Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Popsci.com ]

06. 05. 2013. 17:07 >> 17:09

PRIJE 2 MILIJARDE GODINA

Kako je mirisala drevna zemlja?

Da li ste se ikada zapitali kako je zemlja mirisala prije 1.9 milijardi godina? Naučnici tvrde da su uspjeli da otkriju miris drevne zemlje zahvaljujući fosilima otkrivenim oko jezera Superior u Kanadi.

Tim istraživača objavio je izvještaj u žurnalu „Proceedings of the National Academy of Sciences” koji pokazuju kako su se drevni mikrobi gostili na Gunflintii, fosilu sličnom bakteriji. Ovaj način konzumiranja poznat je kao hetereotrofija i sličan je procesu koji se odvija kod ljudi nakon obroka kada bakterije u našem želucu razlažu materije.

Ovaj način ishrane jako je sličan procesu ishrane današnjih bakterija tokom kog se emituje slab miris hidrogen sulfida – drugim riječima, miris pokvarenih jaja.

„Ono što smo otkrili je krajnje iznenađujuće. Možemo sa sigurnošću da kažemo da je zemlja prije 1.9 milijardi godina mirisala poput pokvarenih jaja”, zaključio je Martin Brasije, jedan od autora i profesor Oksford univerziteta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније