Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Stil

Marija Razić

03. 04. 2013. 14:14 >> 14:45
1

MIS CRNE GORE

Ljepota i refleksija

Najljepša Crnogorka, Grbaljka Ivana Milojko priprema se za svjetsko takmičenje koje će se u avgustu održati u Baliju. Otkriva da nema velike ambicije u manekenstvu, niti uzore iz tog svijeta. Objavila zbirku poezije "Jezgrile zvijezde" i u intervjuu portalu RTCG, donosi omiljene stihove.

Na koji način se pripremaš za svjetsko takmičenje u avgustu?

Pripreme za svjetsko takmičenje obuhvataju, kako rad na fizičkom izgledu, tako i duhovnoj dimenziji. Jedna mis mora biti u kondiciji kako bi izdržala sve obaveze koje "Miss World" nameće. Pored toga, usavršavanjem jezika i učešćcem u humanitarnim akcijama stiču se poeni na ovom takmičenju. 

Šta se sve traži od najljepših djevojaka? Na koji način ćete se predstaviti u Baliju, na svjetskom izboru za Mis?

Od takmičarki se očekuje svestranost, organizovanost, psiho-fizička izdržljivost, poznavanje jezika, druželjubivost, učešće u humanitarnim akcijama...

Šta se u tvom životu promijenilo otkako "nosiš krunu"?

Titula mis ne slavi samo ljepotu, već  i osobine koje ženu čine kompletnom ličnošću, poput inteligencije, empatije, obrazovanja, talentovanosti... U tom cilju, ja ću pokušati da se izdvojim svojim talentom.

Kako je izgledala tvoja prva modna kampanja?

Kruna je sa sobom donijela obaveze i osjećaj odgovornosti. Pored toga što imam sve manje slobodnog vremena, konstantno se trudim da ovu titulu iznesem kako dolikuje. Želja roditelja da me oslobode sramežljivosti, rezultirala je mojim upisom u modni studio ''Da Qui'', na čelu sa Sonjom Štilet. Vremenom je ovaj tivatski studio postao rasadnik zvaničnih ljepotica, te taj period iz djetinjstva pamtim po nadanju da ću se i ja jednog dana naći na njiovom mjestu.

Ko su tvoj uzori iz svijeta modelinga?

Budući da nemam velikih ambicija na polju manekenstva, nemam uzore iz tog svijeta. Manekenstvo posmatram isključivo kao hobi. Nakon kotorske 'Gimnazije' planiram da se u potpunosti posvetim društvenim naukama. Dvoumim se izmedju književnosti i psihologije.  

Nedavno si objavila knjigu "Jezgrile zvijezde". Šta ljubiteljima poezije donosiš, kakva je tvoja knjiga?

Moja poezija namjijenjena je uskom krugu ljudi, osobama istančanog senzibiliteta. Refleksivna poezija duhovna je hrana ljudima koji imaju dovoljno psihičke snage da rone u dubine.

"Osvijetli svijet. Pokori tamu da ne dokuči smisao." Poezijom pozivaš na ujednijenje, da pronadjemo dobrotu u sebi, plemenitost, koliko god da smo je zapostavli i prekrili nečim drugim i teškim... Da li svi koji "bace pogled u nebo i vrate pogled nazad", mogu na isti način  da gledaju svijet, da li svi ostanu na nogama?

Ukoliko nebo simboliše uspjeh, mogu reći da, ako je čovjek dovoljno duhovno razvijen, ostaje na nogama. S druge strane, dostizanje nebeskog, onostranog, epifanijskog-dostizanje mudrosti, zasigurno mijenja pogled na svijet.

Kako ti doživljavaš svijet, koja je tvoja misija u njemu, kao djevojke, maturantkinje, pjesnikinje i najljepše žene u zemlji?

S mojim doživljajem svijeta i čovjekovog zadatka u njemu ljudi će se najbolje upoznati čitajuci moja djela. Ipak, smatram da je moja dužnost kao čovjeka da djelujem uvijek etički ispravno; kao maturantkinje da nastavim utabanom stazom i i dalje se obrazujem; kao pjesnikinje, da budem spona izmedju Boga i ljudi, i kao misice, da svoju zemlju predstavim najbolje što mogu. 

Da li pišes svakodnevno, koji je tvoj omiljeni dio dana za pisanje?

Nijesam od onih pjesnika koji svakodnevno pišu. Moja poezija je jaka, jezgrovita,uvijena u filozofiju i emociju koje su se dugo u meni taložile.

Da li pišeš i prozu?

Pišem i prozu, ali mislim da je pisanje poezije mnogo teže.

Čija ti je kritika najvažnija?

Kritike mojih roditelja i ujaka Miluna Osmajića, poznatog esejiste i kritičara,  najviše me dotiču. 

Šta bi promijenila kod sebe?

Preveliku osjetljivost i nesalomivu vjeru u dobrotu svih ljudi, jer zbog toga često bivam povrijedjena. 

Kažeš da čitanjem proživljavano potpuno novi život, šta volis da čitas, ko su tvoji omiljeni autori?

Lijepo je čitati svaku vrstu literature, jer na taj način možemo razlučiti šta nam se svidja, a sta ne. Za sada, omiljeni su mi Andrić i Crnjanski. 

Kako bi opisala vrijeme i okruženje u kome si odrastala?

Koliko, kao mladja, ponekad nijesam voljela seosko okruženje u kojem sam odrastala, toliko sam sada zahvalna zbog djetinjstva provedenog u Grblju.Tradicionalno vaspitanje i altruizam su ono što odlikuje sve Grbljane, a toga danas, nažalost, ima sve manje... 

Kako bi izgledao svijet kojim bi ti gospodarila?

Kada bi ljudi, umijesto gospodarenju svijetom, težili gospodarenju sobom, svijet bi bio mnogo bolje mjesto za život.

 

****

U nastavku donosimo dvije pjesme iz zbirke poezije "Jezgrile zvijezde", po izboru same autorke i zvanične mis Crne Gore Ivane Milojko:

 

Lovćen 

Lovćene,izrasta izdanak Korijena,

izmedju stabala od kamena do oblaka,

Dušu utisnu u reljef od kamena,

Mliječna pojilišta u kolijevkama konaka.

 

Lovćene,u bezdanim rijekama,

pomozi mi da dostignem Alefa,

Učini da orfjeskom lirom kormilarim,

da vjetar skučim u kamenu-On me čeka.

 

Lovćene, nauči me da iz jeze

zavijanjadokučim snagu okrutnih očnjaka;

Učini,da kupana mauzolejskim ranama,

(Po)ljubim svetu krv svojih predaka.

 

Lovćene,podari mi gornji vid tvoga kamena,

da zvijezdama budem ožiljena,

umivajući se plavotom tvoga Vremena,

sagledam bezgrešnost svojih puteva.

 

 

Žig patine

 

Sudbinski žig u oku,

poiskri slatkom boli,

Bog vidi kaleže što lome-

sluti se onda,kad se voli.

 

Ruke svetovodne obgrle suton

Penelopinog mraka.

Valovima drhte panske frule-

nije sreća strah od p(r)olaska.

 

Svjetolost bacaš na tminu-

kolijevku paučine.

iz zidova Mefisto gurnuzbjeg-

da me vlasi ne patine.

 

Ljubiš,a žežeš jezicima.

Sudbina Sudbinom pisana.

Na oko pala crna skrama.

Prolaznošću oplakana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније