Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

AA

17. 10. 2015. 11:22 >> 11:14

NAGRADA 10.000 $

NASA traži pomoć svih stanovnika svijeta

Inženjeri Američke svemirske agencije (NASA), iako su među najboljima na svijetu, potražili su pomoć svih stanovnika svijeta kako bi im pomogli da kreiraju koloniju na Marsu.

NASA je raspisala konkurs kako bi prikupili najbolje ideje o tome šta sve ljudi mogu da rade s materijalom koji tamo pronađu.

"Inovatori mogu predložiti kako bi iskoristili regolit, mrvljeni materijal nalik na pijesak ili bazalt, stijenu koja je nastala hlađenjem lave, i od njih napravili pistu za slijetanje svemirskih modula", napisali su u konkursu, prenosi Anadolija.

Kako se navodi, cilj je da se smanje troškovi slanja materijala izvan Zemljine atmosfere.

"Trenutno, svjetske vlade izdvajaju oko 891.467 dolara po kilogramu tereta koji pošalju izvan Zemljine atmosfere. Cilj nam je da pošaljemo kilogram materijala za deset puta nižu cijenu. To bi drastično povećalo i mogućnosti budućih astronauta", piše u konkursu.

Osvajač prve nagrade dobiće 10.000 dolara, a oni nešto manje kreativni dobiće utješne nagrade od 2.500 dolara.

Prijave za sve zainteresovane su otvorene do 3. decembra ove godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније