RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Magazin http://www.rtcg.me/magazin/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Magazin http://www.rtcg.me/magazin/rss.html YU grupa i Alen Islamović na Ušće festu http://www.rtcg.me/magazin/muzika/209454/yu-grupa-i-alen-islamovic-na-usce-festu.html Na ušću Bistrice u Lim, u mjestu Voljevac, 22.jula biće održan Peti muzički festival "Ušće fest", saopšteno je na danšnjem presu TO Bijelo Polje i menadžera festivala. ]]>

Ni ovog puta neće izostati zvučna imena sa muzičke scene nekadašnje Jugoslavije. Među ovogodišnjim muzičkim zvijezdama koje će svirati na festivalu su proslavljena YU grupa i Alen Islamović sa Live bendom.

Pored njih ljubitelji muzike moći će da uživaju i u zvucima mladog Dilan benda i DJ Perota.

"Ove godine sa nama će biti YU grupa koja traje preko četiri decenije te Alen Islamović predstavnik roka koji je istoriju gradio kroz nastupe u više različitih bendova", istakao je menadžer festivala Vlado Čampar.

Predstojeći festival je dio turističke prezentacije Bijelog Polja, jer se mjesto njegovog održavanja nalazi nedaleko od Đalovića klisure i istoimene pećine te manastira Podvrh.

"To će biti prilika da se gosti upozanju i sa ostalim turističkim potenicajlima ove sredine", kazala je direktorica TO Bijelo Polje Violeta Obradović.

Odlazak do Ušća biće besplatan za sve koji se budu odlučili da koriste gradski prevoz, najavili su organizatori.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

]]>
Thu, 19 Jul 2018 20:51:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/209454/yu-grupa-i-alen-islamovic-na-usce-festu.html
Ispod površine Zemlje milijarde tona dijamanata http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209390/ispod-povrsine-zemlje-milijarde-tona-dijamanata.html Ispod površine Zemlje se nalazi ogromno blago od nekoliko milijardi tona dijamanta, saopštili su naučnici prestižnog Insituta za tehnologiju (MIT) u američkoj saveznoj državi Masačusets. ]]>

Međutim, istraživači su upozorili da za sada ne postoji žurba da se do njih dođe, jer se nalaze između 145 i 240 kilometara ispod površine planete, daleko dublje od dosadašnjih bušotina i mogućnosti tehnologije.

"Ne možemo da dođemo do njih, a ima mnogo više dijamanta nego što smo ranije mislili", rekao je naučnik Ulrih Fol i dodao da dijamant nije samo egzotični mineral već nešto relativno zajedničko za cijelu Zemlju.

Koristeći seizmologiju, da bi analizirali kako zvučni talasi prolaze kroz Zemlju, naučnici su otkrili stijene koje prekrivaju Zemljinu koru stvarajući omotač oko nje.

Poslije dodatnih istraživanja otkriveno je da su stijene od dijamanta i da Zemlja ima ispod svoje površine daleko više dragulja nego što se prvobitno smatralo.

Naučnici su dodali da se ti dijamanti neće u skorije vrijeme naći u skupim juvelirnicama, jer bi bile potrebne izuzetno jake erupcije vulkana da bi došli bliže površini Zemlje, a takve erupcije se veoma rijetko dešavaju.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 08:55:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209390/ispod-povrsine-zemlje-milijarde-tona-dijamanata.html
Amazon za 36 sati zaradio dvije milijarde dolara http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209404/amazon-za-36-sati-zaradio-dvije-milijarde-dolara.html Američka platforma za onlajn trgovinu Amazon je tokom promocijskog dana "Prime Day" zaradila između milijardu i po i dvije milijarde dolara, budući da su kupci širom svijeta kupili više od 100 miliona proizvoda. ]]>  

To je prouzrokovalo da akcije kompanije skoče za oko 0,5 odsto u ranom trgovanju na Volstritu, na rekordan nivo od 1.858,88 dolara, prenosi Rojters.

Najviše je prodato Amazonovih uređaja za gledanje televizije "Fire TV Stick" s daljinskim upravljačem "Alexa Voice Remote", kao i pametnih zvučnika "Echo Dot".

Ovogodišnji "Prime Day" je počeo 16. jula i trajao je 36 časova.

Iz Amazona navode i da su prodali više od milion pametnih kućnih uređaja u SAD.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 08:38:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209404/amazon-za-36-sati-zaradio-dvije-milijarde-dolara.html
Supa od avokada http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/209421/supa-od-avokada.html 19.07.2018 ]]>

]]>
Ukusi jutra http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/209421/supa-od-avokada.html
Nekad kolonija oboljelih, danas znamenitost http://www.rtcg.me/magazin/putovanja/209364/nekad-kolonija-oboljelih-danas-znamenitost.html Malo ostrvo Spinaloga na kojem je 50 godina živjela kolonija oboljelih od lepre, trenutno je jedna od najvećih znamenitosti Krita. ]]>

Spinalonga je druga najposjećenija istorijska znamenitost na Kritu, odmah poslije arheološkog nalazišta Knosos, a u julu i avgustu prošle godine preko 4.000 ljudi posjetilo je ovo ostrvo.

Štaviše, ostrvo se našlo i na listi "Dejli mejla" gdje se ubraja u top 10 najjezivih mjesta na zemlji.

Ostrvo koje se nalazi u zalivu Elunda, na sjeveroistočnoj strani Krita naseljavala je kolonija oboljelih od lepre od 1903. do 1957. godine. Posljednji stanovnik ostrva, sveštenik napustio je ostrvo 1962. godine.

Do ostrva se lako može doći iz Plake, Elunde i Agios Nikolaosa.

Od 1976. godine, zahvaljujući naporima grčkog Ministarstva kulture, Spinalonga je pod zaštitom UNESCO-a, a inspirisala je i mnoga umjetnička djela. Jedno od njih je knjiga iz 2005. godine Viktorije Hislop “Ostrvo“, po kojoj je snimljena i televizijska serija pod istim imenom. I Britanci su takođe snimili seriju inspirisanu ovom pričom "Who Pays the Ferryman".

Pogledajte jedinstveni snimak iz 1935. godine kada je ostrvo bilo naseljeno oboljelima od lepre.

 

]]>
Wed, 18 Jul 2018 23:45:00 +0100 Putovanja http://www.rtcg.me/magazin/putovanja/209364/nekad-kolonija-oboljelih-danas-znamenitost.html
Popisuju mačke na ulicama http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209311/popisuju-macke-na-ulicama.html Državna i privatna udruženja za zaštitu životinja u Vašingtonu pokrenula su trogodišnje popisivanje ukupnog broja mačaka u glavnom gradu, u nadi da će to pomoći razvoju upravljanja mačjom populacijom širom Sjedinjenih Američkih Država. ]]>

Projekt popisivanja koristiće kamere, obilaziti domaćinstva i upotrebljavati druge tehnike kako bi odredile broj uličnih i kućnih mačaka u gradu sa 690 000 stanovnika, navedeno je u saopštenju.

Pokretači projekta "DC Cat Count" su rekli da će podatak o broju mačaka koje žive u Vašingtonu pomoći skloništima da bolje raspoređuju sredstva, a istraživačima da prate mačke i obuzdavaju populaciju uličnih.

Popis bi trebao biti završen u junu 2021.

Prema podacima Američkog veterinarskog udruženja gotovo svako treće domaćinstvo u Sjedinjenim Američkim Državama ima bar jednu mačku, ili ukupno više od 74 miliona.

Istraživanje američkih naučnika objavljeno 2013. ističe da su mačke glavni uzrok smrti ptica i malih sisara.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 23:30:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209311/popisuju-macke-na-ulicama.html
Kada mršavimo masnoću izdišemo http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/209310/kada-mrsavimo-masnocu-izdisemo.html Da li ste se ikada pitali gdje odlazi masnoća koju gubimo mršavljenjem? Uvijek se spominje da je tokom mršavljenja sagorijevamo, pa zato mnogi zaključuju da jednostavno nestaje u organizmu. ]]>

Ipak, situacija je nešto drugačija.

"Većinu masnoća izdahnemo iz organizma kao ugljen - dioksid. Odlazi u vazduh", otkrio je fizijatar Ruben Mirman.

On kaže da je odnos 80:20, odnosno da većina masti nestaje zahvaljujući radu pluća, dok ostatak izlazi putem urina, izmeta, znoja, pa čak i suza.

Profesor Endrju Braun otkriva da je ova tema predmet mnogih rasprava.

"Čak su i mnogi doktori i dijetetičari uvjereni da višak masti gradi mišiće ili da postaje energija koja nas pokreće, pa čak i da doslovno sagorijeva u organizmu", navodi on.

To ne znači da morate da počnete ubrzano da dišete. Mirman objašnjava da mast prolazi kroz niz metaboličkih procesa prije nego što izađe iz organizma, prenosi Nedeljnik.

Ipak, ako pokušavate da ubrzate metabolizam, ubrzaćete i procese koji su potrebni da višak masti nestane iz vašeg organizma.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 09:11:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/209310/kada-mrsavimo-masnocu-izdisemo.html
Manekenka na pisti dojila bebu http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209304/manekenka-na-pisti-dojila-bebu.html Iznenađenje na reviji kupaćih kostima "Sports Illustrated" bila je model Mara Martin koja je modnom pistom prošetala u zlatnom kupaćem dojeći petomjesečnu ćerku. Beba je na ušima imala plave slušalice da joj ne bi smetala buka, a publika je pozdravila ovacijama. ]]>

"Ne mogu da vjerujem da sam na naslovnim stranama sa svojom djevojčicom zbog nečega što radim svaki dan. Zahvalna sam što možda mogu da doprinesem da se dojenje prihvati kao nešto normalno i da mogu da pokažem drugim ženama da sve to mogu da rade", poručila je Martin.

Ona je rekla da je njena ideja i poruka bila da je ona majka i da hrani dijete hodajući.

"Prošle večeri bilo je još žena koje su zaslužile da budu na naslovnim stranama. Sve smo mi sposobne za multitasking", rekla je za Yahoo.

Ta manekenka bila je u društvu posebnih žena, kao što su dvadesetdvogodišnja paraolimpijka u snow boardingu Bren Hakabi, žena koja se priključila vojsci i jednom koja se izliječila od raka.

Martin je izabrana u 16 finaliskinja koje su nosile reviju, a komentari su skoro svi pozitivni i ukazuju na to da upravo tako izgleda život savremenih žena.

 

]]>
Wed, 18 Jul 2018 08:23:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209304/manekenka-na-pisti-dojila-bebu.html
Farfale sa šafranom i slaninom http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/209319/farfale-sa-safranom-i-slaninom.html 18.07.2018 ]]>

]]>
Ukusi jutra http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/209319/farfale-sa-safranom-i-slaninom.html
Pronađen recept za hljeb star 14.000 godina http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209230/pronadjen-recept-za-hljeb-star-14000-godina.html U Crnoj pustinji, u Jordanu, pronađen je najstariji recept za hljeb na svijetu. ]]>

Prema receptu starom 14.000 godina, pšenično i ječmeno brašno se miješaju s usitnjenim korijenjem biljaka. Zatim se dodaje voda i stavlja u pećnicu, prenosi Anadolija.

Ranije je smatrano kako najstariji tragovi, koji se vežu za prvi hljeb, potiču iz perioda od prije 9.000 godina, a pronađeni su u Turskoj.

Međutim, novo otkriće pronađeno tokom arheoloških istraživanja u Crnoj pustinji pokazuje kako prvi tragovi sežu pet hiljada godina ranije od otkrića u Turskoj.

Naučnici su otkrili dvije velike peći, a u svakom od njih su pronađene mrvice hljeba.

U ostacima analiziranim mikroskopom otkriveni su tragovi mljevenja, prosijavanja i miješanja.

Naučnici su pokušali napraviti hljeb po starom receptu. Kazali su kako je okus sličan današnjem hljebu s više vrsta zrna.

Dorijan Fuler, profesor sa Univerziteta Koledž London, ističe da je riječ o najstarijem dokazu o pravljenju hrane prilikom kojeg je korišteno i miješano nekoliko proizvoda.

"Imali su hljeb, pečeno meso gazele i to su koristili za obrok", dodaje on.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 23:47:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209230/pronadjen-recept-za-hljeb-star-14000-godina.html
Kako vrijeme utiče na naše zdravlje i raspoloženje? http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/209235/kako-vrijeme-utice-na-nase-zdravlje-i-raspolozenje.html Sve je više onih koji zbog vremenskih prilika imaju problema sa koncentracijom, nervozni su ili imaju neke ozbiljne zdravstvene tegobe. ]]>

Poznato je da se bolje osjećamo kada je vedro i sunčano.

Nagle promjene temperature, međutim, svakako će ostaviti traga na metereopatama.

Stručnjaci kažu da je meteoropatija sve češća pojava zbog ozonskih rupa, koje su učinile da promjene vremena postanu nagle i intenzivne, kao i zbog savremenog užurbanog načina života.

Istraživanja su pokazala da oko 20 odsto ljudi danas ima problema sa zdravljem, ponašanjem i raspoloženjem, uslijed promjena vremenskih prilika, kao i da su metereopatiji skloniji ljudi koji su veoma anksiozni, emotivni i skloni depresiji.

Tegobe se uglavnom javljaju kada dođe do naglih promjena temperature, pada atmosferskog pritiska ili pri naglom porastu vlažnosti vazduha.

Pojačan vjetar takođe može da utiče na zdravlje, i to kod čak trećine osoba, utičući na njihovo raspoloženje, ali može da izazove i glavobolju, depresiju i nesanicu.

Dolazak olujnog nevremena može da izazove glavobolju, migrenu i promjenu raspoloženja, a najjače se osjećaju sat prije oluje.

Tada kiša i grmljavina obično donesu olakšanje jer podižu atmosferski pritisak.

Sunčano vrijeme dokazano poboljšava raspoloženje.

Kada je nebo plavo, pokazalo se da je samopouzdanje kod ljudi znatno veće, kao i da smo tada odvažniji, preduzetniji i skloniji avanturizmu.

Sa druge strane, vrućina ima potpuno suprotan uticaj.
Iako vremenske promjene mogu da otežaju svakodnevno funkcionisanje, zdrav način života može olakšati taj problem.

Savjet je više odmarati, šetati u prirodi i hraniti se zdravo.

Takođe je korisno svakodnevno pratiti biometeorološku prognozu.

Neki ljudi "optužuju" vremenske uslove i u danima kada meteorolozi ne predviđaju promjene.

Praćenjem bioprognoze možete izbjeći takve "lažne uzbune", a ujedno ćete moći da se pripremiti i kada vrijeme bude stvarno loše.

Stručnjaci kažu da je naš organizam prilagodljiv i da dosta toga zavisi od našeg stava.

Na primjer, ako smo skloni depresiji i negativnom razmišljanju, ako vidimo i oblačić, odmah ćemo imati loš dan.

Sa druge strane, pozitivan stav može da pomogne da preguramo takve dane.

Pored toga, za lakše prilagođavanje vremenskim uslovima savjetuje se unošenje dovoljno tečnosti, posebno vode sa dodatnim magnezijumom, koji je nužan za dobro funkcionisanje krvnog i nervnog sistema.

Zagovornici alternativne medicine olakšanje od lošeg vremena mogu da potraže u aromaterapiji, akupunkturi, meditaciji ili drugim tehnikama opuštanja.

Svakog dana barem pola sata prošetajte po parku ili prirodi.

Tako ćete se najlakše uskladiti sa godišnjim dobima.

Od vremenskih uslova ne treba bježati, već biti svjestan njihovog uticaja na okolinu.

Jedno od rješenja protiv meteoropatije je ulje od mente koje vam može pomoći kod glavobolja i migrena izazvanih vremenskim promjenama.

Samo stavite kap ulja na papirnu maramicu i udišite. Pored toga, pomažu i mirisi narandže, ruzmarina i lavande koji opuštaju, pa samim tim i smanjuju nervozu, a eteričnim uljem lavande možete da masirate sljepoočnice kada imate glavobolju.

Zdrava ishrana bogata sezonskim namirnicama jača imunitet i pomaže kod osjetljivosti na promjene vremena.

Jedite mnogo voća bogatog vitaminom C, ribu, orašaste plodove i druge namirnice bogate omega 3 masnim kisjelinama.

Izbjegavajte ugljene hidrate koji povećavaju umor.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 23:20:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/209235/kako-vrijeme-utice-na-nase-zdravlje-i-raspolozenje.html
"After beach parties" i ovog ljeta http://www.rtcg.me/magazin/muzika/209222/after-beach-parties-i-ovog-ljeta.html Festival "After beach parties" održava se deveti put duž cijelog primorja u periodu od 15. jula do 15. avgusta. ]]> Na deset najatraktivnijih lokacija u svim primorskim opštinama domaći i strani turisti moći će da čuju u selekcijama najboljih muzičkih žanrova na plažama: D’olcinium – Ulcinj, Sand Box – Ulcinj, Aquarius – Ulcinj, Questo Quello – Sutomore, Tropski Bar – Dobre vode, Cuba Libre – Sutomore, Panama – Budva, Mandrać – Kotor, Waikiki – Tivat, Žalo – Herceg Novi.

"Prepoznatljivi koncept festivala, koji je se u prethodnim godinama etablirao na evropskoj mapi plažnih zabava donijeće nam i ove godine poslijepodnevne žurke na plažama u cilju smanjenja buke u večernim časovima. Programski sadržaji, pored gostovanja DJ-eva sa međunarodne scene, okupiće i veliki broj domaćih i regonalnih bendova i muzičih profesionalaca. Tokom jula i avgusta smjenjivaće se imena poput Kiko Navaro, Oysha, Marthin Klein, Sugarstarr, Thyladomid, Man without a clue, Gru, Who See, Bad Copy, Nigel, Sophie, Lucky Dee, Mallex, Mornig Indian", saopštili su organizatori.

Ističu da festival "After beach parties" već skoro deceniju predstavlja značajan koncept u ljetnjoj sezoni sa organizacijom preko 300 žurki, o čemu svjedoče i izjave svjetskih DJ-eva poput Phats&Small, Claudio Ricci, Sandy Rivera, David Penn, Lovebirds, Tom Novy, Paolo Barbato koji su u prethodnim edicijama iz Crne Gore odnijeli sjajne utiske i promovisali našu državu kod svojih kolega kao fantastičnu party destinaciju.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 21:33:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/209222/after-beach-parties-i-ovog-ljeta.html
Fanovi sakupljaju novac kako bi što prije postala milijarderka http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209218/fanovi-sakupljaju-novac-kako-bi-sto-prije-postala-milijarderka.html Nakon što je magazin Forbes objavio informaciju da će Kajli Džener uskoro postati najmlađa milijarderka na svijetu, koja je svoje bogatstvo stekla samostalno, a da je do sada zaradila 900 miliona dolara, aktivirali su se njeni fanovi s ciljem da Kajli što prije postane milijarderka. ]]>

Kajli je 900 miliona dolara zaradila zahvaljujući svojoj liniji kozmetičkih proizvoda koju je pokrenula prije dvije godine.

Njeni fanovi su odlučili da pokrenu "crowfunding" kampanju, kako bi bogatstvo Kajli Džener, što prije iznosilo milijardu američkih dolara.

"Moramo sakupiti 100 miliona za Kajli i dati joj, veoma je važno", stoji u objavi njenih fanova koji doniraju u prosjeku pet dolara, a mediji navode da je jedan fan uplatio 1.000 dolara kako bi "pomogao" američkoj televizijskoj rijaliti zvijezdi i modelu.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 09:53:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209218/fanovi-sakupljaju-novac-kako-bi-sto-prije-postala-milijarderka.html
Iz osvete ubili 300 krokodila http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209214/iz-osvete-ubili-300-krokodila.html Mještani jednog sela u Indoneziji, naoružani noževima, čekićima i toljagama, ubili su 292 krokodila u znak osvete za smrt muškarca, kojeg je ubio krokodil na jednoj farmi, izjavio je lokalni zvaničnik. ]]>

Šef Agencije za zaštitu prirodnih resurasa Indonezije u Zapadnoj Papui kaže da je 48-ogodišnja žrtva ušla na farmu krokodila i da je vjerovatno skupljala travu za ishranu stoke, prije nego što su ga životinje napale.

"Zaposleni je čuo nekog da vrišti i traži pomoć, brzo je otišao tamo i vidio da krokodil nekog napada", naveo je u saopštenju.

Nakon sahrane muškarca u subotu, mještani su ušli na farmi i ubili sve krokodile, dodao je on.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 09:25:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209214/iz-osvete-ubili-300-krokodila.html
Piletina sa naćosom http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/209231/piletina-sa-nacosom.html 17.07.2018 ]]>

]]>
Tue, 17 Jul 2018 06:00:00 +0100 Ukusi jutra http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/209231/piletina-sa-nacosom.html
Saudijska Arabija zabranjuje video igre http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209170/saudijska-arabija-zabranjuje-video-igre.html Saudijska Arabija je danas saopštila da zabranjuje dugačku listu popularnih video igara nakon što su se pojavili navodi da je dvoje djece izvršilo samoubistvo jer su na to bila ohrabrena u onlajn igri. ]]>

Ukupno će biti zabranjeno 47 igara, među kojima su "Grand Theft Auto V", "Assassin's Creed 2" i "Witcher", zbog nenaznačenih kršenja pravila i propisa.

Zabrana je odgovor na smrt 13-ogodišnje djevojčice i 12-ogodišnjeg dječaka koji su se prema nekim izvještajima ubili nakon što su igrali igru na društvenim mrežama, takozvanog "Plavog kita", iako nije precizirano da li je to tačno.

U igri izazova poznatoj kao "Plavi kit" učesnici dobijaju razne zadatke koje treba da ispune, a igra se završava pozivom na samoubistvo igrača.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 23:53:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209170/saudijska-arabija-zabranjuje-video-igre.html
Megan prestravljena životom koji vodi http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209184/megan-prestravljena-zivotom-koji-vodi.html Tomas Markl, otac vojvotkinje Megan Markl, kaže da se po njenom ponašanju vidi da ona teško "izlazi na kraj" sa obavezama kraljevskog načina života. Ona odbija da razgovara sa njim i svoja osjećanja krije iza bolnog i lažnog osmjeha. ]]>

Markl kaže da se sa Megan nije čuo još od vjenčanja, kada ga je ćerka posljednji put zvala da pita kako se oporavlja od operacije srca.

"Moj utisak trenutni je da je moja ćerka prestravljena i uplašena životom koji trenutno vodi", rekao je za "The Sun" otac vojvotkinje otkrivajući da njene oči kriju duboku tugu.

Meganin otac je rekao i da njen osmjeh, iako djeluje sneno i zaneseno, je zapravo ukočen i lažan.

"Znam kako se smeje od rođenja. Nije to to, nije to prava sreća", rekao je Tomas koji ne krije i da je Megan poslije posljednjeg poziva prestala da odgovara čak i na njegove poruke.

Otac Megan Markl rekao je za britanske medije i da je njegovo zdravstveno stanje takvo da može da umre svakog časa i da bi volio da se opet čuje sa ćerkom, da porazgovaraju i da je posavjetuje kako da se oslobodi tolikog pritiska pod kojim je trenutno. Njih dvoje se ranije, dok nije postala dio kraljevske porodice, nijesu viđali često, ali nikada nijesu imali tako dugačak prekid komunikacije.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 23:46:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209184/megan-prestravljena-zivotom-koji-vodi.html
Potvrđena autentičnost ostataka Nikolaja II http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/209190/potvrdjena-autenticnost-ostataka-nikolaja-ii.html Nova analiza DNK izvršena na ostacima posljednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog i njegove porodice potvrdila je njihovu autentičnost, rekli su danas ruski istražitelji. ]]>

Rezultati tog testa bi mogli da navedu Rusku pravoslavnu crkvu da prizna ostatke kao autentične i dozvoli njihovu vjersku sahranu.

Više dosadašnjih analiza je potvrdilo da kosti zaista pripadaju posljednjim Romanovima, međutim crkva, kojom dominiraju konzervativci, nikada ih nije priznala.

Novi testovi, izvršeni na zahtjev crkve, "pokazali su da je riječ o ostacima nekadašnjeg cara Nikolaja Drugog, njegove porodice, i slugu", saopštio je Istražni komitet, institucija zadužena za rješavanje glavnih kriminalnih slučajeva u Rusiji.

Kako je navedeno, bilo je potrebno ekshumirati ostatke cara Aleksandra Trećeg, pretposljednjeg ruskog cara, da bi se dokazalo da se radi o "ocu i sinu".

Portparol crkve Vladimir Legojda rekao je da je sveštenstvo "s pažnjom" ispitalo rezultate i pozdravio je "transparentnu atmosferu" istrage koju su sprovele ruske vlasti, započete 2015. i koja još traje.

Nikolaja Drugog, njegovu ženu Aleksandru, ćerke Olgu, Tatjanu, Mariju i Anastasiju i sina Alekseja streljali su boljševici u Jekaterinburgu u noći između 16. i 17. jula 1918. Sa njima je streljano i četvoro slugu koji su odbili da napuste carsku porodicu.

Carska porodica je kanonizovana 2000. godine, a 16 godina kasnije za sveca je proglašen i njihov ljekar Jevgenij Botkin, koji je streljan sa njima.

Otkrivene 1979, kosti Nikolaja Drugog, carice Aleksandre i troje njihove djece sahranjene su u Petropavlovskoj tvrđavi u Sankt Peterburgu 1998, uz ceremoniju koju je tadašnji ruski patrijarh ignorisao. Sa njima su sahranjene i streljane sluge.

Ostaci za koje se vjeruje da pripadaju preostaloj djeci posljednjeg cara, princu Alekseju i princezi Mariji, otkriveni su 2007. ali još uvijek nijesu sahranjeni, zbog nedostatka dogovora države i crkve.

Ruski patrijar Kiril bi večeras trebalo da predvodi litiju u znak sjećanja na Nikolaja Drugog i njegovu porodicu na mjestu njihovog ubistva, kod manastira podignutog u njihovu čast na mjestu nekadašnjeg doma trgovca Ipatijeva, u čijem podrumu je carska porodica streljana.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 21:48:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/209190/potvrdjena-autenticnost-ostataka-nikolaja-ii.html
Objavili zvanične fotografije sa krštenja malog princa http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209139/objavili-zvanicne-fotografije-sa-krstenja-malog-princa.html Kensingtonska palata je objavila fotografije princa Luija u naručju njegove majke, vojvotkinje od Kembridža, u čast njegovog krštenja. ]]>

Najviše pažnje, sudeći po komentarima na društvenim mrežama, privuklo je dvoje starije djece princa Vilijema i vojvotkinje Kejt, Džordž i Šarlot.

Princ Lui je kršten 9.jula u kraljevskoj kapeli u palati Sent Džejms, u Londonu.

Mali princ je bio obučen u istu krem haljinicu koju su nosili njegov brat i sestra, a koja predstavlja kopiju haljinice koju je nosila najstarija ćerka kraljice Viktorije 1841.godine.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 15:37:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209139/objavili-zvanicne-fotografije-sa-krstenja-malog-princa.html
Karamel kolač sa mangom http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/209133/karamel-kolac-sa-mangom.html 16.07.2018 ]]>

]]>
Mon, 16 Jul 2018 06:00:00 +0100 Ukusi jutra http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/209133/karamel-kolac-sa-mangom.html