RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Magazin http://www.rtcg.me/magazin/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Magazin http://www.rtcg.me/magazin/rss.html Neki jogurti imaju više šećera od Coca-Cole! http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/215318/neki-jogurti-imaju-vise-secera-od-coca-cole.html Nakon analize više od 900 jogurta na britanskom tržištu, naučnici su objavili da su mnogi jogurti prepuni šećera i da se javnost ne smije zavaravati da konzumira zdravu namirnicu, prenosi BBC. ]]>

Naučni tim sa Univerziteta Lids utvrdio je da su tzv. organski jogurti bili među najzaslađenijima i imali su više šećera na 100 grama proizvoda od gaziranih pića.

Samo su se prirodni ili grčki jogurti mogli svrstati među napitake sa niskim sadržajem šećera.

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu BMJ Open, najviše šećera pronađeno je u tzv. jogurtima desertima, prosječno 16,4 grama na 100 grama proizvoda. U toj kategoriji, po količini šećera su i proizvodi poput čokoladnog musa ili rožate koji ne sadrže jogurte.

Drugi po redu najslađi jogurti bili su "organski", sa prosječno 13,1 gramom šečera na 100 grama proizvoda.

Dječji jogurti imaju oko 10,8 grama na 100 grama proizvoda, što odgovara količini od dvije kocke šećera, utvrdilo je istraživanje.

Poređenja radi, 100 grama Coca-Cole ima 9 grama šećera.

U grupu jogurta sa niskim procentom šećera, odnosno manje od pet grama šećera na sto grama proizvoda, ušlo je tek devet posto jogurta.

"Mislim da će ljudi, uključujući roditelje, biti iznenađeni koliko je zapravo šećera u jogurtima", kaže rukovodilac istraživanja Bernadeta Mur i dodaje: "Moj je savjet da kupite prirodni jogurt i pomiješate ga sa voćem."

]]>
Fri, 21 Sep 2018 10:30:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/215318/neki-jogurti-imaju-vise-secera-od-coca-cole.html
Godišnjica rođenja muzičara Milana Mladenovića http://www.rtcg.me/magazin/muzika/215307/godisnjica-rodjenja-muzicara-milana-mladenovica.html Na današnji dan, prije 60 godina, u Zagrebu je rođen Milan Mladenović, kultni rok muzičar čije je stvaralaštvo s grupom "Ekatarina Velika" (EKV) obilježilo drugu polovinu osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji. ]]>

Razne grupe svake godine na godišnjicu rođenja ili smrti Milana Mladenovića (1958-1994) organizuju nastupe u njegovu čast ili muzičke emisije budu posvećene umjetniku. 

Milan Mladenović je dobio ulice u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, Podgorici, a u Beogradu pored ulice, plato ispred beogradskog Doma omladine u centru grada nosi njegovo ime.

Mladenović je rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, u šestoj godini se s porodicom odselio u Sarajevo, a 1970. godine u Beograd. U Beogradu je završio 11. Gimnaziju u kojoj je krajem 1970-ih, zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem-Gagijem, osnovao svoj prvi bend "Limunovo drvo".

Godinu dana kasnije formirao je svoj prvi kultni bend "Šarlo Akrobata", zajedno s Dušanom Kojićem-Kojom i bubnjarem Ivanom Vdovićem. Najpoznatiji hitovi grupe su "Niko kao ja", "Ona se budi" i "Mali čovek".

"Šarlo akrobata" nije opstao dugo i iz njega su proistekla dva uticajna rok sastava Mladenovićeva "Katarina II" i Kojićeva "Discplina kičme".

Tokom 1982. novom bendu su se priključili klavijaturista Margita Stefanović Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar "Šarla akrobate" Ivica Vdović.

U postavi "Katarina II" grupa 1984. godine je izdala istoimeni album, poslije čega Vdović i Mihajlović odlaze iz benda. Grupa je promenila ime u "Ekatarina Velika" i 1985. godine izdala takođe istoimeni album, koji dobija povoljne kritike i skreće pažnju na bend.

Album iz 1986. godine, "S vetrom uz lice", na kojem se nalazi vjerovatno najslavnija Mladenovićeva pjesma "Ti si sav moj bol", lansirala je grupu na sam vrh jugoslovenske rok scene, gdje je sa Mladenovićem kao vođom ostala sve do 1994. godine, izdajući seriju uspješnih albuma.

Zajedno sa ostalim članovima benda, Mladenović se 1985. godine pojavio u filmu Gorana Markovića "Tajvanska kanasta", a sljedeće godine i u filmu Darka Bajića "Crna Marija" gdje igra glavnu ulogu i za koji je napisao kompoziciju "Bus Station".

Krajem osamdesetih napisao je muziku za jednu pozorišnu predstavu, a 1992. godine s članovima grupa "Partibrejkers" i "Električni orgazam" formirao je sastav "Rimtutituki", čija je muzicka aktivnost koncentrisana na antiratnu propagandu, i sa kojim je snimio singl "Slušaj 'vamo!".

Singl je objavio Radio B92, a promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda.

U ljeto 1994. godine Mladenović je otputovao u Brazil, gdje je sa dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem Subom i nekoliko brazilskih muzičara snimio album "Angel's Breath".

U avgustu 1994. godine, poslije nastupa "Ekatarine Velike" na Festivalu u Budvi, Mladenović je prebačen u bolnicu gdje je ustanovljeno da ima rak pankreasa.

Milan Mladenovic (36) je umro 5. novembra 1994. u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Njegovom smrću "Ekatarina Velika" je prestala da postoji.

EKV je ukupno izdao sedam studijskih albuma "Katarina II" (1984), "Ekatarina Velika" (1985), "S' vetrom uz lice" (1986), "Ljubav" (1987), "Samo par godina za nas" (1989), "Dum dum" (1991), "Neko nas posmatra" (1993), kao i tri živa albuma.

Najpoznatije pjesme EKV-a su "Oči boje meda", "Tattoo", "Modro i zeleno", "Budi sam na ulici", "Kao da je bilo nekad", "Ti si sav moj bol", "Novac u rukama", "Zemlja", "Pored mene", "Ljubav", "7 dana", "Ljudi iz gradova", "Krug" i "Par godina za nas".

U novembru 2006. godine pjesma "Par godina za nas" je izglasana za najbolju jugoslovensku pjesmu svih vremena u anketi slušalaca radija B92.

Mladenović je u jednom intervjuu 1992. godine rekao da je "Par godina za nas" najbolja pjesma koju je "Ekatarina Velika" napravila.

Mnogi muzičari i kritičari smatraju da je "Ekatarina Velika" jedan od najznačajnijih bendova na prostoru bivše Jugoslavije i na jugoslovenskoj rok sceni uopšte.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 09:10:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/215307/godisnjica-rodjenja-muzicara-milana-mladenovica.html
Priroda? http://www.rtcg.me/magazin/djeciji-kutak/215334/priroda.html 21.09.2018 ]]>

]]>
Dječiji kutak http://www.rtcg.me/magazin/djeciji-kutak/215334/priroda.html
Rižoto sa paradajzom http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/215336/rizoto-sa-paradajzom.html 21.09.2018 ]]>

]]>
Ukusi jutra http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/215336/rizoto-sa-paradajzom.html
Djeca moraju sama da se izbore sa dosadom http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/215205/djeca-moraju-sama-da-se-izbore-sa-dosadom.html Problem dosade kod djece u današnje vrijeme poprimio je zabrinjavajuće razmjere, jer djeca teško pronalaze zanimaciju, a da nije vezana za računar, videoigre ili mobilni telefon. Stručnjak za rani razvoj dr Ranko Rajović, naglašava da je dosada uvijek bila pokretač, važan i dobar faktor razvoja, ali da je problem što djeca danas odrastaju u virtuelnom svijetu i uz veliku zaštitu roditelja. ]]>

"Kada mu je dosadno, dijete mora nešto da smisli, organizuje se, mora da poveže neke stvari, napravi možda neku novu igru, potraži društvo. Dijete razvija i kreativnost i logičko razmišljanje kada se bori protiv dosade. Problem je što naša djeca odrastaju u virtualnom svijetu i previše zaštićena od strane roditelja" naglašava Rajović.

Kako kaže, puno roditelja traži pomoć, jer ne znaju kako dijete da odviknu od videoigara.

"Igranje igara stvara zavisnost, jer mozak luči prevelike količine endorfina što izaziva prevelike količine sreće" ističe Rajović, koji je i autor NTC programa učenja kojim se podstiče intelektualni potencijal djece i razvija se brzina razmišljanja i zaključivanja – tzv. funkcionalno znanje.

Kako ističe, roditelji previše zaštićuju djecu, rješavaju problem dosade svoje djece umjesto da ih puste da to sami rade, kao što je bilo ranije.

"Kupe djetetu videoigru, pa kada mu dosadi ta igra, kupe mu drugu. Uključe TV na kojem ima 50 programa, koje su radili psiholozi da ‘zarobe’ dijete da što više gleda TV. Računari nijesu loša stvar i treba da budemo u toku sa razvojem tehnologije, ali je problem kada ona doslovno postane zamjena za sve" dodaje Rajović.

Šta će dijete, pita se Rajović, koje ne zna da riješi dosadu, raditi za pet ili 10 godina?

"Biće frustrirana osoba sa pragom tolerancije – nula. To dijete mora sve da dobije odmah i sad, neće moći da čeka" kaže Rajović.

To što roditelji rješavaju djeci problem dosade možda je i trećina svih problema u vaspitanju, nastavlja Rajović.

"Roditelji griješe kada se stalno igraju sa svojom djecom. Oni treba da budu oslonac i njihov je zadatak da pomognu djetetu da bude samostalno. Može da se igra sa djetetom neke igre, recimo šah ili lego kocke. Kod djetetu može da stvara ljubav prema nekim važnim stvarima, recimo prema knjigama" kaže Rajović.

On objašnjava da je mozak organ za preživljavanje koji se formira u prvih pet godina života. Mozak u razdoblju adaptacije sve prihvata i kada roditelj djetetu od malena čita, ta prva ljubav prema roditeljima i veza s roditeljima ide uz knjigu.

"Kod svih velikih ljudi, bez obzira na to na kom polju su uspješni, rano djetinjstvo bilo je izuzetno važno za njihov kasniji uspjeh" objašnjava Rajović, koji je inače i predsjednik Odbora za darovite međunarodnog udruženja Mensa i UNICEF-ov saradnik na projektu ranog podsticanja intelektualnog razvoja dece, osnivač Mense Srbije i Odseka za darovite Nikola Tesla Centra.

]]>
Thu, 20 Sep 2018 17:45:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/215205/djeca-moraju-sama-da-se-izbore-sa-dosadom.html
Ogromna paukova mreža prekrila obalu u Grčkoj http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/215188/ogromna-paukova-mreza-prekrila-obalu-u-grckoj.html Topliji vremenski uslovi u zapadnoj Grčkoj proizveli su spektakularan i pomalo jezivi prizor, paukovu mrežu dugu 300 metara. ]]>

Ogromno područje travnate vegetacije i palminih stabala u laguni u mjestu Aitoliko prekriveno je paučinom, javlja portal Daily Hellas. Stanovnici kažu da ova pojava do sada nije viđena.

Eksperti kažu da je ovo sezonski fenomen koji uzrokuju pauci vrste Tetragnatha, a koji mogu izgraditi velika gnijezda za parenje. Zbog povećanja broja komaraca došlo i do povećanja broja paukova.

Smatra se da je drastičnom povećanju populacije paukova doprinijelo i naglo povećanje broja komaraca. Profesorica biologije i genetike na Univerzitetu Demokrit, Maria Chatzaki, rekla je za Newsit.gr da visoke temperature, dovoljna vlažnost i obilna hrana stvaraju idealne uslove za reprodukciju ove vrste u velikim brojevima.

"Izgleda da pauci koriste ove uslove i zabavljaju se. Pare se, razmnožavaju i stvaraju novu generaciju. Oni nijesu opasni za ljude i nijesu uzrokovali štetu flori zaključila je profesorica.

 

]]>
Thu, 20 Sep 2018 10:34:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/215188/ogromna-paukova-mreza-prekrila-obalu-u-grckoj.html
Las Vegas dobija muzej marihuane http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/215193/las-vegas-dobija-muzej-marihuane-.html Muzej marihuane otvara se danas u Las Vegasu sa eksponatima poput staklenog bonga veličine žirafe i osušenih pupoljaka kanabisa od stiropora. ]]>

Posjetioci postavke "Cannabition" neće moći i da zapale budući da je u američkoj državi Nevadi na snazi zabrana konzumiranja marihuane na javnom mjestu.

Zainteresovani će ipak moći da saznaju više o marihuani, a muzej je osmišljen i kao idealno mjesto za bezbroj selfija, koje će posjetioci podijeliti na društvenim mrežama.

Muzej ima i posebnu rasvjetu koja omogućava korisnicima Instagrama da postavljaju slike bez filtera na svoje profile.

Osnivač Džej Džej Voker kaže da je cilj muzeja destigmatizacija upotrebe marihuane.

Muzej će dočekati svoje prve posjetioce skoro 15 mjeseci nakon što u Nevadi može legalno da se kupi marihuana u rekreativne svrhe i gdje je prodaja znatno premašila očekivanja.

]]>
Thu, 20 Sep 2018 10:25:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/215193/las-vegas-dobija-muzej-marihuane-.html
Više od šake badema dnevno može biti štetno http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/215186/vise-od-sake-badema-dnevno-moze-biti-stetno.html Mnoge studije pokazale su da šaka badema na dan pomaže u snižavanju holesterola, štiti srce i vene, pomaže kod pamćenja, ali ne bi trebalo pretjerivati s količinom ovih zdravih "grickalica", jer veća količina može da uzrokuje zdravstvene probleme. ]]>

Šaka orašastih plodova na dan je ono što bi svakako trebalo uvrstiti u našu svakodnevnu ishranu. Te male "bombice" osiguraće nam vrijedne hranljive sastojke i dati nam osećaj sitosti.

Bademi, na primer, pomažu u sprečavanju apsorpcije masti u organizmu, obiluju vitaminom E, magnezijumom i antioksidansima, ali i vlaknima.

Mnoge studije pokazale su da šaka badema na dan pomaže u snižavanju holesterola, pomaže kod pamćenja.

Redovna konzumacija badema poboljšaće i varenje, a vitamin E, koji sadrži, utiče da imate lijepu i zdravu kožu.

Preporučene dnevne doze badema su jedna šaka, odnosno oko 30-ak grama. Ako konzumirate previše, to će uzrokovati nadutost, gasove, ali može, u nekim slučajevima, izazvati i proliv, piše "Večernji list".

 

]]>
Thu, 20 Sep 2018 09:42:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/215186/vise-od-sake-badema-dnevno-moze-biti-stetno.html
Ferari će lansirati 15 novih modela do 2022. http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/215181/ferari-ce-lansirati-15-novih-modela-do-2022.html Italijanski proizvođač sportskih vozila je u sklopu petogodišnje strategije pod novim rukovodstvom najavio da će lansirati 15 novih modela do 2022. godine. ]]>

Firma će predstaviti i svoj prvi terenac Purosangue na kraju petogodišnjeg perioda. 

Izvršni direktor Luis Kamiljeri je rekao da je plan "ambiciozan", ali "izvodljiv" i da počiva na detaljnim proračunima, piše BBC news. 

Kamiljeri je na čelo Ferarija došao u julu, nakon smrti Serđa Marćionea. Firma očekuje da će do 2012. ostariti osnovnu dobit od oko 2 milijarde eura. 

Naglasak je na razvoju novih vozila i hibridnih motora, koji će na kraju petogodišnjeg perioda obuhvatati oko 60 odsto ponude. 

Direktor marketinga Enriko Galijera je rekao da će novi modeli biti "znatno skuplji" od dosadašnjih.

]]>
Thu, 20 Sep 2018 08:43:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/215181/ferari-ce-lansirati-15-novih-modela-do-2022.html
Izlet? http://www.rtcg.me/magazin/djeciji-kutak/215209/izlet.html 20.09.2018 ]]>

]]>
Dječiji kutak http://www.rtcg.me/magazin/djeciji-kutak/215209/izlet.html
Rižoto sa šparglama http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/215210/rizoto-sa-sparglama.html 20.09.2018 ]]>

]]>
Ukusi jutra http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/215210/rizoto-sa-sparglama.html
Susret tornada i aviona http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/215145/susret-tornada-i-aviona.html Trideset sedam ljudi umrlo je za vrijeme uragana Florens, a 27 od tih smrti je zabilježeno u Sjevernoj Karolini. ]]> U oluji koja je uslijedila nakon uragana poginulo najmanje 17 osoba.

Uragan je napravio veliku štetu Sjedinjenim Američkim Državama, a proteklih dana na društvenim mrežama objavljivane su slike i snimci katastrofe koja je zahvatila istočnu obalu SAD-a.

Zanimljiv kadar snimio je jedan od putnika na avioliniji u Virginiji. On je kamerom zabilježio kada se letjelica spušta na pistu, a u susret im dolazi tornado.

 

 

]]>
Wed, 19 Sep 2018 23:46:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/215145/susret-tornada-i-aviona.html
Pronađeni ostaci broda Džejmsa Kuka? http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/215114/pronadjeni-ostaci-broda-dzejmsa-kuka.html Pomorski arheolozi uvjereni su da su, nakon vijekovima duge potrage, pronašli olupinu broda "Endeavour" slavnog moreplovca i istraživača, kapetana Džejmsa Kuka. ]]>

Kapetan Kuk je, ovim brodom išao na svoje istorijsko putovanje na kojem je otkrio Australiju i Novi Zeland 1770. godine. Kasnije je služio na britanskoj strani u Američkom ratu za nezavisnost, a na kraju je potopljen kod američke obale u blizini Njuporta 1778. godine.

Naučnici ipak kažu da je potrebno je još mnogo rada prije nego potvrde otkriće.

"Prve analize upućuju na to da je tim suzio moguće mjesto olupine Endeavoura na jedno mjesto, što je vrlo obećavajuće. Potrebno je još mnogo detaljnog rada, analize i istraživanja prije nego što možemo definitivno reći da smo pronašli ostatke tog broda", rekao je direktor australijskog Nacionalnog pomorskog muzeja Kevin Sumpton.

Sumpton je za Gardijan još rekao da ronioci trenutno u američkim vodama istražuju koja je od pet olupina "Endeavour" tako što skupljaju uzorke s lokacije. "Pažljivo prikupljamo vrlo specifične uzorke drveta, a uradićemo i forenzičku analizu da vidimo što imamo. Većina brodova potopljenih kod Njuporta u to vrijeme izgrađeni su od američkog ili indijskog drveta, ali "Endeavour" je izgrađen na sjeveru Engleske, uglavnom od hrasta", objasnio je.

Kuk je na tom brodu 1770. otkrio Australiju.

Kako javlja Skaj Njuz, replika ovog čuvenog broda, izgrađena krajem 20. vijeka, usidrena je u luci Darling u Sidneju, kao podsjetnik na prekretnicu u istoriji Australije - Kukovo otkriće koje je prethodilo britanskoj kolonizaciji ovog kontinenta.

Kuk je isplovio iz Plimonta na "Endeavouru" 1768., a u aprilu 1770. došao je do obale Australije, kao prvi evropski brod u istorijii, kod zaliva koji se danas zove Botani Bej.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 23:09:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/215114/pronadjeni-ostaci-broda-dzejmsa-kuka.html
Marihuana samo u četiri zida http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/215156/marihuana-samo-u-cetiri-zida.html Ustavni sud u Južnoj Africi legalizovao je upotrebu kanabisa. Kanabis mogu da koriste odrasli u privatnosti. ]]>

Kada je Ustavni sud donio odluku, aktivisti koji su se zalagali za slobodnu upotrebu marihuane uzvikivali su: "Marihuana je sada slobodna".

U jednoglasnoj odluci sudije su legalizovale i uzgoj marihuane za privatne potrebe.

Južnoafrička vlada je protiv legalizacije i tvrdi da je ova droga "štetna" za zdravlje ljudi.

Vlada još nije prokomentarisala ovu presudu koja je obavezujuća.

Tri korisnika kanabisa, koja su krivično gonjena zbog korišćenja droge, pokrenula su ovaj proces, tvrdeći da zabrana "neopravdano zalazi u privatnu sferu pojednica".

Krivično delo je, međutim, ako se kanabis koristi javno ili se prodaje.

Parlament će odlučiti koja količina kanabisa je dozvoljena da se poseduje. Savjet za razvoj kanabisa Južne Afrike pozdravio je odluku i pozvao vladu da odbaci optužbe protiv ljudi kod kojih je pronađena ova droga.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 20:30:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/215156/marihuana-samo-u-cetiri-zida.html
Crna Gora u spotu Lost Frequencies http://www.rtcg.me/magazin/muzika/215139/crna-gora-u-spotu-lost-frequencies.html Belgijski DJ superstar Lost Frequencies snimio je spot za novi singl “Like I Love You” u kom je sumirao najbolje utiske sa svjetske turneje, a među kadrovima našla se i sjajna atmosfera sa ovogodišnjeg Sea Dance festivala koji je održan u Buljarici od 30. avgusta do 1. septembra. ]]>

Belgijski DJ i producent Feliks de Let, poznat kao Lost Frequencies, nedavno je drugi put nastupio na, kako je tada istakao, jednom od omiljenih festivala – Sea Dance. 

Belgijski DJ superstar Lost Frequencies snimio je spot za novi singl “Like I Love You” u kom je sumirao najbolje utiske sa svjetske turneje, a među kadrovima našla se i sjajna atmosfera sa ovogodišnjeg Sea Dance festivala. Iako se datum održavanja festivala našao usred nastupa u SAD-u, Lost Frequencies se nije dvoumio da li da prihvati poziv da se poslije dvije godine vrati na Sea Dance, a njegovo objašnjenje za povratak bilo je vrlo jednostavno: "Nastup sa Skrillexom na Sea Dance-u ostao mi je u sjećanju kao najbolji u životu i za mene je Sea Dance najbolji festival na svijetu!"

Iako se najtoplijem godišnjem dobu bliži kraj, numera “Like I Love You” odaje utisak da je ljeto tek počelo, a osunčani, energični momenti iz spota rado vraćaju na plažu i najbolji festivalski provod.

Nakon megahita "Are You With Me", i uspješnih dueta sa muzičkim zvijezdama kao što su Netsky, Zonderling James Blunt, čuveni Felix je sa novom numerom uspio da za kratko vrijeme lansira još jednu hit saradnju sa rock bendom NGHBRS i tako nastavio da nadograđuje svoju impresivnu diskografiju.

Belgijski hitmejker osvojio je planetu zaraznim singlovima "Are You With Me", "Crazy", "Beautiful life", "Reality", a izvjesno je da će i novim singlom nastaviti da vlada svjetskim muzičkim listama i broji stotine miliona YouTube pregleda.

Peto, jubilrno izdanje Sea Dance festivala održano je na plaži Buljarica u Budvi od 29. avgusta do 1. septembra, a tokom tri noći i dana kroz festivalske kapije na skrivenom biseru jadranske obale prošlo je preko 47 hiljada posjetilaca iz gotovo 30 zemalja svijeta! Slavljeničko izdanje festivala ostaće upamćeno po sjajnim žurkama i nastupima muzičkih zvijezda kao što su Paul Kalkbrenner, Nile Rodgers & Chic, Dimitri Vegas & Like Mike, Nina Kraviz, Alice Merton, Dax J, Burak Yeter, Antigone, Francois X, Shlømo, Eagles & Butterflies, Filatov & Karas, Sofia Rodina, Bajaga i Instruktori, Rambo Amadeus, Marko Nastić, PTU Live, Hladno pivo, Van Gogh, Marko Louis, Sajsi MC , Krešo Bengalka, Vojko V, Who See, Bassivity Showcase i brojni drugi.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 18:00:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/215139/crna-gora-u-spotu-lost-frequencies.html
Ljudi sa visokim "lošim" holesterolom žive duže? http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/215060/ljudi-sa-visokim-losim-holesterolom-zive-duze.html Sedamnaest vodećih svjetskih kardiologa tvrdi da visok nivo holesterola ne uzrokuju srčane bolesti. I upozoravaju da statini, ljekovi koji snižavaju holesterol, ne pružaju nikakvu zaštitu. ]]>

Novo istraživanje dodatno je uzburkalo diskusije oko statina i kardiolozi se nikako ne slažu ima li od njih koristi. Stručnjaci su se saglasili da kod ljudi koji su već imali moždani ili srčani udar, statini smanjuju šanse nastanka drugog udara.

Ova nova studija, zasnovana na analizi podataka 1,3 miliona pacijenata, ukazuje na to da prepisivanje statina kao glavnog oblika liječenja srčanih bolesti ima dvojaki učinak. Tim ovih ljekara je otkrio da nivoi lošeg holesterola LDL-C, nijesu povezani sa srčanim bolestima.

Studija, objavljena u jednom časopisu (Experts Review of Clinical Pharmacology), nije našla ni povezanost između ateroskleroze i visokih vrijednosti lošeg holesterola. Uprkos brojnoj medicinskoj literaturi koja tvrdi da se naslage masnoće na ćelijskim zidovima vena koje začepljuju arterije, stvaraju zbog holesterola.

Iznenađuje i što se pokazalo da pacijenti sa srčanim udarom imaju "loš" holesterol niži od normalnog.

Profesor Šerif Sultan, jedan od autora, izjavio je da je najznačajnije otkriće da ljudi s visokim "lošim" holesterolom žive najduže. Ostali naučnici, uključeni u studiju, analizirali su podatke ljudi iz Amerike, Irske, Italije, Švedske i Japana.

U svom radu, naučnici pišu da bi ljekari trebalo da prestanu da prepisuju statine i PCSK-9 inhibitore, novu klasu ljekova za snižavanje holesterola. Dr Asem Malhotra koji nije bio uključen u studiju kazao je da dokazi protiv upotrebe statina rastu. Ističe da tek mali dio pacijenata od tog lijeka ima koristi.

"Svim drugim milionima pacijenata koji uzimaju lijek statini neće pomoći da žive ni dana duže", tvrdi Malhotra.

Statin nepotreban?

Istraživanje stiže nakon velike studije objavljene prošle sedmice u British Medical Journal koja kaže da je davanje statina starijim ljudima dobrog zdravlja gubitak vremena.

Špansko istraživanje, sprovedeno na 47.000 pacijenata, nije našlo dokaz da statini prave bilo kakvu razliku kod pacijenata niskog rizika, iako ljekari nastoje da ih što više ljudi uzima.

Puno je ljekara, osim toga, zabrinuto zbog nuspojava lijeka koji se povezuje sa dijabetesom, bolovima u mišićima i gubitkom pamćenja. Oni koji podržavaju uzimanje statina, kažu da tablete treba prepisivati kako bi se prevenirale hiljade preuranjenih smrti.

Postoji čitavo mnoštvo dokaza koji su pokazali da su statini vrlo djelotvorni u prevenciji srčanih i moždanih udara kod pacijenata koji su ih već imali.

Profesor Metin Avkiran, direktor u British Heart Foundation, kaže da je više od dvadeset godina istraživanja pokazalo da su statini djelotvorni za smanjenje rizika srčanih udara kod ljudi visokog rizika, posebno kod onih koji su već imali veliki kardiovaskularni problem.

"Mišljenje koje je iznijeto u ovom radu ne mijenja ništa i pacijenti kojima su statini prepisani, trebalo bi i da nastave da ih uzimaju. Ako imate dilemu u vezi sa tim, razgovarajte sa svojim ljekarom", kaže Avkiran.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 09:30:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/215060/ljudi-sa-visokim-losim-holesterolom-zive-duze.html
Atlantida konačno pronađena? http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/215055/atlantida-konacno-pronadjena.html Legenda kaže da je more potopilo ostrvo Atlantidu u jednom danu i noći - i od tada ono je zauvijek ostalo izgubljeno unutar Zemlje. Ipak, sada se pojavila još jedna u nizu teorija koja, navodno, otkriva pravu lokaciju izgubljenog grada. ]]>

Izgubljeni grad Atlantida godinama unazad predstavlja jednu od najvećih misterija. Nakon brojnih tvrdnji o mitskom ostrvu, sada teoretičari zavjere tvrde da su pronašli tačnu lokaciju navodeći da je ona bila sve vrijeme pred nama, piše britanski Miror.

Predanje o Atlantidi potiče od grčkog filozofa Platona, čije knjige datiraju otprilike oko 360. prije nove ere. Prema pričama, koje su danas postale legenda, ostrvo Atlantida potonulo je u more u jednom danu i noći, izgubljeno je zauvijek, pošto su bogovi kaznili ljude zbog njihove oholosti.

Teoretičari zavjere su dugo tražili lokaciju mitskog grada, sa pretpostavkama da je možda riječ o ostrvima Santoriniju, Siciliji, Malti, Kritu ili Kipru.

Međutim, na kanalu Brajt insajt (Bright Insight) na Jutjubu pojavila se nova teorija prema kojoj jedno mjesto u afričkoj pustinji Sahari ima veliku sličnost sa poznatim detaljima o Atlantidi koji su pisani hiljadama godinama unazad.

Rišat struktura, poznata kao Oko Sahare, nalazi se u gradu Ouadane u zapadnoj Mauritaniji.

Smatrano je da je bizaran, kružni oblik nastao nakon udara asteroida, ali ne postoje pouzdani dokazi koji bi dokazali da je to istina.

Ipak, naučnici su smatrali da struktura mora biti prirodna pojava. Ali to nije nužno onako kako se čini, ako se vjeruje u teoriju Brajt insajta (Bright Insight).

Platon je u svojim tekstovima naveo da je Atlantida uništena 11600 godina prije nove ere, što odgovara vremenu teorije "mlađi drijas" koja sugeriše da je udar komete izazvao ledeno doba.

Ali slučajnosti se ne završavaju ovdje.

Prema Brajt insajtu, struktura Rišat ima spoljni prečnik kruga od 23,5 km. U Platonovim zapisima, Atlantida je imala 127 stadijuma, što bi danas iznosilo 23,49 km.

Platon je takođe opisao Atlantidu u svojim tekstovima sljedećim riječima: "Postojale su alternativne zone mora i kopna koje su se okruživale, postojale su dvije zemlje i tri vode.“

Opis je veoma sličan sa izgledom Rišat strukture, kada se gleda sa satelita.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 08:15:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/215055/atlantida-konacno-pronadjena.html
Mafini od tikvica http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/215075/mafini-od-tikvica.html 19.09.2018 ]]>

]]>
Wed, 19 Sep 2018 06:00:00 +0100 Ukusi jutra http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/215075/mafini-od-tikvica.html
Izbjegli sisteme za kontrolu izduvnih gasova? http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214969/izbjegli-sisteme-za-kontrolu-izduvnih-gasova.html Evropska komisija ispituje da li su proizvođači automobila Be-Em-Ve (BMW), Dajmler (Daimler) i Folksvagen (Volkswagen) bili u dosluhu da ograniče razvoj i uvođenje novih sistema za kontrolu izduvnih gasova. ]]>

Komisija je navela da je dobila informacije da su se predstavnici pomenutih automobilskih industrija i njegove kompanije Audi i Porše, sastajali i razgovarali o čistim tehnologijama za ograničenje izduvnih gasova.

Istraga će se fokusirati na to da li su autoproizvođači dogovorili da se međusobno ne takmiče u razvijanju i uvođenju tehnologija za ograničenje zagađenja iz putničkih automobila na benzin i dizel.

Komesarka za konkurenciju Margret Vestager je rekla da bi dosluh, ako se dokaže da je postojao, mogao uskratiti kupcima priliku da kupe automobile koji manje zagađaju, iako je tehnologija bila dostupna proizvođačima.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 23:47:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214969/izbjegli-sisteme-za-kontrolu-izduvnih-gasova.html
Samovozeći automobili mogu postati oružje http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214875/samovozeci-automobili-mogu-postati-oruzje.html Kao da (ne)bezbjednost na putevima već nije dovoljno veliki problem, sada u saobraćaju imamo još jednu "prijetnju" – samovozeće automobile. ]]>

Iako još nijesu postali dio svakodnevice, posebno ne u našim krajevima, ovaj segment auto-industrije naglo napreduje i sve je zastupljeniji u svijetu.

Proteklih mjeseci se desilo nekoliko nesreća u kojima su učestvovala vozila sa autonomnom tehnologijom, bilo je i fatalnih ishoda, pa jedna od ključni stvari na kojima se radi u vezi s ovim je bezbjednost.

Direktor tehnološke kompanije "Blekberi" Džon Čen, upozorava na dodatnu opasnost u vezi sa automomnim vozilima – s obzirom da zavise od tehnologije, moguće ih je "hakovati" što ih može učiniti oružjem u rukama nesavjesnih kriminalaca.

Iako i sam "Blekberi" radi na razvoju sopstvene tehnologije autonomne vožnje u saradnji sa kineskim internet gigantom "Baiduom", ali i dalje upozorava na rizike koje ta tehnologija nosi sa sobom.

Čen ističe da ova vozila imaju više linija kompjuterskog koda, nego standardni borbeni avion, što hakerima omogućava ogroman prostor za "provaljivanje" i zloupotrebu.

"Automobil lako može biti zaražen virusima i potpuno pretvoren u oružje. Ako haker može da ga preuzme, možete zamisliti šta sve mogu s njim. Mogu da napravim automobil 90 odsto siguran od virusa, ali čim dospije na put i u upotrebu, ti uslovi moraju da se redovno provjeravaju", rekao je Čen.

"Blekberi" ne očekuje komercijalnu upotrebu autonomnih vozila još najmanje pet godina, uprkos ogromnim ulaganjima i razvoju teholoških divova i automobilskih proizvođača.

Čen ističe da postoji još mnogo izazova prije nego što samovozeći automobili postanu masovna pojava na putevima.

"Samoupravljanje i dalje značajno zavisi od ljudske greške i kontrole bezbednosti. Moraju da se uspostave pravila i tehnološki sigurnosni uslovi prije nego što se dozvoli izlazak tih vozila na put", kaže direktor "Blekberija".

Samovozeća tehnologija predstavlja i veliki izazov za osiguravajuće kompanije i zakonodavce, koji moraju da odluče ko će se smatrati odgovornim u slučaju nesreća.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 23:06:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214875/samovozeci-automobili-mogu-postati-oruzje.html