sun, 13 Jan 2019 07:10:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/226137/puno-talenata-malo-mogucnosti-da-se-ostvare-.html
Odabrane kompozicije za "Zlatnu pahulju" http://www.rtcg.me/magazin/muzika/226915/odabrane-kompozicije-za-zlatnu-pahulju.html Iako je do početka 26. Festivala dječje pjesme "Zlatna pahulja", ostalo još oko mjesec i po, pripreme te međunarodne manifestacije dječijeg muzičkog stvaralaštva koja će se održati 23. i 24.februara, su već značajno odmakle. Prema riječima Sulejmana Beće Kujevića, direktora Centra za kulturu, Selekciona komisija, na čelu sa Jovanom Adamovim, odabrala je kompizicije za nacionalni dio smotre. ]]>

Na crnogorskoj večeri festivala predstaviće se Ana Klepić, sa kompozicijom "Simfonija sreće", Fadil Krasnić nastupiće sa pjesmom "Pahulje zlatne haljine", a Lado Leš sa numerom "Kamena fontana".

Na festivalu će se predstaviti Lara Šćekić sa kompozicijom "Pjesmo moja", Ljubo Jovović "122, policija", Milan Minja Marković sa numerom "Kućni bend", a Miloš Mažibrada sa pjesmom "Kad zaćutiš".

Za numeru "Lokomotiva" kompoziciju potpisuje Nikola Radunović, "Mašta" Mirsad Serhatlić, "Roditelji", Predrag Nedeljković, a "Snove iz bajke" Renata Perazić.

Kompoziciju za pjesmu "Zašto", potpisao je Slobodan Mijović, "Mojoj zemlji", Suada Hadžić, "Da ja rodim roditelje" Veselin Frenki Bogićević, dok će se Vesna Veljković predstaviti kompozicijom "Majska pjesma", a Zdravko Đuranović "Ulicom sladoleda".

Kujević je kazao da je na konkursu za Zlatnu pahulju bilo je prijavljeno 60 radova, što svjedoči o velikom interesovanju za učestvovanje na ovoj manifestaciji, te da je komisija imala pune ruke posla da odabere najbolje. Kada je u pitanju internacionalni dio festivala, on je kazao da je do sada svoje predstavnike prijavilo osam država.

"Trenutno radimo na pripremama za scenario i scenu, a naša plesna grupa "Pahulje" uveliko se priprema za nastup", kaže Kujević.

Organizator festivala je Centar za kulturu, pokrovitelji su Ministarstvo kulture i Opština Rožaje, a medijski pokrovitelj RTCG.

Faruk Kalić, Radio Crne Gore

]]>
Wed, 9 Jan 2019 16:55:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/226915/odabrane-kompozicije-za-zlatnu-pahulju.html
Baranka čarobnog glasa i stasa http://www.rtcg.me/magazin/muzika/226813/baranka-carobnog-glasa-i-stasa.html Marina Glavanović dvadesetogodišnja Baranka, koja živi u Frankfurtu, riješena je da osvoji srca ljudi svojim glasom i stasom. ]]>

U pripremi je nekoliko pjesama poznatih autora, ali Marina još ne želi da otkriva ko su sve imena koja za nju rade pjesme.

Marina je spremna da osvoji srca obožavatelja.

 

]]>
Tue, 8 Jan 2019 17:41:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/226813/baranka-carobnog-glasa-i-stasa.html
Zabraniti rijalitije, sačuvati duhovnost naroda http://www.rtcg.me/magazin/muzika/225481/zabraniti-rijalitije-sacuvati-duhovnost-naroda.html Pravu karijeru je uvijek teško graditi, smatra crnogorski pjevač Zoran Kalezić. Danas, kako kaže, novac pravi muziku, a neki mediji nekvalitetnim sadržajima, poput rijaliti programa, kvare društvo i javni prostor. Poziva nadležne, prije svih Ministarstvo kulture, da povedu računa o tome šta se nudi crnogorskoj publici. ]]>

„Danas se sve može napraviti, ako imaš novac. Nekada je bilo važno da prođete razne audicije, nastupe da pokažete kvalitet, tada novac nije pomagao“, kaže Kalezić i dodaje da je karijera ono što traje 50 godina.

„Ako ne zaslužite da vas bar jedna pjesma nadživi ništa nijeste napravili u muzici i bili ste u zabludi“, navodi Kalezić.

Sve prođe brzo, ono što ostane to je karijera.

„Danas se cijeni ono što se nudi, ako se stalno nudi nešto onda to narod prihvati. Postoji dobra i loša muzika, dobra ostaje. Mislim da mojih nekoliko pjesama danas živi i pjeva se više nego kad sam ih snimio“, smatra naš sagovornik.

Pripada nekom drugom vremenu, kada su se cijenili kvalitet i prava muzika, danas je slika potpuno drugačija.

„Ja mislim da su mediji za to najviše krivi. Ja to na Javnom servisu nikada nijesam vidio nešto čega bih se stidio. Danas ljudi ostave svaki posao da vide šta se dešava u rijaliti programima. Ja to ne gledam, to ne priliči jednom vaspitanom čovjeku. Pitam se kako razmišljaju ljudi koji to kreiraju“, poručuje Kalezić.

Smatra ipak da je društvo u cjelini krivo što se danas plasiraju i gledaju takvi sadržaji.

„Postoje neki zakoni, postoje ljudi koji vode državu i brinu o narodu. Valjda bi trebalo da razmišljaju da takvi sadržaji nemaju veze sa duhovnošću ovog naroda, da je to jedna nakaradna priča koja služi onima koji nijesu vrijedni bilo čije pažnje“, smatra Kalezić.

Da je u prilici da odlučuje, zabranio bi kaže takve sadržaje u Crnoj Gori.

„Ja bih kazao gospodo to se ne može emitovati u Crnoj Gori. Zbog čega? Zbog interesa mojih građana. Ako o tome niko ne razmišlja, ako uvijek imamo važnijih pitanja onda je duhovnost naroda ugrožena. Ja takvim ne bih dozvolio frekvenciju“, navodi Kalezić.

Kaže da su i njemu nudili novac da uđe u jedan rijaliti program, ali je to bez razmišljanja odbio.

„Šta će meni farma, ja ima farmu na Bjelopavlićima. Nema potrebe da sa stidom prolazim ulicom, ali više stida nema“, smatra Kalezić.

Sve ono što je ovaj narod činilo posebnim je, navodi Kalezić, ućutkano.

„Zar za moral nema mjesta u medijima?“, pita Kalezić i dodaje da su u „globalnoj gužvi“ muzika i zabava na posljednjem mjestu.

„Zato je i kvalitetnim mladim muzičarima problem da stvore uslove, a prvi uslov je novac, nažalost“, poručio je Kalezić.

Navodi da bi ovu priču moralo da čuju i pričaju oni koji odlučuju.

„To je na prvom mjestu Ministarstvo kulture, da se povede računa šta se nudi crnogorskoj populaciji, šta može da se spriječi. Naša djeca i unuci ne smiju da se vaspitavaju na takvim sadržajima“, zaključio Kalezić.

 

]]>
Tue, 8 Jan 2019 06:42:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/225481/zabraniti-rijalitije-sacuvati-duhovnost-naroda.html
Da sada počinjem, ne znam da li bih uspjela http://www.rtcg.me/magazin/muzika/226620/da-sada-pocinjem-ne-znam-da-li-bih-uspjela.html Ako bi danas počela da se bavi muzikom, diva narodna muzike Merima Njegomir kaže da nije sigurna da bi uspjela da stvori ime i karijeru. Uprkos hiperprodukciji i velikom broju pjevača mlade generacije, smatra da se na estradi dobro zna „ko na kosi, a ko vodu nosi“. Na domaćoj muzičkoj sceni traje decenijama, a u intervjuu za Portal RTCG kaže da je u eri društvenih mreža i interneta neuporedivo lakše napraviti karijeru. Smatra da je uloga javnog servira u kreiranju muzičkog ukusa veoma važna, pa je pohvalno to što na RTCG-u nikada nije vidjela neprimjerene nastupe i pjesme. ]]>  

Uvjerena da je u velikoj Jugoslaviji bilo teže postati zvijezda, Merima kaže da je tada, da bi se napravilo ime, osnovni uslov bio dobar glas.

„Da znate da pjevate, i da izaberete pjesmu koja će se dopasti velikoj Jugoslaviji. Tada nas je bilo 23 miliona, pa je bilo teže napraviti nešto. Bilo je festivala na kojima su se pjevači mogli predstaviti, pa ako mlad pjevač napravi dobar nastup, ako osvoji nagradu, bilo je sigurno da će on postati neko u narodnoj muzici. Ja sam 80-e, kao debitant nastupila na Ilidži, pobijedila sam i sva vrata su mi bila otvorena“, prisjeća se Merima.

Govoreći o razlici u muzici i stvaranju karijere tada i danas, Merima kaže da je normalno da je razlika velika, jer svako vrijeme nosi svoje breme.

„Mladi uvijek imaju neku svoju muziku, a ta muzika koju oni vole više ima prođu, više se pjeva. Ta nova muzika, ne znam kako bih je nazvala, neko kaže turbo folk, neko samo turbo, ja mislim da je to zabavna muzika, zabavno-narodna muzika koju omladina voli, i uz koju igra. Ranije je bilo bitno da pjevač dođe i otpjeva najbolje što umije, bez posebnih efekata i publika odluči je li to dobro ili ne, nagradi aplauzom, a pjevač postane popularan ili ne“, kaže Merima.

Novoj generaciji pjevača, da bi postali popularni i bi se na za njih brže čulo, na raspolaganju su društvene mreže. Stoga je, kaže naša sagovornica, danas lakše napraviti hit.

„Sada je lakše, vi tada nijeste mogli da dodajete neke lajkove. Mnogi danas kažu da je pjesma preslušana nekoliko miliona puta, a da ja je nijesam ni čula. Pa se pitam o  čemu se radi. Ali mladi su non-stop na Jutjubu, oni to slušaju, drugo je vrijeme i to je neuporedivo. Bez obzira na to, ipak neka starija generacija pjevača opstaje, i kad se pojavi neko od njih, to ima svoju težinu. Zna se ko kosi, a ko vodu nosi“, vjeruje Merima.

Posebno ističe važnost javnih servisa u kreiranju muzičkog ukusa publike, iako oni danas, za razliku od prošlih vremena, ne utiču mnogo.

„Drugo je bilo ranije kad smo imali dva programa, i onda je mogao da utiče, ali sada kada imamo toliko kanala, nemoguće je da javni servis potpuno utiče. Ali to što rade RTCG i RTS je nešto što je za pohvalu. Ja na RTCG-u nikad nijesam vidjela neke neprimjerene nastupe i pjesme, a to isto radi i RTS. Mislim da je to obaveza javnih servisa“, kaže Merima.

Smatra da stara generacija pjevača ima svoje nasljednike, koji na svoj način izvodi određenu vrstu muzike.

„Niko ne pjeva to što smo mi pjevali na taj način, prerađuju se pjesme da može da se igra uz njih. Nemam negativan stav prema tome, jer ja svoj stil i dalje održavam na isti način. Pjevam isto kao što sam ranije pjevala, biram pjesme kao što sam birala. Najvažniji je tekst, on mora da ima priču, da nešto kaže, da ima neku melodiju. Dok mogu tako, tako ću i raditi. Nijesam se povela novim zvucima. Nije mi tu bilo mjesto“, kaže ona.

Sve ono što je do sada radila nije željela da poništi tako što bi pjevala komercijalne pjesme, a vjeruje i da njene mlade kolege ne razumiju koliki su trud Merima i njene starije kolege morali da ulože da bi postali ono što su danas.

„Svako od nas je bar četiri, pet godina pjevao, pekao zanat, pa tek nešto snimio i napravio. Danas je lakše, snimiš pjesmu, spot, kupiš garderobu i sa pravom možeš da kažeš da si postao ime, jer je lakše preko društvenih mreža sve to napraviti“, kaže Merima.

Ono što pjeva to, kaže, i privatno voli da sluša. Osim domaće, voli i stranu muziku, a posebno izdvaja Maraju Keri i Barbaru Strejsend, ali i Kseniju Cicvarić, Zehru Deović...  

„Danas da počinjem da pjevam, nisam sigurna da bih napravila ime i karijeru, jer je potrebno više drugih elemenata osim glasa. Za mene je bio praznik da izađem na scenu i obučem dugu haljinu koja je u skladu sa pjesmom koju pjevam. Nisam neko ko je agresivan i ko pošto poto želi da dođe do uspjeha“, kaže Merima.

Igor PEJOVIĆ

]]>
Mon, 7 Jan 2019 06:40:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/226620/da-sada-pocinjem-ne-znam-da-li-bih-uspjela.html
Kic pop hor - jedinstven u regionu http://www.rtcg.me/magazin/muzika/226535/kic-pop-hor---jedinstven-u-regionu.html Građani Crne Gore, svih generacija i profila, skoro već dvije godine imaju priliku da slušaju i uživaju u pop zvuku Kic pop hora, koji je za veoma kratak period postao omiljen u Crnoj Gori, a po mnogo čemu jedinstven u regionu. ]]>

Kic pop hor, osnovan 2017. godine, sastavljen je uglavnom od pjevača amatera. Hor čine ljudi različitih profesija i generacija, od studenata do penzionera. Ono po čemu je ovaj hor postao itekako popularan jeste njihov antifašistički program pjesama, koji publiku podiže na noge.

Više od 30 koncerata

Direktorica KIC-a "Budo Tomović" i menadžerka hora Snežana Burzan, u razgovoru za Anadoliju, govorila je o osnivanju hora i popularnosti kroz koju sada prolaze.

"Pretprošle godine, krajem zime, počela sam razgovor sa mojim prijateljicama, članicama brojnih horova u kojima smo pjevali čitav svoj život, šta i kako možemo da napravimo. Počeli smo potragu za dirigentom i sjetila sam se svog druga iz škole Saše Barjaktarovića, profesora muzike iz Muzičke škole 'Vaso Pavić', pozvala ga na razgovor i brzo smo se dogovorili. Naišla sam na podršku nevladinog udruženja 'Kutak' i Sanje Radusinović i nas troje smo udružili snage i formirali 1. marta 2017. godine Kic pop hor, kada je održana prva proba. Od tog 1. marta 2017. pa do danas vjerovali ili ne održali smo više od 30 koncerata širom male, ali i velike Crne Gore", kazala je Burzan.

Od "Bilećanke" do "Računajte na nas"

Kic pop hor njeguje pop zvuk, bilo strani ili domaći. Ipak, ono po čemu je ovaj hor postao prepoznatljiv jeste antifašistički program pjesama.

"To su salve emocija, to su uzdasi, suze u očima kod publike, skandiranja, pjevanja sa nama, od 'Bilećanke', zatim 'Druže Tito mi ti se kunemo', 'Računajte na nas', 'Drugarska se pjesma ori', 'Da nam živi, živi rad', 'Oj Kozaro, Kozaro'... Ljudi obožavaju taj naš repertoar, vjerujem da ćemo doći do nekih širih prostora i Balkana, pa će ljudi sami procijeniti taj naš kvalitet. Imamo poziva i vjerujem da ćemo u 2019. i 2020. godini širiti duh antifašizma širom bivših jugoslovenskih republike, a što da ne Balkanom i Evropom", kazala je Burzan.

Država u malom

Posljednji nastup ovaj hor je imao uoči Nove godine, na Trgu nezavisnosti u Podgorici. Bila je to prilika da publika uživo vidi skup različitih ljudi, raznih profesija i godina, koje spaja ljubav prema pjesmi.

"Kic pop hor je malo podgoričko i crnogorsko čudo. Mi smo svi, ili većina od nas su amateri, nismo svi iz Podgorice. Svi dolazimo iz raznih profesija. Ili smo učiteljice, nastavnice raznih predmeta, bankari i bankarke, IT stručnjaci, menadžeri raznih crnogorskih kompanija, imamo i jednog bivšeg mašinovođu, imamo puno ljekara, studenata, nekoliko srednjoškolaca i nekoliko penzionera. Zbilja, jedan grad ili država u malom. To što nas spaja nisu godine, ni profesija, to je neograničena ljubav prema muzici, druženju, pjevanju, nastupima", rekla je Burzan.

]]>
Sat, 5 Jan 2019 16:40:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/226535/kic-pop-hor---jedinstven-u-regionu.html
Riki Martin sa partnerom dobio ćerku http://www.rtcg.me/magazin/muzika/226208/riki-martin-sa-partnerom-dobio-cerku.html Portorikanski pjevač i glumac Riki Martin objavio je na Instagramu da je dobio treće dijete, ćerku Lusiju. ]]>


Martin je na Instagramu objavio fotografiju ruku novorođenčeta uz opis da je zajedno sa suprugom arapskim umjetnikom Džvanom Josefom i 10-godišnjim blizancima "zaljubljen u Lusiju".

"Presrecni smo jer smo postali roditelji prelijepe i zdrave djevojčice Lusije Martin Josef. Ovo su posebni momenti za nas i jedva čekamo da vidimo gdje će nas ova predivna beba odvesti. Svi smo zaljubljeni u nju i njena divna braca i Džvan i ja", poručio je Martin.

 

Martin je inače pošle godine bio nominovan za nagradu Emi za sporednu ulogu u seriji "Američka krimi priča: Ubistvo Đanija Versaćea".

]]>
Tue, 1 Jan 2019 12:44:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/226208/riki-martin-sa-partnerom-dobio-cerku.html
"Pokazala sam da i Crnogorci imaju kvalitet" http://www.rtcg.me/magazin/muzika/225470/pokazala-sam-da-i-crnogorci-imaju-kvalitet.html Pjesma "Tvoja noć i moja zora" je njena lična karta. Ponosna je na to što karijeru nije gradila na skandalima. Jadranka Barjaktarević za Portal RTCG kaže da će ostati dosljedna muzici koju pjeva i da muziku dijeli na kvalitetnu i onu koja to nije. Ponosna je na karijeru koju je izgradila u Srbiji i na to što je, kako kaže, pokazala da i Crnogorci i Crnogorke imaju kvalitet. ]]>

Uspješnu pjevačku karijeru, smatra Jadranka, teško je graditi u Crnoj Gori.

„Crna Gora je malo tržište, postoje mediji, ali fali snažna i kvalitetna produkcija“, navela je Jadranka i dodala da je 13 godina na estradi i da je ponosna na karijeru koju je napravila.

„Drago mi je što sam pokazala i dokazala da i mi Crnogorci imamo kvalitet, a nijesam ja jedina koja to može da kaže", navela je Jadranka.

Karijeru je kaže gradila bez skandala, i to je kako smatra, teži put.

„U današnje vrijeme je mnogo važno da budeš aktuelan, po svaku cijenu. Ja sam od starta znala da ne želim da idem tim putem", ističe Jadranka i dodaje da je njen cilj da gradi karijeru polako, ali sigurno.

Ona priznaje da kući ili u automobilu ne sluša narodnu muziku.

"U posljednje vrijeme uglavnom slušam Ninu Badrić, Sergeja Ćetkovića, Aleksandru Radović, Džibonija, Tonija Cetnjskog. Ta mi muzika sve više prija", navodi Jadranka, ali dodaje da će ostati dosljedna muzici koju je do sad snimala.

„Volim da eksperimentišem, možda snimim i nešto zabavno. Muzika neme granice, bitno je da je nešto dobro i kvalitetno“, poručuje naša sagovornica.

Na nastupima repertoar prilogođava publici.

„Ja sam narodni pjevač, ostaću pri tome“, navodi Jadranka i dodaje da u današnje vrijeme se muzika mora prilagođavati publici, ali je važno sačuvati kvalitet.

Skoro se uključila u svijet društvenih mreža i ne uživa mnogo u prezentaciji tim putem.

„Danas je ipak neminovno da se karijeka gradi i putem društvenim mreža, nijesam presrećna zbog toga", poručuje Jadranka.

Važnija joj je ipak prezentacija u tradicionalnim medijima.

„Kada dobiješ poziv da snimaš novogodišnji program na Javnom servisu to je onda čast za mene“, navodi naša sagovornica.

U Crnu Goru dolazi gotovo najviše zbog poslovnih obaveza, ali te dolaske, kaže, iskoristi uvijek da posjeti porodicu i prijatelje.

]]>
Tue, 1 Jan 2019 08:55:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/225470/pokazala-sam-da-i-crnogorci-imaju-kvalitet.html
Božićna pjesma Maraje Keri dostigla novi rekord http://www.rtcg.me/magazin/muzika/225692/bozicna-pjesma-maraje-keri-dostigla-novi-rekord.html Božićna klasična pjesma Maraje Keri od prije 24 godine je toliko popularna da je za Badnje veče postigla novi dnevni rekord za striming na platformi Spotifaj. ]]>

 

Numera "All I Want for Christmas is You" objavljena 1994. godine odsvirana je 10,8 miliona puta u ponedjeljak na Spotifaju, prenosi firma Čart Dejta (Chart Data).

Pjesma je potukla rekord repera Eks-Eks-Eks Tentasiona (XXXTentacion) čija numera "SAD" je preko striminga odslušana 10,4 miliona puta dan poslije njegove smrti u junu.

 

Keri je u komentaru preko Instagrama juče nazvala ovaj novi rekord "fantastičnim božićnim poklonom".

Svake božićne i novogodišnje sezone "All I Want for Christmas is You" počne da se penje na tabeli Bilborda i popularnost joj se vraća. Ove godine pjesma je dostigla novi vrhunac kada je stigla na šesto mjesto na Bilbordovoj tabeli "Hot 100" pjesama.

Album Maraje Keri "Merry Christmas" is 1994. je već četvrtu sedmicu na prvom mjestu na R&B tabelama.

]]>
Wed, 26 Dec 2018 21:13:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/225692/bozicna-pjesma-maraje-keri-dostigla-novi-rekord.html
Pet kompozicija na Monteviziji 9.februara http://www.rtcg.me/magazin/muzika/225541/pet-kompozicija-na-monteviziji-9februara.html Pet kompozicija, koje je Selekciona komisija izabrala nakon preslušavanja numera pristiglih na konkurs za našeg učesnika na Eurosongu, takmičiće se 9. februara na Monteviziji za titulu crnogorskog predstavnika u Tel Avivu, gdje se to prestižno muzičko takmičenje održava 2019. ]]>

Učesnici Ivana Popović Martinović, Monika Knezović, Andrea Demirović, Nina Petković i D-Moll Band sa svojim timovima imaće priliku da svoje kompozicije dovedu do finalne verzije i pokušaju da izbore odlazak u Tel Aviv, da bi u maju na evrovizijskoj bini predstavljali Crnu Goru i RTCG.

Najbolji plasman do sada, ulaskom u finale, osvojili su Sergej Ćetković i Nenad Knežević Knez.

]]>
Tue, 25 Dec 2018 16:43:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/225541/pet-kompozicija-na-monteviziji-9februara.html
Ed Širan zarađuje više od milion dnevno http://www.rtcg.me/magazin/muzika/225104/ed-siran-zaradjuje-vise-od-milion-dnevno.html Iza britanskog muzičara Eda Širana je veoma uspješna godina u kojoj je zaradio više nego ijedan muzičar u posljednjih 30 godina, piše magazin Variety. ]]>

 

Magazin Pollstar koji prati koncertnu produkciju i njene prihode objavio je godišnji izvještaj koji prikazuje koji pjevač je zaradio najviše od koncertne turneje u 2018. godini.

Na vrhu njihove liste je turneja "Divide" kojom je Širan ove godine zaradio 378 miliona eura. Naime, u protekloj godini je prodao 4.860.482 ulaznica u 53 grada u kojima je održao 94 nastupa. To znači da zarađuje malo više od milion eura po danu.

Iza Širana na ovoj ljestvici su Tejlor Svift koja je od turneje "Reputation" ove godine zaradila 345 miliona dolara i Džej Zi I Bijonsee koji su turnejom "On the Run II" zaradili 254 miliona dolara.

]]>
Fri, 21 Dec 2018 23:34:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/225104/ed-siran-zaradjuje-vise-od-milion-dnevno.html
Selekciona komisija odabrala pet kompozicija http://www.rtcg.me/magazin/muzika/224758/selekciona-komisija-odabrala-pet-kompozicija.html Pet kompozicija koje su odabrali članovi Selekcione komisije, imaće priliku da se takmiči i u drugoj rundi, a samo jedna će osvojiti kartu za Tel Aviv i predstavljati Crnu Goru i Radio Televiziju Crne Gore (RTCG) na narednom Eurosongu. ]]>

Ostvarenje “Uzmi ili ostavi” kompozitora i aranžera Bojana Momčilovića i Zorana Radonjića, tekstopisca i izvođača Nine Petković.

Numera “Nepogrješiva “, za koju je muziku pisao Vladimir Grajić - Graja, tekst Snežana Vukomanović, a aranžman Ivan Branisavljević. Kompoziciju izvodi Monika Knezović.

Dejan Božović - napisao je muziku i aranžman za pjesmu “Ti”, dok se za stihove pobrinuo Aleksandar Miličić, a izvodi D-Moll Band.

Sa pjesmom “Nevinost” u dalje takmičenje plasirala se Ivana Popović Martinović. Ona je i autor strofa. Muziku je povjerila Slavku Milovanoviću, a aranžman Vladanu Popoviću - Popu i Marku Milatoviću.

Konačno, numera “Ja sam ti san” za koju je muziku, tekst uradila Andrea Demirović, aranžman Majkl Džejms Daun i Primož Poglajen. Izvođač je Andrea Demirović.

"Selekciona komisija koju su i ove godine činili renomirani muzički znalci i stvaraoci - dvije dame: Aleksandra Vojvodić Jovović, magistrica muzike i operska solistkinja i Branka Banović, urednica u redakciji muzičkog programa u Televiziji Crne Gore, te kompozitori i autori Mihailo Radonjić, Slobodan Bučevac i predsjednik Komisije Vladimir Maraš, opredijelila se za ovih pet, nakon što je preslušala i bodovala sve kompozicije koje su zadovoljile propozicije konkursa", saopšteno je iz kabineta generalnog direktora RTCG-a.

]]>
Tue, 18 Dec 2018 16:48:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/224758/selekciona-komisija-odabrala-pet-kompozicija.html
Novogodišnja čestitka i nova pjesma Van Goga na R98 http://www.rtcg.me/magazin/muzika/224616/novogodisnja-cestitka-i-nova-pjesma-van-goga-na-r98.html Slušaocima Radija 98 Novu godinu čestitao je Đule Van Gog najavom za pjesmu "Za suze nema vremena", koja je ujedno najavni singl sa predstojećeg novog desetog albuma "More bez obala". ]]>

Novo studijsko izdanje pod etiketom "Van Gogh Produkcije" pojaviće se na tržištu 13. februara 2019. godine, a kako su istakli članovi benda za R98, novi album donosi "talas zvučne svježine kroz deset beskompromisnih novih pesama, jakog energetskog naboja, uz pečat prepoznatljive vangogovske poetike."

 

 

]]>
Mon, 17 Dec 2018 14:07:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/224616/novogodisnja-cestitka-i-nova-pjesma-van-goga-na-r98.html
Šakira optužena za utaju poreza http://www.rtcg.me/magazin/muzika/224381/sakira-optuzena-za-utaju-poreza.html Španski tužioci optužili su pop pjevačicu Šakiru za utaju poreza, navodeći da nije platila više od 14,5 miliona eura između 2012. i 2014. godine. ]]>

U optužnici se tvrdi da je Šakira navela Bahame kao svoje zvanično prebivalište zbog poreza, ali da je zapravo u to vrijeme živjela u Španija sa svojim partnerom, fudbalerom Žerardom Pikeom. 

Tužioci u Barseloni navode da je putovala u inostranstvo na kratko zbog profesionalnih obaveza, dok je veći dio godine boravila u Španiji.

Oni traže da plati porez u Španiji na prihod iz cijelog svijeta.

Kolumbijska pjevačica se zvanično preselila u Španiju zbog poreza 2015. godine. Sud treba da odluči da li ima dovoljno dokaza za izvođenje Šakire na suđenje. 

Predstavnici Šakire su rekli da zasad nemaju komentar.

]]>
Sat, 15 Dec 2018 08:49:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/224381/sakira-optuzena-za-utaju-poreza.html
Umrla džez pjevačica Nensi Vilson http://www.rtcg.me/magazin/muzika/224335/umrla-dzez-pjevacica-nensi-vilson.html Nensi Vilson, američka džez pjevačica koja nagrađivana tokom višedecenijske karijere, umrla je u 82. godini, saopšteno je na njenom sajtu. ]]>

Pjesma "(You Don't Know) How Glad I Am" iz 1964. godine joj je donijela nagradu Gremi za najbolju pjesmu godine u kategoriji ritma i bluza.

Nensi Vilson je osvojila još dva Gremija 2005. i 2007. godine u kategoriji džeza.

Jednom prilikom je rekla da joj je jedan od uzora bio Net King Kol.

]]>
Fri, 14 Dec 2018 16:56:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/224335/umrla-dzez-pjevacica-nensi-vilson.html
Duma organizuje takmičenje za najbolju rep pjesmu http://www.rtcg.me/magazin/muzika/224172/duma-organizuje-takmicenje-za-najbolju-rep-pjesmu.html Ruski parlament najavio je takmičenje za najbolju rep pjesmu, usred mjera protiv savremene muzike, koje su podsjetile na cenzuru umjetnosti iz sovjetskih vremena. ]]>

Desetak repera je nedavno  moralo da otkaže nastupe, nakon upozorenja zvaničnika, koji tvrde da takva muzika promoviše pogrešne vrijednosti. Najmanje tri muzičara su pritvorena.

U simboličnom gestu pomirenja, Državna Duma je najavila da će organizovati takmičenje za najbolju rep pjesmu, na temu putovanja u Rusiji. Pobjednik će osvojiti putovanje po ruskim gradovima, kazao je poslanik Mihail Degtjarev.

Rep je jedan od najpopularnijih muzičkih žanrova među ruskom omladinom, zahvaljujući otvorenom predstavljanju svakodnevne realnosti i oštroj kritici vlasti.

]]>
Thu, 13 Dec 2018 14:23:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/224172/duma-organizuje-takmicenje-za-najbolju-rep-pjesmu.html
Poslušajte novu pjesmu Olivera Dragojevića http://www.rtcg.me/magazin/muzika/223975/poslusajte-novu-pjesmu-olivera-dragojevica.html Pet mjeseci nakon smrti legendarnog Olivera Dragojevića objavljena je njegova nova pjesma čije je stihove pisao Zlatan Stipišić Džiboni, a koja će biti uvrštena na kompilaciju "Do kraja vrimena". ]]>

Dirljiva pjesma je ganula sve Oliverove obožavatelje koji se još nisu pomirili s njegovim odlaskom.

"Džiboni je genije. Najbolja moguća kombinacija su njegovi stihovi i Oliverov glas", rekao je jedan od obožavatelja.

Pjesmu je pisao Gibonni, a aranžman je uradio Elvis Stanić. Kompilacija "Do kraja vrimena" će biti u prodaji od petka.

]]>
Tue, 11 Dec 2018 23:53:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/223975/poslusajte-novu-pjesmu-olivera-dragojevica.html
"Bohemian Rhapsody" zvanično najslušanija pjesma http://www.rtcg.me/magazin/muzika/223978/bohemian-rhapsody-zvanicno-najslusanija-pjesma.html Iako se na samom početku smatralo kako neće postići veliki uspjeh zbog svog šestominutnog trajanja, operskih odlomaka i teksta o Galileju i Skaramušu, singl "Bohemian Rhapsody" i zvanično je postao najslušanija pjesma 20. vijeka. ]]>

Singl "Bohemian Rhapsody", na osnovu kojeg je nazvan i biografski film o Frediju Merkjuriju, nastao je davne 1975. godine, a procjenjuje se da je do ove godine preslušan 1,6 milijardi puta širom svijeta, rekli su iz kompanije Universal Music Group.

Pjesma je prevazišla Nirvanin hit "Smells Like Teen Spirit" i pjesmu sastava Guns 'n' Roses "Sweet Child O'Mine", a sada je i zvanično najslušanija pjesma klasičnog rocka svih vremena, dodali su iz Universala.

 

Film "Bohemian Rhapsody", u kojem je legendarnog Fredija utjelovio Rami Malek, muziku britanskog rok benda Queen predstavio je novoj generaciji. Pet sedmica nakon početka emitovanja, postao je najveći muzički biografski film svih vremena s prihodima od blizu 600 miliona dolara.

Rami Malek je nominovan za Zlatni globus prošle sedmice za svoju glumu u filmu "Bohemian Rhapsody" i očekuje se da će dobiti i nominaciju za Oskara u januaru naredne godine.

Iz Universala su naglasili kako su za dobijanje rezultata u obzir uzeli brojke koje datiraju iz preddigitalne ere, ali i s platformi kao što su Spotify, Apple Music, Deezer i mnogi drugi, prenosi Rojters.

]]>
Tue, 11 Dec 2018 23:45:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/223978/bohemian-rhapsody-zvanicno-najslusanija-pjesma.html
Koncert Nikole Buškovića u KIC-u http://www.rtcg.me/magazin/muzika/223777/koncert-nikole-buskovica-u-kic-u.html Prvi solistički koncert Nikole Buškovića biće održan u srijedu, 12. decembra, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” sa početkom u 20 sati. ]]>

Crnogorski interpretator nastupiće u pratnji Atlas benda, a gosti koncerta biće: Krstinja Todorović, Novak Laketić, Rajo Simonović, Novica Bulatović i Ilija Šanović. Voditelj programa je glumac Dragiša Simović.

Nikola Bušković je rođen 1952. godine u Podgorici. Dobitnik je značajnih nagrada među kojima su “Zlatni glas Timočke krajine” (1999), Najbolji pjevač crnogorskih pjesama na Gran Pri-ju (2005), a učesnik je i brojnih festivala: Festival izvornih pjesama (2017), Festival novokomponovane narodne muzike u Golubovcima (2013), Cetinjski muzički festival (2010), Petrovdanski sabor (2009) u Rijeci.

Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na biletarnici KIC-a svakog radnog dana od 9 do 20 sati.

]]>
Mon, 10 Dec 2018 23:24:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/223777/koncert-nikole-buskovica-u-kic-u.html