Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

AA

04. 10. 2015. 16:21 >> 16:09

OBIM NADMAŠIO OČEKIVANJA

Supermasivna crna rupa u novootkrivenoj galaksiji

Astronauti britanskog Univerziteta 'Keele' i Univerziteta 'Central Lancashire' tvrde da su otkrili supermasivnu crnu rupu u centru novootkrivene galaksiji čiji obim je nadmašio naučna očekivanja.

Prema pisanju CNN-a, galaksija nazvana 'SAGE0536AGN' okrivena je Spitzerom, svemirskim teleskopom američke svemirske agencije (NASA). Pretpostavlja se da je galaksija stara oko devet milijardi godina.

Prvobitno je istraživački tim objavio kako je crna rupa pronađena unutar galaksije na osnovu količine plina koja se kovitlala u središtu. Teleskopom je kasnije potpomognuto utvrđivanje obima crne rupe koja je, navodno, 30 puta veća nego što su naučnici očekivali.

Navodi se da još uvijek nije moguće utvrditi da li se crna rupa proširivala većom brzinom nego što je rasla galaksija ili je rast galaksije prekinut.

Takozvane crne rupe predstavljaju nebeska tijela čija je kosmička brzina veća od brzine svjetlosti. Supermasivne crne rupe karakteriše izrazito veliki prečnik i gustoća, te one predstavljaju najveće i najmasivnije astronomske objekte u svemiru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније