Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

06. 02. 2013. 14:14 >> 14:13
1

nova studija

Neandertalac i čovjek nikad se nijesu vidjeli?

Nova studija, u kojoj je korišćena nova metoda radiokarbonskog određivanja starosti fosila, sugeriše da moderan čovjek i neandertalac nisu imali kontakt.

Prema toj studiji, dvije vrste 'promašile' su se za punih osam milenijuma, a to otkriće moglo bi ranu istoriju da preokrene naglavačke.

Studija potvrđuje kako su neandertalci izumrli u Španiji, gdje se nalazilo njihovo posljednje utočište, samo je razlika u vremenu izumiranja velika.

Prethodne metode otkrivanja starosti fosila pokazivale su kako je najmlađi pronađeni neandertalac datirao iz vremena od 35.000 godina prije nove ere, što je nova studija osporila, ustanovivši kako su kosti posljednjih neandertalaca iz Španije  iz vremena 50.000 godina prije nove ere.

Ljudi su se na područje posljednjeg utočišta neandertalaca naselili najranije 42.000 godina prije nove ere, a sad se pokazuje kako je posljednji neandertalac tamo izumro osam milenijuma prije toga.

Naučnici su novom metodom testirali kosti sa samo dva od 11 poznatih nalazišta neandertalaca u Španiji.(„Dejli mejl“)

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније