RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Magazin http://www.rtcg.me/magazin/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Magazin http://www.rtcg.me/magazin/rss.html Tvrđave od postakljenog materijala širom Evrope http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/200823/tvrdjave-od-postakljenog-materijala-sirom-evrope.html Evropa, Stari kontinent je poznat po svojoj nevjerovatnoj istoriji, srednjovjekovnim vremenima, i zapanjujućim tvrđavama i monarhijama. Između 700. i 300. godine p.n.e., izgrađen je veliki broj utvrđenja u Škotskoj, ... mnoga od njih su na vrhu brda, sa zidovima od kamenja naslaganih bez upotrebe maltera. ]]>

Ovo isprva možda ne izgleda kao neobično, ipak, čitava priča se, bližim ispitivanjem, potpuno mijenja od obične do izuzetne, što otkriva da je veliki dio tog kamenja, koje čine zidove tih drevnih tvrđava, spojen zajedno.

Neke od tih oblasti utvrđenja su pretvorene u neku vrstu stakla, sa ostacima onoga što su bez sumnje mjehurići vazduha i kapljice rastopljenog kamena, što je dokaz da je to kamenje nekada bilo podvrgnuto temperaturama koje su dovele do procesa postakljivanja.

Ni jedan naučnik nije mogao da objasni kako je to moguće. Zbog toga su tokom posljednja tri vijeka arheolozi pokušali da odgovore na pitanja oko misterioznih škotskih tvrđava.

Jedan od prvih britanskih geologa koji su opisali ove misteriozne strukture i misteriju iza njih, bio je Džon Vilijams, autor “Prirodne istorije mineralnog kraljevstva.“

On je bio prvi koji je opisao tu misteriju 1777. godine, nakon pregleda nekih čudnih ruševina, kakvih je kasnije pronađeno više od sto primjera širom Evrope, uglavnom u Škotskoj.

Temperature kojima su morali biti podvrgnuti za postakljivanje su uporedive sa detonacijom atomske bombe, kažu neki stručnjaci.

Ali ono što je interesantno jeste činjenica da ne postoji jedna ili dvije postakljene strukture, već stotine primjera širom Evrope, sa 70 utvrđenja u Škotskoj.

Kada su prve postakljene strukture otkrivene u Škotskoj, smatralo se da su one bile ekskluzivne za Škotsku, od kojih su najpoznatije bile Dun Mak Sniačan, Banderloh, Kreg Fadraig, Ord Hil, Dun Deardail, Nok Faril, Dun Kreič, Finavon, Berihil, Lavs, Dun Gal, Anvot, Tap ili O’Nort.

Međutim, primjeri sličnih struktura su pronađeni u Bohemiji, Šleziji, Tiringiji, u pokrajinama Rajne, u Mađarskoj, Turskoj, Iranu, Portugalu, Francuskoj i Švedskoj, između ostalog.

Pa, ko ih je izgradio? Kako su uspjeli da postakle kamen? I koja vrsta tehnologije je korišćena? Da li je moguće da ne vidimo cijelu sliku?

Te strukture su nazvane postakljena utvrđenja i vijekovima su oduševljavale geologe, jer ne postoji naučno objašnjenje o tome kako je kamenje spojeno.

Ono što je čudno je to što postakljivanje nije potpuno u svim utvrđenjima, niti je homogeno u zidovima istih lokacija. Stručnjaci su otkrili da se u nekim slučajevima kamenje pojavljuje djelimično kalcinirano i spojeno, dok su u drugim slučajevima prekriveni slojem emajliranog stakla, a ponekad, iako rijetko, cijela dužina zida predstavlja čvrstu masu staklaste supstance.

Niko ne zna kako su zidovi postali postakljeni....

Neki naučnici vjeruju da je to bilo namjerno, da se ojačaju odbrane utvrđenja, ali u stvarnosti bi ih to oslabilo, tako je malo vjerovatno da je to bila namjera.

Stručnjaci takođe kažu da je postakljivanje vjerovatno bilo rezultat ratnog oštećenja, kao rezultat opsade, jer da bi se postiglo postakljivanje, vatra mora gorjeti danima na temperaturi između 1050 i 1235 stepeni Celzijusa, nešto što je izuzetno nevjerovatno, mada ne i nemoguće.

Neke teorije ukazuju na mogućnost da je postakljivanje možda bio proizvod namjernog uništenja od strane napadača nakon zarobljavanja utvrđenja, ili od strane njihovih stanara kao ritualni čin.

Datiranje utvrđenja širom Evrope pokriva širok spektar datuma.

Vjeruje se da su najstarije tvrđave izgrađene u toku gvozdenog doba, ali postoje i mnoge tvrđave sa sličnim karakteristikama iz rimske ere, dok posljednje odgovaraju srednjem vijeku.

Nedavne studije sugerišu da su stvorene masivnim plazma događajima, kao što su solarne buktinje.

Ovi slučajevi se javljaju kada jonizovani gas u atmosferi ima oblik gigantskih električnih eksplozija, koje mogu rastopiti i postakliti kamenje.

1930-ih godina su arheolozi Vere Gordon Šild i Valas Tornejkroft sproveli eksperiment sa gigantskom vatrom uperenom ka kamenom zidu, eksperiment koji je 1980. godine ponovio arheolog Ian Ralston.

U oba slučaja, eksperimenti su proizveli parcijalno postakljivanje kamena, ali nijesu uspjeli da objasne kako se to moglo proizvesti u tako velikom obimu kao u postakljenim utvrđenjima.

U odsustvu definitivne teorije ili konačnog dokaza, postakljene tvrđave Evrope će nastaviti da predstavljaju jednu od najčudnijih geoloških i arheoloških anomalija u svijetu, izvrdavajući objašnjenjima vijekovima.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 23:47:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/200823/tvrdjave-od-postakljenog-materijala-sirom-evrope.html
Zvijezda 32 puta veća od Sunca http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/200827/zvijezda-32-puta-veca-od-sunca.html Američka svemirska agencija NASA obilježila je, nekoliko dana unaprijed, 28 godina od lansiranja u svemir teleskopa Hubble objavljivanjem fotografije zvijezde nazvane Heršel 36, koja se nalazi 4.000 svjetlosnih godina od Zemlje, prenijela je agencija AP. ]]>

Slika koja podsjeća na živopisni akvarel, predstavlja izuzetno sjajnu zvijezdu u eksploziji ultraljubičastog zračenja. Heršel 36 je zvijezda 32 puta veća od Sunca.

Svemirski teleskop Hubble lansiran je 24. aprila 1990. godine. Telskop je od tada slikao 43.500 nebeskih tijela.

Teleskop, projekat koji je nastao saradnjom američke i evropske svemirske agencije, nalazi se u Zemljinoj orbiti i prikuplja naučne informacije.

 

]]>
Fri, 20 Apr 2018 21:25:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/200827/zvijezda-32-puta-veca-od-sunca.html
U Saudijskoj Arabiji otvoren bioskop http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/200842/u-saudijskoj-arabiji-otvoren-bioskop.html Nakon skoro 40 godina u Saudijskoj Arabiji je otvoren prvi komercijalni bioskop. ]]>

Na projekciji holivudskog filmskog hita “Crni panter” koji je prikazan u Rijadu bili su vladini zvaničnici, zvanice iz inostranstva i odabrani privrednici.

Bioskop se nalazi u preuređenoj koncertnoj dvorani, a prvi film je gledalo oko 500 osoba.

Zbog projekcije u ultrakonzervativnoj zemlji film je morao proći i određene cenzure, pa su tako ostavljene scene nasilja, ali je izbačena završna scena sa poljupcem.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 20:55:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/200842/u-saudijskoj-arabiji-otvoren-bioskop.html
Iznenada preminuo Avicii http://www.rtcg.me/magazin/muzika/200878/iznenada-preminuo-avicii.html Švedski DJ i producent Tim Berglund, poznatiji kao Avići (Avicii), preminuo je u Omanu u 29. godini. ]]>

"Sa dubokom tugom obavještavamo vas o smrti Tima Berglunda. Porodica je u šoku i molimo vas da poštujete njihovu privatnost u ovom teškom trenutku. Nećemo izdavati više saopštenja", navela je u saopštenju Dijana Baron, predstavnica za medije mladog DJ-eva.

Avići je pronađen mrtav u Muskatu, u Omanu, oko podneva po lokalnom vremenu. Uzrok smrti nije naveden.

Avići je bio pionir savremenog muzičkog žanra EDM (Electronic Dance Movement). Jedan je od rijetkih DJ-eva koji je na svojim turnejama punio arene širom sveta, a sarađivao je, između ostalog, sa Madonom i bendom "Koldplej".

U karijeri je izdao dva studijska albuma (True i Stories) jednu kompilaciju, album sa remiksima i 44 singla, od kojih su najpoznatiji Levels, Addicted To You, Hey Brother, Silhouettes, I Could Be The One, Fade Into Darkness, Seek Bromance, Without You i Wake Me Up.

Osvojio je dvije MTV nagrade, jednu Bilbord nagradu, a dva puta je bio nominovan za Gremi.

Njegov najveći hit bio je "Le7els".

]]>
Fri, 20 Apr 2018 20:40:00 +0100 Muzika http://www.rtcg.me/magazin/muzika/200878/iznenada-preminuo-avicii.html
Alibaba razvija autonomne automobile http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/200820/alibaba-razvija-autonomne-automobile.html Iz kineskog giganta e-trgovine Alibaba grupe potvrdili su da rade na tehnologiji vozila bez vozača. ]]>  

Glavni naučnik u laboratorijima u kojima se razvija tehnologija vještačke inteligencije Alibabe, Vang Gang, predvodi istraživački tim i oni su uveliko napredovali u istraživanjima, prenosi SEEbiz.

U svojim istraživanjima kompanija želi da dostugne nivo četiri, što znači da vozilo bez vozača može u potpunosti da vozi bez intervencije ljudi u određenim okolnostima, navodi se u izvještaju.

Kineske vlasti nedavno su objavile regulativu kojom su dopustile da se lokalni putevi koriste za testove inteligentnih vozila bez vozača, što pokriva određene nivoe vožnje bez vozača.

Alibaba sprovodi regularne testove vozila bez vozača i želi da zaposli dodatnih 50 stručnjaka koji će raditi na toj tehnologiji.

Kompanija svojim potezom slijedi konkurenciju, Baidu i Tencent, koji takođe istražuju tehnologiju vozila bez vozača.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 10:50:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/200820/alibaba-razvija-autonomne-automobile.html
Kolač od rikote http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/200831/kolac-od-rikote.html 20.04.2018 ]]>

]]>
Fri, 20 Apr 2018 06:00:00 +0100 Ukusi jutra http://www.rtcg.me/magazin/ukusi-jutra/200831/kolac-od-rikote.html
Rumuniji vraćeni drevni novčići i narukvice http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/200781/rumuniji-vraceni-drevni-novcici-i-narukvice.html Kovani novac i narukvice iz prvog vijeka nove ere koji su, prije nekoliko godina, ukradeni na zapadu Rumunije i iznijeti iz zemlje vraćeni su danas u tu državu poslije zajedničke istrage sa austrijskim vlastima. ]]>

Blago koje čine predmeti od zlata i srebra, ukradeno je između 2000. i 2001. godine, a bilo je izloženo u Narodnom muzeju istorije u Rumuniji. Predmeti su pronađeni 2015.  u Austriji i vraćeni su poslije detaljne istrage.

Ukradeno je 473 novčića i 18 narukvica, nađenih na aerheološkom nalazištu na zapadu Rumunije, gdje su se Dačani početkom drugog vijeka borili protiv Rimljana.

Rumunski glavni tužilac je rekao da je u toj aferi optužena grupa od 21 osobe, dok je kustos muzeja rekao da je ukradeno blago bilo jedno od najljepših otkrića sa područja drevne Dakije koja je nekada bila nezavisna država a potom rimska provincija.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 23:47:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/200781/rumuniji-vraceni-drevni-novcici-i-narukvice.html
Kazniti Lagerfelda zbog vrijeđanja http://www.rtcg.me/magazin/stil/200726/kazniti-lagerfelda-zbog-vrijedjanja.html Njemački dizajner i kreativni direktor modne kuće "Šanel", Karl Lagerfeld, osim po kreacijama poznat je i po oštrom jeziku. ]]>

Francuski modni magazin "Numero" objavio je intervju sa Lagerfeldom u kojem kreator manekenke naziva "glupim, otrovnim i gadnim stvorenjima".

Na svom sajtu magazin citira Lagerfelda koji je rekao i da manekenke koje ne žele da skinu svoj veš tokom fotografisanja, treba da se pridruže kaluđericama.

Zato se oglasilo i Udruženje modela, organizacija koja se bavi pravima manekena i manekenki, boljim uslovima rada i većim platama.

Osnivačica udruženja Sara Zif je rekla da su Lagerfeldove izjave oličenje seksualnog uznemiravanja i zloupotrebe u modnoj industriji.

Zif je pozvala na akciju protiv Lagerfelda zbog uvreda koje je uputio modelima u intervjuu za magazin "Numero".

Lagerfelda je već tužilo Udruženje žena sa istaknutim oblinama, ali se kreator, koji je i sam smršao 47 kilograma, zbog toga nije potresao.

"Pogledajte turiste na ulici, sa stomacima poput trudnica. Gospoda u godinama koja se oblače kao njihovi unuci, a salo se preliva preko farmerki. Zapustiti se do te mjere je nekorektno i ne osjećam se krivim kad to kažem", govorio je Lagerfeld.

Kreator se nije ustezao da komentariše i slavne osobe koje su pokušale estetskim zahvatima da ublaže proces starenja.

"Najgore su plastične operacije i zahvati na usnama", izjavio je slavni dizajner za "Cajt Onlajn".

"Sve te vještačke usne izgledaju kao da su letjele kroz vjetrobransko stalo, a zatim ih je neko vrlo neprofesionalno vratio na mjesto. Ni od  čega ne izgledate toliko starije, nego od po pokušaja da izgledate mlađe", kaže Lagerfeld.

Kreator se nije oglašavao povodom izjave osnivačice Udruženja modela o najnovijim komentarima na račun manekenki.

 

 

]]>
Thu, 19 Apr 2018 18:28:00 +0100 Stil http://www.rtcg.me/magazin/stil/200726/kazniti-lagerfelda-zbog-vrijedjanja.html
Tamna materija nestaje iz univerzuma? http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/200752/tamna-materija-nestaje-iz-univerzuma.html Tamna materija ne prestaje da iznenađuje naučnike. Naučnici za sada mogu da detektuju samo pet odsto materije u univerzumu. Tih pet odsto čini sve što nam je do sada poznatno – zvijezde, planete, galaksije... ]]>

Drugi dio univerzuma - 68 odsto, sastoji se od tamne energije, koja najvjerovatnije uzrokuje širenje svemira, dok treći dio, 27 odsto, čini tamna materija, supstanca koju naučnici ne mogu direktno da posmatraju, ali koja im je poznata zahvaljujući njenom snažnom gravitacionom dejstvu.

Danas znamo kako je univerzum izgledao odmah poslije Velikog praska zahvaljujući preostaloj termalnoj radijaciji, poznatoj još i kao pozadinsko kosmičko zračenje (CMB), koja nije svuda jednaka - pojedina mjesta su toplija ili hladnija od drugih.

Naučnici te temepraturne promjene koriste za korišćenje gustine tamne materije u ranim fazama univerzuma, i sticanje saznanja o tome kojom brzinom se univerzum tada širio i kojom brzinom je putovala svjetlost.

Kada biste ostavili svoj automobil na parkingu, očekivali biste da bude u istom stanju kada se vratite, sa istom kilometražom, količinom goriva itd. Naučnici isto tako očekuju da podaci o ranom razvoju univerzuma budu isti.

Ipak, iz nekog razloga, to nije slučaj - novi podaci ukazuju na to da je stopa širenja univerzuma od prvih kosmičkih mjerenja do sada opala za 10 odsto.

"Razlika nije toliko velika da bi mogla da se smatra kritičnom, ali nešto se najvjerovatnije dešava, i ne prestaje. Tu je već posljednje dvije ili tri generacije eskperimenata", izjavio je doktor Torsten Bringman sa Univerziteta u Oslu za Nju sajentist.

Kako je izgledao raniji univerzum?

Ukoliko nije riječ o upornoj grešci u proračunu, to bi moglo da znači da je univerzum nekada izgledao drugačije nego što smo mislili.

Jedno od potencijalnih objašnjenja jeste hipoteza o opadanju tamne materije (DDM), prema kojoj univerzum danas nema onoliko tamne materije koliko je nekada imao.

Ruski naučnici testirali su ovu hopotezu 2016. godine stvaranjem modela koji ukazuje na to kako bi svemir izgledao da je ova hipoteza tačna. Prema njihovim proračunima, u univerzumu se danas nalazi pet odsto manje tamne materije nego što je bilo na njegovom početku.

Bringman i njegov tim stvorili su 2018. godine sličan model i dobili slične rezultate, zaključujući da se "nekoliko procenata tamne materije" pretvorilo u "tamnu radijaciju" koju nije moguće detektovati.

Riječ je o ključnom detalju u potrazi za tamnom materijom.

Naime, do sada je postojalo samo nekoliko teorijskih čestica koje su mogle da predstavljaju kandidate za tamnu materiju, a svaka od njih ima određene karakteristike.

Ako tamna materija ima osobinu da nestaje, to znači da je moguće odbaciti nekoliko scenarija, i suziti izbor, piše Kjurioziti.

"Na taj način bili bismo korak bliže konačnom odgovoru na pitanje šta je to tamna materija", zaključio je Bringman.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 15:09:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/200752/tamna-materija-nestaje-iz-univerzuma.html
Ovi se gradovi ubrzano šire http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/200732/ovi-se-gradovi-ubrzano-sire.html Budući da sve veći broj ljudi donosi odluku da živi u gradu, mnoge od urbanih oblasti u svijetu rastu nevjerovatnom brzinom. ]]>

Na mapi se može vidjeti da najbrže rastu gradovi u Kini, Indiji i Africi (do 6 odsto), dok je u Evropi i SAD zabilježen sporiji rast (do 1 odsto).

Najdramatičnije promjene zabilježene su u Nigeriji, dok je pad broja stanovnika najizraženiji u Americi – ljudi najviše napuštaju Pitsburg, Klivlend i Detroit.

Kada je riječ o pojedinačnim gradovima s najvećim prilivom stanovništva, lista izgleda ovako:

1. Bejhaj, Kina – 10.58 odsto
2. Gaziabad, Indija -5.2
3. Sana, Jemen – 5
4. Surat, Indija – 4.99
5. Kabul, Avganistan – 4.74
6. Bamako, Mali – 4.45
7. Lagos, Nigerija – 4.44
8. Faridabad, Indija – 4.44
9. Dar es Salam, Tanzanija – 4.39
10. Čitagong, Bangladeš – 4.29

Na mapi, koja je zasnovana na podacima UN u vezi sa stopom rasta stanovništva između 2000. i 2016. godine, prikazano je više od 500 gradova s više od milion stanovnika.

Tamnom nijansom označen je procenat rasta, dok je narandžastom bojom obilježen negativan rast.

Stručnjaci procjenjuju da će do 2075. godine na Zemlji živjeti 9,5 milijardi ljudi, od čega će bar 27 odsto svjetskog stanovništva živjeti u gradovima s više od milion stanovnika.

Interaktivnu mapu pogledajte OVDJE.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 14:25:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/200732/ovi-se-gradovi-ubrzano-sire.html
Šta Facebook zna o vama kad objavite selfi! http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/200724/sta-facebook-zna-o-vama-kad-objavite-selfi.html Magazin “Wall Street Journal” objavio je spisak svih stvari koje Facebook može da sazna o vama kada objavite najobičniji selfi. ]]>

Ova problematična lista odlično oslikava činjenicu da društvena mreža ne mora da nas špijunira pomoću mikrofona jer smo joj već dozvolili da prati bukvalno sve što radimo.

Pa tako, svaki put kada objavite selfi, Facebook dobija vašu fotografiju, tekst koji ste napisali uz nju i sve profile koje ste tagovali. Potom proučava fotografije uz pomoć tehnologije za prepoznavanje lica kako bi ustanovio ko je sve na njima, ako je na fotografiji više ljudi, ili je napravljena na javnom mjestu, društvena mreža može da prepozna više ljudi nego što ih vi poznajete, prenosi Bug.

Objavljivanjem slike na Facebooku, vi otkrivate gdje i kada ste sliku napravili, model telefona koji koristite, ko vam je provajder, obližnje WiFi mreže i prijemnike (koji takođe otkrivaju vašu lokaciju) i još puno toga.

Facebook čak zna i koliko baterije vam je još ostalo na telefonu.

Društvena mreža potom može da te podatke poveže sa onima koje već ima i u teoriji obilježi lokaciju svih ljudi koji se vide na slici i čije lice prepozna, bez obzira na to da li ste ih tagovali ili ne.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 13:11:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/200724/sta-facebook-zna-o-vama-kad-objavite-selfi.html
Možete li da pročitate sva slova na pozadini? http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/200727/mozete-li-da-procitate-sva-slova-na-pozadini.html Ako želite da za kratko vrijeme provjerite koliko vam je vid dobar, pokušajte da odradite ovaj test do kraja. Samo mali broj ljudi je uspio u tome. ]]> Naime, riječi koje su ispisane, se neznatno razlikuje od pozadine. Da li vi možete da ih vidite? Ako možete, možete se pohvaliti i da imate dobar vid.

                                                   

]]>
Thu, 19 Apr 2018 12:05:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/200727/mozete-li-da-procitate-sva-slova-na-pozadini.html
Lansiran teleskop koji traži planete http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/200722/lansiran-teleskop-koji-trazi-planete.html Američka svemirska agencija NASA lansirala je noćas svoj teleskop od 337 miliona dolara namijenjen traganju za planetama veličine slične zemlji i na kojima bi mogao da postoji život. ]]>

Satelit nazvan TESS, po engleskoj skraćenici za Tranzitni satelit za nadzor egzoplaneta, lansiran je u svemir oko jedan sat noćas po centralnoevrposkom vremenu raketom Falkon 9 američke kompanije Spejseks (SpaceX) iz Kejp Kanaverala na Floridi.

Satelit će pregledati nebo najmanje naredne dvije godine, počevši prvo od najbližih i najsvjetlijih zvijezda u nastojanju da pronađe i identifikuje planete oko njih.

Biće razmotrene stotine hiljada zvijezda, a očekuje se da će hiljade egzoplaneta, planeta koje su van našeg solarnog sistema, biti pronađene odmah blizu nas. Očekuje se da će biti pronađene razne planete, stenovite i ledene planete, vrući giganti i možda vodeni svjetovi, a moguće i planete koje su između veličine Zemlje i Neptuna, ili čak i neka koja je blizanac Zemlji.

"Nebo će postati ljepše, postaće fantastično kada budemo znali da postoje planete koje kruže oko zvijezda koje svjetlicaju noću", rekao je glavni direktor za nauku u Nasi Tomas Zurbhen.

On je rekao da će otkrića satelita teleskopa Tess i druge misije dovesti čovječanstvo bliže odgovoru na pitanje koje se postavlja hiljadama godina, da li postoji život van Zemlje i ako postoji, da li je u obliku mikroba ili je napredniji.

Nasin satelit Tess neće tražiti život, nije za to koncipiran. On će tražiti sve vrste planeta na kojima bi mogao da postoji život, posebno će se usmjeriti na planete koje su u orbiti neke zvijezde gdje temperature nijesu ni suviše hladne ni suviše vruće već taman za vodu koja daje život.

One planete koje izgledaju da najviše obećavaju biće bliže razmotrene nekom drugom misijom.

Tes je nasljednik Nasinog Kepler svemirskog teleskopa, koji je sada na kraju svog rada poslije otkrića nekoliko hiljada egzoplaneta u posljednjih devet godina.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 11:00:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/200722/lansiran-teleskop-koji-trazi-planete.html
Amerikanci dnevno bacaju 150 hiljada tona hrane http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/200717/amerikanci-dnevno-bacaju-150-hiljada-tona-hrane.html Amerikanci bacaju oko 150.000 tona hrane dnevno ili više od 400 grama po osobi, prema istraživanju objavljenom u srijedu koje precizira da se najčešće odbacuju voće i povrće. ]]>

Ta hrana koja se baca u kantu za smeće uzgajala se na oko sedam posto američkog poljoprivrednog zemljišta i hiljade milijardi litara vode su upotrijebljene za njen uzgoj, piše u članku koji je objavio list PLOS ONE.

Ta hrana takođe predstavlja 30 posto kalorija koje svakodnevno konzumira svaki Amerikanac.

Voće i povrće predstavljaju 39 posto svih namirnica, nakon kojih slijede mliječni proizvodi (17 posto), meso (14 posto) i žitarice (12 posto). Među najrjeđe odbacivanom hranom su čips, ulje, slatkiši i bezalkoholni napici.

"Bolji prehrambeni režimi se temelje na većem udjelu voća i povrća, koje se bace u većim količinama od drugih namirnica", objašnjava Meredit Najls, koautorka istraživanja i asistentica na univerzitetu u Vermontu.

"Zdrava prehrana je važna i ona je izvor brojnih prednosti, a što više pazimo na prehranu, sve smo svjesniji bacanja hrane", dodala je Najls.

Istraživanje, koje se temelji na državnim podacima i anketama o bacanju hrane između 2007. i 2014. godine, izvještava o "značajnom" uticaju na okolinu i na poljoprivrednike.

"Taj otpad odgovara žetvama" s više od 350 miliona kilograma pesticida i gotovo milijardu kilograma gnojiva "svake godine", prema tom izvoru.

Među mogućim rješenjima problema, istraživanje predlaže obuku potrošača kako bolje pripremiti i uskladištiti svježe voće i povrće i predlaže da vlada usvoji programe sprečavanja bacanja hrane, prenosi Hina.

Glavni autor Zak Konrad iz kancelarije za poljoprivredna istraživanja u Sjevernoj Dakoti je istaknuo da se hrana baca na nekoliko nivoa. "Holistički pristup će postati sve važniji u pronalaženju trajnih načina za potrebe rastuće svjetske populacije", zaključio je.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 10:19:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/200717/amerikanci-dnevno-bacaju-150-hiljada-tona-hrane.html
Bez marihuane u centru Haga http://www.rtcg.me/magazin/putovanja/200641/bez-marihuane-u-centru-haga-.html Hag će biti prvi holandski grad koji je zabranio konzumiranje marihuane u centru grada, kod centralne željezničke stanice i najvećih tržnih zona. ]]>

Leci o zabrani biće distribuirani u kafeima u kojima se prodaje marihuana i skloništima za beskućnike, radi upozorenja o kaznama za one koji budu prekršili zabranu.

Obavještnja na engleskom jeziku biće dostupna u hotelima, prenio je Gardijan.

Marihuana se prodaje u 573 kafea, u 103 od 380 opština u Holandiji, uključujući i Hag.

Portprol gradonačelnice Haga Pauline Krike izjavio je da je do zabrane došlo zbog brojnih žalbi žitelja i posjetilaca zbog jakog mirisa marihuane i buke onih koji je upotrebljavaju.

Amsterdam je zabranio upotrebu droga u blizini škola i parkova za djecu, a Roterdam u blizini škola.

]]>
Wed, 18 Apr 2018 15:28:00 +0100 Putovanja http://www.rtcg.me/magazin/putovanja/200641/bez-marihuane-u-centru-haga-.html
Tri mjeseca mršanja u 50 sekundi http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/200646/tri-mjeseca-mrsanja-u-50-sekundi.html Amerikanac Hanter Hobs uspio je da za tri mjeseca smrša 20 kila, a svoj fantastičan napredak je zabilježio u kratkom video snimku. ]]> Kako je kazao, tokom tri mjeseca je miješao kardio i treninge snage, te bi počeo da vježba s velikim kilažama i malim brojem ponavljanja, a povećavao broj ponavljanja, uz manje težine, kako bi trening odmicao.

Svaki dan se fotografisao, a na kraju treninga je s 91kg "spao" na 72. Ipak, nije izgubio mišiićnu masu, već samo mast.

 

]]>
Wed, 18 Apr 2018 14:51:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/200646/tri-mjeseca-mrsanja-u-50-sekundi.html
Sablasni konjanik u Gločesterširu http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/200633/sablasni-konjanik-u-glocestersiru.html Britanac Tomas Arnold (41) nedavno je odlučio da posjeti dvorac Barkli u oblasti Gločesteršir, a svoje putovanje riješio je da ovjekoveči snimkom. Kad ga je pregledao, potpuno se šokirao, jer je kamera po svoj prilici zabilježila duha! ]]>

Na snimku se u trenutku može vidjeti bijela prilika koja liči na duha iz filmova. Šokirani Tomas rekao je kako vjeruje da je riječ o duhu konjanika koji jaše u unutrašnjosti zidina zamka izgrađenog u 11. vijeku.

Kako je naveo, u trenutku kad je dron nadlijetao dvorac, Tomas je na desetak sekundi izgubio kontakt sa letjelicom, ali ništa sumnjivo nije primijetio dok se nije vratio kući.

Provjerio je svoje snimke i otkrio da okolni dimnjaci ne proizvode dim, a i da je vjetar duvao u suprotnom pravcu.

Kaže da je provjerio i informacije o letovima, ali da drugo objašnjenje, osim da se radi o duhu, nije mogao da nađe.

                                                         

]]>
Wed, 18 Apr 2018 14:28:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/200633/sablasni-konjanik-u-glocestersiru.html
Da li je postojala civilizacija i prije čovjeka? http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/200625/da-li-je-postojala-civilizacija-i-prije-covjeka.html Prije 56 miliona godina temperatura na Zemlji je toliko porasla da je došlo do otapanja polova. Profesor Adam Frenk sa univerziteta u Ročesteru zapitao se da li je moguće da se to dogodilo kao posljedica djelovanja neke napredne civilizacije koja je nastanjivala Zemlju prije čovjeka. ]]>

"Obično kad govorimo o izumrlim civilizacijama imamo na umu kipove ili ruševine njihovih gradova. I to je u redu dok razmišljamo na skali od nekoliko hiljada godina, ali ako gledamo na period od prije nekoliko miliona godina, stvari su malo komplikovanije. Čovjek se razvio u kvartaru, eri koja obuhvata posljednjih 2,6 miliona godina. Svaka civilizacija koja je postojala prije toga ne može biti ljudska", piše profesor Frenk za "The Atlantic".

U svom istraživanju je pošao od pretpostavke da je moguće da je prije 60-ak miliona godina postojala civilizacija čije je industrijsko doba trajalo oko 100.000 godina (što je 500 puta duže od našeg industrijskog doba) i razmislio kakve bi tragove naša civilizacija ostavila naučnicima 100 miliona godina u budućnosti.

Zaključio je da bi tragove tražili u slojevima tla gdje bi se, na primjer, taložio kiseonik iz vještačkog gnojiva, plastika, tragovi sagorijevanja u atmosferi i slično.

Provodeći uporedna istraživanja naučnici su zaključili da nema sličnih dokaza koji bi upućivali da je Zemlju prije ljudi nastanjivala neka druga civilizacija, ali prema tvrdnjama profesora Frenka dobili smo zanimljive informacije o tome kako bilo koja civilizacija ima uticaj na planetu.

Tokom izgradnje civilizacije troše se resursi planete i potrebno je tražiti nove izvore energije. Obnovljivi izvori energije ostavljaju manje uticaja na planetu, tvrdi on.

Njegovo istraživanje je otvorilo mogućnost da su na drugim planetama postojale civilizacije koje su u međuvremenu nestale.

"Ako civilizacija koristi fosilna goriva, klima se mijenja, a to može da dovede do opadanja nivoa kiseonika u okeanu. Tako nizak nivo kiseonika u okeanu dalje uzrokuje uslove za razvoj novih fosilnih goriva. Na ovaj način propast jedne civilizacije može postaviti temelje za razvoj druge", zaključio je on.

]]>
Wed, 18 Apr 2018 13:12:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/200625/da-li-je-postojala-civilizacija-i-prije-covjeka.html
Najveći vrt lala na svijetu http://www.rtcg.me/magazin/putovanja/200611/najveci-vrt-lala-na-svijetu.html Holandski Keukenhof, smatra se najvećim vrtom tulipana (lala) na svijetu, a ove godine posjetioce dočekuje s temom ”Romansa u cvijeću“. ]]>

Smješten nedaleko od grada Lise, Keukenhof svake godine privlači ne samo predstavnike poslovnog svijeta vrtlarstva nego i brojne fotografe, ali i druge ljubitelje cvijeća. Park je dobio ime po dvorcu Keukenhof.

Manifestacija zbog kratkog vijeka trajanja tulipana, bude otvoren od kraja marta do sredine petog mjeseca, a ovogodišnje izdanje traje do 13. maja.

Fokus parka je na gotovo sedam miliona jedinki cvijeća, što omogućava brojnim kompanijama da predstave svoj živopisni katalog. Oko 500 uzgajača ima priliku izložiti široku paletu cvijeća.

Tim stručnjaka nastoji svakom izlagaču omogućiti poseban potrebni prostor.

Oko 20 uzgajivača 1949. godine došlo je na ideju da organiziraju manifestaciju u obliku izložbe cvijeća, što je bio signal za nastanak Keukenhofa u vidu proljećnog parka.

Za javnost je otvoren 1950. godine i odmah zabilježio veliki uspjeh, kada ga je posjetilo oko 236.000 ljudi. Ove godine organizira se 69 izdanje, a organizatori i ovog puta očekuju veliki broj posjetilaca.

]]>
Wed, 18 Apr 2018 12:01:00 +0100 Putovanja http://www.rtcg.me/magazin/putovanja/200611/najveci-vrt-lala-na-svijetu.html
"Vinitaly", najveća izložba vina na svijetu http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/200589/vinitaly-najveca-izlozba-vina-na-svijetu.html Tradicionalni sajam vina ove godine je pedeset drugi put organizovan u Veroni. ]]>

Održava se na izložbenom prostoru od 100 hiljada metara kvadratnih, a svoja vina predstavlja blizu 5 hiljada izlagača.

Svake godine "Vinitaly" posjeti više od 100 hiljada ljudi iz svih krajeva svijeta.

Tokom četiri dana trajanja organizovane su brojne radionice, degustacija, konvencije, rasprave i analize o temama u vezi sa ponudom i potražnjom vina u Italiji i svijetu.

]]>
Wed, 18 Apr 2018 10:33:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/200589/vinitaly-najveca-izlozba-vina-na-svijetu.html