Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

25. 11. 2015. 23:48 >> 23:37

IZLOŽEN U JAPANU

Tošibin robot govori tri jezika

Kompanija Tošiba stvorila je veoma realističnog robota koji je postavljen u novom turističkom informativnom centru u Japanu.

Robot, nazvan Džunko Čihira, govori japanski, kineski i engleski, a u rad je pušten prije nekoliko nedelja u šoping centru “Akva Siti Odaiba” u Tokiju.

Džunko za sada samo pozdravlja posjetioce na ulazu, ali od decembra će turistima omogućavati korisne informacije u vezi sa budućim dešavanjima u toj oblasti.

Kao i njena prethodnica, Aiki Čihira, Džunko za sada ima sposobnost komunikacije samo prema već utvrđenim podešavanjima, ali će do 2017. godine dobiti mogućnost prepoznavanja govora, tako da će moći da odgovara na pitanja turista.

Tošiba planira da do održavanja Olimpijskih igara 2020. godine pusti u promet još nekoliko androida, kako bi pomagali turistima.

Japan se u posljednje vrijeme sve više oslanja na pomoć robota u okviru pripreme za Olimpijske igre – zbog nedostatka radne snage, u građevinskoj industriji trenutno se koriste dronovi.

Roboti su svoje mjesto našli i na filmu, pa je tako jedna od glavnih uloga u djelu "Sajonara" režisera Kiđija Fukade pripala ženskom androidu po imenu Geminoid F stars. Film će prvi put biti prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније