RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Magazin http://www.rtcg.me/magazin/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Magazin http://www.rtcg.me/magazin/rss.html U prašumi pronađeno neobično stvorenje http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/221388/u-prasumi-pronadjeno-neobicno-stvorenje.html Malo stvorenje iz amazonske šume je dokaz koliko priroda može da bude fascinantna i začuđujuća. ]]>

Poznato po nazivu "Metagryne bicolumnata", čudno stvorenje koje podsjeća na hibrid psa i pauka snimio je Andreas Kej 2017. godine, piše američki Njuzvik.

Međutim, ono je prvi put naučno opisano 1959. godine od strane njemačkog zoologa Karla Fridriha Rovera.

Zumirane fotografije prikazuju životinju koja izgleda opasno ovako uvećano, međutim ona je toliko mala da može da stane na nokat vašeg palca.

Stvorenje bizarnog izgleda, posjeduje veliku glavu koja podseća na glavu crnog psa, sa velikim ušima. Ipak, riječ je o odbrambenom mehanizmu, te svojim izgledom može da prevari predatore da je veći nego što jeste.

Osim toga, stvorenje takođe posjeduje dvije ispupčene male žute mrlje, koje su pogodno postavljene kako bi izgledale kao oči na licu. Međutim, prave oči se nalaze mnogo niže na tijelu.

Iako bizarno stvorenje ima osam nogu, baš kao pauk, ono zapravo pripada redovima životinja poznatih kao kosci – zglavkari koje podsjećaju na paukove, a prepoznatljivi su po veoma dugim i tankim nogama - u prirodi ima više od 6.650 poznatih vrsta širom svijeta.

Oni nemaju žlijezde, pa samim tim nemaju otrov. Neki imaju defanzivni sekret koji bi mogao da bude otrovan za male životinje.

Ova vrsta kosca postoji oko 400 miliona godina i živjela je čak i prije dinosaurusa.

]]>
Sun, 18 Nov 2018 10:28:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/221388/u-prasumi-pronadjeno-neobicno-stvorenje.html
Auto piloti pomoć, nikako zamjena za vozača http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/221245/auto-piloti-pomoc-nikako-zamjena-za-vozaca.html Testiranje Sjevernoameričkog udruženja auto-klubova (AAA) pokazuje da elektronski sistemi za pomoć vozaču pri upravljanje automobilom na putu, ne zadržavaju uvijek vozila u saobraćajnoj traci i ne registruju uvijek na vrijeme prepreke kako bi izbjegli sudar. ]]>

Zato AAA upozorava vozače da i ne pomišljaju da zbog tih sistema njihova vozila mogu upravljati sama sobom, automatski, te i kada su ti uređaji uključeni, moraju stalno biti spremni da preuzmu upravljanje.

Iz AAA takođe, kažu da to što proizvođači automobila upotrebljavaju riječ "pilot" u nazivu tih sistema, može navesti vozače da povjeruju da njihova vozila mogu upravljati sama sobom.

"Ti sistemi su napravljeni kao pomoć pri vožnji, oni nisu autonomni, uprkos svoj propagandi", rekao je Greg Branon, direktor AAA za praćenje projektovanja automobila.

"Očigledno je da riječ 'pilot' u nazivu može podrazumijevati vožnju bez pomoći vozača, ali to nije tačno na sadašnjem nivou razvoja tih sistema".

Ove nedjelje objavljeni rezultati testova AAA, odnose se i na nekoliko široko prenijetih vijesti o udesima vozila "Tesla" sa sistemom koji ta kompanija naziva "Autopilot".

I američki Državni odbor za bezbjednost u saobraćaju (NTSB) istražuje neke od tih udesa, uključujući pogibiju u martu, kada je Tesla "Model X" udario u ogradu auto-puta kod mjesta Mauntin vju, u Kaliforniji.

Testovi AAA su drugi koji pokazuju da ti sistemi ne mogu da riješe svaku situaciju u saobraćaju, uključujući i neke koje su relativno česte. U avgustu je Institut osiguravajućih kompanija za bezbjednost na putu objavio rezultate testova koji su pokazali slične probleme tih sistema, kao i studija AAA.

Udruženje auto-klubova AAA je testiralo sisteme četiri vozila koja su imala podesivi uređaj za održavanje brzine - "tempomat", zatim sistem za pomoć vozilu da prati saobraćajnu traku, krećući se između isprekidanih linija, i sistem za automatsko kočenje u slučaju nužde. Testirana su dva modela za 2018. godinu - Mercedes "S klase" i Nisan "Rog", Tesla "Model S" iz 2017. i Volvo "XC40" za 2019. godinu.

Tesla svoj sistem naziva "Autopilot", Volvo svoj "Pilot Asist" ("pomoć"), dok je Nisan svoj nazvao "ProPilot Assist" ("profesionalna pilot pomoć").

Proizvođači u načelu kažu da vozačima govore da njihovi automobili nisu u potpunosti u stanju da sami upravljaju sobom, i da uvijek treba da paze i budu spremni da intervenišu.

AAA kaže da su testirana vozila skretala iz saobraćajnih traka i išla preko iscrtanih linija na kolovozu, da su imala problema i sa umjerenim saobraćajem, kao i s krivinama i prometnim raskrsnicama. Tri od četiri testirana sistema nijesu uspjela da izbjegnu sudar, kada je vozilo ispred njih promijenilo traku i kada je simulirano da se zaustavilo vozilo ispred.

Pošto ti sistemi to nisu uspjeli sami, morali su vozači da urade nešto za izbjegavanje udesa, rekao je Branon.

Samo je sistem Tesle u potpunosti zakočio vozilo u svih pet testova kočenja, dok je vozilima drugih proizvođača bila potrebna pomoć vozača za blagovremeno zaustavljanje, navodi se u izvještaju AAA.

U priručnicima za vlasnike vozila piše da je "ograničenje" tih sistema to što kada se ide za nekim vozilom i ono promijeni traku, sistem ne registruje da se ispred, na putu, nalazi drugo, zaustavljeno vozilo, rekao je Branon.

On je rekao da su istraživači očekivali da će sistem registrovati to zaustavljeno vozilo i reagovati na vrijeme.

Proizvođači u načelu govore da su njihovi sistemi projektovani tako da pomognu vozaču i da kupcima jasno govore da vozila koja te sisteme imaju, ipak ne mogu da upravljaju sama sobom.

Nisan je naveo da to što naziv njegovog sistema sadrži riječ "pomoć", pokazuje da je projektovan da pomogne vozaču.

Mercedes-Benz je uvijek naglašavao da je ta tehnologija projektovana da pomogne vozaču, a ne da ohrabruje kupce da ignorišu svoju odgovornost kao vozači, napisao je taj proizvođač u saopštenju.

Tesla kaže da podsjeća vozače da uvijek drže ruke na volanu.

"Tesla je oduvijek jasno govorio da 'Autopilot' ne čini automobil imunim na nesreće", navela je ta kompanija u jednom ranijem saopštenju.

Volvo, međutim, nije do četvrtka odgovorio na pitanje o nazivu svog sistema "Pilot Asist".

Branon je rekao da ti sistemi, uprkos nedostacima, imaju "veliki potencijal" da spasavaju živote i predupređuju udese.

"Sve na šta dobar vozač može da se osloni, poboljšaće bezbjednost i sistema, i vozača", rekao je on.

]]>
Sun, 18 Nov 2018 08:07:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/221245/auto-piloti-pomoc-nikako-zamjena-za-vozaca.html
Na pres konferenciju s dvije različite cipele http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221369/na-pres-konferenciju-s-dvije-razlicite-cipele.html Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker ponovo je postao tema na društvenim mrežama i to opet zbog nečega što nije u opisu njegove funkcije. ]]>

Naime, na prošlonedjeljnoj konferenciji za novinare s predsjednikom Južne Afrike Sirilom Ramafosom, Junker je na nogama imao dvije različite cipele.

Kada je jedna od asistentkinja pokušala da ga upozori na to, on je nesigurnim korakom napustio konferenciju. Iako se špekuliralo da je Junker opet popio "čašicu više", takva potvrda se nije mogla čuti u njegovom okruženju.

Podsjetimo ljetos na NATO samitu u Briselu Junker se u vidno alkoholisanom stanju teturao pored svjetskih zvaničnika koji su mu pomogli da održi ravnotežu pri penjanju i silasku s bine.

]]>
Sat, 17 Nov 2018 22:10:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221369/na-pres-konferenciju-s-dvije-razlicite-cipele.html
Za zdrav život 2,5 sati vježbanja nedjeljno http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/221120/za-zdrav-zivot-25-sati-vjezbanja-nedjeljno.html Zbog načina života koji podrazumijeva sve više sjedjenja i nezdrave ishrane, gojaznost je postala globalni problem, ali su stručnjaci utvrdili koliko je minimalno potrebno fizičke aktivnosti da bismo ostali zdravi. ]]>

Kanadska Agencija za zdravlje i Društvo za vježbanje tijela iz te zemlje, saglasni su u tome koliko minimalno tjelesne aktivnosti treba odraslima da bi ostali zdravi. To je najmanje 150 minuta sedmično, odnosno 2,5 sati umjerene tjelesne aktivnosti u intervalima od najmanje 10 minuta.

Osim ovih 150 minuta aerobnih aktivnosti, odrasli bi morali da rade i vježbe snage dvaput sedmično.

Ukoliko niste sigurni je li neka vježba umjerenog ili niskog intenziteta, stručnjaci upućuju na jednostavan test.

"Ako možete pričati dok vježbate, riječ je o vježbi umjerenog intenziteta. Ukoliko morate hvatati zrak dok izgovarate riječi, bavite se vježbom visokog intenziteta", objašnjava Šara Vigent, fitnes instruktor.

"Savršenstvo ne postoji. Zapamtite, vježbanje treba da obogati vaš život, a ne ga osiromaši", zaključuje ona.

Šara preporučuje da pronađate aktivnost u kojoj uživate, jer ono što jednoj osobi godi, ne mora biti prijatno i drugoj.

"Ne radite nešto u čemu ne uživate" poručuje ona.

S druge strane, naučnici sa Univerziteta u Tulusu se ne slažu s kanadskim kolegama. Smatraju da je ljestvica postavljena previsoko i da se ovim preporukama ne mogu motivisati ljudi da se počnu baviti sportom, posebno ne oni kojima je to najpotrebnije.

Što se tiče djece, njima je potrebno najmanje sat vremena tjelesne aktivnosti na dan, smatraju kanadski naučnici. Najmanje triput sedmično klinci bi trebali imati aktivnosti visokog intenziteta poput fudbala, trčanja ili nekog drugog sporta, piše RTL.

]]>
Sat, 17 Nov 2018 19:13:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/221120/za-zdrav-zivot-25-sati-vjezbanja-nedjeljno.html
Od januara na putevima i vozila sa auto pilotom http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221198/od-januara-na-putevima-i-vozila-sa-auto-pilotom.html Od 1. januara iduće godine na mnogim autoputevima kroz Austriju biće dozvoljena vožnja automobilima sa "auto-pilotima". ]]>

U okviru akcionog paketa "autonomna mobilnost", biće omogućeno da se sklone ruke sa volana, ako je u vozilu instaliran "asistent za praćenje trake", saopštio je ministar saobraćaja, inovacija i tehnologije Austrije Norbert Hofer.

Vožnja uz korišćenje "auto pilota" biće moguća samo na autoputevima, i samo kada se vozi u koloni, jer kod promjene trake vozač mora ponovo preuzeti upravljanje.

Vozilo, takođe, mora imati ugrađen sistem za deaktivaciju u slučaju potrebe. Isto tako novo pravilo dozvoliće i autonomno parkiranje vozila, bez prisustva vozača u kolima.

I tu postoji začkoljica, a ona je da se vozilo, prilikom parkiranja, mora nalaziti u vidokrugu vozača, a i automobil se ne smije kretati brže od 10 kilometara na čas.

Ministar Hofer namjerava da uloži 65 miliona eura narednih godina u izgradnju takozvanog autonomnog saobraćaja, sa ciljem da Austrija bude među vodećim zemljama u Evropi kod teme "autonomna mobilnost".

Pored toga Austrija planira i da uvede potpuni autonomni željeznički saobraćaj.

Vozovi bi tada mogli bez mašinovođe da se kreću, a prvi test "Open rail lab" pokrenut je u pokrajini Burgenland.

Hofer smatra da će autonomno letjenje brže biti rasprostranjeno nego autonomna vožnja.

Prenio je da je lično već letio dronom, rekavši da to funksioniše, ali da za ostvarenje autonomnog letjenja nedostaje odgovarajući pravni okvir.

]]>
Sat, 17 Nov 2018 09:58:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221198/od-januara-na-putevima-i-vozila-sa-auto-pilotom.html
Supa sa tofu sirom i pečurkama http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/221309/supa-sa-tofu-sirom-i-pecurkama.html 17.11.2018 ]]>

]]>
Sat, 17 Nov 2018 06:00:00 +0100 Ukusi jutra http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/221309/supa-sa-tofu-sirom-i-pecurkama.html
Hoknijeva slika prodata za 90 miliona dolara http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221213/hoknijeva-slika-prodata-za-90-miliona-dolara.html Slika proslavljenog britanskog umjetnika Dejvida Hoknija, prodata je na aukciji u Njujorku za više od 90 miliona dolara, što je rekordna cijena za neko djelo živog slikara. ]]>

Slika muškarca u odijelu, koji stoji iznad bazena u kojem roni drugi muškarac, procijenjena je na 80 miliona dolara.

Nakon što je cijena prešla 70 miliona, za samo desetak minuta dvojica rivala telefonski su se nadmetali za sliku koja je na kraju prodata za 90,3 miliona dolara. Ime kupca nije poznato.

Hokni je ovo djelo naslikao 1972. godine i ovo je jedno od najprepoznatljivijih djela umjetnika iz Jokšira.

Poznata aukcijska kuća "Christie's" opisala je sliku bazena s dvojicom muškaraca, kao "jedno od najvećih remek-djela modernog doba".

Podsjećamo, Hoknijeva skulptura "Narandžasti pas od balona" prodata je 2013. godine za 58 miliona dolara.

]]>
Fri, 16 Nov 2018 23:21:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221213/hoknijeva-slika-prodata-za-90-miliona-dolara.html
Usvojena nova definicija kilograma http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/221260/usvojena-nova-definicija-kilograma.html Predstavnici 60 država usvojili su danas, na zasijedanju Generalne konferencije za tegove i mjere (CGPM) u Versaju, nove definicije za kilogram, amper, kelvin i mol. ]]>

Kako je saopšteno iz Zavoda za metrologiju, redefinisani Međunarodni sistem jedinica (SI) od danas se zasniva na osnovnim prirodnim konstantama.

„Kilogram je redefinisan na osnovu Plankove konstante (h), amper na osnovu elementarnog naelektrisanja (e), kelvin na osnovu Bolcmanove konstante (k) i mol na osnovu Avogadrove konstante (NA)“, kaže se u saopštenju.

Predlog Rezolucije o Reviziji Međunarodnog sistema jedinica (SI) predstavio je direktor Međunarodnog biroa za tegove i mjere Martin Milton koji je istakao, koji je kazao da je SI redefinicija važan trenutak za naučni progres.

„Koristeći osnovne prirodne konstante kao osnovu za važan koncept, kao što je masa, znači da imamo stabilnu osnovu za unaprijeđenje nauke i razvoj tehnologije“, rekao je Milton

Za uvođenje novih definicija glasalo je 60 predstavnika država.

Crna Gora punopravni je član Međunarodnog biroa za tegove i mjere (BIPM) od januara, čime je stekla pravo glasa o svim predloženim rezolucijama na zasijedanju Generalne konferencije za tegove i mjere (CGPM), a na tom skupu predstavljao je pomoćnik direktora Zavoda za metrologiju Goran Vukoslavović.

Kako su naveli iz Zavoda, tačna i precizna mjerenja od danas se više neće oslanjati na upotrebu i upoređivanje sa fizičkim objektima.

„Kilogram je posljednjih 130 godina bio definisan tako da je jednak masi Internacionalnog prototipa kilograma (IPK), odnosno jednak je masi cilindričnog artefakta napravljenog od platine i iridijuma koji se čuva u Međunarodnom birou za tegove i mjere (BIPM)“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su stabilnost i nepromjenjivost kilograma mogli biti potvrđeni samo poređenjem sa identičnim kopijama, što je bio zahtjevan proces koji je dovodio do nepouzdanih podataka.

Nove definicije, kako je saopšteno, obezbjeđuju stabilnost i nepromjenjivost Međunarodnog sistema jedinica (SI) čime će biti omogućen razvoj novih, prije svega, kvantnih tehnologija.

„Smatra se da će nove SI definicije imati veliki uticaj na nova naučna dostignuća, razvoj tehnologije, međunarodne trgovine, kao i veći uticaj na bezbjedno funkcionisanje zdravstvenog sistema i očuvanje životne sredine“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su tri preostale SI jedinice, sekunda, metar i kandela, već definisane na osnovu prirodnih konstanti.

„Nove definicije Međunarodnog sistema jedinica (SI) stupiće na snagu 20. maja, kada se obilježava Svjetski dan metrologije“, dodaje se u saopštenju.

]]>
Fri, 16 Nov 2018 21:42:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/221260/usvojena-nova-definicija-kilograma.html
Hitler grli jevrejsku djevojčicu http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/220944/hitler-grli-jevrejsku-djevojcicu.html Fotografija iz 1933. godine koja prikazuje Adolfa Hitlera kako grli Rosu Bernile Nienau, djevojčicu jevrejskog projekla, naći će se na aukciji u američkoj državi Merilend. ]]>

 

Autor fotografije je Hajnrih Hofman, a procjenjuje se da bi mogla biti prodata za oko 10.000 dolara.

"Dragoj Rosi Bernile Nienau, Minhen, 16. 6. 1933. godine", napisao je Hitler djevojčici, a potpisana verzija ove fotografije nikada nije javno viđena.

"Hitler se često fotografisao s djecom u svrhu nacističke propagande. Šokantno je to što ova fotografija pokazuje da je djevojlica Rosi Bernile Nienau zaista bila draga Hitleru", rekao je aukcionar Bill Panagopulos, prenosi BBC.

Iz ove aukcijske kuće navode da je fotografija snimljena u Berghofu, Hitlerovoj alpskoj kući, gdje se Bernile upoznala s Hitlerom jer su oboje slavili rođendan na isti dan. Pretpostavlja se da je to razlog zbog kojeg je djevojčica bila draga Hitleru.

Nešto kasnije otkriveno je da je Rosa jevrejskog porjekla, no Hitler nije odustajao od druženja s njom te joj je, između ostalog, poslao potpisanu zajedničku fotografiju. Između 1935. i 1938. godine djevojčica je čak 17 puta pisala Hitleru.

]]>
Fri, 16 Nov 2018 18:38:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/220944/hitler-grli-jevrejsku-djevojcicu.html
Testiraju mogućnost upravljanja TV-om pomoću misli http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/221188/testiraju-mogucnost-upravljanja-tv-om-pomocu-misli.html Ideja kontrolisanja predmeta koristeći naš um, izgleda kao scena iz sci-fi filma ili priče, međutim to zapravo nije toliko nedostižno. ]]>

U prošlosti smo vidjeli kako koristeći naš mozak, možemo da kontrolišemo uređaje poput invalidskih kolica, zbog čega korišćenje mozga za kontrolisanje TV-a ne izgleda tako nemoguće. Zapravo, tokom Samsung Developer konferencije, kompanija je otkrila da rade na softveru koji bi potencijalno omogućio korisnicima da kontrolišu svoje televizore koristeći svoj mozak.

Prema Samsungu, rad na takvom projektu počeo je prije tri mjeseca u partnerstvu sa "Center of Neuroprosthetics of the Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne" (EPFL) u Švajcarskoj, s idejom da omoguće onima sa određenim ograničenim sposobnostima da kontrolišu svoje uređaje.

Prema riječima Ričarda Čavarijaga, senior naučnika u EPFL-u koji takođe radi na projektu, u pitanju je tehnologija koja je složenija i inteligentnija, ali ne treba zaboraviti da se ona stvara kako bi se povezivala sa ljudima.

]]>
Fri, 16 Nov 2018 08:53:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/221188/testiraju-mogucnost-upravljanja-tv-om-pomocu-misli.html
Privezak od bisera i dijamanata 32 miliona dolara http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221112/privezak-od-bisera-i-dijamanata-32-miliona-dolara.html Veliki privezak od prirodnih bisera i dijamanata koji je pripadao francuskoj kraljici Mariji Antoaneti, prodat je u srijedu u Ženevi, na aukciji kuće Sotbi, za rekordna 32 miliona dolara. ]]> Ovaj privezak, koji je pripadao dinastiji Burbon-Parma, bio je jedan od najznačajnijih ponuda aukcijske kuće, prenosi AP.

Na prodaju je stavljen nakit koji je nekada pripadao francuskoj kraljici Mariji Antoaneti, a neki komadi nisu viđeni u javnosti u proteklih 200 godina.

Marija Antoaneta, supruga kralja Luja XVI, pogubljena je u Francuskoj revoluciji 1793. godine, a prije nego što je odvedena na giljotinu, uspjela je da tajno svojim rođacima pošalje neke komade svog raskošnog nakita.

]]>
Fri, 16 Nov 2018 08:35:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221112/privezak-od-bisera-i-dijamanata-32-miliona-dolara.html
Izborite se s jutarnjom depresijom http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/221176/izborite-se-s-jutarnjom-depresijom.html Depresija je teška bez obzira na simptome koje imate, a teško ustajanje iz kreveta ujutru, jedan je od njih. ]]>

 

Čak i pored lijekova i razgovora s psihologom ostaju neke stvari s kojima se teško boriti, a stranica Healthline savjetuje kako se izboriti ovim problemom.

Ukoliko se ne možete natjerati da ustanete, probajte prvo sjesti. Iz ležećeg položaja pređite u sjedeći i ostanite tako nekoliko minuta pa zatim ustanite. Iako ne zvuči tako, jednostavne sitnice kao što je taj pokret mogu predstavljati veliki korak za vas.

Kada sjednete ili ležite, počnite razmišljati o hrani i kafi. Do njih možete doći jedino ako ustanete, a to može biti odlična motivacija za pomjeranje. Ukoliko patite od nedostatka apetita, fokusirajte se na činjenicu da ćete biti dosta raspoloženiji ako pojedete bilo šta, čak i kriška hljeba može pomoći.

Upalite alarm na telefonu i ostavite ga daleko od kreveta. Ovo će vas natjerati da ustanete i ugasite ga, a zatim nastavite hodati i spremati se za obaveze koje imate taj dan.

Poredajte obaveze u svom danu i napravite jutarnju rutinu koje ćete se pridržavati svaki dan. Ovo će vas natjerati da brže ustanete i završavate obaveze na vrijeme.

Ukoliko se ne osjećate dovoljno jakim da sve ovo probate sami, obratite se nekome za pomoć. Pokušajte porazgovati sa članom porodice, partnerom ili osobom s kojom dijelite stan. Nađite nekoga ko će s vama popiti kafu ili popričati prije nego ode na posao ujutro.

]]>
Fri, 16 Nov 2018 08:15:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/221176/izborite-se-s-jutarnjom-depresijom.html
Čaj ili kafa - o tome odlučuje i genetika http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221184/caj-ili-kafa---o-tome-odlucuje-i-genetika.html O tome da li se nekome više sviđa čaj ili kafa, odlučuje i genetika, piše u australijskoj studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Nature". ]]>

"Za studiju je korišćen veoma veliki uzorak" da bi se pokazalo da "percepcija gorčine utiče na to da li neko pije čaj ili kafu", rekao je Daniel Liang-Dar Hvang sa Univerziteta u Brisbejnu, koautor studije.

Prema tome, ljudi s najvećom osjetljivošću na gorko vole kafu, ali, paradoksalno oni je ne piju najviše.

To "ukazuje da potrošači kafe razvijaju ukus ili sposobnost otkrivanja kofeina", rekla je profesorka preventivne medicine Merilin Kornelis, koautorka studije.

"Genetika više utiče u percepciju gorčine, nego na percepciju slatkoće", rekao je Liang-Dar Hvang.

Na percepciju ukusa utiče i ponašanje jer, "iako ljudi prirodno ne vole gorčinu, mogu naučiti da cijene gorku hranu", rekao je taj istraživač.

"Pošto su oni koji piju kafu, uglavnom manje osjetljivi na gorčinu od onih koji piju čajeve, više će cijeniti i gorčinu druge hrane, kao što je zeleno povrće", rekao je mladi naučnik.

Studija, zasnovana na genetskim podacima 438.000 Britanaca koji su učestvovali u istraživanju, "ne može se generalizovati na druge zemlje i kulture", kažu njeni autori.

]]>
Fri, 16 Nov 2018 08:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221184/caj-ili-kafa---o-tome-odlucuje-i-genetika.html
Jesen? http://www.rtcg.me/magazin/djeciji-kutak/221210/jesen.html 16.11.2018 ]]>

]]>
Dječiji kutak http://www.rtcg.me/magazin/djeciji-kutak/221210/jesen.html
Špagete sa pestom od slanine http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/221211/spagete-sa-pestom-od-slanine-.html 16.11.2018 ]]>

]]>
Ukusi jutra http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/221211/spagete-sa-pestom-od-slanine-.html
Majkl Džekson prvi sa 400 miliona dolara http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221079/majkl-dzekson-prvi-sa-400-miliona-dolara.html Američki magazin "Forbs" objavio je listu poznatih ličnosti koje su i nakon što su preminule nastavile da zarađuju silne milione, ukupno 628 miliona "zelenih novčanica", a na prvom mjestu ubjedljivo je i dalje pjevač Majkl Džekson. ]]>

Džekson, koji je umro prije devet godina, i 2017. godine je bio na prvom mjestu, a samo ove godine njegova bruto zarada je čak 400 miliona dolara, najviše od prodaje prava.

Na drugom mjestu je nekrunisani kralj roka Elvis Prisli, koji je u 2018. godini zaradio 40 miliona dolara.

Na trećem mjestu je legendarni igrač golfa, Arnold Palmer, koji je zaradio 35 miliona dolara.

Forbs navodi da su poznate ličnosti koje više nijesu među živima ukupno zaradile 628 miliona dolara, što je dvostruko više nego prošle godine kada su zaradili 312 miliona.

Na četvrtom mjestu po ostvarenim bruto prihodima je autor serijala o Snupiju i Čarliju Braunu, Čarls Šulc, koji je zaradio 34 miliona.

Na petom je rege pjevač Bob Marli sa 23 miliona dolara, a kako se navodi, zarada se odnosi na proizvode poput slušalica i pribora za pušenje.

Doktor Sus je na šestom mjestu sa 16 miliona dolara, dok je na sedmom tvorac "Plejboja" Hju Hefner sa zarađenih 15 miliona dolara.

Na osmom mjestu je glumica Merlin Monro sa zarađenih 14 miliona, dok je na devetom muzičar Prins sa 13 miliona dolara.

Na 10. mjestu je bivši član "Bitlsa" Džon Lenon, koji je zaradio 12 miliona dolara i za koga se navodi da i 38 godina nakon smrti prodaje oko dva miliona albuma godišnje.

Među onima koji su se našli na listi su i reper XXXTentacion, koji je sredinom ove godine ubijen na Floridi, bokser Muhamed Ali, kao i manekenka Beti Pejdž.

Kako je "Forbs" naveo, podaci se odnose na primanja od 1. oktobra 2017. do 1. oktobra 2018. godine, a prije nego što se odbiju naknade za agente, rukovodioce, advokate i izvršioce imovine.

 

]]>
Thu, 15 Nov 2018 23:45:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221079/majkl-dzekson-prvi-sa-400-miliona-dolara.html
Nikada nije koristio kompjuter, ne zna šta je USB http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221106/nikada-nije-koristio-kompjuter-ne-zna-sta-je-usb.html Japanski ministar za sajber bezbjednost Jošitaka Sakurada, našao se u žiži javnosti kada je rekao da nikada nije koristio kompjuter i pokazao da nema pojma šta je to USB. ]]>

Sakurada, koji je zadužen i za Tokijske olimpijske igre 2020, odgovarao je na pitanja nezavisnih i opozicionih poslanika, prenio je AP.

"Dao sam instrukcije svom savjetniku, tako da se ne uključujem na kompjuter", rekao je on i dodao da je uvjeren da je njihov rad besprekoran.

Kada je upitan o električnoj mreži i softverima koji imaju za cilj da oštete kompjutere, Sakurada je rekao da USB nije nikada korišćen, čime je pokazao da ne zna šta je to, navela je agencija.

Japanski poslanici su se sa nevjericom smijali na njegove odgovore, koje su prenijeli japanski mediji.

Ministri u Japanu dobijaju parlamentarna pitanja unaprijed.

Premijer Šinzo Abe prošli mjesec je imenovao Sakuradu (68), koji nikada prije nije imao položaj u vladi.

]]>
Thu, 15 Nov 2018 13:18:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221106/nikada-nije-koristio-kompjuter-ne-zna-sta-je-usb.html
Ipak može nešto da se pojede prije vađenja krvi http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/221063/ipak-moze-nesto-da-se-pojede-prije-vadjenja-krvi.html Riblje ulje, vitamin D, novi ljekovi i nove smjernice o holesterolu - vijesti su sa konferencije Američkog udruženja za srce (AHA) i Američkog koledža za kardiologiju o istraživanjima koja ukuzaju šta sprječava srčani udar i druge probleme, a šta ne. ]]>

Kako je objavljeno ove nedjelje, dobra vijest s konferencije, i to za svakoga, jeste to da se, bar u SAD-u, više ne mora gladovati prije analize krvi da bi se provjerio holesterol - u redu je da se većini ljudi dopusti da ipak nešto pojedu prije uzimanja krvi za analizu.

Dodaci hrani u tabletama i kapsulama - "dijetetski suplementi" su uglavnom promašeni, "ne bacajte pare na tu modu" - zaključili su ljekari koji kao osnovu zdravlja preporučuju prirodnu hranu i uravnoteženu ishranu, i tek ako to nije dovoljno, dodavanje vitaminskih ili tableta minerala, ali ne na svoju ruku, već samo po preporuci ljekara, individualno, samo onom pacijentu kome to treba.

Uostalom, objasnili su, "'suplementi' su, kako im naziv ukazuje, 'dopuna', a ne zamjena za vitamine i minerale u hrani koja je najbolja osnova" zdravlja, rekla je Peni Kris-Eterton, doktorka medicinskih nauka i istraživačica, profesorka Državnog koledža Pensilvanije.

Tako, recimo, ljekari su na konferenciji još jednom potvrdili da umjesto vitamina D kao "suplementa", treba dva puta nedjeljno jesti masniju vrsta ribe, ili bar uzimati riblje ulje koje se u istraživanjima među srčanim bolesnicima bolje pokazalo od "suplemenata".

Do tih i drugih zaključaka odobrenih na konferenciji, došli su autori - ljekari od kojih nijedan nije u finansijskoj vezi s proizvođačima ljekova, podvlači agencija AP.

Dvije velike studije predstavljene na konferenciji dale su mješovite rezultate o ribljem ulju ili "omega-3 masnim kisjelinama".

Postoje i različite vrste, uključujući EPA i DHA.

U studiji među 26.000 zdravih ljudi, jedan gram dnevno kombinacije EPA/DHA, što je doza i što su vrste u mnogim dodacima za ishranu - "suplementima", nije pokazala jasnu mogućnost smanjenja rizika od problema sa srcem ili raka.

Ali, druga studija kojom je testirana količina od četiri grama dnevno koncentrisane EPA, otkrila je da su time smanjeni problemi srca osoba s većim rizikom zbog visokih triglicerida - vrste masti u krvi. Prva studija, o uticaju manje količine ribljeg ulja na opštu populaciju, obuhvatila je i uticaj vitamina D, jednog od najpopularnijih "suplemenata", i utvrdila da on nije smanjio rizik od raka ili problema sa srcem.

"Moramo prihvatiti da je taj test bio dobar" i da vitamin D kao "suplement" nema tu vrijednost koja mu se pripisuje, rekla je doktorka Džejn Armitadž sa britanskog Univerziteta u Oksfordu.

"Mi ne vidimo nikakvu korist od njega". "Ne bacajte novac na te dodatke" koji nijesu dobro regulisani i imaju različit kvalitet, rekao je doktor Dipak Bat iz Ženske bolnice u Bostonu.

Sve to se navodi u uputstvima Udruženja za srce i Američkog koledža za kardiologiju, koja su odobrile i druge grupe ljekara.

Na višednevnoj konferenciji povodom bolesti srca koje su vodeći uzrok smrti širom svijeta, donijete su nove smjernice za izračunavanje visine holesterola koji vodi do oštećenja arterija što može izazvati srčani ili moždani udar.

Prije pet godina, kada su smjernice za određivanje liječenja radi smanjivaja holesterola revidirane posljednji put, otišlo se dalje od pukog korišćenja jednog broja, o visini holesterola, da bi se utvrdilo kome treba tretman.

Krenulo se ka formuli koja, radi šire procjene rizika, uzima u obzir starost, visok krvni pritisak i druge faktore.

To je za ljekare bilo zbunjujuće, tako da nove smjernice, utvrđene na prošlonedjeljnoj konferenciji, spajaju oba pristupa, postavljajući ciljeve zasnovane na formuli i uzimajući u obzir individualne, "lične okolnosti" svakog pacijenta, kao što su druga zdravstvena stanja ili porodična istorija rane bolesti srca.

"To nikada neće biti sasvim prosto - jedan broj za visinu holesterola", jer to ne daje jasnu sliku o riziku, rekao je jedan od učesnika skupa, doktor Donald Lojd-Džons sa Univerziteta Nortvestern.

Ako je potrebno liječenje, prvi izbor ljekara ostaje "statin" koji se prodaje kao jeftin generički lijek.

Za ljude s visokim rizikom, kao što su oni koji su već imali srčani udar, smjernice sugerišu dodavanje drugog generičkog lijeka, takođe jeftinog "ezetimiba", ako "statin" dovoljno ne smanji holesterol.

"Samo ako ta dva lijeka ne pomažu dovoljno, treba uzeti u obzir moćne, ali skupe nove ljekove, nazvane "PCSK9 inhibitori".

Na kraju, piše u smjernicama, ako ni poslije svih analiza nije jasno da li je nekom potreban tretman, treba obaviti test kalcijuma u koronarnoj arteriji, što je vrsta rendgenskog pregleda sa dozom zračenja sličnom mamografiji, ali neki od učesnika konferencije smatraju da je taj metod previše skup jer pregled košta 100 do 300 dolara.

Konferencija Američkog udruženja za srce je potvrdila konstataciju da jedan relativno nov lijek, odobren ove godine, ne samo da je pomogao ljudima s dijabetesom da kontrolišu šećer u krvi i da smanje težinu, već je smanjio rizik od potrebe za hospitalizacijom zbog srčane insuficijencije koja u mnogim slučajevima prati dijabetes.

Pošto ljudi s dijabetesom dobijaju bolesti srca, novi ljekovi za dijabetes se moraju testirati u velikim studijama kako bi se pokazalo da nijesu rizični po srce. Jedan takav lijek, generički empagliflozin, iznenadio je ljekare prije nekoliko godina smanjivanjem rizika od srčanog i moždanog udara, ali je drugi, generički kanagliflozin, kasnije imao neželjene efekte.

Nova studija testirala je treći lek, generički dapagliflozin, na više od 17.000 dijabetičara s drugim faktorima rizika od srca i utvrdjen je niži stepen hospitalizacije zbog srčane insuficijencije, objavljeno je ove nedelje u SAD‚ posle konferencije Američkog udruženja za srce i Američkog koledža za kardiologiju.

]]>
Thu, 15 Nov 2018 08:12:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/221063/ipak-moze-nesto-da-se-pojede-prije-vadjenja-krvi.html
Salata sa pohovanim ramstekom http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/221083/salata-sa-pohovanim-ramstekom.html 15.11.2018 ]]>

]]>
Thu, 15 Nov 2018 06:00:00 +0100 Ukusi jutra http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/221083/salata-sa-pohovanim-ramstekom.html
Putnici prinudno tri dana "odmarali" u Sibiru http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221042/putnici-prinudno-tri-dana-odmarali-u-sibiru-.html Putnici jednog francuskog aviona najzad su stigli u Kinu poslije neplaniranog prinudnog trodnevnog boravka u Sibiru. ]]>

Više od 250 putnika "Er Fransa" provelo je tri dana u Irkutsku gdje je avion kojim su u nedjelju krenuli iz Paiza za Šangaj, morao da sleti zbog mirisa dima u pilotskoj kabini.

Čekajući popravku ili zamjenu aviona, 264 putnika i 18 članova posade su proveli dane u hotelima iz kojih nijesu mogli nikuda jer nemaju ruske vize, a i nijesu bili odjeveni za temperaturu od minus 15 stepeni Celzijusa koliko je ovih dana u tom sibirskom gradu.

U utorak je najzad stigao avion koji je poslat umjesto onog kojim su došli do Irkutska, putnici su se ukrcali, ali on avion nije mogao da uzleti zbog problema u hidrauličnom sistemu.

Tako su dočekali srijedu kada je došao još jedan, treći avion da ih napokon preveze do Šangaja.

"Er Frans" je saopštio da "žali zbog ove izuzetne situacije" i da će putnicima biti ponuđena kompenzacija.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 22:48:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221042/putnici-prinudno-tri-dana-odmarali-u-sibiru-.html