Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

06. 02. 2016. 12:22   >>  12:07 1

EDGARD MIČEL

Preminuo astronaut koji je vjerovao u vanzemaljce

Američki astronaut Edgar Mičel, šesti čovjek koji je hodao po Mjesecu, preminuo je u 85. godini, saopštila je njegova porodica.

Kao dio misije Apolo 14 1971. godine, Mičel je proveo više od devet sati na površini Mjeseca, prenosi BBC.

Govorio je da je doživio "prosvjetljenje" u svemiru i kasnije je život posvetio proučavajući um i neobjašnjive fenomene. Takođe je vjerovao da su vanzemaljci posjetili Zemlju.

Mičel je umro nakon kraće bolesti u bolnici u Vest Palm Biču u Floridi u četvrtak, uoči 45. godišnjice svog slijetanja na Mjesec.

U svom jedinom svemirskom letu, Mičel je zajedno sa komandantom misije Apollo 14 Alanom Šepardom Mlađem, prvim Amerikancem u svemiru, sletio lunarnim modulom Antares na površinu Zemljinog prirodnog satelita 5. februara 1971.

Njihova misija bila je da izvedu komunikacione testove, postave naučne instrumente i fotografišu površinu Mjeseca. Mičel i Šepard postavili su rekorde u najdužoj pređenoj razdaljini na Mjesecu, najvećem broju prikupljenih uzoraka sa Mjeseca i najdužem boravku na Mjesecu.

Takođe, njihov snimak u boji po prvi put je uživo prenošen na televiziji. Mičel je pomogao da se prikupi 42,6 kilograma kamenja i uzoraka tla sa Mjeseca i bio je šesti čovjek koji je hodao njegovom površinom.

Mičel je rođen u Herefordu u Teksasu i imao je doktorat iz aeronautike Tehnološkog instituta u Masačusetsu. Odabran je za astronauta 1966. U intervjuu za NASA, Mičel je rekao da ga je svemiru privukao poziv predsjednika Kenedija za prve ljude na Mjesecu.

“Bio sam posvećen tome – istraživanju, obrazovanju, otkrivanju – od najranijeg detinjstva i to je ono što mi i dalje daje snagu”, rekao je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније