Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Beta

06. 10. 2015. 12:39   >>  15:24

LAUREATI

"Nobel" za fiziku za rad na neutrinima

Nobelova nagrada za fiziku dodijeljena je danas Japancu Takaaki Kadžiti i Kanađaninu Arturu B. Makdonaldu za otkriće da elementarne čestice neutrini mogu mijenjati tip dok se kreću univerzumom, što pokazuje da imaju masu.

Otkrivanjem "kameleonske" prirode neutrina, dobitnici nagrade su riješili staru zagonetku u čestičnoj fizici što može uticati i na promenu našeg shvatanja svemira, saopštila je Kraljevska švedska akademija nauka.

"To otkriće je promijenilo naše razumevanje najunutrašnjih procesa materije i mogu se pokazati ključnim u našem shvatanju univerzuma", navodi se u obrazloženju.

Kadžita (56) je direktor Instituta za istraživanje kosmičkog zračenja i profesor na Univerzitetu u Tokiju, dok je Makdonald (72) profesor emeritus na Kvins univerzitetu u Kingstonu u Kanadi.

Neutrini su izuzetno male subatomske čestice koje nastaju u nuklearnim reakcijama u Suncu i drugim zvezdama. Ime neutrino je smislio Enriko Fermi pošto je postojanje te čestice pretpostavio Volfgang Pauli 1931. kako bi objasnio raspad atomskog jezgra, a njihovo postojanje je potvrdio Frederik Rejns 1956.

Postoje tri vrste neutrina, a dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku su pokazali da neutrini osciliraju iz jednog tipa u drugi, što odbacuje pretpostavku da nemaju masu.

Kadžita je 1998. pokazao da su neutrini zabilježeni u Super-Kamikande detektoru u Japanu prošli kroz metamorfozu u atmosferi, navela je Kraljevska švedska akademija nauka.

Tri godine kasnije Makdonald je na Sadburi opservatoriji za neutrine pronašao da neutrini koji dolaze sa Sunca mogu mijenjati identitete.

"Dalekosežan zaključak eksperimenta je da neutrino, za koji se dugo smatralo da nema masu, mora imati masu", navela je švedska akademija.

Makdonald je rekao da naučnici traže i odgovore na pitanje kolika je masa različitih tipova neutrina, kao i da li postoje još neke vrste pored tri opažene.

"Neutrina u svemiru ima najviše poslije fotona, "pa tako svako svojstvo neutrina može imati dramatične posljedice na život univerzuma i njegovu evoluciju", rekao je Makdonald.

Obraćajući se telefonom na ceremoniji u Stokholmu, Makdonald je rekao da je shvatio da je došao do otkrića kada je njegov eksperiment velikom preciznoću pokazao da neutrini mijenjaju tip dok putuju od Sunca ka Zemlji.

Makdonald je na pitanje o mogućem uticaju tog otkrića, rekao da je bez znanja da neutrini imaju masu teško razumjeti kako da se oni uključe u bazične teorije fundamentalne fizike.

Laureati će podijeliti nagradu od osam miliona švedskih kruna (960.000 dolara), kao i diplomu i zlatnu medalju koje će im biti uručene na svečanosti 10. decembra.

Sezona objavljivanja ovogodišnjih Nobelovih nagrada počela je juče u Stokholmu nagradom za medicinu. Sjutra se dodeljuje nagrada za hemiju, a u četvrtak, 8. oktobra nagrada za književnost.

Nobelova nagrada za mir biće objavljena u Oslu u petak 9. oktobra, a za ekonomiju u ponedjeljak 12. oktobra.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније