Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta ]

26. 11. 2015. 10:25   >>  10:12 1

EKSPERIMENT

Tragaju za Ajnštajnovim talasima

Na sjeveru Italije uskoro bi trebalo da bude pokrenut veliki eksperiment koji bi u slučaju uspjeha obezbijedio da jedno od najvećih predviđanja Alberta Ajnštajna, iznijeto prije sto godina, prvi put bude direktno opaženo, piše BBC.

U slučaju neuspjeha, međutim, možda će biti potrebno da se preispitaju zakoni fizike.

U eksperimentu "Unaprijeđeni Virgo" (Advanced Virgo) u Evropskoj gravitacionoj opservatoriji pokušaće se da se uhvati jedan od najneuhvatljivijih astrofizičkih fenomena.

Ajnštajn je prije sto godina Pruskoj akademiji nauka predstavio konačnu verziju svojih jednačina polja koje stoje u osnovi njegove opšte teorije relativnosti - stuba moderne fizike koji je promijenio naše razumijevanje prostora, vremena i gravitacije, navodi BBC.

Na osnovu te teorije moguće je razumjeti mnoge pojave, poput širenja svemira, kretanja planeta i postojanja crnih rupa. Ajnštajn je, međutim, pretpostavio postojanje gravitacionih talasa, u suštini talasa energije koji deformišu vrijeme-prostor.

Svaki predmet s masom dok je u pokretu može stvarati gravitacione talase i što je veća masa i dramatičnije kretanje, to su talasi veći. Ajnštajn je pretpostavio da je svemir preplavljen njima.

Astronomi su dosad pronašli indirektnu evidenciju postojanja gravitacionih talasa, ali još nijesu direktno opaženi.

"Imamo mogućnost da prvi put detektujemo gravitacione talase na Zemlji", rekao je Franko Fraskoni s Univerziteta u Pizi, koji učestvuju u međunarodnom timu Virgo.

Fraskoni je rekao da bi uspjehom eksperimenta bilo "jasno pokazano da je ono što je Ajnštajn rekao prije 100 godina apsolutno tačno".

On je dodao da je tehnologija koja omogućava detektovanje gravitacionih talasa danas dostupna.

"Tokom proteklih 10 godina, razvili smo veoma sofisticiranu tehnologiju da napravimo takvu vrstu interferometra", rekao je Fraskoni.

Naučnici u eksperimentu pokušavaju da uoče male deformacije koje nastaju prilikom prolaska gravitacionih talasa krozu Zemlju, uz nadu da će zabilježiti one koji dolaze iz silovitih svemirskih događaja poput eksplodiranja zvijezda ili sudaranja crnih rupa.

Virgo eksperiment se izvodi od 2007, ali dosad nije bilo uspjeha, kao ni među američkim naučnicima u eksperimentu Ligo (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory).

Interferometri Ligo i Virgo su prošli kroz skupe procese unaprjeđenja, pa se timovi koji rade na njima nadaju uspehu u detektovanju gravitacionih talasa.

Virgo detektor čine dva identična tunela od tri kilometra u obliku slova L. U njima se stvara laserski zrak koji se dijeli na dva dijela - jedna polovina ide kroz jedan, druga polovina kroz drugi tunel.

Ogledala na krajevima tunela snopove vraćaju tamo-amo više puta, dok se ne sjedine. Gravitacioni talasi, u slučaju da prođu kroz te tunele, trebalo bi da poremete te talase što dalje detektori treba da zabilježe.

Unapređeni Ligo (Advanced Ligo) već radi, a naučnici u Evropi se nadaju da će Virgo biti spreman da se uključi do kraja godine. Timovi koji rade na njima se nadaju da bi do 1. janaura 2017. mogli da objave veliki napredak.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније