Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

27. 04. 2013. 19:36   >>  20:15

RADI LIJEKOVA

Urugvaj proizveo svjetleću ovcu

Urugvajski naučnici uspjeli su da proizvedu 'svjetleću ovcu', tako što su u DNK ovce ubrizgali gen meduze, javlja agencija Anadolija.

Istraživači sa Instituta za reprodukciju životinja Urugvaja (IRAUy) u Montevideu saopštili su da bi 'fluorescentne ovce' mogle da budu od pomoći u razvoju novih lijekova koji bi se koristili protiv raznih bolesti.

Ovce sa izmijenjenom genetikom, koje su proizvedene u oktobru 2012. u saradnji s Pasterovim institutom iz Pariza, normalno su se razvijale i ne razlikuju se od ostalih ovaca.

Ponosni na činjenicu da su prvi u Južnoj Americi uspjeli da dobiju ovcu promijenjene genetike, naučnici su naveli da im cilj nije bio samo da proizvedu 'svijetleće ovce', već da su se ovom metodom poslužili prvenstveno stoga da bi shvatili uspjeh složene operacije promjene genetike kod životinja.

Urugvajski istraživači namjeravaju gen, koji pomaže pri proizvodnji proteina koji nedostaju u nekim bolestima poput dijabetesa, dodati genima ovce i tako osigurati da se protein nađe u mlijeku ovce. Onda bi, pomoću tog mlijeka, radili na pronalaženju novih lijekova.

Prije ovog istraživanja u Urugvaju, u Brazilu i Argentini je, radi određenih medicinskih istraživanja, promijenjena genetika kod nekih koza i krava.

Američka agencija za lijekove je 2009. godine prvi put dala odobrenje za proizvodnju lijekova koji sprječavaju zgrušavanje krvi iz mlijeka koze promijenjene genetike.

Navedeni lijek se koristi u liječenju nedostatka nasljednog antitrombina, što se inače rijetko susrijeće kod čovjeka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније