Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Putujte sa nama

O.Zogović

26. 12. 2021. 09:02   >>  09:05 1

VRANOVO BRDO

"Pogled koji budi pjesnika u vama"

Sa Vranovog brda iznad Perasta pruža se jedinstven pogled na Boku. Kao na dlanu vidi se Kotorski zaliv, pa ne čudi zašto je ova tačka bila toliko strateški važna pa je na njoj sagrađena vojna tvrđava.

Austrougarska tvrđava Sveti Andrija nalazi se na Vranovom brdu (743 mnv) iznad Perasta. U austrougarskim dokumentima vodila se pod nazivom Fort Vranovo brdo.

Iz Perasta do ove tvrđave postoji put koji su napravili Austrougari radi lakšeg prilaska tvrđavi, a on je danas planinarska staza dugačka oko četiri kilometra.

Na informativnoj tabli pred tvržavu, mogu se naći osnovni podaci o njoj. Građena je u periodu od 1882. do 1886. godine, a namjena joj je bila zatvaranje pravca koji vodi od Čeva ka Donjem Orahovcu, Perastu i Risnu, kao i za kontrolu regiona Gornji Orahovac - selo Stepen - Donji Orahovac.

Posadu je činio jedan ofcir i 40 vojnika, a bila je opremljena sa dva topa (M-40 90mm).

Tvrđava je, kao i ostale u Boki, u lošem stanju, ali karakteristična je po tome što su ostala gvozdena vrata, koja se rijetko nalaze na ostalim tvrđavama. Unutar tvrđave je ostala sačuvana i jedna bistijerna, a isrped se nalazi bunar.

Ovo je tvrđava u Boki možda sa najljepšim pogledom, koji, kako piše na informativnoj tabli, budi pjesnika u vama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније