Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta ]

14. 02. 2016. 17:36   >>  17:23 1

VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA

Mašine ostavljaju bez posla pola svijeta?

Više od polovine svjetske populacije moglo bi u naredih 30 godina da ostane bez posla zbog mašina, smatra jedan kompjuterski naučnik koji je rekao da vještačku inteligenciju koja prijeti ekonomiji ne bi trebalo potcijeniti.

Moše Vardi, profesor na Univerzitetu Rajs, izjavio je da tehnologija predstavlja suptilnu prijetnju, ističući da bi vještačka inteligencija mogla da dovede globalnu nezaposlenost na nivo od 50 odsto, uklanjajući poslove srednje klase i povećavajući nejednakost.

Gardijan prenosi da je Vardi kazao svojim kolegama da bi ta promjena mogla da se dogodi za 30 godina, a da bi nekoliko profesija bilo imuno na posljedice vještačke inteligencije.

"Približavamo se vremenu kada će mašine moći da zamijene ljude na skoro svakom zadatku", rekao je naučnik.

"Vjerujem da društvo mora da se suoči s ovim pitanjem prije nego što nas pogodi: Ako su mašine sposobne da urade skoro svaki zadatak koji može čovjek, šta će raditi ljudi?", upitao je Vardi.

Britanski fizičar Stiven Hoking i direktor Tesle Elon Musk prethodno su naveli slična upozorenja.

Hoking je rekao da vještačka inteligencija može da donijeti "nove načine da stvari krenu po zlu" za opstanak čovječanstva, a Musk je kazao da ona predstavlja "najveću egzistencijalnu prijetnju".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније