Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Putujte sa nama

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

01. 01. 2019. 23:59   >>  04. 01. 2019. 15:50

PREMAŠIO SVE REKORDE

Pariški Luvr najposjećeniji na svijetu

Najposjećeniji muzej na svijetu, pariški Luvr, premašio je 2018. godine prag od deset miliona posjetilaca, što je broj koji do sada nije dostigao nijedan muzej umjetnosti i antikviteta na svijetu, navela je uprava te institucije.

"Prvi put u svojoj istoriji i mislim prvi put u istoriji muzeja 10,2 miliona posjetilaca obišlo je Luvr 2018. godine", rekao je danas za agenciju AFP direktor Luvra Žan Lik Martinez.

On je dodao i da je u velikoj mjeri za ovaj rezultat zaslužan video spot popularninih izvođača Bijonse i Džej Zija za pjesmu Apeshit koji je snimljen u Luvru ispred Mona Lize, Miloske Venere i drugih poznatih umjetničkih djela koje čuva ovaj muzej, a koji je na Jutjubu imao oko 150 miliona pregleda, prenosi Rojters.

Direktor Luvra je rekao i da je dobro da su ovi američki izvođači, koji su kreatori današnjih trendova, zainteresovani za muzej arheologije i drevne umjetnosti.

Novinarima je ovom prilikom iznijet podatak i da su tri četvrtine posjetilaca muzeja stranci, od toga 1,5 miliona njih su Amerikanci, a milion turista iz Kine je postilo Luvr u 2018. godini. I dalje su Francuzi najbrojnija nacionalnost sa 2,5 miliona, odnosno 25 odsto od ukupnog broja.

Dosadašnji rekord Luvra iznosio je 9,7 miliona posjetilaca i postignut je 2012. kada je muzej otvorio dio sa Islamskom umjetnošću i priredio izložbe posvećene Leonardu da Vinčiju i Rafaelu.

Kako prenosi Rojters, sudeći po podacima, protesti "žutih prsluka" u posljednjim nedjeljama prošle godine nijesu negativno uticali na turizam u Francuskoj pa je tako i francuski Centar za nacionalne spomenike izvijestio da je zabilježio rekordan broj posjeta, 10,2 milona što je rast od osam odsto za 100 lokacija sa kojima upravlja.

Trijumfalna kapija, uprkos činjenici da je zbog protesta bila zatvorena dvije nedjelje, tokom prošlog mjeseca bila je najpopularniji francuski spomenik u 2018. godini sa 1,7 milona turista.

U 2017. godini po broju gostiju iza Luvra bili su Nacionalni muzej u Kini sa osam miliona posjetilaca i Metropoliten muzej umjetnosti iz Njujorka sa 7,3 miliona.

Martinez smatra da je rekord ostvaren zbog povratka međunarodnog turizma u Pariz poslije pada broja dolazaka za 30 odsto posljednjih godina zbog terorističkih napada u Francuskoj.

Djelimično se povećanje objašnjava i time što su posljednjih godina prošireni neki prihvatni kapaciteti muzeja.

Otvoreni su novi prostor za odlaganje stvari, nova biletarnica i novi prihvat za grupe što je omogućilo muzeju da primi više ljudi i na bolji način, rekao je Martinez.

Radovi na proširenju koštali su ukupno oko 60 miliona eura, i finansirani su velikim dijelom novcem dobijenim u okviru sporazuma s Luvrom Abu Dabi otvorenim prije godinu dana.

Uvođenje onlajn prodaje ulaznica takođe je smanjilo vrijeme čekanja, privuklo više posjetilaca i ravnomjernije rasporedilo posjete tokom dana.

Luvr računa na dva velika događaja 2019. da privuče više posetilaca - 30. godišnjicu čuvene staklene piramide ispred Luvra i retrospektivu Leonarda da Vinčija povodom 500. godišnjice njegove smrti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније