RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Stil http://www.rtcg.me/magazin/stil/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Stil http://www.rtcg.me/magazin/stil/rss.html Dobrotska čipka na reviji u Kotoru http://www.rtcg.me/magazin/stil/212740/dobrotska-cipka-na-reviji-u-kotoru.html Revijama modela kolekcije visoke mode Hane Toume iz Libana i onih inspirisanih dobrotskom čipkom sa originalnim komadima kreatora Bjanke Marije Đervazio, Hane Toume i Itala Marselje na trgu pred katedralom Svetog Tripuna, sinoć je završena 21. smotra mode pod nazivom „Moda i umjetnost". ]]>

Ovogodišnja smotra bila je iskorak u odnosu na prethodne, a kroz svoje programe kombinovala je izložbe, pozorište, bavila se i tradicijom Crne Gore.

U muzičkom dijelu nastupila je klapa Maris.

Tako je prvog dana otvorena izložba nakita Katarine Zlajić, autorke iz Crne Gore, pa potom rukom rađenih cipela autorke Lidije Jovanović.

]]>
Sun, 26 Aug 2018 11:49:00 +0100 Stil http://www.rtcg.me/magazin/stil/212740/dobrotska-cipka-na-reviji-u-kotoru.html
Internacionalna smotra mode u Kotoru http://www.rtcg.me/magazin/stil/212655/internacionalna-smotra-mode-u-kotoru.html Revijom najnovije kolekcije visoke mode Itala Marselje i performansom „Ana Kapeli voli Baustel" koji je izvela italijanska glumica Bjanka Napi – sinoć je pred katedralom Svetog Tripuna svečano otvorena dvadeset prva Internacionalna smotra mode pod nazivom "Umjetnost i moda". ]]>

Manifestaciju su ispred organizatora svečano otvorile direktorka Modne agencija "Fabrika" Vesna Mandić i potpredsjednica Opštine Kotor Ljiljana Popović Moškov.

"Koncepcija je sada drugačija i događaj je kompleksniji jer pored modnih revija imamo dvije pozorišne predstave, performans i dvije izložbe. Ali, dragi Kotore, pored brojnih sponzora i prijatelja kojima se zahvaljujem na pomoći – ono što morate znati jeste da je Popović Moškov 'veliki krivac' što je ove godine Smotra mode održana", poručila je Mandić zahvalivši se svim umjetnicima koji su učestvovali u ovogodišnjem programu te ocijenivši divnom saradnju modne agencije "Fabrika" i Opštine Kotor.

"Ako dovoljno dugo boravitie u Kotoru i ako upoznate njegovu dušu, a za mene su to građani Kotora, onda ćete vidjeti da poput Egziperijevog Malog Princa i moji sugrađani čuvaju svoju crvenu ružu, čuvaju svoj grad od zaborava, čuvaju njegovu tradiciju, daju mu nesebičnu ljubav i oni su 'krivci' što se Smotra mode održava u Kotoru punu dvadeset jednu godinu pred katedralom Svetog Tripuna, zaštitnika grada Kotora" , poručila je potpredsjednica Opštine Ljiljana Popović Moškov.

]]>
Sat, 25 Aug 2018 09:26:00 +0100 Stil http://www.rtcg.me/magazin/stil/212655/internacionalna-smotra-mode-u-kotoru.html
Modni omaž Kataloniji http://www.rtcg.me/magazin/stil/208174/modni-omaz-kataloniji.html Svjetski poznati modni dizajner Eli Sab predstavio je najnoviju kolekciju u Parizu kojom je odao počast Kataloniji. ]]> Inspirisan bojama, zvukovima i arhitekturom Barselone, Sab je osmislio haljine i komplete u nijansama zlatne, zelene, ljubičaste, crvene i crne.

Oble linije zgrada čuvenog arhitekte Antonija Gaudija koje su simboli Barselone, kreator je dočarao slojevima brokata i svile.

Kolekciju je završio raskošnom vjenčanicom sa neobičnim ukrasom za glavu, koji jasno asocira na Gaudijeve građevine.

 

 

]]>
Thu, 5 Jul 2018 23:28:00 +0100 Stil http://www.rtcg.me/magazin/stil/208174/modni-omaz-kataloniji.html
Svjetski poznati dizajneri dolaze u CG http://www.rtcg.me/magazin/stil/207605/svjetski-poznati-dizajneri-dolaze-u-cg.html Prvi internacionalni modni festival u Crnoj Gori „IFF Porto Montenegro 2018“, koji će biti održan od 26. do 28. jula u Porto Montenegro-u, okupiće poznate svjetske dizajnere i uticajne ličnosti iz svijeta mode, a promovisati Crnu Goru kao ekskluzivnu turističku destinaciju. ]]>

Direktorka modne agencije Fabrika, Vesna Mandić, kazala je, na konferenciji za novinare, da će neformalni dio festivala početi 26. jula, dok će u naredna dva dana, kako je navela, biti održane zvanične modne revije.

„Znamo da je modni svijet vrh svjetskog džet-seta, i ja ih nazivam putujućim cirkusom. Oni su svi zajedno na modnim događajima i ljetuju zajedno na dvije, tri destinacije u Evropi, uglavnom u avgustu. Naš cilj je da Porto bude početak tog ljetnjeg putujućeg cirkusa“, poručila je Mandić.

Prema njenim riječima, 26. jula počinje neformalno otvaranje festivala, kada će poznati modni kreator Renato Balestra imati izložbu skica, koja će, kako je kazala, trajati do 8. avgusta.

„Aukcijska kuća Kristi će dati većinu tih skica na aukciju, a kompletan prihod ide u humanitarne svrhe. Renato će prikazati u pomorskom muzeju oko 80 skica, koje će biti podijeljene u više grupacija i obuhvataće skice haljina, kostima, kao i njegove lične fotografije“, pojasnila je Mandić.

Festival će 27. jula otvoriti revija modne kuće House of Hend i dizajnerke Sheikha Hend Faisal Al Qassemi.

Prvo veče festivala će, kako je kazala Mandić, obilježiti i modna revija svjetski poznatog kreatora, Laquan Smith-a, koji je, kako je pojasnila, jedan od vodećih modnih zvijezda u Americi, čije kreacije nose Bijonse, Rijana, Kim Kardašian i drugi.

“Druge večeri, 28. jula, imaćemo priliku da gledamo modnu reviju Antonio Grimaldija. On je trenutno vodeći kreator italijanske visoke mode i jedan od najcjenjenijih kreatora visoke mode današnjice. Kolekcija koju ćemo vidjeti u Portu jeste kolekcija koju će on prikazati 2. jula na pariskoj nedelji visoke mode”, poručila je Mandić.

 

]]>
Thu, 28 Jun 2018 14:40:00 +0100 Stil http://www.rtcg.me/magazin/stil/207605/svjetski-poznati-dizajneri-dolaze-u-cg.html
Izbor mis Amerike ukida kategoriju "bikini" http://www.rtcg.me/magazin/stil/205527/-izbor-mis-amerike-ukida-kategoriju-bikini.html Organizatori izbora za mis Amerike ukinuli su kategoriju takmičenja u kupaćim kostimima, uz obrazloženje da se učesnice više ne ocjenjuju na osnovu njihovog izgleda. ]]>

To takmičenje je počelo prije skoro 100 godina u Atlantik Sitiju kao takmičenje ljepotica u kupaćim kostimima s ciljem da se privuku turisti u grad u Nju Džersiju, navodi Asopšiejktid pres.

U poslednje vrijeme, međutim, pojavio se otpor takmičenju u kupaćim kostimima, a u manjoj mjeri i nastupima u večernjoj toaleti, za šta neki kažu da je zastarjelo.

Skandal s imejlovima bivših zvaničnika izbora za mis Amerike u kojima su vrijeđali inteligenciju, pojavu i seksualne živote ranijih pobjednica doveo je do promjena na vrhu u organizaciji i sada tri najviša položaja drže žene.

Grečen Karlson, bivša mis Amerike, koja je na čelu borda povjerenika takmičenja, danas je najavila ukidanje nadmetanja u kupaćim kostimima.

"Nećemo vas ocjenjivati na osnovu vašeg izgleda, zato što nas interesuje ko ste vi", rekla je on.

Karslon, zbog čije je tužbe za seksualno uznemiravanje ostavku podnio bivši predsjednik Foks njuza Rodžer Ajls, rekla je da su se potencijalne takmičarke žalile da ne žele da izlaze u kupaćim kostimima i s visokim potpeticama.

Upitana da li strahuje da bi mogli pasti televizijski rejtinzi takmičenja, Karlson je rekla da ne, pošto dio s kupaćim kostimima nije bio najgledaniji segment i da su gledaoci bili zainteresovaniji za nadmetanje u talentima.

Promjena u izboru za mis Amerike počeće od ove godine 9. septembra.

]]>
Tue, 5 Jun 2018 15:14:00 +0100 Stil http://www.rtcg.me/magazin/stil/205527/-izbor-mis-amerike-ukida-kategoriju-bikini.html
Natalija Gluščević mis Crne Gore http://www.rtcg.me/magazin/stil/204626/natalija-gluscevic-mis-crne-gore.html Titula najljepše Crnogorke ove godine je pripala 17-godišnjoj Nataliji Gluščević iz Bijelog Polja. ]]>

Nataliji je kruna pripala na sinoćnjem izboru za Miss Crne Gore 2018. održanom u bašti restorana hotela ACD u Meljinama.

Ona je titulu osvojila u konkurenciji 13 djevojaka. Takođe, osvojila je i stipendiju Univerziteta Donja Gorica. Crnu Goru će predstavljati na takmičenju Mis Svijeta 8. decembra 2018. godine u kineskom gradu Sanji.

Prva pratilja je Lara Stešević, a druga Anđela Vukadinović, prenosi MNE magazin.

Aleksandra Dragutinović je mis šarma, a Martina Božinović mis turizma.

Žiri koji je ocjenjivao djevojke činio je 26 članova iz raznih sfera – sportisti, glumci, političari, privatnici i novinari.

Predsjednica glavnog žirija bila je Vesna Jugović De Vinča, vlasnica kompanije Miss Yu, jedinog zvaničnog organizatora i vlasnica licenci za izbor Miss i Mistera Srbije i Miss i Mistera Crne Gore.

]]>
Sun, 27 May 2018 07:10:00 +0100 Stil http://www.rtcg.me/magazin/stil/204626/natalija-gluscevic-mis-crne-gore.html
One se bore za krunu najljepše Crnogorke http://www.rtcg.me/magazin/stil/204525/one-se-bore-za-krunu-najljepse-crnogorke.html Uoči izbora za miss Crne Gore 2018. godine, predstavljamo vam 13 finalistkinja. One će se boriti za titulu najljepše Crnogorke, a pred žirijem će biti zasigurno veoma težak izbor. ]]>

Izvor: Mne Magazin

]]>
Sat, 26 May 2018 07:15:00 +0100 Stil http://www.rtcg.me/magazin/stil/204525/one-se-bore-za-krunu-najljepse-crnogorke.html
Moda i katolička imaginacija http://www.rtcg.me/magazin/stil/202620/moda-i-katolicka-imaginacija.html Poznate ličnosti iz svijeta muzike, mode, filma i medija prisustvovale su sinoć gala večeri u muzeju Metropoliten u Njujorku. ]]>

Tema večeri bila je "Božanska tijela: moda i katolička imaginacija" što se vidjelo na smjelim odjevnim kombinacijama gostiju.

Poznati su se na crvenom tepihu pojavili inspirisani papskom odorom, vjerskim motivima ili istorijom.

Domaćica "modnih oskara" bila je glavna urednica modnog časopisa Vog, Ana Vintur, koja ovom gala večerom predsjedava od 1995.

Pored Ane Vintur, ove godine su domaćice večeri bile i advokatica Amal Kluni, dizajnerka Donatela Versače i pjevačica Rijana, koja je na glavi imala stilizovanu mitru.

Keti Peri se pojavila kao "anđeo", sa krilima, pjevačica Zendaja je na gala večeru stigla kao Jovanka Orleanka, dok se model Bela Hadid obukla u gotsku sveštenicu.

Na glamuroznoj njujorškoj večeri u Metu bili su i Madona, Kim Kardašijan, Keti Peri, Džared Leto, Dženifer Lopes, Arijana Grande, Runi Mara, Kara Delavinj, Franses Makdormand, Žilijet Binoš, Ema Stoun, Geri Oldman...

Ulaznice za gala večeru, koja se organizuje svakog prvog ponedjeljka u maju, iznosile su 30.000 dolara.

Prikupljena sredstava namenjena su Institutu za kostim njujorškog Metropoliten muzeja.

]]>
Tue, 8 May 2018 12:40:00 +0100 Stil http://www.rtcg.me/magazin/stil/202620/moda-i-katolicka-imaginacija.html
Vodič za žene u Tadžikistanu http://www.rtcg.me/magazin/stil/202084/vodic-za-zene-u-tadzikistanu.html Šta da radi žena u Tadžikistanu? Želi da izađe, ali nije sigurna da li je njena haljina predugačka - ili suviše kratka. Želi da nosi šal, ali kakav? Ili pada kiša. Da li se usuđuje da nosi kaljače? ]]>

Ona više ne mora da bira sama, jer je tadžikistanska vlada pripremila dugačku listu pravila kako žene treba da se obuku, bez obzira koliko imaju godina, koje je godišnje doba ili za koju priliku se oblače, piše RSE.

"Vodič preporučene odjeće" je knjiga od 367 strana i propisuje koje su boje, oblici, dužine, kao i materijali prihvatljivi.

Iako vodič koji ima 11 poglavlja i kojeg izdaje Ministarstvo kulture nije zakon, nekoliko vladinih agencija je zaduženo da nadgleda da li se ova pravila primjenjuju. Novi vodič je namijenjen samo ženama, počev od djevojčica od sedam godina, ali su zvaničnici jasno stavili do znanja da pripremaju sličan vodič za muškarce.

Soba za maštanje

I mini suknja i maksi haljina se ne preporučuju u vodiču, ali se navodi da porub na suknji treba da bude 15-20 centimetara ispod koljena, ali i najviše 20 centimetara iznad gležnja.

Rukavi ne smiju biti kraći od 10 centimetara, a okovratnik ne smije biti dublji od 15 centimetara naprijed i pet centimetara pozadi.

Baletanke takođe nijesu prihvatljive, uključujući i jeftine i popularne udobne mokasine poznate kao cipele irinka. Papuče i kaljače su definitivno zabranjene i one se smatraju opasnim po zdravlje, iz neobjašnjivih razloga. Nejasno je da li žene treba uvijek da nose štikle u Tadžikistanu, zemlji koja je 93 odsto pokrivena planinama.

Šareni šal ili marama su opcije, ali one "moraju biti vezane na glavi u nacionalnom tadžikistanskom stilu" i ne bi trebalo da pokrivaju lice i vrat. Crni šalovi na glavi su potpuno zabranjeni, čak i za sahrane.

Naime, na sahranama nije dozvoljena crna odjeća - ženama se preporučuje da nose plavu odjeću sa bijelim šalom preko glave. I tu pravila ne prestaju, jer vodič postavlja pravila za oblačenje na radu, za nacionalne događaje, vjenčanja i privatne zabave, odlazak na ručak, u pozorište i na koncerte, druženje vikendom, pa čak i za šetnju u parku.

Pored vjenčanja i sahrana, vodič ne propisuje šta žene treba da nose kod kuće.

Pozivajući se na zdravstvene razloge, vodič navodi da žene treba da izbjegavaju sintetičke materijale i da nose pamuk, vunu i svilene tkanine.

Garderoba iz inostranstva nije moderna

Mnoge od preporuka nijesu nepoznate tadžikistanskim ženama. Vlada već dugo pokušava da ograniči uticaj onoga što opisuje kao stranu kulturu, kao i znakove vjerskog ekstremizma koji dolaze izvana.

Tadžikistan je zvanično zabranio nošenje islamskog hidžaba na javnim mjestima, a uvedena je i uniforma za učenike i radnike.

Za sada, samo oko 300 primjeraka vodiča distribuirano je vladinim agencijama. Ali knjiga, čiju kopiju je dobio RSE, biće štampana u većem broju primjeraka kako bi se distribuirala na što većem broju mjesta.

Iako kazne za nepoštovanje vodiča nijesu na snazi, bilo šta što je vlast "preporučila" tretira se kao zakon, i postoje signali da će to tako i biti sprovedeno.

U drugom po veličini gradu u Tadžikistanu, Hudžandu, regionalna ženska komisija nedavno je pokušala "identifikovati" žene čije haljine krše nove smjernice.

Muhabat Davlatova, stanovnica sjevernog okruga Gafurov, zaustavljena je 4. aprila i odvedena policiju jer je nosila hidžab, što je dodatno ograničeno od 2007. godine.

"Ja imam pravo da nosim ono što volim," izjavila je Davlatova za RSE. "Ali zvaničnici su tražili da vežem šal na glavu kako oni žele, tako da sam dala pisanu izjavu da obećavam da ću vezati svoju maramu iza glave."

Mudadaskon Šodibojeva, iz gradske vlade u Hujandu, bila je u patroli tokom te racije.

"Rekli smo Davlatovi da mi ne tražimo da skloni šal sa glave", rekla je službenica za Tadžikistansku službu RSE. "Mi smo je zvanično upozorili da vezuje maramu u tradicionalnom tadžikistanskom stilu. Rekla sam joj da je pokrivanje lica i vrata kultura koje je nama strana i nije kompatibilna s našim običajima".

Sprovođenje takvih nezvaničnih propisa za odjeću počelo je nekoliko mjeseci prije izdavanja vodiča. U 2017. godini, tadžikistanci zvaničnici tvrdili su da su njihovi napori uvjerili oko 8.000 žena da uklone svoje hidžabe.

Muškarci u trenerkama

Prethodni napori Tadžikistana da kontrolišu ono što građani nose tumače se kao pokušaji sekularne vlade da se suprotstavi uticaju islama u pretežno muslimanskoj zemlji.

Kritičari kažu da te mjere krše slobodu izbora građana, a neke žene su napustile svoje poslove i univerzitete kako bi protestovale zbog zabrane hidžaba.

Ministarstvo unutrašnjih poslova prošle godine odbilo je brojne primjedbe žena koje su tvrdile da su zaustavljene na ulici i kažnjavane zbog nošenja hidžaba.

Muškarci su takođe od vlade dobili dio preporuka za odjeću.

Vlasti su zabranile nošenje gustih brada i preporučile muškim studentima na jedinom islamskom univerzitetu u državi da nose odijela i kravate, baš kao i studenti u drugim obrazovnim institucijama u zemlji.

Hiljade muškaraca prijavilo je da ih je zaustavila policija i da su morali da obriju bradu protiv svoje volje.

Ministar kulture Šamsidin Orumbekzoda nedavno je nagovijestio da se radi na vodiču za tadžikistanske muškarce, i to za one "koji se pojavljuju u trenerkama čak i na zvaničnim sastancima".

"Uskoro će biti obavezno da muškarci nose košulju, odijelo i kravatu", dodao je ministar.

]]>
Thu, 3 May 2018 10:40:00 +0100 Stil http://www.rtcg.me/magazin/stil/202084/vodic-za-zene-u-tadzikistanu.html
Nevjerovatni modni trikovi za žene http://www.rtcg.me/magazin/stil/202017/nevjerovatni-modni-trikovi-za-zene.html Pogledajte kako uz malo truda možete iskoristiti staru odjeću za ovo ljeto. ]]>

]]>
Wed, 2 May 2018 23:47:00 +0100 Stil http://www.rtcg.me/magazin/stil/202017/nevjerovatni-modni-trikovi-za-zene.html
Kazniti Lagerfelda zbog vrijeđanja http://www.rtcg.me/magazin/stil/200726/kazniti-lagerfelda-zbog-vrijedjanja.html Njemački dizajner i kreativni direktor modne kuće "Šanel", Karl Lagerfeld, osim po kreacijama poznat je i po oštrom jeziku. ]]>

Francuski modni magazin "Numero" objavio je intervju sa Lagerfeldom u kojem kreator manekenke naziva "glupim, otrovnim i gadnim stvorenjima".

Na svom sajtu magazin citira Lagerfelda koji je rekao i da manekenke koje ne žele da skinu svoj veš tokom fotografisanja, treba da se pridruže kaluđericama.

Zato se oglasilo i Udruženje modela, organizacija koja se bavi pravima manekena i manekenki, boljim uslovima rada i većim platama.

Osnivačica udruženja Sara Zif je rekla da su Lagerfeldove izjave oličenje seksualnog uznemiravanja i zloupotrebe u modnoj industriji.

Zif je pozvala na akciju protiv Lagerfelda zbog uvreda koje je uputio modelima u intervjuu za magazin "Numero".

Lagerfelda je već tužilo Udruženje žena sa istaknutim oblinama, ali se kreator, koji je i sam smršao 47 kilograma, zbog toga nije potresao.

"Pogledajte turiste na ulici, sa stomacima poput trudnica. Gospoda u godinama koja se oblače kao njihovi unuci, a salo se preliva preko farmerki. Zapustiti se do te mjere je nekorektno i ne osjećam se krivim kad to kažem", govorio je Lagerfeld.

Kreator se nije ustezao da komentariše i slavne osobe koje su pokušale estetskim zahvatima da ublaže proces starenja.

"Najgore su plastične operacije i zahvati na usnama", izjavio je slavni dizajner za "Cajt Onlajn".

"Sve te vještačke usne izgledaju kao da su letjele kroz vjetrobransko stalo, a zatim ih je neko vrlo neprofesionalno vratio na mjesto. Ni od  čega ne izgledate toliko starije, nego od po pokušaja da izgledate mlađe", kaže Lagerfeld.

Kreator se nije oglašavao povodom izjave osnivačice Udruženja modela o najnovijim komentarima na račun manekenki.

 

 

]]>
Thu, 19 Apr 2018 18:28:00 +0100 Stil http://www.rtcg.me/magazin/stil/200726/kazniti-lagerfelda-zbog-vrijedjanja.html
Dolče i Gabana: Poslije nas bez novog dizajnera http://www.rtcg.me/magazin/stil/199399/dolce-i-gabana-poslije-nas-bez-novog-dizajnera.html Stilisti Domeniko Dolče i Stefano Gabana, kreatori poznate modne kuće Dolče i Gabana, ne namjeravaju da prodaju svoju firmu ističući da poslije njihove smrti niko neće naslijediti njihova mjesta, prenio je danas italijanski list Korijere dela Sera. ]]>

"Kada umremo, ne želim da neki japanski kreator počne da radi za Dolče i Gabanu", rekao je Gabana i dodao da su on i Dolče poslije prekida ljubavne veze, odlučili da ne prodaju modnu kuću niti da je neko od njihovih u porodici naslijedi.

Gabana je dodao da ne bi volio da njega, u slučaju smrti, naslijedi "neka rođaka koja ne zna ništa o poslu i tako uništi preduzeće".

Dolče je sa svoje strane rekao da obojica ne žele da prodaju modnu kuću i da im nije bitno da imaju mnogo novca već da rade i budu uspješni u poslu.

I jedan i drugi su rekli da poslije prekida ljubavne veze i dalje imaju neraskidive veze.

"Sve što je moje, i njegovo je. Sve što je njegovo i moje je. Naši partneri to znaju i ako im to odgovora, onda je dobro, ako im ne odgovara, opet je isto", rekao je Dolče.

Njihova modna kuća je poznata po luksuznoj garderobi koju nose slavne ličnosti.

]]>
Thu, 5 Apr 2018 23:50:00 +0100 Stil http://www.rtcg.me/magazin/stil/199399/dolce-i-gabana-poslije-nas-bez-novog-dizajnera.html
Modna revija bez piste i modela http://www.rtcg.me/magazin/stil/198579/modna-revija-bez-piste-i-modela.html Nedjelja mode u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) održana je bez modne piste, manekenki i obnaženih modela. ]]>

Više od 30 dizajnera moderne, ali skromne odjeće predstavilo je svoje kolekcije u Dubaiju.

Njihove duge kreacije predstavljene su na velikim ekranima, a kupci su mogli da ih vide i dodirnu u jednom od novih tržnih centara u tom gradu, svjetlucavom lavirintu prolaza i fontana, navodi AP.

Na nedjelji mode pod nazivom "Skromna revolucija" dizajneri su predstavili svoje radove, u nadi da će iskoristiti sve veću želju muslimanskih kupaca da nose skromnu, ali modernu garderobu.

]]>
Thu, 29 Mar 2018 23:41:00 +0100 Stil http://www.rtcg.me/magazin/stil/198579/modna-revija-bez-piste-i-modela.html
Versaće prestaje da koristi životinjsko krzno http://www.rtcg.me/magazin/stil/197127/versace-prestaje-da-koristi-zivotinjsko-krzno.html Modna kuća Versaće (Versace) prestaće da koristi životinjsko krzno u svojim kolekcijala i tako će se pridružiti Gučiju (Gucci), Djordju Armaniju (Giorgio Armani), Hugo Bosu (Hugo Boss) koji su se već odlučili na ovakav korak. ]]>

Organizacija Hjuman sosajeti, koja se bori protiv upotrebe životinjskog krzna u modnoj industriji, pozdravila je odluku italijanskog modnog brenda, navodeći da je Versaće veoma "uticajan brend" i simbol za glamur.

"Krzno? Izašla sam iz toga, Ne želim da ubijam životinje zarad mode", cititali su aktivisti dio intervjua kreatorke Donatele Versaće.

Versaće će izbaciti životinjsko krzno iz svojih kolekcija, počevši od sezone jesen-zima 2019.

]]>
Thu, 15 Mar 2018 22:26:00 +0100 Stil http://www.rtcg.me/magazin/stil/197127/versace-prestaje-da-koristi-zivotinjsko-krzno.html
Preminuo poznati modni kreator Živanši http://www.rtcg.me/magazin/stil/196731/preminuo-poznati-modni-kreator-zivansi.html Slavni francuski modni dizajner Iber de Živanši preminuo je u 92. godini. ]]>

Vijest o smrti slavnog dizajnera, poznatog po kreacijama za Odri Hepbern i Džeki Kenedi, potvrdio je njegov partner Filip Vene, prenosi BBC.

"S velikom tugom obavještavamo vas da je Iber de Živanši preminuo", izjavio je Venet, objavila je modna kuća "Živanši".

Njegova modna muza bila holivudska glumica Odri Hepbern, a odijevao je i ostale ikone stila, poput Grejs Keli, Elizabet Tejlor, Džeki Kenedi, Loren Bakal, Ingrid Bergman, Marlin Ditrih, Gretu Garbo, ali i mnoge druge.

Iber de Živanši rođen je u francuskom gradiću Bove 21. februara 1927. godine u porodici u kojoj je bilo mnogo umjetnika. Između ostalog, Iberov pradjeda sa majčine strane izrađivao je kostime za pozorište, a neki njegovi modeli otišli su i u Jelisejsku palatu.

Njegov otac je bio markiz od Živanšija i nadao se da će njegov sin postati advokat, ali Živanši je veoma mlad počeo da pokazuje interesovanje za dizajn, prenio je Rojters. Mladi Živanši je počeo studije prava, ali se nakon Drugog svjetskog rata upisao u Školu lijepih umjetnosti u Parizu.

Njegova prva kolekcija pojavila se 1952. godine i zaradila je oko milion eura u porudžbinama, što mu je omogućilo da osnuje sopstvenu kompaniju – "The House of Givenchy" 1952. godine.

Poslije fenomenalnog debija otišao je u Njujork gdje je konačno upoznao Kristobala Balensijagu sa kojim je ostao prijatelj do njegove smrti.

Prijateljstvo sa Odri Hepbern, koju je upoznao 1953. godine na snimanju ostvarenja Sabrina, pomoglo mu je da se vine među zvijezde modne scene.

Tokom 40 godina saradnje i druženja sa glumicom koju je nazivao svojom muzom nastale su brojne kreacije koje će ostati zabilježene u istoriji mode, ali i filma.

Osim garderobe, Iber je kreirao za svoju kuću i parfeme i tkaninu za opremanje enterijera hotela. Nakon više od 30 godina Živanši je 1988. godine prodao svoj brend kompaniji „LVMH Moe Emesi - Luj Viton“.

Modni kreator povukao se iz modne industrije 1995. godine kada je za glavnog dizajnera kuće „Živanši“ postavljen Džon Galijano.

]]>
Mon, 12 Mar 2018 16:27:00 +0100 Stil http://www.rtcg.me/magazin/stil/196731/preminuo-poznati-modni-kreator-zivansi.html
Đurković: Ostvarila sam san http://www.rtcg.me/magazin/stil/194959/djurkovic-ostvarila-sam-san.html Najljepša Evropljanka, Kristina Đurković kazala je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, da je tom titulom ostvarila san, kao i da je otvorila vrata i za druge crnogorske manekenke. ]]>

Đurković je nedavno osvojila priznanje Miss Evrope, na izboru "Miss Tourism world", koji je održan u Kuala Lumpuru u Maleziji.

"Tek su slegli utisci. Ovakva titula je san svake djevojke koja se bavi manekenstvom. Svaka djevojka koja pođe na takvo takmičenje raduje se tituli, bila sam spremna na sve to i sada idemo dalje", navela je Đurković.

Na takmičenju je bilo više od 100 djevojaka, najviše iz Evrope, njih 32.

"Malezija je prelijepa zemlja, a djevojke su bile fantastične. Atmosfera je bila neopisiva i nije se osjećao duh nadmetanja i ljubomore. Ovo takmičenje ću pamtiti do kraja života".

Đurković navodi da kada je došla na takmičenje pola djevojaka nije ni znalo gdje je Crna Gora, navodeći kako su mislile da se naša zemlja nalazi u  Južnoj Americi.

"Drago mi je što je Crna Gora prvi put ove godine imala predstavnicu na ovom takmičenju i odmah je osvojena titula. Ovo je veliki uspjeh i otvorila sam vrata budućim predstavnicama iz naše zemlje", navela je Đurković.

Kaže da trenutno razmišlja o obavezama na fakultetu, jer studira na Univerzitetu Donja Gorica i Fakultetu za bezbjednost u Beogradu.

]]>
Sat, 24 Feb 2018 10:57:00 +0100 Stil http://www.rtcg.me/magazin/stil/194959/djurkovic-ostvarila-sam-san.html
Tivćanka postala Mis Evrope http://www.rtcg.me/magazin/stil/192053/tivcanka-postala-mis-evrope.html Tivćanka Kristina Đurković nova je Mis Evrope, odlučeno je juče na takmišenju "Miss Tourism World". ]]>

Na tom, jednom od najznačajnijih svjetskih izbora ljepote, crnogorska ljepotica je postigla veliki uspjeh plasmanom u finale takmičenja i osvojenom titulom.

Lentu Mis Europe osvojila je u konkurenciji predstavnica više od 100 zemalja, a na finalnoj večeri bilo je njih oko 60.

Kristina je istakla da je uložila veliki trud, znanje i volju, da bi ljepotom, elokvetnošću i na jedinstven način predstavila svoju zemlju.

''Osvajanje lente Miss Europe za mene i moju Crnu Goru je jedan od najvećih uspjeha do sada. Radost i sreća i ponos pa i nevjerica i dalje su izražene. Ponosna sam što sam dostojno predstavila svoju zemlju, njene ljepote, turistički potencijal i naš narod, njegovu kulturu i sve tve vrijednosti sa kojim Crna Gora može samo da se ponosi. U velikoj konkurenciji najljepših djevojaka svijeta ja sam odnijela titulu Mis Kontinenta Evrope između 32 takmičarke iz Evrope", naglasila je ona za Montenegro magazin.

Kako je objasnila, par dana pred finalnu noć je bilo neizvjesno da li će moći da učestvuje, jer je povrijedila koljeno.

"Ali uz veliku pomoć svih ovdje u Maleziji i mojih roditelja koji su došli da mi pruže podršku uspjela sam da se donekle oporavim i pokažem u najboljem svijetlu u glamuroznoj finalnoj noći. Sad sam presrećna i sa svih strana svijeta mi stižu čestitke i radujem se što se svi raduju mom uspjehu'', kazala je Kristina.

Na tom takmičenj, čije su finale prenosile gotovo sve svjetske TV stanice, ocjenjivala se, pored ljepote, i harizma, elokventnost, kultura, poznavanje engleskog jezika i način prezentovanja detalja vezanih za predstavljanje zemlje iz koje kandidatkinje dolaze.

Svaka od njih pričala je o tradiciji, običajima, turističkim potencijalima i znamenitostima, a njihovo izlaganje bilo je potkrijepljeno emitovanjem video-materija, slikama, prezentacijama i raznim diskusijama.

Podsjetimo, Crna Gora je ove godine po prvi put imala predstavnicu i devetnaestogodišnja Kristina je postigla zavidan uspjeh.

Kristina je studentkinja dva fakulteta - Vatel za francusko hotelijerstvo na UDG i Diplomatija i bezbjednost na beogradskom univerzitetu.

Tokom finalne večeri nosila je haljinu koju je kreirala Sanja Bobar.

]]>
Sun, 28 Jan 2018 17:32:00 +0100 Stil http://www.rtcg.me/magazin/stil/192053/tivcanka-postala-mis-evrope.html
Bekam lansira svoje kozmetičke proizvode http://www.rtcg.me/magazin/stil/190095/bekam-lansira-svoje-kozmeticke-proizvode.html Bivši britanski fudbaler Dejvid Bekam lansiraće 1. februara svoje proizvode za mušku kozmetiku pod nazivom "Haus 99" (House 99) u Velikoj Britaniji. ]]>

Bekam će prodavati u Velikoj Britaniji samo u prodavnicima Harvi Nikols svoje proizvode za mušku kozmetiku - sredstva za brijanje, lice, tijelo, tetovaže i kosu, dok će njegov brend moći da se nađe u 19 zemalja počev od 1. marta, javila je agencija AP.

Bivši fudbaler je novinarima u Njujorku rekao da se odlučio da u brend stavi broj 99, jer je 1999. bila odlučujuća godina za njega, kao sportisti a i zbog rođenja njegovog prvog sina Bruklina.

Dejvid Bekam je u braku s Viktorijom Bekam, koja je poslije muzičke karijere u pop grupi "Spajs grls" (Spice girls) postigla uspjeh kao modna dizajnerka. Ima svoju modnu liniju odjeće i dizajnirala je naočari za sunce, parfeme, ručne torbe i nakit.

]]>
Wed, 10 Jan 2018 23:54:00 +0100 Stil http://www.rtcg.me/magazin/stil/190095/bekam-lansira-svoje-kozmeticke-proizvode.html
Zablistala u 48. i providnoj haljini http://www.rtcg.me/magazin/stil/189925/zablistala-u-48-i-providnoj-haljini-.html Glumica Ketrin Zita Džons blistala je na dodjeli nagrada "Golden Globe" koja je sinoć održana u Los Anđelesu. ]]>

Crveni tepih koji su glumice iz protesta "zacrnile" svojim toaletama, bio je kao i uvijek modna, ali ovog puta i društveno odgovorna smotra.

Velšanka je ispoštovala dres kod kao dio pokreta #TimesUp i #MeToo. Došla je odjevena u crno, a ekstravagantan modni komad koji je ponijela potpisao je dizajner Zuhair Murad.

Ketrin je na 75. dodjeli filmskih nagrada nosila haljinu sa dubokim V izrezom, napravljenu od tila i raskošne čipke. Otkrila je više nego inače, sa jasnom namjerom.

Naime, glavna poruka sa "Golden Globa" je: "Isteklo je vrijeme zlostavljanju i diskriminaciji žena", a Ketrin kao da je željela da doda da žena u provokativnoj haljini nije seksualni objekat. Ovaj modni izbor njoj je svakako pristajao.

]]>
Mon, 8 Jan 2018 09:43:00 +0100 Stil http://www.rtcg.me/magazin/stil/189925/zablistala-u-48-i-providnoj-haljini-.html
Kontroverznom kampanjom o snazi žena http://www.rtcg.me/magazin/stil/188280/kontroverznom-kampanjom-o-snazi-zena.html "Love magazine" je, kao i prethodnih godina, objavio serijal snimaka s poznatim manekenkama, a cilj kampanje je podizanje svijesti o snazi i ljepoti žena uz haštag #staystrong. Ipak, zbog provokativnih snimaka projekat je izazvao i brojne kontroverze, te su mnogi kritikovali previše slobodno ponašanje djevojaka iz spotova. ]]>  kampanji učestvuju Irina Šajk, Sara Sampajo, Emili Rajtakovski, Kendal Džener, Barbara Palvin, Điđi i Bela Hadid, Aleksis Ren, Stela Maksvel i brojne druge zvijezde modne industrije.

Prema  projektu su posebno bili strogi "influenseri" na društvenim mrežama, optužujući "Love Magazine" za previše provokativan sadržaj, te da su snimci, ironično, opet namijenjeni muškarcima. Posebno je "nezgodan" momenat kampanje, jer trenutno Holivud, ali i modnu industriju tresu skandali o seksualnom zlostavljanju.

                   

 

                   

 

                  

 

                         

 

                         

 

 

]]>
Wed, 20 Dec 2017 21:15:00 +0100 Stil http://www.rtcg.me/magazin/stil/188280/kontroverznom-kampanjom-o-snazi-zena.html