Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

13. 02. 2016. 12:31 >> 12:16
1

PROGRAM HORIZON 2020

Samo 1 naučnik s Balkana dobio novac EU

Evropska komisija je saopštila da je Evropska unija (EU) dala 585 miliona eura za 302 najbolja naučnika u Evropi, među kojima se nalazi samo jedan naučnik sa Balkana, odnosno Srbije, piše Anadolija.

Evropsko istraživačko vijeće (ERC) saopštilo je juče imena 302 pobjednika konkursa za dodjelu bespovratnih sredstava iskusnim naučnicima za 2015. godinu.

Ti su naučnici s već postignutom karijerom dobili ukupno 585 miliona eura u okviru programa EU-a za istraživanje i inovacije HORIZON 2020.

Novac će omogućiti naučnicima da formiraju svoje istraživačke grupe i razviju inovativne ideje. Naučnici i istraživači koji su odabrani na konkursu će, na primjer, razviti novu metodu za kontrolu bolesti kao što je virus Zika, razviti ultra-tanke gorivne ćelije i istražiti djelotvornost političkih izvinjenja u različitim kulturama. 

Na konkursu su izabrani naučnici iz ukupno 34 zemlje. Najveći broj naučnika dolazi iz Njemačke, ukupno 48, a slijede Velika Britanija sa 32, Francuska 30, koliko je pripalo i italijanskim naučnicima. Od zemalja iz regiona Balkana, samo jedan naučnik iz Srbije je izabran na konkursu za sredstva iz programa HORIZON 2020. Na listi nema nijednog naučnika iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije i Crne Gore. 

HORIZON 2020 je do sada najveći program EU-a namijenjen istraživanju i inovacijama sa budžetom od 79,4 milijardi eura za period od sedam godina, odnosno od 2014. do 2020. godine. 

Program ima za cilj da podstakne ekonomski rast i otvori nova radna mjesta u EU. HORIZON 2020 objedinjuje istraživanje i inovacije i djeluje u tri prioritetna pravca: "vrhunska nauka", "industrijsko vodstvo" i "društveni izazovi". Za prvi prioritet namijenjeno je 24,4 milijarde eura, za drugi 17 milijardi eura, a za treći 29,7 milijardi eura. 

Subjekti kojima je namijenjen taj program su akademski sektor, državne organizacije, privrede, srednja i mala preduzeća, udruženja, nevladine organizacije itd. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније