RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Magazin http://www.rtcg.me/magazin/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Magazin http://www.rtcg.me/magazin/rss.html Postavljena nova "šaka" na MSS http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/191514/postavljena-nova-saka-na-mss.html Dvojica američkih astronauta završila su danas svemirsku šetnju tokom koje su postavili novi mehanizam za hvatanje, ili "šaku" na robotsku ruku Međunarodne svemirske stanice (MSS). ]]>                                     

Posao dvojice astronauta američke svemirske agencije NASA, Marka Vandea Heja i Skota Tingla trajao je sedam sati i 24 minuta. Izlazak se završio u 19 sati i 30 minuta po centralnoevrposkom vremenu.

Vande Hej je sličnu svemirsku štenju obavio u oktobru kada je zamijenio prvu od dvije originalne hvataljke na robotskoj ruci proizvedenoj u Kanadi. Druga šaka će biti postavljena na drugom kraju ruke duge 17 metara.

Glomazna mehanička hvataljka duga metar i teška 200 kilograma mora da se zamijeni zato što je prethodna istrošena. Ona je bila u orbiti i hvatala kapsule s teretom i obavljala druge zadatke od 2001. 

To je prva svemirska šetnja za Tingla koji je došao na svemirsku stanicu prošlog mjeseca i treća za Vande Heja. Vande Hej će u ponedjeljak ponovo izaći izvan stanice sa drugim astronautom da završi posao.

U svemirskoj stanici trenutno se nalaze tri američka kosmonauta, dva Rusa i jedan Japanac.

]]>
Tue, 23 Jan 2018 23:47:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/191514/postavljena-nova-saka-na-mss.html
Pileća salata http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/191473/pileca-salata.html 23.01.2018 ]]>

]]>
Tue, 23 Jan 2018 06:00:00 +0100 Ukusi jutra http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/191473/pileca-salata.html
Neobičan let u svemiru http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/191318/neobican-let-u-svemiru.html Ruski kosmonaut Anton Škaplerov konačno je odgovorio na pitanje: Da li u svemiru može da se leti na usisivaču? Za odgovor je najbolje pogledati snimak kosmonauta, koji je postavio na „Tviteru“. ]]> Bivši ruski vazduhoplovni pukovnik i pilot, a sada kosmonaut koji je sada na svojoj trećoj misiji na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

"Ljudi me često pitaju da li letimo na usisivačima dok smo u stanici“, napisao je Škaplerov uz snimak na Tviteru.

Zabavni i „edukativni“ snimak, ruski kosmonaut je pokrio pjesmom R. Kelija "I Believe I Can Fly" (Vjerujem da mogu da letim).

 

]]>
Mon, 22 Jan 2018 23:46:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/191318/neobican-let-u-svemiru.html
Snažan antioksidans i čuvar zdravlja http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/191320/snazan-antioksidans-i-cuvar-zdravlja.html Ekstrakt sjemenki grožđa 20 puta je jači antioksidans od vitamina C, i čak 50 puta moćniji od vitamina E, pokazala su istraživanja. ]]>

Sjemenke grožđa sadrže koncentrisana ljekovita jedinjenja ovog voća, koja ćelijama pružaju bolje zaštitno dejstvo od kombinovanog unosa vitamina E i C.

Ekstrakt sjemenki grožđa širi krvne sudove, jača kapilare, sprječava infarkt srca, smanjuje rizik od proširenja vena i taloženje masti na zidovima krvnih sudova, smanjuje i rizik od oštećenja očnog tkiva, kao i mogućnost nastanka makularne degeneracije i katarakte u starosti.

Ima i laksativno dejstvo, pa se preporučuje kod dužih opstipacija, odnosno zatvora.

Ekstrakt znatno pomaže osobama izloženim stresu i teškim fizičkim naporima pri radu ili bavljenju sportom.

Ovaj eliksir zdravlja preporučuje se i djeci izloženoj fizičkim naporima, ili ako se oporavljaju od bolesti, prenosi B92.

Istraživanja su pokazala da proantocijanadini, sastojci ovog ekstrakta, štite zdrave ćelije od oštećenja koja mogu da prouzrokuju pojedini ljekovi, duvan ili hemoterapija.

Ostali sastojci sjemena grožđa sprječavaju aktivnost enzima koji razaraju kolagen, elastin, hijaluron i druge tkivne strukture. Zapravo, zahvaljujući njima, usporavaju se procesi starenja i razgradnje tkiva.

To potvrđuje i njemačko istraživanje u kojem su učestvovali pacijenti s hroničnom venskom insuficijencijom, odnosno poremećajem venskog krvotoka, bolešću današnjice tipične za razvijena društva koja mnogo sjede i stoje, a malo se kreću.

Poslije šest nedjelja uzimanja ekstrakta kao terapije, ustanovljeno je da je došlo do smanjenja natečenosti nogu i bolova kod oboljelih, kao i njihovog subjektivnog osjećaja "teških nogu".

Iako je vrlo efikasan, ekstrakt se ne preporučuje dijabetičarima, kao ni grožđe, zbog velike koncentracije šećera.

Visoku vrijednost ima i ulje od sjemenki grožđa. Blagotvorno utiče na krvne sudove, zbog čega se smatra ljekovitim.

Smanjuje mogućnost sljepljivanja krvnih pločica, sprječava nastanak povišenog krvnog pritiska, povećava nivo "dobrog", i smanjuje nivo "lošeg" holesterola u krvi.

Sadrži zavidne količine vitamina E i omega-6 masnih kisjelina.

Pošto ima savršen ukus i miris, nutricionisti ga preporučuju za razne salate, prelive i kuvana jela.

Osim u kulinarstvu, ulje od sjemenki grožđa preporučuje se i za masažu. Dokazano je da usporava starenje kože, posjeduje regenerativna svojstva, a ublažava i pojavu strija.

]]>
Mon, 22 Jan 2018 09:07:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/191320/snazan-antioksidans-i-cuvar-zdravlja.html
Prodavnica? http://www.rtcg.me/magazin/djeciji-kutak/191348/prodavnica.html 22.01.2018 ]]>

]]>
Dječiji kutak http://www.rtcg.me/magazin/djeciji-kutak/191348/prodavnica.html
Energetske bombice http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/191349/energetske-bombice.html 22.01.2018 ]]>

]]>
Ukusi jutra http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/191349/energetske-bombice.html
Rekordno bogatstvo Njemaca http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/191231/rekordno-bogatstvo-njemaca.html Bogatstvo građana Njemačke povećalo se u trećem kvartalu prošle godine 1,2 odsto i sada iznosi 5,78 biliona eura, pokazuju podaci Njemačke savezne banke. ]]>


Očekuje se da će podaci za kraj prošle godine pokazati da je njihova imovina prešla sumu od šest biliona. U tu sumu je uključena vrijednost gotovine, dionica i životnih osiguranja, ali ne i nekretnine, prenosi SEEbiz.

Građani Njemačke bi mogli biti još bogatiji da više ulažu u dionice.

Međutim, Njemci još najviše vjeruju sigurnim i brzo dostupnim oblicima štednje poput štedne knjižice ili tekućeg računa koji, međutim, trenutno zbog rekordno niskih kamata, ne donose nikakav profit. Ulaganje u dionice, pa čak i one s niskim nivoom rizika se i dalje izbjegava.

"Njemci su još jako udaljeni od oblika štednje koji donose dugoročnu dobit", zaključak je jedne nedavne studije koncerna Allianz.

Zbog laganog porasta inflacije, klasični štediše čak i gube novac, Allianz tvrdi da su na ovaj način njemački štediše prošle godine izgubili između 35 i 38 milijardi eura. 

S druge strane, niske kamate i dalje obimno koriste građani koji žele uložiti u nekretnine. Pomama za stambenim kreditima je I dalje velika.

]]>
Sun, 21 Jan 2018 10:29:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/191231/rekordno-bogatstvo-njemaca.html
Baba i đed? http://www.rtcg.me/magazin/djeciji-kutak/191241/baba-i-djed.html 21.01.2018 ]]>

]]>
Dječiji kutak http://www.rtcg.me/magazin/djeciji-kutak/191241/baba-i-djed.html
Krem čorba od šargarepe i tahini paste http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/191243/krem-corba-od-sargarepe-i-tahini-paste.html 21.01.2018 ]]>

]]>
Ukusi jutra http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/191243/krem-corba-od-sargarepe-i-tahini-paste.html
Pretresli kuću, pronašli krokodila http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/191160/pretresli-kucu-pronasli-krokodila.html Ruski policajci imali su neočekivan susret sa krokodilom tokom pretresa jedne kuće u Sankt Peterburgu. ]]>

Portal Fontanka prenio je danas da se incident dogodio u četvrtak, tokom pretresa zbog neprijavljenog oružja. Krokodil je bio u svom bazenu u podrumu.

Vlasnik kuće je rekao da je životinju dobio prije mnogo godina. Tužilac će utvrdili da li će zbog držanja krokodila odgovarati pred sudom.

]]>
Sat, 20 Jan 2018 18:07:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/191160/pretresli-kucu-pronasli-krokodila.html
U istom danu uživali u kupanju i grudvanju http://www.rtcg.me/magazin/putovanja/191163/u-istom-danu-uzivali-u-kupanju-i-grudvanju.html Domaći i strani turisti u Kemeru, koji pripada turskoj provinciji Antalija, u istom danu uživaju u moru, ali i u snijegu na planini Tahtali. ]]>  

U Kemeru je dnevna temperatura vazduha iznosila deset, a temperatura mora 18 stepeni. Ovakva temperatura bila je sasvim dovoljna da lokalno stanovništvo i turisti i u januaru uživaju u kupanju u moru na Kleopatrinoj plaži. 

Osim toga, bilo je i onih koji su odlučili da posjete planinu Tahtali visoku 2.365 metara, a na vrh su mogli doći žičarom za svega 12 minuta.

Direktor žičare Olimpos, Fatih Kojundžu izjavio je za Anadoliju da turisti, pored kupanja u moru, imaju priliku i da uživaju u grudvanju na planini Tahtali. 

Na planini je, prema njegovim riječima, zabilježeno pet stepeni Celzijusa. 

"Tokom zime uglavnom smo domaćini turistima iz Južne Koreje, Evrope, arapskih zemalja i domaćim turistima. Ovdje dolaze, jer nema mnogo snježnih padavina", pojasnio je Kojundžu. 

]]>
Sat, 20 Jan 2018 12:02:00 +0100 Putovanja http://www.rtcg.me/magazin/putovanja/191163/u-istom-danu-uzivali-u-kupanju-i-grudvanju.html
Džem od slanine i viskija http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/191159/dzem-od-slanine-i-viskija.html 20.01.2018 ]]>

]]>
Sat, 20 Jan 2018 07:00:00 +0100 Ukusi jutra http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/191159/dzem-od-slanine-i-viskija.html
Majčinska hrabrost http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/191029/majcinska-hrabrost.html Pogledajte, kako se jedna medvjedica bori za život svojih mladunaca. Ona odgaja medvjediće već skoro godinu, i za to vrijeme je izgubila oko 40 odsto tjelesne mase. ]]> Medvjedica takođe lovi plijen za svoje mališane, jer oni još nijesu sposobni za to.

Ova predivna majka igrala se sa svojim mladuncima, kada im se približio odrasli mužjak kojem su njena djeca trebalo da postanu sljedeći obrok. Mama medvjedica je hrabro zaštitila svoju porodicu. 

]]>
Fri, 19 Jan 2018 20:07:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/191029/majcinska-hrabrost.html
Tokom 2018. digitalne registarske tablice http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/191035/tokom-2018-digitalne-registarske-tablice.html Kompanija Reviver Auto predstavila je javnosti prvu u svijetu digitalnu registarsku tablicu, čime je zakomplikovala jedan od posljednjih jednostavnih dijelova automobila. Registarske tablice će stići na kalifornijske puteve, a zatim se očekuju i u ostatku SAD-a. ]]>

Rplate Pro programabilni monohromatski ekran je zaštićen od spoljašnjih uticaja. Zahvaljujući mogućnosti povezivanja, moguće je mijenjati natpis i, po potrebi, dodavati informacije.

Postavljanje tablica je prilično jednostavno.

Dobra stvar povezivosti je da je predviđena obnova registracije "onlajn", bez potrebe za ikakvom "papirologijom" i naljepnicama.

Na digitalnoj tablici biće ispisivano vrijeme do kada je plaćen parking.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 15:46:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/191035/tokom-2018-digitalne-registarske-tablice.html
Zašto je opasno kloniranje čovjeka? http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/191084/zasto-je-opasno-kloniranje-covjeka.html Prije 20 godina potpisan je Protokol o zabrani kloniranja ljudi, koji je postao dodatak Evropske konvencije o ljudskim pravima. Odluka je donesena zbog rođenja ovce Doli - prve životinje, stvorene na osnovu genetskog materijala odrasle jedinke. Uspjeh eksperimenta je izazvao strahove da će aktivna intervencija u evolucione procese dovesti do degeneracije čovječanstva. Opasnost od kloniranja ljudi i napretka koji su postigli naučnici posljednjih 20 godina - u materijalu RT ]]>  

Do danas postoje dvije vrste kloniranja: reproduktivno i terapeutsko. Reproduktivno znači stvaranje ličnosti koja je genetski identična drugoj (živoj ili mrtvoj) osobi. Tokom takve operacije, jezgro ljudske somatske ćelije prenosi se u žensku polnu ćeliju, koja je oslobođena vlastitog jezgra.

Tokom terapijskog kloniranja, embrion nastaje iz odrasle ćelije. Istovremeno, razvoj embriona traje dvije sedmice. Sam embrion se koristi kao proizvod za dobijanje matičnih ćelija. Takve ćelije mogu izliječiti osobu od raznih bolesti.

Prvi put su naučnici uspješno primijenili reproduktivni pristup i stvorili životinju na osnovu genetskog materijala odrasle osobe 1996. godine. Stručnjaci su, iz ćelije odrasle ovce, uzeli jezgro s genetskim materijalom i presadili jajnu ćeliju iz koje je odstranjeno jedro, a koju su zatim postavili u surogat majku.Tako je rođen prvi genetički klon - ovca Doli.

Od tada su naučnici uspješno klonirali mnoge različite sisare - psa, mačku, kozu, svinju, kravu, miša. Čak su razmišljali i o mogućnosti uskrsavanja izumrlih životinjskih vrsta. Tako, jakutski genetičari planiraju da obnove populaciju mamuta - prve životinje koja je pala od ruke čovjeka. Prema riječima Konstantina Severinova, doktora bioloških nauka, profesora Instituta za nauku i tehnologiju Skolkovskoga instituta, moguće je kloniranje izumrlih vrsta, ali pod uslovom da je njihova DNK sačuvana. Prema ideji jakutskih naučnika, DNK se, iz ćelija mamuta, može prenijeti u jajnu ćeliju indijskog slona, koji će imati čast da rodi mamuta. Istraživači su u početnoj fazi razvoja tog projekta.

Etička pitanja kloniranja

Pošto su kloniranje proveli na životinjama, naučnici su se pitali kakvu to korist može donijeti ljudima. Ako su očigledni pozitivni rezultati terapijskog kloniranja, koji omogućuju dobijanje matičnih ćelija koje mogu izliječiti mnoge ozbiljne bolesti, ostaje nejasno kakve su posljedice reproduktivnog kloniranja kada se pojave kopije ljudi.

"Što se tiče kloniranja čovjeka, nema nikakvih problema, tehnologija je potpuno savladana. No, postoji li, zaista, potreba da se ljudi kloniraju? Mislim da bi ona mogla biti potrebna kada supružnici, iz medicinskih razloga, ne mogu dobiti genetskog nasljednika", izjavio je u intervjuu RT, doktor bioloških nauka načelnik laboratorije epigenetike Instituta za opštu genetiku Naučnog instituta Vavilov, Sergej Kiseljev.

Načelnica Odjeljenja za filozofiju obrazovanja Filozofskog fakulteta Moskva, Elena Brizgalina, ispituje, u okviru društvenog instituta posebnog tipa, posljedice primjene novih tehnologija u skladu s razvojem biomedicine

„Rezultat mogućnosti da čovjek bude kloniran, sa stanovišta bioetike, je nepoznat. - kazala je Brizgalina.

“Stvar je u tome što, kad je riječ o reproduktivnom kloniranju, podrazumijeva se, ne samo dobijanje tačne genetske kopije konkretnog čovjeka, nego i formiranje nekih potrebnih svojstava ličnosti koje, bezuslovno, ne zavise samo od genetike, nego i od uticaja socijalne sredine, koja je neponovljiva.”

U ovom slučaju, ne radi se samo o etičkim rizicima koji nastaju pri korišćenju tehnologije kloniranja, već i o povećanom riziku od mutacija. Brizgalina smatra da je nemoguće kloniranje čovjeka sa svim genetskim, ali i društveno generisanim osobinama.

"Bioetika ima negativan odnos prema reproduktivnom kloniranju, jer je u suprotnosti s ključnim načelima kao što je autonomija pojedinca. Taj princip naučnik može narušiti, ne samo kloniranjem, već i manipulacijom ljudskom DNK, smatra naučnica. "Osim toga, može nastati sukob između interesa sadašnjih ljudi i budućih generacija čovječanstva".

Naglasila je da do sada nije jasan društveni status mogućih ljudskih klonova.

"Pitanje statusa novih klonova, naročito prema roditeljstvu, srodstvu, njihovom odnosu s `originalnom ličnošću`, nije riješeno. Takođe nijesu riješena pravna pitanja, kao i pitanja vlasništva. Takve situacije znatno ograničavaju primjenu naprednih tehnologija u sferi društvene prakse ", dodala je Brizgalina.

Što se tiče terapijskog kloniranja, prema Kiseljevu, nema nikakvih tehničkih ograničenja i ono može biti potrebno." Ali, danas se pojavila jednostavnija i jeftinija tehnologija reprogramiranja, koja ima isti rezultat. Od svakog živog čovjeka može se uzeti bilo koja ćelija, recimo, kože, i reprogramirati se do njene osnove kad je moguće primijeniti tehnologiju kloniranja", objasnio je naučnik.

Igranje Boga

Velike se religije protive ljudskom kloniranju. Po njihovom mišljenju, stvarajući život, naučnici pokušavaju promijeniti mehanizme koje je stvorio Svevišnji. Naučnici pokušavaju prepraviti mehanizme koje je, s gledišta religije, stvorio Bog.

Protiv eksperimenta s ljudskim kloniranjem govorio je čelnik Katoličke crkve, papa Ivan Pavle II: "Hristov put - je put poštovanja čovjeka i sva istraživanja treba da budu usmjerena na spoznaju njega, i njegove istine, i svako bi istraživanje trebalo da ima put njegove spoznaje, a ne da se manipuliše projektom koji bi da se podmetne i arogantno smatra boljim od projekta samog Stvoritelja. Za hrišćanina, tajna je bića tako duboka da je neiscrpna za ljudsku spoznaju. "

Bivši je patrijarh Moskve i sve Rusije Aleksij II rekao: "Kloniranje ljudi je nemoralan, ludi čin koji dovodi do uništenja ljudske ličnosti i izaziva Stvoritelja".

Sadašnji se patrijarh Moskve i cijele Rusije, Ćiril, takođe, suprotstavljao upotrebi tehnologije kloniranja, što, kako je rekao, znači "napadanje Božjeg plana za čovjeka".

Međutim, odobrio je upotrebu metoda genetskog inženjeringa, koji podrazumijeva liječenje bolesti, a ne novu kreaciju.

Dalaj Lama ima sličan pogled na genetsku rekonstrukciju čovjeka. "Što se tiče kloniranja, kao naučni eksperiment, ima smisla, ako pogoduje određenoj osobi, ali ako ga često primjenjujete, to nije dobro", rekao je duhovni vođa tibetanskih budista.

  

Preveo i prilagodio

Slavko Đurđić

]]>
Fri, 19 Jan 2018 14:35:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/191084/zasto-je-opasno-kloniranje-covjeka.html
Manje novorođene djece u Kini http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/191056/manje-novorodjene-djece-u-kini-.html Broj novorođene djece u Kini pao je u 2017. godini, iako je ukinuta politika jednog djeteta, pokazuju danas objavljeni statistički podaci. ]]>


Ukupno je rođeno 17,23 miliona beba prošle godine u odnosu na 17,86 miliona 2016. godine, rekao je Ning Džiće, direktor Nacionalnog biroa za statistiku.

Kina ima oko 1,38 milijardi stanovnika. 

Zemlja je zvanično odustala od politike jednog djeteta krajem 2015. godine, kada je dozvoljeno svim bračnim parovima da imaju drugo dijete.

Vlasti su ublažile tu politiku uvedenu 1979. godine, jer se zemlja suočava s brzim starenjem stanovništva i perspektivom da neće imati dovoljno mladih da podrže stare građane i da rade.

Iako je broj novorođene djece u padu 2017. godine, taj broj je i dalje na "relativno visokom nivou", saopštila je Nacionalna komisija za zdravlje i planiranje porodice.

Komisija objašnjava prošlogodišnji pad broja novorođene djece time što ima manje žena u godinama za rađanje i zbog tendencije da se ljudi vjenčavaju i imaju djecu kasnije.

"Socioekonomski faktori su imali jasniji uticaj na želju za djecom", navela je komisija.

Većina novorođenih kineskih beba su drugo dijete u porodici i predstavljaju 51 odsto novorođenih 2017. godine, što je rast od pet odsto na godišnjem nivou, navela je komisija.

Oko 53 odsto parova koji već imaju jedno dijete ipak ne želi da ima drugo, pokazuje anketa Saveza žena u Kini u kojoj je ispitano 10.000 porodica.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 11:17:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/191056/manje-novorodjene-djece-u-kini-.html
Mutirani virus daje nadu u bolju vakcinu http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/191033/mutirani-virus-daje-nadu-u-bolju-vakcinu-.html Naučnici su u laboratoriji stvorili virus gripa koji bi, na osnovu eksperimenata, mogao da dovede do pravljenja mnogo efikasnije vakcine protiv te bolesti, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Sajens. ]]>

Taj virus je izazivao veoma jake odgovore imunog sistema životinja što je suprotno drugim vrstama virusa gripa koji su dostupni.

Da bi stvorili mutirani patogen, naučnici su mapirali genom više virusa gripa i identifikovali gene koji im omogućavaju da izbjegnu prvu liniju odbrane organizma protiv napada.

Izazvavši mutaciju tih gena u jednom virusu, oni su napravili vrstu koja može da se razmnožava u laboratoriji, ali koja je manje zarazna, što je poželjno za pravljenje efikasne vakcine.

Inficirani miševi i lasice su imali veoma jake imune reakcije. Kapacitet virusa gripa da zaobilazi imuni sistem znači da se svake godine mora proizvoditi nova vakcina da bi se odgovorilo svim sezonskim varijacijama.

Zato efikasnost vakcina varira između 30 i 60 odsto i njihovo poboljšanje se smatra jednim od prioriteta javnog zdravlja suočenom s rizikom pandemije.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, gripom se godišnje zarazi pet miliona ljudi. a umre oko 650.000.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 09:00:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/191033/mutirani-virus-daje-nadu-u-bolju-vakcinu-.html
Putin na -6° zaronio u ledeno jezero http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/191031/putin-na--6-zaronio-u-ledeno-jezero.html Predsjednik Rusije Vladimir Putin (65) skinuo se u svoje kupaće gaće i potom zaronio u ledenu vodu jezera Seliger, što je ritualno pravoslavno bogojavljansko plivanje za časni krst. ]]>

Ruska državna televizija prikazala je Putina kako ulazi u ledenu vodu jezera Seliger, na oko 400 kilometara sjeverno od Moskve, javila je agencija Rojters. 

Temperatura vazduha bila je oko šest stepeni Celzijusovih ispod nule, prenosi B92.

Svake godine, pravoslavni hrišćani tradicionalno plivaju u rijekama ili jezerima za časni krst u znak sjećanja na krštenje Isusa Hrista u rijeci Jordan, navela je britanska agencija.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 08:45:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/191031/putin-na--6-zaronio-u-ledeno-jezero.html
Hrskava pečena slanina http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/191100/hrskava-pecena-slanina.html 19.01.2018 ]]>

]]>
Ukusi jutra http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/191100/hrskava-pecena-slanina.html
Otkrivena najveća podvodna pećina http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/190942/otkrivena-najveca-podvodna-pecina.html Arheolozi i ronioci na poluostrvu Jukatan saopštili su danas da su pronašli prolaz koji povezuje dvije podvodne pećine čineći in, kako su naveli, najvećom povezanom podvodnom pećinom u svijetu. ]]>

Ronioci su kazali da je pronađena povezana pećina dužine oko 347 kilometara.

Mamutska pećina u američkoj saveznoj državi Kentaki i dalje je najveća pećina bilo koje vrste u svijetu, sa više od 650 kilometara istraženih prolaza, navodi agencija AP.

Pećine Sak Aktun i Dos ohos koje se nalaze u blizini meksičkog priobalnog grada Tulum i ranije su bile poznate, a nakon otkrivenog podvodnog prolaza ta povezana pećina nazvana je "Sak Aktun sistem" pošto je preuzet naziv dužeg dijela.

Otkriću je prethodilo višegodišnje istraživanje, navela je agencija AP, dodajući da su mnoge pećine u oblasti Jukatana ranije bile iznad nivoa mora.

Unutar pojedinih pećinskih sistema pronađeni su dokazi o ranijoj naseljenosti ljudi, ali i izumrlim životinjama.

U pećinama su takođe pronadjeni ostaci majanske kulture.

]]>
Thu, 18 Jan 2018 19:30:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/190942/otkrivena-najveca-podvodna-pecina.html