Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Stil

Marija Razić

05. 04. 2013. 12:41 >> 13:03
30

MODELING I MAGISTRATURA

Zašto treba vjerovati u snove

Naša poznata manekenka Jelena Šćepanović, vrata svijeta mode otvorila je u 17-oj godini, odličnim plasmanom na "Elit model luku". Godinu kasnije, već je postala Armanijeva miljenica, čiji je počasni gost bila i prošle godine u Kini, gdje su veliki dizajner i prelijepa Jelena, na spektakularnoj reviji, proslavili svoje "modne rođendane".

Nakon Đorđa Armanija, top model Jelena Šćepanovič imala je privilegiju da bira modne kuće sa kojima će sarađivati i biti zaštitno lice brojnih modnih linija i proizvoda. Uslijedili su "Rokobaroko"(Roccobarocco), "Karaktere"(Caractere), "Emporio Armnani", "Mariela Burani", "La Perla", "Intimisimi"(Intimissimi), "Levis", "Debora"(Deborah), "Fiziko"(Fisico), "Kalcedonia" (Calzedonia),"Somatolajn"(Somatoline), "Rosa Klara"(Rosa Clara, "Lormar", "Najk"(Nike), "Švarckof" (Shwarzkoph),"Si E Lei" i mnogi drugi. U Podgorici je završila modnu kampanju za brend "Paradiso", čije je zaštitno lice godinama. Buduća magistarka međunarodog marketinga, u intervjuu za portal RTCG otkriva koje će trenutke u karijeri posebno pamtiti, kako svaki dan uspije da pretvori u gotovo svaršen, kako njeguje svoju ljepotu...

                                                                             *  *   *

Kada se danas osvrneš na svoju karijeru, koji trenutak ćeš posebno pamtiti, koji je na neki način obilježio?

Mislim da ću posebno pamtiti veče kojim sam krunisala desetogodišnje bavljenje manekenstvom na reviji istog kreatora sa kojim sam napravila prve manekenske korake. Naime, prošle godine boravila sam u Pekingu, gdje je modnim spektaklom obilježena desetogodišnjica postojanja modne kuće Armani na kineskom tržištu. Na događaju su prikazane tri modne linije "Emporio Armani", "Đorđo Armani" i "Armani Prive", a cjelokupan događaj upotpunile su muzičke dive Tina Tarner i Meri Džej Blajdž. Slučajnost ili ne, oboje smo slavili jubilej. Ipak, najjače emocije i ponos osjetila sam kada sam dobila poziv od Nacionalne turističke organizacije Crne Gore za ulogu u spotu "UDAHNI DUBOKO" kojim je Crna Gora predstavila svijetu ljepote koje vjekovima čuva.

Pored uspješne manekenske karijere i škola je kod tebe uvijek bila u prvom planu? Kako se postiže balans?

Česti poslovni angažmani i odlasci u inostranstvo, nijesu uspjeli da pokvare odličan uspjeh tokom srednjoškolskih dana, a kasnije ni tokom fakultetskih studija, na kojima sam  do kraja studiranja uspjela zadržati prosjek od 9,8. Balansiranje između studentskih i poslovnih obaveza nije bilo lako, ali se uz veliku volju, rad i dobru organizovanost sve može postići.

Kada govorim o svom obrazovanju, veliku zahvalnost dugujem svim svojim profesorima koji su me bodrili i imali razumijevanja za moj poziv. Često se, u različitim životnim situacijama, sjetim njihovih riječi,  koje su nas pripremale za život. Njihova uloga je tokom našeg odrastanja bila mnogo veća od uloge profesora koji prenosi znanje, bili su naši drugi roditelji i hvala im na svakom savjetu zbog kojeg sam dobijala želju da unaprjeđujem sebe i svoje znanje.

Da li već planiraš šta ćeš raditi kada ti manekenstvo više ne bude privlačno na ovaj način? Možda skauting, neka modna agencija ili?

Iskreno, ne opterećujem sebe mislima o budućnosti jer time umanjujem važnost sadašnjeg trenutka, koji je ustvari jedino što sigurno imamo. Završivši fakultet obezbijedila sam sebi sigurnost nakon manekenstva, a o kom će tačno poslu ili projektu biti riječ ostavljam životu da mi pokaže.

Kako održavas "zdrav duh u zdravom tijelu"?

Prije svega, zdrav duh počiva na lijepim mislima, osjećaju ljubavi prema ljudima i životu. Trudim se da svoje misli ne trujem ružnim stvarima tako što biram dobre knjige, slušam kvalitetnu muziku, uživam u filmovima koji me inspirišu, povezujem se sa ljudima koji me pokreću i čine nasmijanom. Mislim da je pitanje sreće stvar izbora.  Svakog jutra iznova biram da budem srećna i zdrava. Takođe, osjećaj zahvalnosti je nešto čime životu šaljem poruku da sam srećna sa svim onim što mi je dao i da sam spremna za bolje i veće. Zahvalna sam na zdravoj porodici, na slozi i ljubavi koja postoji u mom domu, na svim lijepim i manje lijepim iskustvima iz kojih izlazim pametnija i jača. Griža savjesti, bijes, ljubomora, zavist su osjećaji koji, pored toga što podstiču bolest u organizmu, blokiraju dotok lijepe energije u važ život a sa njom i uspjeh, mir, ljubav i sreću. I naravno, fizička aktivnost predstavlja odličan način da se oslobodite svega onog što vam smeta, a ja toplo preporučujem pilates i jogu. 

Da li imaš poseban režim ishrane?

Nemam poseban režim ishrane, ali mogu reći da se svojevoljno zdravo hranim, jer mi odgovaraju stvari koje i nutricionisti preporučuju. Veliki sam ljubitelj morskih specijaliteta, sireva i svih vrsta voća i povrća. Masna hrana i slatkiši su nešto što mi ne prija.

Kako se njeguješ? 

Spadam u onu grupu žena koja je maksimalno posvećena njezi tijela, lica i kose. Sve više se opredjeljujem za prirodne proizvode na bazi bilja, biram prirodne sapune i pravim prirodne maske za kosu. Sa druge strane, nikada mi nije žao izdvojiti više novca za dobar proizvod ili tretman pa su kozmetika koju koristim "Babor", "La mer" i "Centella". 

Kako izgleda tvoj savršen dan?

Nijesam neko ko čeka savršene okolnosti, kako bi one zaslužile titulu savršenog dana. Uživam u svakom novom danu, pokušavajući da pronađem ljepotu u svemu, a kada tako činite, onda je svaki dan na svoji način poseban. 

Armani je obilježio početak tvoje karijere, što je impresivno! Šta si naučila od njega?

Tako je, na mojoj prvoj reviji za pomenutog kreatora sam, kao neko ko se tek otisnuo u svijet mode, imala veliku tremu pred sami izlazak na pistu, međutim, gospodin Armani je čekao na samom izlasku na binu, davajući podršku i stisak ruke svakoj djevojci, kao način da nas oslobodi straha i da nam pomogne kako bi samouvjereno iznijele kolekciju. Izuzetno brine o svojim manekenima, a tu nesebičnost i brigu o drugima mnogo cijenim. Sarađujući godinama sa njim naučila sam da se u poslu upornim radom i predanošću, veoma lako ostvaruju ciljevi. Navešću primjer, ekonomska kriza nije zaobišla ni svijet mode, što se za modni brend "Armani" ne može reći. Naprotiv, on je i u tom periodu nastavio da širi svoju imperiju i sa jednakom pažnjom brine o svim svojim zaposlenima. Fascinirana sam njegovom energijom i mladalačkim duhom koji nikako ne odaje sliku čovjeka od 79 godina. On je primjer da su godine zaista samo broj.

Kakav se tip djevojke danas traži?

Tip djevojke varira od jednog modnog centra do drugog. U nekim, prednost se daje komercijalnim tipovima dok su u drugim, više tražene djevojke neobičnog izgleda. Smatram da bi bilo dobro prekinuti trend previše mršavih manekenki, a da se vrati vrijeme kada su pistama hodale ljepotice sa zanosnim oblinama, kao devedesetih godina. 

Ima li ljubomore u svijetu modelinga?

Ljubomora je, nažalost, nešto sa čim se susrijećem mnogo više u svakodnevnom životu, a obično je doživljavam od ljudi koji su nezadovoljni sopstvenim životnim izborima. Takvi, tuđi uspjeh uvijek prepoznaju kao dokaz sopstvene prosječnosti, nedorečenosti ili neuspješnosti. Ne shvataju da osjećanjima kakva su ljubomora i zavist samo sebi čine gore, truju svoje misli i time prizivaju samo loše stvari u svim sferama života. U manekenstvu sam pretežno bila okružena djevojkama koje su, kao i ja, bile daleko od svojih porodica, pa smo se uvijek trudile da podrškom nadoknadimo tu prazninu i pomognemo jedna drugoj na putu do vrha. 

S obzirom da puno putuješ, koje te je mjesto očaralo i zašto?

Mogu se pohvatili da sam proputovala veći dio svijeta i posjetila sva ona mjesta o kojima sam još kao djevojčica maštala. Nosim lijepe uspomene iz svih gradova kojima sam koračala, ipak, Pariz je grad koji me je potpuno očarao. Grad umjetnosti, mode i romantike nije ni mene ostavio ravnodušnom.
 

Da li bi sjutra svojoj kćerki na primjer, dozvolila da krene tvojim stopama?

Svoju kćerku ću učiti da sluša intuiciju, vjeruje u svoje snove i prati znakove pored puta. Ako joj oni kažu da je njen put svijet manekenstva, stajaću uz nju, i pružiću  joj bezrezervnu podršku. 

                                                                              * *  *

U nastavku možete pogledati neke od modnih kampanja Jelene Šćepanović. Izdvojili smo "Armanijevu" reviju i kampanju za Nacionalnu turističku organizaciju Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније