Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

27. 04. 2013. 11:38 >> 11:39

PRVI NA SVIJETU

Pametni telefon za slijepe

Zahvaljujući inovatorima iz Centra za inovacije i preduzetništvo u indijskom gradu Ahmedabadu, slijepi i slabovidi ljudi uskoro će na svojim pametnim telefonima moći da čitaju elektroničku poštu i SMS-ove. Poruka na ekranu tog mobilnog telefona pretvara se u 'dodirljivi sadržaj' napisan Brajevim pismom.

Riječ je o prvom pametnom telefonu na svijetu koji primljeni tekst ili aplikaciju na ekranu pretvara u Brajevo pismo.

"Ekran, na čijem smo modelu radili pune tri godine, prilagodili smo slijepim i slabovidim osobama", rekao je indijski pronalazač Sumit Dagar, dodajući kako bi novi uređaj, za koji još nisu osmislili naziv, trebao imati sve elemente sadašnjih pametnih telefona.

"Uređaj će imati mogućnost povezivanja s internetom, a slušalice i snažni zvučnici biće standardna oprema ovog telefona", dodao je Dagar.

Pronalazač je izrazio nadu da će njihov pionirski uređaj naći u prodaji do kraja ove godine, a njegova cijena trebalo bi da iznosi oko 185 dolara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније