Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

03. 05. 2013. 16:58 >> 16:58

NAJMANJI LETEĆI ROBOT

VIDEO: Napravljen robot-muva

Američki naučnici juče su objavili da su konstruisali prve leteće robote koji su veličine muve, a sposobni su da izvode fascinantne vazdušne manevre.

Prema izviještaju predstavljenom u časopisu "Science", doktori Kevin Ma i Robert Wood, zajedno sa njihovim timom s Harvard Univerziteta, uspjeli su da naprave najmanjeg letećeg robota na svijetu.

Muva-robot su pokretljivi letači preciznih pokreta krila da mogu izbjeći svaki pokušaj čovjeka da ih uhvati rukom. Tankim fleksibilnim krilima zamahuju sličnom brzinom kao i muve – oko 120 puta u sekundi.

Muva-robot je izgrađena od ugljenikovih vlakana, teška je tek djelić grama, a krila pokreće super brzim elektroničkim mišićima. Stručnjaci s Harvarda vjeruju da bi njihov izum mogao da se koristiti u operacijama spašavanja. Na primjer, mogao bi da leti kroz pukotine u ruševinama zgrada.

"Možemo zamisliti da bi ovi roboti mogli da se koriste u operacijama potrage i spašavanja preživjelih ispod ruševina zgrada ili u drugim opasnim situacijama", rekao je doktor Ma, koji smatra da bi njihovi mehanički insekti čak mogli da pomognu pčelama u oprašivanju bilja.

Sićušni roboti za sada nemaju vlastito napajanje, već su povezane s upravljačkim sistemom. Ipak, tim naučnika smatra da će kroz nekoliko godina riješiti ovaj problem. (Tportal)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније