Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

08. 10. 2015. 18:49   >>  18:54 5

NASA OBJAVILA

Voda i na Plutonu

Na Plutonu ima vode u ledenom stanju, a nebo te planete je plave boje, saopštila je NASA.

Šef misije "Novi horizonti", Alan Stern, rekao je da nije očekivao plavo nebo u Kuiperovom pojasu.

"Taj svijet (Pluton) živi. Na njemu postoje meteorološki sistem i geološka aktivnost, a u njegovoj atmosferi ima magle", rekao je Stern, naglasivši da će "2015. obilježiti istoriju". 

Misija "Novi Horizonti"  ima zadatak da posmatra i proučava patuljastu planetu i njene satelite pomoću sonde "Haron", koja je obavila prelet uz ta nebeska tijela sredinom jula ove godine.

NASA je objavila prije nekoliko dana fotografije Plutona u visokoj rezoluciji, na kojima su jasno vidljive ledene planine visoke tri kilometra i zaleđene doline.

Pluton je otkriven 1930. godine. Manji je od Mjeseca, a masa mu je 500 puta manja od Zemlje. Ima pet prirodnih satelita i oko Sunca se okrene za nešto manje od 248 godina.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније